Középosztály: mennyi jövedelem kell hozzá?

2019-07-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Többen megfogalmazták az Egyesült Államokban, hogy egy átlagos középosztálybeli életszínvonalhoz minimum bruttó évi 250-350 ezer dollárt kell keresni egy-egy háztartásban, ha valaki a Keleti vagy Nyugati Part drágább részén lakik, ahol egyébként az emberek fele él. Ez sokaknál kiborította a bilit, lévén, hogy a háztartások medián jövedelme bruttó 62 ezer dollár.

(Az Egyesült Államokban nem félnek medián jövedelemről beszélni, ahogy a háztartások jövedelméről sem, nálunk a statisztikai hivatal nem meri közzétenni a medián jövedelmet. Az átlagjövedelem a teljes lakosság összjövedelme osztva a lakosság számával. A medián jövedelem a társadalom közepén álló személy jövedelme, nála a társadalom fele keres kevesebbet és a másik fele többet. Minél nagyobb az eltérés a medián és az átlag jövedelem között, annál nagyobb az egyenlőtlenség a társadalomban.

Az érdekesség kedvéért a világ átlagos mediánjövedelme évi 2.920 dollár volt személyenként 2013-ban, azaz 69 ezer forint havonta. A leggazdagabb 10 nemzet tagjai ötvenszer annyit kerestek, mint a legszegényebb 10 nemzet tagjai.)

Elgondolkodtam azon, mennyi jövedelem kell ahhoz, hogy idehaza a középosztály tagjának tudja magát valaki. (Valamiért rengetegen félreértik: NEM a társadalom közepét hívják középosztálynak se itt, se akármelyik másik orszagban, hanem az, aki nem máról-holnapra él és egy kényelmes, anyagilag kiegyensúlyozott életet tud magának biztosítani, de még dolgoznia kell a megélhetésért hónapról-hónapra. Azért középosztály, mert a szegények és a gazdagok között helyezkedik el. A magyar szó szerinti "közép" osztály a társadalmi minimum alatt él, alig néhány ezer forinttal keres többet, mint a létminimum, lásd itt.)

Természetesen a kérdésben a legnehezebb azt meghatározni, mit is jelent a középosztályhoz tartozónak lenni. Hatalmas csapda van abban, hogy a jelenlegi életszínvonalad minden luxuselemét te már az élet alapszükségeinek éled meg, így az neked nem luxus, hanem a normális élet nélkülözhetetlen része. Főleg azért, mert ahol laksz, abban a mikrokörnyezetben a te életszínvonalad a normál életszínvonal.

Erről ebben a cikkben írtam bővebben, miért is nem érzik még jómódúaknak sem magukat a gazdagok:

Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

Próbáljunk meg objektívan lenni, már amennyire lehet ebben a kérdésben.

Szerintem a középosztály közepének a tagja egy kényelmes, de nem túl hivalkodó házban él egy jobb, de nem elit környéken, fenntart egy, de még inkább két viszonylag fiatal gépjárművet, a gyerekeit, ha akarja, az államinál jobb iskolába járatja, évente kétszer elmegy egy-egy hétre nyaralni és esetleg egyszer síelni, egy nem túl drága helyre. Havonta minimum 2-300 ezer forintot félre tud tenni, hogy öreg korára se kelljen havi ötvenezres nyugdíjból megélnie. Ruházkodása alapján középkategóriás, nem agyon hype-olt ruhamárkákba öltözik, sportol, minőségi ételeket eszik. Anyagilag nyugodt, kiegyensúlyozott, nem kell számolnia a filléreket és nem kell aggódnia, ha munka nélkül marad néhány hónapra.

Hívjuk ezt a középosztály közepének. A középosztály alja fele ilyen jól él, csak egyszer nyaral és egy autót tart fenn, az is lehet öregebb jármű stb. a teteje ennél sokkal jobban él. Gazdag pedig az, akinek már most van annyi vagyona, hogy abból élete végéig megél egy tripla ennyibe kerülő havi költés mellett.

Mennyi pénz kell egy ilyen életszínvonalhoz? (Még egyszer, a középosztály közepéről és nem az aljáról beszélünk. Valamiért az emberek felének ez nem ment át, pedig rengetegszer leírtam. A középosztálynak is van alsó, középső és felső rétege.)

Egy jobb családi ház egy nem túl elit környéken Budapest vonzáskörzetében, átlagos 120-180 négyzetméter, jelenleg 80-130 millió forint. Hogy ne kelljen lakbérrel számolni, amíg nincs meg az önrésze sem és a szülőktől sem kap egy ingatlant indulásnak (mert ő sem tesz félre a gyerekeinek ilyen célból) mondjuk megveszi hitelre önrész nélkül és harminc év alatt ki is fizeti. A jelenlegi 4%-os hitelkamatok mellett a lakóingatlan megszerzésére havonta 382-621 ezer forintot költ. (Miután megvan a ház, utána természetesen ez már nem tétel, bár nagyjából addigra közel is került a nyugdíjhoz.)

Azonban arra hamar rájön mindenki, hogy a házat nem elég egyszer megvenni, azt sajnos fenn is kell tartani és ahogy telnek az évek, egyre többet kell költeni az ingatlanra. Először csak a festés, aztán a kazán, utána a járólapok, a fürdőszoba felújítása 20 év után, aztán a garázsfeljáró újrakövezése, a kerítés és sorban a többi. Szerintem alábecsüljük ennek a költségét, ha azt mondjuk, hogy évente a ház árának 1,5-2%-át kell az állagmegóvásra fordítani. (Illetve kellene, ezért olyan lepusztult a magyar lakóállomány, hogy az embernek sírni volna kedve, ha végigmegy egy tetszőleges utcán. De egy középosztálybeli tartsa már karban a házát és ne egy lelakott romban éljen.)

Ez megint csak havi 80-216 ezer forint. (Nem, nem az első öt évben kerül ennyibe. Majd amikor újra akarod rakatni a kerítést, mert már gusztustalan, meg árat kérsz a 30 éves garázsfeljáróra, esetleg elárulja a szaki, mennyiért kövezné újra az összes lépcsőt és teraszt 20 év után vagy az ács árat ad az új tetőre. Ha pedig nem költesz rá, majd eladásnál fogod ezt az összeget kifizetni, amikor a piac 30%-kal kevesebbet ad a 40 éves csempére meg tetőre. )

A ház rezsije, ha modern ház, internettel, kábeltévével, biztosításokkal, szemétszállítással, locsolással mondjuk havi 60-80 ezer forint, s akkor bizony te csinálod a kertet is, meg a takarítást is, szó sem lehet kertészről meg bejárónőről.)

Az egyszerűsítés kedvéért a két autót tartós bérletbe hozzák el, így nem kell a sok apró költséggel számolni. (Aki pontosan akar kalkulálni, itt az autó-költségkalkulátor.)

Az óvodajárat autója legyen egy kétmilliós használt autó, a fő családi autó kerüljön kilenc millióba újonnan és négy évente cseréljék. (Emlékeztetőül: a középosztály közepéről beszélünk.) Ekkor a két autó havi kiadása benzin nélkül 229 ezer forint, kétszer 15 ezer kilométer éves futásteljesítménnyel a benzin 8 literes fogyasztás mellett további 80 ezer forint havonta.

Nyaralás egy négytagú családnak, ha alkalmazottak és nem tudnak last minute-tel menni az utolsó pillanatban, alsó hangon egymillió forint. Ebbe maximum egy Törökország all inclusive hotel fér bele, semmi puccos egzotikus sziget. (Persze elmehetnek egy olasz apartmanba is a semmi közepére, ahol ők főzik magunknak az ebédet, amihez felcipelték a hozzávalókat a közeli faluból, takarítanak, mosogatnak, de hát azért az nem a középosztály nyaralása. Most nem arra vagyunk kíváncsiak, min lehetne sokat spórolni.)

Ha kétszer mennek nyaralni plusz egy pár napos síelés 350 ezerért, az havonta 196 ezer forint.

A gyerekek valami alapítványi iskolába járnak, de csak egy olcsóbba, mondjuk havonta 120 ezer forintért. Az havi 240 ezer forint csak a tandíjra két gyerek esetén.

Eltesznek havi 200 ezer forintot nyugdíjas évekre. (Igen, ez nagyon kevés egy ilyen életszínvonal fenntartásához, de nem mertem többet írni, majd nézd meg, mennyien fognak kiborulni így is. 🙂 )

Megélhetésre még egy fillért sem költöttek, se ruhára, se tanszerre, se bevásárlásra, nem voltak még étteremben és kávézóban sem, nem fizettek bébiszittert, nem voltak moziban vagy strandon, nem adakoztak és nem tettek félre még a gyerekek esküvőjére sem egy fillért sem, sőt be sem rendezték még a házukat(!!!), ott van még a kert is, nem költöttek bútorra, mobiltelefonra, műszaki cikkekre.

Ennek ellenére már most havi nettó 1,4-1,86 millió forintnál járunk.

Havi egy mozi egy négytagú családnak alsó hangon 8 ezer Ft a mozijeggyel, pattogatott kukoricával, miegyébbel. Ha van két 200 ezres és két 100 ezres mobiltelefonjuk, amit kétévente cserélnek, az is havi 25 ezer forint. Ehhez előfizetés igen takarékosan összesen mondjuk újabb 10 ezer forint havonta.

Két közép-középosztálybeli gyerek mindenféle különórákra jár meg edzésekre, az sem két fillér. Bevásárlásnál sem az akciós baromfipárizsit fogják megvenni.

Egészségügyre még egy fillért sem költöttünk.

Szerintem nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, hogy havi 1,8-2,2 millió forint bevétel esetén él egy budapesti vagy környéki család úgy, amit középosztály közepének hívhatunk. Az aljához elég ennek a szűk fele, a tetejéhez a határ a csillagos ég. (Ha azon akarsz rugózni, hogy mondjuk sok-e egy ház normális karbantartásához havi 130 ezer (egyébként nem), gondold el, mire elég havi 400 ezer egy négytagú középosztálybeli család megélhetéséhez minden másra. Mindjárt nem lesz sok ez az összeg.)

Nem számoltunk cégautóval, örökséggel és sok minden mással és ahogy a cikk elején is jeleztem, majdnem minden embernek mást jelent a szükséges minimum és a luxus fogalma is. Ennek ellenére nem tűnik elrugaszkodottnak az amerikai 300-400 ezer dolláros éves minimum pénzkereset, nálunk sem lehet ennél olcsóbban kihozni a középosztályt, sőt.

(Még egyszer: nem arra vagyunk most kíváncsiak, hogy lehetne mindezt sokkal olcsóbban kihozni. Igen, vehetnének olcsó kínai telefont, vihetnék busszal a gyerekeket iskolába és nyaralás nélkül, vagy low-budget nyaralással is lehet létezni. Lakhatnának panelben vagy várhatnának, amíg anyu és apu meghal, hogy az örökségből vegyenek maguknak otthont és a többi. De akkor nem középosztályról beszélünk, vagy maximum annak az aljáról. Igen, szerintem is sok az összeg és én is ennél olcsóbban hoznám ki. De most nem ez a lényeg, próbáld meg megérteni. S nem, ezek az emberek még véletlenül sem gazdagok. Azok nem járnak 10 éves autóval, nem ócska török hotelben nyaralnak az orosz turistahadakkal közösen nyomorogva és nem néhány százezret költenek élelmiszerre, ruhára, szórakozásra és minden másra havonta.)

Ja és egy jó tanács: ha szerinted nem ez a középosztály közepének a definicíója, ne borulj ki a hozzászólásokban, számold ki magadnak, hogy a te értelmezésedben mennyit kellene keresni egy kényelmes megélhetéshez. (Van, aki azon háborodik fel, hogy a középosztály tagjai kétévente 200 ezres telefont vesznek, a gyerekeiknek meg 100 ezrest, miközben egy átlag szegény középiskolában gyakran ennél drágább telefonjai vannak a gyerekeknek, fiatalok kezében meg olyan drága telefonokat látok, amilyen nekem se volt még soha. Szóval ne lovagolj a számokon, használd a sajátjaidat.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram