Henry és Miriam élete

2003-ban egy Fortune cikkben nevezték nevén Henryt, pontosabban HENRY-t. Így kezdték el hívni azokat az embereket, akik bár rengeteget keresnek, még sincs semmijük. A név egy rövidítés, High Earners, Not Rich Yet, vagyis sokat keres, de még nem gazdag. (A női megfelelőjüket ezek után Henriettának kezdték el hívni természetesen.)

Azokat az embereket számítják ide, akik lokációtól függően háztartásonként 250-500 ezer dollár felett keresnek évente, mégsem tudnak valódi vagyont felmutatni. (Az amerikai középosztályhoz sorolt emberek átlagos fizetése 72 ezer dollár évente, igaz fejenként, nem háztartásonként.) Ők a legnagyobb fogyasztói az olyan luxusmárkáknak, mint Louis Vuitton, Rolex és ehhez hasonló ruha, óra és ékszermárkák és szintén rengeteget költenek utazásokra és nyaralásokra.

Az életszínvonalad inflációja

Másik megnevezésük a “working rich”, mert a bevételük munkából származik és nem befektetésekből, mert az nincs nekik. Ők azok, akik csak addig tudják folytatni a drága életvitelt, amíg képesek folyamatosan dolgozni. Ugyanúgy fizetéstől fizetésig élnek, mint sokan mások, náluk sokkal alacsonyabb fizetés mellett.

Ők azok, akik olyan életszínvonalat engednek meg maguknak már most, amiről csak remélik, hogy egyszer el is fogják érni. Mivel jóval a lehetőségeik felett élnek, jellemzően tele vannak hitellel.

A statisztikák szerint átlagosan 43 évesek és szerintük szigorúan a középosztályhoz tartoznak, miközben lényegesen többet keresnek.

Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

Miközben a háztartások viszonylag kis részét teszik ki a HENRY-k, egyes becslések szerint ők felelnek a pénzköltések 40%-áért. Az átlagos HENRY diákhitele 80 ezer dollár, ez több mint duplája az átlagos diákhitel tartozásnak, hiszen eleve lényegesen drágább iskolába járt és gyakran tovább is, mint egy átlagos diplomás ember.

Ők azok, akik úgy érzik, hogy csapdába kerültek, mert az életszínvonaluk költsége, a felvett hitelek törlesztőrészlete, a gyerekek magániskolái és az egyéb állandó kiadásaik miatt kényszerpályán mozognak, görcsösen ragaszkodniuk kell a magas fizetést nyújtó, de sok stresszel járó, gyakran gyűlölt és kiégést okozó munkakörükhöz.

Szívesebben keresnének kevesebbet egy sokkal nyugisabb munkakörben, de egyszerűen nem tehetik meg, mert akkor összeomlik minden, a hitelekre épült addigi életük.

Nem meglepő módon egy HENRY-nek semmi pénzügyi terve nincs, máról holnapra él és kétségbeesetten próbál a felszínen maradni.

Csak neked nem telik rá

Miriam ezzel szemben legtöbbször kevesebbet keres, ennek ellenére kiegyensúlyozott és sikeres anyagi életet él. Ő ugyanis Henry ellentéte: Modest Income Regularly Invest and Motivated, vagyis szerény jövedelem mellett is rendszeresen befektet és motivált.  Ő az, aki akár már minimálbérből is rendszeresen félretesz valamennyit, Henry éljünk a mának felfogásával szemben hosszabb távon, előrelátóan gondolkodik és ezért a célért hajlandó a mai élvezetek egy részét feláldozni, hogy lehessen megtakarítása. Ő is szeret élni, de tovább lát az orra hegyénél, tudja, hogy a mai nap bevétele nem csak a mai nap kiadásaira szolgál.

Nem az a lényeg, hogy mennyit keresel, hanem az, hogy ahhoz képest milyen életszínvonalon élsz. Élhetsz sikeres és kiegyensúlyozott anyagi életet egy átlag alatti fizetéssel is és fordítva, egy felső 2%-ba tartozó jövedelem mellett is lehet egy hatalmas katyvasz az anyagi életed, amelyik bármelyik pillanatban rád omolhat.

Ha nem szeretnél Henryként élni, nézd meg a Kiszámoló Akadémia első előadását a youtube-on. (Ez az első három videó.)

Share

132 hozzászólás

 • Henry
  Én Miriam-ként kezdtem, mindig félretettem a fizetésem felét (nem volt sok). Viszont a lakások ára többel nőtt, így 2007-ben úgy döntöttem, belevágok egy hitelbe, CHF hitel lett :))) A lakás megmaradt, és 15 év után nem lett annyira rossz befektetés, 20 millió volt az ára 2007-ben, most kb 80 milliót ér, tehermentes. Időközben kivándoroltam Németországba, és a fizetésem a 2007-es fizetés 10x-e – időközben tapasztalt lettem, és rájöttem, hogy milyen hülyeség Miriam-nak lenni, hiszen a jegybankok/bankok bármikor nullázhatják a “vagyonom”. Ez csak 1 döntés részükről – pl kamatot emelnek, munkanélküli leszek, el kell adjam az ingatlant, aminek közben lemegy az ára, stb. Befektetni részvényekbe fektettem korábban, ugyanaz, ha a bankok akarják, bedöntik az árfolyamokat, majd olcsón mindent megvesznek. Szóval én részemről elengedtem a “vagyonosodást”, utazunk, és jól élünk. Henry lettem.
 • Hoppárézimi
  Van egy olyan elképzelésem (ami lehet, hogy súlyosan téves), hogy a peremfeltételeket dobja a gép, és ebből lehet valamit kihozni. De bármit kihozni, egészen biztosan nem lehet, illetve statisztikusan kicsi az esély a túlzott felemelkedésre. Itt sokat számít, hogy ki mennyi időt-energiát öl bele, sodródik az árral és lazán oldalra lép amikor kell, esetleg kepeszt mint az “állat” és pár lépéssel előrébb kerül. Tőlem pl. távol áll, hogy fiatalságomtól önsanyargató kuporgatást végezzek, hogy majd nyugdíjasként legyen egy Mercedes típusú kerekesszékem.. De persze nem is a carpe diem életmódot tartom előbbrevalónak, mégha szinte minden ezt látszik alátámasztani manapság.. Anyukám sokat emlegeti, hogy milyen jó, hogy fiatalon utaztak, járták a világot, és nem kuporgattak a nagy nyugdíjas high-life-ra, mert Apám beteg lett, itthoni 24 órás felügyeletet igényelt évekig.. Balansz.. ..mint mindig.
 • Bambababbba
  Henry-knek hálásak lehetünk, mert még nagyobb lenne a munkaerőhiány. Itthon nem tudom hányan lehetnek, de belőlük legyen sok, ne a saját hibájából munkanélküliekből (alkesz, stb.).
 • Treil
  Most azon töprengek mennyit kell keresni háztartásnak min. hogy képes legyen “Miriam” lenni. 3-4 éve kevesebb fizuból tudtunk havi 150-et félretenni amíg nem volt gyerek. Most gyerekkel, kevés hitellel a havi egyenleg nulla, úgy hogy nem utaztunk sehova. Ennek persze elsődleges oka az infláció, tehát most pont nem az az időszak van ami önmegvalósítás, hanem inkább túlélés. De gyerektelen párnál nem tudom elképzelni hogy havi 500-600 ezres, gyerekesnél 800-1,5 milliós (gyerekszám függ.) alatt képes legyen komolyabb befektetést összetenni, kivéve persze ha szülőktől kaptak ingatlant. Vajon hányan keresnek itthon ennyit?
 • Richmond
  Magyarországon is van ilyen. Henry Budapesten él, diplomás, beszél angolul, az átlagnál jobban keres, mondjuk pénzügyi szektorban dolgozik és visz haza mondjuk 7-800 000 forintot. Viszont igen nehéz saját lakáshoz jutnia, van egy autója, szereti a Machiatót,a fesztiválokat és külföldön utazgatni. Ezért még messzebb kerül a saját lakás vásárlásától. Miriam vidéken maradt, keres 3-400 ezer forintot, viszont előbb-utóbb örököl vidéken házat, földet, vagy utóbbit a nevére iratják. Ha nem ő, akkor az Ura (mert Henrynél előbb házasodik), de lehet mindketten hoznak valamit a családtól. Az egyik nagymama házából vendégház lesz (rokonokkal felújítatják), a föld után vesznek fel uniós támogatást, egyik John Deere traktoruk többet ér, mint Henry teljes vagyona, és voltaképpen teljesen jól elvannak. Mindkettőre nem egy, nem két konkrét példát ismerek.
 • NGergő
  Miklós: neked sok HENRY ügyfeled van? nem úgy értem a kérdést, hogy sokan keresnek-e 250k felett egy évben a háztartásban, hanem hogy magyar fizukhoz képest jól keresnek, és hónapról hónapra meg hitelről hitelre élnek? ugyanez a kérdés a MIRIAMokra, azokból több fordul meg nálad? és ezek között sikerült már átléptetni embereket?
 • OnMyWay
  Kedves Kiszámoló! Köszönöm a munkád és a cikkeket, rengeteget segítenek. Eddigi első hozzászólasomban engedj meg egy észrevételt: Rich és nem Reach a szó, ami HENRY nevében szerepel. Köszönettel, F
 • Minimalista93
  A mai felgyorsult világban az emberek többsége nem a maga örömére vesz meg bizonyos termékeket, hanem azért hogy a környezetét lenyűgözhesse. Ezt a mentalitást egyáltalán nem tudom magaménak tekinteni. Az én barátaim között is van olyan aki csak kifelé él, de amúgy a pénzügyi élete egy katasztrófa. Többször próbáltam rá hatni, beszélni neki arról, hogy ha megkapja a fizetését egy kisebb összeget tegyen félre belőle, mintha az is egy hiteltörlesztő lenne, és így egyről a kettőre tudna lépni, de ez olyan mintha az alkoholistának mondanád azt, hogy az elé kipakolt 5 pohárból csak 4-et ihat meg. Az tuti, hogy az összes elfogy. A mértékletesség nem szerepel a szótárukban sajnos.
 • Tee Bee
  Az “igazság”, a kettő között van.
  Egyrészt a HENRY életnek kevés köze van a nettó fizetézhez, hisz ez bármely jövedelem szinten meg tud valósulni,másrészt a MIRIAM inkább egy elméleti jelenség, a valóságban fehér holló.
  Tört % a népességben az aki csóró és “élvezi” (=motivated).Kis pénzből élethosszig tart bármit elérni, félretenni.
  Nyilván jobb mint a semmi, de aki így gondolkodik az jellemzően egy okos(-abb) ember aki csak fiatalon és rövid ideig “szegény”.
  Az elmúlt 10 év bőven a tücsköknek kedvezett, sokan mondták.
  MIRIAM meg megsütheti tudományát meg “motiváltságát” ha a globalizált pénzügyi világ kiszippantja a zsebéből a pénzt vágtató infláció formájában…
  -Hogy mi lesz idehaza?Az emberek felismerik majd: küszködhetnek akárhogyan, jön egy szél szél és elfújja mindenüket amit eddig elértek,kuporgattak. Így lesznek MIRIAM-ból egyre több HENRY műtét nélkül is.
  -Megértem HENRY-t!
 • Richmond
  Jut eszembe a fentiekhez: persze nem azt akarom mondani, hogy aki vidéken él, az biztosan Miriam lesz, aki meg Pesten, az Henry, még mielőtt…
  De kevés kivételtől eltekintve az Átlagember úgy jut tőkejövedelemhez, hogy családtól megörökli (talán azért, mert a szülőknek, nagyszülőknek már annyi föld, gyümölcs, állat, kezelhetetlen falusi, kisvárosi ingatlan van, amivel már nem tudnak mit kezdeni), vagy rokonság, barátok révén megspórol egy csomó költséget munkaerőn, gépeken, családi kölcsönökön keresztül. És itt nem feltétlenül a gazdag vidéki nagybácsikra gondolok, hanem arra, hogy a megyeszékhelyhez közeli, nem lepusztult községben megapott kádár-kockát felújítja anyagáron az a munkásbrigád, akik amúgy Pesten elkérnek ezért pár milliót, stb.
 • Henry?
  Azon gondolkodok, hogy ha a vállalkozásom fejlesztéséhez vettem fel rengeteg hitelt, akkor most Henry vagyok? Hisz hiteltől hitelig élek. 😀
 • MK
  Lábjegyzet, de itt azért érdemes a fordításra is figyelni. Miriam esetében INVEST van. Magyarországon sajnos a savings terjedt el inkább, nem befektetnek, megtakarítanak.
  A magyar miriamok nagyrésze többet bukott mint a henry-k mert megtakarítasaival sem az ingatlanok árnövekedését, sem az inflációt nem tudta lekövetni, negatív reálhozamot ért el tartósan
 • Sándor
  – “gyerektelen párnál nem tudom elképzelni hogy havi 500-600 ezres, gyerekesnél 800-1,5 milliós (gyerekszám függ.)”

  Elnézést, de gyakorló szülőként nem tudom elképzelni, hogy mi kerül egy gyerekben havi 200 forintba, évi 2,4 millió forintba… Nem kicsit túllősz ezzel a költségbecsléssel. Ha egy gyerek van, akkor sem lesz éves átlagban havi 150 ezer forint sem egy egészségesen etetett és márkás (nem prémium!) ruhákba öltöztetett gyerek ‘kötlsége’.

  A második, harmadik, sokadik gyerek ‘költsége’ a tömeggyártás ( 🙂 ) effektus miatt csökken (örököl ruhát, mobilt, laptopot, bútort, babakocsit a tesótól), szóval azok még kevesebbe kerülnek havi átlagban.

  600 ezres családi össznettó+egy gyerek az már bőven egy tisztességes középosztálybeli háztartás annak minden extrájával – félretenni is lehet ebből már alacsony szinten (havi 25-100 ezer).

 • Hoppárézimi
  Richmond: teljesen egyetértek. Nyilván mindenre van példa, de akihez hozzávágnak egy házat/lakást/telk(ek)et, meg akihez nem, azok közt olyan kiindulási különbség adódik, ami leküzdhetetlen (előfordulhat, de rohadt ritka). Talán erről volt is már szó itt korábban. A “valósítsd meg önmagad, érj el bármit” – “maszlag” viszont szépen lógatja a répát a csacsi elé, lehet pödörni érte.. (és igen, van akinek esetleg bejön, őket kirakatba kell tenni) Mindez persze a megsavanyodott lusták fedősztorija, mint a predesztináció, tudom.. 🙂
 • zerohu
  Kivanom hogy sok sok ilyen Henry-t es Henriettat adjon az eg nekunk kedves befekteto tarsaim. Koltsek csak a penzuket az csak jo nekunk. Mostanaban pont gondolkodtam egy Louis Vuitton pozicio nyitasan.
 • Györgyi
  Nagyon sok függ attól, mennyit keres Miriam. Ha tizenezrekben mérhető csak a megtakarítása, érdemes lemondania például a színházról, hogy havonta 10-20 ezerrel többet rakhasson félre? Vagy esetében már az is meggondolatlan költekezésnek számít, ha gyümölcsöt vesz a gyerekeinek? Ráadásul nincs kiszámítható gazdaság, még világszinten sem, nemhogy nálunk. Nem egy ismerősünk tett félre a 80-as években a gyerekeinek lakástakarékba, aminek a célja eredetileg az volt, hogy mire a gyerek 18-20 éves lesz, összejön egy lakásra való pénz. Aztán jött a rendszerváltás hatalmas inflációval, és az évtizedekig gyűjtött pénzből lett jobb esetben egy szobabútor. Nem azt mondom, hogy nem érdemes egyáltalán félretenni, de nagyon nehéz középutat találni, mert könnyen odajuthat az ember, hogy egész életen tartó lemondások árán jut egyről a nullára.
 • Ex Miriam
  Férjemmel Miriamok voltunk. Évtizedekig szó szerint semmit se engedtünk meg magunknak. Se utazás, se jó cuccok. Felneveltünk 2 fiút, egy kislány még félig van nevelődve. Aztán a férjem megbetegedett. Évekig 24 órás ápolás, teljes felügyelet. Amink maradt a halála után, egy tehermentes ház. Ott álltam egy pár éves gyerekkel, egy tehermentes házzal. Nagyjából talpra álltunk , de azóta nem akarok Miriam lenni! Én már a lehetőségeimhez mérten utazok, nem kuporgatok, ÉLEK. Ennek ellenére olvasom folyamatosan a Kiszámoló cikkeket, képeztem kb 1 évre elegendő megtakarítást, de ennél többre nem vagyok se képes, de nem is törekszem. Most az elsődleges célom, hogy az infláció ne úsztassa el az eddigi munkámat, de addig húzom csak a gatyaszíjat, ami még nem fáj és nem megalázó.
 • Györgyi
  Na de miért csak a vidékiek örökölnek? A fővárosi nagymama belvárosi lakását elviszi a cica? Ráadásul az utóbbival sokkal könnyebben és sokkal több pénzt lehet csinálni. Elég csak kiadni, és mostanság egy minimálbérnek megfelelő összeg úgy bejön, hogy keresztbe szalmát nem kell tenni érte. Ha meg valaki mondjuk felteszi az airbnb-re, és némi időt is rászán, gyakorlatilag meg lehet élni belőle. A vidéken örökölt földet meg meg is kell művelni. A házat is többnyire jóval áron alul lehet csak eladni, ha nem akarnak benne élni. Kiadni a legtöbb helyen esélytelen, pusztán állagmegóvás miatt is folyamatosan költeni kell rá.
 • Én végképp HENRY vagyok :)
  Sziasztok!

  Szerencsére rám nem érvényes a nomen est omen… viszont tény hogy ezt is túlzásba lehet vinni. Nincs az a megtakarítás, ami elegendő lenne… Folyamatosan emeltem az évek alatt a megtakarítási elvárásaimat, kezdtem 20M-ról, aztán 50, 100, 200, 400… Tudjátok mivel jutalmaztam magam az elmúlt 1 évben, mint extra kiadás? Vettem 2 szemüveget, amire rég vágytam 140ért, egy bicajt 450ért és kb ennyi. Tavaly a jövedelmem 10%-ából éltem, a többit megtakarítottam. Hol lesz a vége? … és igen, az infláció rettenetesen gyorsan felzabálhat mindent, most jutottam el oda, hogy a befektetési (?) döntéseimnek nagyobb súlya lehet, mint a “rendes” vállalkozói jövedelmemnek. Nem egyszerű megtalálni az arany középutat.

 • Jason Howard
  Minimalista93-mal értek egyet, főleg vuttonlajos meg loreksz-témában. Ha a csekélyértelműek mondjuk egy lakatlan szigeten élnének, akkor a vuttonlajos táska semmivel nem érne többet nekik, mint egy erős műanyag füleszacskó, és a loreksz se érne egy centtel se többet, mint egy swatch. Logikusan következik mindebből, hogy ezeknek a sznobizmuson és a magamutogatáson kívül az égvilágon semmi értelmük nincs, amiből viszont az következik logikusan, hogy akik ilyesmiért kiadnak indokolatlanul nagy összegeket, azok értelmi képességével igen nagy baj van.

  Mellesleg az is igaz, hogy akik ezeket a sokszorosan túlárazott cuccokat gyártják, azoknak is nagyon igazuk van, hiszen akadnak bőven, akik ezeket kifizetik 🙂

 • Zelei K Andor
  Léteznek még a NINJA-k (No Income No Job or Asset), akiknek se bevétele, se vagyona…
 • Treil

  Egy gyerek =plusz szoba, mondjuk legyen 10nm2 (mai viszonylatokban). Az 600-1 milliós nm2 áron 6-10 millió plusz az ingatlanra, és akkor azzal nem számoltunk hogy nappali, étkező sem ártana ha nagyobb lenne mint egy garzonban. Ha már tudnál befektetni akkor valószínűleg nem panelban akarsz nyomorogni két gyerekkel, nekünk csak kertkapcsolatos lakásra futotta (ami nem panel áron megy), de az a kis kert minden pénzt megér egy emeleti lakás után gyerekkel. Ezen felül mire megszületik elmegy 500-1 millió, utána pelenka, ruha, az igazi kiadások meg óvodánál, iskolánál kezdődnek. Autóból is 1 gyereknél még elég a kisautó, 2-nél már legalább egy nagyobb kombira kell cserélni.
  Nyilván ebből leesik a családtámogatás, de pl. adókedvezmény, családi pótlék nyilván a bevételt növeli.
 • doboz

  “De gyerektelen párnál nem tudom elképzelni hogy havi 500-600 ezres, gyerekesnél 800-1,5 milliós (gyerekszám függ.) alatt képes legyen komolyabb befektetést összetenni, kivéve persze ha szülőktől kaptak ingatlant. Vajon hányan keresnek itthon ennyit?”

  Mi, amíg nem volt gyerek, havi 500-at kerestünk, ennek fele elég volt megélhetésre saját lakásban, a másik feléből meg vettünk egy plusz lakást kiadásra (6-7 évvel ezelőtt). Utána jött a gyerek, azóta már 700-re nőtt a lakáskiadással együtt a havi bevétel, ennek is a fele elég élni hármunknak, a másik feléből meg azóta vettünk még egy lakást kiadásra (2-3 éve).

 • Richmond
  – írtam, hogy ne arra koncentráljunk, hogy a “vidékiek így, a pestiek meg úgy…”
  Ettől még én személy szerint INKÁBB arra láttam példát, amit fentebb írtam.
  Sokan úgy költöznek Pestre, megyeszékhelyre, külföldre, hogy nem akarnak vesződni a szülők gyümölcsösével, földjével, nagymama házával. Aki mégis marad, az éppen ezért minden szülői és rokoni támogatást megkap, hogy a családi vagyon ne menjen ebek harmincadjára. Tehát ők már az életkezdetkor kapnak a családi vagyonból, már csak azért is, mert kell a segítségük – ezért lesz a használható, kihalt házból vendégház, a másikba meg beköltöznek a fiatal házasok.
  A nagymama pesti lakását a legritkább esetben örökli meg egy valaki -ha belegondolsz, legjobb esetben is az ötvenes gyerekek kapják meg az árát, nem a húszas években járó unokák.
 • Kételkedő

  Triel véleményét osztva, két felsős-gimnazistával légy szíves add ezeket össze:
  – kaja, ruha, minden ami a háztartásban főre vetíthető (nagyobb lakástól a WC papírig 2 helyett 4 főre), infó eszközök, bejárás, iskola, különórák, sport, események (koncert, kirándulás, házibuli, stb.), orvos, szemüveg, nyaralás-kikapcsolódás-étterem (2 vs. 4 fő), akár a nagyobb benzin költség is, meg vagy még ötezer másik dolog.
  600 ezres családi nettó – és tudom, hogy ez az átlag – egy gyerekkel inkább alsó középosztály. Pláne ha mindjárt lejön egy 100 ezer feletti hiteltörlesztő. Nem is igazán értem, hogy milyen extrákra gondolsz ekkor jövedelemből.
  Javaslom is, hogy jó lenne egy cikk arról, hogy mibe kerül 1-2-3 gyerek.
 • Papa
  Sziasztok! Papa vagyok és HENRY.

  De csak félig: az átlagbér 3,5x-ét keresem, mégsincs semmilyen vagyontárgyam. A kocsim is cégautó. Ugyanakkor nincs se iphone, se luis vuiton és étterembe is ritkán járunk.

 • Csinolina
  @Sándor

  Kapásból 1M körül mennek már a magán helyeken a szülésról az árajánlatok Pesten.. luxusnak meg szerintem nem nevezhetjük, ha az ember nem omladozó falak között imádkozik, hogy épp ne az ő gyerekére essen a vakolat.:)

 • Kerekperec

  Attól még nem leszel HENRY, hogy utazol és “jól élsz”.
  Egy igazi HENRY hónapról-hónapra él, és fontos ismérve, hogy a költéseinek jelentős része a megjelenésére megy el, ebben jócskán önerején felül teljesít.

  Jut eszembe hónapról-hónapra él, az agolszász világban hagyományosan hetente vagy kéthetente volt fizetés nap, nem havonta. Így HENRY-nek csak egy-két hétre kellett “megterveznie” a költekezését, nem egy teljes hónapra, egy kórosan költekezőnek ez is hatalmas segítség, hogy még hatékonyabban tudja elkölteni az összes pénzét.

 • Zabalint

  Nem az a lényeg, hogy mire költi, hanem hogy feléli. Ha nem a megjelenésére költ, de szeret utazgatni, jól élni, felélve minden jövedelmét, akkor is HENRY. Nyilván ha a korábban felhalmozott vagyonát nem éli fel, akkor már nem, hiszen az is lényeg, hogy jól keres, de nem gazdag.

  Az angolszász világban főleg a fizikai munkás munkakörökben elterjedt a heti,kétheti fizetés, azok nem HENRY-k, csak valószínűleg az lenne jó részük, ha jól keresne.

 • xavv
  “Egy gyerek =plusz szoba, mondjuk legyen 10nm2 (mai viszonylatokban). Az 600-1 milliós nm2 áron 6-10 millió plusz az ingatlanra, és akkor azzal nem számoltunk hogy nappali, étkező sem ártana ha nagyobb lenne mint egy garzonban”

  Nekem 15 éves koromig nem volt külön szobám, a tesómmal voltam egy szobában, és mégis itt vagyok. S mégcsak nem is egy lecsúszott drogos lett se belőlem, se a tesómból. Poszttraumás stressz szindróma sincs a külön szoba hiánya miatt, örülünk hogy vállaltak minket a szüleink. Kényelmesebb lett volna a külön szoba? Igen. Baj lett volna ha a külön szoba hiánya miatt meg sem születünk? Igen.
  Persze van az a határ ami alatt már felelőtlenség gyereket vállalni, de az nem ott kezdődik hogy nincs egy rögtön 10 nm2-es saját szobája a gyereknek.

 • Sándor
  Ezek szerint vagy súlyos Miriam vagyok, vagy ti nem tudjátok magatokról, hogy Henryk vagytok 🙂 Vitassuk meg.

  na akkor visszafelé sorban:
  @Csinolina: lehet szülni közkórházban normális körülmények között. Mi is túléltük, apás szülés volt, 0 forint hálapénzzel, 40k volt a kétágyas szoba hűtővel-mikróval.
  @Kételkedő, @Treil: nagyon magasan van meghatározva nálatok az, ami “jár”, ami “alap”. Itt nagyon keveredik a kényelmi pluszkiadás és a “mindenképp kell” kategória. Extrák alatt a lentiekre gondolok, 600kból albérleti díjjal+1 gyerekkel együtt is már lehet választani párat. Nem mind, de nem is arról beszéltetek: arról volt szó hogy mennyiből LEHET megcsinálni.
  – saját autó
  – étterem vagy kajarendelés hétköznap, heti többször
  – külföldi nyaralás
  – kertkapcsolat
  – különórák ahelyett, hogy te tanulnál a gyerekkel
  – +10 négyzetméter
  – események (koncert, kirándulás, házibuli stb)

 • Némán fortyogó
  Hát az biztos, hogy a mi kormányunk az kiköpött Henry! 🙂
 • Treil

  És mennyire releváns mai fiatalnak/30-asnak lakás nélkül hogy ti 7 éve kerestetek 500-at, saját tehermentes ingatlannal aminek a felét félretéve vettetek lakást amikor harmad ennyibe kerültek?
  Matek sem jön ki, mert vettetek egy lakást, aztán mégegyet, tehát két kiadott lakással lett 7 év alatt a bevételetek 500-ból 700? Vagy 700-nál vettetek második lakást amit most kiadtok tehát már a 700-on felüli bevétel? Melyik összeg feléből éltek?
  Egyébként ha 700-ból, akkor 350 hármótok megélhetése, erre jönne az átlag számára 150 ezres albérlet vagy hitel, tehát 500-nál járunk csak megélhetésre jelenleg.
 • SemHenrysemMiriam
  Kedves Kiszamolo

  Szép történet, meg onigazolasnak kivaló, de az elmult evekben nyomtad az iget a felrerakasrol, hitelt ne, draga az ingatlan illetve az elet nagy dolgairol egy 0%os kamatkornyezetben. Es most tovabb kuldod az iget… Node ha valaki betartotta a tanacsod, mit ert el? Mondjuk felretett x Ftot lakas nélkül es befektetett. Ha szerencses talan nominalisan megvan a penze a kis tozsdei zuhanas miatt… Szep munka. Van egy ismerősöm – folyamatosan dicsert Teged- aki hasonlo elveket vallott, mint az itteni cikkekben Te. Most ott tart, hogy nominalisan ugyanannyi penze van, mint 5 eve! A hitelkerulesrol annyit, hogy fixalt 3%os hitelekkel lehet most attetelesen 11%os kotvenyt venni ugy hogy az ingatlanfedezeted is termel.. Szép történet a fenti, varnek azert toled egy kis onvizsgalatot is, hol beszeltel felre az elmult idoszak alatt. Es te melyik vagy, mert nem Henry es nem Miriam

  Majd most elválik, kinek volt igaza. Mármint ha megbukik a Kádár-kormány és a sok okosnak hirtelen két és félszerese lesz a hiteltörlesztője, miközben elveszíti a munkáját és a bevásárlás is sokba kerül.

  Most mindenki mutogat, hogy az járt jól, aki üres zsebre fülig eladósodott.

  Igen, ezt meg lehet csinálni, amíg hétágra süt a nap.

  De most, ha majd jön a vihar, kiderül, mennyire volt jó ötlet.

  S soha nem mondtam, hogy ne vegyél fel hitelt.

  Azt mondtam, ne vegyél fel túl sokat.

  Egyébként nagyon bírom az ilyen megmondóembereket, akik már öt éve is látták, hogy ma 12% lesz az állampapír kamata, előre tudták, hogy kilő az infláció és megerősödik a dollár.

  S idejönnek okoskodni, hogy miért nem azt hirdettem, hogy vegyél fel fix hitelt, hiszen ő, a nagyon okos megmondóember előre látta, hogy ez lesz.

  Egy francokat, nemhogy te, senki nem tudta, hogy ez lesz.

  Ne utólag okoskodjál, okoskodjál előre.

  Mondd meg mi lesz két év múlva. A tőzsdén, az ingatlanpiacon, a világgazdaságban.

  Ha azt sem tudod, mi lesz holnap reggel, akkor légyszíves, ne játszd itt az okostojást, mert nem áll jól.

 • Treil

  Realitások talaján maradjunk. Valaki írta hogy neki közös szobája volt a tesójával, nekem is, 14nm2. Azért azon ne vitatkozzunk hogy 4 embernek nagyobb lakás kell mint kettőnek, két felnőtt elspórolgat egy garzonban is, próbálj meg ugyanott gyereket nevelni. 14nm2 jelen árakon +8 millió alaphangon, ennyivel fog többe kerülni a kétszobás a garzonnál.
  Többi meg olyan dolog (pl. kocsi, kertkapcsolat) hogy aki félre tud(na) tenni havi 200-at befektetésre az nem akar 2 gyerekkel 2 szobás panelban nyomorogni, biciklivel járni télen is. Igen úgy is lehet élni, miközben növekszik a megtakarításod/befektetésed, aztán itt siránkoznak akik 6 éve nem szálltak be ingatlanba hanem azt a havi 100-200-at gyűjtögették. Külföldi nyaralásról, éttermezésről egyebekről szó sincs, az már nem a 500-800k-s bevétel kategória (legfeljebb ha mindent el akar tapsolni).
 • mad823

  Kérlek vezesd le nekem forintra pontosan, hogy hogyan kell 1 gyerekkel megélni 350eFt-ból havonta. Előre is köszönöm a többi gyerekes nevében – a gyereket tervezők pedig ne figyeljenek, nehogy elrontsák a pénzügyi tervezést. 🙂

 • hNp88
  “a mai nap bevétele nem csak a mai nap kiadásaira szolgál”

  ez különösen jól hangzik itt az Észak-Balkáni Népköztársaságban, ahol a mai nap bevétele többnyire még a mai nap kiadásaira sem elég.

 • Zee
  azt is tedd hozzá, hogy nem Budapesten. Amúgy érdekelne hol lehet ilyet megtenni, nekünk millió feletti fizetésből évi 5-8 milliót sikerül csak félretenni.
 • Csinolina
  @Sándor nem csak a túlélni szeretné az ember a szülést.. én értem, hogy nektek megvolt már, de sorban állapítanak meg napokat, hogy mikor mehetsz államiba szülni..és ha nem jön össze arra a napra, akkor milyen jó lesz félnapot menni máshova, nem? a legtöbb kórház meg legyünk őszinték egy nyomortanyára emlékeztetnek..
  Lehetni mindent lehet, más kérdés, hogy akarja-e az ember olyan intézményben indítani a gyereke életét, ahol a takarítónő nem kap semmit a felmosáshoz, csak sima vízzel mos fel:) hallottam már 1-2 ilyen vitát egyes intézményekben..:)
 • Kételkedő

  Van egy nagyon erős csúsztatás a gondolataidban. Korábbi generációk lehetőségeit veted össze a mai viszonyokkal.
  Apámék négyen voltak egy szobában, öregapám meg a kecskékkel aludt és három hetente mosakodott, mégis felnőttek. Sőt, utóbbi még éhezett is, szóval akár ez is beleférhet 2022-ben? Ja, egyiknek sem volt mobilja, meg internetre sem volt szükségük.

  Én problémának érzem, ha a felsorolásodból egy középosztálybelinek ma válogatnia kell, mert mindre nincs lehetősége. Akkor ő nem középosztálybeli és nem élhet számomra európainak tekinthető minőségi középosztálybeli életet.
  Ezzel nincs is gond, csak ne állítsuk az ellenkezőjét.
  Ja, és szeretnélek látni, ahogy a gyerekedet érettségire/felvételire készíted fel mondjuk matek/fizika és még két idegen nyelvből.
 • FIREBy2026
  Sajnos Miriam voltam, de rosszul jártam. A kis lakásom kis hitelre felértékelődött a duplájára, de az, aki óriás lakást vett nagy hitelre, az most többször annyi vásárlóerővel bír, mint én. Pedig annyi történt, hogy én nem hitelből éltem, hanem csak annyi hitelt vettem fel, amit biztosan ki tudnék fizetni. Ez van, az elmúlt 10 évet a Henryk nyerték…
 • mad823

  Tehát volt külön szobátok, csak nem fejenként, hanem együtt. De mondjuk egy garzonból induló párnak csak össze kéne raknia egy gyerekszobára valót, nem? És az több, mint 10M ma. Ha még a lakáson is van hitelük – ami nem ördögtől való – akkor ez máris kihívás tud lenni.

 • blur7
  en.wikipedia.org/wiki/The_Joneses

  A fenti film szerintem nagyon jól bemutatja a Henry mentalitású embereket. Nyilván van benne hatásvadászat, de találónak tartom. Van valódi mondanivalója.

 • SzaboZ
  A gyerekvállalás költségeihez szeretnék hozzászólni.
  Nagyon nagy a tól-ig határ.
  Két gyerekünk van, gimnazisták, én átlagban havi 40-60 ezer Ft-ra saccolom gyerekenként a plussz kiadást.
  Kaja, ruha, tanszer.
 • Henriam

  Azért mert megijedtél a Miriam léttől még nem kell átmenni full Henrybe — szerintem. Lényeg az egyensúly.

  Ja ott “working rich” , Mao,-n meg a “working poor” — aki dolgozik nincs ideje pénzt keresni — ez egyre igazabb itthon.

 • Къырымтатар
  “Ő az, aki akár már minimálbérből is rendszeresen félretesz valamennyit”

  Most elképzeltem, ahogy az itthoni minimálbéres kifizeti a 110 ezret a havanna-lakótelepi 20 négyzetméteres lukra, a 25 ezres rezsit, így marad 8000 forintja, ha egész hónapban 7000-ből kijön az élelmiszer, mosás, tisztálkodás, akkor egy ezrest félre tud tenni 🙂

  Egyébként én valami HENRY és MIRIAM közötti állapotban voltam évekig, jól kerestem, nem éltem luxusban, de valahogy pénzem sem volt. Mondjuk sok forintot elégettem, hogy segítsem az egyetmre járó húgomat, meg a szüleimet, ezt utólag belegondolva hiba volt (mármint nem az, hogy segítettem, hanem a mennyiség).
  Továbbá olyan munkám volt, hogy napi szinten volt “fizetés”, most hogy havonta csak egyszer, úgy érzem, okosabban be tudom osztani, pedig reál értéken kevesebbet kerestem, mint pár éve.

 • Karl
  Volt egy kis Revolut hacker támadás.
  index.hu/techtud/2022/09/20/revolut-hekkertamadas-adatok-kiszivirgasa-europa-magyarorszag/
 • Svájcilejtő
  Köszi a cikket, nagyon érdekesek a hozzászólások is! Engem a chf hitel döntött Henriségbe – minusz hitel, abból többet nem kérek, sokaig még hitelkártyám se volt, a számlámról letiltattam a hitelkeretet, és mindig van 4havi tartalékom. De ott egy ponton úgy éreztem, hogy nem bírom idegekkel ahogy nő a tőketartozásom, nem ér egy lakás se annyit hogy rámenjen az életem. Néha bánom, ma minimum a tripláját érné, lehetett volna airbnb, ugyanakkor még lenne hátra 5 évem a hitelből és a hátam mögött 8 extra nehéz év. Így viszont utaztunk, jól éltünk, a gyerekem biztonságban nőtt fel és nem egy idegroncs anyával. Luxusra nem költünk, autónk nincs, viszont elég klassz albikban lakunk, kényelmesen és minden évben többször utazunk. A befektetésekhez nem értek – ez is tart vissza, miután 2 lakásból csináltunk 0-t. 🙂 Egyébként itthon milyen bevétellel számít valaki Henrinek 1 gyerekes családként?
 • TG
  Végre egy igazi kiszámolós cikk, kicsit hagyni kell pihenni a sok politikai szakértőt, meg magadat is 🙂
 • Helyzet
  Nem kéne kifogásokat keresni. Szimplán rossz helyzetfelismerése volt azoknak, akik – bár megtehertél volna – nem vettek fel 3-4% alatti lakáshitelt ennél magasabb infláció mellett, +10% fölötti éves árnövekedésnél és csökkentett áfánál. Csak az áfacsökkentésnél nyilvánvaló volt, hogy várható még egy minimum 20%-os további emelkedés.