Átlagvagyon

Még tavaly jelent meg az MNB tanulmánya a magyarok vagyoni helyzetéről, amiből a legtöbb sajtótermék a “lényeget” hozta le: az átlagmagyarnak 27 milliós vagyona van háztartásonként.

A tanulmány ennél kicsit szofisztikáltabb volt, ugyanis azért ennél több információ volt benne. A lakosság alsó 10%-ának a nettó vagyona mínusz 476 milliárd forint, a felső 10%-ának lényegesen több a vagyona, mint az alatta lévő 90%-nak. Ezen belül is a felső 1% kezében van a vagyon bő negyede.

Sőt, a társadalom alsó fele mindössze a teljes vagyon 8.9%-át birtokolja.

Az alsó 90% vagyonának oroszlánrésze “nem pénzügyi vagyon”, vagyis leginkább a lakás, amiben lakik és az autó, amivel jár. Ebből következik, hogy a vagyongyarapodás, amit ünnepeltünk 2014-2017 között (ekkori adatokkal dolgozik a tanulmány), az ebben a körben nem más, mint az ingatlanok áremelkedése. A háztartások pénzügyi vagyona az alsó 90%-ban igazán komolyan nem nőtt.

A részvények és kötvények 95%-a a felső 10% kezében van.

De területileg is nagy az egyenlőtlenség: míg Észak-Magyarországon 14 illetve 7,7 millió Ft az átlag és a medián vagyon mértéke, Budapesten ezek a számok 52,6 és 21,3 millió Ft.

Míg az Egyesült Államokban a kor növekedésével dinamikusan nő a vagyon mértéke is, idehaza legnagyobb vagyonnal a 46-55 évesek rendelkeznek, a 75 év felettiek kevesebb vagyonnal bírnak, mint a 36 év alattiak.

Érdemes átolvasni a tanulmányt, mert idehaza valamiért nagyon félnek attól, hogy a medián béreket, medián vagyonokat nyilvánosságra hozzák, mert a társadalom szétszakadásának legbiztosabb jele, ha nagy a különbség az átlag és a medián között.

(Az átlag az, hogy mindenki fizetését, vagyonát, akármijét összeadják és elosztják a létszámmal. A medián azt mutatja, hogy a pont középen álló ember mennyit keres, mennyi vagyona van, stb. 100 embernél az ötvenedik ember fizetése a medián fizetés, nála ugyanannyian keresnek kevesebbet, mint többet. A vezérigazgató négymilliós fizetése és a felső vezetés juttatásai csúnyán eltolják az átlagot mondjuk egy gyárban.)

Persze ez nem csak nálunk egyre nagyobb gond, az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet.

Ott életkor szerint így néz ki a medián és az átlag különbsége a vagyon esetén:

35 év alatt: Medián nettó vagyon: $11,100 (átlagos nettó vagyon: $76,200).
35-44: $59,800 ($288,700).
45-54: $124,200 ($727,500).
55-64: $187,300 ($1,167,400).
65-74: $224,100 ($1,066,000).
75+: $264,800 ($1,067,000).

Share

223 hozzászólás

 • csizkek
  Annak mi az oka, hogy pl. Nemeto.-ban az atlagvagyon alacsonyabb mint Mo.-on? Van par elkepzelesem, de nem masztam bele a szamokba. Hatha valaki megnezte.
  Nemetorszagban elek es nem latszik szegenyebbnek mint Mo.:)
 • kommentelek_én_is
  Sosem értettem, hogy mi értelme van ennek az átlag és medián bér számolgatásnak, mikor aki teheti (még KATA mellett is) feketén, vagy félig hivatalosan melózik. Önámítás és ködszurkálás az egész, amit mindkét politikai oldal a saját igazának bizonyítására használ. Érdekel mennyi az átlag / medián bér, ha a kőműves/vilanyszerelő stb. napi 30 ezret kér (feketén) én meg alkalmazottként keresek napi 20-at? Itt az osztrák határ mellett, haveri alapon találni mesterembert, aki nagy kegyesen és hónapokkal később eljön hozzám dolgozni, ha az osztrákoknál éppen esik, fúj, vagy a Covid miatt beállt az átkelő…
 • Helmholcz
  Szerintem nagyon hasznos ezek mellett megnézni néhány banki statisztikát:

  Prémium bankszámla (ehhez már szinte mindenhol 500 eFt beérkező jövedelem, vagy közel 10 milliós megtakarítás szükséges): ~340 ezer ügyfélszámla, átlag kezelt vagyon egy számlán: min. 9.6 mFt, összes kezelt vagyon: ~3250 mrd Ft.

  Privátbanki számlák (sok helyen min. 100 mFt vagyon, fapadosabb helyeken 40-50 mFt vagyon is elég): ~45 ezer ügyfélszámla, átlag kezelt vagyon egy számlán: ~135 mFt, összes kezelt vagyon: ~6100 mrd Ft.

  Tehát a háztartások (1 számla/hts) >10%-a beleesik a fenti körök valamelyikébe. A többi házi feladat.

  (forrás:
  portfolio.hu/bank/20200727/tobb-szazezer-magyar-van-a-milliomosklubban-ahova-400-ezres-fizetessel-te-is-bekerulhetsz-442256
  portfolio.hu/bank/20200722/nem-tudta-megtorni-a-magyar-gazdagokat-a-koronavirus-elkepeszto-utemben-halmozzak-a-penzt-442006)

 • Kiszamolo
  Helmocz, az Unicreditnél prémiumbankár voltam. Az is prémium ügyfél volt, akinek 10 milliónál több HITELE volt.

  Mi se értettük, mi ebben az értelem. (Persze annyi van, hogy a bankot az érdekli, mennyit keres az ügyfélen, nem az, hogyan. A prémium szegmentáció csak annyit jelent, ezeken az ügyfeleken többet lehet keresni, mint a mass ügyfeleken.)

 • Lackó
  Nem értem, miért nem írják ki az MNB-sek, hogy mennyi az átlag vagyon decilisenként? Miért kell nekem kiszámolni? 685mln 1%, 153mln 10%, 37mln 20%, stb. Nem merik, gondolom 🙂
 • matetoth

  Valóban furának tűnik, de a nettó vagyon és az életszínvonal (amit nagyjából lehet is látni) nem ugyanaz.
  Akkor lehet, ha hitelből tartják fenn a magánszemélyek az életszínvonalukat. De nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet, hol láttad az infót (forint-forint összehasonlítás volt? :D) Esetleg nem volt számolva a lakás?
 • gaborr
  szerintem ezekből a számokból kiindulni felesleges. ahogy én látom, akinek igazán nagy vagyona van, az (offshore/onshore) cégben tartja, nem privát számlán leadózva. ezek a számok csak a jéghegy csúcsa.
 • Giorgo
  Ez még MP osztotta meg pár hete:
  twitter.com/seven__/status/1288046484307542016/photo/1

  Sajnos mostanában az összes grafikon azt mutatja, hogy a régió sereghajtói vagyunk…

 • kérdés
  Miklós, es én vajh kaphatnék 50M hitelt a havi nettó 300E fizetésemmel (amiért iszonyatosan megérte éjszakákon át tanulni, lediplomázni és nyelvet tanulni hehe), és ezáltal lehetnék-e prémium ügyfél, vagy egy hitelbírálatnál kiröhögnének és maradnék mass ügyfél? (Azert nem az általad említett 10M-t írtam mert gondolom nem tegnap voltál prémium bankár, azóta 10M hitelt az is megkap akinek van pulzusa.)
 • Miklós
  azért, mert, az amit látsz az a felső 10-15% vagyona + a többi hitele. Elég beszédes adat Németországról, hogy a fele népességnek nincs saját lakása/háza. De visszatérve ide az észak-balkánra, itt még azért nagyobb az átlagvagyon, mert itt még nem fejeződött be a teljesen a kifosztásunk. Itt még relatív sok embernek van (több) háza/lakása, földje, gépe és az életszínvonal alacsonyabb mivolta miatt pénze. Ahogy nő az életszínvonal (az árak), vagy fordítva, ahogy adják el ezeket a vagyonokat (érdekes lenne látni melyik indukálja melyiket), úgy koncentrálódik/avul a vagyon, hiszen az árak mindig olyanok, hogy ne legyen pénz az állagmegóvásra. Így jön létre, állami segítséggel, itt is a felső 1%. Az sem tesz jót a vagyon elosztásának, ha 2-3-generációnként lenulláznak (háború, rendszerváltás), vagy arra kényszerítenek, hogy elköltözz (gazdasági válság)…
 • EL Presidente
  kommentelek_én_is
  2020-08-31 at 11:54
  Sosem értettem, hogy mi értelme van ennek….

  Értő olvasás: átlag / medián VAGYON nem egyenlő bérrel. A bér úgymond a szaktudásod bérbe adása. A vagyon pedig a tőke amivel rendelkezel. Ha nem értesz a statisztikához persze hogy nem érted ez az egész mire jó. Határment 30.000 /nap / kőművesteljesen elfogadható bérezés. De ha Te sokallod a bérüket, menj kőművesnek ha úgy gondolod. Határ mentén sztem lenne megrendelőd. Nem teljesen érthető hogy mi a kommented célja ( fekete gazdaság/ alúl fizetett szakmák / statisztika hibája / stb. )

 • SingleDad
  Szépen felhúzta az átlagot Mészáros és a mindenki által ismert kör féktelen vagyongyarapodása.
  Kíváncsi lennék arra a számra, hogy a NER rablólovagok nélküli társadalom vagyona mennyivel gyarapodott, ha leveszük belőle az ingatlant, amiben lakik és a kocsit, amit használ.
  Miklóssal értek egyet.
 • abált szalonna
  ‘Olló’, ‘szakadék’ – önmagában nem többek szocialista frázisoknál. Engem aztán hidegen hagy a ‘fölső 10%’ mesés vagyona. Is. Ha ezt a pénzt szétosztanánk a nettómínuszos tömegek között, vajon mennyi idő alatt válna semmivé/újabb adóssággá/egy másik 10% magánvagyonkájává?? Láttunk már példát erre is… mondjuk ilyen szempontból lenne értelme szakadékokról beszélgetni.
 • Szabolcs
  Hali!
  Ezek a számok, usa/hazai, azok egy főre, vagy egy háztartásra vonatkoznak?
  Mert a hivatkozott tanulmányban a háztartás van megadva, mint vizsgált egység. Az USA esetén is?
  Kösz.
 • Kiszamolo
  Szabolcs, igen, ott szinte mindig csak háztartással számolnak egyébként is.
 • Kiszamolo
  kérdés, amikor én voltam prémiumbankár vagy hét-nyolc éve, akkor éppen mindenki ült a 2007-2008-as hitelében, amikor tényleg mindenki kapott hitelt, még fizetés nélkül is.

  Megkaptuk a feladatot, hívjunk fel minden prémium ügyfelet a legújabb, csodálatos befektetési lehetőséggel. Bő felük a hitelét alig bírta fizetni, nem igazán értette, mit akarunk tőle. Valamelyik nagyeszű kitalálta a központban….

 • Husz János Puszita

  Németországban az ingatlanvagyon nagy része céges tulajdon, kiadják őket. Magyarországon a háztartások 90%-a saját tulajdonban él a felmérés szerint. Nem szorosan a témához tartozik, de volt egy amerikai doku sorozat, ott az állam nem saját maga épít berhazakat, hanem a lakbérhez járul hozzá, gondolom szociális alapon. Nem tartom rossz megoldásnak, főleg a mai ingatlanlufis világban.
 • Adamo
  Rajtad kívül még senkitől nem hallottam, hogy a mesés pénzeket szét kellene osztani, azt már igen, hogy felzárkóztatás, munkahelyteremtés, oktatás, egészségügy stb, de biztos nincs szükség ilyen kommunista vívmányokra, mint versenyképesség növelés. 🙂
 • jurta

  Ez a lényeg, de jó ilyet olvasni. Mindig könnyebb gyalázni a nálad gazdagabbat (olyan úgyis mindig lesz 🙂 ), mint élni azokkal a lehetőségekkel, amikhez épp megvan a képességed (munkaerőpiaci értéked, pénzzel bánni tudásod, intelligenciád, sőt akár: adódó szerencsés helyzeted, amivel csak korlátozott ideig lehet élni). Kár, hogy itt is nagyon sok hozzászólásban csak az előbbi történik!

 • Zsolt

  Úgy gondolod, hogy ebben az országban főleg ezek számítanak? Főleg ha arról beszélünk kik húzzák fel az átlagot. Arról már nem is beszélve, hogy mindenki mennyire tud becsületes lenni.

 • Blend Ahmed
  “Annak mi az oka, hogy pl. Nemeto.-ban az atlagvagyon alacsonyabb mint Mo.-on?”

  Jaksity György is ugyanezt a kérdést tette fel.
  “Legutóbbi cikkemben említést tettem arról a valószínűleg kevesek által ismert tényről, hogy a fejlett világban a német háztartások – nettó pénzügyi vagyonuk, megtakarításaik alapján – a legszegényebbek közé tartoznak. Még a sokszor lesajnált, és az utóbbi évtizedet a csődből kikecmergéssel töltő görög háztartások is gazdagabbak, a lengyelek pedig hasonló szinten vannak, mint nyugati szomszédaik.”
  concorde.blog.hu/2020/02/17/jaksity_gyorgy_a_nemet_beteg

 • Zabalint

  Én meg hozzáteszem, hogy az életszínvonalbeli különbség meg messze nincsen akkora, mint amit a számok mutatnak. Számos tényező miatt nem, pl.:
  – Az eszközinfláció miatt a tehetős részvény vagy ingatlan tulajdonosok vagyona többszöröződött az elmúlt években, de a P/E ráták csúcson vannak, tehát az általuk birtokolt eszközök jövedelmezősége nem növekedett ugyanilyen arányban.
  – A luxuscikkek, de a prémium termékek használati értéke sokkal kevesebbszer magasabb, mint amennyiszer többe kerülnek. Ennek okai a rétegigény miatti kisebb mérethatékonyság, az exkluzivitás beárazása, a lefölöző árak, K+F költségek finanszírozása.
  – Senkinek sincs több segge, és mindenkinek korlátos az ideje.
  – A gazdagabbak nagyobb arányát forgatják vissza befektetésre a vagyonuknak, ezért relatív kevesebbet fogyasztanak belőle.
 • Stanlee
  Erre a tanulmanyra gondolsz: bundesbank.de/resource/blob/794130/d523cb34074622e1b4cfa729f12a1276/mL/2019-04-vermoegensbefragung-data.pdf

  Ez alapjan a nemet atlagvagyon kb. 110 m Ft. Amire szerintem te gondolhatsz, az a median, az tenyleg alacsony a nemeteknel, mondjuk nem meglepo, mert a median ingatlanon az ertekehez viszonyitva tobb a hitel, ill. a median keszpenz vagy megtakaritasa is nagyjabol semmi, tehat hitelbol van a vagyona.

  Ezen mindig nevetunk baratnommel, hogy mi nemet viszonylatban felso decilisben vagyunk, de ahol elunk ott csoronak szamitunk.

 • Gábor
  Tök szuper, ez igazán fel lelkesíti a lelkemet, tényleg megéri melózni! Aki gazdag, az legyen csak még gazdagabb, hurrá! És ez nem fikázás, egyszerűen tényleg semmi nem elég a felső 1-10%nak? Hová, minek mit csinál azzal a temérdek vagyonnal? Ez nekem kicsit beteges.
  Miért kell egyre nagyobb szakadékot képezni? Miért nem érdek az, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a vagyoni helyzet, kisebb szakadékkal.
  Nagyon nem hiszem el, hogy aki vagyonos az mind értékteremtő munkát vagy értékteremtő tevékenységet végez és azért lett az.
  De biztos velem van a baj.
 • Dobi
  SingleDad,
  Ebből a szempontból teljesen lényegtelen Mészáros Lőrinc személye, meg a NER. Ha nem ők, akkor más. Ilyen egyszerú ez.
  És tényleg azt hiszed, h a “másik oldal” az szegény mardt és becsületes, amikor hatalmon volt? Nekik nincsenek off-shore-jaik meg tihanyi villáik, a természetvédelmi területen? Hány éves vagy te, királylány?
 • Inevitable
  @abalt-szalonna
  Amit csináltok arra van egy jó Adam Best idézet angolul, idézem:
  “The real Trickle-Down Economics: Billionaires pay the wealthy to convince the middle class to blame the poor people.”

  Az emberek többségének nem a nála jobb módúakkal van baja, hanem azokkal akik morbid, obszcén mennyiségű vagyont halmoznak fel ráadásul haveri alapon. Persze ez utóbbiért is végső soron mi vagyunk a hibásak mert hagyjuk.

 • Treil
  @jurta:
  Nem kell gyalázni a gazdagokat, a probléma a rendszer egyensúlyának felbillenése, amikor már nincs esélyed kitörni törvényes úton, vagy egyáltalán fentmaradni a felszínen. Valószínűleg ma sem lehetetlen, csak egyre nehezebb, egyre szűkebb réteg képes rá, mindenki más lecsúszik és nem lustaságból. Többség nem gazdagságra vágyik, hanem normális életre, kiszámíthatóbb jövőre, kevesebb kiszolgáltatottságra. Az hogy átlagfizetés, vagyon (amiért már keményen dolgozni kell) legfeljebb vegetálásra, lassú elszegényedésre elég az rendkívül káros a társadalomra hosszútávon.
 • Ricky Gervais

  Es mi lenne ha a legalso 10%-ot mondjuk felzarkoztatnank, nem csak a szavazataert adnank ket tal gulyast, meg nem ultetnenk a nyakukra tolvaj-bunozo vajdakat, akik aztan buntetlenul elsetalhatnak milliardokkal?
  30 eve megy ez, mikozben az also 10% ugy szaporodik, hogy nagyon gyorsan lesz belole 20-30%.
  Egyszerubb ezeket az embereket szarba se venni es rajuk fogni, hogy igy szuletnek, csak hat ugye ott van Cserdi, ahol 10 ev alatt peldaerteku volt a fejlodes, a bunozes meg kvazi megszunt. Mindez annyitol, hogy egy ember tette a dolgat.
  Nagy budos kamu, hogy mindenkinek all a zaszlo, kb. annyira igaz, mint hogy barkibol lehet olimpiai bajnok.
 • Cartman

  “felzárkóztatás, munkahelyteremtés, oktatás, egészségügy”

  Az a helyzet, hogy ez így mind nagyon szépen hangzik, de ezek se többek populista lózungoknál. Az összes párt ilyen nagy szavakkal kampányol, aztán érdekes módon soha semmi nem valósul meg belőlük, akkor se, ha amúgy igyekeznének. Te hiába akarod megmagyarázni kalányoséknak, hogy nekik akkor lesz jó, ha leszoknak a cigiről meg az ivásról es a gyereket is beküldik az iskolába tanulni, ha nekik erre nincs igényük. Az összes felzárkóztatási kísérlet kudarcba fulladt eddig, nem csak nálunk, de máshol is.

  Hiába veszel valakinek a könyvet, ha nem hajlandó olvasni, hiába mondod, hogy mértékkel egyen, mozogjon, ne vedeljen, ne cigizzen, stb. Ellenben, aki szeretne, úgyis megtalálja a módját, hogy tanuljon, vigyázzon az egészségére, amennyire teheti, előrébb jusson az életben. Az egészség nem a kórháznál kezdődik, ott már késő.

 • Cartman

  Mi közöd van hozzá, hogy valaki miért halmoz fel akkora vagyont? Ha törvényesen kereste meg (igenis a többség ilyen, bármennyire hihetetlen), akkor milyen jogon vehetnénk el más vagyonát?

  A többségnek a korrupcióval meggazdagodott milliárdosokkal van a baja, de erre nem a fűnyíró elv a megoldás, mint a KATA-nál, ahol néhány visszaélés miatt mindenkit büntetnek, hanem a hatékonyabb ellenőrzés, vagyonosodási vizsgálat pl. De mindenkit megadóztatni, csak azért mert jó családba született, vagy tehetséges / szorgalmas volt, az óriási butaság.

 • Pampalini
  Nem az fáj a NER évszázados távlatokban is (!) elképesztő gazdagodásában, hogy nekik sok pénzük van.

  Hanem az, hogy az összeharácsolt, eljachtozott, elrepülőzött pénzből épülhetett volna modern közigazgatás, oktatás, utak, vasutak (ott, ahol Magyarországnak szüksége van rá, nem ott, ahol Kínának), megújuló erőművek… hosszan lehetne sorolni ezer dolgot, amitől kicsit jobb, szebb, élhetőbb, európaibb lehetett volna ez az ország, de nem épült meg, mert “elfogyott” a pénz…

  Pedig akkor nem csak Matolcsi lázálmaiban, hanem reális tervként létezhetne Ausztria “utolérése”.

 • Csakén
  29 évesen bőven verem az USA 35-44 mediánt, ráadásul az ott 1 évnyi átlag fizetés csak kb. Mindig meglepődöm hogy ezek ott mennyire nem tudnak bánni a pénzzel. Félelmetes.
 • Surci
  Felesleges ezen vergődni, a lényeg az hogy az elmúlt 10-20 évben nem volt komolyabb felzárkózás a VÁGYOTT nagy Nyugathoz, csak a globális pénznyomda indukálta reáleszköz (jelen esetben ingatlanár)-emelkedés dobta meg a “vagyoni helyzetet”. 90% ugyanolyan csöves mint volt, esetleg ha jó helyen örököl valami kecót kis ideig jobban megy neki, de ennyi.

  Ilyenkor érdemes elővenni a sokat szidott cikkeket a “középosztályról” aztán az alábbi grafikon alapján eldönteni, ki is számít középosztálybelinek 😀 😀

  bankmonitor-wordpress-live.s3.eu-west-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/04/09161649/nett%C3%B3-vagyon-%C3%B6sszet%C3%A9tele.jpg

  Jaigen, az uccsó tized nem a gazdagok, ők kb. a negyedétalkotják annak a rublikának, és ők húzzák fel olyan magasra még így is 😀

 • Pista
  Felso 10% medianja 80 millio, ergo afolott benne vagy a top 5 %ban. Hat nem kell megszakadni hozza. Szivesen neztem volna vmivel reszletesebb leosztast felette. Pl 100, 200, 500, 1000 mft hova esik
 • Treil
  Ricky Gervais

  Esélytelen annak a bizonyos 10%-nak a felzarkoztatasa.

 • V.A.Laki
  Max Weber ir a kapitalizmus hajnalarol. Allitolag Hollandiaban (jol emlekszem?) kiprobaltak, mi tortenik, ha a napszamosok oraberet duplajara novelik. Eredmeny: mindenki fele annyit dolgozott, az ido hatralevo reszet a kocsmaban toltotte. Sajnos az emberek nem olyanok, hogy minnel jobban elnek, annal tobbet dolgoznak. Ha tul jol elnek a tomegek, senki sem tekeri a verklit, szabadidejukben lazongani kezdenek, lasd 1968. Ha tul rosszul, senki sem tekeri a verklit es lazongani kezdenek. Kapitalizmus csak hierarchikus tarsadalomban mukodhet.

  Ha valakit megvigasztal, a kommunizmusban senki se gazdag, se meno a mi merceink szerint. A kommunista ember nem ker a szuksegletein feluli reszt, ezert nem meglepo, hogy a leghitvanyabb, 40 negyzetmeteres panellakasokat mernok csaladokra (!) mereteztek, tudvan, hogy az ertelmiseg az elen jar peldamutatasban. “Menok” csak egyenlotlen vilagokban vannak.

 • RIPExplorer
  “Es mi lenne ha a legalso 10%-ot mondjuk felzarkoztatnank,”
  Mi az amit most nem kapnak meg, de ha megkapnák, akkor rendbe jönnének a dolgok?

  Akik pedig nem győznek túllépni a Mészáros/NER-mantrán: konkrétan téged miben akadályozott meg abban, hogy előrébb jussál?
  Nagyvállalkozó szájából el tudnám fogadni ezt, de hogy minden átlagember ezzel takargassa a saját sikertelenségét, azt nem.

  Alkalmazottként dolgozva én főleg azt látom az embereken, mindenki panaszkodik hogy sz@r az ország/a munkáltató mert nem kapnak több fizetést, de amint a megszokottnál bármi többet kellene csinálni, az már rögtön nem tetszik. Csak megy utána a panaszkodás, hogy miért nem kap fizetésemelést.

 • dmry
  off, bocs:
  444.hu/2020/08/31/megvagja-a-kormany-l-ritok-nora-iskolajanak-tamogatasat-ahol-nehez-helyzetu-gyerekeket-tanitanak

  Miklós, lécci tedd vissza a számlaszámukat!
  most már folyamatosan okádok e/a rendszertől, és bár magam is örvényben, pláne családon belüli támogató vagyok, azért a bdskrvnyjkt, hogy ezt is a mi emocionális, egyben racionális nyakunkba akasztják. néhány ezrem csak marad a szrrá adóztatott munkáltatói-munkavállalói adók+csekély 27% áfa mellett, hogy emberibb körülményeket+élhetőbb országot hozzunk létre, de bmg soha meg nem térülő, sőt a helyiek lehetőségét tönkretevő foci, motor, golfpályára, vasútra, reaktorra fussa, hogy a…itt a nyomdafestéket végképp nem tűrő szavak vannak..

 • usespanner
  ” az also 10% ugy szaporodik, hogy nagyon gyorsan lesz belole 20-30%”

  A közszférában nem a keresetek alacsonyak, inkább nagyon idétlen a bértábla.

  Miért is keres többet egy óvónő 40 év gyakorlattal, mint akinek 20 év gyakorlata van? Mert már ki van égve?

  A magánszférában pedig képezni kell magunkat, ha a taxis 200.000 nettót keres, buszozással-kamionozással a dupláját viheti haza. Ezért nem Lölö vagy egy másik pénzember a hibás.

 • Baltazár
  ” a vagyongyarapodás, amit ünnepeltünk 2014-2017 között (ekkori adatokkal dolgozik a tanulmány), az ebben a körben nem más, mint az ingatlanok áremelkedése. ”

  Ebbe beletartozik, hogy az elmúlt években az emberek lapátolják az ingatlanra a pénzt? – (Mert van miből költeni rá?)
  Egy utcában 10 házból 7 nél lecserélődött a tető, a nyílászáró, letérköveződött az udvar, kondenzációs kazán került a régi helyére.
  Nyílván Budapest belvárosra nem igaz, hiszen ott a lakáskiadás pörgette az értékeket. Na várj csak, hiszen volt miből kivenni a drága lakásokat… Hm… érdekes.
  Mivel burkoltan ismét kormánykritikusra sikerült a cikk, szeretnék egyet fordítani a történeten.
  2007-2013 ban az ingatlan árcsökkenést lehetett ünnepelni a sok bedőlt devizahiteles miatt?

 • Baltazár

  A Ner vagyona korábban kié volt? Az az erdő/hotel/valami korábban is a magyarországi vagyonhoz tartozott, max nem Mészáros cége volt a tulajdonosa, hanem baloldali milliárdos Kóka Mihály. Ha külföldi volt, akkor meg külön jó, hogy haza került a rendszerváltás utáni rablóprivatizáció után.
 • szocske
  A fő probléma nem is az, hogy saját erőből nehéz kitörni, hanem amikor túl nagyra nő egy innovatív cég, ott a tulaj kap egy “visszautasíthatatlan” ajánlatot.
  A környezetemben 3 hasonlóról tudok ami mostanaban folyamatban van.
  Hosszabb távon a cégek jó eséllyel bedőlnek, mert az eredeti tulajdonosi kor felőrlődik azon, hogy elvettek tőle amit felépített
 • Janos82

  Ha “csak” 100millios vagyont akarsz osszeszedni,akkor jurtanak igaza van. Kitarto munkaval, odafogyelessel 5x eves Korra elerheto egy ma max 30 evesnek. Hatszel nelkul is, meg egy szakmunkasnak is, diplomasnak, nyelveket beszeloknek meg siman. Persze nyilvan ott, ahol Munka is van.
 • Rolnad
  A személygépjármüvek és ingóságok NEM részei a vagyonnak az MNB felmérése szerint, mert az beszerzésükkor fogyasztásként elszámolják.
  Kivéve vállalkozási (gondolom egyéni vállalkozó) eszközök esetében.
  Ez még jobban széthúzza a sávokat. Bár legfelül már nem biztos, hogy jelentösen.
 • matetoth

  leírtad, hogy mi a baj, csak észre sem vetted. Mindenki mástól várja a megoldást, mutogat a szupergazdagokra, mint aki nem érdemli meg, amije van. Közben – ha igaz a sztori, amit írtál – Cserdiben egy ember meg tudta oldani a dolgot.

  Higgyétek el, a szupergazdagok megadóztatása semmit nem ér, az állami beavatkozások teljességgel hatástalanok. Helyi, a problémát valóban ismerő emberek tudnak tenni, önkéntesen. Ha neked van számítógéped, valószínűleg elég gazdag vagy a probléma (egy részének) megoldására. A többi csak kifogás.


  Mindig nevetek, amikor az emberek, akik “tesznek” a jó megélhetésükért elítélik a gazdagokat. Olyan undorító emberek, hogy én is közéjük akarok tartozni. 😀 Mindenhol vannak olyanok, akik nem érdemlik meg a sorsukat. Na bumm, akkor az egész rendszer égetnivaló? Túl jól megy a sorotok, nem tudjátok elképzelni, hogy milyen a rosszabb!

 • kritizátor

  “És tényleg azt hiszed, h a “másik oldal” az szegény mardt és becsületes, amikor hatalmon volt? Nekik nincsenek off-shore-jaik meg tihanyi villáik, a természetvédelmi területen? Hány éves vagy te, királylány?”

  Ja, csak akkor azt a kurv@ Nokias-doboznyi pénzt keresték, most meg Nokia-gyárnyi pénzt kellene keresni:(

  Mondom ezt jobboldali konzervatív szavazóként.

  Hány éves vagy te, királylány?”

 • bobo
  Vannak érdekes dolgok ebben a felmérésben, de mondjuk logikus, ha végig gondolom.
  Pl. a háztartások harmada kap szociális juttatást, de a felső 10% átlag felett, ugyan annyit, mint az alsó (átlag 43-44%)
 • Dani21

  “Hová, minek mit csinál azzal a temérdek vagyonnal?”
  Én nem vagyok milliárdos 😀 De úgy képzelem, egyrészt megszokták, hogy ennyi pénzük van, és többet akarnak (mint az átlagember, mikor elér mondjuk 5 milliós megtakarítást, nem fogja abbahagyni a félretevést). Másrészt szerintem élvezik, hogy nő a vagyonuk, ez olyan lehet, mintha egy számítógépes játékkal játszanál, ha élvezeted leled benne, akkor nem törlöd le a játékot. Harmadrészt, ezek az emberek megszokták ezt az életet, sőt, ez az életük – valószínűleg évek, évtizedek óta minden ébren töltött percük erről szól, egyszerűen nem is jut eszükbe, hogy máshogy is lehet élni. Negyedrészt élvezik a hatalmat, a lehetőségeket amik ezzel az élettel járnak, “nagy” emberekkel, politikusokkal tárgyalnak, utazgatnak, élvezik a csodálatot, amit a puszta megjelenésük vált ki az átlagemberekből, stb.
 • Husz Janos Puszita
  A szocialistákkal az a baj, hogy előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből.” (Margaret Thatcher).
 • A csepp
  Éber Márk Áron szociológus a magyar társadalom szerkezetét kutatja globális összefüggésben. Új könyvében nemcsak arról ír, hogyan szakadt szét egyre jobban a társadalmunk, hanem azt is részletesen elemzi, mi ennek az oka. Állítása szerint nemcsak a NER-nek köszönhető az egyenlőtlenségek növekedése, hanem a baloldali kormányoknak is, amelyek szintén jobboldali, piacpárti kormányzást folytattak. Interjú:
  24.hu/belfold/2020/08/24/magyar-tarsadalom-egyenlotlenseg-eber-mark-a-csepp-interju/