Új házat építenél a CSOK-ot felhasználva? Vigyázz, drágább lehet, mint hitted.

Egy nem túl hangsúlyozott, ámde igen fontos változásra hívta fel a figyelmet a Mehi.

Az érvényes jogszabály 6.§ 2.d pontja kimondja, hogy minden olyan épületnek, amit uniós, vagy magyar kormányzati támogatásból építenek, már most meg kell felelnie azoknak az energiahatékonysági követelményeknek, aminek egyébként csak 2018-ban kellene megfelelni és sokkal drágábbá teszik az építkezést.

Ez alapján a falaknak, nyílászáróknak, födémnek a mai nap egyébként érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük.

d) az a)-b) pont alá nem tartozó épületnek, amely energiamegtakarítási célú hazai vagy uniós pályázati forrás vagy a központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg, meg kell felelnie az 5. mellékletben foglalt követelményeknek,

Nagyon vigyázz, ne beköltözés előtt derüljön ki, hogy kezdheted előlről az építkezést, vagy még több milliót rá kell költened a házra.

További kérdésed van? Kérdések és válaszok a CSOK-ról.

Share

144 hozzászólás

 • okoska
  az első jó hír mióta felmerült ez az egész csok cucc…

  fasza lenne ha megépül a sok szép nagy ház, papírvékony falakkal… aztán a hitelesek és meggondolatlanul bevállalók megmentése mellett lehetne támogatni a gázfogyasztásukat is…

 • Satyi
  Nagyon helyes, új építésnél energia hatékonyra építeni jóval olcsóbb, mint utólag felújítani mondjuk 2-4-6 év múlva…

  A mostani albérletünk A+-os lakás elvileg, decemberig kemény 800 ft volt a fűtés díja 22-23 fok mellett, pedig voltak hidegek…

 • Kiszamolo
  De szerinted hány ember tudott erről, akik most 10+10 millió forintból akarnak telket venni és még építeni is egy 90 nm-es házat?
 • barna
  Ez bizony így van!
  Mint építész én is találkoztam már a helyzettel.
 • barna
  Elvileg ha az építtető nem is tud róla, az építésznek tudnia kell, illetve az energetikusnak.
 • Ludmilla
  Fel nem fogom, hogy lehetnek az emberek annyira felelőtlenek (és már bocs de hülyék), hogy még itt van frissen a pár évvel ezelőtti devizahitel para, ami bebizonyította, hogy mi történik akkor, ha tömegek könnyedén, felelősségük teljes tudatának hiányában pénzhez jutnak, és most újra készülőben van egy hasonló tragédia.

  Persze megértem, hogy sok az elkeseredett ember, akinek máshogy esélye sincs házat szerezni, de valahogy jó lenne gátat szabni annak, hogy a többiek semmiképpen ne szívhassák meg…

 • Kiszamolo
  Igen, elvileg…
 • Faszakasza
  Köszönöm, hasznos infó.
  A melléklet követelményeit nem nehéz amúgy teljesíteni, csak sajnos még mindig nem jellemző hogy komoly(abb) hőszigeteléssel terveznének egy új ház építésekor, pedig érdemes.

  Példaképpen B30-as falazat esetén 15 cm vastag szigeteléssel lehet elérni az előírt értékeket, de kell tisztességes lábazati és födém szigetelés is. Nagyságrendileg egy 100 m2-es háznál én olyan 2-3 millióra tenném a hőszigetelés teljes költségét, az 5-6 az kicsit túlzás.

 • Barnabás.Jog
  Én biztos vagyok benne – a CSÓKos bejegyzés hozzászólásait olvasva -, hogy mindenki A+ energiaosztályú házat akar építeni, hogy max. évi 100-120 ezer körül legyen a gázszámla, úgyhogy ez a rendelkezés nem korlátoz senkit.
 • milyen feri?
  @Ludmilla: milyen devizahitel-para? Az, amelyikből a bankok és a józan-épeszű emberek pénzén mentették ki, aki hülye volt, így most előrébb jár mint aki józanul gondolkodott?
  Miért ne vágna bele valaki, ha tudja, hogy BÁRMI történik, úgyis kimentik, csak elég hangosan kell sírnia?
 • elemes
  abban mondjuk igaza van Kiszámoló elvtársnak, hogy az építmény engedélyezést felváltotta a bejelentési kötelezettség, tehát simán el lehet kezdeni egy szabálytalan ház építését, aztán belebukni később.
 • mtoma73
  Az a baj, hogy nem csak megépíteni/megvenni kell az új házat/lakást, de fenntartani is kellene, meg a rezsijét fizetni majd 3 gyerek után, nem beszélve a 3 gyerek költségeiről.
  Az vajon menni fog azoknak, akiknek egy vasuk nincs, de az ingyen 10 milla kellene, hátha megmarad belőle egy kicsi eldorbézolni?
  Méghogy a pénz nem drog?
  Láthatjuk a hatását egyesekre, teljesen megőrülnek és racionális gondolkodásra sem képesek. Bár lehet ők alaphelyzetben sem.
 • Ahlan
  Ludmilla: ezeknek az embereknek csak a $ jel pörög a retinájukban. Nem érdekli őket semmi, csak a pénz. A többit majd megoldják okosban.
  Legalábbis most még ezt hiszik …

  ps.: most már tudom miért nem írnak ide az “eccer élünk” emberek. Nem tudják kiszámolni a post elküldéséhez az ellenőrző kódot 🙂

 • kmonika
  igen csak most már ideje lenne egy átfogó, korrekt rendelet módosítást és tájékoztatót is kiadni végre. + szuper jó, hogy ki lett tolva az építkezés befejezésének ideje, csak 3-5-8 év múlva már teljesen más követelmények lesznek az építendő épületekkel kapcsolatban, mint most. remélem előbb utóbb valakinek az agyában odafönt világ gyúl….aztán mire élesben elindul ez az egész olyan szinten árat emel minden érintett, hogy a jelenleg 30 milliós ktgvetés hirtelen 50 lesz….
 • Proska
  “Fel nem fogom, hogy lehetnek az emberek annyira felelőtlenek (és már bocs de hülyék), hogy még itt van frissen a pár évvel ezelőtti devizahitel para, ami bebizonyította, hogy mi történik akkor, ha tömegek könnyedén, felelősségük teljes tudatának hiányában pénzhez jutnak, és most újra készülőben van egy hasonló tragédia.”

  Én erre megkaptam, hogy arra már van törvény és ezzel nem lesz semmi ilyen.

 • kmonika
  igen, de az építészen sokkal nagyobb a felelősség, kvázi a vállára raktak mindent, és remélem azért egy építésznek sem lesz mindegy mit ír alá és mit vállal be…..azért az építész munkadíja sem 20ezer ft, remélem már itt kiesnek sokan…..
 • Katai Andrea
  Egyeb: bejelentessel elkezdett epitkezes eseten az epuletet 10 even belul hasznalatba kell venni. Ha ez nem sikerul, akkor 10 ev eltelte utan az epitmenyt EL KELL BONTANI.
  A hasznalatbavetelt a telepulesi jegyzonel kell kerni, aki hatosagi bizonyitvanyt allit ki. Ennek az eljarasnak a dija 3 evig ingyenes, majd evenkent 200.000,- Ft-tal no, igy az utolso evben 1.400.000,-Ft!
  Veszelyes, ha erre az epitteto nem tesz felre es igy a 10 eves hataridot bebukja, mert akkor meg az a lehetosege sem marad, hogy eladja a felkesz epuletet… Csak remenykedem hogy senki nem kerul ilyen helyzetbe 🙁
 • antenna
  Az említett 5. melléklet értékei szerintem egy éve élnek. És a 2018-as verzió is ugyanazokat az értékeket írja elő.
 • Katai Andrea
  @faszakasza: a kozel nulla energiaigenyu epuletnek (2020.12.31 után a korabbi epitesi engedellyel epitett epuletek hasznalatbavetelenel is) mar nem csak a retegrendi előírásoknak kell megfelelni, hanem az energia felhasznalasanak 25%-ban megujulonak kell lennie, uh a koltsegbecsles abszolut nem tulzo, sot…
 • S.E.
  Nehéz ezzel a kitétellel nem egyetérteni. Abban igaza van Kiszámolónak, hogy ezt hangsúlyozni kell. De azért azt is hozzáteszem, hogy pl. egy passzívház felépítése 10-20%-kal kerül csak többe egy “hagyományos”, azaz botrányosan hőszigetelt (a helyes kifejezés inkább a hő-nem-szigetelt lenne) háznál. Ezt elvben simán ellensúlyozza a 27-ről 5%-ra levitt áfa (azért elvben, mert ezt a profitot nem a végfelhasználó fogja élvezni).
 • Kunci
  “Az a baj, hogy nem csak megépíteni/megvenni kell az új házat/lakást, de fenntartani is kellene, meg a rezsijét fizetni majd”

  Van benne igazság de valószínűleg most is laknak valahol. Ott is fizetni kell a rezsit és ha az albérlet akkor még a (mára ismét irreálisan magas) bérleti díjat is. Ha sikerül a CSOK + kedvezményes hitel révén venniük egy új építésű energia hatékonyabb lakást akkor még az is lehet, hogy kevesebbet fizetnek ki lakhatásra majd mint most. A 10 millából meg aligha tudnak majd eldorbézolni mert igazolni kell, hogy cellára költötték. Amíg nincs érvényes adásvételi (ami meg úgy kezdődik, hogy foglaló/előleg ,ügyvédi + földhivatali díj) addig igényelni sem lehet. Szóval egy fillér nélkül igen kevesen juthatnak majd hozzá.

 • fm!
  Mi 2015.10.28-án kaptuk meg a használatbavételi engedélyt az A kategóriájú házra, valahol azt olvastam, hogy ezután 120 napig lehet igényelni a CSOK-ot. Az építési terv pedig valamikor 2010-ben készült, ekkor is kezdtünk építkezni teljesen önerőből. Ilyen paraméterekkel megkaphatjuk szerintetek?
 • Kiszamolo
  fm, kész a ház, lezárult az építkezés, mire kapnál támogatást?
 • T
  Ez valóban nagyon fontos infó, mivel a tervezőnek nincs (jogi) felelőssége abban, hogy ha 2016-ban még nem a 2018-as követelmények szerint tervez házat, mert az az építtető magánügye, hogy igénybe veszi-e a CSOK-ot vagy sem. Már meglévő terv esetén meg pláne nem felelős a tervező. Persze a tervező figyelmeztetheti az építtetőt, ha tud erről a kitételről.
  A probléma egyébként ott van, hogy egy jó eng. terv 1M Ft körül van és ahhoz nem árt egy kiviteli terv is kb. ugyanennyiért. Anélkül ugyanis elég sok váratlan probléma fog felmerülni a kivitelezés során, főleg, ha a szigorodó energetikai követelményeknek is meg kell felelni.
  Ennyit viszont a legtöbb ember sajnál egy “nyamvadt” tervre, “csak húzzák fel a falakat, rakják be a nyílászárókat, azt annyi, nem?”
 • Cal
  Kicsit furcsák a hozzászólások azért néhányatoktól, szerintem nem ártana kicsit visszavenni.
  Lehet pénzügyileg illetve az életben tudatos valaki attól még, hogy három gyereket vállal. A gyerekek születésével az élet nem ér véget. Én például két gyerek mellett szereztem két diplomát (közel sem büfé egyik sem), plusz letettem két felsőfokú nyelvvizsgát, miközben a karrierem is egész szépen beindult és a feleségem sem erre áldozta az életét. Sokan vannak, akik eleve három gyerekben gondolkodtak illetve már itt is tartanak, a lakáskérdés is aktuális számukra és hát konkrétan ostobák lennének, ha nem hajolnának le az ingyen eléjük dobott milliókért, hogy úgy mondjam pénzügyileg nem lenne egy megfontolt döntés.
  Felesleges tehát minden érintett kapcsán időzített adósságbombát vizionálni, bár kétségkívül lesz aki érintett, de azt gondolom normál esetben a gyerekszám növekedésével arányosan
 • Gábor
  Végre egy értelmes rendelkezés. Támogatom, hogy korszerű, energiatakarékos házakat épüljenek, és EZT támogassa az állam. Az más kérdés, hogy a támogatásról mi a véleményem, de ha már ajándékba ad az állambácsi, legalább értelme legyen.
  Úgy hozta a sors, hogy egy A(valahány +) “passzív közeli” lakásba sikerült költöznünk (albérlet), 55nm, hétvégente sütünk-főzünk, mosógép, hűtő, egyebek, havi 16-17 ezer Ft a villanyszámlánk. Gáz NINCS a lakásban. Télen meleg, nyáron kellemes hideg van (hővisszanyerős kompakt, melegvízkészítő szellőztető gép). Mások meg 40-60 ezer forintokat fűtenek el gázzal / távhővel havonta.
  Igen is használjuk a korszerű technikákat, csökkentsük a rezsinket, és talán “zöldebbek” is leszünk.
  Én személy szerint a megújuló energia felhasználást is pluszban támogatnám, csak nem úgy, ahogy szeretett kormányunk (környezetvédelmi termékdíj a napelemekre, OMG)..
 • Kunci
  Ha 2015. július 1. után adták ki a használatbavételi engedélyt (márpedig a 2015. 10. 28 utána van) akkor kaphat
 • Egy Elkeseredett 3 Gyermekes Anya
  Mi 2007. szeptemberében kaptuk meg az építési engedélyt, ami azt jelenti, hogy sajnos az első kritériumnak nem felelek meg (2008.július 1-je után kiadott építési engedély). Mégis mi alapján húzták meg ezt a határt, miért épp nyolc évre visszamenőleg, miért július a határhónap, nem pedig egy logikusabbnak tűnő év januárja? Miért nem jár egy olyan ház után is a CSOK különbözet , amire már vettem fel építési hitelt ( és fizetem 25 évig) és kaptam szocpolt? El tudnám rá költeni, egy házon mindig van mit csinálni (vagy betörleszteném a hitelembe): A számlák után járó ÁFA-visszatérítésről még nem is beszéltünk. Én is kifizettem a 27%-ot az építőanyag után, ugyanúgy mint azok, akik 2008. július 1-je után kapták meg az építési engedélyt. Ha bele is esnék az időintervallumba sem adnám el a nehézkesen felépített házamat, vagy építenék újat pár millióért. Biztos van más is ilyen helyzetben.
 • Cal
  nő a felelősségérzet is, aki nem így működik, az meg remélhetőleg fennakad majd a szűrők valamelyikén. Ha már lesz ilyen támogatás/ösztönzés, akkor az aggódást inkább ez irányba kellene fordítani, azaz olyan nyomást gyakorolni, melynek eredményeképpen kellő szigorral épülnek be szűrők, amik leszűkítik az érintettek körét, mert a sokgyerekesek támogatása nemzetgazdaságilag nem lenne egy elhibázott döntés.
 • Hegyi József
  “Há’ me’ jár 🙂 Éljen a kádári mentalitás 🙂
 • Sörhastáncos
  Csendes kérdés: az építésznek/energetikusnak honnan kellene arról tudnia, hogy az épület finanszírozása honnan áll össze?
  Enélkül lehet mutogatni (“barna”2016-01-06 at 11:06) de attól még az építtető az akinek illene azt jelezni hogy mit szeretne. Amit valószínűleg akkor tesz meg ha tudja hogy miket kell teljesítenie.
 • Nádas Krisztián
  A probléma nem a külső hőszigetelés vastagsága lesz. Az oké, hogy nem lesz elég 5-6 CM a Porotherm 30 falazaton, hanem több fog kelleni, de az nem jelentős költség. (Ha 10 cm-el növeljük meg a szigetelést egy 12×12 m-es házon, 3 m-es magasságban, az se éri el a 300.000 Ft-t.)

  Az ablakok kérdése se annyira durva, jelenleg lehet még 2 rétegűvel, itt már csak 3 rétegűvel. A két típus közötti árkülönbség ~20%. Ha a példabeli háznak pl. 12 db változó méretű ablaka, eddig volt 900e, ezután lesz 1080e.

  Ugyanígy le lehet vezetni többi hőszigetelésre is (padló, födém, tető, stb.), de nem ez a fő probléma.

  A fő probléma a kötelezően alkalmazandó megújuló energiaforrás, amelynek az összesített fogyasztásból min. 25%-t kell kitenni.

  Ha összeadjuk az építészet megnövekedett költségét, az +1M Ft körül lesz a fenti példában. Ehhez hozzáadódik egy jó kis napelemes vagy hőszivattyús rendszer (folyt)

 • Nádas Krisztián
  ami önmagában minimum még 1M Ft lesz. Ezen kívül ott a kockázat, hogy ha a villamos energia ára emelkedik (márpedig fog), akkor az üzemeltetés költségei arányos nőnek vele.

  Megj.: a kötelező megújulós részarányos rész csak 2021-től lesz érvényes, viszont mivel jelenleg átmeneti szabályok vannak életben, célszerű arra méretezni. 2021-től nem kaphat használatbavételi engedélyt olyan épület, ami nem teljesíti ezeket, hiába lesz érvényes építési engedélye. Mivel garantálni senki nem tudja, hogy ténylegesen mikor fognak egy épületet kivitelezni, érdemes a rosszabb esetre készülni.

 • Omnisapient
  Rémlik, hogy életbe lépett valami szabályozás ami előír valamit arra vonatkozóan, hogy a hitelt felvevő háztartás költségvetésének max mekkora része lehet a havi törlesztés és talán valami olyasmi is, hogy a ház/lakás értékének max mekkora része lehet a hitel. Bár úgy emlékszem az ezekben szereplő értékek nagyon alacsonyak, arra talán jók, hogy a teljesen eszetlen hitelnyújtás és hitelfelvételt megelőzzék. Csak az a kérdés, hogy azok itt alkalmazandóak-e. Remélem igen.
 • Átlagparaszt
  Úgy tűnik, valamelyik illetékes elvtárs nyilván utánaszámolt egy kicsit, mibe fog a CSOK az államnak kerülni -talán olvasta a blogot-, megijedt, és most ahogy csak lehet, próbálják szűkíteni az esetleges igénylők körét.
 • gortva
  Egy naiv kérdés – megnéztem a belinkelt 5.mellékletet, de nekem túl szakmai – ez milyen energetikai szabványnak felel meg? A, A+ ….
 • Ricsi
  Valaki meg tud erősíteni abban, ha használt lakást vehetünk és 3 gyereket bevállalunk akkor a 10 milliós állami hitelt fel lehet venni mellé?

  Mivel a lakás nem új építésű, ezért a 10 milliós CSOK helyett, csak az 2-2,6 milliós CSOK járthatna, jól értem ugye?

 • Shinohara kazuma
  És most akkor mi van. Olyat tervezel azt csá. Azok meg akik lehülyézik azokat akik élni akarnak ezzel a történelmi lehetőséggel azok húzzák le magukat a vécén. Nem kell az embereket hülyének nézni. Egyébként ennek a deviza hitelhez semmi köze mivel garantált kamatozású forinthitel. Ha egyáltalán felveszi az ember mivel opcionális. Aki ezt a különbséget nem érti, az nagyon kérem ne kommenteljen.
 • hungaroborg
  90 nm? Legyen mindjárt 200. Ingyen vaaaaaaaaaaaaan! Engedély sem kell, a szomszéd Józsival felépítjük olcsóbban. Elég egyik téglát a másikra rakni, mit nekünk statika, meg ilyen úri huncutságok?!

  Csak majd pár év múlva lesz szép, ha az ember házat akar venni, ami az összedőlés határán van, mert valaki úgy gondolta, hogy jó ötlet 120 nm-es nappalit berakni a földszintre. Kissé kevesebb visszhangja van ennek az engedély elengedésének, mint a csoknak, erről lehet tudni valamit?

 • Topfly
  Aki CSOK-al vesz lakást egy lakóparkban 2018 előtt minek számít? Az építkezés egy része a vevők pénzével történik, az meg állami támogatásból van?

  Ha egy lakóparki lakás használatbavételé engedélye 2018 utánra esik, annak is meg kell felelnie az új feltételeknek? Ha ez így van akkor a lakások tovább fognak drágulni és egyre kevesebbet fog érni a CSOK.

  Ha valaki csak a CSOK miatt vesz egy lakást, úgy hogy közben el kell adni a régit, akkor egy csomó plusz tranzakciós költséget is felvállal, amelyek elviszik a CSOK nagy részét.

 • T
  Igen, hogy nincs engedelyeztetesi eljaras majd annak eredmenyekent nincs egy kezzel foghato hatarozat, hogy az epitteto mit is epithet vagy epittethet az ingatlanara ez nagy hiba.

  Rengeteg jogi problema lesz meg ebbol. Es kit fog majd terhelni jogilag a feleloseg? Ez a jo kerdes. Valoban olvasva a masik topic beirasait, en abbol kiindulva rengeteg teljesen egyszeru es kezenfekvo problemara szamitok, amik az engedelyezesi eljaras soran siman kiderulhettek volna.

  Mert ha van egy hatarozat amit vagy megtamadnak mondjuk a szomszedok vagy nem. De ha az jogerore emelkedett, akkor mar nehez vele mit kiezdeni. Meg akkor is, ha eppen rosz, vagy nem teljesen szabaly szeru. De az allampolgar mondhatja, hogy o jogszeruen es johiszemuen jart el.

 • Minősített Passzívháztervező
  Megint csak támogatni tudom az elképzelést, hogy csak energiatakarékosat lehessen építeni, és a 2020-as szabályozás is túl gyenge, nem hogy a 2018-as, az átlag emberek úgysem látják be, hogy ez nekik jó, muszáj fogni a kezüket. A Leier és a Wienerberge is kínál olyan téglákat, amelyek hőszigetelés nélkül is megfelelnek a normának, aki meg hőszigetel, számolja már ki, hogy mennyivel drágább végeredményben egy dupla olyan vastag hőszigetelés, ha a dupla olyan vastagot is ugyanúgy kell csak felragasztani, feldübelezni, felrakni munkásokkal, lehálózni, levakolni…. Amennyiben meg a felhasznált építőanyagokat mint magánszemély veszi meg, és 22% ÁFÁ-t visszaigényel, akkor 5M Ft-al több áll a rendelkezésére, annak meg legjobb helye a hőszigetelésben, 3 rétegű üvegezésben, hővisszanyerős szellőzőben, napelemekben meg ilyesmikben van. 20% megújuló energiát egy 2 Kw-os rendszer is teljesít.
 • Judit
  A másik cikk hozzászólhatósága befagyasztódott.. minden esetre hangot adok a véleményemnek..
  annak, aki leírta az ” ajándék 10 Mft-ot” számításba vevő családokat,üzenem,hogy gondolkodjon el.
  Megcsillant a reménysugár,hogy a több éve tartó gürizés,spórolás mellé kapnak ajándék 10évet az életükből,amit nem kuporgatással kell tölteni..egy lehetőséget,h legyen saját házuk,amiben rendezetten,nyugodtan nevelhetik a gyerekeiket..akik tisztességesen megdolgoznak minden forintért,s nincs háttértámogatásuk… Természetesen szeretnék/kalkulálnak.
  Kérlek,nem ez a baj,h sokat akarok, hanem az,h még mindig szegényebb vagyok a 6Mft-mal,mint akikre a feltételeket szabták..sajnos ez kezd kirajzolódni a meséből…
  Más kérdés a másik 10Mft hitel..akinek jár-kap,akinek nem..
  Judit
 • Ghostsender
  “Kiszamolo
  2016-01-06 at 11:03
  De szerinted hány ember tudott erről, akik most 10+10 millió forintból akarnak telket venni és még építeni is egy 90 nm-es házat?”

  ez alapján a cikk alapján (7.kérdés): portfolio.hu/finanszirozas/hitel/tombol_a_csok-orulet_10_uj_kerdes_es_valasz_a_reszletekrol.224925.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

  Nem lehet telket venni a CSOKból… Ha ez így van az elég fontos infó…

 • barna
  “Az Eljárási kódex engedélyezési eljárásra és használatbavételre vonatkozó előírásai szerint 2020. után már csak közel nulla energia igényű lakások kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az egyszerű bejelentés alapján épülő, akár 2026-ban elkészülő lakóépületeknél ezt az energetikai követelményt a jelenlegi jogszabályok szerint nem kell számon kérni (ilyen rendelkezés ugyanis a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletben nincs). Ez ellentmondana az energia felhasználás területén eddig tett lépéseknek, irányoknak, óriási megítélésbeli különbséget tenne lakóépület és lakóépület között, ezért az egyszerű bejelentés alapján kivitelezhető lakóépületek tekintetében is rögzíteni kellene ezt az energetikai követelményt.”

  Idézet az epitesijog.hu-ról
  epitesijog.hu/fooldal/1864-0422-lakoeplet-epitesenek-egyszer-bejelentese

 • T
  Nem lehet hogy az “energiamegtakarítási célú” kitétel a teljes felsorolásra (így a “központi költségvetésből származó támogatás”-ra is) vonatkozik? Mert a CSOK célja nem az energiahatékonyság, úgyhogy akkor annál a mostani szabályok lennének érvényesek csak. És mondjuk így értelme is lenne a törvénynek, ahogy a Mehi olvassa nem túl logikus hogy pályázatokból csak az energiahatékonyságiakra vonatkozik a szigorítás, nem pályázati támogatásból meg mindenre.
 • Karcsibácsi
  Ha beruházótól vásárol valaki a 10+10 igénybevételével, akkor a ház nem valószínű, hogy uniós v. állami támogatással épült. ÁFA visszatérítés erre persze nem igényelhető.
 • PöLö
  A CSOK-tól függetlenül mostanra álltak össze az anyagiak a nagyobb lakásba költözésünkhöz, így intenzív keresés közepén vagyunk. Errefelé sok társasház és lakópark épült az előző boom idején, de botrányosan gyenge a kivitelezési színvonal a rengeteg helyen. Több sztorit hallottam a pereskedésbe, verekedésbe torkolló vitákról a kivitelezővel, már ha egyáltalán el tudták érni. Számos olyan épület van közöttük, ahol a tetőtéri lakások nagy részét árulják, mert ‘kiválóan’ sikerült a szigetelésük. És akkor belegondol az ember abba, hogy ilyen vacakokért cserébe tették anyagilag tönkre magukat a a hátralévő életükre…

  Vajon most hányan lehetnek, akik azt gondolják, hogy majd megérkezik a számlájukra a nagy lé és jó magyar módjára majd okosítanak belőle valamit?
  – Minek oda szigetelés? Majd ha fázunk feltekerjük a fűtést!

  Én meg félek, hogy a hiszti kilövi az árakat az űrbe.. 🙁

 • xy
  ” amely energiamegtakarítási célú hazai vagy uniós pályázati forrás vagy a központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg,”

  amely energiamegtakarítási célú hazai forrás
  amely energiamegtakarítási célú uniós pályázati forrás
  amely energiamegtakarítási célú központi költségvetésből származó támogatás

  igénybevételével valósul meg.

 • Bonbonauta
  De mi lesz az elektromos fűtőpaneles fűtéssel, ami az összkomfort új definíciója szerint nem fér bele egy CSOKos lakásba, mert nem központi fűtés? Pedig ez az egyik legmodernebb fűtési mód, ráadásul remekül kiegészíthető napenergiával. Erről tudtok valamit, tényleg muszáj lesz gázkazánnal építeni a támogatott házakat.