Az abszolút hozamú alapokról

2013-05-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A banki kamatok mélyrepülése miatt egyre több kisbefektető merészkedik számára eddig ismeretlen területekre a befektetések világában.

Ezt követve én is igyekszem többet írni az alternatív lehetőségekről.(Ilyen volt a kötvényalapok (cikk itt), a szerb dinár kamatok (cikk itt), Q. kötvény és a hasonló írások.)

Az óvatos befektetők a pénzpiaci és a kötvényalapokon túl még az abszolút hozamú alapokig merészkedik el, ezért most erről írok.

A befektetési alapokról már itt írtam egy rövid összefoglalást (itt).

Amit fontos tudni, hogy minden befektetési alapnak szigorú befektetési politikát kell követnie. Ennek oka, hogyha például én magyar részvényekbe fektető alapba teszem a pénzem, biztosnak kell lennem benne, hogy tényleg abban van a pénz és nem maradok le egy esetleges gyors részvény-áremelkedésről.

Ezért minden befektetési alapnak nyilvánosságra kell hoznia, hogy mibe fektet és milyen arányban. Maximum annyi szabad kezet kap az alapkezelő, hogy tól-ig határt szabhat meg: magyar részvények 60-90%, magyar állampapírok 0-40%,  készpénz 0-10%.

Mint befektető, ezen előre közzétett politika alapján (és a költségek ismeretében) döntök egy befektetési alap mellett.

Ezért fontos, hogy ettől ne térhessen el az alap kezelője. Sokan kérdezték, amikor másfél éven át zuhant a magyar tőzsde és ezt nagyjából mindenki látta előre, hogy miért nem léptek az alapkezelők és vonták ki a magyar tőzsdéről a pénzt. Azért, mert nem tehették. Ellenben téged semmi nem akadályozott meg, hogy te magad kivond a részvényalapból a pénzed és átrakd máshová.

Ezen szigorú szabályozás alól egy kivétel van: az abszolút hozamú alapok. Ebben az esetben szabad kezet adunk az alapkezelőnek, hogy a saját belátása szerint döntsön és alakítsa úgy a portfóliót, ahogy neki tetszik. Egy ilyen alap nyugodtan shortolhat (a részvények, vagy egyéb értékpapírok árfolyamesésére spekulálhat), vehet mindenféle vad származtatott terméket, devizapiaci tranzakciókkal próbálhat meg pénzt keresni, és a többi.

Közös még általában ezekben az alapokban, hogy sikerdíjat kérnek, ha sikerül megverniük egy kockázatmentes hozamot, általában magyar rövid futamidejű állampapír-hozamot, vagy pénzpiaci alapot, akkor a többlet hozam 20-30%-át az alapkezelői díjon felül is elkérik.

Látnunk kell, hogy az "abszolút hozamú alap" kifejezés csak egy gyűjtőfogalom  egy egyre divatosabb gyűjtőfogalom. Megannyi, egymástól teljesen különböző alapot találunk a magyar piacon, amelynek mind a céljai, mind az eszközei, mind az eredményei szöges ellentétben állnak egymással. Ezért soha ne "abszolút hozamú alapot" keressünk, hanem olyat, amely befektetési elgondolásaival, kockázataival azonosulni tudunk.

Például a Concorde VM alap leírásában szerepel, hogy kifejezetten a biztonságra törekszenek és ezt szem előtt tartva akarják túlteljesíteni az Rmax (egy évnél rövidebb magyar állampapírok) hozamát. Ennek megfelelően az elérhető hozam alig több ennél (például az elmúlt 12 hónapban 5,66%), de az árfolyam-kilengésektől sem fogunk szívdobogást kapni.

Az elmúlt években rendkívül sikeres OTP Supra  ezzel szemben sokkal merészebb húzásokat tett, ennek eredménye a közel átlag 30%-os éves hozam az elmúlt években. Azonban ehhez egy elég jelentős, 15-20% körüli éves szórás járult, vagyis a kockázat is sokkal jelentősebb, mint az előző esetben.

Ha a két alapot akarnánk összehasonlítani, akkor nagyjából az almát a görögdinnyével hasonlítanánk össze. Ezért soha ne válasszunk a divatos hívószó, az abszolút hozamú alap hallatán befektetést, hanem nagyon járjuk körbe, hogy az adott alap pontosan mit is szeretne és mit ért el az elmúlt években. A kockázat, amit fel kell vállalni az alapba fektetőnek, megfelel-e a mi kockázattűrő képességünknek és az időtávnak, amennyi ideig be szeretnénk fektetni a pénzünket?

Ezeknél az alapoknál kiemelten igaz, hogy a múltbeli hozam semmilyen garanciát nem jelent a jövőre nézve.

A Supra alap kezelője minden egyes interjújában elmondja, hogy bár nagyon bejöttek az elmúlt évek meglátásai, senkinek nem ígérik az ilyen magas hozamok folytatódását a jövőben is. (Legutóbbi interjút vele itt olvashatjátok.)

Ha most hoz pár rossz döntést, akkor azt az alap vagyona nagyon megsínyli. Ettől még mindig ő lesz az egyik jelenlegi legsikeresebb alapkezelő, csak te fogsz hatalmasat csalódni, mert azt gondoltad, hogy csak nyerni lehet vele és azt is nagy tételben. Nem, ez egy "számottevő kockázattal bíró", kifejezetten közép és hosszú távra ajánlott alap, amellyel bármikor bukhatsz egy jó nagyot.

A Bamosz honlapja szerint (kattints az "abszolút hozamú" gombra a szűrésért) már 60 abszolút hozamú alap van hazánkban, ennek nagy része még nem rendelkezik 3-5 éves múlttal sem.

A három éves hozamokat végignézve elvétve találsz évi 10% feletti hozamot, a jellemző a 4-8%, de nem egy mínuszos még három év távlatában is. (Ilyen alapnál egy éves hozamot végképp nem szabad nézni, arról ne is beszélve, hogy tavaly minden jól hozott, akármibe fektettél. Ennek oka a pénznyomtatás volt, ahogy azt már többször megbeszéltük.)

Vagyis volt egy pár sikertörténet (OTP Supra, OTP EMDA, Platina Alfa és Pí, Concorde Columbus és Rubicon), az összes többi azonban még a kockázatmentes hozamokat sem hozta, vagy maximum alig teljesítette túl azokat, miközben sokkal nagyobb kockázatot jelentett az alapba fektetni. Aztán vannak olyan alapok is, amelyek -10%, vagy akár -20%-os éves hozamokkal sokkolták a befektetőket több éven át.

Mindez nem azt jelenti, hogy ne fektess ilyen alapokba, vagy hogy ha az OTP Supra négy évig túl jól ment, akkor biztos, hogy 4 rossz év következik.

Nyugodtan fektess ilyen alapokba, ha gondosan felmérted az alap összetételét, céljait, költségeit(!!!), a saját kockázattűrő képességedet és céljaidat. Az is lehet, hogy az OTP Supra alapkezelőjének a következő négy évben is zseniális meglátásai lesznek. (De az is lehet, hogy mellényúl valamikor, erre is készülj fel lelkileg és anyagilag is.)

Amire kérlek: ne ülj fel a divatnak, hogy most abszolút hozamú alapba kell fektetni. Nem kell, csak lehet és csak akkor, ha tényleg jó döntésnek tűnik a számodra és az ilyen alapok között hatalmas különbségek vannak minden tekintetben, ezért körültekintően válassz.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram