Amikor más a valóság

Barbara a világ másik felén, Új-Zélandon él. Egy lakást adott el itthon, aminek az eladását egy idős rokon intézte. Szerette volna a forintot kiutaltatni magának, de a bejáratott Currency Fair vagy Transferwise nem működött, mert pénzmosási törvények miatt a rokon számlájáról nem utalható pénz Barbara CF vagy TW-s számlájára.

Ezért maradtak a hagyományos bankok. Szerencsére az Erste a weboldala tanulsága szerint jegyez árat új-zélandi dollárban is. Ezzel szemben a valóság pedig…

Következzen Barbara levele:

Úgy alakult, hogy jelentősebb HUF összeget kellett kiutalni NZ-be (NZD-ben). A dolog nehezített része az volt, hogy mivel én itt a világ túlvégén, a megörökölt és eladásra került ingatlan ott, így meghatalmazott írta alá helyettem az eladási szerződést és – mivel nekem nincs Mo-on bankszámlám – szedte is be az összeget a saját (Erste-s) bankszámlájára. Eleinte nagyon örültem, hogy pont az Este-nél van számlája, hiszen ők az egyetlen bank (legalábbis pár éve ők voltak az egyetlenek, azóta nem néztem) akik jegyeztek NZD árfolyamot.

Sőt, lehet az árfolyamos oldalukon átszámítani is HUF->NZD ben – tök tuti, ki tudom számolni hogy kb (persze minusz utalási költség és esetleg egy-két napi árfolyamváltozás) mennyi lesz belőle.Még az Erste hirdetményt is megnéztem – elszámolás napja, költségeket miatt és örömmel konstatáltam, hogy “EGT devizanemű átutalás esetén T+1 nap, EGT-n kívüli devizanem esetén T+2 nap a teljesítési határidő”  a +10-12 órás időeltolódás miatt egy mo-i T+1-es utalás muszáj hogy T+2 legyen nálunk.

Mivel 10+ évet dolgoztam többek között értékpapír back office területen is, gondoltam biztos, ami biztos, felhívom Erstét és megkérdezem, hogy valóban tényleg közvetlenül váltják a HUF-NZD-t.

Hát… van köztes deviza. EUR. Az utalás kb úgy megy, hogy HUF->EUR eladási (azt hiszem T+1-el), majd aznappal EUR vételi -> NZD eladási. A végeredmény köszönőviszonyban sincs azzal, amit a honlapjukon található árfolyamkalkulátor ad végeredményként.

Nem az utalási költség, nem is az árfolyamváltozás, hanem az EUR eladási-vételi árfolyam közötti kb 2%-os differencia. Na arról nincs szó sehol, legfőképpen nem az árfolyamos honlapjukon. A számlavezetési fő hirdetményben (amelyikben nem a díjak hanem a sztenderd dolgok vannak leírva) a devizaátutalásokról szóló táblázat “Terhelésnél alkalmazott árfolyam” oszlopában ez van “Deviza átutalás – bankon kívül (konverzióval vagy konverzió nélkül) …. nem releváns vagy DE2 vagy DV2 – DE2”. Ja… hogyne.

Pl se a lakossági hirdemény fő részében se a mellékletben nem találtam nyomát annak, hogy “NZD”, vagy esetleg a “nem-EGT devizákra” mégis melyik vonatkozik a három “vagy” közül. Sőt mit több, nem is csak egy vonatkozik egy HUF->NZD utalásra, hanem kettő – mert először a DE2 (HUF->EUR) aztán DV2->DE2 (EUR->NZD) – szóval szerintem ez is félrevezető, főleg hogy nem találtam nyomát hogy mégis melyik devizák esetében melyik az irányadó.

Ha nem lett volna az EUR közbeiktatva simán kiutaltattam volna direktben, de ez így azért durva volt. Főleg, hogy sehol nem volt feltüntetve, hogy az átváltás során használnak köztes devizát egyes …. ki tudja milyen (gondolom a “nem-EGT”) devizák esetében. (A meghatalmazottam azt mondta, hogy megnézte és tud betenni HUF számla terhére NZD átutalást a Netbankban.) A valuta-deviza kalkulátoruk szerintem pont emiatt eléggé megtévesztő – sehol nem jelzik, hogy a HUF – NZD (és úgy sejtem néhány másik általuk jegyzett deviza is) az nem annyi valójában amennyit a kalkulátor kiszámol (az simán fogja a HUF összeget és elosztja az NZD árfolyammal és megvan a végeredmény), hanem még becsúszik egy EUR marzs is.

A vége az lett, hogy CF-el előre leleveleztem a dolgokat – megkérdeztem számlanyitás előtt, hogy ez így működhet-e (az adásvételi szerződésben benne voltam ugye én mint egyik eladó, plusz a meghatalmazottam adatai a bankszámlaszámával együtt – mindez magyarul), szóval végül megnyitottam a számlát, feltöltöttem a dokumentumot és miután azt leokézták utaltattam csak ki a pénzt. T+1-en ott volt a CF számlán kérdés nélkül. Mindenki abszolút kedves és támogató volt a CF-nél, rengeteg ügyfélszolgálatossal sikerült kapcsolatba kerülni a levélváltások során 🙂

Ez az én nem túl rövid sztorim. A legfőképpen az zavar, hogy aki nem gyanakszik az nagyot koppan a bank úgy vélem nem igazán korrekt tájékoztatása – hiányzó figyelemfelhívása miatt.

Felmerült bennem, hogy lehet hogy vannak / lesznek mások is hasonló helyzetben (Mo-i ingatlaneladás meghatalmazottal bankszámla nélkül és nem-EGT deviza végállomással) – nekik szolgálhat figyelemfelhívásul / tanulságul és egy megoldási lehetőségként.

Gondolkodtam rajta, hogy panaszt teszek emiatt, nem tudom, hogy érdemes-e és hol. Az Erste-nél, MNB-nél (megboldogult Pszáf) esetleg GVH – fogyasztó megtévesztése? Tényleg csak annyit kéne tenniük hogy kitesznek egy figyelmeztetést a “deviza-valuta váltó”-jukra, hogy az az eredmény nem valós… esetleg módosítják a váltási módszert azokra a devizákra (felhívással együtt) amelyekre van köztes deviza. Mit a véleményed?

Szép napot és hálás köszi a blogodért!

Eddig a levél. Egy húszmilliós lakásnál az extra 2% költség négyszázezer forintos meglepi. Plusz az utalási költség Új-Zélandba, ami szintén nem kis tétel. A legvégén Barbara jobban járt a Currencyfair-rel, de csak azért, mert résen volt.

Ha te is hasonló cipőben jársz, kérdezz rá, hogy az árfolyam, amit a weboldalon látsz, az a valós árfolyam-e, amit a konkrét tranzakciónál alkalmazni fognak.

A bankkártyások szoktak még nagyon megdöbbenni, amikor évek után jönnek rá, hogy a vásárlás pillanatában kapott SMS-ben szereplő devizaváltási árfolyam középárfolyam, de a valóságban sokkal rosszabbul váltják a pénzüket. Addig büszkén hirdetik, hogy az ő bankjuk középárfolyamon váltja a vásárlásaikat forintra. Hát persze, te kis naiv. 🙂

Ha nem tudod, mi az a Transferwise és Currencyfair, ebben a cikkben is írtam róla.

Share

94 hozzászólás

 • Szakértő
  Barbara kérdésére a válaszom: Nem érdemes az Erstét feljelentenie. Én már egyszer megtettem, egy szerintem teljesen egyértelmű mulasztásuk miatt és nem marasztalták el őket.
  Annyi történt, hogy elfelejtették megválaszolni az egyik panaszomat. 30 napjuk volt rá, de semmit se reagáltak. Ment panasz MNB-nek, mivel ő a felügyeleti szerv. Ők már válaszoltak szépen. Megírták, hogy a panaszom nem nyilvánul panasznak, hanem csak egy kérelem és arra nem vonatkozik semmilyen határidő. Vicc az egész MNB. Az Erste pedig egy tipikus lehúzós bank.
 • Tibor
  Ezt a disznosagot a bankkartyak is szoktak csinalni, kozbeiktatjak a dollart vagy az eurot mikor veszel valamit…
 • Cold Heart
  A sokat szidott otp tobb devizanal is egy szazalekot szamol fel, es smsben is azt kuldi eleve. Persze difi ott is van, mert a tenyleges jovairasig elmaszhat az arfolyam, de ahhoz extrem eset kell, hogy ebbol valos kulonbseg adodjon

  Bezzeg erste tenyleg a kozepet mutatja, majd radobja a 3%-ot

 • jurta
  Sokszor olvasták már pénzügyi cég központjában a róluk megjelent Kiszámoló-cikkeket és utána csináltak is valamit. 🙂
 • Alfa
  Amatőr.
  Már a lakás vételárát is eleve saját Revolut vagy CF/TW számlára kellett volna utaltatni, nem rokonnak.
  Esetleg euróban kértem volna eleve az összeget, utalja ki a vevő aztán jónapot.
  Tizmilliók mozgatásánál nem csinálunk felesleges tranzakciós lépéseket.
  És nem bízunk meg magyar bankban.
  Soha.
 • Kiszamolo
  Alfa, szerinted, ha a rokona nem utalhatja a lakás vételárát a CF számlájára, akkor az eladónak engedték volna?

  Szerinted van akkora balek a vevő, hogy ő vállalja át az euróra váltás költségét? És mennyivel lett volna előrébb, ha eurója van és azt váltja és utalja?

 • FifiTheReal
  [OFFTOPIC]

  Idézet a honlapjukról:

  “Tájékoztatás Cetelem Takarékszámla változásairól

  2018.október 13-tól kibővített szolgáltatásokkal állunk megtakarítással rendelkező ügyfeleink rendelkezésére:
  – lehetőséget biztosítunk a megtakarítások lekötésére
  – az ügyintézés Takarékszámla eBankon keresztül is lehetővé válik

  További részletek a 2018.október 13-tól érvényes Cetelem Takarékszámla Üzletszabályzatban, illetve Hirdetményben találhatóak.

  Ügyfeleinket hamarosan levélben is tájékoztatjuk a pontos részletekről, teendőkről.

  [/OFFTOPIC]

 • bmarton
  “A bankkártyások szoktak még nagyon megdöbbenni, amikor évek után jönnek rá, hogy a vásárlás pillanatában kapott SMS-ben szereplő devizaváltási árfolyam középárfolyam, de a valóságban sokkal rosszabbul váltják a pénzüket. Addig büszkén hirdetik, hogy az ő bankjuk középárfolyamon váltja a vásárlásaikat forintra. Hát persze, te kis naiv. :)”
  Nekem többéves tapasztalatom a Magnetnél, hogy először beterhelnek egy tök korrekt összeget (nyilván ezt számolják középárfolyamon), és végül elszámoláskor még ennél is 0,5-1%-kal kedvezőbb lesz a váltás. Nem, nem azért, mert ez egyszer történt, és épp javult az árfolyam abban az 1-2 napban. Rendszeresen így van, az ellenkezője meg soha nem fordult elő.
 • tumpara
  “A vége az lett, hogy CF-el előre leleveleztem a dolgokat” – levélíró

  Tudom, hogy olvasói levél, és tulajdonképpen idézed, de azért ez nagyon csúnya, ráadásul már így is nagyon terjed ez a hülyeség. CF-fel vagy CF-rel, szóban sem így elharapva mondja az ember.

 • Zabalint
  Akkor is szívás van, ha ugyan EU tagállamba mész, de a határszélen “átmegy” a telefon a szomszéd nem EU tag országba.
 • Kiszamolo
  bmarton, valószínűleg a Mastercard-dal váltatják a pénzt. De az sem ingyenes ám, csak olcsóbb, mint a legtöbb bank.
 • Névtelen

  Ezért kell az automatikus hálózatválasztást manuálisra tenni és akkor nem megy.

 • bmarton

  Lehet, hogy a MC váltja. De a lényeg az, hogy tényleg közép alatt.
 • Kszt
  bmarton, ne is haragudj, de elég jól illik rád az általad beidézett rész. Szó sincs arról, hogy a MagNet középárfolyamon számolna, ők is a többi banknál is hasonló 1-2%-ot teszik rá az árfolyamra. Lásd a weboldalukon a Dokumentumok/Árfolyam lapon a bankkártya forgalmi árfolyam adatokat, most éppen MNB+1,9%-on adják az eurót. Így a mai napon majdnem 1%-kal többe kerül egy MagNetes bankkártyával vásárolni, mint mondjuk egy OTP-ssel.
 • Névtelen
  Valaki legyen szíves benyögni a kriptovalutákat, hogy ne nekem kelljen
 • Davidka
  Egy dolog nem tiszta nekem. Mièrt bem lett volan egyszerűbb nyitni egy üres NZD szàmlàt, a HUF összeget az ERSTE Treasuryvel NZD-re konvertàlni, majd az NZD szàmlàròl elindìtani egy utalàst.
 • Kolompos
  Vagy a kibocsájtó vált vagy a bank. Ha a visa vagy mc, az a jobbik eset (az közelítheti a közepet). Ha a bank akkor bármi lehet… a HUF->EUR irányt az otp deviza eladásnak, az erste és más bankok is számlakonverziós árfolyamnak és még ki tudja ki és minek hívja, ezek követhetőek a website-okon. Ha más a deviza, ha jól tudom, akkor ékelődik be a bank elszámoló devizája, az EUR.
  Van az, hogy a bank kibocsájt egy kártyát, egy darabig vált a visa/mc, aztán pedig a bank 🙂 Erről senki nem tájékoztat vagy ha igen, legtöbbször akkor sem jól. A bankfiókban is simán állítanak ezt is azt is, a valóság a netbankból jön.
  A tájékoztató sms legtöbbször a középárfolyam, ami valójában csak félretájékoztatásra jó. Ebben az a galádság, hogy a bank nyilvánvaló módon alálő az árfolyamnak.
  Lassan kéne az a magyar euró…
 • Ferke
  Erste Max hitelkártyámmal vásároltam a nyáron elég sokszor az EU-ban, és bárhogy néztem, nem jöttem rá, hogy ez nekik miért éri meg. Jön az sms kb középárfolyammal számolva (tehát forintban), aztán amikor napokkal/hetekkel később megnézem a már elkönyvelt tételeket, akkor nagyon minimális eltérés van csak az sms-hez képest, de az is még inkább kevesebb, mint az eredeti összeg.
  Bezzeg a CIB… na ott megkérik
 • PaprikaSandor
  Bitcoint kellett volna utalnia.
 • Second Wave
  bmarton
  +1 a magnetnek: bankközi (portfolio.hu árfolyamközlés) + 50 fillér volt a mai vásárlás 🙂 (USD)
  Az Erste Wizzair kártyánál a vásárlás EUR-ban az bankközi + 10 Ft árfolyamon megy, jobban járok, ha kp eur-t viszek 🙂

  A témához:
  szvsz egyszerűbb lett volna egy hazai számlát nyitni (meghatalmazással) és arra kérni a pénzt. Utána mehet Revoluttal, TW és egyéb okossággal.

 • t26
  Én Currencyfairrel simán utaltam már más számlájára is mindenféle bejelentés nélkül – a lényeg, hogy a befizetés sajátról érkezzen. Tehát ebben az esetben szerintem a rokonnak kellett volna CF fiókot nyitnia, oda beutalni, majd a rokon utalja ki a Barbarának a pénzt (kiutaláskor meg is kell adni a kategóriát egy listából, hogy milyen okból történik az utalás – és csak egy ezek közül a saját számlák közötti utalás, pl. a “Purchase/Sale of Property/House” szerintem simán illik rá).
 • Kiszamolo
  Mindenkinek: egy cirka 78 éves rokon segített az eladásban, azt nem lehetett megkérni, hogy nyisson cf számlát, meg nzd számlát és kérje a treasury egyedi árfolyamát és a többi.

  Szóval ezek remek ötletek, csak éppen nem müködtek volna.

  Attól, hogy utalhatsz száz eurót más számlájára, nem utalhatsz százezret.

 • naa
  meg akiknek “közép alatt” vált a bank – nézzétek meg jobban a kivonatban, de ha mégis úgy lenne, akkor ne reklámozzátok, isten ments, hogy a bank megtalálja a bugot a rendszerben 🙂
  Ilyet biztos nem csinál egyik bank se önszántából, ha veled mégis, és tuti jól számoltál, akkor örülj és lapíts…

  , hehe, “tízmilliók” mozgatását nem bíznád magyar bankra, de Revolutra igen? A sok privátbanki ügyfél is biztos tökhülye hogy nem egy tranzakció erejéig, de évekig parkoltat magyar bankoknál vagyonokat…

  Én azt nem értem, Barbarának miért nem volt jó a vételár pl. EUR-ban… X banknál 15.000 az átutalási díj maximuma, a treasury meg örömmel konvertál nagy összegeket egész jó árfolyamokon…
  Az EUR-t aztán apránként Revoluttal konvertálhatta volna amikor “jó” az árfolyam, vagy akár maradjon abban és fektesse be. Költse EUR-ban. Miért van besózva, hogy csak a helyi deviza…

 • Gabo
  Barbara köszönjük a cikket! Ha esetleg olvasod a hozzászólásokat, lenne egy offtopic kérdésem:
  1-1,5 év múlva tervezem a kiköltözést és addig apránként átvinném a megtakarításaim. Létezik valami olyan, hogy Új-Zélandi/Kiwi Állam papír? 🙂 Pont ma kezdtem kutakodni, de ez a cikk ép kapórajön a kérdéshez. Olyat már találtam amit csak ottani lakók vehetnek, de az még nem aktuális. Köszönöm előre a választ!
 • szisza88
  @dávidka: Csak FYI. Nem lehet akármilyen devizában számlát nyitni az Ersténél. Kb csak EUR, GBP, USD lehet. Asszem régen volt CAD is és ennyi. Ahhoz hogy kedvezményes árfolyamot kapj a Treasury-től minimum world vagy privát ügyfélnek kell lenni. Továbbá nem tudsz egy olyan devizára váltani amiben nem vezet számlát a bank. Szóval könnyű hasból jótanácsokat osztogatni, de a valóság ez nem egy tündérmese.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Visa vagy Mastercard?
 • bmarton

  Nem haragszom, de komolyan gondolod, hogy nem tudom, miről beszélek? Szerinted nem néztem meg tucatszor a váltásokat, mire egyáltalán elhittem, hogy nem egyszeri alkalom, hanem tényleg így számolnak? És szerinted azóta nem ellenőrzöm kb. minden alkalommal? Fingom sincs, ki számol és mivel, lehet, hogy a Mastercardnak kell hálásnak lennem, de hogy hosszú évek óta többféle devizában is állandóan ezt tapasztaltam, az biztos.


  Meglepne, ha éveken át véletlenül csinálnák ezt.


  Nekem is Wizz van mellette, de valóban annyival húz le, hogy a 2% sem kompenzálja. Nem is próbálok már vele külföldi devizában vásárolni.

 • FeRRaR1
  Nem akarok hülyeséget írni, de hasonló cipőben voltam én is, ingatlan, idős rokon otthon, én külföldön, és nincs Magyar számlám. Transfer wise accountom nem engedte pénzmosási dolgok miatt. Ezért beregisztráltam a rokont, és az Ő TW accountjával utaltam át magamnak. Igazolni kellett egy útlevél + bankszámla kivonattal, ezt elküldte nekem, én meg a TW-nek, elfogadták. Annyi megkötés volt hogy 4 milliónként engedte a bank, illetve egy nap max 20. (Raif…) Ami szerencse volt, hogy nem vontak le sem a befizetésnél, sem az utalásnál. Ugye a TW forint utalásnak számít…
 • naa
  , hát szerintem meg egy lakásnyi forintot a Treasury szépen levált neked egyedi árfolyamon, akármilyen számlád is van… Komolyan gondolod, hogy a rokon bemegy és azt mondja, szeretnék ötvenmillió forintot ideutaltatni aztán átváltani egyedi árfolyamon stb., mi a legjobb megoldás, akkor elküldik, mert nincs nyomorult World meg akármilyen számlacsomagja?? 🙂 Amit mellesleg akárki nyithat azzal, hogy majd jön a pénz, a banknak tökmindegy, ha nem jön a pénz, ráverik a nagy havidíjakat.

  Ettől függetlenül a magyar bankok lehúznak a devizával, ezzel egyetértek, de ha kicsit megnézed, találsz olyat, ahol viszonylag olcsón megúszod.

  , én nem tartom azt se elképzelhetetlennek, ha az eladó azt mondja, hogy X IBAN-ra kér egy devizautalást és a vevő belemegy. Szerintem a vevő átszámolja középárfolyamon, aztán majd a végén szembesül ugyanezekkel a problémákkal. Vagy van devizája.

 • mgpx

  Javaslom, hogy nézd meg még egyszer és vesd össze a könyvelt értéket az adott napi MNB középárfolyammal.
  Amennyire én látom, az Erste kifejezetten drágán vált. Ellenőrzésképpen megnéztem egy pár nappal korábbi Erste Max-os EUR devizás vásárlásomat, és 3.3%-kal váltották MNB középárfolyam felett. Ez megegyezik a által említett középárfolyam + 10 Ft-tal.
 • Bandi
  Hitelkártyás külföldi költésnél érdemes azzal is számolni, hogy bár rosszabb az árfolyam, mint a kp euró, de 2% visszatérítés van. 325 forintos euró árfolyamnál ez mínusz 6,5 forint. Ez sem mindegy.
  Hitelkártyák láncolásánál ez többszörös lesz, végül jóval középárfolyam alatt lesz a végső árfolyam.
 • jurta
  “az Erste a weboldala tanulsága szerint”

  Ha gondolod, javítsd ki: tanúság.

  (Ez nem helyesírás, hanem mást jelent. Tanulsága a tanmesékknek és a baleseteknek van.

  Csak mert nyilvánosan írsz. Egy barátom személyes blogján, amit 40-en olvasnak, nem foglalkoznék vele. 🙂 )

  Nem fontos megjeleníteni a hozzászólást.

 • Szakértő
  A pontatlan infó nem infó.
  Erste bankszámla az alábbi devizákban nyitható: Részlet az aktuális hirdetményből:

  “A Bank díjcsomagokban Magyar Forint bankszámla mellett a következő devizanemekben nyit és vezet számlákat: EUR, USD, GBP, CHF, CAD. “

 • Cenzné
  Fel lehetne már találni egy olyan internet protokollt, ami teljesen nyílt, senkitől nem kell engedélyt kérni a használatára, globális, cenzúrázhatatlan, és két pénztárca közötti érték transzferre alkalmas mindenféle központi szereplő jóváhagyása nélkül, két végpont között közvetlenül. Oh wait, dehát ez hülyeség, hiszen a hagyományos pénzügyi rendszer a bankokkal, tökéletes, mert ők jól intézik az utalásokat helyettünk 🙂 (gy.k: B*tc*in)
 • Egy pénzügyi blogon ügyeljünk a pontosságra
  A cikk címe lehetne: A tudatlanság ára. A pénzmosási törvény egyik országban sem arról szól, hogy nem utalhatunk rokonunknak vagy bárkinek bármekkora összeget. Annyi a lényege, hogy nem utalhatunk ELLENŐRIZETLENÜL bárkinek bármekkora összeget. Végül mégiscsak az egyik népszerű nemzetközi szolgáltató (CF) közreműködött a pénz átjuttatásában. Ő ellenőrizte a tranzakciót és megbizonyosodott róla, hogy annak háttere követhető. Nincs szó pénzmosásról.
  Biztos lehet benne mindenki, hogy a másik szolgáltató (a TW) is ugyanúgy meg tudta volna ezt az utalást csinálni ellenőrzött módon.

  Nem igaz a cikk első bekezdésében szereplő mondat: “Szerette volna a forintot kiutaltatni magának, de a bejáratott Currency Fair vagy Transferwise nem működött,. . .” Működik az, csak tudni kell, hogy hogyan.

 • L70
  Na én ott sokaltam be, amikor egy osztrák benzinvásárlásnál bankkártyával először USD-re majd HUF-ra váltották az EUR-t. Azóta minden utazás előtt Ahmednél veszek ropogós eurókat, és csak azzal fizetek.

  Szégyen, hogy 2018-ban, amikor már csak biteknek kellene vándorolni, akkor 2% körüli lehúzásokat építenek bele szándékosan agyonbonyolított tranzakcióláncolatokba. Gondolom jogászok és termékmenedzserek aranykeresztes kitüntetéseket kapnak ezekért az agyament megoldásokért board és egyébtudja milyen meetingeken és workshopokon. Ügyfélszemmel hányadék.

 • Vesper
  Sziasztok! Nagyon off, de a fundamentás cikkekhez nem tudtam hozzászólni.
  Kb. két éve kötöttünk egy 4 éves, 5000 Ft-os fundamentás szerződést, amit azóta havi húszezer forinttal fizetünk. Az elv az volt, hogy az ötezret mindig be tudjuk fizetni, ha pedig jut rá több, akkor többet.
  Most hívott a tanácsadó, hogy szeretné megbeszélni velünk a szerződésmódosítást, mert ez így nem működik. Állítólag szóltak neki a központból, hogy már milyen sok befizetésünk van. Szerinte, ha nem a havi ötezret fizetjük, muszáj módosítani a szerződést, és persze kifizetni a kötési díj különbözetét.
  Szerintem nincs igaza. Mi a véleményetek? Mivel tudnám esetleg leszerelni a tanácsadót?
 • Kiszamolo
  De jó is lett volna átváltani a pénzt bitcoinba, aztán aznap bukni rajta 15%-ot és még az adóhivatalnak is magyarázkodni.

  Meg nyilván pusziért váltották volna a forintot bitcoinra, meg vissza dollárra.

  Hagyjuk már abba ezt a baromságot.

  Marha unalmas már, hogy akármiről van szó, mindig előkerül néhány bolond, aki elkezd bitcoinozni.

 • Cenzné
  Semmi ilyet nem írtam, olvasd el megint. Én az alapelvről írtam.
 • Alfa

  1) Ha a CF nem, akkor van olyan számla, amire lehet utalni
  2) Annyival előrébb lett volna, hogy nem vérszívó magyar bank számláján lett volna a pénz, amivel a tudatlan rokon nem boldogul. Hanem saját számlán, amit tud kintről intézni.
 • BTM
  Az idei külföldi nyaralás után én is úgy számolgattam (az elszámolás alapján, és nem az sms-ek után), hogy valahol a közép környékén váltott a bank. De mindenképpen alatta annak az árfolyamnak, mint amennyiért váltottam még idehaza készpénzt. Valamit én is kifelejtek a képletből?
 • _Attila_
  Az Erste az egy vicc. Úgy hozta az élet (pontosabban a külföldi és hazai HR félreértése), hogy Erste forintos számláról kellett SOS elutalnom egy közepesen nagy összeget külföldre. TW és CF nem jöhetett szóba.

  Szerencsére jóval egyszerűbb eset volt, mint a levélíróé, mert egyszerűen EUR-t kellett utalnom EU-n belülre.
  Átnéztem a hirdetményeket, az egymásra hivatkozásaikkal együtt is, de nem volt teljesen egyértelmű, hogy ez majd akkor nekem forintban denominálva mennyibe is fog kerülni.

  Mivel sürgős volt, bementem személyesen a legközelebbi fiókba, hogy mondják már meg, 2, 3 vagy esetleg 4-6% is bukok majd mindenestől a bulin?

  Aki beszélgetett már mostanában egységsugarú ügyintézővel (akinek nem inge…), már sejti a választ: nem tudták megmondani. Nem azt, hogy majd T+x napon mennyi lesz az árfolyam, hanem úgy kb. semmit.

  Szóval elutaltam úgy, hogy lesz ami lesz. Szürreális 🙂

 • Pallos Levente
  Az én TW számlámra tényleg csak én utalhatok? Akkor mi értelme az egésznek?
  Pl. kéne küldenem valakinek Belgiumba x EUR-t. Először elküldöm a TW német számlájára, aztán onnan Belgiumba – ugyanott vagyok, szintén van egy nemzetközi EUR utalásom a magyar bankomból.

  Én pont arra használnám, hogy nekem járó pénzt oda kérek, ezek szerint ez nem lehetséges?

 • nyman
  Granit Banknal online nem lehetett volna szamlat nyitni?
 • nyman
  Revolutot v mas hasonlot nem lehete volna hasznalni?

  Szinten ingatlan eladas miatt ket honapja csinaltam az alabbit
  1. Kertem deviza kartyat az OTP-nel.
  2. A vevo nagyreszt euroban fizetett. Azt devizaszamlara fizette be, igy nekem nem kellett aggodnom a hamis bankjegyek miatt, mert a bank ingyen leellenorizte. 🙂
  3. Kartyaval befizettem a revolut szamlara. Eloszor nehezen ment a limit miatt, de par fizetes utan mar 10 000 euro/nap volt a tempo. Ez egyebkent az OTPs kartya altalam kert limitje volt.
  4. Onnan tovabb utaltam a kulfoldi szamlamra.
  5. Majd leadtam a kartyat.

  Az egesz extra koltsege 0,31 cent volt, a kartyadij idoaranyos resze. Plusz a deviza szamlavetetes, de az mas miatt kell, az 58 Ft/ho.

  Az elejen volt egy kis szivas a limitekkel, az OTP-nel es a Revolutnal, de vegul kisimultak. A revolutnal igazolni kellett honnan van a penz, eltartott par napig az is.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  OFF

  NAV-os euró számlára kis tételeket (párezer forintnyi) hogyan éri meg leginkább átutalni?
  alapból levon legalább mégegyszer annyit mint az utalandó összeg sima forint számláról….

 • Grand
  Attila: tavaly júliusban utaltam 4.300 Ft-nyi PLN-t, felszámoltak 7.044 Ft-ot.
  Most júliusban utaltam 3.900 Ft-nyi PLN-t, felszámoltak 1.839 Ft-ot.

  Annyi lesz, amennyi.

 • Cerka
  @Bandi: “Hitelkártyák láncolásánál ez többszörös lesz”
  Hogyan láncolod a hitelkártyákat? Gyakorlati példákkal légyszi.
  Pl. nekem Erste Visa Max hitelkártyám van. Mivel “láncoljam?”

  Más, de mégsem off:

  Ha külföldi bankkártyás tranzakciókról beszélünk, tegyük mindig hozzá azt az alapvető infót, hogy
  – milyen bank
  – milyen típusú (VISA, Mastercard, …) bankkártyája volt az érintett
  – és hogy az eredeti fizetési pénznemben terhelték meg a kártyát ( azaz nem fogadtad el az ATM/POS által felajánlott [f@s] árfolyamot)
  = Ui. e nélkül igen nehéz pontosan értelmezni a leírt eseményt

 • Pallos Levente
  _Attila_: úgyis vesztesz rajta, majd a végén kiderül, mennyit. Így vagyok én már a befektetésekkel is, nyerni nem lehet az én nagyságrendemben.
 • Kszt
  Kezd úgy tűnni nekem, hogy a kártyás vásárlás árfolyama pont olyan, mint az autók üzemanyagfogyasztása, a sajátja mindenkinek csak 2,5 litert fogyaszt 100-on, a kártyája meg középárfolyam -20%-on vált. Még szerencse, hogy a fogyasztással szemben a váltási árfolyamok nyilvánosak, és egyszerűen ellenőrizhetőek.


  Az Erste pont a drágábban váltó bankok között van, messze rosszabb, mint a CIB. Ha nem az emlékeidre támaszkodunk, hanem a konkrét számokat nézzük meg, a múlt hét pl. így nézett ki, Erste-CIB kártyás eurós vásárlások árfolyamai:
  21. 333,60-330,34
  22. 333,16-329,97
  23. 332,88-329,39
  24. 333,85-330,77
  Amíg a CIB nagy átlagban közép+2%-on vált, addig az Erste közép+3%, azaz másfélszer drágábban. Vagy mondhatjuk azt is, hogy az ilyen vásárlások esetén rögtön el is bukod az 1%-os hitelkártya visszatérítést, mert pont annyival többet fizetsz a váltásért.