Henry és Miriam élete

2022-09-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

2003-ban egy Fortune cikkben nevezték nevén Henryt, pontosabban HENRY-t. Így kezdték el hívni azokat az embereket, akik bár rengeteget keresnek, még sincs semmijük. A név egy rövidítés, High Earners, Not Rich Yet, vagyis sokat keres, de még nem gazdag. (A női megfelelőjüket ezek után Henriettának kezdték el hívni természetesen.)

Azokat az embereket számítják ide, akik lokációtól függően háztartásonként 250-500 ezer dollár felett keresnek évente, mégsem tudnak valódi vagyont felmutatni. (Az amerikai középosztályhoz sorolt emberek átlagos fizetése 72 ezer dollár évente, igaz fejenként, nem háztartásonként.) Ők a legnagyobb fogyasztói az olyan luxusmárkáknak, mint Louis Vuitton, Rolex és ehhez hasonló ruha, óra és ékszermárkák és szintén rengeteget költenek utazásokra és nyaralásokra.

Az életszínvonalad inflációja

Másik megnevezésük a "working rich", mert a bevételük munkából származik és nem befektetésekből, mert az nincs nekik. Ők azok, akik csak addig tudják folytatni a drága életvitelt, amíg képesek folyamatosan dolgozni. Ugyanúgy fizetéstől fizetésig élnek, mint sokan mások, náluk sokkal alacsonyabb fizetés mellett.

Ők azok, akik olyan életszínvonalat engednek meg maguknak már most, amiről csak remélik, hogy egyszer el is fogják érni. Mivel jóval a lehetőségeik felett élnek, jellemzően tele vannak hitellel.

A statisztikák szerint átlagosan 43 évesek és szerintük szigorúan a középosztályhoz tartoznak, miközben lényegesen többet keresnek.

Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

Miközben a háztartások viszonylag kis részét teszik ki a HENRY-k, egyes becslések szerint ők felelnek a pénzköltések 40%-áért. Az átlagos HENRY diákhitele 80 ezer dollár, ez több mint duplája az átlagos diákhitel tartozásnak, hiszen eleve lényegesen drágább iskolába járt és gyakran tovább is, mint egy átlagos diplomás ember.

Ők azok, akik úgy érzik, hogy csapdába kerültek, mert az életszínvonaluk költsége, a felvett hitelek törlesztőrészlete, a gyerekek magániskolái és az egyéb állandó kiadásaik miatt kényszerpályán mozognak, görcsösen ragaszkodniuk kell a magas fizetést nyújtó, de sok stresszel járó, gyakran gyűlölt és kiégést okozó munkakörükhöz.

Szívesebben keresnének kevesebbet egy sokkal nyugisabb munkakörben, de egyszerűen nem tehetik meg, mert akkor összeomlik minden, a hitelekre épült addigi életük.

Nem meglepő módon egy HENRY-nek semmi pénzügyi terve nincs, máról holnapra él és kétségbeesetten próbál a felszínen maradni.

Csak neked nem telik rá

Miriam ezzel szemben legtöbbször kevesebbet keres, ennek ellenére kiegyensúlyozott és sikeres anyagi életet él. Ő ugyanis Henry ellentéte: Modest Income Regularly Invest and Motivated, vagyis szerény jövedelem mellett is rendszeresen befektet és motivált.  Ő az, aki akár már minimálbérből is rendszeresen félretesz valamennyit, Henry éljünk a mának felfogásával szemben hosszabb távon, előrelátóan gondolkodik és ezért a célért hajlandó a mai élvezetek egy részét feláldozni, hogy lehessen megtakarítása. Ő is szeret élni, de tovább lát az orra hegyénél, tudja, hogy a mai nap bevétele nem csak a mai nap kiadásaira szolgál.

Nem az a lényeg, hogy mennyit keresel, hanem az, hogy ahhoz képest milyen életszínvonalon élsz. Élhetsz sikeres és kiegyensúlyozott anyagi életet egy átlag alatti fizetéssel is és fordítva, egy felső 2%-ba tartozó jövedelem mellett is lehet egy hatalmas katyvasz az anyagi életed, amelyik bármelyik pillanatban rád omolhat.

Ha nem szeretnél Henryként élni, nézd meg a Kiszámoló Akadémia első előadását a youtube-on. (Ez az első három videó.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram