Az Apple az első egybillió dollár értékű cég?

2018-08-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az Apple értéke a részvényei árazása szerint átlépte a bűvös egybillió dolláros, vagyis ezermilliárd dolláros értéket. (Vizuális típusoknak: a cég értéke 276.625.971.000.000 forint meg egy kis apró.) Mögötte messze lemaradva az Amazon (872 milliárd dollárra értékelt), a Google Alphabetje (844 milliárd dollár), Microsoft (816 milliárd) és a Facebook (504 milliárd dollár)

Mennyi is a billió és tényleg csak egy játék neve a billiárd?

De vajon tényleg az Apple az első a világtörténelemben, amelyet a befektetők ilyen magasan értékelnek? Nem, ha nem feledkezünk el az inflációról sem. A Money magazin összeszedte az öt céget, amelyek beelőzték az Apple-t ebben a versenyben.

1, Dutch East India Co., vagyis Holland Kelet-Indiai Társaság

A cég távolkeleti kereskedelemmel foglalkozott, drága keleti fűszereket és egyéb luxuscikkeket hozott be egész Európába, a monopóliuma okán az értéke a csúcspontján 78 millió gulden volt, ami megfelel 8,2 billió mai dollárnak.

2, Dél-tengeri Társaság: ez volt az előbbi cég angliai megfelelője, az egyik legnagyobb angliai tőzsdei lufi megszemélyesítője Anglia történelmében. Hívták a középkori Enron-nak is, ugyanis a vezetői ugyanolyan szenvedélyesen hamisították az üzleti jelentéseket és a profitról szóló híreket, mint a modernkori társa. Fénykorában a részvényei összértéke elérte a 4 billió dollárt.

3, Petrol China: kétezres évek elején a 2002-es olajár 20 dollárról 140 dollárra nőtt 2008-ra és mindenki a kínai tőzsdén akart befektetni, ennek a két dolognak eredőjeként a befektetők 1,7 billió mai dollárra értékelték a Petrol China-t, ami hamarosan elveszítette az értékének a felét.

4, Saudi Aramco: az állami olajcéget az ország gazdasági nehézségei miatt nemrég a tőzsdére vitték, az ott kialakult ár miatt a jelenlegi értékelése 1,5 billió dollár.

5, Standard Oil: 1919-ben a monopólium ellenes törvények miatt kellett a Standard Oil-t felszabdalni több cégre, ebből született meg például az Exxon, mint az egyik utódcég. A felszabdalás előtt a cég értéke mai dollárban elérte az egybillió dollárt is.

6, A Microsoft a "régi idők" nagy alakja, 1990 és 1999 között megszázszorozta az értéket, míg ugyanezen időben az Apple csak 133%-os növekedést tudott felmutatni. Ma már nem tud úgy nőni a cég, mint az új titánok, de a kilencvenes évek végén a cég értéke mai dollárban 930 milliárd dollár volt, ami alig kevesebb, mint az Apple mai értéke.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram