Amit az egyszázalékos felajánlásról tudni érdemes

A tegnapi adakozásról szóló bejegyzés folytatásaként összefoglalom pár szóban, amit a személyi jövedelemadóból felajánlható 1+1%-ról tudni érdemes.

A cikk aktualitását a február 15.-ei adóbevallási időpont közelsége adja. (Nem mindenkire vonatkozik ez a dátum.)

Már 15 éve az adózók felajánlhatják a jövedelemadójuk kétszer egy százalékát jótékonysági célra. Az első egy százalékot egyházaknak, vagy helyette egy államilag kijelölt kiemelt költségvetési előirányzatnak lehet felajánlani. Ez jelenleg a Nemzeti Tehetségprogram. A második egy százalékot bármilyen civil szervezet számára lehet felajánlani, amelyik legalább két éves múlttal rendelkezik.

Fontos kiemelni, hogy ezt a két százalékot mindenképpen befizeted a nagy kalapba, mindössze jogod van nyilatkozni arról, hogy szerinted hová kerüljön. Ha van egy számodra szimpatikus egyház és/vagy egy civil szervezet, őket tudod támogatni ezzel a nyilatkozattal.

Egy nyilatkozat átlag ötezer-ötszáz forintot ér a támogatott szervezetek részére, mégis az adózók több mint fele nem nyilatkozik.

A két nyilatkozat egymástól független, ha nem akarsz egyházat támogatni, vagy csak pont azt szeretnél, akkor nyilatkozhatsz csak az egyik egy százalékodról is.

Tavalyi változás, hogy most már az adóbevallásodtól függetlenül, külön borítékban is leadhatod  a támogatásodat, akár később is, egészen május 21.-éig, függetlenül attól, hogy mikor kell egyébként adóbevallást csinálnod.

Tavaly mintegy 100 ezer nyilatkozat volt érvénytelen hibás kitöltés miatt. A pontos technikai menetét a nyilatkozat kitöltésének itt találod. Leggyakoribb érvénytelenségi ok, ha külön boritékban nyilatkozol és elfelejted aláírni a boritékot a megfelelő módon. Erre külön figyelj. (Ha az adóbevallásod részeként nyilatkozol, akkor ez téged nem érint.)

Szintén kizáró ok, ha május 20.-áig nem fizeted meg a személyi jövedelemadódat teljes összegben, kivéve, ha erre részletfizetési kedvezményt kaptál.

Több új változás is van 2012-től. Az egyik a fentebb említett két éves múlt, kivéve a közhasznú szervezeteknél, ahol egy éves múlt is elég. A kiemelt közhasznú szervezet kategória megszünt.

Másik tudnivaló, hogy most már nem kell külön bejelentkezni az APEH (NAV)-hoz a civil szervezeteknek, enélkül is gyűjthetnek felajánlást, de utólag, a kifizetés előtt az adóhivatal megvizsgálja a jogosultságukat. A támogatható alapítványokról listát itt találsz. A civil szervezetekről pedig például itt. (Tavaly mintegy 30 ezer civil szervezetet támogattak az adózók.)

Másik változást az egyházakról hozott új törvény hozza, sok eddigi egyház már csak más minősítésben folytathatja a tevékenységét. Új listát a technikai számokkal például itt találhatsz.

Tipp: sok egyház és civil szervezet ingyen megcsinálja a jövedelemadó-bevallásodat, ha cserébe nekik ajánlod fel az egy százalékodat. Ha nem akarsz külön fizetni a bevallás elkészítéséért, ezen az úton is elintézheted azt.

Nos, remélem most már minden információt megkaptál, hogy idén te is felajánld az adód egy százalékát. 🙂

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

5 hozzászólás

 • Kiszmol
  Az egyházak a felajánlások arányában kapnak támogatást, ezért az APEH-nek mindegy, hogy egy egyházi felajánlás érvényes-e, nem marad több pénz a büdzsében.

  A civil felajánlásoknál nem tudom, van-e ilyen szabály.

  Egyébként meg az emberek lusták és nem is nagyon érdekli őket az ilyesmi.
  A vállalatoknál lévő kollégáknak/kolléganőknek csak fejfájás ezzel foglalkozni, ők biztos nem fogják erre felhívni a figyelmet.

 • Gilera
  Elszomorító az emberi érdektelenség. Miből állna egy könyvelőnek rákérdezni az adózótól, amikor úgyis foglalkozik a bevallásával… Nem sok energia. De kénytelen vagyok napirendre térni fölötte, hogy ez van. Az írásod mindenesetre nagyon hasznos!
 • mtoma73
  Nálunk a munkahelyen sikerült úgy intézni, hogy akinek tavaly a cég intézte az adóbevallását, azok múlt év végén kaptak a NAV-tól egy szép határozatot, hogy érvénytelen az 1%-os felajánlásuk, mert határidő után érkezett be. A cégnél a bérszámfejtő azt mondta időben feladták. Ezek után nem tudom mit gondoljak. 5000 Ft ellenében gondolom senki nem fellebbezett.
  Szóval én lehetek adakozó, ha keresztbe tesznek. Na majd idén jobban figyelek.
  Mondjuk nálunk a gyerkőc iskolájának jól jön a pénz, így ez adott. Régebben pedig évente változtattam a beteg gyerek, állatmenhely, Vöröskereszt, Aranyág között.
  Amúgy szerintem szimpla lustaság, ami miatt az emberek jelentős része nem tölti ki. Ez elég szomorú, főleg úgy, hogy közben mindenki nagy okos szakértő is, és magyaráz, hogy mit hogy kellene csinálni, meg ki hogy melyik politikus mit hogy ront el (nem akartam Gy,F-től idézni 🙂 ), de amihez tényleg hozzájárulhatna valamivel, arra az ügyre még 2 percet sem szán, hogy kitöltse az 1%-os felajánlást.
 • Vakmacska
  Nálam áll egy láda méretű doboz, adományokkal. Eddig kisebb ládákat küldtem, azt elvitte a Posta is, illetve párszor volt fuvar vagy voltak itt Pesten és vitték. De most töröm a fejem hogyan jut le az Igazgyöngy Alapítványhoz az egész Berettyóújfalura, és minden létező fórumra ahol téma vagy olyan ismerős van, beírom, hátha van valakinek dolga arrafelé, és el bír vinni egy bazi nagy papírdobozt ruhákkal, meg apróságokkal tele. Félek, a mérete miatt a posta szétejti félúton. bárki??…
 • jurta
  Hasonlóan ahhoz, ahogy taxisra is rá szokták bízni lakáskulcs és hasonló dolgok szállítását utas nélkül, körülnézhetsz a telekocsi-oldalakon:
  http://www.oszkar.com
  http://www.utazzunkegyutt.hu
  Ha nagyon felelősen akarsz eljárni, esetleg este egy telefon a címzetteknek, zárva érkezett-e meg a doboz…