Hogyan lehet csalni a CSOK-kal?

Még mindig tombol a CSOK láz, tízezrek jelentkeztek már a bankoknál, nem meglepő módon olyanok, akiknek már megvan a három gyerek. (Meg általában a lakhatás is, de hát miért ne kérnénk 10+10 millió forint ajándékot, a régi lakást kiadjuk bérbe, a bérleti díj egy része elég a kedvezményes hitel törlesztőjére, a többi és az ajándék pénz tiszta haszon. Esetleg jó lesz a lakás majd a gyerekeknek.)

A szabályozás finoman szólva sem átgondolt, de hát erre volt elég a három hét, amennyi idő alatt elkészült az ötleteléstől kezdve.

Hogyan lehet visszaélni a CSOK-kal?

– Tudjuk, hogy nem lehet gyerekünk, de ettől függetlenül bevállalunk hármat. 10 év után csak a tőkét kell visszaadni, ha viszünk orvosi igazolást a meddőségről és/vagy a lombikprogram sikertelenségéről. Tíz év múlva a mostani 10 millió csak 6,7 milliót ér, ha az éves átlagos infláció 4%. Találtunk 3,3 milliót plusz nem kellett felvennünk 10 millió bankhitelt, amire kifizettünk volna csak kamatra 4.5 milliót 10 év alatt, plusz a hitelfelvétel költsége 2-300 ezer forint. Nyertünk durván 8 millió forintot.

Esetleg megvan ez a pénz egyébként is, berakjuk prémium állampapírba infláció plusz 3,5%, TBSZ számlán, teljes nyereségünk 3%-os átlaginfláció mellett 8,77 millió forint plusz a 10 millió kezdeti tőke. A tőkét visszaadjuk 10 év után, a 8,77 milliót megkaptuk ajándékba, ha amúgy akartunk újépítésű lakást vagy házat venni/építeni.

– Ugyanezt csináljuk, mint fenn, annyi különbséggel, hogy szándékosan tesszük magunkat meddővé (vezetékelkötés, stb.) vagy keresünk egy orvost, aki egymillióért kiállítja a szükséges igazolást. Mivel az igazolást a bankban kell leadni, a lebukás veszélye nulla.

Esetleg egy papírházasság egy ismerőssel, aki garantáltan meddő.

– Névházasság egy 39 éves férfi és egy 65 éves nő között. Garantált a meddőség, az egyik fél halála pedig feloldoz a kötelezettség teljesítése alól. (Az új szabályozás szerint elég, ha az egyik fél 40 év alatti, a másik fél akárhány éves lehet.) Természetesen fordítva is működik, ha a férfi már kellően idős és 10 év múlva is garantáltan meddő lesz, ha még él.

– Ingyenes életbiztosítás az államtól, amivel az utolsó pillanatban is lehet élni: Az egészben az a legszebb, hogy az egyik fél halála esetén a vállalást teljesítettnek kell tekinteni. Tehát bárkivel össze lehet házasodni, akiről tudható, hogy meg fog halni 10 éven belül, akár az életkor, akár betegség miatt. Ilyenkor még a 10 milliót sem kell visszafizetni.

Esetleg ha valaki meghallja, hogy csak pár hónapja van hátra, elég bevállalni a házastársával három gyereket és venni egy új lakást/házat.

Ha az özvegy aztán 2-3 millió bukóval tudja csak eladni, még mindig maradt 7 millió zsebben.

(Az erről szóló jogszabály 7.§ 4. pontja: Ha a családok otthonteremtési kedvezménye igénybevételéről szóló szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert
a házastársak egyike elhunyt,….a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinti.)

– Gyerekek bérlése az államtól 3-4 évre. A jogszabály az örökbefogadott vagy tartós nevelésbe vett gyereket is sajátnak számolja, ha legalább egy éve nálunk van és legalább három évig nem adjuk vissza. Itt nem olyan nagy a haszon, mert azok a büdös kölykök esznek is, de arra is ad pénzt az állam. Van, aki elég igénytelen ahhoz, hogy annál többet ne költsön a bérelt gyerekekre, sőt még maradjon is havonta az állami apanázsból.

– A régi, bevált módszerrel kamu házakat építünk, amit a jól megkent építési ellenőr és/vagy banki alkalmazott szó nélkül átvesz. Az átvétel után lebontjuk a házat és ugyanazt máshol újra felépítjük. Milliárdokat csaltak így el már akkor is, amikor még csak 3,6 millió volt a támogatás, nem gondolom, hogy most majd senkinek nem jut eszébe. Házanként vagy lakásonként 200 ezer-200 ezer az ellenőrnek és a banki alkalmazottnak, másik 300 ezer annak, aki a nevét és a gyerekeit adja hozzá, egy-két millió forint egyéb költség a kamuépítkezéssel, a többi talált pénz.

– Csalás az 5%-os áfával. Ez nem a CSOK-hoz tartozik, de annak is a része lesz. A vállalkozó 27%-os áfával terhelt számlák után igényli vissza az áfát, majd csak 5%-os áfát fizet be a költségvetésbe, mert őneki csak annyit kell ráraknia a saját számláira.

Bármelyik építőiparban dolgozó ismerősöm tud féláfával venni bármit: csempét, festéket, téglát, parkettát, mindent. Nos, a vállalkozó kifizeti a másik felét az áfának, a nevére írják a számlát, majd az egészet visszaigényli. (Mindig lesznek, akik féláfával akarnak vásárolni, hiszen annyival is olcsóbb a lakásfelújítás, bővítés, fűtéskorszerűsítés. Ha eddig is így ment, ezután még inkább így fog menni.)

Dupla a haszna: nyer az áfán rengeteget plusz kihozza az építkezést nullszaldósra a sok, csak papíron létező költség miatt. Így nem hogy nem adózik, de még nyer is az adón.

És ez még csak a kispálya, ahol tényleg van árumozgás, csak más nevére írják a számlát. Ha beindulnak a számlagyárak, ott lesz csak igazi pénzeső. Az étolaj áfacsalásával az a baj, hogy el is kell adni valakinek az elcsalt étolajat. Itt még ilyen gond sem lesz, ki mondja meg, mennyi cement ment bele egy építkezésbe?

– Csalás a visszaigényelt áfával: magánember ugyanezt eljátszhatja, hiszen ő is vissza tud igényelni 5 milliónyi áfát. Építkezés bontott anyagból, áfaigénylés okosan.

– Veszünk új lakást, erre megkérjük a CSOK-ot, majd eladjuk, kihasználva a várhatóan növekvő árakat. Aztán a CSOK-ot továbbvisszük egy használt lakásra. Ugyanis a törvény lehetővé teszi, hogy a 10 év alatt is váltsunk ingatlant, annyi az előírás, hogy egy éven belül át kell terhelni a következő lakásra a tilalmat. Azonban a jogszabály már nem mondja ki, hogy a második lakásnak is újnak kellene lennie. Tehát a legvégén némi okoskodással és papírmunkával használt lakásra vettük igénybe a 10 milliós támogatást.

Hirtelen ennyi hézag jutott eszembe, de ha neked is van mükődő ötleted, írd meg a hozzászólásokban.

(Mielőtt félreértenéd: nem csalásra buzdítalak, éppen az a célom, hogy ezekkel a lyukakkal a döntéshozók is csináljanak valamit.)

Share

149 hozzászólás

 • Varázspálca
  Nekem a kedvencem a papír házasság 50-60 éves nő és 39 éves férfi között. Nem lesz nehéz orvosi papírt hozni a meddőségről. Nem is értem, miért nincs előírva, hogy a nő legyen 40 alatt.
  Pénteken épp beszéltük a csoporttal, hogy ne hvg-t olvassanak a témában, te biztos életképesebb csalási lehetőségekkel fogsz előhozakodni, és lőn. 🙂
 • Kiszamolo
  Köszönöm, hogy kinézed belőlem, hogy mindenhol megtalálom a csalási lehetőségeket. 🙂

  Nem tudom, bóknak vegyem-e vagy sértésnek? 🙂

 • Varázspálca
  Imádlak sértegetni, hiszen ismersz! Nem a csalási lehetőségeket néztem ki belőled, hanem a probléma felismerést. A francba, hogy mindig ráveszel, hogy udvaroljak neked, mintha rászorulnál. 🙂
 • fm!
  Ha magánszemélyként visszaigénylem a már elkészült, 2015. októberében használatbavételi engedélyt kapott új építésű házunk után az ÁFA-t, akkor mennyire számíthatok egy adóellenőrzésre szerintetek?
  (Vállalkozóként dolgozom, részmunkaidőre bejelentve, annyira nem lenne frankó, ha megkérdeznék miből épült meg a ház.)
 • elemes
  Én is szeretem ezeket az elméleti gazemberségeket, amit aztán megcsinálni sosem fogok.

  1. Az áfacsalásoknak semmi köze a csokhoz, bár szerintem bölcsebb lett volna nem csak a lakás, hanem minden építőanyag áfáját 27-ről 5-re csökkenteni, ennek kilenctizedét eddig is visszaigényelték (a teljes építőanyagforgalom kb tizede megy barkácsoló magánemberekhez)

  2. A csok eddigi összege kb 6 millió volt, mostantól 10, tényleg ez az a különbség, amely miatt meg fog ugrani a csalások száma? ráadásul (ki nem mondva de valójában) épp azokat akarták kizárni a csokból, akik egyéb jövedelem híján kamuházakból próbálnak jövedelmet szerezni.

 • Kiszamolo
  A csok eddig 2,3 millió volt, nem 6 millió.
 • kritizator
  “Bármelyik építőiparban dolgozó ismerősöm tud féláfával venni bármit:”

  Az index építkezés fórumában kompetens építészek határozottan állították, hogy mind nehezebb – szinte lehetetlen – féláfázni.

 • Handalamandala

  Én már csak a vicc kedvéért is rádküldeném a NAV-ot. 😀
  Nem szeretem azokat, akik lopják a közöst.
 • attila
  Jaj, ne viccelődjünk ! Dunántúli kisvárosban élek, gyakorlatilag az összes tüzépen féláfával vásárolhatsz, sőt, szinte bármilyen építőanyag számlára tudnak vevőt féláfáért. Generálkivitelezést is megcsinálnak áfa nélkül oksoban mert az építőanyag számlákat a számlás ( állami megrendelésekbe ) építik be. Ez köztudott, a NAV is tudja, csak nem csinál semmit, mert gyakorlatilag kéne felvennie plusz 500 embert aki ezekkel foglalkozik. Ha akarnák akkor bezárnák a kiskapukat, tehát nem is akarják…..
 • elemes
  ööö, lehet, hogy közben csökkentették is, én úgy tudom, bő tíz éve első + második + harmadik gyerek összesen 5.8 millió.
 • Janos82
  Ha valaki 2szer hazasodik, akkor igenyelheti ketszer is?
 • Eva
  No, hát mi éppen az első esethez tartozunk. Egy gyerekünk van és próbálkozunk, hogy legyen még egy, de nem akar sikerülni. Lombikprogrammal sem. És igen, végre örülök, hogy legalább ennyi előnye van a meddőségnek, azaz, hogy végre ránk is gondoltak, azokra, akik ennyit szenvednek a gyerekvállalásért. Miközben azok, akinek simán összejön a 3 gyerek, igen kedvező adókedvezménnyel élhetnek és elég sokféle támogatásban részesülnek, addig én a gatyámat kifizetem a lombikprogramokra és a hozzájuk társuló járulékos költségekre (több sikertelen lombik esetén több milliós kiadásokra kell gondolni, akkor is, ha csak az 5 államilag támogatott lombikot használja el az ember – ugyanis rengeteg vizsgálat elérhetetlen TB alapon).
  Mindezt csak azért írom, mert szerintem erre a kategóriára a csalás szó eléggé bántó. Ugyanakkor értem, hogy nem erre lett kitalálva a törvény…
 • elemes
  rosszul emlékeztem a számokra, megtaláltam a rendeletet.
  2004 április 1-től
  – egy gyerekre: 800 ezer
  – két gyerekre: 2 millió
  – három gyerekre: 3.2 millió
  – négy gyerekre: 4 millió
  volt a szocpol.
  ez még 1.6-os szorzóval (az elmúlt 12 év árindexe) korrigálva is jóval kevesebb.
 • elemes
  Janos82

  ha a második házasságból születik három újabb gyerek 🙂

 • Kiszamolo
  Elemes, az a régi. Azt 2009-ben megszüntették. Az új még kevesebb, ebben a cikkben már az emelt összeg van benne, ennél kevesebb volt eddig:

  //kiszamolo.hu/csok-kerdesek-es-valaszok-az-uj-lakastamogatasrol/

 • star70
  En azt tartom igazsagtalannak,hogy akinek 2 gyereke van,annak nem lehet lakasa,es eleg nevetseges összeget kap,a 3 gyerekeseknel pedig minden mindegy,lehetnek millioid,lehet akar 3 lakasod is plusz 2 telked,akkor is adunk 10 milliot.Ingyen.Na ebböl is latszik,hogy ki talalta ki ezt az egeszet.
  Csalas biztosan lesz,de talan ellenörzesek is.
 • Kiszamolo
  Hát eddig mindig sikerült annak, aki akart. Szobafestő éppúgy magától mondta, mint a konyhabútort csináló asztalos.

  Most panaszkodott egy fakereskedő, hogy elhatározta, hogy nem fog áfát csalni, de mindenki számla és áfa nélkül akar csak vásárolni, a vevők követelik a lehetőséget.

  De ha te azt mondod, hogy ez már a múlt, én elhiszem. Igaz, a fakereskedővel nincs két hónapja, hogy beszéltem.

 • Kiszamolo
  Ja, és ez csak a gagyi felszín, ahol tényleg van valódi áruvétel és árumozgás, csak a számlát írják más nevére.

  Majd tuti meg fognak jelenni az erre épülő áfagyárak, az étolajról át fognak nyergelni az építőanyagra.

 • L70
  Talán azért fogják ellenőrizni, mert eszméletlen összegeket fognak erre az egészre kifizetni.

  Most van 2016, és aki idén felveszi, annak 2020-ra, 2024-re vagy 2026-ra kell a hiányzó gyerekeket produkálni.

  Ha nagyon sokan veszik fel, akkor kénytelenek lesznek szigorúbban ellenőrizni, hogy visszajöjjön majd valami. Majd lesznek hangzatos nyilatkozatok, hogy csak a szemét csalóktól veszik vissza, ami nem járt.

  Lehet fél minimálbéresként új házat építeni, de már most is a jóindulaton múlik, hogy nem hívnak be SZJA ellenőrzésre, mert minden adat ott van a NAV-nál, csak akarat kellene hozzá. Ha véletlenül képbe kerülsz, akkor 5 évre visszamenőleg kamatostól és bírsággal együtt kell majd befizetni az SZJA-t.

 • L70

  Ha több gyereket akarna a kormány, akkor valóban finanszírozná a komolyabb meddőség vizsgálatokat és a lombikot is. Csak az nem hozna annyi politikai hozadékot, mint az ingyen 10 misi.

  Ha több gyereket akarna, akkor pl. előírhatná, hogy a 100 fő feletti vállalkozásoknak legalább a dolgozók 5%-ának biztosítani kellene a 4 vagy 6 órás részmunkaidőt 8-15 óra között. Költségvetési intézményekben dettó. Ugyanis már az alsó tagozatosok anyukáinak többsége sem dolgozik, óvodában még rosszabb a helyzet. Sokkal többet jelentene, de megintcsak nem lenne akkora politikai hozadéka.

  Olyat kellett kitalálni, ami a csapból is folyik, és beleillik a családbarát jellegbe. Sikerült, a találmány nyertesei (ők a nyertesek kisebb része) és a magukat nyertessé okoskodók (ők a nyertesek többsége) pedig tapsolnak. Kádár János reinkarnációja adott nekik egy kis gulyást.

 • W_B
  Én megdöbbentem rajta, hogy egy ilyen, hatalmas mértékű támogatást milyen hóbortos bakugrásként vezetnek be, nem pedig átgondolva, fokozatosan. :-/

  Ha a “gyerekeseket” akarjuk támogatni, akkor legyen ingyenes az oktatás, az óvodai/bölcsödei/iskolai étkeztetés, a tankönyvek, vagy legyen a 18 éven aluli, jövedelemmel nem rendelkező gyerekeknek ingyenes pl. a közlekedés.
  (A 7 éves iskolás kislánynak kell jegyet/bérletet vennie, a 65 éves nyugdíjasnak, akinek esetleg 2-300e Ft a nyugdíja, nem.)

  Minden támogatásnál fennáll a lehetősége, hogy olyanok veszik igénybe, akiknek nem járna, ld. pl. a rokkant kártyákat.
  Ennél a CSOk-nál adja magát a csalás lehetősége.

 • fancy88
  Ez marhaság, nem lehet más lakástulajdonod, illetve, ha van, el kell adni, és be kell forgatni.
 • LSV

  “Miközben azok, akinek simán összejön a 3 gyerek, igen kedvező adókedvezménnyel élhetnek és elég sokféle támogatásban részesülnek”

  Az elég sokféle támogatásból felsorolnál néhányat?

 • kispista
  Azt sehol sem olvasom, hogy ha elmegy szülni a dolgozó anyuka, akkor azzal mennyi mínuszt fog még termelni az államnak, és nem csak a gyesre és egyéb segélyekre kell gondolni amit az állam fizet és nem csak az anyuka által nem befizetett adóra, hanem a cég által nem befizetett adóra is, amit az anyuka termelőmunkája után fizetne a cég, tehát azon termékek\szolgáltatások eladása utáni adóra gondolok, amit az anyuka állított elő korábban és most már nem fog.
 • Kiszamolo
  fancy, ha nem ismered a jogszabályt, akkor először inkább azt olvasd el.
 • L70
  @w_b

  A 72 éves Mari néni szavazópolgár, ingyen utazik csúcsidőben is, mikor a 7 éves Marci az anyukájával alig fér fel a buszra, iskolába menet.

  A 7 éves Marci nem szavazópolgár, ő pénzért utazik. Ha Marcinak van egy 10 és egy 12 éves testvére, akkor egyikük sem utazik ingyen a BKV-n.

  Marci és a 2 testvére egy év alatt kb. 120.000 Ft-ot költenek BKV bérletre, Mari néninek ez ingyen van. Marci és a 2 testvére első osztálytól az érettségiig 12 év alatt potom 1.440.000 Ft-ot költ BKV bérletre. Mari néni 65 és 77 éves kora között semmit.

  Na ehhez soha sem fognak hozzányúlni, az tuti.

 • gertitorpe
  @fm!
  Valós példa alapján egy tippet tudok adni: az arany ablak kilincsek valószínűleg szemet szúrnának, így érdemes nem azokat a számlákat beadni.

  Remélem összejön az 5 millió forint visszaigénylése is a fél éve elkészült házatokból. Ami jár az jár, a balekok meg fizetik. Annyit szeretnék kérni hogy ha adót csalsz, tanácsot legközelebb ne a nyilvánosságtól kérj akit meglopsz hanem keress fel egy adótanácsadót és oldjátok meg csöndben. Ez nem túl illendő. Elnézést a személyes hangnemért és örülök hogy az én adómból járhatnak a gyermekeid iskolába.

 • Handalamandala

  Az az anyuka épp gondozza az állam számára legértékesebb terméket: a következő állampolgárt.
  Ehhez tovább kéne látnod az orrodnál.
 • Odett
  Sziasztok !
  Kérelek segítsetek, én elvesztettem a fonalat, ráadásul az idő nagyon sürget,a bankosok se tudtak teljesen képbe hozni :(( az építkezés zajlik. A kérdésem, hogy ha egy egyszintes házat lebontottunk, de alatta megmaradt a pince. Erre épül jelenleg egy kétszintes társasház. Alul-felül egy-egy lakással, külön vízórákkal,alapító okirattal stb. Az emeleti lakásra igényelhetem- e a támogatást, ha minden feltétel ok, gyerekek is jól vannak, ott fogunk lakni.
  Építhetem- e a lakást is magamnak, (vagy csak ha családi ház esetén van ez), vagy el kell adnom egy cégnek, akitől majd megveszem?
  Vagy elég egy ráépítési megállapodás? Ha igen, akkor lehet a cégben érdekeltség?
  Számomra nem egyértelműek a szabályok, írjatok! Kösz-kösz-kösz!
 • Jucus
  Handalamandala! Ráküldeni a NAV-ot???? Nem hallottad? 2016. január 1-től állítólag nem fogja vizsgálni a bejelentéseket a NAV. Én a TV-ben hallottam. Le is döbbentem.
 • kispista
  neked meg értelmezned kéne amit írtam, de a kedvedért még egyszer: “ha elmegy szülni a dolgozó anyuka, akkor azzal mennyi mínuszt fog még termelni az államnak” kérdezem mindezt azért, mert számításai szerint, amiben ezek a tényezők nem is voltak benne, így is csődközeli állapotba kerülne az ország.

  Szintén csak a te kedvedért lemegyek demagógiába, szóval mi a biztosíték arra, hogy a gyerek nem lesz fogyatékos, ami miatt élete végéig orvosi ellátásra szorul az állam pénzéből, vagy csak szimplán iq light lesz így semmi vagy kevés adót termel csak, tehát mi a biztosíték arra, hogy jó adófizető lesz a szerinted “legértékesebb termék”? De menjünk tovább a demagóg vonalon, egy gyerek átlagosan mondjuk 18 éves korától dolgozik\adózik, addig meg az állam pénzén tanul, jár orvoshoz stb. Ja és az “állam én vagyok” hiszen én fizetem mindezt…

 • Kiszamolo
  “Mert nem akarják vegzálni a szegény állampolgárokat”. Eddig se csinált semmit a NAV, csak ha bizonyíték volt, nem véletlen, hogy csak 1200 vizsgálat indult évente.

  Valamiért pont akkor változtatták a jogszabályt, amikor egyesek arra lettek kíváncsiak, miből telik néhány politikaközeli személynek luxuséletmódra, ha semmi bejelentett jövedelme nincs. 🙂

 • Cs. Éva
  Varázspálca! A nő legyen 40 év alatt? Több ismerősöm is 40 felett várja a második-harmadik gyerekét. Normális vagy te?

  Éva, ha kulturáltan nem megy, akkor inkább ne kommentelj, lécci. Köszi.

 • kispista
  hát ezzel most megfogtál, erre nem tudok mit reagálni 😀
 • kispista
  ne muszáj kimoderálni, én jól szórakozom az ilyeneken 🙂
 • Kiszamolo
  Egyébként igen, nem 50 évesen kellene szülnie a nőknek, hanem huszonévesen.

  Down szindróma előfordulása 29 évesen: 1:1100. 50 évesen: 1:6

  Hogy csak egy példát mondjak….

 • Kiszamolo
  Egy szintet azért fenn kell tartani.
 • MethYou
  Miklós, a 13,67M hogy jön ki 10 év alatt átlag 6%-kal?
 • kmonika
  Áfa pontosítás: portfolio.hu/gazdasag/adozas/vadonatuj_reszletet_tudtunk_meg_az_ingyenmilliokrol.1.225166.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox
  Ja egyébként nem tudom feltűnt-e bárkinek, hogy a CSOK-nál lehet maradó ingatlan tulajdon, az ÁFA-viszaigénylésnél nem (kivéve megh. felt.), a 3%-os kamaton futó hitel pedig nem jár, ha a lakás értéke vagy a ház bekerülési értéke telekár és áfa nélkül meghaladja a 30 milliót….
 • Kiszamolo
  Elütöttem a számológépben, javítom.
 • Tibor
  : a cel az egeszseges gyerekek. Marpedig 40 folott foleg ha elso gyerek (es itt ugye arrol van szo, hogy 3-at kell osszehozni az elso tiz evben), mar veszelyeztetett a terhesseg.

  Nincs egyenloseg a ferfi es no kozott ebben a kerdesben, lehet menni az EBH-hoz es beperelni a biologiat.

 • Sonkafiu
  Csok kapcsán jutott eszembe, arra tudsz tanácsot adni, hogy fél éves gyereknek mibe fektessek be pénzt? Havi 10k körül, start-számla már van, amire megy az évi 60k. Azt szeretném, hogy ne lehessen (könnyen) hozzáférni, ha megszorulnánk. Ha jól tudom, a kincstárnál is van tbsz, és ott nincs számlavezetési díj, ott legalább 6 évre biztonságban van a pénz, jobbat sajnos nem tudok, mert nem értek a pénzügyekhez.
 • Kiszamolo
  Ha cél, hogy ne lehessen hozzáférni, akkor jó a start számla. Egyébként jobb csak úgy félretenni a gyereknek.
 • temmese

  Igen, mert ha az anyuka elmehetne dolgozni 4-6 órában amíg a gyerek az iskolában van – ahol a tanárok épp gondozzák helyette fél napig az állam számára legértékesebb termékeket – és adót is fizetne, azzal súlyosan károsítaná az államot, ugye? 🙂

 • Éva
  L70, ez így van. Ehhez képest 2015-ben többen mehettek lombikra, mint 2016-ban, mert csökkentették a lombikhoz tartozó TB-keretet. Van, ahol 1 évet kell várni, hogy valaki bekerüljön lombikra. Ennyit erről.

  LSV, mondjuk szerintem a családi adókedvezmény összege elég jelentős már önmagában is 3 gyerekre. Amennyit a nagycsaládos barátaimtól tudok, az az ingyenes étkezés és ingyen tankönyv, illetve távolsági járatokon a kedvezményes utazás. De pl. én kedvezménynek veszem azt is, hogy a nagycsaládos gyerekét felveszik a bölcsődébe, csak azért, mert nagycsaládos. Legalábbis nálunk a bölcsődében volt egy rangsor és az a szülő, aki vissza akart menni dolgozni, a legutolsó helyen állt a listán, tehát előnyt élveztek azok a “felvételinél”, akik 3 vagy több gyereket nevelnek.
  De nincs értelme szerintem ezen vitatkozni, nem ez volt a célom.

 • NAR
  Ennek az egész trükközésnek nem hátránya, hogy Budapesten nem lehet az ingyen 10 millióból elég nagy új lakást venni 5 fős családnak? De még 20-ból sem?
 • Kiszamolo
  Egyrészt nem csak Budapestből áll az ország, másrészt ha amúgy is venni akartál és hozzád vágnak 10 milliót, miért ne?
 • fancy88
  “fancy, ha nem ismered a jogszabályt, akkor először inkább azt olvasd el.”
  Érvényét vesztette volna a 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet 3. § ad) és c) pontja? Légyszíves linkeld már az új rendeletet, ami ezeket hatályon kívül helyezi.
 • Kiszamolo
  Ha máshol nem találod, olvasd el itt, be van linkelve, mi vonatkozik a háromgyerekes családokra.

  //kiszamolo.hu/csok-kerdesek-es-valaszok-az-uj-lakastamogatasrol/

  Egyébként ezzel van tele a sajtó két hete.

  Egyébként 7/B§ 6/a pontja

 • fancy88
  Tényleg. Mekkora hülyeség ez?! Lakásom akármennyi lehet, de ha eladtam belőle, akkor be kell forgatni 🙂 Fogják ezt még szerintem finomítani.
  Pl. egy csomó visszaélést már azzal is ki lehetne zárni, ha a vállalás akármilyen okból nem teljesülése esetén reálértékben kéne fizetni a támogatást.