Az aranybörtön

Írtam nemrég egy cikket arról, mit tegyél, ha zuhan az életszínvonalad egy új munkakör, betegség vagy válás miatt.

Mit tegyél, ha zuhan az életszínvonalad?

A hozzászólásokban előjött a téma, hogy sokan ragadnak be egy jól fizető munkakörbe, amit gyűlölnek. Mert stresszes, mert napi 300 e-mailt kell megválaszolni, mert rámegy az egészségük, a családjuk, mert elvárás, hogy este kilenckor is elérhetőek legyenek és így tovább.

Látják a náluk 5-10-15 évvel idősebb kollégáikat teljesen kiégve, tönkrement egészséggel és családdal és megszólal a vészcsengő, hogy rájuk is ez a sors vár.

Azonban egyáltalán nem olyan könnyű otthagyni egy jól fizető állást, lemondani egy másfél milliós fizetésről és visszacsúszni ennek az összegnek mondjuk a felére.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy nagyon sokan a magas keresethez állították be az életszínvonalukat, a legtöbb embernél olyan a fizetés, mint a gáz: mindig kitölti a rendelkezésre álló teret.

Mindegy, mennyit keresnek, mert minden plusz pénz a bevételi oldalon azonnal utat talál magának a kiadási oldalon.

Nagyon sok ilyen emberrel találkoztam az évek során, nagyon szeretnének kiszállni az őket felőrlő mókuskerékből, de egyszerűen nem tehetik meg, hogy kevesebbet keressenek, mert fizetni kell a ház és autó törlesztőt, a gyerekek magániskoláját, a kertészt és így tovább. Egy börtönbe kerültek, aminek bár aranyból vannak a rácsai, de életük végéig fogva tartják őket.

Volt olyan ügyfél, aki váltig bizonygatta nekem (bár szerintem inkább saját magának), hogy neki annyira stresszes a munkája, hogy muszáj ilyen drága hobbit űznie és ehhez a világ másik felére utaznia évente kétszer, mert egyébként nem bírná ki a nyomást. Csendben rámutattam neki, ha nem lenne ilyen stresszes munkakörben, akkor bár kevesebbet keresne, de nem is kellene milliókat költenie a hobbijára és a saját maga illetve a családja kompenzálására a munkája miatt. A végén valószínűleg anyagilag, szellemileg és minden egyéb tekintetben is jobban járna a kisebb fizetéssel.

A másik gyakori probléma a “csak még egy év” csapdája: még ha jóval a jövedelmed alatt is tartod az életszínvonaladat, akkor is egyszerűen nagyon nehéz otthagyni egy jól fizető állást vagy visszalépni egy sokat hozó vállalkozásból, akármilyen nagy árat is kell fizetned érte az életidődből, életminőségedből vagy az egészségedből. Ilyenkor az ember azt mondogatja magának (néha éveken át), hogy csak még egy-három-tíz évig csinálom tovább és majd utána kilépek a mókuskerékből.

Ha havonta keresek másfél-két-három-öt millió forintot, ami évente 18-60 millió forint, öt-tíz év alatt ennek is a sokszorosa, nagyon nehéz azt mondani, hogy elengedem ezt a pénzt.

Főleg amerikai hátterű vállalatoknál ráadásul vannak olyan prémiumok, amik két-három évvel később realizálódnak részvényopció vagy egyéb formában és az összegük gyakran a normál fizetéssel összemérhetőek. Ha azonban közben elmész a cégtől, ezek a pénzek örökre elvesznek, háromévnyi bónuszod lesz semmivé, ha kiszállsz. (Ezeket a juttatásokat hívják nagyon találóan aranybilincseknek az Egyesült Államokban, ezzel az aranyból készült bilinccsel láncolják a cégek magukhoz az alkalmazottakat örökre.)

Akár így, akár úgy áll a dolog, rá kell jönnöd, hogy akármennyit keresel, ha nem élvezed, amit csinálsz, sőt az egészségeddel, a családoddal, a kapcsolataiddal fizetsz minden egyes napért, amit abban a munkakörben töltesz, akkor minél hamarabb változtatni kell.

(Ha tudni akarod mi vár rád öt év múlva, nézd meg a közvetlen főnökeidet és az öt évvel idősebb kollégáidat, ha arra vagy kíváncsi, mi vár rád 15 év múlva, nézd meg a főnököd főnökét. Élvezi a munkáját? Még mindig együtt él a legelső házastársával? A gyerekeit ő nevelte vagy az utca? Egészsége milyen? A kedélyállapota? Legyél őszinte. Szeretnél cserélni vele? Persze, lehet igen is a válasz, attól függ, milyen helyen dolgozol.)

Az előző cikkben azt javasoltam, ha hirtelen lezuhan az életszínvonalad, akkor te is zuhanj vele együtt. Ne akard fenntartani a látszatot, ragaszkodni olyan dolgokhoz, ami már nem a tiéd. Minél gyorsabban átállsz az új helyzetre, annál hamarabb fogod tudni élvezni az új élethelyzetet. Hiszen régen is boldog voltál, amikor annyit kerestél, mint most az új szituációban megint.

Ebben a helyzetben viszont pont az ellenkezőjét szoktam ajánlani. Hónapról hónapra kezd el csökkenteni az életszínvonaladat, apró lépésekben. Küldd el a kertészt, vágd le te magad a füvet meg a tuják tetejét. A bejárónő is egyre ritkábban jöjjön, te is tudsz porszívózni vagy vasalni. Mondd le a kábeltévét és a három streaming szolgáltatóból először egyet, aztán két hónap múlva még egyet. A konyhapénzt vágd vissza 10%-kal, aztán még öttel. Idén hagyjátok ki a síelést és a nyaralásra is csak kétharmad annyit szánjatok és így tovább. (Ha te más szinten élsz, akkor ugyanezt tedd a saját szinteden: autó helyett busszal járj dolgozni, a Meki helyett otthon vacsorázz és a többi.)

A sok apró lemondás nem lesz annyira fájdalmas és hozzá tudsz szokni ahhoz, hogy egyre kisebb lábon élsz. (Igazából semmit nem csinálsz, csak visszamész az időben addig, amikor annyit kerestél, mint amennyivel most egyre kevesebbet költesz.)

Az is fontos azonban, hogy ha visszalépsz az anyagiak területén, akkor valódi nyereséged legyen cserébe azért, hogy kevesebbet keresel: kevesebb stressz, többi idő a családdal és így tovább. Ne azért lépj ki, mert szimplán csak kiégtél 15 év után.

Sokan kiégnek és dobnak el kapát-kaszát és elmennek mondjuk egy stresszes irodai munkából szakácsnak vagy buszsofőrnek, mert mindig is szerettek főzni vagy a buszsofőrnek semmi gondja az életben, csak nyomni kell a gázpedált meg a féket felváltva. Aztán rájönnek, hogy a szakács is ugyanúgy le van terhelve, napi 12-14 órát keményen dolgozik a melegben és a gőzben, éjfél után ér haza egy hosszú munkanap után, a buszsofőr is legalább annyira stresszes munkakör a csúcsforgalomban, mint amit otthagytak az irodában. Gyorsan rájönnek, hogy csöbörből vödörbe kerültek, sokkal kisebb fizetésért.

Ha a kiégéssel van bajod, akkor nem a visszalépés a megoldás, hanem a szombatév, amiről már írtam többször.

Hogyan vegyél ki egy év szabadságot?

Fontos rájönni, hogy csak kiégés a problémád, de egyébként a munkaköröd vállalható (napi nyolc óra, kevés stressz, a magánélet tiszteletben tartása, stb.) vagy olyan a munkaköröd vagy a vállalkozásod, amit semmi pénzért nem szabad folytatni.

Elcsépelt mondat, attól még igaz: csak egy életed van és ebben az életben szinte minden fontosabb, mint a pénz, ha van elég pénzed egy normális, átlagos életvitelre. Nincs olyan ember, aki a halálos ágyán azt mondta volna, bárcsak még több pénzt kerestem volna.

Kapcsolódó cikk:

Midász király érintése

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

327 hozzászólás

 • Edi
  “Plusz majd kiköltözni Svájcba, ott nyugalom van nem kell adóemeléstől meg semmitől tartani csak élni.”
  Na ja. Amíg fel nem jelent a saját szomszédod, mert vasárnap mosol. Vagy este 10 után lehúzod a wc-t a saját lakásodban. Vagy éppen tolatva parkoltál be a bokorhoz, és rámegy a kipufogógáz a növényre. Simán rádhívja a rendőrt ilyenért. Ez Svájc. Házmesterország. Nagyon nyugodt élet, valóban. Ha végig mersz húzni egy kerekes bőröndöt a lépcsőházon, fel fognak jelenteni. Ha kertes házban laksz, nehogy átfújjon egy kis levelet a szél a szomszédhoz, mert a rendőr fog nálad csöngetni.
  Nem láttam még gusztustalanabb mentalitást, mint a svájci, de akinek bírja a gyomra, annak hajrá…
 • maxi
  koszi a cikket! sajnos most/megint/mindig relevans szamomra is…

  tok jo olvasni, hogy sokan mertek vallalkozni, contractorkodni kulfoldre IT-skent. irnatok arrol, hogy indultatok neki ennek? hogy lehet kitorni a nem motivalo de kenyelmes 9-17 white collar slaverybol?

  persze ez erdekellentet is lehetne, de azt kepzelem, azert annyira nem kell feltenetek a meglevo meloitokat 🙂

  koszi, ha valaki valaszol egy kis szajbaragoval

 • Gizi néni, a kisnyugdíjas...
  szerintem Magyaroroszágon abszolút nem ritka az 1-2 millás fizu, személyesen ismerek többet is, és alkalmazottak nem pedig vállalkozók. Mondok párat, automatizálási területen kisebb cégnél (50 fő) 3-4 ember sima 1,2-1,5 a fizu + prémiumok,bonúszok amik simán megvannak minden évben,így ha hozzávesszük a fizukhoz és átlagolunk ott vagyunk. multi, termelés, mérnökség nagyobb vezetők mind kb 1,5 -2 milla. persze nem sokan, de nem ritka. magyarországon ők lennének a középréteg, ami ugye teljesen beszűkült,de azért létezik. persze ezek az emberek munkamániások, és no life a családi életük is. úgy saccolom, hogy azért hogy átlagban kb. 1000 emberből 20-30 ember biztosan bőven millió felett és mondjuk 2,5 alatt keres.
 • Név
  Én csak fizikai munkás vagyok, alkalmazott, a pénz nem túl sok, de valószínűleg a legmagasabb fizetést kapjuk a kategóriába. S a kollégák mivel nem akarnak kiégni és elmenni kevesebbet fizető helyre egyszerűen táppénzre mennek. Nem gyakran, nagyon gyakran. Van 2 aki visszajön, puffog, s egy nap után megy vissza. A teambe én voltam az egyetlen aki 1 éven velül nem volt.. Néztem a statisztikát, voltak akiknél konkrétan 2 hónappal többet dolgoztam, s már én szégyenlem magam.
  Simán elnézik nekik, a külsősök rengetegen jönnek (persze kevesebb pénzért), s linkek, kissebbségiek, vagy kiderül hogy tudják csinálni a szakmájukat s dolgoznak valamit egy kollégának a vállalkozói árhoz képest fele alatt, meglátják hogy dupla pénz van benne így is mint amit a cégtől kapnak, s másnap számolnak le..
  Persze lehet mindenhol így megy ez. Az előző cég totál átjáróház volt.
 • csizkek
  “De linkelj nekem állást nyugaton ahol évi 100-120k Eur meg van.”
  Nem nekem szolt, de ez a range:
  glassdoor.com/Salary/Deutsche-Telekom-Senior-Expert-Germany-Salaries-EJI_IE4092.0,16_KO17,30_IL.31,38_IN96.htm
  DT valasztottam, mert az van Mo.-on is. A fizuk tenyleg ennyi. Seniot IT a felso 110-120K-ban van. Nyilvan nem a help desk.
  De ahogy irtam is, eloszor a nemetek nem szeretnek fizetni, mert nagyon nehez megszabadulni barkitol is. Ezert a kezdo feltetelek, ha nincs Nemeto.-i referenciad, akkor keveset akarnak fizetni. De ez csak az eleje. Alternativa ha elindulsz freelancerkent..
 • csizkek
  “aha..tegyük hozza”
  Tegyuk hozza a szovegertesi problemadat. Eljen a magyar iskolarendszer. (nem fika, tenymegallapitas:) )
  -Ovono jo ha eleri a brutto 850 per hot Mo.-on. Nemeto.-ez 2500-3500. Alapfelvetes a kulfoldi 3-6x berek volt. A hozzaszolasom arrol szolt, hogy a X arany az a bazistol fugg.
  -Osszehasonlitasban almat az almaval. Tehat nem a 20h-ban dolgozo sokgyerekes csalados, 3 szobat Becs belvarosaban igenylo csalasot hasoblitjuk az egyedulallo ovonohoz.
  .Sehol nem fikaztam Mo.-ot, megjegyeztem hogy dobbenet az arszinvonal.
  -Egy nyaralas nem a szoba olcsosagatol fugg, hanem a teljes service cost es ar-minoseg arany. Az, hogy nem eri meg a balcsira menni az nem fikazas, koszond meg a NER-nek.Egyszeruen nem eri meg odamenni turistakent. Persze lehet hasonlitani a quality szallast, MAri neni peneszes kihuzhato kanapejaval a kadar kockaban.
 • csizkek
  “Plusz majd kiköltözni Svájcba, ott nyugalom van nem kell adóemeléstől meg semmitől tartani csak élni.”
  HA birod a svajci eletmentalitast.. Meg vedd figyelembe, hogy gyerekkel, csaladdal amig kicsik a gyerkocok horror bolcsi-ovi koltsegek vannak. De az Alpok miatt mennek:) Sajna nekem nem sok baber terem ott, eleg szuk szakmai teruleten melozom.
 • Richmond
  17. éve taposom a multis pénzügyi szektort – keresek a nagy magyar átleg felett, egész jól, de azért nem spórolunk meg havonta pl egy milliót (sőt).
  17 év alatt egyszer voltam 3 hétre szabin, amikor a spanyol nyelvvizsgára gyúrtam – az fényesen sikerült is. Idén lettem negyven, baromira kezdek kiégni, de most váltok munkahelyet, tehát a szombatolás megint határozatlan időre OFF. Ugye nemrég vettünk felújítandó házat, itt a két gyerek – van hitel is, de nem sok, havi 100k. De ettől függetlenül irígylésre méltó helyzetben van az, aki megengedhet magánek egy carrier breaket. Anno volt rá lehetőségem, de nem éltem vele, mert hiányzott volna az elmaradt pénz. Ileltve én soha nem éreztem azt, hogy nem töltök elég időt a családdal.
  Na mindegy, aki megteheti, annak hajrá! Pár hónap szabadság, függetlenség, értelmes időtöltés pótolhatatlan.
 • Pista
  meg tudom erősíteni amit mondtál, én Németországban élek, multinál 20 év tapasztalattal villamosmérnök, heti 35 órában dolgozom, évi 86k bruttó + 13-ik havi fizetés, + minden szabadnapra 250 EUR (évi 30 szabadnap) + évente egyszer kb 5k EUR prémium.
 • XY
  Ez csak a baj fele általában. A másik gond az, hogy nem egy, hanem három kategóriával magasabb életszínvonalon akár mindenki villogni, de élni nem él és szervezni sem tudja az életet. Mi tudatosan váltottunk: csak azt és annyit dolgozunk ami boldoggá tesz, bőven elég, van élet, család, élmények, odafigyeléssel és sok közös idő kertre, együtt főzésre, nyaralásra, kirándulásra, sportra, kultúrára, életre. Nem érdekel más verklije, engem a családom érdekel. Ötször kevesebbet keresek, mint a legjobb barátom, aki az irodából ment szülni, hajnali szoptatás alatt céges mélekre válaszolt, a férje meg ugyanebben a tempóban infarktust kapott a terheléstől. Mindezt a 120+hitellel terhelt élet fenntartásáért trendi helyen. Mi jó helyen élünk, hitelünk nincs, prioritás az egészség és a család közös dolgai, az egyensúly és csak utána jön a kedv szerinti munka.Ki él kettőnk közül jobban? Szerintünk mi.
 • Gergő
  van egy rakás remote munkákat hirdető oldal (indeed, freelancer.com, weworkremotely.com, angellist, nofluffjobs.com/hu/jobs/remote [nekem ez a kedvencem, mert itt kötelező bérsávot megjelölni, és láthatod is ha megnyitod, hogy ~mindegyik ilyen millió környékén fizet]), írsz egy tisztességes CV-t, beadod minél több helyre, és… ennyi
  ha jó szakember vagy sok tapasztalattal, nem győzöd levakarni magadról a remote lehetőségeket

  nekem anno ahhoz, hogy ezt el tudjam képzelni, hogy tényleg ennyire egyszerű, kellett egy szemléletváltás, ami egy fél év írországba költözéssel jött el

  tényleg ennyi az egész 🙂 sok szerencsét, meg kitartást hozzá! ha meg kérdeznél többet meg részletesebben, dobj egy email címet, és megkereslek

 • kissbéla
  Pista,
  a 35 óra tényleg annyi, vagy csak azt jelenti, hogy nyomjátok reggeltől estig, de csak minden második pénteken kell bemenni?
  A gyakorlatban hogy alakul a munkaidő?
 • Matteo

  Wow. Nekem ez tetszik. Úgy látom Svájcban komolyan veszik a rendet, míg itt vígan bombolhet a zene bármikor.

 • csizkek
  “Nem a túrót nem igaz ”
  Szovegertes ..
  Atlagokrol beszeltunk, erre jossz az IT spec fejlesztokkel. Egyebkent az egyik hsz-ben pont irtam is, hogy valoban sen IT developerkent nincs nagy kulonbseg. De azert van es Mo mar k nem olcso Nemeto.-hoz kepest. Raadasul freelancerkent meg itt mindig kifizetik a 600-700Eur daily rate-et. Mo.-on meg HO-bol azert nem nagyon. De irhatok egy mas engineerting teruletrol konkret peldat. Nemeto. daily rate 450-550Eur. Mo.-on ugyanez HO-bol 250-300Eur ajanlat volt. (Nem IT) Adozas mas (nemet nem rosszabb a flexibilisebb jovairasok miatt) de vegul ugyanott vagy.
  De ugyanez csaladdal, permanent meloval mar egyertelmuen jobb itt Nemeto. Foleg ha az oktatas es eü kerdest is hozzaveszed.
 • csizkek
  “heti 35 órában dolgozom,”
  Tariff szerzodes? Ahhoz eleg szep a fizud. De igen, ez a range. En is villanymernok.:)
 • BlaZember
  Igen, normál, átlag fejlesztőről van szó. Erre írsz senior expertet… Na az a nem átlag, nem az, akiről én beszéltem. Az átlag senior fejlesztő Németországban keres kb br 70k EUR-t, de talán még annyit se. Az átlag fizetés ott 50k. Az átlag hazai senior pedig (havi) 900-1M bruttót, míg a budapesti átlagfizu durván 500k. Viszont az a fejlesztő, aki képes eladni magát külföldre (itt van értelme egyáltalán beszélni arról, hogy jobb-e kint), ennél már simán keres többet multinál. Ma egy jobb, de semmi extra fejlesztő Budapesten az átlagfizu 2.5-3x-át megkeresi, az átlag a dupláját. Ez a szorzó a fele Németországban, vagy még kisebb. És ugyanez a fejlesztő (tehát ismét: aki egyáltalán kereshetne jobban Németországban) simán eladja magát az USA-ba is remote-ként, és akkor pláne hülye lesz (csak anyagi alapon) Németországba menni. Szóval igen, szövegértés..
 • Edi

  Csak addig tetszik, amíg nem kell napi szinten átélned, hidd el. Képtelenség elviselni, ha normálisan gondolkodó, épeszű ember vagy.
  Ha egész nap bömböl a zene, azért szóljanak is, semmi baj nincs vele. De ha nem húzhatod le a saját wc-det este 10 után (hétvégén ez még korábbi határ), az már olyan elferdülés, amit csak idegbeteg nyomoroncok képesek napi szinten művelni.
  A svájciak ilyenek. Tényleg, szó szerint nem normálisak.
 • Pista
  ERA 12 stufe B + havi bónusz, és a 35 óra az 35 óra. Napi 7 óra munkaidő + 45 perc ebéd, amit inkább 1 órára szoktak venni, kantin után még egy séta belefér, nulla stressz. Igaz, milliós berendezéseket gyártunk, 1 projekt kb 1 – 1,5 év.
 • tedzse

  ,,higgadj le picit _szerintem_ van, sok. nem neked szólnak, de attól léteznek”

  Ez neked orgazmust okoz?
  Buta ember elsőre…..
  Honnan ismersz?

  Most németeknek IS dolgozok mint freelancer plusz van alkalmazotti pozim is szintén nem BaloghÉsFijja Béténél, hanem amerikai cég.
  Dolgoztam Amerikának is otthonról.

  Na egyébb személyeskedés vagy lenyugodszol picit?
  Kinek szólnak mesélj nekem?

 • tedzse

  Meglátjuk milyen Svájc, aztán elvállik.
  Tudom drága, hálistennek nálunk nincs gyermek amúgy, így nekünk a lakhatás ami húzósabb.
  Szerintem ha érdekel próbáld meg, tuti kapnál valami jó melót, mivel sok éve csinálod.
  Zürichi Google esetleg?

 • tedzse

  Igazat írsz igen.
  Ez lesz majd,hogy elérjem azt a tudást, hogy egy melóval kapjam meg amit most 2-vel.
  Teljesen igazat van ezt max 3 évig lehet csinálni így.
  Aztán vagy maradni freelancernek vagy bepályázni egyik top céghez(Apple, Google…stb) akár magasabb pozícióba.

 • andi
  Edi:
  Nekem is tetszik ez a svájci hozzáállás. Itt nem mer rászólni senki az autósra, ha letarolja a zöldet. Mert ugye jobb élet = minden családba sok-sok autó.Nálunk a parkoló területét az autósok önkényesen kiszélesítették a park rovására, ledöngölve a néhai füvet, egyebet. Ezért kő virágládák lettek lerakva. Na azokat odébbrakták az útból. Sövény is lett ültetve, de persze már beljebb, mert, a ledöngölt betonkemény földbe nem lehetett. Na oda is úgy állnak, hogy nyomják, amíg ki nem pusztulnak azok a növények is. De most legalább megtudtam, hogy még az a bunkó, aki az ilyen környezetet letojó mentalitás ellen hadakozik. A többség már a kertes házat is az autó miatt vesz. Amikor egy időben ingatlanhirdetéseket böngésztem, voltak olyan hirdetők, akik úgy reklámozták a házakat, hogy a kertbe három autó is elfér.
 • Igaz történet alapján
  34 éves vagyok. Teljesen átlagos családból jövök, egyedül ertem el mindent.18 éves koromtól kezdve kb 30 éves koromig rengeteget dolgoztam, gyakorlatilag éjjel/nappal. Sokszor maradt el a találkozó a barátokkal, mert péntek/szombat este és éjjel is dolgoztam, és rengeteg hétvégét is beáldoztam emiatt.
  Találtam egy olyan területet amiben nagyon jó voltam és rengeteg pénz volt.
  Úgy éreztem addig kell ütni a vasat, amíg forró.
  Hitelem nincs, viszont van egy 200 milliós házam és kb 500 milliós elég jol osszerakott befektetési portfoliom, ami hosszú távon hoz havi 4M (reálértéken 2.5M) és rengeteg szabadidőm.
  Ennél kevesebből élünk, ha szükség lenne rá a jelenlegi tudasommal havi 2M körül megkeresnek, de már nem érdekel a pénz, pontosabban nem.hianyzik a rengeteg munka és a sok stressz.
  Utolag visszanezve nehany dolgot maskeppen csinalnek, de 90%-ban elégedett vagyok az elmúlt 15 évemmel.
 • Tamas K.
  Igen, senior fejlesztőként meg lehet keresni netto 1.5 – 2M-et, nekem már 2 éve sikerül, pedig semmi extrát nem csinálok (React + NodeJS). , , , ha konkrétum kell, akkor nekem a RuniosIT többször keresett (és talált) ilyen projekteket, esetleg érdemes rájuk írni.
 • Háre Pista
  Nekem is erős a gyanúm, hogy sokan háryjánoskodnak itt.
  Lejtmenet és erőlködés volt az utóbbi 6 évem szakmailag, üvegplafonba ütköztem. Életszínvonalban ma rosszabbul állunk, mint valaha. A hazaköltözéstől csak az tartott vissza, hogy haverom megtette: szűk másfél év után szó szerint kisétált a munkahelyéről, mert mindennap balhézott a sok begyepesedett tuskóval. A 90-es évek mentalitását az EU-kolhozba való belépés se ölte meg…

  A problémám, hogy brexitland is süllyed lefelé. Külföldiként mindig nehéz volt, de most már különösen nem jó itt lenni, mint a legutóbbi események is mutatják. Elmebeteg népség. Ha nem lenne világnyelv az angol, ez a sziget max egy állatkert lehetne.

  Viszont 40 fölött viszont egy új országban újrakezdeni… Német nyelvterületen lehetne csak, de ott is utálják a külföldit.

  „Aranyketrec”… ez ilyen tipikus first world problem. 🙂

 • csizkek
  Keveredik 2 gondolatmenet tovabbra is, de mindegy. A lenyeg, hogy a joletetet abban merni hany X a fizud az atlaghoz kepest tobb mint vicces. Ez max jol jelzi mennyire szetszakadt a magyar tarsadalom. Persze lehet vki naponta 2x jar fodrasz, kozmetika, labmasszazsra. De Mo.-on az alacsony atlag vagy inkabb median azt jelzi, hogy nem mukodik az allam se. Eü, oktatás, jogállamiság. MAgas a korrupcio es a fekete nem adozo kereset. MAsreszrol ha alacsony az atlag bazisa konnyu sok X-el tobbet keresni, abszolut kulonbseg alacsony. En a helyedben megneznem itt a PPS abran, hol van Mo.:) europa.eu/european-union/about-eu/figures/living_hu
  De nyilvan ha te talalsz egy remote USA melot evi 100k$ es azt Mo.-on vallalkozasban adozod le, akkor nyilvan felesleges ide jonni. (De ez megint csak nem atlag, bar tudom a covid miatt nottek az USA remoteba dolgozok szama IT-ban)
  Szoval
 • csizkek
  A nemet IT fizukrol meg nez szet egy kicsit. A senior developerek 110-120K per ev, egyeb IT tema, nem senior kategoria is a 70-80k, 70k alatt meg szerintem help desk supportot se talalsz.
  A favago freelance melok mennek 600-700Eur per nap korul (bevetel, nem fizu).
 • Átlagparaszt
  Csaba

  „Tényleg idáig süllyedt ez a blog mostanra?”

  Nem lesüllyedt, csak célközönséget váltott. Régi törzsolvasóként emlékszem még arra, amikor a blog arról szólt, hol vannak jó leértékelések, és mennyit spórolhatsz azzal, ha nem a munkahelyi automatából iszod a kávét. Most meg az téma, mit tegyél, ha már nagyon megvisel, hogy a munkahelyeden minden fizetésnapon milliókat vágnak hozzád, de rest vagy elhajolni előle. És az különösen lenyűgöz, mennyien ugrottak azonnal, hogy igen, nekik is pont ez a legnagyobb problémájuk.

 • buszos
  mellett többen írtátok a buszvezetést, mint stresszmentes, nyugodt menekülőpályát.
  16 éve csinálom hobbiként, másodállásban. Bejártam busszal Európát, többszázezer km-t vezettem Budapesten. Kell hozzá kattanás, de irodai munka mellé kifejezetten jól esik.
  Viszont eszi az ember idegzetét rendesen, nem ám csak annyiból áll, hogy tekered a nagy perecet és cöcögteted a légféket a lányoknak. Aki kipróbálná, annak ajánlom, kezdje kicsiben (teherautó, akár “B” kategóriával).
  A hivatásost az úrvezetőtől az különbözteti meg, hogy akkor is menni kell, ha éppen nincs kedved. Ez nem hangzik keménynek, pedig az. Itt nincs alibizés, figyelni kell minden másodpercben, különben jön a kórház, vagy a böri…
 • Zzz
  Irígylem a problémáitokat… a kiégést én is és még sokan mások is érzik akik csak töredékét keresik azoknak a számoknak amikkel itt dobáloztok… emellé rakjátok oda, hogy a többieket is éri stressz, max egy panel, egy 20 éves autó, nyaralás nincs, drága hobbi nincs, megtakarítást hagyjuk is, a gyereket nem passzoljuk le dadusnak, ha beteg magunk maradunk otthon alamizsna táppénzért stb stb… Nem lehet mindenki IT zseni , mérnők meg felsővezető… így már azért nem is olyan rossz a sorsotok nem igaz? Persze mindneki a saját szintjén nyomorog…
 • csizkek
  “Szerintem ha érdekel próbáld meg, tuti kapnál valami jó melót, mivel sok éve csinálod.”
  En nem IT-ban melozom:) Es csaladdal, gyerkocokkel.. Ha maradok a regi cegemnel, akkor lehetett volna Zurich bazis, de ertelmetlen sok utazassal a vilagban.
  Szal nalam a fokusz mar a gyerkocok iskolja inkabb:)
 • Gergő
  “Kinek szólnak mesélj nekem?”
  bár nyilván nem érdekel a válasz, de a többieknek lehet benne infó: a 100k+ állások azoknak az embereknek szólnak, akiknek rend van a fejében, ezáltal higgadtak, megbízhatóak, szavahihetőek lesznek, akiket egyedül is lehet hagyni a feladatokkal, meg egy csapatba is beilleszthetőek könnyedén
  akinek nem szólnak -és ezt az első körös HR beszélgetésben általában ki is szűrik- azok az idegbeteg self-righteous fotelhuszárok, akikkel tipikusan csak a baj lenne folyamatosan
  ezek a fentiek fontosabbak, mint hogy mennyire vagy jó szakember, persze egy szint felett, hisz ha nem számítana a szaktudás egyáltalán, mindenhol csak full chill indiaiak dolgoznának 🙂
  na, te nem egy higgadt munkatárs képét fested le magadról itt a hszek között, ergo szerintem nem neked szólnak a linkelt hirdetések (amiknek a tényével egyébként pont elfelejtettél foglalkozni, meglepően)
 • Egyszerű proli
  És majd akkor milyen sírás lesz itt a sokmillás fizukat írogatóknál, ha esetleg Karigeri nagyobb adókulccsal adóztatja majd a millió bruttó feletti részt, na az fincsi lesz.
 • maxi

  koszi, dobok egy mailt is, mert minden extra infoert halas vagyok 🙂 maxi.kiszamolo@protonmail.com


  koszi neked is!

 • Régi Ügyfél
  Úgy lettem régi Ügyfél, hogy már 2011-2-ben voltam egy haverommal Miklósnál tanácsadásért Komáromban.
  Tényleg más volt akkor itt a célközösség, bár a 2013 körüli airbnb-s cikknél már voltak jelek.
  Itt is aki be hasteggelt engem, reading comprehension az nulla.
  Sehol nem írtam, hogy vezetőnek jelentkeztem volna, mégis erről papol ( de ő is biztos 1,5M/hó 900K Pemákb megy és szépen halad az úton…)
 • BlaZember
  Nem jólétet írtál, hanem hogy jobban lehet keresni. Ez pedig nem igaz, ha azt nézed mit kapsz a fizetésedért. Márpedig a jól keresésnél ez számít. Egységnyi IT fizetésből jóval több (helyi) szolgáltatást (oktatás és egészségügy is) és terméket veszel meg Magyarországon, mint Németországban. Pont azért, amit írtál, mert nagyobb az olló. Senior bérből kifizeted a bejárónőt, kertészt, magánoktatást, magánegészségügyet stb és még marad is (pláne ha ketten kerestek jobban). Csináld ezt meg Németországban a magas átlagbér mellett. Anyagi oldalról közelítve nem érdemes Németországba menni, meg (szinte) sehova nyugat-EU-ban (Svájc, Canary Wharf pl kivételek). Különösen ha azt nézed, hogy aki ki tud menni, az itthon jellemzően nem az átlagot keresi, hanem annál jobban, mert beszél nyelvet, képes nemzetközi projecteken dolgozni stb.
 • Edi

  Neked sem ment át a mondanivalóm lényege. Nem baj, nem kell mindenkinek értenie.
  Ha nálad egy fajsúlyú a sövény konkrét letarolása és az esti wc-lehúzás miatti feljelentés, akkor neked sem kell értened.
 • BlaZember
  Németországban nem 110-120k EUR a senior átlagbér. Svájcban annyi kb. Payscale-en “senior software engineer salary germany” kb 65k EUR medián, a 90% 81k. Máshol hasonlóan. A senior expert, amit te hivatkoztál az nem senior fejlesztőt jelent, ők pont a nagyon specialisták. Őket viszont nem a br 1-1.2M itthoni bérhez kell mérni, mert ők itthon se annyit keresnek.

  2019-ben csináltam egy számolgatást, hogy vásárlóértéken kb hol hogy jössz ki az átlag és a jobb fizetéseket figyelembe véve, Numbeo és Payscale forrásokat felhasználva. A medián Németországban kétségtelenül jól jött ki. A jobb fizetési sáv viszont már kevésbé, ott közép-kelet EU beelőzi. De Németország még a jobbak között van. USA remote fizetést nézve viszont a fizetési sáv tetejét nézve is durva a visszalépés egy nyugatra költözéssel. Úgyhogy lóvé szempontjából azt érdemes inkább becélozni, nem a költözést.

 • Háry Johnny
  Én 16 éves voltam, amikor 1 millió forinttal elkezdtem tőzsdézni. Akkor az OTP az 1000-es tartományban állt még, amit sikerült is pár éven belül 10,000-ig feltornázni a pappernek. Utána egy jól időzített huszárvágással átettem a felét bitcoin-ba a másik felét diverzifikációként Teslába. Szerencsére mindkettőből sikerült a csúcson kiszállni. Az egyetemet még nem végeztem el, azóta is 10,000 havonta a lakhatásom, bár lassan én leszek itt a legöregebb. 🙂 Napi 1 zsömle és kefir mellett egy gyros-t szoktam enni, csak csapvizet iszok, BKV bértetet sem veszek, mindenhova gyalog járok 🙂 Igyekszem lenyomni a havi kiadásom a mostani 30k-ról a felére, a gyros-t passzolni fogom szerintem. Az egyetemi bulik között kiszámolót olvasok, bár eddig nem írtam nektek de minden kommentet elolvastam. Mostantól viszont a rengeteg szabadidőmet szerintem erre fogom felhasználni, hogy itt terjesszem az igét 🙂
 • untermensch4
  Ha tetszik a svájci hozzáállás akkor vezesd be otthoni szabályként hogy este 10 és reggel 5 között nem húzod le a vécét. Azokkal az uatós tahókkal bajod van akik csak kiválogatva a jóléti elemeket (saját autó) szeretnék integrálni a szocreálba, a költségek (parkolóhely, katalizátor) nélkül, erre kiválogatnád svájcból azt hogy azokat jelenthesd fel akik neked nem tetszenek… csak egy hónapig próbáld ki hogy éjjelente nem húzod le a vécét, ha mégis akkor meg reggel lehúzol a fizud 5%-ának meg felelő értékű bankjegyet… a park(oló)építő autósok ellen meg azt javaslom hogy a helyi policáj és a helyi közterület-felügyelet törvényességi felügyeletét ellátó szervnél panaszkodj hogy nem szereznek érvényt a vonatkozó jogszabályoknak, és másoknak is segíts ebben.
 • tedzse

  1. Ne politizáljunk de azt a majmot ha megválasztják akkor no komment.

  2. Ha megválasztják, akkor már másnap Svájcba leszünk pont azért amit írtál.
  Nincs kedvem kevesebbet keresni többet dolgozni.

  Ezzel konkrétan nem csak én hanem sok komoly szakember elmenekül innen,aztán majd fizesse a slepp a nagy adókulcsát.
  Na az meg nekik lesz fincsi amikor elhúznak innen a szakik meg a cégek.


  Neked meg hálás köszönetem nézem az oldalt, tök jó, nagyon köszi.


  Megnéztem, igen valóban ,,még” nem nekem szólnak azok a melók, sajnos még nem vagyok vezető de ez a cél, ehhez azonban még sok víznek le kell folynia ez igaz.
  Azt hittem belém akartál kötni.
  Így peace


  Azt hittem pedig IT-s vagy mert képben vagy ahogy látom.
  Még a gyermekeid is jól járnának amúgy, pikpak anyanyelvi német,francia és olasz ha kimennétek.
  De értem mit mondasz, jogos jogos.

 • tedzse

  Az a baj nyugaton a többkulcsos adó ez itt a para, ami full igazságtalan, kidolgozod a beled is kitanulod, fiatalságod kuka,hogy a jövőd épitsd és erre szarrá adóztatnak, tehát még lehet kevesebb is a nettód mintha alacsonyabb lenne a bruttó jövedelmed.
  Itthon az adózás szerintem nagyon jó.
  Nem politizálok de az egykulcsos adó, imába foglalom a nevét aki kitalálta ezt.
  Mi ezért készülünk Svájcba, németet ezért tanulom, mert jövőre valszeg ennek vége, és nincs kedvem kevesebbet keresni a sleppet eltartani, akik egy szalmaszálat se mozdítanak meg.

  Kicsit elkanyarodtam bocsi.

 • Viktor

  Szép élettörténet.
  Az OTP 2009-ben volt 1200 körül, de utána meg nem pár év, hanem 10 év kellett neki, hogy tízszerezzen 😉
  Mindenesetre, ha 2009-ben voltál 16, akkor most 28 vagy, azaz 10 éve jársz egyetemre is 😉
 • Balogh Imre művezető
  @Átlagparaszt: A célközönség ugyanaz, csak idejekorán megfogadták a kávé/leárazás témában a tanácsokat, majd a soron következő újabbakat is, aztán mostanra milliókat keresnek. 🙂
 • Fox(IT)

  En csak bajororszagot (munchen regio) tudom. Itt nincs szukseges annyi magan szolgaltatasra, mert az allami kivallo. Tehat joval kevesebb mindenre kell koltened sajat zsebbol.

  En azt vallom, hogy 100k€-bol (sajat ingatlan nem szamolva) a muncheni regioban jobban meg lehet elni mint Mo.
  Munchen kornyeki varosokban lakast 10€/nm aron berelsz ami picivel magasabb a pesti arszinvonalnal. Auto lizingje olcsobb, kaja Lidl-bol olcsobb, azonos szintu ettermek arszinvonala azonos.
  Bayor nep joval puritanabb mint a magyar igy joval kevesebb dologra es szolgaltatasra van szukseged, hogy beleilleszkedj a kornyezetedbe.

 • Károsult
  lehet viccelni, de akit megloptak a bankok a “deviza” hitelekkel, az bizony nagyon oda figyel, mire megy el a pénz. Még akkor is, ha 2 milliót keres havonta. Ugyanis tisztában van vele, hogy bármikor újra meglophatják a bankok, a bíróságok mindig a bankok javára ítélnek (too big to fail).

  Én nem keresek 2 milliót, csak 1,5 milliót, de igyekszem minél kevesebbet költeni, és figyelni arra, hogy a banki költségeimet alacsonyan tartsam. Egyfajta “amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten alapon”. Nem kezdek magánvállalkozásba, mert azon is a bank nyer, nem nyújtok be szabadalmat, mert azon is a bank nyer. A pénzem kriptóban van. Amíg a tolvaj bankrendszert a bíróságok védik, addig ez lesz.

 • Fox(IT)

  100% remotehoz az kell, hogy adott ceg fel tudjon venni alkalmazotnak. Alkalmazotti statusnak legtobbszor feltetele, hogy adott orszagbeli allando lakhellyel rendelkezzel. Ha nem tud felvenni, akkor beszamlazol a cegnek = freelancerkent dolgozol.

  Egy nemet alkalmazott az IT szektorban kb. 10 honapot (210 napot) dolgozik a fizeteseert. Ez napi netto 475€ ami 19% afa-val brutto 570€.
  Orszagon beluli freelancer bruttot kapja meg a kulfoldi a nettot.

  Egy 100k€ alkalmazotti fizetes egy netto 125€/150k$ keretosszzegu freelancer szerzodessel egyenerteku.

 • András György
  pszichoforyou.hu/5-dolog-amit-az-emberek-leginkabb-megbannak-halalos-agyukon/

  Az egyik legjobb iránytű az életben, ha sohasem csinálod azt, amit az emberek többsége. Ez az élet legtöbb területén kiválóan működik, legyen szó munkáról, befektetésről, utazásról. Ez a hozzáállás rákényszerít arra is, hogy a mások által diktált rutin helyett visszanyúlj az alapvető kérdések megválaszolásához (például mit is akarsz az élettől) és kialakíts egy sajátot, ahelyett, hogy másokét próbálod másolni. Lehet itt sorolni a fizetést, a befektetések nagyságát meg a négyzetméterekeket, de abból soha nem lesz elég, és a legdrágább dolog az idő, mert pótolhatatlan. Az a szép benne, hogy ez mindenkinek rendelkezésre áll.

 • 1990 óta jobboldalra, de most a Nemzeti Összefogásra szavazó
  “És majd akkor milyen sírás lesz itt a sokmillás fizukat írogatóknál, ha esetleg Karigeri nagyobb adókulccsal adóztatja majd a millió bruttó feletti részt, na az fincsi lesz.”

  Kicsit OFF:

  Nálunk a havi összbevétel (három gyerekkel) kb. 500 eFt. Elköltünk 400 eFt-ot. Marad 100 eFt.
  Az itteni Háry Jánosoknál minimum havi 1 millió Ft. Elköltenek 600 eFt-ot. Marad nekik 400 eFt. Mikor fogom utolérni őket??? Hát még a 2-3 milliós fizetésűeket?

  ON

 • bobo
  Hajtott a kényszer, hogy ezt ide okádhasd, igaz? Remélem, legalább megkönnyebbültél, miután ez a szenny kijött belőled.