Amit az egyszázalékos felajánlásról tudni érdemes

2012-02-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A tegnapi adakozásról szóló bejegyzés folytatásaként összefoglalom pár szóban, amit a személyi jövedelemadóból felajánlható 1+1%-ról tudni érdemes.

A cikk aktualitását a február 15.-ei adóbevallási időpont közelsége adja. (Nem mindenkire vonatkozik ez a dátum.)

Már 15 éve az adózók felajánlhatják a jövedelemadójuk kétszer egy százalékát jótékonysági célra. Az első egy százalékot egyházaknak, vagy helyette egy államilag kijelölt kiemelt költségvetési előirányzatnak lehet felajánlani. Ez jelenleg a Nemzeti Tehetségprogram. A második egy százalékot bármilyen civil szervezet számára lehet felajánlani, amelyik legalább két éves múlttal rendelkezik.

Fontos kiemelni, hogy ezt a két százalékot mindenképpen befizeted a nagy kalapba, mindössze jogod van nyilatkozni arról, hogy szerinted hová kerüljön. Ha van egy számodra szimpatikus egyház és/vagy egy civil szervezet, őket tudod támogatni ezzel a nyilatkozattal.

Egy nyilatkozat átlag ötezer-ötszáz forintot ér a támogatott szervezetek részére, mégis az adózók több mint fele nem nyilatkozik.

A két nyilatkozat egymástól független, ha nem akarsz egyházat támogatni, vagy csak pont azt szeretnél, akkor nyilatkozhatsz csak az egyik egy százalékodról is.

Tavalyi változás, hogy most már az adóbevallásodtól függetlenül, külön borítékban is leadhatod  a támogatásodat, akár később is, egészen május 21.-éig, függetlenül attól, hogy mikor kell egyébként adóbevallást csinálnod.

Tavaly mintegy 100 ezer nyilatkozat volt érvénytelen hibás kitöltés miatt. A pontos technikai menetét a nyilatkozat kitöltésének itt találod. Leggyakoribb érvénytelenségi ok, ha külön boritékban nyilatkozol és elfelejted aláírni a boritékot a megfelelő módon. Erre külön figyelj. (Ha az adóbevallásod részeként nyilatkozol, akkor ez téged nem érint.)

Szintén kizáró ok, ha május 20.-áig nem fizeted meg a személyi jövedelemadódat teljes összegben, kivéve, ha erre részletfizetési kedvezményt kaptál.

Több új változás is van 2012-től. Az egyik a fentebb említett két éves múlt, kivéve a közhasznú szervezeteknél, ahol egy éves múlt is elég. A kiemelt közhasznú szervezet kategória megszünt.

Másik tudnivaló, hogy most már nem kell külön bejelentkezni az APEH (NAV)-hoz a civil szervezeteknek, enélkül is gyűjthetnek felajánlást, de utólag, a kifizetés előtt az adóhivatal megvizsgálja a jogosultságukat. A támogatható alapítványokról listát itt találsz. A civil szervezetekről pedig például itt. (Tavaly mintegy 30 ezer civil szervezetet támogattak az adózók.)

Másik változást az egyházakról hozott új törvény hozza, sok eddigi egyház már csak más minősítésben folytathatja a tevékenységét. Új listát a technikai számokkal például itt találhatsz.

Tipp: sok egyház és civil szervezet ingyen megcsinálja a jövedelemadó-bevallásodat, ha cserébe nekik ajánlod fel az egy százalékodat. Ha nem akarsz külön fizetni a bevallás elkészítéséért, ezen az úton is elintézheted azt.

Nos, remélem most már minden információt megkaptál, hogy idén te is felajánld az adód egy százalékát. 🙂

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Previous Post
Az adakozásról

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram