Garantált éves 15% hozam forintban!

2012-02-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ezt az ajánlatot találtam egy viszonylag ismertebb oldalon:

Szeretnénk figyelmébe ajánlani a jelenlegi devizapiacon vonzó befektetési lehetőséget kínáló Strukturált RC-Deviza terméket.

Forint befektetése esetén akár éves garantált 15%.

Euró befektetése esetén akár éves garantált 12%.

Dollár befektetése esetén akár éves garantált 12%.

- A 15% éves hozam a lejáratkori árfolyamtól függetlenül jár!
- Ha a megfigyelés időpontjában a forintom a mostani 291.5-ről 288-ra vagy az alá erősödik, a mai árfolyamnál 3.5 Ft-tal kedvezőbben váltódik át a pénzem EUR-ra.
- Ezt követően akár újraindíthatom a befektetést immár EUR-ban 12% körüli várható éves hozammal.

Kinek jó ez a befektetés?

- aki a magasabb hozam érdekében hajlandó magasabb kockázatot vállalni
- aki stagnáló/oldalazó piacon is szeretne magas hozamot elérni
- aki egyedi igényeihez alakítható befektetést keres

Az Ön számára Optimális Befektetési Megoldást Nyújthat a Strukturált Termék RC- Deviza Hiszen:

- számos devizapárra, mint Alaptermékre, köthető: EUR/HUF, USD/HUF, EUR/USD, EUR/GBP, EUR/CHF, CHF/HUF, GBP/HUF, GBP/USD.
- a választott Alaptermék árfolyamának oldalazó mozgása esetén vonzó hozam érhető el a termékkel;
- vonzó Bónusz kifizetést tesz lehetővé. A Bónusz értéke mindig kifizetésre kerül, így csökkentve a kockázatot;
- magasabb hozam magasabb kockázattal párosul, ami abból ered, hogy a termék lejáratakor előfordulhat olyan piaci körülmény, amikor az Ügyfél által befektetett összeg meghatározott Váltási árfolyamon konvertálásra kerül,
- egyedi igényeknek megfelelően alakítható termékparaméterekkel rendelkezik.

Kicsit próbáljuk meg értelmezni az ajánlatot. Ha forintot fektetek be, garantáltan kapok 15% hozamot, függetlenül valami árfolyamtól. Ez szuper. Ha csökken az euró ára, további hasznom is lesz. Ez még jobb. Utána még euroban is befektethetek 12%-os éves hozamba. Ennél jobb már nem is kell. Hol írhatom alá az ajánlatot?

Mielőtt még az összes pénzedet beleölöd ebbe és a hasonló lehetőségekbe, egy pillanatra vedd elő a józan eszedet és tedd fel a kérdést magadnak, nem túl szép-e az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen? Garantált 15% forintban? Mi ennek az ára?

Bár a termék leírása nem áll rendelkezésünkre, azért próbáljuk meg kitalálni, mi lehet az ajánlat mögött. Valószínűleg arra akarnak rávenni, hogy legyél egy opció kiírója. Emlékszel még a cikkemre, amit a nagy forintpánik alatt írtam, hogy ne váltsd át a pénzed, inkább vegyél opciót 3,36%-ért, így bármi történik, a jelenlegi árfolyam felett egy kicsivel az összes pénzed át tudod váltani eurora, ha nagyon elszaladna az árfolyam? Ha pedig nem, akkor megúszod az átváltás költségeit. Olvasd el ezt a cikket itt, leírtam, pontosan hogyan is működik ez.

Nos, itt ugyanez lehet a szituáció, csak éppen a bot másik végén állsz. Nem te fizetsz a lehetőségért, hanem neked fizetnek azért, hogy tartsd a hátad, akármennyire is megdrágul az euro.

A "biztos 15% hozam" valószínűleg nem más, mint a pénz, amit az opció kiírásáért kapsz. Amiről hallgatnak, hogy ha megerősödik az euro a futamidő alatt, te akár az összes tőkédet is elveszted, hiszen akkor lehívják az opciódat és te fizeted zsebből az árfolyam-különbözetet. De már pár forint erősödés is nagyon megtépázhatja a tőkédet, főleg, ha még tőkeáttétel is van a csomagban, ilyenkor pár forint elmozdulás is a teljes tőkéd elvesztését jelentheti. (A tőkeáttételről itt írtam.)

(Update: az egyik banknál az ilyen termék esetében fix árfolyamon váltják át a pénzed, így nem tudsz egy adott összegnél nagyobbat bukni. Ez nagy könnyebbség, hogy nem buksz korlátlan sokat. Ez sokat csökkent a termék kockázatosságán. Ha ez itt is így van, nem igaz az, hogy minden pénzed elvesztheted.)

Ezért a csekély kis kockázatért kapsz évi 15%-ot, de mivel csak egy hónapra szól az ajánlat, igazából az éves kamatnak tizenketted része csak a tiéd. Mivel ma bárhol kapsz 8%-os bankkamatot, a tulajdonképpeni bruttó hasznod a felvállalt kockázatért cserébe (15%-8%)/12, azaz 0,58%, ebből már csak a kamatadót kell kifizetned.

Tehát felteszem a kérdést a hirdetésnél kicsit pontosabban megfogalmazva: a költségeket nem számolva (utalások, értékpapírszámla-nyitás, stb.) bruttó 0,58%, azaz nettó 0,49% plusz hozamért be mered-e vállalni a kockázatot, hogy a pénzed egy részét elbukhatod, ha a következő 30 napban az euro megdrágul, vagy gyengül?  Persze ne legyünk igazságtalanok, cserébe úgy tűnik, az árfolyamesésen viszont nyerhetsz is.

Nos tehát, miután egy kicsit értelmeztük a hirdetést, még mindig készen állsz-e a vásárlásra?

Újra kérlek benneteket, soha ne vágjatok bele olyan befektetésbe, amit nem 100%-osan értetek és használjátok a józan eszeteket. Ha valaki garantált 15%-os forinthozamról, vagy 12%-os eurohozamról beszél, akkor egyből kezdj egy gyanakodni, hogy az nem úgy van, vagy legalábbis valami fontos dolgot elhallgatnak, vagy te nem érted, mi benne a kockázat.

(Ezzel a cikkel nem azt akarom sugallni, hogy minden kockázatos befektetés rossz döntés, belevághatsz ebbe a befektetésbe is, mert az is lehet, hogy nyersz rajta. De csak akkor tedd, ha pontosan érted, mit is kockáztatsz az esetleges nyereségért cserében.)

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram