Forint utalás Revolutról

A Revolut elhagyta az országot és mostantól Litvániából kezeli a magyar forintos számlákat is.

Ez azért fontos, mert ha te Revolutról utalsz forintot magyar bankszámlára, akkor a fogadó félnél ez nemzetközi utalás lesz és csúnyán fizetnie kell(het) érte. Attól függetlenül, hogy forint számláról forint számlára utaltál. (Nemzetközi utalásnál a fogadó félnek is fizetnie kell(het) az utalásért, kivéve, ha eurót utalsz SEPA-n belül, vagy a küldő minden költséget külön magára vállal. )

Az életbiztosításnál most kellett írni jó pár embernek, hogy az utalás 1260 forintos költségét, amibe nekünk kerül, hogy ő Revolutról akar utalni, azt legyen kedves utólag befizetni.

De ez minden más esetben is így lesz, akárkinek utalsz forintot Revolutról, különösen, ha céges számlára utalsz. A bankszámlacsomagtól függően lehet, hogy nem számol fel a bankod pénzt, de a probléma fennáll, mióta a Revolutnak nincs rendes magyar számlaszáma, az onnan indított forint utalások nemzetközi utalásoknak minősülnek. A Wise-nak rendes magyar számlaszáma van, ott azért nem találkozol ilyen problémával. A Wise forintos számláinak IBAN számlaszámai HU-val kezdődnek, a Revolut forintos számlaszáma LT-vel kezdődik, ebből származik a probléma.

Ha céges számlád van, akár társasházi számla is, érdemes ránézned, mert a mi számlánkon is mostanában kezdtek csak ezért pénzt felszámolni. (Akkortól, amikor a Revolut mindenkit átterelt a litván bankjába, mint számlavezető bankba.)

Sok cég még nem vette észre, hogy költsége van a revolutosokkal, főleg, mert a költség külön soron jelentkezik, külön dátummal, s ki sem derül, mi is az tulajdonképp. (Ahogy az a mellékelt képen is látszik, nem derül ki, mi is ez a költség. Úgy kellett kinyomozni.) Nekem is csak azért tűnt fel, mert 2500 fizetőnél már egymás alatt sorjáznak az 1.260 forintok. De még így is össze kellett olvasni, kik miatt keletkeztek ezek a költségek. Ha két-három havonta lenne egy ilyen költségsor, lehet, fel sem tűnt volna még jó sokáig.

Szóval érdemes ránézni a céges számládra, hogy nálad is lettek-e ilyen költségek szeptember óta.

Erre egyébként a Revolut appban is felhívják a figyelmed:

Ezért ez az ingyenes utalás a legdrágábbak egyike lehet a legvégén.

Röviden: Revolutról ne utalj forintot senkinek, mert nagyon drága lesz (lehet), csak nem te látod, hanem az, akinek utaltál.

Update: elnézést, de ennyi értetlenkedő hozzászólást régen olvastam.

Szövegértési nehézséggel küszködők kedvéért: nem minden számlán van levonás, ha Revolutról kaptál pénzt, hanem főleg a céges számlákon, ott se feltétlen mindegyiken. S nem régóta van így, csak néhány hónapja.

Mivel a legtöbben még azelőtt akarnak kommentelni, hogy felfognák, mit olvasnak, inkább lezárom a hozzászólásokat.

Share

68 hozzászólás

 • kridli
  Azért ez nem általános, gondolom bank és díjcsomagfüggő. Én pl revolutról kapom a fizetésem, és nem von a bankom érte külön díjat.
 • beszámoló
  ” azt legyen kedves utólag befizetni.

  De ez minden más esetben is így lesz, akárkinek utalsz forintot Revolutról.”

  De ez feltételfüggő, nem?

 • Ptolemaiosz
  Ez mióta van? Tavaly év végén utaltam valakinek pár ezer forintot, és ha nem kapta meg, az elég kínos.
 • szocske
  KBC befektetési számlára szoktam USD-t utalni Revolutról alkalmanként, vajon az is költségessé válik ezután?
 • krilin
  Biztos volt időszak, amikor megérte a revoluttal fillért b… szórakozni, de sosem értettem a felhajtást körülötte, ha csak nem az, hogy most megmutatjuk a szemétbankoknak hogy mink’ aztán nem használjuk a hagyományos bankrencert?

  Pedig IT-s, pénzügyileg tudatos, nyitott szemléletű ember vagyok, de azon kívül hogy valaki elmondhatja hogy benne volt a fintech első hullámában… tipikus “van de minek”. Persze, tudom, a világ nem állhat meg, rendben is van mint érdekes alternatíva, nem azt mondom.

 • Csinolina
  Én magamnak szoktam (2 banknál van számlán) forintban utalni, NEM terhelt plusz díjat

  Rafira, Gránitra próbálgattam

 • jurómen
  Üdv mindenkinek. Revolut számla tulajdonosként kérdezem, hogy a Revolut-kártyával történő fizetéseket magyar boltokban érinti bármiben is ez a változás? Gondolok itt extra költségekre elsősorban. Köszönöm
 • Ákos
  Revolutról, Revolutra. És nincs költség. (vagy nem jól sejtem)
 • mad823
  Annyit helyesbítenék, hogy a költségviselés módját az utaló fél határozza meg egy normál banki utalás esetén, tehát nem feltétlenül kerül annak fogadása egyetlen forintjába sem a címzettnek, de ezek szerint a Revo nem így indítja ezeket az utalásokat.
 • SzücsiNME
  Saját számlámra is?
 • Tibor
  Ez mióta van így? Erste-nél láttam hasonlót, hogy valakinek költséget számolt, mert én revolutrol utaltam neki. Amúgy a céges revolutrol rendszeresen utalok forintot, többnyire a nav-nak. Még nem rekalamltak.
 • ng
  Ez minden banknál van elvileg? Rendszeresen szoktam utalni Revolutról Erste és Unicredit számlámra, de a számlakivonaton nem látszik ilyen költség.
 • Gergő
  Na most küldtem el a 2. utalást. Későn olvastam el. Lehet visszavonom. Lassú is lett? 5-e óta nem ment át az utalás. Elvileg a revolutnál már átment.
 • Vviktor
  Ezt olvasva, ki milyen alternatíván töri a fejét? Wise esetleg?
 • lukit
  Van arról valakinek infója, hogy lehet a külföldi csatornákon befolyó bejövő utalásokat letiltani? Így csúnyán be lehet szivatni olyanokat, akiknek fix pénz / tétel az ilyen utalás jóváírása, gondolj bele: küldök revolutról 100 x 1 Ft-ot … KH-t kb. 1 éve kérdeztem, azt mondták, nincs ilyen szolgáltatásuk.
 • Biztosez
  Biztos ez? Én rendszeresen utalok Revolutrol saját HUF számlára, de még soha semmilyen plusz díj nem volt.
  Lehetséges hogy azért, mert volt Citis, Erste ügyfél vagyok nullás díjcsomagban?
 • d4n13l
  Es ha eurot utalok hazai banknal vezetett euros szamlara?
 • Anti
  Ha euróban megtakarítást tartok a Revolut számlámon azt érdemes átteni egy Wise számlára vagy máshova, ha majd egyszer vissza akarom váltani forintra és befektetni?
 • B.Csaba
  Köszönjük az infót! A két revolut közti utalás (majd kártyás vásárlás) gondolom marad díjmentes.
 • Bela
  Egy gyors: A bankkartyas feltoltes akkor tovabbra is ingyenes marad?
 • Endre bá
  Egy Citibankos címről érkeznek a forint utalások a Revoluttól és még soha nem számolt fel érte semmit.
  Nem valami lehúzos üzleti csomagba érkező utalásnál fordult ilyesmi elő?

  (Hetek óta nem írtam, és nem engette kitenni, mondván, hogy túl gyorsan követik egymást a kommentek. Bugos a szoftver.)

 • David
  Én úgy tudtam, hogy ez a változás április óta él, de nem volt extra költségem. Volt valami új változás januártól?
 • valamokka
  Több dolgot is utalok rendszeresen Revolutról forint alapú hazai bankszámlára, eddig senki sem panaszkodott, hogy levontak tőle. Pedig van közöttük flottás mobilszolgáltató, biztosítótársaság, a főbérlőm, a társasház számlájára utalni kell a közös költséget, stb.
  Ők eddig még nem vették ezt észre április óta, egyikük sem?
  Barátoknak is utaltam már (nem Revoluton belül küldve, utaltam rendes bankszámlára), ők sem szóltak.

  Számomra ez rejtélyes!

 • ggg
  Nem értem, a Wise Belgiumban vezeti a forint számlát és én gyakran utalok onnan a saját hazai forint számlámra is. Tök ingyen van mindkét oldalon. Wiseról egy ideje küldeni is 0 ft 🙂
 • lukit
  Kedves Miklós, kicsit pontosítsd a cikkedet, mert nem mindenkinek számol fel díjat a bankja ilyen jóváírásokra.

  KH, természetes személyek, aktuális hirdetmény 5. oldal:
  Deviza és SEPA átutalás jóváírása bankon kívüli (EGT-állam devizanemében): ingyenes
  Deviza átutalás jóváírása bankon kívüli (nem EGT-állam devizanemében): ingyenes

  Ellenben a cégeket rögtön lehúzzák:
  KH, vállalati ügyfelek, aktuális hirdetmény, 5. oldal:
  Deviza és SEPA átutalás jóváírása forint vagy devizaszámlán (konverzióval vagy konverzió nélkül):
  EGT-n kívüli bármely devizanem, illetve EGT-n belüli EUR devizanemtől eltérő deviza átutalás jóváírása 0,12%, min. 14 EUR – gondolom ide tartozik a HUF
  EGT-n belüli nemzetközi EUR deviza átutalás jóváírása: ingyenes

 • Antal
  Nem lehet, hogy lakossági számlákra nem vonatkozik??
 • Peter
  Jó árfolyamon lehet váltani rajta devizákat, EUR vagy USD-t is ingyen tudsz kiutalni pl. bróker számlákra… nem számol fel mindenért is díjat, mint a hazai bankok (éves kártyadíj, utalásért díj, fizetős értesítő sms-ek, minden másért is díj…), van normális appja, ami küld értesítéseket… egyébként legtöbb eu országban ezek alap dolgok, Magyarország kiemelkedő a lakossági bankszámla költségek terén… Nem, nem kell szerintem sem minden pénzt a Revolut-n tartani, de szuper kiegészítő szolgáltatás devizaváltáshoz, utalásokhoz, hétköznapi költésekhez…
  És az is látható, hogy itt azért a Revolut lenne a hibás, hogy a magyar bankok a beérkező forint utalásokért díjat számolnak fel? Nem tudom, hogy ez plusz költség a bankoknak? Szerintem csak elindult az emberek leszoktatása a Revolut forint utalásról, mert így sem az tranzakciós illeték, sem a díjak a bankoknak nem folynak be…
 • Rosta Bendegúz
  most hívtam az OTP-t, náluk továbbra is ingyenes
 • Graf
  Hát, akkor Államkincstárnál vesz egy mandínert… Utalt már oda valaki Revolutról?
  Ott is van ez a költség? (onnan végül is tovább lehet utalnj…)
 • Gáborqa
  Ez egyértelműen céges számla lehúzás, ott vannak ilyen “könyvelési díj” meg hasonló díjtételek
  Mondjuk ez tény, hogy a cégek szívnak majd ezzel, de ez legyen az ő problémájuk 🙂
  Egyébként a furcsa, hogy a revo ezeket az összegeket egy magyar számláról, sima forint átutalásként utalja, vagy egy citis számról, vagy a currency cloud segítségével, tehát elvileg nem nemzetközi átutalás, azaz ilyen díjat sem számolhata fel a számlavezető bank, szóval itt több sebből is vérzik a történet
  Érdemes lenne megkérdezni a rafit
 • hozzászólok
  Nekem még régről bent maradt egy heti rendeszerességű utalás Revolutról Otp számlára és nem látok semmilyen extra költséget.
 • Tibor
  A screenshot alapján ez rafis számla. Én rendszeresen utalok oda revolutrol forintot, még sosem vontak érte költséget.
 • Alfa
  Több mint egy éve Revolut-ról utalom a kiszamoló életbiztosítást.
  Kíváncsi vagyok kapok-e levelet…
 • Peter
  Érdemes lenne a cikkbe beleírni, hogy ezek céges számlák esetén vannak, tán eddig is volt ilyen díj, de úgy néz ki, hogy most mintha több ilyen céges, nem lakossági számláknál elkezdték felszámolni ezt a díjat… Ma pont egy Revolut-s Facebook csoportban posztolta ki valaki azt, hogy a közös költséget elutalta és elég nagy díjat számolt fel a társasház számla bankja, eddig ilyen nem volt…
 • Idegen
  “a Wise Belgiumban vezeti a forint számlát”

  Én megnéztem most a wise-os forint számlámat, de HU-val kezdődik az IBAN.

 • Egy revolutos
  krilin
  “Biztos volt időszak, amikor megérte a revoluttal fillért b… szórakozni…”
  Pedig IT-s, pénzügyileg tudatos, nyitott szemléletű ember vagyok..

  Akkor olvass utána, hogy mennyivel egyszerűbb az adott ország pénzére átváltani a Ft-ot revoluttal és úgy fizetni. Nem pedig Euro vagy Huf kártyát használva, jól lehuzatva magad a saját bankoddal

 • Zabalint

  “Nem értem, a Wise Belgiumban vezeti a forint számlát és én gyakran utalok onnan a saját hazai forint számlámra is. Tök ingyen van mindkét oldalon. Wiseról egy ideje küldeni is 0 ft ”

  A Wise székhelye Belgiumban van, de ettől még magyar forint számlád van náluk.

 • Ábel123
  ha a forint utalásnál maradunk, akkor igazad van, lásd GrántBank havi 1000 Ft-ért annyit utalsz forintot amiennyit akarsz. de azért deviza utalásnál ez már vastagon nem így van. persze kinek mi a fillér b. de, ha valaki üzletszerűen használja, vagy rendszeresen utazik egzotikusabb helyekre, ahol nincs booking, és utalni kell a szállásdíjat, hamar megérős lesz fintechet igénybe venni. nekem legalábbis brutál lehúzás ízű lenne – még ilyen szobaárakkal párba állítva is – alkalmanként 25 ezer forintokkal (hogy a GB-s példánál maradjunk) támogatni a hagyományosokat, amikor maga az utalás is sokkal egyszerűbb és kevesebb erőfeszítést igényel
 • Ábel123
  nem feltétlenül így van a Wise-nál, de simán lehet, hogy a fintech-es számlád HU (amire te utalsz, vagy neked utalnak). viszont az általad beadott megbízást már a háttérben egy gyűjtőszámláról csinálják technikailag, aminek lehet semmi köze a hozzád rendelt számlaszámhoz (levonják a te egyenlegedről a pénzt persze, viszont a fogadó oldalon nem köti hozzád semmi – számlaszám szinten – az utalást, maximum egy közlemény amit megadsz, vagy automatikusan kitöltenek)
 • nyman
  Számlacsomagot kell váltani a kiszámoló biztosításnál.

  Elvétve utaltam saját számlára már forintot, de korábban nem tapasztaltam ilyet. Devizaszámlánál – amig volt mo-i banknál – ott volt rá példa, hogy a bejövő utalásnál is terheltek.

  Forintot belföldre mindegyik számlacsomagomnál ingyen utalok. Erste Top, Granit Alap (ezeknél a számlavezetés is ingyenes), valamint a CIB Online. De ezenkívűl még van pár csomag. Minding elcsodálkozok azon, hogy az ezredforduló előtt születettek fizetnek bármennyit is az utalásért lakossági folyószámlán.

  Remek ötlet. Eltekintve attól, hogy valószínűleg minden céges számlánál ugyanígy lehúznának, bármelyik bankban, hat éve azt nem tudom elérni némelyeknél, hogy ne 31-én utalja a biztosítási díjat, mert az rengetegszer nem ér be időben, ha a hónap vége hétvége vagy ünnep vagy hosszú hétvége.

  Minden e-mail, telefon felesleges volt úgy 50 embernek, amiben megkértük, hogy legkésőbb 25-én utalja a következő havi díjat.

  Na, akkor ezek után képzeld el, mi lenne, ha számlaszámot váltanék, szerinted 2500 emberből mennyi utalná fél év múlva is rossz számlaszámra a biztosítási díjat?

 • Rboi
  Feltételes módban írt semmi ez a cikk, azért körbejárhattátok volna. Mi hitelkártyákat tötjük vele, CITI-től vagy Currency partnertől giroban érkezik… pár napja is. Jó lenne tudni, mi az az eshetőség.

  Mégis mire gondolsz? Helyetted kérdezzem meg a bankodat, hogy a te számlacsomagodban kell-e fizetni, vagy ha most nem, akkor mikor igen?

  Mi lenne, ha te megkérdeznéd magadnak, miután mostantól tudsz a problémáról?

 • t26
  Ma érkezett meg egy utalásom Revolutról Raiffeisenre, HU-s IBAN-ról jött, nem számoltak fel semmi költséget utána.
 • Alfa
  : nyugodtan válts eurót mondjuk az ERSTE-nél. Nem kell fillérbaszónak lenni.
 • MasterPerfect78
  Egy amerikai utazásom során – de ide sorolhatnék bármilyen más külföldi utat is – a Revolut használatával több tízezer forintot takarítottam meg csak azzal, hogy arról költöttem a pénzt kedvező váltási árfolyamokkal, nem pedig a magyar bankkártyámmal.
 • tonyrulez
  Pontosítsunk: akkor történik ez így ha a te bankod adott számlacsomagja ezt írja elő. Mármint hogy neked kell fizetned a beérkező nemzetközi utalásért. Ami eléggé ésszerűtlennek tűnik, ennyi erővel utalok 10×10 forintokat valakinek és levonnak tőle 12.000Ft-ot? Emberek, ne dőljünk be ennek a cikknek, ez max az ő céges bankszámlájánál van így. A Revolut egyébként sem “mostantól” lett Litván, 2022 július 1-én bevezették a 2 számlát, és nekem szeptember 16-án törölték a magyart, így lett csak litván. Azaz ez lassan 4 hónapja él. Ezalatt az idő alatt sokat utaltam ki magyar számlákra, és mily meglepő, senkinek sem számítottak fel ilyen díjat.

  Igen, szeptember óta kezdtünk fizetni a revolutosok után díjat. Mi is és mások is.

 • Imre
  A csatolt kep nem a kivulrol a revolutra utalasnal van?
 • tonyrulez
  “Biztos volt időszak, amikor megérte a revoluttal fillért b… szórakozni, de sosem értettem a felhajtást körülötte”

  Teljesen ingyenes, még éves kártyadíj sincs, csak a lejáró kártya postázásáért kell fizetni (de legutóbb ezt is megúsztam, mert szó nélkül küldtek újat, ingyen)
  Virtuális kártyák, külön beállítható havi limitekkel, amivel elő tudsz úgy fizetni valamire hogy biztos legyél benne, csak annyit húznak le amennyit ígérnek (és te beállítod) = kissé manuálisabban működő privacy.com
  Eldobható kártya, ha végleg nem bízol meg egy boltban
  Banki árfolyamnál sokkal jobban vált
  Külföldön remek vele fizetni
  Részvényezni is lehet vele, bár még sose tettem
  Ingyenes pénzfeltöltés és ingyenes kiutalás forintban és SEPA országokban EUR-ba

  Egyetlen hátránya ezek szerint hogy céges számlára való utaláskor a bank megbhatja a tulajdonosát. Lakossági számlánál természetesen nincs ilyen.

 • Lacika

  Mostanában utaltál revolutrol KBC devizaszamlara? Nekem nem sikerult ma eurot kuldenem az euro szamlara. Revolut support rajta van elvileg.

  Huf szamlara viszont tudtam utalni, KBC nem volt le erte dijat.

 • Lui
  Miklós, kérlek ne legyél fafej ezúttal.
  Nem véletlenül írják itt többen is, hogy nem von le pénzt. Nekem is volt IBAN számra utalásom magamnak, nem volt levonás.

  Légyszi csinálj már egy próba utalást magadnak magán számlára. Köszi

  Anyám. Ha elolvasod a cikket lassan, tagolva, akkor megérted, hogy főleg céges számlákon van levonás, ott sem minden számlánál feltétlen.

  De olyan rohadt fárasztó már ezt újra leírni, azon gondolkodtam, letiltom a francba a hozzászólásokat, annyi ember nem érti, mit olvas.

 • József
  – Azért nézd meg nem Rubelben jött-e át? 😉 A Raiffeisen profitjának fele a mai napig Oroszországból jön.

  vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/11/a-raiffeisen-nagyot-kaszalt-az-orosz-piacon-meglepte-az-elemzoket-a-bnp-paribas