Az amerikai kisbefektetők teljesítménye

2016-01-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már írtam arról cikket, hogy az átlagos kisbefektető akkor tenné a legjobban, ha egyáltalán nem akarná gondozni a befektetését. (Inkább hagyd békén a befektetésedet)

Az Openfolio oldalon a kisbefektetők megoszthatják egymással a befektetéseiket és azok hozamait, hogy egymás hibáiból és ötleteiből tanulhassanak.

Az így nyert adatokból az derült ki, hogy az átlag amerikai befektető hozama messze elmaradt még az S&P 500 amerikai tőzsdeindex 0,25%-os tavaly évi teljesítményétől is.

A befektetők egyharmada ért el pozitív hozamokat, a többiek buktak, az átlagos hozam így alakult 2015-ben:

investor-performance-us-region

Ezt különbséget 2016-ban is tartották a befektetők, igaz egy hét hozamából azért nem érdemes túl sok következtetést levonni:

2016-ytd

(Csak zárójelben, az év elég csúnyán indult a tőzsdéken, ahogy ez az ábrán is látszik. Újra Kína a fő téma, elég ideges hangulatban vannak a vezető tőzsdék az egész világon.)

Ezekből az információkból is le lehet vonni azt a régi megállapítást, hogy a legtöbb befektető akkor érné el a legtöbbet, ha semmit nem akarna csinálni, csak megelégedne az átlaggal. Erről már itt írtam bővebben: Ki akar átlagos lenni?

Csak az érdekesség kedvéért, tavaly a tanárok portfóliója hozta a legtöbbet, legnagyobbat az energetikával foglalkozók bukták, nyilván ők túlsúlyozták az energetikai részvényeket és kötvényeket a portfóliójukban, így az alacsony olajár miatt ők szenvedték el a legnagyobb esést.

teachers-best-profession

Végül egy ábra arról, hogy az aktívan kezelt alapok (jelen esetben a hedge fund-ok) általában a piac alatt teljesítenek, de legalább sokat kérnek az aktív portfóliókezelésért cserébe. (Évi 2-3% plusz 20% sikerdíj, miközben a teljesítményük általában elmarad még az egyszerű indexkövető alapoktól is.)

hedgefund

Úgy tűnik, az egyszerű buy-and-hold stratégia, amikor megveszem a tőzsdeindexeket alacsony költség mellett és ülök rajta évekig, egyelőre verhetetlennek bizonyul.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram