Amikor más a valóság

2018-08-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Barbara a világ másik felén, Új-Zélandon él. Egy lakást adott el itthon, aminek az eladását egy idős rokon intézte. Szerette volna a forintot kiutaltatni magának, de a bejáratott Currency Fair vagy Transferwise nem működött, mert pénzmosási törvények miatt a rokon számlájáról nem utalható pénz Barbara CF vagy TW-s számlájára.

Ezért maradtak a hagyományos bankok. Szerencsére az Erste a weboldala tanulsága szerint jegyez árat új-zélandi dollárban is. Ezzel szemben a valóság pedig...

Következzen Barbara levele:

Úgy alakult, hogy jelentősebb HUF összeget kellett kiutalni NZ-be (NZD-ben). A dolog nehezített része az volt, hogy mivel én itt a világ túlvégén, a megörökölt és eladásra került ingatlan ott, így meghatalmazott írta alá helyettem az eladási szerződést és - mivel nekem nincs Mo-on bankszámlám - szedte is be az összeget a saját (Erste-s) bankszámlájára. Eleinte nagyon örültem, hogy pont az Este-nél van számlája, hiszen ők az egyetlen bank (legalábbis pár éve ők voltak az egyetlenek, azóta nem néztem) akik jegyeztek NZD árfolyamot.

Sőt, lehet az árfolyamos oldalukon átszámítani is HUF->NZD ben - tök tuti, ki tudom számolni hogy kb (persze minusz utalási költség és esetleg egy-két napi árfolyamváltozás) mennyi lesz belőle.Még az Erste hirdetményt is megnéztem - elszámolás napja, költségeket miatt és örömmel konstatáltam, hogy "EGT devizanemű átutalás esetén T+1 nap, EGT-n kívüli devizanem esetén T+2 nap a teljesítési határidő"  a +10-12 órás időeltolódás miatt egy mo-i T+1-es utalás muszáj hogy T+2 legyen nálunk.

Mivel 10+ évet dolgoztam többek között értékpapír back office területen is, gondoltam biztos, ami biztos, felhívom Erstét és megkérdezem, hogy valóban tényleg közvetlenül váltják a HUF-NZD-t.

Hát... van köztes deviza. EUR. Az utalás kb úgy megy, hogy HUF->EUR eladási (azt hiszem T+1-el), majd aznappal EUR vételi -> NZD eladási. A végeredmény köszönőviszonyban sincs azzal, amit a honlapjukon található árfolyamkalkulátor ad végeredményként.

Nem az utalási költség, nem is az árfolyamváltozás, hanem az EUR eladási-vételi árfolyam közötti kb 2%-os differencia. Na arról nincs szó sehol, legfőképpen nem az árfolyamos honlapjukon. A számlavezetési fő hirdetményben (amelyikben nem a díjak hanem a sztenderd dolgok vannak leírva) a devizaátutalásokról szóló táblázat "Terhelésnél alkalmazott árfolyam" oszlopában ez van "Deviza átutalás - bankon kívül (konverzióval vagy konverzió nélkül) .... nem releváns vagy DE2 vagy DV2 - DE2". Ja... hogyne.

Pl se a lakossági hirdemény fő részében se a mellékletben nem találtam nyomát annak, hogy "NZD", vagy esetleg a "nem-EGT devizákra" mégis melyik vonatkozik a három "vagy" közül. Sőt mit több, nem is csak egy vonatkozik egy HUF->NZD utalásra, hanem kettő - mert először a DE2 (HUF->EUR) aztán DV2->DE2 (EUR->NZD) - szóval szerintem ez is félrevezető, főleg hogy nem találtam nyomát hogy mégis melyik devizák esetében melyik az irányadó.

Ha nem lett volna az EUR közbeiktatva simán kiutaltattam volna direktben, de ez így azért durva volt. Főleg, hogy sehol nem volt feltüntetve, hogy az átváltás során használnak köztes devizát egyes .... ki tudja milyen (gondolom a "nem-EGT") devizák esetében. (A meghatalmazottam azt mondta, hogy megnézte és tud betenni HUF számla terhére NZD átutalást a Netbankban.) A valuta-deviza kalkulátoruk szerintem pont emiatt eléggé megtévesztő - sehol nem jelzik, hogy a HUF - NZD (és úgy sejtem néhány másik általuk jegyzett deviza is) az nem annyi valójában amennyit a kalkulátor kiszámol (az simán fogja a HUF összeget és elosztja az NZD árfolyammal és megvan a végeredmény), hanem még becsúszik egy EUR marzs is.

A vége az lett, hogy CF-el előre leleveleztem a dolgokat - megkérdeztem számlanyitás előtt, hogy ez így működhet-e (az adásvételi szerződésben benne voltam ugye én mint egyik eladó, plusz a meghatalmazottam adatai a bankszámlaszámával együtt - mindez magyarul), szóval végül megnyitottam a számlát, feltöltöttem a dokumentumot és miután azt leokézták utaltattam csak ki a pénzt. T+1-en ott volt a CF számlán kérdés nélkül. Mindenki abszolút kedves és támogató volt a CF-nél, rengeteg ügyfélszolgálatossal sikerült kapcsolatba kerülni a levélváltások során 🙂

Ez az én nem túl rövid sztorim. A legfőképpen az zavar, hogy aki nem gyanakszik az nagyot koppan a bank úgy vélem nem igazán korrekt tájékoztatása - hiányzó figyelemfelhívása miatt.

Felmerült bennem, hogy lehet hogy vannak / lesznek mások is hasonló helyzetben (Mo-i ingatlaneladás meghatalmazottal bankszámla nélkül és nem-EGT deviza végállomással) - nekik szolgálhat figyelemfelhívásul / tanulságul és egy megoldási lehetőségként.

Gondolkodtam rajta, hogy panaszt teszek emiatt, nem tudom, hogy érdemes-e és hol. Az Erste-nél, MNB-nél (megboldogult Pszáf) esetleg GVH - fogyasztó megtévesztése? Tényleg csak annyit kéne tenniük hogy kitesznek egy figyelmeztetést a "deviza-valuta váltó"-jukra, hogy az az eredmény nem valós... esetleg módosítják a váltási módszert azokra a devizákra (felhívással együtt) amelyekre van köztes deviza. Mit a véleményed?

Szép napot és hálás köszi a blogodért!

Eddig a levél. Egy húszmilliós lakásnál az extra 2% költség négyszázezer forintos meglepi. Plusz az utalási költség Új-Zélandba, ami szintén nem kis tétel. A legvégén Barbara jobban járt a Currencyfair-rel, de csak azért, mert résen volt.

Ha te is hasonló cipőben jársz, kérdezz rá, hogy az árfolyam, amit a weboldalon látsz, az a valós árfolyam-e, amit a konkrét tranzakciónál alkalmazni fognak.

A bankkártyások szoktak még nagyon megdöbbenni, amikor évek után jönnek rá, hogy a vásárlás pillanatában kapott SMS-ben szereplő devizaváltási árfolyam középárfolyam, de a valóságban sokkal rosszabbul váltják a pénzüket. Addig büszkén hirdetik, hogy az ő bankjuk középárfolyamon váltja a vásárlásaikat forintra. Hát persze, te kis naiv. 🙂

Ha nem tudod, mi az a Transferwise és Currencyfair, ebben a cikkben is írtam róla.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram