Az Egyesült Államokban sem különb a helyzet

Riasztó magyar statisztikák vannak arról, mennyire nincs az embereknek megtakarított pénze. A különböző felmérések szerint az emberek 65-80%-a egy hónapig sem húzná ki a megtakarításaiból. Vagyis elég, ha elveszíti a munkáját, vagy jön egy kisebb váratlan kiadás és már azonnal hitelspirálba kerülne (ha még nincs ott) a magyarok (közel) négyötöde.

Nos, elég sovány vigasz, de az amerikai helyzet sem sokkal fényesebb.

Egy legújabb felmérés szerint az amerikaiak közel kétharmada sem rendelkezik ezer dollárnyi megtakarítással sem könnyen mobilizálható formában. Ez ott megfelel egy-két heti átlagfizetésnek és kevesebb, mint egyhavi lakbér egy szerényebb környéken.

A felmérésben csak a “saving account”-ok szerepelnek, vagyis ettől még lehet speciális nyugdíjszámlán félretéve pénz a nyugdíjra – bár száz másik felmérés szerint az is édeskevés- esetleg speciális számlán gyűjthet a gyerek oktatására, vagy más okból gyűjt pénzt értékpapír-számlán (esetleg van készpénzben valamennyi tartaléka).

Viszont mivel a legutolsót leszámítva ezek nem könnyen hozzáférhető pénzek, bizony ott is hitelfelvétel lesz egy kis pénzügyi megingás következménye.

overview-graph

Ami talán még durvább ebben a felmérésben, hogy csak az emberek mintegy 14%-a mondhatja el magáról, hogy 10 ezer dollárnál több megtakarítása van a borúsabb napokra. Ez megint csak nincs háromhavi átlagfizetés.

Az alapszabály, hogy legalább hathavi megélhetésed van félretéve váratlan kiadásokra, vagy ha elveszíted a munkádat, vagy a munkaképességedet, vagyis az egészségedet átmenetileg. Ezt az összeget könnyen hozzáférhető módon kell félretenned.

Ezek után nem tudunk meglepődni, hogy egy átlag amerikai élete során 279 ezer dollárt fizet ki csak hitelkamatokra, ez bizony 7-8 évi teljes nettó fizetése. (Cikk itt)

A fenti felmérés nagy hibája, hogy arra nem kérdezett rá egyúttal, hogy ha már semmi megtakarítása nincs az emberek kétharmadának a hirtelen jött kiadásokra, akkor mennyi hitelkártya adóssággal rendelkeznek cserébe. (A hitelkártya-adóssággal rendelkező háztartások átlag 15 ezer dollárral vannak eladósodva csak hitelkártyán keresztül. Bővebben itt.)

Egy hasonló felmérést más szempontból itt olvashatsz, az is legalább ennyire lehangoló.

Azért érdemes olvasni ezeket a felméréseket, hogy rádöbbenj, hogyan nem szabad csinálni. Ha véletlenül magadra ismersz, (talán) még nem késő változtatni és a következő hónapokban az újabb költekezés helyett inkább a hiteleid leépítésére és a vésztartalék feltöltésére kell a hangsúlyt fektetned.

Ne feledd, ha tartalék nélkül, máról holnapra élsz, akkor pengeélen táncolsz és a legkisebb nem várt kiadás, vagy három-négyhónapos munkanélküliség akár évekre romba döntheti az anyagi életed.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

 

Share

167 hozzászólás

 • graphite
  és az miért baj, hogy külföldre kell menni?
 • antenna
  A lakásmaffiát nem erre használják. És akinek ennyi pénze van bankban, miért ne venne befektetésnek lakást? Én is ismerek olyat, aki az elmúlt évben 2 lakást is vett, hasonló értékben. Teljesen reális befektetés Budapesten.
  Na igen, attól függ, hol olvasom a cikket.
 • szocske

  Az a fő gond, hogy sokkal könnyebb kifogásokat keresni, mint másik, jobban fizető munkát, ha kell azért tanulni, vagy lemondani akár apróságokról.
  Nameg mindig jobb a kormányt, a társadalmat, az országot hibáztatni, mint magunkban elismerni a lustaságot vagy a tehetetlenséget.
 • szocske

  Adóreform? tudod ki szívna a legnagyobbat vele? A rosszul keresők…
  Nézzünk egy ideális világot, ahol nem lop és csal senki. A politikus sem.
  Van néhány dolgozó emberünk.
  Egyikük piacképes tudással keres 1millió forintot és van 5 másik, aki keres fejenként 100ezret.
  Az adókulcs 10%, mindenkinek.
  1M-ból 100ezer, 100ezerből 10 ezer Ft az adó, a 6 embertől bejön összesen 160 ezer Ft az államnak, ebből van egészségügy, rendőrség, utak stb.
  A rosszul keresők panaszát meghallgatva, az állam elengedi az adójukat, és 16%-ra emeli a jól keresőnek.
  A jól keresőnek itt lesz elege, és megy el külföldre, ahol 3M Ft-ot kap és boldogan él.
  Itt maradtak 5-en 100 ezres bérrel, de most már nekik kell összedobni a 160ezret, mert eü és út azért kell. Holnaptól fizethetnek az eddigi 10 helyett 20% adót.
  Biztosan ezt akarjátok??
 • szocske
  “Ami szakma érdekelne, azzal vagy kevesebbet keresnék v. ugyanannyit, mint jelenleg” – sajnos kevesen engedhetik meg azt a luxust, hogy a munkájuk lehessen a hobbijuk.
  De lehet olyan munkát is választani, amit bár kevésbé szeretsz, de jól fizet.
  Egy példa: Miskolcon a közelmúltban elindult egy programozó-iskola. Nem egyetem, gyakorlati programozást tanítanak. A modellben nincs tandíj, tanulmányi szerződést kell kötni Egy év után kapsz munkát, ami valószínűleg sokkal jobban fizet, mint a tanulóik korábbi munkája, ha egyáltalán volt. A tandíjat utólag kell fizetni, amikor már jobban fizető munkád van.
  Egyetlen feltétel van: angolul tudni kell, mert a tananyag angolul hozzáférhető.
 • szocske
  Hoppá, kicsit elszámoltam szinte mindent a példámban, javítok:

  Nézzünk egy ideális világot, ahol nem lop és csal senki. A politikus sem.
  Van 6 dolgozó emberünk.
  Egy piacképes tudással keres 1millió forintot és van 5 másik, aki keres fejenként 100ezret.
  Az adókulcs 10%, mindenkinek, tehát 1M-ból 100ezer, 100ezerből 10 ezer Ft az adó.
  A 6 embertől bejön összesen 150 ezer Ft az államnak, ebből van egészségügy, rendőrség, utak stb.
  A rosszul keresők panaszát meghallgatva, az állam elengedi az adójukat, de a bevétel kell, így 15%-ra emeli a jól kereső adóját.
  A jól keresőnek itt lesz elege, és megy el külföldre, ahol 3M Ft-ot kap és boldogan él.
  Itt maradtak 5-en 100 ezres bérrel, de most már nekik kell összedobni a 150ezret, mert eü és út azért kell. Holnaptól fizethetnek az eddigi 10 helyett 30% adót.
  Biztosan ezt akarjátok??

 • Zabalint

  Szerintem meg nagyon nem jó ötlet tartósan olyan irányba menni, amit nem szeretsz, csak mert azt mondják, hogy azzal jól lehet keresni. Hosszútávon még anyagilag sem nyerő.
 • Krisztián

  “Valahol el kell hogy pattonjon valami, és mi szerintem efelé tartunk. Utána majd lesz változás is.”

  25 vagyok, nekem ezt nincsen időm kivárni. Nagyszüleimnek is mindig azt mondogatták, hogy már csak 5 meg 10 év, és minden rendbe fog jönni, meg jobb lesz. Meg van a józan paraszti eszem azért ahhoz, hogy lássam, mikor akarnak madárnak nézni. És jelenleg is ez folyik. Volt egy kamu rendszerváltás, elég sok idő eltelt azóta, de alapjaiban a rendszer nem változott semmit sem

  A másik világ, Mo.-n sohasem fog bekövetkezni, és pedig azért, mert annyi ellentét feszül az emberek között, hogy nem várható komolyabb társadalmi összefogás. A mi rendszerünk az oszd meg és uralkodj elven működik. A magyar társadalom alapja a gyűlölet és a hajlam arra, hogy uszítható bármely társadalmi réteg ellen. Ezt a politikusaink ki is használják, mert nem annyira hülyék, mint amennyire sokan bizonygatják

 • Krisztián

  Nem állítottam ilyet, hogy baj. Viszont én nem fogok visszajönni. Felnyílt a szemem sok dolgot illetően.

 • Krisztián

  “Az a fő gond, hogy sokkal könnyebb kifogásokat keresni, mint másik, jobban fizető munkát, ha kell azért tanulni, vagy lemondani akár apróságokról.
  Nameg mindig jobb a kormányt, a társadalmat, az országot hibáztatni, mint magunkban elismerni a lustaságot vagy a tehetetlenséget.”

  Erről beszéltem. Hiszen Mo.-n minden tökéletesen működik, ami pedig nem, azt el lehet intézni egy vállrándítással. Aki nem keres jól, az lusta volt tanulni. Szeretnék én is ilyen egyszerű világképet.

 • szocske
  nyilván nem jó olyan munkát végezni, amit nem szeretsz, de nagyon sokan olyat végeznek, amit nem csak nem szeretnek, de még rosszul is fizet…
  Krisztián azt írta, amit szeretne csinálni, az még rosszabbul is fizetne, mint a jelenlegi munkája, erre írtam, hogy akkor úgy tűnik ez még túl nagy luxus.

  Ha ki akar mászni a gödörből, akkor olyannal kell foglalkozni, ami jobban fizet, akár tetszik és élvezi, akár nem.
  Ha már összeszedett némi tőkét, akkor talán majd válthat és foglalkozhat azzal, amit szívesen csinál csak épp nem sokat keres vele…

 • Krisztián

  A mostani adórendszer azoknak jó, akik egy bizonyos összeg felett keresnek. Nem lepődöm meg, hogy mindig azok védik ezt az abszolút igazságos adózási rendszert, akiknek több lóvé marad a zsebében. Ahogyan korábban is említettem, el fog jutni oda majd az ország (ha még pár évtized is kell hozzá), hogy lesznek csórók és gazdagok.

 • Krisztián

  “sajnos kevesen engedhetik meg azt a luxust, hogy a munkájuk lehessen a hobbijuk.
  De lehet olyan munkát is választani, amit bár kevésbé szeretsz, de jól fizet.”

  Aha. Tehát ilyenkor előkerül a “nem mindenki teheti meg, hogy a munkája legyen a hobbija” kikezdhetetlen érv. De akkor mindenki menjen mérnöknek meg szoftverfejlesztőnek, nem? Miért annyira frusztrált az emberek többsége az anyagiakon kívül? Mert utálja a munkáját.

  A demagóg adórendszeredre nem írok inkább semmit. Minden jó, így ahogy van. Mi megmutatjuk a világnak. 🙂

 • tgwh

  Mert mondjuk gyárban keres nettó 120 ezret három műszakban, de kőműves a szakmája, és feketén szabadidejében sok munkája akad? Netán még jól is dolgozik, ezért szívesen hívják bárhová, és meg is fizetik? Miért ne keressen csak kőművesként nettó 300 ezret?
  Persze animátorként meg filozófus-csillagász-bölcsész diplomákkal nem biztos hogy megél, az látod lehet. Fiatal tanárokból a legtöbb két kevésbé használható tantárgyat akarna tanítani, amit a többiek is, véletlenül sem olyat, amire kereslet lenne. Ja hogy ahhoz többet kéne tanulni.
  Szerezz gépészmérnök diplomát, nem lesz gondod a pénzzel. Mindig azt kell tanulni, amire kereslet van, nem amit a legtöbben tanulnak, mert akkor mehetsz ki külföldre mosogatni, ahhoz úgyis sok ember kell.
  Tehát azért nem vállalkozol és keresel nettó háromszázezret, mert sok a mutyi? Hát akkor menj ki külföldre, ott nem veszed észre a mutyit 😀
 • Krisztián

  “Ha ki akar mászni a gödörből, akkor olyannal kell foglalkozni, ami jobban fizet, akár tetszik és élvezi, akár nem.
  Ha már összeszedett némi tőkét, akkor talán majd válthat és foglalkozhat azzal, amit szívesen csinál csak épp nem sokat keres vele…”

  A valóság pedig inkább az lesz, hogy kimegyek külföldre, kint kitanulom, és meg fogok belőle élni. És nem kell itthon olyasmivel keresnem a kenyeremet, amit amúgy egy percig sem tudok élvezni, és teljes odaadással csinálni. Mo.-n megölik az álmaidat. Ha jobban esik, akkor persze meg lehet magyarázni, hogy mindenki lusta tanulni, meg dolgozni sem szeretnek az emberek. Segít az önigazolásban.

 • szocske

  az adórendszerről írtam egy szerintem általános iskolásoknak is érthető példát. Ennél primitívebben nem tudom leírni a lényeget, nagyon sajnálom, ha ebből csupán annyit sikerült felfognod, hogy én védem a jelenlegi adórendszert.

  mondok egy rossz hírt: tanulás és akarat nélkül angliában is csak mosogatni fogsz. Eleinte soknak tűnik majd a 300ezer Ft értékű minimálbér, aztán majd rájösz, hogy mégsem olyan sok ez, ha elmegy napi megélhetésre.

  jelenleg a (jó) informatikusok és mérnökök hiányszakmának számítanak Magyarországon, ezért őket elég jól megfizetik. Ha valaki szeret informatikus lenni, nyert, mert a hobbija lesz a munkája és jól is keres. Aki tanítani szeret, az kevésbé szerencsés. Neki dönteni kell, hogy hobbi vagy pénz. De ha lehúzott pár évet pénzkereséssel, akár el is mehet rosszabb bérért tanárnak. Vagy úgy dönthet, hogy fontosabb a hobbi, akkor megél annyiból

 • tgwh

  Na ez látod lehet. Víz-gáz számlát azért ne lopják, szólj nekik! 😀


  27 vagyok, és leszrom. Ha nem fizetnek meg, odébbállok(sokan vannak így, fiatalok). Úgy vagyok, minek keressek jobban, ha ez is elég? Fontosabb, ne kelljen ingázni. Azért van itt egy-két dolog, amiből gond lehet. Lesz itt változás, max rossz irányban, akkor lépünk mi is külföldre.
  Nem lesz olyan, hogy lesznek gazdagok meg szegények, a közgazdaságtan nem ennyire faék terület. A helyzet az, hogy aki nem fejleszt, az tönkre fog menni. A ’90-es évektől most jutunk oda, hogy eltelt 25 év, az eddig működő gépek tönkremennek, a technika rohamosan fejlődött, és bizony csóró milliomos vállalkozó, ha nem fejlesztett, szépen kicsúszik a lába alól a talaj
  Azért a szelektálás működik ám, csak még nem látod át
  Persze hogy nem lehet mindenki mérnök Ha minden min.béres elmenne magasabb bérért, nem itt tartanánk.

 • szocske
  “A valóság pedig inkább az lesz, hogy kimegyek külföldre, kint kitanulom, és meg fogok belőle élni” – kívánom, hogy sikerüljön.
  Arra azért számíts, hogy kint sem lesz könnyebb, csak itthonról tűnik könnyűnek.
  A sikerekért ott is tanulni és/vagy dolgozni kell, de mindezt nem az anyanyelveden és idegen, szokatlan mentalitással, az itthoni barátaid, rokonaid nélkül.

  Az a helyzet, hogy ha körbenézek az ismerőseim között, aki úgy ment ki, ahogy te is írod, hogy kimegy, elkezdi az aljáról, majd tanul és előbbre jut, ne ők szinte már mind itthon vannak.
  Pont azok vannak külföldön már sok éve, és esélyesen maradnak is örökre, akik itthon is egész jól boldogultak, mégis kimentek kalandvágy, (még) több pénz vagy a gyerekeik anyanyelvi környezetben való idegennyelvre oktatása miatt.

  De ne legyen igazam, tényleg sok sikert kívánok Neked!

 • graphite
  ” És nem kell itthon olyasmivel keresnem a kenyeremet, amit amúgy egy percig sem tudok élvezni, és teljes odaadással csinálni. Mo.-n megölik az álmaidat.”

  Igen, ez így van, egyetértek. Tehát kalandra fel 🙂 Nálam a végső lökést az Erste bank adta (utólag hálás vagyok nekik), mindig amikor fizetésemelést kaptam, pont annyival nőtt az ügyleti kamat 🙂 Mondanom sem kell, devizahiteles vagyok 🙂 A másik nagyon fontos szempont, hogy míg Magyarországon a bruttó 480 000 ft eléréséhez elvárt volt a heti 55 óra, addig Németországban a nettó 1 100 000-ftért heti 36 órát kell dolgozni, ez azt jelenti, hogy pénteken 2-kor mindenki elmegy elkezdeni a hosszú hétvégét, gyerekbarát a társadalom, és a bankok se akarnak mindenáron csőbe húzni. Én egy tanácsot adnék az államnak: a devizahiteles problémát úgy lehetett volna szerintem egyszerűen megoldani, hogy az árfolyamveszteséget

 • Zabalint

  Ha megpróbálsz szakembert keresni mondjuk felújításhoz, akkor rá fogsz döbbenni, hogy nincs semmi összefüggés az ismerősi ajánlás és a szakértelem között. Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, részévé kell válni a belterjes mutyi társadalomnak. A poén, hogy még vásárlóként/ügyfélként is megszívod, ha nem vagy része a rendszernek, aki része, annak meg van az autószerelője, hentese, zöldségese, stv., de ha ugyanezekhez utcáról toppansz be, akkor ha egyáltalán szóba állnak veled, nem ugyanazt a színvonalat fogod kapni, mint a haver, pl. a hentes neked adja majd a mócsingos húst. Én ilyen dolgok miatt kerülöm is az ilyen vállalkozásokat, nyilván a kereskedelemben a multik miatt nem nehéz, de szolgáltatásban még alig akad nyugati szemléletű vállalkozás.
 • graphite
  leírhatják az adójukból az érintettek, míg el nem érik a 180-as árfolyamot, amin a többi szerencsés vég-törleszthetett. Az én példámnál maradva, én kb. évi 5 millió ft-ot adóztam, ÁFÁ-val együtt, a cég adóját is beleszámítva, TB-re évi kb. 10000 ft költött rám az állam, mert szerencsére nem voltam beteg. Jelenleg ebből 0 ft-ot kap a Magyar állam. Ha az állam lemondott volna mondjuk 5 évig évi 1 millió ft-ról (kb. ennyi esetemben a 180 ft vs 256ft-on a veszteség), akkor valószínűleg nem vándoroltunk volna plusz egy igen komoly gesztus lett volna, hogy az állam is kiveszi a részét abból, amit okozott. Tehát 5 év alatt “bukott” volna az állam 5 milliót mint be nem szedett adót, de kapott volna 20 milliót mint adó. Jelenleg 0 forintot kap, ami 5 év alatt 20 millió veszteség. Biztos megérte a “nem tartottak pisztolyt a fejedhez” szlogen emlegetése, ehhez külön gratulálnék Kovács Leventének.
 • Zabalint

  De mondom, hosszútávon még anyagilag is rosszabbul jön ki az, aki olyat csinál, amit nem szeret, de állítólag megfizetik. Ugyanis jó esetben is csak az alsó kategóriát fogja képviselni a nem szeretett szakmában, miközben abban, ami érdekli, feljebb kerülhet.
 • Zabalint

  Pedig pont hogy igazságos adórendszer az, ahol mindenki a fizetése X százalékát adózza le. Így aki kétszer annyit keres, kétszer annyit adózik. Miért kéne háromszor annyit adóznia?

  És én nagyon nem beszélek haza, mert az egykulcsos adózást már jóval a bevezetése előtt jó ötletnek tartottam, aztán a mostani kormány eddigi 5 évének egyetlen értelmes intézkedésének tartottam, hogy bevezették, pedig én fél évvel ezelőttig rosszabbul jártam vele.

 • Terez Atya
  Ez a ki honnan kezdte es mire vitte meregetes eleg relativ.
  Ugyanis, legtobben nem magukhoz, hanem a kornyezetukhoz merik a progressziojukat.
  Szerintem egy semmibol jott emberket, aki osszehozott egy tisztes eletet, tobre kene becsulni, mint azt, aki ugy lett milliomos, hogy elherdalta a faterja milliardjait.
  Csakhogy a szomszed is onmagahoz es a kornyezetehez mer, a postas is, a diszkoban az a helyes csaj is, meg Mari neni is.
  Es igy rohadtul nehez ugy elni, hogy te mindent megtettel, megis a felhulye haverod a hatalmas csaladi hatszel hala elorebb tart.
  Szerintem ilyenkor jol johet egy kulfoldi munka, mivel emberunk kikerulhet a megszokott miliobol, nincs kihez merni magat egy ideig.
  Tudom, elgge Coelho-s bullshitnek tunik, de eloszor az embernek onmagaval kell kibekulnie es megtanulni tenni a kornyezetere.
 • Cold Heart

  Az itthoni többkulcsos a régebbi formájában nem volt jó. Én el tudnék fogadni egyet, de nem úgy, hogy a jelenlegi keresetem 2009-ben 60 ezer forinttal kevesebb nettót jelentett volna. Sőt, ha most jön prémium, akkor még rosszabb a különbség.
  Itthon nagyon sokan szürke/fekete gazdaságban vannak, kapják adózatlanul a pénzeket, ha mellé még a papíron is nagyobb bért kapóktól zsigerelnek ki mindent, az nem jó.
  évi 2,2 milliótól felsőkulcs? mintha vmi egetrengető összegről lenne szó.

  Nem írod le, hogy mit dolgozol jelenleg, és mit dolgoznál, ha tehetnéd, illetve azt sem mondod, hogy kint majd mit akarsz, én személy szerint kíváncsi lennék rá!

  Külföldi lét elsülhet jól is, rosszul is. Igaza van Miklósnak, hogy a problémák ott is ott lesznek, így aki itthon szenved, többnyire kint is fog, de hát kint azért picit mást jelent “legalul ” lenni – abszolút értékben, de relatív módon

 • Cold Heart
  folyt köv.

  ugyanúgy frusztráló. Itthon nincs is annyira szétszakadva a társadalom.

  Szóval, külföld: én egyetem alatt besokalltam, így kimentem fél évre Londonba. Pont a válság előtt, akkor még igen sima volt melót találni, bizonyos munkákra angol anyanyelvű embert nem lehetett szerezni. Én Caffe Nero-ban dolgoztam, fél évet, Star Buckshoz hasonló kávés cég, második legnagyobb Angliában.
  Nekem nagyon bejött, nagyot segített, mert vmit megváltoztatott a hozzáállásomban a világhoz, enélkül tényleg semmit nem segített volna. Tényleg magadnak kell változni, és lehet, hogy egy más környezet ez majd kihozza belőled, de ezt a munkát megspórolni tényleg nem tudod, azért mondja ezt neked mindenki.
  Azt meg hidd el nekem, hogy külföldön, nulláról, egyedül, nehéz. Nem tudom, mennyi barát vesz körbe, milyen a családoddal a viszonyod, de az biztos: kint erre is rá lehet döbbenni, miért is jó itthon.

 • Krisztián
  Az a lényeg, hogy ne kelljen beismerni, hogy egy abnormális országban élünk. És ebből levezetve mindent meg lehet magyarázni. Feladom.
 • szocske
  ahha, biztosan…
  vegyünk pl. egy matematika szakos tanárt, aki nagyon szeret tanítani, de van családja és lakáshitele és netto 150ezer jövedelme.
  Gondol egyet, megtanul programozni, és elmegy szoftverfejlesztőnek. Mivel nem jobban szeretne tanítani, így sosem jut előbbre, csak havi netto 500 ezer a fizetése.
  10 évig csinálja, igaz még mindig tanítani szeretne.
  10 év alatt kifizeti a hiteleit és képez némi megtakarítást. Mivel nem volt igazán jó, nem lépett előre, nem érte el a könnyen elérhető netto 1M fizetést.
  10 év után visszamegy tanítani, mondjuk netto 180 ezerért. Bezzeg a kollégái, akik végig tanárok maradtak, itt már tuti millió felett keresnek…
 • szocske
  “Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, részévé kell válni a belterjes mutyi társadalomnak. ” – ezt sajnos tapasztalom, ha az építőiparban számlát kérsz, MINDEN drágább, minimum az áfával.
  Azt a részet értem, hogy a munkadíjjal ügyeskednek, de az alapanyaggal is így megy, ha nem a praktikerben vásárolsz.
  Céges ügyfélként majdnem mindegy, hogy az áfát kifizeted felárként, mert úgyis elszámolod, így még így is megéri, bár undorító a rendszer.
  De ha valakinek magánszemélyként kell a számla valamiért (LTP-s pénz vagy csak egyszerűen becsületes), na ő pórul jár és fizeti a felárat.
 • szocske
  – csak 1 kérdés a kolbászból van a kerítés dumához:
  Németországban vettél-e már saját családi házat (de minimum egy lakást?)
  Ha nem, akkor Magyarországon miért ehhez hasonlítod a család jövedelmét???
  Ha ott jó bérelni, akkor itthon is ahhoz hasonlítsd, máris nem lett volna meg a probléma, ami miatt menned kellett.

  Ugyanezzel nem számolnak az angliába mosogatni indulók sem…
  Itthon szinte mindenkinél elvárás a saját autó saját lakás. Amit persze nem bír fenntartani az itthoni 100-120 ezres béréből.
  Aztán kint 6-an laknak egy 3 szobás lakásban, 1 fürdőszobával, nincs autójuk és nem járnak szórakozni. De elmondhatják, hogy a 300ezres bérből félre tudnak tenni 150-et. Amiből persze sosem lesz ott saját lakásuk..
  Ha itthon 6 fő élne egy 3 szobás panelban, nem lenne autója és nem bulizna, akkor a 120 ezerből félretehetne havi 80-at…
  Amiből pár év után – itt – vehet lakást.

 • szocske
  ja, és persze itthon hitelből vette a lakást és az autót, így sosem jut előbbre.
  De ha a külföldre választott életstílusban élne itthon, akkor mivel nem bulizza el a pénzét és idejét, elmehet tanulni, nyelvet, jobb szakmát, egyetemre, ami érdekli.
  És 3-5 év után simán kereshet fél milliót + lesz egy saját lakása is a félretett pénzből.
  Ezzel szemben Londonban még 10 év után is 300-ért mosogathat.
  Huszonpárévesen biztos vicces egy kommunában élni, azonban 30-40 felé már nem annyira jó, ha családot szeretne valaki, és Londonban ebből nem lesz könnyű kitörni, mivel aki itthon lusta tanulni, változtatni, az sajnos ott is lusta lesz
 • pez

  Azért a költői túlzásoktól tartózkodni kellene az anyagiakban. Légyszi számold már ki egy elég kalóriát és tápanyagot tartalmazó étrendhez mennyibe kerülnek az alapanyagok meg az elkészítésük egy hónapra, ezt vond ki a 40e-ből és nézd meg mi marad.
 • pez

  Szerintem az általános környezet zavar itthon, esetleg a társadalmi folyamatokat próbálod a jövőre vetíteni, és ezek aggasztanak – nem vagy egyedül.
  Ajánlom a figyelmedbe ezt a cikket:
  mrmoneymustache.com/2013/10/07/how-big-is-your-circle-of-control/
 • pez

  Hétvégi portfoliós TKM cikk témájában írsz valamit?
 • Zabalint

  Ja, csak eleve attól, hogy matek tanár, nem biztos, hogy van affinitása a programozáshoz. Az a nettó 500 tehát várhatóan lesz 200 vidéken, 300-350 Pesten. De nem egyből, előtte évekig tanulni fog meg félingyen elvállalni kisebb melókat, hogy legyen referenciája. Végül kb. ugyanott lesz 10 év után, mint ha ugyanazt az időt és energiát korrepetálással töltötte volna.

  És akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen egészségügyi következményei lehetnek, ha valaki olyan munkát csinál, amit nem szeret.

  Amúgy nem hiszem, hogy komolyan gondolod, hogy 500 nettó az alsó kategória programozásban…

 • Penge
  Az egy háztartásra jutó államadóssággal hogyan lehetne vagyont számolni? Nem ugyanaz, valaki állampapírtulajdonos, aki visszakapja a pénzét az államtól kamatostól és ezzel növeli a teljes, így egy főre jutó államadósságot is, vagy csak megszületett és így alanyi jogon “örökölte” az államadósság ráeső részét is.

  A top 100-at tényleg ki lehetne venni, ám én legjobban azt hiányolom, hogy nem nettó(!) vagyont számolnak. Nem mindegy, hogy valaki 70M-s villában 90 milliónyi devizaadóssággal el van úszva és hiába 1 misi a nettója ha a rezsi is 800e körül alakul. Szemben egy vidéki nyugdíjassal, aki egy 2M értékű ingatlanban él, de a minimálrezsi (fúrt kút, fatüzelés) miatt maximum a felét éli fel a nyugíjának, ezért már sok-sok millió vagyona fel van halmozva, ami rokonok híján az államra fog szállni. Nettó vagyon tekintetében utóbbi a “gazdagabb”.

 • Zabalint

  A számla kérdése csak a jéghegy csúcsak. Nagyon nehéz megfogalmazni, de a szemlélettel van a bajom, és ez nem csak az építőiparra igaz.
 • szocske
  akik Londonba mennek mosogatni bizonyára a biopiacon vásárolnak, ugye?
  Az átlag londoni magyar mosogató életvitelét fordítottam le magyarra:
  Bérelnek hatan egy 3 szobás lepukkant lakást, maximum 150ezer rezsivel, de vidéken kijön 80-ból is, és ha spórolni akar, miért menne Bp-re, multinál összeszerelőüzemben vidéken is megkeresi a 120 ezret. De nézzünk egy átlagot, legyen 120 ezer Ft 6 főre a lakás, fejenként 20 ezer a lakhatás.
  Éljenek úgy, ahogy Londonban tennék: szórakozás nincs, a lidlben megvehető legolcsóbb alapanyagból főznek maguknak ételt, ha közösen főznek egész biztos kijönnek másik 120 ezerből, így fejenként 80 ezret havonta félre tudnak tenni.
  Mivel itthon vannak, még arra sem megy el pénz, hogy 3-4 havonta hazarepüljenek 1-1 hétre.
  2-3 LTP szerződéssel 4 év alatt lesz 3-4,5 M Ft önerő lakásvásárlásra, ebből vidéken majdnem kap egy olyan panelt, amiben eddig élt.
 • Zabalint

  Én például itthon nem élnék már bérelt lakásban, mert rossz tapasztalataim voltak ebben, ahhoz hogy ez változzon, üzleti szemléletű bérbeadók kellenének, szemben a mostani kiadom a nagymama lakását, de hangosan ne lélegezzetek, mert az összes szomszéd az ismerősöm, és ha az unokaöcsémnek kell a lakás, 1 hónap múlva költözhettek szemléletűek helyett. Nyugaton viszont simán bérelnék.

  A másik, hogy ne csak Londont nézd. Bátyám például moat költözik Németországban, a régi és az új bérleménye is kb. budapesti árakon van. Igaz, nem nagyvárosban van, hanem egy nagyváros agglomerációjában (de ott helyben van munkahely). Egy ismerősöm meg egy 200 ezres angol városban bérel egy szobát, 1000 fontot keres olyan munkával, amiért itthon minimálbért kapna, 300 fontért bérel rezsistül egy szobát. Ugyanez itthon a minimálbérből épp kijönne, de akkor miből élne?

 • graphite
  “Németországban vettél-e már saját családi házat (de minimum egy lakást?)”

  Nos, falun már lehet 200 000 EUR-ért is házat venni, de természetesen nem fogok vásárolni, hiszen ahhoz hitelt kellene felvegyek. Jelenleg havi 1500 EUR-t tudunk megtakarítani, az albérlet mellett, és az autók fenntartása mellett, úgy, hogy a párom is dolgozik 6 órában. Ha ingatlant vásárolnánk, akkor a jelenlegi bérleti díjat is törlesztésre fordíthatnánk, így akár 12 év alatt vehetnénk egy ingatlant. Ami szerintem elég nagy butaság lenne, mert elvesztenénk a mobilitásunkat, plusz, ki tudja, mennyit érne 12 év múlva az adott ingatlan? Ami különbözik Magyarországhoz képest:
  – a páromat felvették dolgozni 7 év kihagyás után mint informatikus napi 6 órában (otthon semmi esélye nem volt elhelyezkedni ilyen feltételekkel)
  – nekem többszöröződött a fizetésem, és lecsökkent a heti munkaórák száma

 • Bela

  Elküldenéd ennek a miskolci programozóiskolának a címét?
  Kiszámoló biztos szívesen összeköt minket.
  Köszi!
 • graphite
  – Magyarországon, az ott tartózkodás vége felé volt idő, hogy már csak személyi hitelből tudtuk fizetni a megemelkedett devizahitelt (havi törlesztő 198 000 ft lett, 60 nm-es ingatlan a XV kerületben)
  – 2.5 év alatt az összes hitelünktől megszabadultunk, jelenleg csak a lakáshitel van hátra,
  valószínűleg 2 év alatt az is véget ér, lejár a 10 év a szocpol miatt, és eladhatjuk az ingatlant
  – 14 millió ft hitelt vettünk fel 2007-ben, 14,8 milliót fizettünk eddig, (nagy része kamat), a fennmaradó tőketartozás 18 millió ft. Nem tartottak pisztolyt a fejünkhöz, de azért nem esett jól 🙂
 • Zabalint

  Aki Ft-ban 300-ért mosogat Angliában 10 évig, az itthon eleve nem keresne 120 nettót, arról nem is beszélve, hogy ennél ott többet keresnek, az említett ismerősöm vasalásért 1000 font körül, ami 450 ezer Ft. Másrészt a bérbeadó ceruzája vastagabban fog itthon is, ha 6 különálló embernek adja ki a lakást, és jogosan, mert nagyobb a kockázat. Harmadrészt szélsőséges a példád, mert a többség itthon és ott is külön szobát vesz ki, ha egyedülálló.
 • Zabalint

  Azt irtad 120-ból 80-at félretesz. A vidéken 80-ból kijön rezsistül 6főre, azt felejtsd el, mert ahol van összeszerelő üzem, ott kb. pesti árak vannak, vagy majdnem pesti árak, szóval maradjon a 150k. Az osztva 6-al, bár nem reális a példád, mert így ott sem élnek, de legyen, az 25 ezer Ft. Tehát az embered 15 ezerből eszik, cserléli az elkopott ruháit, meg megvesz minden egyebet. Nos ha 5 ezer az egyébb, ami irreálisan alacsony, akkor marad 10, ami egy napra 333 Ft. Remélem csak viccből nyomod az egészet, mert ezt te sem gondolhatod komolyan. Ebből a napi kalória igény a legolcsóbb kenyérből épp kijönne, ami az etióp gyerekeknél tapasztalt felpuffadást eredményezne, a fehérje hiány miatt, és akkor vitaminokról, ásványi anyagokról még nem beszéltünk. Ja, biokaja, aha…
 • szocske

  codecool.com/

  (@kiszámoló, ha esetleg úgy véled valamiért nem való ide a link, akkor mailben küld el légyszi Bélának)

 • szocske

  Akkor legyen konkrét példa:
  Miskolc, avasi lakótelep, 3 szobás távfűtéses panellakások ára 3-4M Ft, a bérleti díj 30-40ezer+rezsi/hó.
  Nyilván nem gyönyörűen felújított, és 6 főre nem is kényelmes, de ha Londonban belefér, itt miért számoljunk jobbal?

  Munkahely:
  Miskolcon Bosch és Takata, 30 km-re Tiszaújváros, Jabil, ide van műszakos busz, bár a többség telekocsizik, mert az kényelmesebb, és busz helyett kérik a 9Ft/km bejárási támogatást, ami 4 fő esetén már szűken fedezi az autós bejárás költségeit, persze az autó fenntartási ktsgeivel nem mindig számolnak.

 • pez

  Tisztelettel érdeklődnék hogyan vettél/vettetek fel hitelt (a belső monológ és a mögöttes történet, nem az adminisztráció).
 • Bela
  köszcsi 🙂
 • Janos82
  Najo, akkor elmeselem, hogy en hogyan eldegeltem Angliaban 2007ben.

  Vegig minimalbert kerestem.

  3 helyen laktam.

  Az elso helyen 7-8an voltunk 1 furdoszobara. + voltak csotanyok, igaz itt csak heti 50 font volt a berleti dij, de vegig 2en laktunk a szobaban.
  Masodik helyen 5en voltunk, itt kulon szobam volt es 60 font/ het
  A harmadik helyen ugyszinten 50 font, es ott kb 8an voltunk 1 furdore.

  Ja, es eleg sokan eltek igy akkoriban, mert igy kb kifizetheto. En 800-1000 fontig kerestem.

  Tudtam felretenni is, bar abban sokat segitettek az indiaiak alltal fenntatott ingyenes etkezdek:)

  @graphite: Gondolom valami nagyon hianyszakmad van, mert ez azert nem jellemzo amit leirsz. Valoszinuleg orvos lehetsz, mert az indokolna ekkora elterest ( vagy egyeb egeszsegugyi dolgozo).

 • Cold Heart

  engem tényleg érdekelne a kérdésemre a válasz, kár ,hogy most farolsz ki a témából.