Apróbetűs sorozat: devizaváltás

Bandi olyan helyen járt a bankja honlapján, ahol senki nem szokott, pedig mindenkinek érdemes lenne: megnézte, hogy a bankja mennyit számít fel azért, ha nem forintban használja a kártyáját, hanem külföldön, vagy az interneten vásárol vele. Ilyenkor devizaváltás történik, aminek ára van, a bank egy általa meghatározott áron váltja át például az eurós vásárlásunkat forintra.

Ezzel sokan nem szoktak törődni, pedig gyakran igen komoly tételről van szó. A néhai Citi-sek tudnak erről sokat mesélni. 🙂

Bandi azt vette észre, hogy a bankja nemcsak rossz árfolyamon váltja a devizát, de gyakorlatilag alig kér kevesebbet egy automatizált pénzváltásért, mint ha valutát, azaz készpénzt váltottunk volna a bankfiókban.

Ha te még nem jártál utána, hogy a te bankod a te bankkártyáddal milyen árfolyamon vált, érdemes egy telefont megeresztened az ügyfélszolgálatnak. Ha sokszor vásárolsz interneten vagy külföldön, könnyen lehet, hogy az ingyenes csomagod nagyon drága lesz a végén és érdemesebb lenne bankot váltanod, vagy legalább egy másik bank bankkártyáját használni külföldi vásárlásokra.

Bandi két képernyőmentést is mellékelt a leveléhez, a felső a devizaváltás, az alsó a valutaváltás.

Hát igen, kilenc forint váltási díj eurónként már szemmel látható összeg tud lenni egy külföldi nyaralás, vagy rendszeres netes vásárlás esetén.

Az összehasonlítás kedvéért itt egy másik bank hasonló árfolyamai. Itt sem a két szép szemünkért váltják a pénzt, de azért sokkal barátságosabb az árfolyam:

A házi feladat adott, érdeklődd meg a bankodnál, neked milyen költséget számolnak fel ugyanezért.

Kapcsolódó cikkek:

Mondj nemet a váltásra

Paypal: ha nem akarsz sokat fizetni a pénzváltásért

Az Amazon is vált neked, ha nem figyelsz

Külföldre utazás előtt: pénzváltás vagy kártyahasználat?

 

 

Share

56 hozzászólás

 • Gábor
  A szupernulláról az egyik 13. kerületi fiókban beszélt az egyik tanácsadójuk, miszerint erre a számlacsomagra új igényeket már nem fogadnak be. A kivezetésére konkrét megjegyzés nem, csak egy homályos utalás, a Joker hitelkártyával való párhuzamba állítás hangzott el. Nem értettem igazán akkor, de miután megkaptam tőlük a levelet, hogy szeptember 12-től Joker helyett Max lesz világos lett. Ha jól látom az Erste a jelek szerint alkalmazkodik a versenytársak szarabb ajánlataihoz az ügyfelek hátrányára, mert a paraszt amúgy sem találna jobbat.
 • szocske
  @Gábor, szupernullát már vagy 5 éve nem lehet igényelni, jokert pedig idén januártól. Ettől persze előbb-utóbb megszűnhet a szupernulla, ahogy pl. a k&h is kivezette a zérót a lakossági, most pedig a start számlát a kisvállalati ügyfeleknél.
 • Akiaki
  Köszönöm a figyelmeztetést!

  Voltam is bent Ersténél, leváltottam a MC-ot Visára. Mindkettő tudja az érintés nélküli fizetést, a kártyadíjuk pedig ugyanannyi. Ha valaki nem pont éves kártyadíj fordulókor váltana, az előző kártyadíj különbözetét visszautalják.

  Az egyedüli hátrány az a pár nap bankkártya nélkül, amíg az újat kiküldik.

 • naa
  Köszi, ez nekem új volt, hogy a Visa saját árfolyamon vált és csak a Mastercardot váltja a bank… Anno Visa kártyáim voltak, aztán szép csendben Mastercardra cserélte őket az összes bank, így már értem, miért…
  Amúgy én is a citi/erste szolgáltatását használom, hogy a kártyát arra a devizaszámlára (vagy forintszámlára) irányítom, ami éppen kell, ez a legegyszerűbb…
  Már csak akkor van gond, ha valamelyik devizaszámla éppen lefogy, mert akkor hacsak nem kápét váltasz valahol, mindenképp lehúznak – devizautalás költsége, jóváírás, konvertálás… Persze megoldható, de az már plusz meló, így az ember lustaságból előbb-utóbb valahol fizet…
 • Kiszamolo
  Most komolyan, már öt éve megírtam, hogy az Ersténél a Visát a Visa váltja, a Mastercardot az Erste.

  De minek, ha senki el nem olvassa? 🙂

  https://kiszamolo.hu/tudod-e-mennyit-szamol-fel-a-bankod-a-kulfoldi-kartyahasznalatert/

 • Körtefa

  Nana, én olvastam. 🙂