Középosztály: mennyi jövedelem kell hozzá?

Többen megfogalmazták az Egyesült Államokban, hogy egy átlagos középosztálybeli életszínvonalhoz minimum bruttó évi 250-350 ezer dollárt kell keresni egy-egy háztartásban, ha valaki a Keleti vagy Nyugati Part drágább részén lakik, ahol egyébként az emberek fele él. Ez sokaknál kiborította a bilit, lévén, hogy a háztartások medián jövedelme bruttó 62 ezer dollár.

(Az Egyesült Államokban nem félnek medián jövedelemről beszélni, ahogy a háztartások jövedelméről sem, nálunk a statisztikai hivatal nem meri közzétenni a medián jövedelmet. Az átlagjövedelem a teljes lakosság összjövedelme osztva a lakosság számával. A medián jövedelem a társadalom közepén álló személy jövedelme, nála a társadalom fele keres kevesebbet és a másik fele többet. Minél nagyobb az eltérés a medián és az átlag jövedelem között, annál nagyobb az egyenlőtlenség a társadalomban.

Az érdekesség kedvéért a világ átlagos mediánjövedelme évi 2.920 dollár volt személyenként 2013-ban, azaz 69 ezer forint havonta. A leggazdagabb 10 nemzet tagjai ötvenszer annyit kerestek, mint a legszegényebb 10 nemzet tagjai.)

Elgondolkodtam azon, mennyi jövedelem kell ahhoz, hogy idehaza a középosztály tagjának tudja magát valaki. (Valamiért rengetegen félreértik: NEM a társadalom közepét hívják középosztálynak se itt, se akármelyik másik orszagban, hanem az, aki nem máról-holnapra él és egy kényelmes, anyagilag kiegyensúlyozott életet tud magának biztosítani, de még dolgoznia kell a megélhetésért hónapról-hónapra. Azért középosztály, mert a szegények és a gazdagok között helyezkedik el. A magyar szó szerinti “közép” osztály a társadalmi minimum alatt él, alig néhány ezer forinttal keres többet, mint a létminimum, lásd itt.)

Természetesen a kérdésben a legnehezebb azt meghatározni, mit is jelent a középosztályhoz tartozónak lenni. Hatalmas csapda van abban, hogy a jelenlegi életszínvonalad minden luxuselemét te már az élet alapszükségeinek éled meg, így az neked nem luxus, hanem a normális élet nélkülözhetetlen része. Főleg azért, mert ahol laksz, abban a mikrokörnyezetben a te életszínvonalad a normál életszínvonal.

Erről ebben a cikkben írtam bővebben, miért is nem érzik még jómódúaknak sem magukat a gazdagok:

Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

Próbáljunk meg objektívan lenni, már amennyire lehet ebben a kérdésben.

Szerintem a középosztály közepének a tagja egy kényelmes, de nem túl hivalkodó házban él egy jobb, de nem elit környéken, fenntart egy, de még inkább két viszonylag fiatal gépjárművet, a gyerekeit, ha akarja, az államinál jobb iskolába járatja, évente kétszer elmegy egy-egy hétre nyaralni és esetleg egyszer síelni, egy nem túl drága helyre. Havonta minimum 2-300 ezer forintot félre tud tenni, hogy öreg korára se kelljen havi ötvenezres nyugdíjból megélnie. Ruházkodása alapján középkategóriás, nem agyon hype-olt ruhamárkákba öltözik, sportol, minőségi ételeket eszik. Anyagilag nyugodt, kiegyensúlyozott, nem kell számolnia a filléreket és nem kell aggódnia, ha munka nélkül marad néhány hónapra.

Hívjuk ezt a középosztály közepének. A középosztály alja fele ilyen jól él, csak egyszer nyaral és egy autót tart fenn, az is lehet öregebb jármű stb. a teteje ennél sokkal jobban él. Gazdag pedig az, akinek már most van annyi vagyona, hogy abból élete végéig megél egy tripla ennyibe kerülő havi költés mellett.

Mennyi pénz kell egy ilyen életszínvonalhoz? (Még egyszer, a középosztály közepéről és nem az aljáról beszélünk. Valamiért az emberek felének ez nem ment át, pedig rengetegszer leírtam. A középosztálynak is van alsó, középső és felső rétege.)

Egy jobb családi ház egy nem túl elit környéken Budapest vonzáskörzetében, átlagos 120-180 négyzetméter, jelenleg 80-130 millió forint. Hogy ne kelljen lakbérrel számolni, amíg nincs meg az önrésze sem és a szülőktől sem kap egy ingatlant indulásnak (mert ő sem tesz félre a gyerekeinek ilyen célból) mondjuk megveszi hitelre önrész nélkül és harminc év alatt ki is fizeti. A jelenlegi 4%-os hitelkamatok mellett a lakóingatlan megszerzésére havonta 382-621 ezer forintot költ. (Miután megvan a ház, utána természetesen ez már nem tétel, bár nagyjából addigra közel is került a nyugdíjhoz.)

Azonban arra hamar rájön mindenki, hogy a házat nem elég egyszer megvenni, azt sajnos fenn is kell tartani és ahogy telnek az évek, egyre többet kell költeni az ingatlanra. Először csak a festés, aztán a kazán, utána a járólapok, a fürdőszoba felújítása 20 év után, aztán a garázsfeljáró újrakövezése, a kerítés és sorban a többi. Szerintem alábecsüljük ennek a költségét, ha azt mondjuk, hogy évente a ház árának 1,5-2%-át kell az állagmegóvásra fordítani. (Illetve kellene, ezért olyan lepusztult a magyar lakóállomány, hogy az embernek sírni volna kedve, ha végigmegy egy tetszőleges utcán. De egy középosztálybeli tartsa már karban a házát és ne egy lelakott romban éljen.)

Ez megint csak havi 80-216 ezer forint. (Nem, nem az első öt évben kerül ennyibe. Majd amikor újra akarod rakatni a kerítést, mert már gusztustalan, meg árat kérsz a 30 éves garázsfeljáróra, esetleg elárulja a szaki, mennyiért kövezné újra az összes lépcsőt és teraszt 20 év után vagy az ács árat ad az új tetőre. Ha pedig nem költesz rá, majd eladásnál fogod ezt az összeget kifizetni, amikor a piac 30%-kal kevesebbet ad a 40 éves csempére meg tetőre. )

A ház rezsije, ha modern ház, internettel, kábeltévével, biztosításokkal, szemétszállítással, locsolással mondjuk havi 60-80 ezer forint, s akkor bizony te csinálod a kertet is, meg a takarítást is, szó sem lehet kertészről meg bejárónőről.)

Az egyszerűsítés kedvéért a két autót tartós bérletbe hozzák el, így nem kell a sok apró költséggel számolni. (Aki pontosan akar kalkulálni, itt az autó-költségkalkulátor.)

Az óvodajárat autója legyen egy kétmilliós használt autó, a fő családi autó kerüljön kilenc millióba újonnan és négy évente cseréljék. (Emlékeztetőül: a középosztály közepéről beszélünk.) Ekkor a két autó havi kiadása benzin nélkül 229 ezer forint, kétszer 15 ezer kilométer éves futásteljesítménnyel a benzin 8 literes fogyasztás mellett további 80 ezer forint havonta.

Nyaralás egy négytagú családnak, ha alkalmazottak és nem tudnak last minute-tel menni az utolsó pillanatban, alsó hangon egymillió forint. Ebbe maximum egy Törökország all inclusive hotel fér bele, semmi puccos egzotikus sziget. (Persze elmehetnek egy olasz apartmanba is a semmi közepére, ahol ők főzik magunknak az ebédet, amihez felcipelték a hozzávalókat a közeli faluból, takarítanak, mosogatnak, de hát azért az nem a középosztály nyaralása. Most nem arra vagyunk kíváncsiak, min lehetne sokat spórolni.)

Ha kétszer mennek nyaralni plusz egy pár napos síelés 350 ezerért, az havonta 196 ezer forint.

A gyerekek valami alapítványi iskolába járnak, de csak egy olcsóbba, mondjuk havonta 120 ezer forintért. Az havi 240 ezer forint csak a tandíjra két gyerek esetén.

Eltesznek havi 200 ezer forintot nyugdíjas évekre. (Igen, ez nagyon kevés egy ilyen életszínvonal fenntartásához, de nem mertem többet írni, majd nézd meg, mennyien fognak kiborulni így is. 🙂 )

Megélhetésre még egy fillért sem költöttek, se ruhára, se tanszerre, se bevásárlásra, nem voltak még étteremben és kávézóban sem, nem fizettek bébiszittert, nem voltak moziban vagy strandon, nem adakoztak és nem tettek félre még a gyerekek esküvőjére sem egy fillért sem, sőt be sem rendezték még a házukat(!!!), ott van még a kert is, nem költöttek bútorra, mobiltelefonra, műszaki cikkekre.

Ennek ellenére már most havi nettó 1,4-1,86 millió forintnál járunk.

Havi egy mozi egy négytagú családnak alsó hangon 8 ezer Ft a mozijeggyel, pattogatott kukoricával, miegyébbel. Ha van két 200 ezres és két 100 ezres mobiltelefonjuk, amit kétévente cserélnek, az is havi 25 ezer forint. Ehhez előfizetés igen takarékosan összesen mondjuk újabb 10 ezer forint havonta.

Két közép-középosztálybeli gyerek mindenféle különórákra jár meg edzésekre, az sem két fillér. Bevásárlásnál sem az akciós baromfipárizsit fogják megvenni.

Egészségügyre még egy fillért sem költöttünk.

Szerintem nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, hogy havi 1,8-2,2 millió forint bevétel esetén él egy budapesti vagy környéki család úgy, amit középosztály közepének hívhatunk. Az aljához elég ennek a szűk fele, a tetejéhez a határ a csillagos ég. (Ha azon akarsz rugózni, hogy mondjuk sok-e egy ház normális karbantartásához havi 130 ezer (egyébként nem), gondold el, mire elég havi 400 ezer egy négytagú középosztálybeli család megélhetéséhez minden másra. Mindjárt nem lesz sok ez az összeg.)

Nem számoltunk cégautóval, örökséggel és sok minden mással és ahogy a cikk elején is jeleztem, majdnem minden embernek mást jelent a szükséges minimum és a luxus fogalma is. Ennek ellenére nem tűnik elrugaszkodottnak az amerikai 300-400 ezer dolláros éves minimum pénzkereset, nálunk sem lehet ennél olcsóbban kihozni a középosztályt, sőt.

(Még egyszer: nem arra vagyunk most kíváncsiak, hogy lehetne mindezt sokkal olcsóbban kihozni. Igen, vehetnének olcsó kínai telefont, vihetnék busszal a gyerekeket iskolába és nyaralás nélkül, vagy low-budget nyaralással is lehet létezni. Lakhatnának panelben vagy várhatnának, amíg anyu és apu meghal, hogy az örökségből vegyenek maguknak otthont és a többi. De akkor nem középosztályról beszélünk, vagy maximum annak az aljáról. Igen, szerintem is sok az összeg és én is ennél olcsóbban hoznám ki. De most nem ez a lényeg, próbáld meg megérteni. S nem, ezek az emberek még véletlenül sem gazdagok. Azok nem járnak 10 éves autóval, nem ócska török hotelben nyaralnak az orosz turistahadakkal közösen nyomorogva és nem néhány százezret költenek élelmiszerre, ruhára, szórakozásra és minden másra havonta.)

Ja és egy jó tanács: ha szerinted nem ez a középosztály közepének a definicíója, ne borulj ki a hozzászólásokban, számold ki magadnak, hogy a te értelmezésedben mennyit kellene keresni egy kényelmes megélhetéshez. (Van, aki azon háborodik fel, hogy a középosztály tagjai kétévente 200 ezres telefont vesznek, a gyerekeiknek meg 100 ezrest, miközben egy átlag szegény középiskolában gyakran ennél drágább telefonjai vannak a gyerekeknek, fiatalok kezében meg olyan drága telefonokat látok, amilyen nekem se volt még soha. Szóval ne lovagolj a számokon, használd a sajátjaidat.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

269 hozzászólás

 • HAnonymus
  “Ennek ellenére nem tűnik elrugaszkodottnak az amerikai 300-400 ezer dolláros havi minimum pénzkereset, nálunk sem lehet ennél olcsóbban kihozni a középosztályt, sőt.”

  Havi szinten de, ezt javítsd. 😀

  Egyébként jól megírt cikk, szomorú végkövetkeztetéssel.

 • doboz
  Ez a felső 1% élete Mo-on, amiről írsz, az nem középosztály.
  A középosztály az mondjuk a felső 30-10% közötti rész.
 • Kiszamolo
  doboz, nem arra voltunk kíváncsiak, hogy él a felső 30%. Hanem arra, hogy mennyiből él a középosztály.

  A szomorú végkövetkeztetés, hogy az ideális 30% helyett jó, ha van 2-5% középosztály Magyarországon.

  Egyébként a fejlett világban mindenhol probléma a középosztály eltűnése. A gazdagok nagyon gazdagok, az átlagember szegény és egyre kisebb a középosztály.

 • Kiszamolo
  Ha, köszi, javítottam, természetesen éves jövedelem az USÁ-ban.
 • ba
  Középosztály?? 9 milliós fő családi autó és 4 évente csere? Alapítványi iskola? Évi 3 nyaralás? 80-100 milliós ház? Ez a Fideszes felsőosztály kérem!!! 😀 Halál komolyan mondom!!
 • Károly
  Sajnos nagy kár, hogy ez mind így van…
  Annak ellenére, amit írtál, szerintem egy középosztálybeli próbál spórolni még mindig, szóval ezt párszázezer forinttal lejjebb lehetne venni.
 • Kiszamolo
  ba, akkor te még nem láttál jómódú embert se, nem hogy gazdagot….

  Beszéltem emberrel, aki az Andrássy úton dolgozik egy boltban. A sporttáskából fizetik a 30 milliót készpénzben. Na, azok a gazdagok.

 • Gabba
  Kiváncsi lennék más európai országokkal összevetve: pl Egyesült Királyság
 • HAnonymus
  Ami még erről az egészről eszembe jutott:
  Másfélmilliós havi kiadás esetén havi 200-at eltenni nyugdíjra eléggé röhejesnek tűnik. 😀 Ahogy írod, nagyjából a ház állagmegóvására lenne ez a pénz elég.
 • AkkorNemIsVagyokKözéposztálybeli
  Ez így húzósan hangzik 🙂
  Szerintem fel fog robbanni a kommentszekció 🙂
 • Zylver
  Heh, meg szerencse hogy angliai kalandjaim soran tudatosult bennem hogy “csoro voltam, csoro vagyok es csoro leszek”, ugyhogy ez a cikk (akarcsak az amerikai) egyaltalan nem lep meg.
  Mert akkor jöhetne a kerdes: es ki keres ennyit ma Magyarorszagon? Mert az egy dolog hogy mit mond/hazudik a KSH, ill. mit olvasok a kommentekben/mit hallok ismerösöktöl/mit latok a szükkörnyezetemben, de hogy köszönöviszonyban sincsenek egymassal az tuti… es akkor itt van a te cikked is Miklos, amelyiknek a szamai az elöbbiekre is többszörösen ravernek 😀
  Ilyenkor azert örülök es halas vagyok a blogodert, ill. mindenki masnak aki penzügyi tudatossagra, fegyelemre es függetlensegre tanit, mert töletek tanulja meg az ember igazan hogy a kicsit is meg kell becsülni es ha többet akar az ember azert bizony kemenyen meg kell dologni (dolgozni nem eleg persze, a folyamatos tanulasnak is jatszania kell)
 • Pesti Szoftverfejlesztő
  Érdekes ötlet fordítva megtalálni a középosztályt (tehát nem a jövedelmi definíció alapján, hanem azt keresve), de az eredmény nagyon erősen függ attól, hogy mi az önkényesen kiválasztott kiindulási életszínvonal.

  Én például eddig azt gondoltam volna, hogy a középosztályba tartozom; de a felsoroltak (saját ház, két kocsi, két nyaralás+síelés, alapítványi iskola stb.) megfizethetetlennek tűnnek – ez persze csak annyit jelent, hogy nagyon máshogy képzeljük el a középosztály fogalmát.

 • Bell

  “A sporttáskából fizetik a 30 milliót készpénzben.” Ez a gazdag? Azt hittem ez a maffiózó.
 • Kiszamolo
  Pesti, ez a közepe. Ennél van kisebb és nagyobb vagyonnal és jövedelemmel rendelkező is.
 • Dragon
  Kedves Miklós!

  Én nem gondolom, hogy ennyi havi keresetre szüksége van minden “középosztálybelinek”.

  Ismerek tehetős családokat akiknek nem kell ennyi minden a jó élethez.

  Nekem se jön be a síelés és az utóbbi 3 évben nyaralni sem járunk, csak a családi nyaralóba mert 2 kisfiammal túl körülményes a külföldi utakat kivitelezni.

  Én havi 800-1m ból gazdálkodom és nincs szükségem fiatal autóra mivel köpök rá, hogy ki mit gondol miből szállok ki. Az sem érdekel ha szomszédnak szebb fiatalabb a verdája.

  Egyébként ismerek több embert körülöttem aki drága iskolába járt és semmire nem vitte hozzámképest.

  Szerintem most egy kicsit eltúloztad a számokat.

 • Viktor
  A KSH valóban nem közöl mediánt, de az eurostat oldalán vannak adatok magyarországról is, nem tudom, hogy mennyire pontos.
  Ebből pl. elő lehet csalni mean és median értékeket is, de elég kiábrándítóak a számok:
  appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_di04&lang=en
 • xcas
  Meséljétek már el, hogy alkalmazottként hol lehetne ennyit keresni nettó 1,5-2m (max cégvezetők kapnak ennyit, vagy nagyon spec IT területen külföldre dolgozva). Persze értem hogy mindenki legyen adókerülő vállalkozó okosba, ,de ezek akkor sem reális számok.
 • VLaci
  Ebben most kissé mellélősz 🙂

  Az mnb 2017-es vagyonfelmérése alapján a közép közepének vagyona 27 MFt, amiről írsz, az a 7. és 9. tized kb, de talán a 10. alsó fele is. A közép közepe ennél lényegesen csóróbb.

  mnb.hu/letoltes/vagyonfelmeres-2017-web.pdf

 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBéla
  Mindjárt mindenki levezeti, hogy az a kormany/gyurcsány/soros/ufók/stb hibája, nem pedig azoké, akik nem képezték magukat kellően az életben, hogy ezen a szinten élhessenek. Nyilvan nem a kassza mögött ülve vagy az iskolában tanárkodva fogja az ember ezt a lóvét megkeresni, de egyáltalán nem lehetetlen csak megfelelő tudással, folyamatos önképzéssel és nyitott hozzáállással kell nekiindulni.

  Annak aki nem tart itt megvan a cél, ideje elkészíteni a tervet, hogy mi módon juthat el ide 5-10 éven belül és milyen erőfeszítéseket igényel, mert csak úgy nem hullik az ember ölébe…

  Lehetsz mérnök, sikeres vállalkozó, tapasztalt szoftverfejlesztő, privát rendelésen dolgozó orvos, fogorvos, stb.

 • Tibi
  Igen, igazából ezt nagyon kevesen tudnák kitermelni, viszont a középosztálybeliek zöme több generációs középosztálybeli, így ezeknek a költségeknek kisebb nagyobb része meg van oldva családi segítséggel.
 • slow dive
  Lenne néhány észrevételem a cikkhez.

  Nekem azert nincs autom, mert nincs ra szükségem, nem pedig azért mert nem engedhetem meg magamnak.
  Nem ertem pl, miert nem lehetne kozeposztalyhoz tartozo olyan ember aki pl lakasban lakik. Konnyen lehet h azert lakik, mert nem akar hazban lakni. Miert vesszuk ki pl a videken eloket a kozeposztalybol, a cikkben csak budapesti pelda van. Miert nem lehet tagja a kozeposztalynak pl aki alberletben lakik? Szerintem ez a szinvonal amit Miklos leirtal a cikkben, felsoosztaly inkabb. Ha valaki 200K-t csak nyugdijra felre tud rakni ugy h cs.hazat, autokat tart fent, mikozben a gyerekeit maganiskolaba jaratja, kemenyen felsoosztaly, megmerem kockaztatni, hogy a jelenlegi tarsadalom 3-8%-aa amirol az iras szol.

 • Viktor
  Pesti Szoftverfejlesztő: ha nulláról indulsz, de jó informatikus vagy, akkor kb. a középosztály alját be lehet célozni, bruttó 1 millió azért elérhető fizetés informatikusként. A középosztály közepéhez már kell egy informatikus feleség is 😀
 • promontor
  Értem a definíciót, de szerintem túllövöd.

  A középosztály nem egy objektív kategória, társadalmanként különbözik. Ebből következően szerintem igenis figyelembe kell venni pl. azt, hogy amit egy gazdag országban a középosztálybeli megvesz újonnan, egy viszonylag drágább márkát választva, azt egy szegényebb országban használtan és/vagy olcsóbb márkát választva szerez be. Ebből persze következik az, hogy egy szegényebb országban a középosztály nem él olyan jól, mint egy gazdag országban. A definíciót szerintem adjusztálni kellene eszerint: fontos a fogyasztói kosár és annak a minősége, de fontos az is, hogy a társadalom többi részéhez képest (vs. gazdagok, vs. szegények) milyen helyzetben élsz.

 • Garbo
  Miklós, értem, amit írsz, de te nem érted teljesen. Szociológiailag és anyagilag sem egységes a középosztály. Te a felső-középosztályról írsz, ám létezik alsó-középosztály (pl. tanárok, eü-dolgozók, de nem orvosok stb.), és a valódi középosztály, ami középen helyezkedik el ezen belül is, s az a legszélesebb réteg. Ők kb a felével rendelkeznek, mint amit te írsz, az már egy kényelmes, nyugodt élet, de évi két egymillás nyaralás nélkül, és nem ott élnek, ahol 80-130 millió egy ház.

  A felső-középosztály valóban úgy él, amit te írsz, rájuk nézve ez reális. Felettük már csak a gazdagok vannak, míg az alsó-középosztály alatt a szegények. Körülbelül így épül ez fel nagyjából.

  Szóval, árnyalni kell a képet, hogy a tényekről írhass.

 • Emil Zatopek
  :

  Ez így van. A Wallisnál is így fizetik a 30 milliós autókat. Főleg osztalékkifizetés után. 🙂

 • Kiszamolo
  Vlaci, akkor csak a te kedvedért még egyszer leírom: nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyi a magyar médián vagyon vagy jövedelem.

  Hanem mennyi pénz kell egy középosztálybeli életszínvonalhoz.

  Igen, te is jól látod, jelenleg a középosztály is egy szűk réteg Magyarországon.

 • Garbo
  Tehát, ami írsz, az NEM a “közepe”. Az a középréteg teteje.
 • Kiszamolo
  Dragon, olvasd el a cikket. Ez a középosztály közepe. Az aljához ennek a fele is elég, amint benne is van a cikkben. Ja és nem egy embernek, egy háztartásnak.
 • slow dive
  Kozeposztaly az en olvasatomban:

  Evente 2x eltud menni nyaralni kulfoldre, nem luxus szalloba, de normalis apartmanba vagy szallodaba.

  A gyerekenek tud angol nyelvtanart esetleg magan tanart fogadni. Ruhaztatni tudja gond nelkul. Varatlan kiadas eseten sincs problemaja, tehat siman tud venni hutot, mosogepet stb ha esetleg meghibasodna.

  Autot tud fenntartani ha szuksege van ra.

  A lakhatast szandekosan veszem ki, hogy sajat vagy alberlet, de gond nelkul fen tud tartani egy atlagos meretu 50-80m2es ingatlant. Egyaltalan nincs hitele / vagy nagyon kis arányban van.

  Felre tudja rakni a havi fizetese 30-50%-at, barmilyen celra.

 • DrAtom
  Szia Miklós!
  Erről a cikkről jutott eszembe, hogy írnál egy kicsit a decilisek alakulásáról és azoknak a jövedelmi helyzetéről (a friss adatokról, ha vannak)?
  Engem ledöbbentett ez a cikk nemrég: portfolio.hu/gazdasag/elkepeszto-tizszeres-jovedelmi-kulonbseg-van-a-magyarok-kozott.269803.html
  Nem gondolom, hogy sokat keresnék, mégis eszerint a háztartásunk a 10. decilis jobbik felén van kb.
  Hogy lehet, hogy az ország 80%-a havi nettó 150.000 Ft alatt keres? Vagy én nem tudom megfelelően olvasni a grafikonokat?
  Köszi!!
 • random okos
  A kapitalizmus alapvető jellemzőiből levezethető logikailag-matematikailag, hogy a középosztály meg fog szűnni, ha a rendszer többszáz évig külső sokkok (háborúk) nélkül működhet. Nincs ezen mit csodálkozni.
 • Garbo
  Egyébként: nem, nem kell évente kétmilliót állagmegóvásra fordítani egy modern háznál, erősen túllövöd, tapasztalatból beszélek. A kerítés meg a térkő pedig építési költség, nem fenntartási.
  A rezsi pedig internettel, biztosítással, távfelügyelettel együtt nincs ötvenezer, nem 60-80.

  Nem jár a középosztály két, összesen 11 millióért vett autóval, amit négy évente cserél. Van ilyen, de az nem középosztály, hanem a felső-középosztály és afölött.

  Két-két és félmillió csak nyaralásra egy középosztálybeli családnál évente? Ilyen nincs. Nem, nem ilyen élet nincs, hanem a középosztályban nincs ilyen: sem anyagiak, sem szabadság tekintetében.

  Miklós, én ilyet neked még nem írtam, pedig az első perctől aktív vagyok, de most megteszem: elvesztetted a realitás-érzékedet. Mindenki ebbe a csapdába esik, aki csak abból von le következtetést, ami/aki körül veszi, és nem vesz figyelembe tényeket.

 • Kiszamolo
  Garbo, erről végtelen vitát lehetne nyitni. Budaörs vagy Buda olcsóbb részei egy közepesen drága hely, de normális házat nem találsz 70 millió alatt. (Lassan már Rákosborzasztón sem, nem hogy Budán.)

  Nincsenek gazdag szomszédaink, de mi vagyunk az egyetlenek, akiknek csak egy autójuk van, sőt az egész utcában rajtunk kívül még hárman szállnak fel a buszra az egész utcából.

  S nem, ez nem kőgazdag környék, mint Buda közepe, csak Budaörs.

  Ez szerintem a közepe ennek a rétegnek.

 • Bálint

  Szerintem a középosztály az, aki 15-20 év alatt kifizet kényelmesen egy 30-50 milliós ingatlant, (250k) félretesz havi 100-200ezret, nyaralásra 50-80k, s nem kell néznie a boltokban az árakat. Ez nettó 800-ból már megoldható háztartásonként. Így nyugdíjasként ár simán megél, sőt 55-60 évesen is gondolkodhat azon, hogy csak a hobbijának él.

  értem a lényegét a cikknek, de szerintem baromira elrugaszkodott, és szerintem ez már bőven bőven felső kategórai (ami nem a luxust jelenti), amit te írsz, anem középosztály. Illetve a középosztály vágya és álma.
  Egyszerűen nem áll össze, mert ha ez a középosztály, akkor a középosztálynak kéne menedzseri fizetéseket adni.

  Márpedig egy cégben kb. 15-20% a menedzser, a maradék 80% lehet maximum a középosztály.

  Emellett azt mondod, hogy a Magyar középosztálynak német fizetéseket kéne hazavinnie. akkor németországban mi lenne a középosztály

 • vidékimacska
  Ami a cikkben szerepel, az az elit életstílusa és fogyasztása. Lehet azt mondani, hogy szerinted _jó lenne_, ha így élne a középosztály, vagy hogy a környezetedben élőket vagy ügyfélkörödet tekintve ez a közép közepe, vagy hogy valahol nyugaton vagy Amerikában így él a középosztály (ezt nem tudom) és jó lenne itt is ez, de ez elég szubjektív. Nem lehet azt kijelenteni, hogy a középosztályt márpedig a nyugati/USA középosztály életstílusa jelenti. Ez inkább úgy működik, hogy van egy valahogyan (iskolai végzettség, foglalkozási státusz, és részben, de csak részben jövedelem/vagyon) alapján definiált középső réteg, aki az egyik országban így él és fogyaszt, a másikban meg amúgy.
 • Krisz
  Jó kis kiszámoló volt, tetszik . Azt hihetnénk, hogy ha átlagos a fizetésünk – magyar viszonylatban – akkor középosztály vagyunk, pedig nem.
 • Buta Béla
  Ez már a sokadik cikk ami az USA-ról terjeszt tök fals képet. Éltem ott, 10 éve nettó kb 48e dollárból a magyar viszonyokhoz képest úgy éltem mint a kiskirály, volt autóm, béreltem jó lakást, szórakoztam és kb 1500 dollárt félre tudtam tenni. Haveromék kint élnek. Anya háztartásbeli apa tartja el a családot (2 gyerek), bruttó 90e dollárból. Szép házuk van jó helyen, két autójuk, évente 2x-3x nyaralnak.

  Hatalmas tévedés, hogy 3-400 dollár kell a kozéposztálybeli léthez.

  Pl ha apa is meg anya is mérnök akkor az már bőven jobb mint a középosztály, számíthatnak kb 120-200e dolláros fizetésre (forrás: tiny.cc/bxj68y)

  Az meg, hogy összemosod az álmaid középosztályát a Magyar valósággal az teljesen téves. Persze az USA-ban lehet ez lenne a középosztály, csakhogy ez nem az USA. Itt mások a realitások, mint ahogy pl Ukrajnában meg Etiópiában is mások.

 • promontor
  Egyébként meg egy érdekes kapcsolódó olvasnivaló: portfolio.hu/gazdasag/gyorsan-zsugorodik-a-magyar-kozeposztaly-te-meg-beletartozol.239364.html
 • Garbo
  Tudom, miről beszélsz, nem lakunk messze egymásról. Azt is tudom, itt mennyiért mennek az ingatlanok, és drágábban, mint Budaörsön. De amit te leírsz, az a gazdag és felső-középosztálybeli rétegnek a közepe, nem pedig a valódi középosztálynak. Mégsem képzelem azt, hogy az itteni lakosság az ország középosztályának közepét fednék le, mert azt nem igaz.

  Csodás lenne, ha így lenne, de ez nem a valóság. Árnyalj, tényleg.

 • Kiszamolo
  Ja, Béla, gondolom, egyedül voltál kint, mint az ujjam s lehettél vagy 25 éves, annak megfelelő elvárásokkal. Akartál volna félretenni saját ingatlanra legalább egy beugrót, fizetni a gyerekek oktatását és a többi, ki se jöttél volna ennyiből.

  Meg nyilván nem San Franciscóban vagy New Yorkban éltél, mint amiről a cikk szól, mert egy koszlott lyukat sem béreltél volna havi 1500 dollárból, nem hogy királyként még meg is takarítottál volna belőle, miközben egy családnak bérelsz lakhatást.

  Ja, amúgy én is éltem fél évet arrafelé, ha már így szóba került. Csak a teljesség igénye miatt.

 • Grza
  A durva,hogy egyrészt amiket igényszintnek leírtál,az biza valóban CSAK a középosztály közepe.Nekik igenis ki kéne tudni fizetni egy takarítót vagy bébiszittert ALKALMANKÉNT.
  A felső középosztálynak akár állandóra is!
  Saját NYARALÓról nem beszélve,ami közép közép szint!

  A gazdagok nem 2×1 heti nyaralás meg hasonló szinteken vannak.(Mint egyesek képzelik).

  De ehhez csak akkor kell ennyi pénz,ha 0-ról indulsz,ha egy valódi középosztálybeli családból (ez itthon nem sok van, mert a szoci érában nem voltak vagyonok),akkor ez a havi bevétel 20-30% kevesebb lehet (pl.a ház felét megkaptad szülőktől, stb.)

  Nem csak az szörnyű,hogy ez a réteg nagyon szűk,hanem,hogy sokak számára ez már az elérhetetlen luxus,a gazdagság netovábbja,stb.
  Pedig, az igazán gazdag – csak egy példa – megengedhet egy luxusautót magának, ami 2-3 évente cserélve már több havi költés mint ez a 1,5-2millió

 • Szabó T Kalkulus
  Hát ez elég érdekes cikknek sikeredett, ha ez a “középosztály” akkor a világ kb 1 % ha beletartozik a középosztályba…..
 • Alfa
  Egyetértek kiszamoloval.
  Mi a közép alján élünk valahol.
  Ezt az életszínvonalat, már meglévő vagyonnal, tartalékkal kiegészítve SEM lehet elképzelni havi mondjuk 800 nettó alatt.
  Ami itt a konfliktust okozza, hogy az időtávot és az árakat nehéz belőni.
  Továbbá a befektetések és nem termelő vagyonelemek értéke /beszerzési ára is nagyon szórhat.
  Nem mindegy:
  – Mennyi időre osztod el az ingatlan árát?
  – Örököltél-e, kaptál-e valamit ehhez?
  – Elég jó-e az évi 700 ezres általános iskola?
  – Van-e igény drágán nyaralni
  – Van-e cégautó?
  Én nem tudom mennyit keresünk, mert nehéz a befektetések cash flow-ján túl bármit nézni (ingatlan is van).
  Azt sem tudom mennyit költünk.
  De kb. az amit Miklós leírt.
  És nincs pénzünk 90 milliós házra, szegénynek érezzük magunkat 😀 😀 😀
 • szocske
  Számomra az a leginkább sokkoló, hogy a havi költségek kb. negyedét a ház megszerzése teszi ki.

  Főleg úgy, hogy 10 évvel ezelőtt egy ugyanilyen ház talán fele ennyibe sem került. Ha valaki volt olyan szerencsés, hogy már akkor megvette, esetleg mára ki is fizette a házat, akkor neki 2M helyett 1,5M elég ugyanehhez a szinthez.

  Ami még kicsit meglepett a 60-80ezres rezsi. Ha modern a ház, akkor kicsi a fűtési költsége. Aztán utánaszámoltam, és ha a 80-at kicsit még mindig sokallom, de a 60 simán összejön ha a szemétszállítástól a lakásbiztosításig mindent beleszámolok.

  Persze lehet élni család tv csomag és a leggyorsabb internet nélkül, ahogy lehet élni lakásban és autó nélkül is.

 • V.A.Laki
  A cikkben szereplo szamokkal egyetertek. En ugy kepzelek el egy kozeposztalybeli csaladot, hogy fel tudnak nevelni harom gyereket ugy, hogy kozben sose kell a penzre gondolniuk es sose kell semmirol lemondaniuk, amirol egy atlagos ember ugy gondolja, hogy az elettol elvarhato. Ehhez kell a netto ket misi.

  Szerintem ez hatekonysagi kerdes. Ugy ertem, ha elkepzelsz egy orszagot, ahol tomegek fejenkent havi netto masfel millioval dijazhato hozzaadott erteku munkat vegeznek, akkor el tudod kepzelni, ott milyen szinvonalon van az oktatas, mennyire hatekonyan epitenek uj hazakat, milyen hatekonysaggal mukodik a politikai rendszer, az egeszsegugy, a termeles (ugy altalaban, mennyire hatekonyan kepesek az emberek egyuttmukodni), stb. Hany orszag erte ezt el? Nehany skandinav allam, erosen vitathato modon? Ez messze az US szinvonal felett van es nagyon messze a magyar szinvonal felett.

 • Tibcsi
  Más kérdés, hogy ezeknek mennyi százaléka keresi meg a pénzt legálisan. Na, meg mivel? 🙂
 • szocske
  Amiről még meggyőződtem a cikk számait magamra vetítve, hogy mennyire szerencsés vagyok, mert:

  1. vidéken élek és jókor vettem családi házat. 80-130M-val szemben 20M-ba sem került az akkor modern és még ma sem lepukkant családi házunk a válság derekán, és már régen kifizettem a hitelt

  2. nem luxusszállodába, hanem sátorozni, kirándulni szeretek. Évente többször megyünk nyaralni, szuper élményként éljük meg, tartalmasan töltjük, mégis töredékébe kerül. A síelés tényleg drága, de most pelenkásokkal pár év kimaradt, Mátraszentistvánon 1-2 nap olcsó.

  3. a villanyautózás lett a hobbim, ha az autó ára nem is sokkal kevesebb, az üzembentartása filléres. Épp most volt éves leolvasás, 75ezret fizettem rá (a napelem méretezésekor nem terveztem villanyautó töltéssel) + volt kb. 15ezer/év nyilvános töltési költség, pedig mentünk 32400 kmt a Leaffel. Persze épp most lesz egyre több töltő fizetős.

 • maveryck
  Elég szubjektív cikk (középosztály?), meg elméleti, de legalább foglalkozik a témával. Honi sajátosság, hogy zömmel a nagyszülők is támogatják a családokat ezzel-azzal, így lehet kevesebb jövedelemből is kijönni egy családnak, de erről általában nem beszélnek.
 • Grza
  A 9 milliós fő családi autó az bizony közép középkategória! Az egy SKODA konkrétan…Egy nagyobb BMW/Merci/Volvo már huszon millió és még mindig nem Ferrari vagy Maserati!
  “Alapítványi iskola? Évi 3 nyaralás? 80-100 milliós ház?”
  – Igen, ez lenne a közép középosztály szintje! (Bár én inkább 50-60 millás házra lőném be, de ez részletkérdés)

  drive: ez amit leírsz, ez az alsó középosztály. 2 gyerekkel ehhez kell a 800-1,2M havi fizu, amit Miklós is írt. (Hogy az alsó közép az kb. ennek a fele)

  Valószínű az NEM a kereset, hanem az EGY FŐRE jutó kereset!! 2 szülő 2 gyerekkel esetén az a két fizetés átlagának a fele!

  Ma Magyarországon a tanárok messze nem a középosztályban vannak! Akinek 20 éves autója van, azért él albérletben mert nem TUD lakást venni, nem tud nyaralni menni (az iskolai tábort nem számítom ide), sose jár étterembe stb. az NEM középosztály!

 • Moni
  Szia! Érdekes cikk, de szerintem a középosztály nem az, amit leírsz. Szerintem a középosztály egyrészt öröklött, (amit leírsz az a nulláról induló lehet), sokkal pragmatikusabb, vagyis a síelèst kilőném, és a két külföldi nyaralásból egyik belföldi. Az alapítványi iskola szintén vegyes, szegregáció még mindig van, egyes budai kerületek állami iskolái tekinthetők elitkeltetőnek, a családi ház pedig inkább életstílus és nem osztályhatározó. Az összegekkel nem vitatkozni szeretnék, csak nekem kicsit pazarlónak tűnik ez a középosztálybeli család, holott kb ők az egyetlenek, akikből kevés van és tudják is magukról, tuti h inkább befektetést képeznek, mint nyaralnak vagy autóznak. De ez csak az én véleményem.