Az orosz gazdaság számokban

Ukrajna lerohanása miatt hozott kereskedelmi szankciókkal kapcsolatban érdemes megnézni, mekkora is az orosz gazdaság, mennyit veszíthet a szankciókkal az Unió és mennyit Oroszország.

(Az Egyesült Államok könnyen hoz szankciókat, neki nincs szüksége az orosz gázra, műtrágyára vagy búzára. Az Uniót azonban sokkal jobban érintik a szankciók miatt fellépő áruhiány és az ebből fakadó áremelkedés.)

Az Unió GDP-je 2021-ben 17,1 billió dollár.

Oroszország GDP-je 1,7 billió dollár volt 2021-ben, hála a magas gáz és olajárnak. (2020-ban még csak 1,48 billió dollár volt az orosz GDP.)

(Összehasonlításul néhány uniós GDP adat: Németország 4,21 billió dollár, Olaszország 1,92 billió dollár, Franciaország 2,69 billió dollár, Spanyolország 1,36 billió dollár)

Az orosz gazdaság teljesítménye erősen ki van téve az olaj és a gáz árának:

A legnagyobb orosz tőzsdei cégek között elvétve találni olyat, ami nem olajjal vagy egyéb nyersanyaggal lenne kapcsolatos:


Oroszország adja a világ GDP-jének a 1,31%-át.

Ha a szankciók egyforma mértékben sújtanák az uniós és az orosz gazdaságot is, akkor egy 30%-os orosz GDP esés (ami megfelel az 1929-es világválság hatásának, tulajdonképpen egy teljes összeomlás lenne) 3%-os mínuszt jelentene az Uniónak, ami megfelel egy kellemetlen, erős recessziónak.

Az orosz gazdaság főként a nyersanyag kivitelén és az abból vásárolt fogyasztási termékek importján alapul.

Az orosz kivitel (407 milliár dollár 2020-ban) közel felét adta a kőolaj és feldolgozott olajtermékek (190 milliárd dollár 2020-ban). A számunkra oly fontos gáz ehhez képest elhanyagolható, évi 26,3 milliárd dollár volt 2020-ban, majd a megugró árak miatt ez megduplázódott 2021-ben.

Orosz árbevétel a földgázból az elmúlt években:

Vagyis az orosz olaj kitiltása a világgazdaságból lefelezné az orosz exportot, míg a gáz ehhez képest negyedannyi kárt okozna még a mostani magas ár mellett is.

Európa 183 milliárd köbméter gázt vásárolt 2021-ben (2018-ban még 201 milliárd köbmétert, de ez természetesen nagyban függ az időjárástól is)

Kína ezzel szemben csak 10 milliárd köbméter orosz gázt vett meg.

Legnagyobb vásárlói az orosz vezetékes gáznak:

Európa gázigényének jelenleg 41%-a származik Oroszországból, a probléma leginkább az, hogy nagyon egyenetlen az elosztás. Míg Franciaország alig szorul rá az orosz gázra, Bulgária csak orosz gázt használ.

Európa a kieső orosz gázt nem könnyen, de néhány éven belül tudja nagyrészt pótolni, hajón szállított cseppfolyósított gázzal (de ehhez fogadóállomásokat kell építeni, illetve a többi országgal versenyezni az elérhető kapacitások lekötéséhez), a holland gázmezők újranyitásával, a lengyel palagáz engedélyezésével, a román gázmezők termelésének megkezdésével és így tovább. A németek is időlegesen vissza tudnák kapcsolni az erőműveiket, az is szintén jelentősen csökkentené a földgázra való igényt.

Nem lesz örömteli a következő pár év, ha át kell állni egy orosz gáz nélküli állapotra, de végre felébredtek az Unió vezetői a csipkerózsika álmukból, rájöttek, hogy Északi Áramlat helyett LNG fogadókat kellett volna építeni az elmúlt években.

Azonban Oroszország sokkal rosszabbul jár, mert az Unión kívül vezetékes gázt érdemi mennyiségben csak Kínának tudna eladni, azt is csak néhány év múlva, amikor kiépülnek a vezetékek. Ezzel azonban Kína csicskája lesz az ország, mert Kína, amelyik minden tekintetben legalább tízszer akkora, mint Oroszország (a kínai GDP 17,7 billió dollár volt 2021-ben, bő tízszerese az orosznak), pontosan tudja, hogy más komoly vevő hiányában annyit ad az orosz gázért, amennyit akar. Eddig is megvolt orosz gáz nélkül, ezután is meglesz, ha akar.

A legtöbb közép-ázsiai országnak van saját földgáza, Mongólia nem lenne egy nagy felvevőpiac, India pedig messze van vezetékes gáz számára. Ilyen mennyiséghez kiépíteni LNG szállítási kapacitást rövid időn belül pedig lehetetlen küldetés. (A gazdaságilag közel tizenötször nagyobb és sokkal fejlettebb Egyesült Államok erőltetett fejlesztés mellett is a mai napig sem érte el az Európa által jelenleg Oroszországtól vásárolt mennyiséget az LNG piacán.)

Az orosz olajipar ráadásul nagyon rá van szorulva a nyugati technológiára, egyre nehezebb körülmények között kell kibányászni az olajat és a földgázt, amire Oroszország magától már nem képes. Az Északi áramlat vezetéket sem véletlenül főleg nyugati cégek építették és nem véletlenül kell az oroszoknak minden kitermelési projektbe nyugati cégeket bevonnia.

Oroszország a legnagyobb gabona exportőr a világon, 8,14 milliárd dollár értékben, a második az USA 6,94 milliárd dollár értékben, Kanada, Franciaország majd Ukrajna (3,11 milliárd dollár) a további sorrend.

Az orosz és az ukrán búza kiesése a világpiacról az Uniónak maximum annyiban fáj, hogy drágább lesz a kenyér és a pizzatészta, ezért kevesebb jut majd Iphone-ra vagy nyaralásra.

Azonban rengeteg szegény országban, ahol az emberek a jövedelmük zömét energiahordozókra és alapvető élelmiszerre költik, nagyon nagy bajt, konkrétan éhezést okoz a 14 éves csúcson lévő búza és olajár. A legnagyobb gabona importőr országok Egyiptom (4,67 milliárd dollár), Indonézia (2,32 milliárd dollár), Törökország, Olaszország és Fülöp-szigetek.

Gabonaár változása az elmúlt öt évben:

Szintén jelentős exportőr Oroszország a műtrágya tekintetében, az éves 24 milliárd dolláros piacon Oroszország a második legnagyobb exportőr Kína után, évi 3,36 milliárd dolláros kivitellel, megelőzve Marokkót és az Egyesült Államokat. A legnagyobb importőrök Brazília és India.

Az orosz kivitel 13%-a Kínába megy, a maradék nagy része viszont azokba az országokba, amelyek most szankciókkal sújtják Ukrajna lerohanása miatt:

Jelentős tétel még az orosz kivitelben a kőszén, ebben a harmadik legnagyobb exportőr Oroszország, évi 17,6 milliárd dollár értékben, a legnagyobb vásárlók a világpiacon Dél-Korea, Kína, Japán és több európai ország.

Szintén a legnagyobb exportőr Oroszország a félkész acéltermékek tekintetében, évi 7 milliárd dollár értékben, illetve a nikkel kivitelében, évi 4 milliárd dollár értékben.

Amint látszik, Oroszország teljes leválasztása a világpiacról komoly áremelkedést okoz/okozna számos termék tekintetében világszerte, akár élelmiszer, akár nyersanyag szempontjából. Ide tartozik az olaj, a kőszén, de a nikkel is, ami egyre fontosabb az elektromos autók miatt. Ezek áremelkedése biztosra vehető.

Ami nagyon sérülékennyé teszi Oroszországot, hogy bár búzája és olaja van elég, tehát éhen nem fognak halni és meg sem fagynak, de minden másból komoly behozatalra szorul.

Az orosz jólét fenntartásához elengedhetetlen az import, legyen szó autóról, mobiltelefonról, bányászati gépekről, modern technikáról, vagy bármi másról.

Az orosz import összetétele:

Megfelelő processzorok nélkül, repülőgép-alkatrész nélkül az orosz hadipar is lehúzhatja a rolót. De bármilyen gép építésénél elég egyetlen alkatrész hiánya, hogy ne lehessen legyártani. (Ezt az európai autógyárak már megtanulták az elmúlt két évben.)

Ha nem lesz Iphone, Samsung telefon, új autó és nagyjából semmi más, ha nem lesz hová menni nyaralni és nem lesz mivel repülni, akkor elég nehéz lesz az orosz középosztályt meggyőzni arról, hogy de helyette most van büszke nemzeti öntudatuk.

Ha folytatódnak vagy elmélyülnek az orosz gazdasági szankciók, akkor az egész világon elég komoly inflációnövekedésre kell felkészülni a nyersanyagok terén, de igazán rosszul az oroszok fognak járni.

Ha esetleg Kína segít is egy ideig kijátszani a nyugati embargót, ha választania kell majd Kínának, hogy Oroszországot segíti és 25%-os vámot kap a nyakába a legfontosabb piacain vagy inkább megtartja a mostani pozícióját, de elengedi Oroszország kezét, egy pillanatig sem lesz kérdés, hogy mit fog választani, diktátorok kölcsönös dacszövetsége ide vagy oda.

Azzal, hogy megtámadták Ukrajnát, nagyon elszámították magukat. Azt gondolták, hogy az Unió megosztott és egyébként is sakkban tartják a gázzal Európát. Soha ilyen egységes még nem volt az Unió, a rebellis, orosz érdekek számára megvett államok sem mertek kilógni a sorból és végre felfogták a döntéshozók, hogy nem függhetnek tovább egy diktatúra energiaellátásától.

(S csak tényleg zárójelben, de a félelmetes orosz haderő mítosza is megtört, inkább nevetséges, mint félelmetes az eddigi orosz hadi teljesítmény, nem sokat fejlődött a szovjet idők óta. Az elképesztő túlerő, a félévi felkészülés és az agresszoroknak kedvező figyelmeztetés nélküli támadás ellenére mindennel kudarcot vallottak Európa legszegényebb országával szemben, nincs két fegyvernem, ami együtt tudna működni, még akkor sem, ha éppen nem fogytak ki az üzemanyagból. Az állítólagos precíziós fegyverek nincsenek sehol, vagy már elhasználták mind a tízet. Ezért aztán maradtak a régi, jól bevált receptnél: ész és válogatás nélkül porig ágyúznak minden várost, mit sem törődve azzal, hogy a kelet-ukrán városok lakóinak 80%-a szintén orosz nemzetiségű. Ezután nehéz lesz fenyegetni a világot az orosz hadi teljesítménnyel, az orosz hadsereg elrettentő mivolta nagyjából a nullára zuhant. Nem hogy Berlinig, még a határtól ötven kilométerre sem tudtak eljutni tíz nap alatt egy náluk elvileg sokkal gyengébb ellenséggel szemben sem. Legújabb hír hétfőről, hogy már civil járműveket, teherautókat, buszokat, tartálykocsikat szállítanak a frontra, hogy az orosz hadsereg ellátást biztosítani tudják)

Share

261 hozzászólás

 • Kmiki
  Mar amikor Paks epult is allt a balhe, mert a szovjet informatikai rendszert lehetetlen volt mukodesre birni. Ugyhogy vegul a vezerlestechnologia hazai fejlesztesu szoftver lett, amely nyugati technologian alapult. Volt olyan hardver, amit kalandos uton, kvazi feketen szerezte be hozza szinten nyugatrol.
 • Ekvi
  @dr_csernus – A hiperszonikus fegyverek terén is alkottak az oroszok, a kínaiakkal együtt. Úgy tűnik lekörözték az USÁ-t. De lehet ezek a betyár amerikai fegyvergyártók csak nagyobb védelmi költségvetési pénzekért lobbiznak, pedig már megvannak az ugyanolyan hatékony fegyverek.

  kdrv.com/news/pentagon-to-host-high-level-meeting-to-light-a-fire-and-speed-up-hypersonic-weapon/article_8f8d1f32-ed19-5e90-86b7-87a947a96c8e.html

 • Doze
  Merkelnek is kezet lehet csókolni, a középen állás politikája miatt… beengedték az olyan despotákat mint putyin. Nem szabadott volna. Engedtek a multiknak, az olcsó energia miatt. Most egyszer s mindenkorra megtanuljak komoly ára van… 1 hét alatt a feje tetejére állt a világ.
 • József2
  Sajnos nem értek egyet mindennel, Oroszország, ha akarta volna a légterek likvidálását követően ballisztikus rakétákkal, vadászgépekkel 1órán belül porig rombolhatott volna bármit. És fél órán belül kilövi a netet, vizet, áramot mindenhol.. Jelen helyzetben autók járnak Kijevben, mehetnek bevásárolni az emberek.. van áram, víz. Amikor USA ment céltalanul lövöldözni drónokkal közel keletre akkor biztos nem voltak civil áldozatok, ott nem voltak háborús bűnök ugye?
  amit a liberálisok csinálnak az meg parádé, öngól.. azért mert valaki orosz állampolgár, nem vehet részt sporteseményeken(!) , kirúgják az állásaikból, ellehetetlenítik őket.. igen pusztán a származásuk miatt…nem ők akarták ezt úgy gondolom.. egy élet munkáit nullázzák le.. kérdem én ez nem faji/származásbeli hátrányos megkülönböztetés? Ez nem 1939-et és feketébb Amerikát idézi…? 🙂 hol a különbség?
 • Exp
  Most latom az uj “Tisztelet a hosoknek!” borito kepet… hatalmasat csalodtam most benned.

  Nagyon egyoldalu amit a mainstream “zsido” medio csinal most, ez mar tenyleg tulzas, es elfogadhatatlan.

  Kar, hogy te is bealltal a sorba…

  Én meg a sok nacionalista, gyűlölködő emberben csalódtam hatalmasat, akik egy ilyen helyzetben is a régi nótát fújják, egyedüliként egész Európában.

  Mintha náluk nem lenne kormányzati szintre emelt gyűlölködés és uszítás a külföldiek ellen, náluk nem lenne Mi hazánk, meg becsület napja, nálunk nem lennének a cigányok másodrendű állampolgárok.

  A sok nácinak meg nacionalistának ideje lenne tükörbe néznie és felfogni, hogy ez most nem ilyen pitiáner dolgokról szól.

  A magyar nácik semmivel sem jobbak, mint az ukrán nácik és szerintem nincsenek kevesebben sem.

  S ég az arcom, hogy idehaza még mindig a putyini propagandát tolja az állami média és az emberek nagy része el is hiszi.

  S azért is, hogy nekem kell magyarázkodnom a náciknak, hogy miért vállalok sorsközösséget egy ok nélkül megtámadt nemzettel, akik hősként védik a hazájukat az orosz agresszió ellen.

 • gfdsg
  Szerintem azt nem szabad elhibázottnak nevezni, hogy mondjuk egy oroszországot megpróbálnak bevezetni egyrészt egy kölcsönös gazdasági függési, másrészt egy jóléti államot megalapozó rendszerbe.
  Ha erre mód van, akkor újra meg kell próbálni. A hiba inkább a túlzott naivitás és/vagy becsvágy volt, amivel ezt csinálták.

  Jó lenne, ha oroszország egy jó mély kölcsönös gazdasági együttműködést alakítana ki az eu-val, de cserében jóval demokratikusabb irányban kellene haladnia.

  Ez lenne mindenkinek az érdekes.

  Persze az nyilvánvaló, hogy Putyinnal ez nem fog megvalósulni, és ez már a háború előtt is az volt.
  De szerintem a végső célnak ennek kell lennie.

  Viszont csakis az orosz emberek körülményeinek javítása esetén. Tehát a politikai szelidülésnek feltételnek kell lennie.

 • Kiszamolo
  József2, legalább is ez a propaganda. El ne hidd már, hogy ekkora arcvesztés mellett Putyin nem tesz meg mindent, hogy minél hamarabb térdre kényszerítse az ukránokat.

  Ezek tényleg ennyit tudnak.

  Amerika soha nem lőtt tüzérséggel ész nélkül városokat, csak hogy földig rombolja őket. De ha még tett volna is ilyet, semmivel sem csökkentené az oroszok bűneit.

 • gfdgdf
  1938 amerikájával az a különbség, hogy az 8 évtizede volt, már azok is alig élnek, akik akkor születtek, nem hogy az akkori felnőttek. Ez meg most történik.
  De megígérem neked, hogy egyénileg bojkottálom az 1938 amerikáját, nem veszek semmit, amit abban az évben gyártottak az usában.

  Az egyszerű orosz állampolgárok valóban tartanak ettől, de az ő szankciónálásukat senki sem kérte, és nem is helyes. De mondjuk putyin jóbarátját, meg az orosz oligarhákat ne vegyük ide, őket jogosan rúgják ki. Azokban a sportágakban, amiket követek az orosz sportolók indulhatnak, ha nem orosz színekben teszik, de nem tudom ez mindenhol így van-e.

  Meg hát a nem vehet részt a sporteseményen másik oldalán tüzérséggel lövés van.

  Amúgy vicces a liberálisok szidása, mert az, hogy szabad reklamálnod az liberális vívmány. Ott meg elvinne a rendőrség miután megrúgdostak a földön.

 • dffdsf
  Azzal kéne kezdeni, hogy magyarországon:
  – az egyházi iskolába nem kötelező mindenkit felvenni, ez a szegregált oktatás megvalósítása itthon. az egyháziba megy a fehér, a cigány meg az államiba
  – nyilas székháznál szoktak tüntetni a magyar nácik
  – “tetücsúszdás” meg a karlendítéses náci jobbikosok?
  – a romaygilkosságok, ahol a házból kiszaladó valami 5 vagy hány éves gyereket lelőtték
  – magyar gárda vonulások
  – roma kitelepítések
  – farkas flórián
  – állami antiszemita kampányok
  – állami xenofob kampányok
  – pedofilellenes törvény, amiben a pedofilok nem, de a melegek szerepelnek
  – mi hazánk nyíltan rasszista, fasiszta és valószínűleg bejutnak a parlamentbe, de van politikusuk, aki már volt is bent

  Persze biztos a kijevből származó kétgyerekes anyuka járt kárpátaljára magyarokat verni, aki most menekül, szóval tuti van értelme annak, amit mondasz.

  Nincs.

 • Gábor

  “József2, legalább is ez a propaganda.”

  József pedig közel jár az igazsághoz, Orosz részről egyáltalán nem vetettek be mindent és nem tettek meg mindent amit tehetek volna. József részéről ebben nincs semmi propaganda, olvasni kell hazai és (nyugati) külföldi katonai és haditechnikában járatos fórumokat és abból az látszik, amit József írt.
  Hogy miért így támadják, vagy miért azokkal a csapatokkal kezdték el támadni Ukrajnát, az már a találgatás szintje.
  Egyenlőre fogalmunk sincs mik voltak a kezdeti és stratégiai célok, mindenki csak találgat, amiket nem lehet kész tényeknek venni. Minkét oldalról sok a dezinformáció, lásd Kijev szelleme, a tényleges veszteségek is csak találgatások.
  Azt se felejtsük el, hogy az Orosz nem nyugati felfogással tervezi a hadmozdulatait.
  Ukrán részről meg annyi győzelmi jelentés jött, hogy az szerint már nekik kellen Moszkvánál lenni.

 • JavaDev
  ugynok
  ez pontosan az a fajta mese habbal, amiert egy kocsmäban esetleg meghivnak egy sörre, meg veregetik a välladat. Remelem ez a blog azert ennel ertelmesebb embereknek szol. Pär kerdest, ha megvälaszolnäl:

  “Szerintem az USA kavarta a szart elsősorban (el akarja kerülni, hogy a német technológia találkozzon az orosz nyersanyaggal…”
  – miert lenne az USA erdeke bärmit kavarni, amikor a prioritäsa reg a kina környeki vizeken van. MIert akarna bärmilyen bonyodalmat a hätorszägban?
  – a nemet technologia mär reg talälkozott az orosz nyersanyaggal. Miert pont most problema ez?
  – jobb lenne az USA-nak, ha Oroszorszäg eltävolodva Europätol a kinai technologiäval pärositanä a nyersanyagät?

  “meg csak el kéne adni a fegyvereket”
  – szerinted mekkora haszon van a fegyvereken es mekkora a többi ceg oroszorszägi üzletein (Apple, Microsoft, stb.)?

  folyt köv

 • JavaDev
  “köszönik szépen a ingyenes munkavállaló-tömegeket, akiket mégiscsak könnyebb integrálni…”
  – hogyis? akkor most az USA megis csak jot akar europänak?
  – szerinted akik igazän eddig akartak ukrajnäbol az EU-ba dolgozni nem tudtäk megtenni? Most jobb hogy a mukakepes ferfiak helyett csalädok jönnek, akiknek tämogatäs, lakäs szociälis ellätäs, egeszsegügy kell?

  itt untam meg 😉

 • JavaDev
  most azt probälod megmegyaräzni, hogy nincs is häboru, nem ölik a civileket, vagy csak ugy erted, hogy ennek is az amerikaiak meg persze a zsidok megint az okai?

  Ebben az esetben privätban szivesen összehozlak ukrajnai orosz munkatärsammal, aki a napokban ert ki ide Becsbe. El tudja meselni, fotokkal iluszträlva, mit jelent a näcimentesites.

  Vagy a szämokkal vitatkozol? Akkor legyszi tämaszd mär alä adatokkal, hogy hol teved a cikk, engem nagyon erdekel.

 • Bandi
  Az angol billion, az magyarul milliárd és nem billió.
  Egy pénzügyi blogon nem kellene összekeverni a kettőt, mert 1000-szeres a különbség.

  Köszönöm. S az 1700 billion pedig magyarul 1,7 billió, igaz?

  Na azért írtam úgy. 🙂

  Vagy mit gondoltál, Németországnak 4 milliárd dolláros a GDP-je?

 • Earl
  A ruszkiknak is ugyanaz a baja mint nekünk,nem tudják a múltat elengedni. Mi 122 éve nem tudjuk elfogadni Trianont, ők 33 éve azt, hogy már nem tartoznak a nagyhatalmak közé.
 • veres
  Az igazi veszély az EU-nak – minden ukrajnai szörnyűség és emberi tragédia ellenére – nem a ukrán háború, hanem az orosz ellenlépések a szankciókra. Leállították a búza és a műtrágya exportot… szinte egész Észak-Afrikát és Közel-Keletet ők látták el. Ezek az országok amúgy is nagyon instabilak, és így is alig van élelem a lakosságnak. Műtrágya nélkül évtizedek óta nem látott éhínség lesz, ezek az országok sorban fognak szétpukkanni, sok tízmillós menekülthullámokat Európára zúdítva. Persze az oroszok ezt tudják, azért is csinálják.
 • Ruszkiimádó
  Itt egyre komolyabbak a problémák a fejekben, holnapra kialszom magam, igyekszek segíteni, ahol lehet.
 • TG
  Nagyon megmutatja ez a háború, hogy mennyire befolyásolva vannak az emberek a propagandával (mindkét oldalon). Sokan még a háború elől menekülőknek is felkiabálják a vélt vagy valós sérelmeket. Nagyon szomorú, hogy itt tart ma Magyarország.
 • Blend Ahmed
  @józsef2 “Ez nem 1939-et és feketébb Amerikát idézi…?”

  “Ugyancsak ekkoriban, az általunk egy kicsit közelebbről ismert Béketáborban az univerzális ideológiai replika minden, a kommunistákat ért nyugati vádra az volt, hogy „De Amerikában verik a négereket!”.
  fmc.hu/2017/11/06/a-ku-klux-klan-historiaja

 • VAG
  @ÁkosV “A harcokat tekintve délen már csak Odesa maradt, mire azzal megvannak körbe lesz kerítve Kijev is, aztán egy hét után se víz, se áram se élelem nem lesz, a harci kedv is alábbhagy aztán a vezetés is elhullik és szép lassan minden a régi lesz.”
  Nem ismersz egyetlen ukránt sem, ugye?
 • Tothger
  “Ha a szankciók egyforma mértékben sújtanák az uniós és az orosz gazdaságot is, akkor egy 30%-os orosz GDP esés (ami megfelel az 1929-es világválság hatásának, tulajdonképpen egy teljes összeomlás lenne) 3%-os mínuszt jelentene az Uniónak, ami megfelel egy kellemetlen, erős recessziónak.”
  Kihagytad a hozzáadot értéket:
  EU főleg nyersanyagokat importál majd magasabb hozzáadott értékű terméket állít elő -> több érték nem tud létre jönni az esetleges leállások miatt.
  EU főleg magasabb hozzáadott értékű terméket exportál -> Lehet hogy a a szankciók egyforma mértékben sújtanák az uniós és az orosz kereskedelmet DE az EU ezzel is több hozzáadott éertéket nem tuk létrehozni, piac hiánya miatt.

  Ami a számokból és a grafikákból is kitünik, hogy az EU és Oroszország is megszívja, Kína meg USA nagyon jól fog járni.
  Az EU 2008 -óta szenved, azután jött a KOVID mostmeg ez. Nem ér ennyit az egész.

 • Exp
  Nem annyira rossz, es “antiszemita” hely Mo mint amilyennek Te latod, csak keveset tapasztaltal meg a vilagbol, ezaltal nincs megfelelo osszehasonlitasi alapod. Tobb evig eltem egy olyan muszlim orszagban, ahol torvenyileg nem fogadjak el Izrael-t mint fuggetlen orszag, es az utleveluk elso oldalon kulon fel is van tuntetve, hogy a vilag osszes orszagaba ervenyes, kiveve Izrael.
  Ehhez kepest Mo teljesen befogado orszag, es nyoma sincs diszkiminacionak… nem ugy, mint a jelenlegi nyugati mediaban. Eddig fuggetlen orszagok, mint Svajc is csak azert adja fel a fuggetlenseget, mivel a zsido hatalomnak ez az elvarasa. Ezzel nem is lenne gond, ha ugyanilyen osszefogasnak lehettunk volna tanui akkor, amikor nyugati orszagok kezdenek katonai akcioba, raadasul nem a szomszedban, hanem tobb 1000km-re.
  Mit ereznek most az elmult evtized haborus aldozatai, az o eletuk miert er kevesebbet.
 • Henriksen
  hogy mekkora szarkavarók az amcsik: youtube.com/watch?v=L_wLuTPXBD8
  A jó édes anyjukat! Nem csodálom, hogy a lengyelek még csak nem is kommentálták eddig a hírt. Nem hülyék, ők is értik, mi lenne ebből…

 • Blend Ahmed
  “Mi 122 éve nem tudjuk elfogadni Trianont…”

  Hogy repül az idő! Már 2042 van? Mi is lett a második orosz-ukrán háború vége? Megpuccsolták már Navalnij elnököt?

 • Chufi
  Pistabá, látom te is meghallgattad az Ultrahang Bogár Lászlóval készült interjúját a kirobbant háborúról. Szerintem is korrekt lett. 🙂
 • csizkek
  “A jó édes anyjukat!”
  Miert is? Esetleg helyezd kontexustba..
  A lengyelek pontosan tudjak mit jelentenek az oroszok a szomszedba. Ukrajna kert orosz tipusu vadaszgepeket, lengyelek meg mondtak, hogy ok adnak. csereben viszont vki potolja nekik a gepeket. Erre montda az usa, hogy jo akkor ok adnak Lengyelo.-nak. es erre most rabolintott a nato. Miert is a jo edes anyjukat? Lengyelek kezdemenyeztek az egesz gepcsere bizniszt 5 napja.
 • Jóska Pista
  Nem tudom hogyan nyomták el a magyarokat, oroszokat Ukrajnában, ezt a nyelvtörvényt mondja mindenki, de elolvasva azért az nem egy terror törvény. De hagyjuk is.
  Míg Ukrajnában az ukránok diktáltak, az ott élő magyarok nem nagyon menekültek ide, pedig kaphattak hozzá útlevelet, ingyen magyar oktatást, orvosi ellátást, utazási kedvezményt.
  Most hogy a ruszki próbál diktálni, a magyarok autót házat hátrahagyva menekülnek ide.

  Ezek után a mélymagyar turulf..ú nemzetieskedők az ukránokat hibáztatják, az oroszokat mentegetik. Logikus.

  Végtelenül szomorú vagyok, hogy tőlönk pár száz kilométerre az európai kultúrán nevelkedettek, embereket gyilkolnak valami számomra érthetetlen ok miatt.
  És gyűlölöm őket, hogy nekem is félnem kell, hogy arról beszélgetünk a feleségemmel, ha menekülni kell, mit viszünk magunkkal, és mihez kezdünk majd az új életünkben.

 • csizkek
  “csizkek, szerintem ez az a francia tibor, akinek orosz a felesége, de lehet, hogy most nem ő az.”
  En mar nem tudom a nickeket kovetni:)
 • Zed
  “…orosz érdekek számára megvett államok sem mertek kilógni a sorból…”
  Üdvözlöm, ki van még “rajtunk”(pontosabban: békemisszionárius jégtörő dr. miniszterelnökön) kívül?

  Nem akartam egyes számban fogalmazni, hogy egy kicsit elvegyem az élét, de igazából rajtunk kívül senki más nincs.

 • csizkek
  “Pär kerdest, ha megvälaszolnäl:
  “Szerintem az USA kavarta a szart elsősorban (el akarja kerülni, hogy a német technológia találkozzon az orosz nyersanyaggal…””

  Semmi extra, csak az ember megtalalta ezt a 2015-es George Friedman videot youtube.com/watch?v=IuIoB–Al-I
  Hajad egnek all ha megnezed.

 • csizkek
  “Ehhez kepest Mo teljesen befogado orszag, es nyoma sincs diszkiminacionak… nem ugy, mint a jelenlegi nyugati mediaban.”
  Teged melyik fiokbol huztak most elo, hogy ide kell a marhasagokat kommentelned?
  Te is hattal ulsz az ablaknak..
 • untermensch4
  @dr_csernus “Az hogy az oroszok izolációban milyen csúcstechnológiát képesek létrehozni jól illuszrálja a fegyverkezési verseny meg az űrverseny (1960’s-1980’s).”
  Valóban. Meg lehet nézni mennyit kellett nekik iparikémkedni nyugatról és viszont… az “izolációban” (cocom-lista mint enyhe szankciós állapot) létrehozott gazdaságuk pedig akkora jólétet teremtett hogy csak na.
 • Earl
  Ezt bizony elírtam, de vállalom a felelősséget a hibámért, vessetek a mókusok elé.
 • Kommentháború
  Ez egy jó cikk volt, köszönjük!
 • Ordas
  Lehet tudni, hogy milyen nálunk az orosz barát kommunikáció, propaganda? Mit mond a kormányközeli sajtó?

  Jó lenne pár konkrét cikk, link.

 • Lacika
  Ez ennyire egyszerű lenne? Olyan mintha egy portfóliós cikk lenne vagy a nagyon független CNN.
  Ez egy USA orosz háború Ukrajnában kb. Aminek a levét az EU issza meg, főleg Németország ami eléggé össze függ a magyarral is. De jön a nagy USA Musk már írta twitteren, hogy növelni kell az USA gaz és olajkitermelését muhaha a nagy megmentő USA, majd mi megvesszük biztos olcsó lesz. Oroszok meg eladják Kínának. Kínának lassan fontosabb a belső piaca a másfél milliárd emberrel mint a külső piacok akar az EU. Kicsit túl gondolja magát az EU a világgazdaságban lassan porszemek leszünk kb. A nagy béke szerető nyugat meg USA-val az élen szét baszta már a fél világot, hogy a dollár mögött legyen valami kb a hadserege tartja életben a dollárt. Meg a lerabolt kifosztott országok. A háborús mizéria szépen erősítette a dollárt ismet.

  Lacika, ne erőltesd.

  Az amerikai gazdaságnak ROSSZ az erős dollár: drágák lesznek tőle az amerikai termékek külföldön és túl olcsók az import termékek otthon.

  Az USA-nak semmi haszna egy újabb frontból vagy hogy a saját szövetségesei (Európa) gyengül.

  Az oroszok nem komoly gazdasági tényezők, az USA Kínával birkózik, ahhoz meg az kell, hogy Európa is erős legyen.

  Népszerűek ezek az összeesküvés elméletek, csak hülyeség mind.

 • Lacika
  Folyt. Nem pártolom Putyint a háború soha nem jó senkinek de nem fekete és fehér ez az egész, és messze nem Ukrajnáról szól csak. Amíg lehetett volna tárgyalások útján kellett volna megegyezni. Bár állítólag semmibe vettek a kéréseiket. Szerintem ez most egy évekig elhúzódó háborús konfliktus lesz, mert az érdekek ezt diktálják el kell adni a fegyvereket stb stb a Biden brigád meg csak ebből tud pénzt csinálni szokás szerint.

  Tárgyalni, ne nevetess már. Putyin fél évig tervezte ezt az egészet és fél évig eljátszotta, hogy tárgyalgat. Eleve olyanokat kért, amiről tudta, hogy nem fogja megkapni, például teljes Kelet Európa kiléptetése a NATO-ból. Ő meg akarta támadni Ukrajnát és meg akarta hódítani.

  Most, hogy vesztésre áll, még mindig azt hajtogatja, hogy addig fogja az embereket ölni Ukrajnában, amíg mindent meg nem kap, amit akar.

  Ilyen emberrel miről tárgyalsz?

 • untermensch4
  ” ez nem faji/származásbeli hátrányos megkülönböztetés? Ez nem 1939-et és feketébb Amerikát idézi…? hol a különbség?”
  Ha bármely európai országban egy ott született ottani állampolgárt az orosz származása miatt diszkriminálnának akkor tényleg semmi 🙂
 • Maxi
  Ha silány a haditechnika, rosszul irányított a haderő, kártyavár a gazdasági hátország akkor felesleges eszkalálni a háborút, úgyis belebukik már Kelet-Ukrajnába is, nemhogy továbbvigye a százezres inváziós hadsereget a nyugati országrészbe Lembergig.
 • Kalv
  Nekem az utóbbi napokban be kellett látnom, hogy sokmindenben tévedtem. Leginkább abban, hogy az utolsó pillanatig nem akartam elhinni, hogy Putyin meg fogja támadni Ukrajnát. Aztán abban, hogy én is elhittem, hogy ha mégis megtámadná, akkor néhány nap alatt lerendezné őket. És persze abban, hogy ha meg is támadja Ukrajnát, nem Kijevet fogja.
  Szerencsére úgy tűnik, hogy nem csak én tévedtem, hanem ő is.
  Talán tévedtem a korábbi napi ábráknál is oroszországgal kapcsolatban, amikor kb. azt írtam, hogy ezek félrevezetőek és oroszo.-t nem szabad lebecsülni. Remélem így lesz.
  Ezek után nagyon véleményt megfogalmazni már nem merek, de egy dologra azért szeretnék rámutatni: Putyin nagyon kemény diktatúrát épített ki, és ne higgyük, hogy eddig nem akarták sokan eltávolítani. Egy 30%-os GDP esés után annyi változik, hogy majd még töben akarják, aztán vagy sikerül nekik vagy nem.
 • Sly
  Miklós ne menj bele a politikába mert az úgy látom nagyon nem megy neked. Szerinted tényleg ennyire fekete-fehér a helyzet hogy van egy hülye orosz elnök aki most egyszer csak kitalálta hogy lerohanja Ukrajnát, nem belegondolva abba hogy ennek milyen következményei lehetnea népére nézve?? Bárcsak ilyen egyszerű lenne a kép de sajnos nem az. Gazdasági, pénzügyi kérdésekben tájékozott vagy de ebben egyszerű mint a faék… Amerikát pl miért nem szankcionálták soha így, sportolóit nem lehetetlenítették el, SWIFt rendszeről sem kapcsolták le, mikor teljesen indokolatlanul lebombázta Irakot azóta is szenvedést és nyomort okozva egy országnak…??

  Ha valaki ok nélkül lerohan egy országot és el akarja foglalni, az az ami: háborús agresszió. Hogy mi jár egy diktátor fejében, amikor épelméjű ember tudja, hogy egy olyan kicsi gazdaság, mint az orosz, csak veszíteni tud ebben a harcban, senki nem érti. Ha bármi bűnt is elkövetett az USA, az semmiben nem menti fel az oroszokat. A szomszéd is embert ölt, nekem miért nem szabad?

 • A gyűlölet tudjuk hova vezetett...:)
  Az oroszok taktikája, hogy rajtaütésekkel felmérik a civil lakosság közelébe települt védelem erejét, megjelölik az ellenfél stratégiai pontjait és adott pillanatban tüzérséggel, drónokkal, rakétafegyverekkel megsemmisítik azokat. Ez a módszeres felőrlési taktika eddig csekély veszteséget okozott a polgári lakosságnak. Az oroszok a polgári áldozatok ezreit követelő városharcot kerülik, addig nem is vonulnak be Kijevbe ameddig meg nem törik a védelem gerincét. Nem kapkodnak. Az ukrán vezetés viszont úgy gondolkodik, ha minél több civil áldozat van, annál inkább ki tudják provokálni a nyugati beavatkozást, ezért nem nyitnak humanitárius folyosókat a fenyegetett lakosságnak, ezért látják el szegényes kézifegyverekkel a hazáját védeni kész, de kiképzetlen, naiv, modern városi harcászatot hírből sem ismerő ukránokat.
  (remélem a gazdasági adatokat nem a tv, cnn-ből szerzed…)

  Látom, te is az orosz tévéből tájékozódsz, esetleg a magyar fiókintézeteiből. Precizíós fegyverek meg a lakosságot nem lőjük, persze. Egyszerű ágyúkkal lőnek mindent, lakóházakat rommá. Az ukránok nem nyitnak humanitárius folyosókat, persze.

  Ezeket a MTV-n hallottad, vagy az anyavállalatuk, a Russia Today adását nézed?

 • Gunnerwater
  Ismét bebizonyosodott, hogy az élet legfőbb törvénye: az erősebb kutya ba**ik.

  Sohasem volt másként, és nem is lesz másként.

  A pszichopata politikusok ámikfutását mindig az átlagemberek fizetik meg.

  Ennyit a fejlett emberi civilizációról.

 • Hitel
  Köszi szépen, jó volt így egyben leírva látni az orosz gazdaság számait.
 • Spurdisznó
  “@Henriksen 2022-03-06 at 22:21
  hogy mekkora szarkavarók az amcsik: youtube.com/watch?v=L_wLuTPXBD8
  A jó édes anyjukat! Nem csodálom, hogy a lengyelek még csak nem is kommentálták eddig a hírt. Nem hülyék, ők is értik, mi lenne ebből…”

  Én mindent támogatok, ami a civil áldozatok számát csökkenti. Jelenleg putin katonái teljesen vállalhatatlan módon városokat lőnek szét tüzérséggel. Civilek közé lőnek. Látszik, hogy oroszok hosszú távon nem tudják megszállni Ukrajnát. Nekem úgy tűnik, jelenlegi céljuk, a minél nagyobb rombolás.

  Remélhetőleg ezeket a döntéseket nagyon komoly mérlegelés után hozzák meg. A repülőket Lengyelek készítették elő az átadásra napokkal ezelőtt és végső soron az Ő döntésük, mi legyen.

  Azért látod a különbséget, ha putin leszól lukashenko-nak, akkor nincs visszabeszélés. A belorusz katonák sorban tagadják meg a parancsot, most éppen valami főkatona mondott le.

 • kritizator

  Trianon nem 122 éve volt

 • feketefeher
  Túl komplex probléma ez, sajnos nem ennyire fekete-fehér. Megrémiszt, ha valaki ennyire leegyszerüsíti.
  Elitélem Putyin lépéseit, az értelmetlen vérengzést, a hazugságokat, az erőszakot, de elitélem az EU-t, a fegyverszállítmányok miatt (amivel csak az erőszakot fokozzák) és elitélem az értelmetlen, átgondolatlan nyugati gazdasági szankciókat, amivel hosszú és komoly válságba sodorják az EU-t (és az egész világot)

  Szuper. Tehát ne avatkozzunk be, ne adjunk fegyvert és ne is bánccsuk szegény oroszokat mindenféle szankciókkal.

  Összefoglalnám akkor: engedjük meg Putyinnak, hogy annyi embert öljön meg, amennyit akar és annyi országot foglaljon el, amennyit akar.

 • Spurdisznó
  “Henriksen 2022-03-06 at 22:21
  […] Nem csodálom, hogy a lengyelek még csak nem is kommentálták eddig a hírt. Nem hülyék, ők is értik, mi lenne ebből…”

  Egyébként ez speciel már napok óta benne van a hírekben. Lengyelek igen is kommentálták és készítették elő ezt az irányt. Még egyszer, nagyon bízom benne, hogy tudják, hogy mit csinálnak.

  Lehet, hogy rossz helyről tájékozódsz? BBC folyamatosan hozza a híreket, amit a lehetőségeikhez képest ellenőriznek.
  Azt vettem észre, origo kezd elmenni megint a teljesen vállalhatatlan oroszbarát irányba, de még nem extrém szélsőségesen. Inkább csak fontos híreket nem közölnek, vagy itt-ott kicsit tompítják az orosz agresszió mértékét.

 • Zedder
  Igazabol csak annyit akartam irni, sokadszori nekifutasra, hogy a sok kuzdes ellenere mennyire jo dontes volt 2013ban lelepni az orszagbol.

  Felelmetes ez az elvalult ruszkiimadat es demokracia-ellenesseg, ami most ujfent felszinre kerult.

  Igazabol sirni tudnek, de ezt mar reg elengedtem.
  Nincs itt semmi uj latnivalo szaz es sok eve ugyanez volt a helyzet, es azota is az.

 • Gary

  125 dolláros olajár és 358 forintos dollár mellett könnyű belátni, hogy bármi is történjen, a rezsicsökkentésnek április 4.-én vége.
  Lenne kedved írni arról, hogy hogyan lehet az energiával takarékoskodni? Hamar válhat tényleg pénzügyileg (is) fontos témává.
  Szerintem több olvasónak is van ilyen-olyan köze az energetikához, egy felhívásra hamar összejönne egy cikkre való anyag.