Az aranybörtön

Írtam nemrég egy cikket arról, mit tegyél, ha zuhan az életszínvonalad egy új munkakör, betegség vagy válás miatt.

Mit tegyél, ha zuhan az életszínvonalad?

A hozzászólásokban előjött a téma, hogy sokan ragadnak be egy jól fizető munkakörbe, amit gyűlölnek. Mert stresszes, mert napi 300 e-mailt kell megválaszolni, mert rámegy az egészségük, a családjuk, mert elvárás, hogy este kilenckor is elérhetőek legyenek és így tovább.

Látják a náluk 5-10-15 évvel idősebb kollégáikat teljesen kiégve, tönkrement egészséggel és családdal és megszólal a vészcsengő, hogy rájuk is ez a sors vár.

Azonban egyáltalán nem olyan könnyű otthagyni egy jól fizető állást, lemondani egy másfél milliós fizetésről és visszacsúszni ennek az összegnek mondjuk a felére.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy nagyon sokan a magas keresethez állították be az életszínvonalukat, a legtöbb embernél olyan a fizetés, mint a gáz: mindig kitölti a rendelkezésre álló teret.

Mindegy, mennyit keresnek, mert minden plusz pénz a bevételi oldalon azonnal utat talál magának a kiadási oldalon.

Nagyon sok ilyen emberrel találkoztam az évek során, nagyon szeretnének kiszállni az őket felőrlő mókuskerékből, de egyszerűen nem tehetik meg, hogy kevesebbet keressenek, mert fizetni kell a ház és autó törlesztőt, a gyerekek magániskoláját, a kertészt és így tovább. Egy börtönbe kerültek, aminek bár aranyból vannak a rácsai, de életük végéig fogva tartják őket.

Volt olyan ügyfél, aki váltig bizonygatta nekem (bár szerintem inkább saját magának), hogy neki annyira stresszes a munkája, hogy muszáj ilyen drága hobbit űznie és ehhez a világ másik felére utaznia évente kétszer, mert egyébként nem bírná ki a nyomást. Csendben rámutattam neki, ha nem lenne ilyen stresszes munkakörben, akkor bár kevesebbet keresne, de nem is kellene milliókat költenie a hobbijára és a saját maga illetve a családja kompenzálására a munkája miatt. A végén valószínűleg anyagilag, szellemileg és minden egyéb tekintetben is jobban járna a kisebb fizetéssel.

A másik gyakori probléma a “csak még egy év” csapdája: még ha jóval a jövedelmed alatt is tartod az életszínvonaladat, akkor is egyszerűen nagyon nehéz otthagyni egy jól fizető állást vagy visszalépni egy sokat hozó vállalkozásból, akármilyen nagy árat is kell fizetned érte az életidődből, életminőségedből vagy az egészségedből. Ilyenkor az ember azt mondogatja magának (néha éveken át), hogy csak még egy-három-tíz évig csinálom tovább és majd utána kilépek a mókuskerékből.

Ha havonta keresek másfél-két-három-öt millió forintot, ami évente 18-60 millió forint, öt-tíz év alatt ennek is a sokszorosa, nagyon nehéz azt mondani, hogy elengedem ezt a pénzt.

Főleg amerikai hátterű vállalatoknál ráadásul vannak olyan prémiumok, amik két-három évvel később realizálódnak részvényopció vagy egyéb formában és az összegük gyakran a normál fizetéssel összemérhetőek. Ha azonban közben elmész a cégtől, ezek a pénzek örökre elvesznek, háromévnyi bónuszod lesz semmivé, ha kiszállsz. (Ezeket a juttatásokat hívják nagyon találóan aranybilincseknek az Egyesült Államokban, ezzel az aranyból készült bilinccsel láncolják a cégek magukhoz az alkalmazottakat örökre.)

Akár így, akár úgy áll a dolog, rá kell jönnöd, hogy akármennyit keresel, ha nem élvezed, amit csinálsz, sőt az egészségeddel, a családoddal, a kapcsolataiddal fizetsz minden egyes napért, amit abban a munkakörben töltesz, akkor minél hamarabb változtatni kell.

(Ha tudni akarod mi vár rád öt év múlva, nézd meg a közvetlen főnökeidet és az öt évvel idősebb kollégáidat, ha arra vagy kíváncsi, mi vár rád 15 év múlva, nézd meg a főnököd főnökét. Élvezi a munkáját? Még mindig együtt él a legelső házastársával? A gyerekeit ő nevelte vagy az utca? Egészsége milyen? A kedélyállapota? Legyél őszinte. Szeretnél cserélni vele? Persze, lehet igen is a válasz, attól függ, milyen helyen dolgozol.)

Az előző cikkben azt javasoltam, ha hirtelen lezuhan az életszínvonalad, akkor te is zuhanj vele együtt. Ne akard fenntartani a látszatot, ragaszkodni olyan dolgokhoz, ami már nem a tiéd. Minél gyorsabban átállsz az új helyzetre, annál hamarabb fogod tudni élvezni az új élethelyzetet. Hiszen régen is boldog voltál, amikor annyit kerestél, mint most az új szituációban megint.

Ebben a helyzetben viszont pont az ellenkezőjét szoktam ajánlani. Hónapról hónapra kezd el csökkenteni az életszínvonaladat, apró lépésekben. Küldd el a kertészt, vágd le te magad a füvet meg a tuják tetejét. A bejárónő is egyre ritkábban jöjjön, te is tudsz porszívózni vagy vasalni. Mondd le a kábeltévét és a három streaming szolgáltatóból először egyet, aztán két hónap múlva még egyet. A konyhapénzt vágd vissza 10%-kal, aztán még öttel. Idén hagyjátok ki a síelést és a nyaralásra is csak kétharmad annyit szánjatok és így tovább. (Ha te más szinten élsz, akkor ugyanezt tedd a saját szinteden: autó helyett busszal járj dolgozni, a Meki helyett otthon vacsorázz és a többi.)

A sok apró lemondás nem lesz annyira fájdalmas és hozzá tudsz szokni ahhoz, hogy egyre kisebb lábon élsz. (Igazából semmit nem csinálsz, csak visszamész az időben addig, amikor annyit kerestél, mint amennyivel most egyre kevesebbet költesz.)

Az is fontos azonban, hogy ha visszalépsz az anyagiak területén, akkor valódi nyereséged legyen cserébe azért, hogy kevesebbet keresel: kevesebb stressz, többi idő a családdal és így tovább. Ne azért lépj ki, mert szimplán csak kiégtél 15 év után.

Sokan kiégnek és dobnak el kapát-kaszát és elmennek mondjuk egy stresszes irodai munkából szakácsnak vagy buszsofőrnek, mert mindig is szerettek főzni vagy a buszsofőrnek semmi gondja az életben, csak nyomni kell a gázpedált meg a féket felváltva. Aztán rájönnek, hogy a szakács is ugyanúgy le van terhelve, napi 12-14 órát keményen dolgozik a melegben és a gőzben, éjfél után ér haza egy hosszú munkanap után, a buszsofőr is legalább annyira stresszes munkakör a csúcsforgalomban, mint amit otthagytak az irodában. Gyorsan rájönnek, hogy csöbörből vödörbe kerültek, sokkal kisebb fizetésért.

Ha a kiégéssel van bajod, akkor nem a visszalépés a megoldás, hanem a szombatév, amiről már írtam többször.

Hogyan vegyél ki egy év szabadságot?

Fontos rájönni, hogy csak kiégés a problémád, de egyébként a munkaköröd vállalható (napi nyolc óra, kevés stressz, a magánélet tiszteletben tartása, stb.) vagy olyan a munkaköröd vagy a vállalkozásod, amit semmi pénzért nem szabad folytatni.

Elcsépelt mondat, attól még igaz: csak egy életed van és ebben az életben szinte minden fontosabb, mint a pénz, ha van elég pénzed egy normális, átlagos életvitelre. Nincs olyan ember, aki a halálos ágyán azt mondta volna, bárcsak még több pénzt kerestem volna.

Kapcsolódó cikk:

Midász király érintése

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

327 hozzászólás

 • Pistu
  Első körben érdemes beszélni a főnököddel őszintén, ha ilyen problémád van, még ha egy hajcsár is, lehet, hogy meg fog érteni és találtok valami kompromisszumos megoldást, ha nem még mindig felmondhatsz. Ha fontos vagy a cégnek alkalmazkodnak hozzád, ahogy tudtak alkalmazkodni a Covidhoz vagy ha baleset ér vagy terhes leszel stb.
 • VAG
  Part1. Nekem megoldotta a vírus. 15 évnyi lerakódott agyhúgykő miatt már nem vettem részt a bohóckodásban és a multis sztenderddel szemben nem hazudtam mosolyogva, hogy jól mennek a dolgok. Kirúgtak, inkább kifizették előre a tavalyi egész évet, csak ne zavarjam tovább az idillt (egyszerűbb megoldás a szarhalom létezését letagadni, mint nekiállni ellapátolni, azóta is gyűjtik), így sikerült eddig több, mint egy év sabbaticalt összehozni. Sokkal előbb kellett volna (bár igy pénzügyileg kétségtelenül jobban jött ki és évekig tudtam félretenni is rá). Az ésszel rendelkező talpasok 5-10-15 éve húzzák az igát legalul aprópénzért. 20 centivel feljebb cserélődnek a (szintén apró)pénzükért rettegő, élet nélküli (24/7/365 email megvan?) kisfőnökök, akik kényszermosollyal kénytelenek viselni, hogy ugyanolyan CEE-senkiként kezelik őket, csak egy korbáccsal és egy bullshitgenerárorral felszerelve.
 • VAG
  Part2. Reggeli tükörbenézés ezen a szinten opcionális. Ezután a féldebil (így megérdemelten túlfizetett) külföldi nagyfőnökök, felül a millionyérek. Lehet tippelni, melyik két szintről lettek rákosok. Van aki megúszta, vannak akik meghaltak. Őket vagy már másnap csont nélkül helyettesítették egy másik babával, vagy kiderült, hogy igazából senkinek sem hiányzott a hiperfontos munkájuk. A családjuknak viszont hiányoznak. Valahogy mindig lesz, de ne én legyek már a következő, aki sorban áll kemóért, miközben a debil a harmadik sportkocsijából integet. A talpasokat sajnálom, mert pénzben és megbecsülésben is sokkal többet érdemelnének (még a nevetséges fizetésemeléseket is óriási kegyként osztják). A pici főnököket meg azért sajnálom, mert az egészségükkel játszanak, hogy meglegyen a nagybácsi újabb milliárdja, ráadásul bármi van, őket is három perc alatt söpri ki a takarítónéni az ajtón.
 • Csizkek
  ” Amugy ez a sz*rok bele megoldas nagyon viccesen magyar kuriozum”

  Nem magyar sajatossag. Kedvenceim az angolok a temaban, de nemet multiban a nemetek is szeretnek elucsorogni.

 • jami
  Szeretem a munkám, kedvelem a közvetlen és a távolabbi kollégáim jó részét, az ügyfelek is többnyire visszatérőek; kellő rugalmassá is megvan.
  Viszont fordítva gondolkodom: a gyerekeimnek még kellek pár évig, addig akarom magam úgy átképezni, hogy tudjak váltani és a nyugdíj előtti időszakra stabilan magas fizut, leterhelőbb munkavégzéssel. Most sem pihenek, de pl. egy olyan váltás, ahol bizonyítanom kell minden nap és év elején leadott szabadságterv van – na az most nem lenne családilag jó.
  Az aranykalitka nem mindig a magas fizu+stressz; hanem élethelyzet is. Mondjuk engem nem visel meg vészesen, egyszerű tény.
  Viszont beszéltem ma egy sráccal, aki csak a bér miatt akar váltani, érdekes volt látni, milyen, amikor valakit mindenek felett érdekli a fizu – azért, mert mások sokkal többet keresnek. Pedig megélnek a meglévőből, jó a szakmájában, szereti is. De teljesen belekeseredett…
 • Csizkek
  ” de ha szerinted egy felsovezetot masnapra tud keriteni egy ceg”
  Multis vilagban? Ne viccelj, masnaptol sorban all 5 interim 3 masik orszagbol. Egy multiban senki nem
  potolhatatlan.

  “ szamomra mert ertelmes elfoglaltsag, amivel novekedni is tudok”
  Novekedni az emberek sajat vallalkozasban szoktak. Multiban meg a stock package-ert szoktak sorba allni. Persze van egy coach mogottuk aki elmagyarazza, hogy ez tulkepp vmifele szellemi novekedes. 🙂

 • Roller
  Véleményem szerint a kiégés negyvenéves kor felett jön, amikor már van egzisztenciád, ledolgoztál 15-20 évet és szeretnél minden nap érdekes és értelmes munkát végezni. Én most vagyok ebben a helyzetben, tavaly két munkahely váltás között szombatoztam fél évet és jó döntés volt: elvégeztem egy tanfolyamot és dolgoztam a ház körül olyanokat, amiket egyébként nem tudtam volna munkahely mellett elvégezni. Nagyon régen éreztem ezt a szabadságot… Ehhez persze kell, hogy ne legyen hitel, helyette több év megtakarítás és ne az ország legdrágább környékén élj, magas igényekkel a hétköznapokon.
 • KL
  :
  Egy olyan nézet is van, hogy a beosztottak a felsővezetők sz..t lapátolják el, és feladatuk alapvetően az, hogy megvédjék a céget attól, hogy a felsővezetők tönkretegyék az állandó alaptalan ötleteikkel és kapufára tolják az öngólba tartó lövéseiket. Ha egy felsővezető távozik, a board másik tagja átveszi a területeit pluszban és legalább csökken a nyomás a cégen, így amíg nem pótolják, átmenetileg javul a működés.

  Nyilván egy felsővezető nem tudja megítélni, hogy ez a nézet igaz-e.

 • kormanytisztviselo

  Ez a nagy igazság :”De vannak paran olyanok is, akiknek a munka oromet okoz, es raadasul meg fizetnek is erte.”

  Akinek ez sikerül nem dolgozik, hanem a hobbijával tölti az időt. Ez úgy is megéri ha x %-ak kevesebbet keresel. Persze ehhez az asszony is kell, nem minden családban járható út, h kevesebbet keresel és közben jól érzed magad 🙂

  Lekopogom, iszonyú szerencsénk van. 20 éves kapcsolatban jobban oda tudunk már figyelni rá mi okoz örömet a másiknak. Ehhez a tudatállapothoz azért rengeteg sz&ron is keresztül kellett ám menni.

  Mindenkinek azt javaslom azzal foglalkozzon amit szeret, különben cseszheti az életét. És igen, az igényeket az ezzel megszerezhető keresethez kell belőni, ez már csak egyszerű közgazdaságtan…

 • -nb-

  “Amugy ez a sz*rok bele megoldas nagyon viccesen magyar kuriozum,”
  Kimondva talán igen. Alkalmazva multinál leginkább internacionalista, nem nemzeti.
  Az az elnevezése, hogy “work-life balance”
  (nem multis helyeket külföldön nem ismerek, ami volt az több, mint 20 éve elmúlt)
 • Kisvárosi huszasok
  Lehet egyedül vagyok, de azért szeretném jelezni, hogy én nem azt látom, hogy az az átlag (vagy akár csak egyáltalán jellemző), hogy egy IT-s a huszas éveiben 2 milliót keres. Elég sok helyen megfordultam az utóbbi 4-5 évben, és sehol nem láttam ilyet, de még a 30-as korosztályban sem. Nem kell feltétlen mindenkinek szarul érezni magát, aki nem keres ennek a közelében 🙂
 • BéLa
  Havi 3-4 M bevétel vállalkozásból, felélve havonta kb. a 10-15%-a és az ingatlanon kívül amiben lakunk kb 1 M eur megtakarítás.
  De nem látom, hogy hogyan lehetnék ebből korai nyugdíjas.

  Látom van aki írta, hogy “300M Ft kellene a FI-hoz.”, de szerintem ennyi kevés.

  Ha te kerested meg, akkor nem olyan könnyű nagyobb összeget befektetni főleg, ha tartósan évről évre minimum meg kell őrizned az értékét.

  Persze elméletben könnyebb, tudom. Pl. “veszek belőle bitcoint, az a tuti”, stb. de pl. aki adott ki egyszerre több ingatlant, tudja mennyi macerával jár.

  Szóval a FI (pénzügyi függetlenség) rendkívül divatos dolog, de én nem látom, hogy munka nélkül tartósan hogyan tudnád megőrizni jelenleg a vagyonod értékét.

 • István
  Csak a szokásos!

  Ne vedd rossz néven, de azért vicces, hogy a saját fizetését kevesli mindenki. Én 600-at keresek, de 1 millióért is összetenném a két kezem. Erre jössz te, hogy mész külföldre, mert kevés a havi 2 millió.

 • Ezek szerint en csinalom rosszul
  Aki 2M keres idehaza es nem tud venni semmit az meg is erdemli 😉 btw nem nagyon hiszem h annyit keresel de mindegy…

  Meg is mondom miert: ha alkalmazott vagy, akkor tuti nem. Ha vallalkozo talan, de max ceggel csak es jo kapcsolatokkal… en banki szektorba fejlesztek. Ott nem fillerekkel megy a jatek de ott sem adnak neked ennyit…fejlesztonek…persze…lol

  Majd kulfoldon 2-3szor tobb lesz…uhum, hat hogyne…es mindenki fennseges urnak fog szolitani 🙂

  Dolgoztam nyugaton, sok tehetseges ismerosom ment a szelrozsa minden iranyaba…jol elnek de ez a 3szor annyit keresek es fele annyibol elek ez egy baromsag…szerintem…es szerintuk 🙂

  Masik:
  1 millio euro nem eleg hogy korai nyugdijazd magad? Ez komoly? ertelmes brokerrel egyutt mukodve gond nelkul hozni fogja a 13%at 3 evre vetitve. Ha meg van kedved kicsit dolgozni vele akkor evenkenti cserevel is csinalhatod kb 20%ert

 • tumpara
  BéLa: ne viccelődjünk már, 350 millát ha beraksz állampapírba, az is több, mint havi 1 milla (és ugye semmi sem akadályoz meg abban, hogy legyen egy 40-60-as részvény/kötvény portfóliód, azzal legrosszabb esetben is havi 3 milla, hosszú távon természetesen). Értem, hogy ekkora vagyonnal nagyobb lábon élsz, mert megteheted, de azért érdemes elgondolkozni, hogy ha már megvan az ingatlan (már ha nem hiteles), ugyan mire költesz havonta annyit. Mármint tényleg olyan fontos-e ez meg az, megéri-e a plusz vesződséget, vagy csak kifelé akarod mutatni, hogy milyen jól megy. A nehéz benne, hogy ezt az életszínvonalat szoktad meg, de ha jobban belegondolsz, valójában már most nyugdíjba vonulhatnál, csak a fejedben van egy “Még, még, még!”.
 • SokadikGabor
  “Szóval a FI (pénzügyi függetlenség) rendkívül divatos dolog, de én nem látom, hogy munka nélkül tartósan hogyan tudnád megőrizni jelenleg a vagyonod értékét.”

  Hát, pl úgy, hogy hátrahagyod ezt a bűvöletet, hogy vagyon. Nincs ilyen. Egy tollvonássál elvehetik, elinflálhatják, stb, bármikor, ahogy a történelmünk során 1-2generációnkkent ez meg is történik. Lásd, pengő söprés, kulákok teljes vagyonelkobzása, előtte 2.vh, előtte a 29-es reccs, első vh, és így tovább az ősemberig. Ma is így megy, csak pepitában. El kell felejteni az ilyesmit. A család a legjobb befektetés, a párunk, a gyermekeink. Ők a mi nyudíjunk, és társaink a bajban. Valódi értékek. Én köztetek szegény vagyok, pedig nem voltam az, de ezt választottam, a pénz nem cél. Én is tőzsdéztem rég, vagy 15 évig mint itt sokan, de mikor a lányom megszületett, a mellkasomon aludt, értettem, az idő, a pillanat nem vehető meg. Folyt.

 • SokadikGabor
  Folyt:
  Azért egyébként köszönet, és tiszteletem, hogy ezen (egy ilyen) blogon megjelenhet olyan jellegű hozzászólás is (többet is láttam), ami nem feltétlenül előnyös az “üzletnek”, vagyis, akár épp ellene szól. Ezt becsülöm az üzemeltetőben, hogy ezt bevállalja.

  Üdv: SokadikGábor
  (korábban, simán Gábor, de Gáborból sok volt)

  🙂

  Többek között ezért olvasom, mert nem mindig csak a pénz és pénz a téma,

 • Multi-Admirális

  “nem olyan könnyű nagyobb összeget befektetni” (1M EUR koruli osszegremondva). Ekkora penzeket siman elbir a legtobb nagy index koveto ETF. (S&P500, total world, ilyesmik)
  2/3-a ilyenekbe, 1/3-a allampapir es akkor ez egy egesz konzervariv portfolio.

  Megelhetesre a 4%-os szabalyt hasznaltam okolszabalynent.

 • Családfő
  Egy praktikus és pofon egyszerű megoldás: a fizetés emelkedését nem követni, csak csökkentett mértékben. Ezerszer leírásra került ez a blogon. Működik, miközben sem hiányérzete nincs az embernek, sem stresszelnivalója a nyugodt élet miatt.
 • Meepwn
  Havi 8-9e€ mellől álltam fel 2017.12.31-gyel.
  Igen, ez azóta több Ferrari lenne, de nem lennék egy másodpercre se boldogabb.

  Nem voltam kiégve, nem kaptam idegösszeroppanást, nem volt semmi “rossz”, egyszerűen elég pénzt kerestem.

  Elméletileg baromi könnyű, de gyakorlatban visszaadni az aranytoljást tojó tyúkot azért mégsem olyan egyszerű.

  Lehet rosszul döntöttem és csak racionalizálok egy érzelmi döntést?
  Lehet.
  Lehet mégis boldogabb lennék pár Ferrarival?
  Lehet.

 • Meepwn
  Ui.: saját vállalkozás(kereskedelem), heti 80+ óra munkával.
  Nem 40 órában, a felét se dolgozgatva.

  Azóta megcsináltam egy bsc-t(it) , jövő nyáron kész a másik(közgáz), aztán msc.
  A záróvizsgát leszámítva nem volt rajtam ing 4 éve, de néha azért hiányzik.

 • Lala
  Eddig havi 5 milliót kerestem, de most kicsit visszaveszek, elég lesz havi 3 millió is. Így kevesebb stressz ér és boldogabban fogok élni, de lehet, hogy a negyedik autót el kell adni, ezt még át kell gondoljam, hogy bevállalom-e így is.
  Na összefoglaltam, hogy mi lesz a tipikus válasz.
 • untermensch4
  Nem “semmit nem csinálsz” hanem hatékonyságot növelsz. Egységnyi bevétel eléréséhez szükséges erőfeszítést csökkentesz. A hatékonyság növelése pedig nem semmi.
 • háromhatvanas
  Még annyit kellett volna odaírni a bejegyzésbe, hogy “ha jelre vártál, ez az”. Nálam is 100%-ban betalált (a legtöbb mondat szó szerint). Bár nem újdonság, 2019 végén gondolkoztam hogy mind a munkaviszonyom, mind a megbízási szerződéseim megszüntetem a *****ba (igen, elég keményen tolom, pont a leírt okok miatt, “most dolgozok, hogy később ne kelljen”).

  Szerencsére(?) nem vagyok túl határozott, gondoltam várok még pár hetet, na beütött a covid, úgyhogy arc- (és pénz)vesztés nélkül kibekkeltem az elmúlt évet, de nagyjából semmi nem változott, sőt (nem kell bejárással tölteni az időt, így akkor is dolgozok, és így még tudtam plusz munkát is vállalni, az eü problémák se lettek jobbak stb.). Közben kétnaponta eszembe jut hogy így is harmincas éveink közepén vállaltunk gyereket, legalább 18 éves korukat érjem már meg. Csak annyi nehéz, hogy a kollégákat nem akarom sz**ban hagyni.

 • László
  Cikkről cikkre szépen emelkednek jövedelmek a hozzászólásokban. Jó látni, hogy így fejlődünk.
  Ha véletlenül a Mészáros beírna ide, akkor vajon vége lenne, vagy van, aki nála is jobb?
 • umate
  “Lehet egyedül vagyok, de azért szeretném jelezni, hogy én nem azt látom, hogy az az átlag…” nem vagy egyedül. Ez a 2 milliót keresek és 200k-ból megélek, de nem látom, hogy lesz lakásom hozzászólás egy hazugság vagy mérhetetlen ostobaság, vagy a kettő együtt. Ekkora bevétellel (de még a felével is) kapkodnak az emberért a bankok, hogy a kedvezőnél is kedvezőbb lakáshitelt adjanak, amit röhögve tud is fizetni, egy évnyi spórolással pedig az önerő is megvan bármihez. Már ha a 2 millió igaz….de szinte biztos, hogy nem az. A komolytalanságát veszti ez a blog lassan az ilyen vetítős, ki tud nagyobbat kamuzni hozzászólások miatt, de azt is megértem, hogy ki kell ezeket a hozzászólásokat is engedni, hogy pörögjön a cikk.

  Miért, szerinted minden hozzászólást egyenként értékeljek, hogy szerintem 100% úgy van-e?

  Vagy mindjárt a tiédet is kukázzam ki, mert csak feleslegesen okoskodó és feszültséget keltő?

  Egyébként áruld már el, miért is jó nekem, hogy “pörög a cikk”?

  Többe kerül a szerverbérlet a nagyobb terhelés miatt? Mert más hasznom nincs belőle.

  Én gyakran naponta két emberrel beszélek tanácsadáson, aki egymillió felett keres. A tegnapi ügyfél a példa kedvéért havi 8-9 milliót keresett.

  Tehát nem feltétlenül kamu egy ilyen összeg, még ha sok ember nem is tud ennyi pénzt elképzelni.

 • kr
  “Én huszonéves ITs vagyok, havi 2M jövedelem mellett kb 200e a kiadás, a többi megy félre PMÁK-ba.
  Hiába keresek jól, a mostani ingatlanárak mellett esélyem sincs saját lakásra, hitellel meg túl kockázatos.”

  Csak sajnálni tudlak:)

  Mi nettó 300 ezerrel 3 gyerekkel, bankban húszmillió megtakarítás, új 60 milliós családi ház?

  Mit rontok el, hogy így alakult?

 • Haman
  Nekem inkább az okoz fejfájást, hogy katás vállalkozóként gondoskodnom kéne a nyugdíjas éveimről. A gyerekeimet se meztelen seggel szeretném kidobni a nagyvilágba 18 évesen. Oké, hogy megtakarítgatok, nem élem fel az összes jövedelmemet, de szerintem ebből nem fogok tudni eleget félretenni a nyugdíjra, hiába van még 25-30 évem addig. Így hiába szeretném elhagyni a relatíve jól fizető munkámat, nem merek még a gondolattal sem komolyabban foglalkozni. Közben sokszor úgy érzem felemészt és kiéget. Lehet, hogy egyszerűen hagyni kell dolgozni a stresszt, és akkor nem lesz gond a nyugdíj kérdéssel, úgyse érem meg?
 • Tapasztalt kiégett
  Köszi Miklós a cikket!
  Én még 2019-ben égtem ki. Programozokent dolgoztam egy amerikai befektetesi banknak meg csak egy nem is olyan hatalmas fizetesert (400-500k). Fonokeim szornyuek voltak, volt egy Budapesten es volt egy NY-ban is, akik barmi szemelyes igeny volt egymasra mutogattak. New york tozsdei tempot koveteltek egy magyar (kb 8x alacsonyabb fizetesert).

  Nekem ugy sikerult kiszakadnom, hogy elkezdtem csinalni mellette ecom kurzusokat es sajat webaruhazat es gyujtottem a penzt hogy fel evig ne szoruljak fizetesre. Elutaztunk baratnommel 3 honapra Balira, 2 honap indiaban kozben kb 8 ora szabad foglalkozas es 4 ora munka volt altalaban. A kb fel ev alatt 12 kilot fogytam es mire hazajottunk 7-8 szorosat sikerult osszehoznom, annak ami amit programozokent kerestem. Eletem legorultebb es legjobb dontese volt kilepni a komfortzonambol meg 2019 nyaran.

 • Régi Ügyfél
  Én olyan, de tényleg olyan kíváncsi lennék mér ezekre a 1,5M HUF-os fizetésekre, hogy csak na!
  Hol osztogatják ezeket, mert én pl mikor jelentkezek a pénzügyi senior pozíciókra, és merek egy nettó 500K-t mondani, majd leüllnek seggre a HR-esek.
  Hogy az milyen sok…. meg hasonlók.
  Adótanácsadó cégnél ( big4 alatt egy szint) konkrétan br 400 HUF-al akartak transzferárasnak felvenni. ( ok abban nincs senior tudásom, de én ilyen összegekkel találkozok 2021-ben Magyarországon) ezek a mérnök vagyok 1M keresek per hó jól hangzik, de hol tud a Magyarpiac ekkora teljesítményt kitermelni? ( K+F ben csak, de akkor meg ugye a szabadalmak a munkáltatóért).
 • Béla, az állat
  Én szerencsés vagyok, mert azt csinálom, amit szeretek: tanítok. Két évtized után azért jól jönne egy év szünet. Mondjuk le nem maradnék semmiről, az újra elhelyezkedés is simán menne. Csak épp a másodállásokkal nagy nehezen összerakott tartalékocskát kellene teljesen elégetni, ami nyilván nem opció.

  Ennek ellenére vágytam a teljes leállásra. Idén meg is kaptam az élettől, kár hogy Covid-19 betegség formájában. Tiszta szerencse, hogy sikerült elkerülni az életveszélyes állapotot és a szövődményeket.

  “Careful what you wish you may regret it
  Careful what you wish you just might get it”
  Metallica – King nothing

  Az idézett dalt ajánlom mindenki figyelmébe. A szövege értelmezhető úgy is, hogy pontosan ugyanazt fogalmazza meg, mint Miklós: értékeld, amid van; ne hajszold a pénzt csak azért, hogy olyan dolgaid legyenek, amire semmi szükséged, feláldozva ezért minden mást.

 • Tóth Helga
  Most röhögni fogtok, de nekem a gyerekszülés lett a sabbaticalom.
  Tavaly olyan szinten kiégtem a melótól, hogy szó szerint vertem a fejem a munkaeszközbe, szitkozódtam és sírtam az ügyfél jelenlétében.
  A szakmában óriási a munkaerőhiány, biztos voltam benne, hogy röhögve találok új helyet, ha a mostanin nem hagynak fizetés nélküli szabadságra menni. Hozzá kell tenni, havi minimum 240 munkaóra, de volt, hogy 320 jött ki. 600e-1m közt kerestem nettó, pályakezdőként a seggemet vertem a földhöz örömömben. Adtak egy lepukkant garzont aprópénzért, kompnezálták az utiköltségemet, ha az ország másik felébe vezényeltek.
  Magánélet szinte semmi, hazaérve alkohol+sorozatok… nem volt túl vidám élet.
  Aztán derült égből kisbaba. Itthon vagyok CSED-en, aminek az összege kb. duplája a havi kiadásoknak. Megvan a maga nehézsége, de legalább totálisan kikapcsol a munkából.
 • tedzse

  Igaza van , nyugaton 2-3-szoros meg 6szoros fizuk vannak ezt el kell felejteni.
  Itthon sokkal jobban lehet keresni,mint az EU országaiban.
  Pl nekem seniorként akartak havi 2900 EUR-ot adni Münchenben,jó volt 3500 EUR is, na szerinted?
  Luxemburgban 3000 EUR-t akartak adni, konkrétan hónap végén olyan mínuszban jönnék ki,hogy ihaj.
  Csak a lakásbérlés 2000EUR, kaja(napi 5-szöri a sport végett) simán egy 900EUR minimum de inkább 1000 felett.
  És kész el is ment, ruhát nem vettünk nem mentünk nyaralni, nem vettem ruhát sem.
  Egy melós bérét egy mérnöknek eléggé szánalmas amit odaakartak köpni.
  Hozzáteszem itthon többet keresek,home officeban, kaja itthon negyed annyi, félreteszek egy jelentős összeget:
  – Új lakásra
  – Majd új kocsira
  – De legelőször egy jó MBA-re
  Mellette sokat költök az önképzésre mert ez KÖTELEZŐ főleg a szakmánkban.
  Ezt EU-ban soha nem tudnám.
 • Nagy Pál
  Hüledezve olvasom a hozzászólásokat.Ennyire eltorzult a világ?
  Tapasztalom én is 2 gyerek mellett, hogy az együtt töltött idő hiányát anyagiakkal, márkás ruhákkal, okos-dolgokkal pótolják. Plusz kapnak mellé egy agymosást, hogy csak avval barátkoznak, akinek ilyenjei vannak. Nehéz ilyen ellenszélben nevelni őket.
  Milyen felnőttek lesznek ezekből?
  2 felnőtt, 2 kisiskolás gyerekkel 450eFt a havi bevételünk. Tanítom a gyereket sütni, főzni, szerelni …. Most fejezzük be a fürdőt, az erkélyt, s az autó javítását, szaki igénybevétele nélkül. Annál nincs örömtelibb, amikor a gyereked fejlődését tapasztalod. A légszűrőt a 10 éves gyerek 8 perc alatt kicseréli, s utána elkészíti a saját készítésű pizzáját.
  Lassan elkezdem nekik a pénzügyi alapismeretek is, amit már 30 éve gyakorlok, nem pénzügyi végzettséggel.
  30 évnyi megtakarításunk (USA részvények) van, a mostani fogyasztásunkat alapul véve
 • tedzse
  Folytatom:

  Felejtsd el Németországot,Ausztriát,Luxemburgot, úgy ámblokk az EU-t.
  EU-ban MAGAS az ADÓ,tarthatod el a léhűtőket, sokkal alacsonyabb életszínvonalon élsz mint itthon IT-sként, cserébe nem teszel félre meg lakhatsz lakótársakkal(megéri tanulni ezért nem meg nyugatra menni? 🙂 )

  Amit javaslok és ottt aztán mint a katonatiszt úgy fizetnek:
  – Svájc, alacsony adók, hatalmas fizetések és nem évi 60e EUR,ami itthon simán 72e EUR is van mert annyi egy nagy multinál sőt több is.
  Svájcban egy 100k-120k CHF évente kezdésnek okés, aztán ez megy majd feljebb.
  – A másik ország USA de ott is a Szílicium-völgy,ott fizetnek.

  Van igazság a cikkben azonban egy életünk van, minőségit akarunk élni, ezért hajtunk,dolgozunk, ezért lesz piacképes szakmánk, plusz akinek gyereke van annak a legminőségibb sulit fizesse,különórák, minőségi idő pároddal, utazgatás.

 • porthosz
  Nem tudom mennyire vehető komolyan itt sok hozzászólás, csak úgy repdesnek a sokmilliós fizetések meg a sok száz milliós vagyonok meg cégek és mellé benyögve hogy nem látja hogy tudna ebből megélni, meg mi lesz vele nyugdíjas korában…

  Mindenesetre, aki így gondolkozik, annak javasolnám, hogy további vagyonfelhalmozás helyett, inkább keressen fel egy pszichológust, mert fejben valami nagyon össze van kavarodva.

  És ezt egyáltalán nem rosszindulatból vagy gúnyból mondom, tényleg rendet kell rakni a gondolatokban, mert erre rá fog menni az egészségetek, a családotok meg minden.

  Néha tényleg olyan érzésem van hogy már csak Jeff Bezos hiányzik innen, hogy bekommentálja, hogy nem látja biztosítottnak a nyugdíjas éveit…

 • maveryck
  Állítólag a pénz nem boldogít. Szegény embertől ezt még soha nem hallottam.
 • tedzse
  Szerintem ezek fontosak, én pl nem tudnám lejjebb adni, simán bevállalok 2-3 projektet ha kell.
  Én azt látom,hogy nem aranybörtön hanem rabszolgamódra élnek a magyarok, meg mint a nyugdíjasok.
  Sablonos ismétlődő rutinok:
  -Alvás
  -Evés
  -Munka valami kummantós helyen
  -Haza
  -Alvás

  Azt mondom, hogy nem kell spúrnak lenni, meg kell élni a jó dolgokat, ha vágysz egy S5-re akkor tegyél érte, és ne hitelből hanem szakmai fejlődéssel, ha akarsz jókat utazni bulizni, akkor tegyél érte.
  Viszont fogyasztani is ésszel kellene, tehát ha nekem van egy régebbi S9+ akkor nem veszek most S21-t mert ez kiszolgál.
  Nem cserélünk 3 évente verdát csakúgy, akkor kell lecserélni ha már belülről érzed, hogy vágysz egy újra jobbra, de a kirakatba élés tényleg marhaság meg semmi értelme.
  Életszínvonal csökkentése egy szint után boritékolja a rossz házasságot, a vitákat, a családi cirkuszt is.
  Sok ilyet láttam.

 • SID
  @regi-ugyfel: én is hasonlókat tapasztalatok. Voltam olyan állásinterjún (mérnöki pozíció), ahol szó szerint a fél országért felelni kellett volna, skandináv cég (a skandináv cégek jó hírben állnak), felelni 60 emberért, télen/nyáron/hóban/viharban menni, ha szükséges 12 órázni. Mindezt gépészmérnöki diplomával a feladat jellege miatt, beszélj angolul, stb. Mondtam egy összeget, ami szerintem kb. lefedi az elvárásokat, a válasz: 800 bruttónál többet nem tudunk adni. Ja, Budapesten.
 • Zabalint
  Vegyétek már észre, hogy azt parodizálta ki, amit itt sokan előadtak, előadnak. Egyébként nem csak ebben a két dimenzióban (jövedelem, megtakarítás), ha más témák vannak, akkor más irányba is kilóg a lóláb.
 • Gyalogkakukk
  Komolyan nem szorult belétek semmi érzék felismerni az iróniát? Vicces, hogy hőbörögnek, mert elemzik a hozzászólást, ami teljesen nyilvánvalóan full irónia volt. 🙂

  Eredeti hozzászólás:
  “Csak a szokásos ,,ÁÁÁ nekem ezzel sincs bajom, 2 millát keresek havonta 200ezerből élek havonta és rengeteg szabadidőm van ” kiszámolós kommentek jöhetnek 1.2.3… ”

  Erre pár hozzászólással később:
  “Én huszonéves ITs vagyok, havi 2M jövedelem mellett kb 200e a kiadás, a többi megy félre PMÁK-ba.
  Hiába keresek jól, a mostani ingatlanárak mellett esélyem sincs saját lakásra, hitellel meg túl kockázatos.
  Mindegy mennyit keresel, ebben az országban nem lehet rendesen megélni.
  Jövőre megyek külföldre, ott kb 2-3x bér mellett lakhatást is biztosítanak, jobbak a szolgáltatások és van perspektíva.”

  Az ÖSSZES klisé benne van, amin hőbörögni szoktak, ennyire ne legyetek már vakok. 🙂

 • Szabolcs
  KL
  2021-07-12 at 21:31
  Erre a főnöktelenségre két példám van.
  Asszem Japán legjobb időszaka az volt (50-es évektől 40 éven át), amikor kis túlzással a mindenkori miniszterelnök akkor mehetett budira, ha az alatta dolgozó államigazgatás megengedte neki. Magyarul a hivatalok túl erősek voltak, tudták és csinálták a dolgukat, fentről nem szólhatott bele senki. Nem tom igaz-e, 10-20 éve olvastam 🙂
  Másik: speciális és aránylag kicsi szervezet vagyunk, papíron van főnök, de a gyakorlatban la 10 éve nem kellett felfelé memo-t, feljegyzést írnom (néha szóban elég), és szakmai szinten, a partnerek igényei és szakmai szempontok szerint van a meló megszervezve. És persze én sem kérek formalizált jelentéseket.
  Csak az a cél, hogy a szabályok mentén a legoptimálisabb legyen a feladat ellátása. Úgyhogy simán elhiszem, hogy a felsővezetők csak a gondot jelentik 🙂 És élvezem, hogy engem békén hagynak
 • Attila
  @Régi ügyfél
  Nekem meg az a fura, hogy “pénzügyi vezetőként” nettó fizetésigénnyel lépsz fel.
  Amúgy a neten több helyen, több cég által is készített fizetési felmérések is találhatók. Ott meg lehet nézni a szektorokat, területeket, munkaköröket.
 • Szabolcs
  BéLa
  2021-07-12 at 22:26
  Amit akarsz adni a gyerekeknek, másnak, tedd be állampapírba/részvénybe/ingatlanba, mittoménmi, és tekintsd azt nem a sajátodnak.
  A többi nem arrra kell, hogy elég legyen, hogy megtartsa az értékét, hanem arra legyen elég, hogy a hozammal növelt értékét FELÉLD mondjuk 90 éves korodig.
  Ahhoz – hacsak nem 25 éves vagy, hanem mondjuk 50, és semmire nem kell költened – akkor nem állsz a messze a 300M-val. Sőt, ha a mostani költésed nézem, akkor már most is elég 40 évre. Ha a korod több, vagy a 90 év nem cél, akkor meg akár bőven elég. Két főre is.
 • lvjtn
  “Látom van aki írta, hogy “300M Ft kellene a FI-hoz.”, de szerintem ennyi kevés.”

  elköltesz havi 400 ezret és neked 300m kevés??? normális vagy te? ez az összeg min. 750 hónapra elegendő, ami több mint 60 év

  ha csak nem húsz éves vagy, te miről beszélsz?

 • umate
  Vagy mindjárt a tiédet is kukázzam ki, mert csak feleslegesen okoskodó és feszültséget keltő? – nyugodtan, te döntöd el mi megy ki és mi nem, nem haragszom meg.

  Én gyakran naponta két emberrel beszélek tanácsadáson, aki egymillió felett keres. A tegnapi ügyfél a példa kedvéért havi 8-9 milliót keresett. – 1 millió felett és két millió azért még jelentős különbség. Nem írtam, hogy lehetetlen, én is ismerek ilyen embereket, munkatársaim is vannak. A hozzászólás amire reagáltam azt nehezményezte, hogy ez nagyon nem általános, ezzel értettem egyet. 2 milliós, 200k-ból élős hozzászólás meg úgy egyben tűnik elég hihetetlennek, megkockáztatom kamunak. Az említett életkorral, mindennel együttvéve, nem kizárólagosan maga a fizetés.

 • tedzse
  @Régi Ügyfél

  Valamit nagyon rosszul csinálsz.
  Big4nál a kezdő bér 350e NETTÓ,gazdász ismerósök.

  Érdemes lenne önfejlesztened, kommunikáció, soft skillek, hard skillek(ez gondolom nálad nagyon jó), mellé egyébb vizsgákat letenni nemzetközieket.
  De tárgyalni anulj meg, hidd el, nettó 500k egy medior szintű vagy azalatti fizu, már egy segédmunkás lazán hazavisz ennyit, és 10-d annyit se tanult érte.
  Volt egy 23 éves kiscsaj, egy év tapasztalattal 600k-ért felvették mint PM, nincs diplomája sem.
  Próbáld meg inkább Morgan Stanley, BlackRock, biztos fizetnek ott, angolod gondolom felsőfok, egy németet hozzál hozzá fel, plusz érdemes lenne MBA-n elgondolkodj, az dobna rajtad pluszban.
  Plusz nézegesd CVShark, Gerilla Állásinterjú.
  Egy coach sokat adhat neked(tudom sokan ezt lenézik, de nekem sok sikeres gazdag haverom van, minegyik coachoz jár, és szépen haladnak nagyon), kellenek ezek a dolgo

 • Tóth Ottó
  elmondásod szerint 1 millió EUR megtakarításod van, és havonta kb 1500 EUR-t költesz azaz 1/666-od részét a megtakarításodnak
  bármilyen indexkövető alappal az szinte garantált hosszútávon, hogy a pénzed sosem fogy el, jelenlegi tanulmányok szerint a 4% kivét 30 éves távon már túl sok de komolyan, ez 1,8%
  szóval ennyi pénzzel azonnal fire
 • adhie
  – Az az elnevezése, hogy “work-life balance”
  illetve
  – Nem “semmit nem csinálsz”

  Akkor lehet kicsit masrol beszelunk, en a work-life balance-el teljesen egyetertek (azaz h az elet nem csak a munkabol all). Amire en gontoltam a “sz*rok bele” alatt az az aki tenyleg semmit nem csinal! Pl: jobb monitoron 9gag, bal monitoron facebook. Napi 8 orat. Heti 5 nap. Meg meg minden nap amikor veletlenul megkerdezi valaki h mit csinal akkor azt fullenti h amugy o dolgozni is szokott. Es ennyi a munka. Na en azt nem tudnam csinalni.

 • Gergő
  ismerősi körből 1.5-2M fizetések a teljesség igénye nélkül:
  – senior programozó külföldi projekt(ekk)el, eddig KATA-val, most KFT-vel, órabéresen (átlag 32-36 euró / óra között), ez 160 órával ~1.9M
  – SAP tanácsadó magyar cégnél szintén eddig KATA, most KFT, napidíjjal, 80K huf / nap, ~1.6M – 1.7M
  – ecom, webshop üzemeltető, dropshipping modell, nyilván itt nincs még a fentiekhez képest fixnek nevezhető pénz se, mindenesetre napi ~3-400 dollárt költ facebook reklámra, és kb hasonló a napi profitja is, szóval olyan ~3M
  – közvélemény kutatásban területi nagyfőnök (3 megyének ő a vezetője), közelebb van a 2M-hoz, mint a 1.5M-hoz
  – youtuber, nem a legnagyobbak között, de azért nagy, ez sem fix, és róla nem is tudom pontosan, de a költéseiből meg tudom tippelni, hogy keres a fentiekhez hasonlót, ha nem többet