Heti gazdasági hírek

Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a végeredmény. A technikai cégeket tömörítő Nasdaq esése megközelítette a 30%-ot.

Az előzetes kalkulációk szerint a második negyedévben is 1%-kal csökkent az Egyesült Államok gazdasága, így valószínű, hogy hamarosan hivatalosan is recesszió lesz ott. További “jó” hírek erre.

Az átlagos havi autóhitel törlesztőrészlet most először haladta meg a 700 dollárt havonta az Egyesült Államokban, illetve az újautók átlagos ára is meghaladta a 47 ezer dollárt. Ennek oka az alapanyaghiány és a megnövekedett kereslet. A nagyvárosok lakói kiköltöztek vidékre a home office hatására, ez viszont megnövekedett keresletet jelentett az autópiacon. A gyártók pedig a chiphiány miatt csak drágább modelleket gyártanak és azt is annyiért adják, amennyiért akarják a megnövekedett kereslet miatt. (Érdekes módon az összes autógyárnak úgy nőtt nagy mértékben a profitja, hogy jóval kevesebb autót adtak el, mint egy évvel ezelőtt. A második negyedévben 3,5 millió új autót adtak el, ez közel egymillióval kevesebb, mint egy éve ilyenkor.)

Az elektromos autók világszinten az eladások 9%-át tették ki az összes személyautóeladásnak 2021-ben, közel felük Kínában talált gazdára, további 35% pedig Europában. Az Egyesült Államokban még mindig csak 4% volt a piaci arányuk.

Az NFT-k piaca is lejtőre került, a januári 12,6 milliárd dolláros csúcs után júniusban “csak” alig egymilliárdos lett a forgalom. Hogy ez sok vagy kevés, attól függ, honnan nézzük.

Itt az új lehetőség, az NFT

Az amerikai nyomtatott sajtó még mindig jobban áll, mint azt gondoltam volna. 2005-ben 8.891 sajtótermék volt az Egyesült Államokban, ma még mindig van 6.377, amit 75 ezer újságíró helyett már csak 31 ezer ír, az éves bevétel 50 milliárd dollárról 21 milliárd dollárra csökkent.

A megújuló energia területén Kína vette át a vezetést:

Egész Európában 22%-kal kisebb búzatermés várható idén az aszály miatt, ezért a hazai közel 50%-os pékáru infláció még nagyobb lehet az év hátralévő részében.

Visszaesett a belföldi turizmus, aki teheti, inkább külföldre megy. Az RTL riportja szerint van, ahol 20-30%-kal kevesebb a vendég a Balatonnál, mint tavaly, ezzel szemben jelentősen nőtt például a horvát szállásfoglalás itthonról.

20% felett nőttek egy év alatt a lakásbérleti díjak országosan, a 2020 januári csúcs felett vannak az árak Budapesten 5,8%-kal. (Persze ne felejtsük el az inflációt sem.) A KSH adatai erre. Az emelkedésben az ukrán menekültek is közre játszhatnak, a közösségi médiás adatok szerint csak a fővárosban több tízezer körül lehet a számuk.

Hiába a már nyugodtan devizaválságnak hívható forintgyengülés, az MNB csak fél százalékponttal növelte az egyhetes betéti kamatot, illetve hozzáigazította a valódi alapkamatot.

Meg is látszik az árfolyamon, továbbra is 400 forint körül kell adni egy euróért.

Ezzel a forint világszinten is az egyik legrosszabb teljesítményű devizája lett, a Portfólió gyűjtése alapján egy év távlatában csak a török líra és az argentin peso, az utolsó negyedében pedig egyedül a chilei peso tudta alulmúlni a forint gyalázatos teljesítményét.

Mivel a fizetési mérleg és a kereskedelmi mérleg is negatív, az MNB devizatartaléka éppen csak meghaladja az IMF által javasolt minimális összeget, az uniós megegyezés esélye sem látszik a közeljövőben, ezért nagy javulás nem várható az árfolyamban mostanában.

Szokás szerint megint vétózott a magyar kormány, most éppen a nemzetközi minimális társasági adó 15%-ra emelése ellen. A vétóval nem fog elérni semmit, hiszen a többi tagállam bevezeti és bezárja a kiskaput, hogy az alacsonyabb magyar kulcs mellett a nemzetközi cégek adózzák le otthon a különbözetet. Illetve egy dolgot elérünk, a szokásosat: megint minket utál mindenki, hogy újra nekifutásból az utolsó utáni pillanatban beleköptünk a levesbe egy olyan ügyben, amit eddig már többször támogattunk.

Az üres államkassza miatti nemmegszorítás folytatásaként a népegészségügyi termékadót, népies nevén csipszadót is bőségesen felemelte és kiterjesztette a kormány, most már az olyan káros élelmiszerek után is adót kell fizetni, mint a müzli meg a puffasztott rizs vagy a cukormentes üdítő.

Már eddig is 60 milliárd forint folyt be ebből az adóból évente, viszont a felmérések szerint a magyarok még elhízottabbak és még egészségtelenebbek lettek a 2011-es bevezetése óta, úgyhogy ha az adót tényleg azért vezették be, hogy a nép egészségesebben étkezzen, akkor a célt nem sikerült elérni.

Share

251 hozzászólás

 • Tibor
  “Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a végeredmény. ”

  Érdekesség lehet, hogy 1 éves távon dollárban szintén bukó, viszont forintban +13% felett van. Vagyis aki a forintjából 1 éve azt vett, a forintban most nyerésben szállhatna ki.

 • FeRRaR1
  Kínának azt sem hiszem el amit kérdeznek.
 • Csinolina
  Milyen érthető a Balaton tendenciája.. Annyira versenyképtelen a színvonal az árakért, hogy hihetetlen.. Idén az albán tengerpartot próbáltam ki, bőven hozzák a balatoni szintet, csak jóval olcsóbban, kedvesebb személyzettel.. szomorú, hogy ennyire elveszik az ember kedvét, bár eddig is inkább a világlátást támogattam:)
 • Belavoltam
  A csipszado az pontosan olyan, mint a bago es a pia adoja: azokat sem azert vetettek ki, hogy az emberek egeszsegesebbek legyenek, hanem az ezekkel elo luzerek extraprofit adoja, ami a koltsegvetest hizlalja.
 • TG
  Nem lenne rossz dolog ez a chipsadó ha ténylegesen minden egészségtelen ( és a látszatra egészséges) ételere vonatkozna vele párhuzamosan pedig a (ténylegesen) egészséges ételek pedig adómentesek lennének. Talán akkor lenne értelme de így csak sima lehúzás.
 • .....
  A műzliszeletek és a cukormentes üdítők tényleg egészségtelenek. Főleg a műzliszeletek. Úgy hírdetik őket, mintha hasznosak lennének, egyébként tele vannak cukorral. Szerintem jó ötlet ezeket alaposan megadóztatni és a befolyt pént az egészségügybe csatornázni. Persze ez utóbbi nem pont így történik. 😀
 • Szak1
  Ma jöttem Siófokról. Aranypart gyros – 1800ft, hambi 2400ft, kürtôskalács 1900ft, parkolás 800-1200ft/óra zónától függôen, strandbelépô 1500ft/fô és strandi árak fentiek +50%. Még a rossz forint mellett is ezek simán megütnek egy mondjuk olasz árszintet, cserébe az egész egy balhés keleti zsibvásár.
 • Napelemes_zseblampa
  Zseniális húzás az azonnali áremelkedést okozó chipsadó kiterjesztése egy amúgy is durva inflációs időszakban. Pláne, hogy így már nem is látszik a népegészségügyi megfontolás, egyszerű pénzbehajtás az egész.
  Kíváncsi leszek, hogy ha már hivatalos lesz, hogy egy cent uniós pénz se jön, mellé a nagy hitelminősítők leminősítenek minket, akkor hova nyúlnak majd az unortodox géniuszok, hol próbálnak spórolni, honnan akarnak majd még több pénzt kisajtolni, hozzábyúlnak-e a szent tehén családtámogatásokhoz. Izgalmas lesz az ősz.
 • Marcos
  A kristálycukor meg árstoppos. Tök logikus.
 • Medve
  @napelemes_zseblampa Tényleg zseniális, hidd el. Ebből az egységsugarú polgár (?) annyit lát, hogy a k.cs.g kereskedők megint a népet húzzák le, amikor amúgyis válság van a háború meg minden miatt. 🙂

  Ne feledjétek: az apa férfi, az infláció nő!

 • siófoki

  Csak egy apró pontosítás. 2 parkolási zóna van Siófokon, zónától függően szezonban 480 Ft vagy 360 Ft óránként, személyautóval: siofok.hu/msite/177/tajekoztato-fizet-parkolasrol.6.pdf
  Privát parkoló lehet több, de annak a díjzónákhoz nincs köze.
 • Pjotr
  Az árstoppot én már nem hiszem el azóta, hogy az Aldiban a dobozos tej ára “2021. október 15-én” két lépcsőben, 245-ről 305 ft-ra emelkedett. Lehet 15-én délben lejárt az akció, vagy nemtom…
 • KommentElek
  Balatont is szépen zülleszti le a NER.
  Eszetlen módon vágják a nádat, épülnek a csili-vili hotekek, lakóparkok, közben algafészek lesz az egész, mert kotrás évek óta nincs. Átlagember már jobban jár Horvátországgal.
  Velencei-tó ugyanez majdnem, lassan már víz se lesz benne, nincs egy ember, egy felelőse az egésznek, aki végre felkarolná. Legalább körbe betonozták ezt is.
  Fertő-tó: lerombolva minden a csili-vili új hotel miatt. Ezt is szépen elintézték.
  Tisza-tó: talán ehhez még nem nyúltak hozzá és nem változott át trutyivá.

  Komoly recessziót várok személy szerint. EU pénz nélkül a Fidesz felkötheti a gatyát. Hamarabb lesz 500 az euró, mint 350 innentől szerintem sajnos.

 • "a svájci"
  Lehet, hogy kicsit off, de ki mit szól a forint leértékeléséhez? Gyerekek brutál ez a “leértékelési akció”. 315 ön volt nemrég a CHF, most 400. Ez emberi ésszel felfoghatatlan leértékelődés.
  Nincs az a MÁK kamat, ami ezt kompenzálná!
  Sajnos én is beleestem abba a hibába, hogy bár váltottam HUF-ot CHF-re még jobb árfolyamon, maradt bőven az államkincstárban… Ennek a kamatának a többszörösét ette meg gyakorlatilag egyik napról a másikra a HUF leértékelődése.
  Pedig át akartam váltani az összeset CHF-re, de most várok. Ami lehet, hogy ismét rossz stratégia, mert ezek után soha többet nem bízom a forint “erejében”…
  Még abban bízok, hogy az EKB júliusi emelése után talán kicsit erősödik. Mindenesetre jól megszivatott az SNB: úgy volt, hogy megvárják az EKB-t az emeléssel, utána emelnek ők. – Épp nem várták meg, egyik napról a másikra véletlenszerűen fél százalékot emeltek.
 • gaborr
  A Rubellel szemben eddig 72%-ot gyengült a forint 1 év alatt. Nem lesz gond így az olcsó orosz gázszámlával, meg olajszámlával? Vagy maradtunk EUR elszámolásban? Úgy emlékszem a magyar kormánynak nem volt gond a Rubel elszámolás.

  Mi Balatont terveztünk idén, de úgy látszik Ausztria olcsóbb a minőségi szállások tekintetében, ezért inkább oda megyünk.

  SP500 lehet, hogy 20%-ot esett, de nem forintban! 😉

 • Teve
  Milyen érdekes amikor valaki rácsodálkozik, hogy Siófok “balhés keleti zsibvásár”. Persze sokan azt gondolták, hogy Siófok egy meghitt hangulatú művésztelep impresszionista festők számára, és most kiderült hogy nem az!

  Sőt! A nemjóját annak az 1200 forintos parkolódíjnak is!

 • Zabalint
  Műzlinél jó lenne ha ennek hatására a gyártók visszavennének abból, hogy a legtöbb terméket szénné cukrozzák, és úgy kell vadászni a mérsékelt cukortartalmú műzlikre, csak nincsenek illúzióim, valószínűbb hogy majd ugyanolyan gejl édeseket fognak gyártani, csak cukor helyett édesítőszerrel.

  Mondjuk eleve vicc, hogy különadóztatják a hozzáadott cukrot, miközben árstoppos termékként kapható a cukor. Nyilván ha agyon édesítik az emberek a házi sütiket, ami elég sok háztartásban jellemző, az nem egészségtelen…

 • Szak1
  Elnézést, akkor a busz/tehergépkocsi 600-1200ft/óra díját mutató tábláját értettem félre. Köszi a linket
 • Kristóf
  Magyarország még mindig egy boom-bust gazdaság. Az elmúlt 10 év volt a boom (a modern történelemben a leghosszabb), most jön a bust.
 • AngelCow
  Ezt úgy írod mintha az a H6C12O6, azaz szőlőcukor, a világ legmérgezőbb anyaga lenne. Nyílván az ne egye aki nem tudja lebontani, de a mesterséges cukroknál rosszabb kevés létezik.
 • NoBalaton
  Tudtok olyan utasbiztosítást, amely a járattörlésért, illetve a járatról leszállításért fizet?
  Axát találtam, de kisbetűs rész van valamilyen EU-s dolgohoz kötve..gyanítom nem fizetnének könnyen.
 • Kalv
  “Mivel a fizetési mérleg és a kereskedaelmi mérleg is negatív,”
  Valahogy ez nekem kimaradt, hogy a kereskedelmi mérleg az mióta és miért negatív. Valaki röviden fel tudna világosítani, hogy ez miért van? Én még arra emlékszem pár évvel ezelőttről, hogy a külkereskedelmi mérleg stabilan pozitív volt. Mi változott?
  Covid? Chiphiány? Vagy ez már korábban elromlott csak én élek azóta barlangban?
 • Migri
  Vegyel zabpelyhet, aszalt gyumolcsoket meg magokat, es keverd ossze.
  Ahelyett, hogy a sok musz@r kozott keresed a tutit…
 • Kopter Géza
  Úgy látszik a keto propaganda véleményvezérei kimosták mindenki agyát. A répacukorral nincs semmi baj, pont annyi glükózt és fruktózt tartalmaz, hogy gond nélkül emészthető legyen. Usákiában különadós a cukor, így ott HFCS-sel (high fructose corn syrup) ütnek fel mindent, ami emésztési gondokat vagy akár intoleranciát is okozhat. Erre jöttek a keto és paleo sámánok, hogy a cukor az rossz. Lóf*t mama! Csak mást is kell enni, és nem SUV-al menni a Starbucksba a 600 kalóriás löttyért.
  Ja, a cukor hiperaktivitást SEM okoz!
 • KommentElek
  OFF:
  Erről mi a vélemény?
  nexo.io/
  “Az év biznisze x+1. vagy tényleg nem piramisjáték?
  Évi 10-12%-ért leköthető EUR, USD, GBP, ha igaz. Én kicsit sokallom a kamatot…
 • XXXX
  Román Lei is szárnyal a forinthoz képest
  De tényleg év elején még 70Ft/Lei körül volt az árfolyam, most meg 82Ft-ért váltott a kártyás fizetésnél.

  Szégyen ami itthon megy.

 • Meepwn
  “Az üres államkassza miatti nemmegszorítás folytatásaként a népegészségügyi termékadót, népies nevén csipszadót is bőségesen felemelte és kiterjesztette a kormány, most már az olyan káros élelmiszerek után is adót kell fizetni, mint a müzli meg a puffasztott rizs vagy a cukormentes üdítő.”

  Nagyon helyesen. A “gyümölcs” levekre is mehet, ha még nem vonatkozik rá.

 • philosopher
  : dübörög az import fogyasztás, valamint az elmúlt bő félévben az energiaimport is a többszörösére ugrott, emiatt (is) romlott a kereskedelmi mérleg
 • medmaci
  Még egy picit Törökországról: 5000 km csak ott, keletről nyugatra. Benzin 25, fokhagyma 15, dinnye 6, öklömnyi sárgabarack 30, XXL kebab 55, szálloda 525-700, (wifi, légkondi, parkolás az árban) szobába kávé, tea, hideg víz bekészítve (nem minibár) reggelire 15 méteres svédasztal, alkarnyi tengeri süllő vendéglőben 85, nagy tál saláta jár hozzá, nem köretezünk mint itthon, ha kérsz hoznak még. A parkolási díj milliós nagyvárosokban ismeretlen fogalom ( Isztambul és a Földközi tengeri rész az útból kimaradt) , ott nincs parkolási díjból élő bagázs, az országot behálózzák 2-3 sávos ingyenes autóutak, 390-et költöttünk autópálya díjra a HGS-vel, (híd díjak, és néha fizetős útra tévedtünk), nem veszem le a szélvédőről, jó lesz legközelebb. Három gyermekes család alap, vidámak, egy gondterhelt arcot nem láttam.
 • medmaci
  Ez kimaradt: az árak török lírában értendők, a líra ma reggel árfolyama 23 HUF alatt van.
 • Muzli
  A zabpelyhet meg kell fozni, ha jol tudom, a muzlit nem…
  En speciel a jo edes muzlit szeretem, ha nagyritkan eszem, akkor mondjuk a legdurvabb csokidarabosat, vagy en magam felturbozom mezzel, ha mar.
  Nem attol lesz egeszseges valaki hogy edesitoszert zabal, sot.
 • UKbanDolgozoMagyar
  az AmEx visszafizeti, amennyiben azzal vasaroltal. Bar ha jol tudom Magyarorszagon lakossagi nincs csak uzleti kartyajuk.
 • jami
  Idén mi is csak átutazunk a Balaton mellett. Nekem a nyaralás az, amikor nem egy 25 nm-s szobában alszok lakli kamaszokkal és a konyhában/teraszon együtt le tudunk ülni, amikor eszünk.
  Angolul mind beszél, legalább kicsit gyakorolják. (Nekem szívás, mert többet vezetek.)
 • András

  Kerekedelmi mérleg szerintem a nagy arányú energiaimport és a 4-5x gázárak miatt lett negatív.

  Ez is igaz, de hosszú évek óta egyébként is olvadt a többlet és lassan eltűnt, az energiahordozók csak ráraktak még egy nagy lapáttal.

  De már hosszú évek óta látszott a negatív trend.

  portfolio.hu/gazdasag/20211102/meg-durvabban-romlik-a-magyar-kulkereskedelmi-merleg-mint-gondoltuk-508254

 • Csinolina
  ugyanezt érzem, a CHF a forint mellett úgy hasít, hogy csak pislogok..
  nagyjából 2017/18 óta romlanak ezek a gazdasági adataink.. nem csak a külső tényezők problémásak, az infla is évek óta trendszerűen emelkedik,pont ezt törte meg 2020.. nem elég, hogy túlfűtötték a gazdaságot a vezetők karöltve, úgy tűnik a bizalom is elveszett, nem tudnak már jelentősen javítani a forint helyzetén sem.. sok jót nem várok ebben az évben már
 • TSubi

  Külkereskedelmi mérleget elsősorban az importált energiahordozók vitték el negatív irányba.
 • sz.krisz
  “Én még arra emlékszem pár évvel ezelőttről, hogy a külkereskedelmi mérleg stabilan pozitív volt. Mi változott?”

  Nyersanyagárak (energia), árfolyam, fogyasztásnövekedésből eredő import. Van egy viszonylag friss cikk erről:

  makronom.mandiner.hu/cikk/20220622_ikerdeficit_koltsegvetes_lorant_karoly_makronom_allamhaztartas_kormany_fizetesi_merleg_hiany

 • lakásárcsökkenés2022
  “Két napja jelentette be az Aldi, hogy a növekvő infláció miatt az év eleji, egységes 8 százalékos béremelés után július elsejétől további 8-19 százalékkal emeli dolgozói fizetését. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint ez hiba.

  Mert a magasabb bérből magasabb fogyasztás lesz, abból még magasabb infláció, ezt hívják ár-bér spirálnak. Az ár-bér spirál akkor tud megoldódni, és szomorú ezt mondani, hogyha a béreknek a növekedési üteme az az infláció növekedésétől elmarad
  – mondta csütörtöki előadásán Nagy Márton.

  Itt nagyon nagy felelőssége van mindenkinek. A probléma az, hogy nem jegybankárok ülnek a Tescoban meg a többi helyen, lásd Aldiban. Az állam egyetlen dologgal tud példát mutatni: a közszférán, meg az állami cégeknek a bérezésén
  – folytatta a miniszter.”

  Ha humor van, minden van.

  rtl.hu/hirado/2022/07/02/nagy-marton-inflacio-koveto-beremeles

 • Dani

  Bocs de az aszparámnál és az aceszulfám k-nél kevész egészsegtelenebb dolog létezik! Inkább eszem a cukrot mint ezeket a mesterséges édesítőszereket ami brutál módon teszik tönkre az idegrendszert meg a bélflórát. Bár igaz csökkentett kalóritartalmú, és a sok egybites magyar csak azt nézi hogy kény kalóiát tartalmaz…
 • Nyomd a gazt
  “Az elektromos autók világszinten az eladások 9%-át tették ki az összes személyautóeladásnak 2021-ben, közel felük Kínában talált gazdára, további 35% pedig Europában. Az Egyesült Államokban még mindig csak 4% volt a piaci arányuk.”
  Azert a nepsuruseg sokmindent megmagyaraz: Kina ~140fo/km2, Europa ~45fo/km2, USA ~35fo/km2. Raadasul Europaban sokkal egyenletesebb az eloszlas igy kisebb tavolsagok vannak telepulesek kozt mint USA-ban. A nagy tavolsagok miatt az USA-ban nem tunik alternativanak az e-auto, a surun lakott nagyvarosokban meg valoszinuleg a tomegkozlekedes meg a taxi amit hasznalnak es nem egy sajat e-auto. Sokat kell meg fejlodnie az e-autonak hogy USA-ban is valos alternativa legyen.
 • M
  elég megalázó instant lelúzerezni mindenkit aki fogyaszt chipset vagy energiaitalt. Szabad önrendelkezésében áll és nem minősíti emberileg se.

  Adóként azt is érinti aki alkalomadtán egyszer vesz ilyet, azt is aki mondjuk nem kávézik hanem helyette energiaitalt fogyaszt (IT szektorban gyakori, tapasztalat), és azt is akinek tényleg semmi önkontrollja.

  Nyilván mint kivetett adó, nem tudna és nem is lehetne ezek között szeparálnia de legalább emberileg legyen bennünk ennyi.

  Mondjuk én azt sem tartom helyesnek hogy valaki az életmódja miatt többet dobjon a közösbe, ez is sérti a szabad önrendelkezést az én szememben mert diszkriminatív alapon ösztönöz a változtatásra, nem pozitív megerősítéssel, azzal pedig kifejezetten ki vagyok békülve hogy mi fizessünk utánuk is, de azt érzem előre hogy ezzel itt egyedül leszek, szóval nem dobom be érvnek.

 • Zsófi
  Nem gondoltam, hogy valaha leírom ezt a mondatot: ‘Örülök, hogy eladtuk a balatoni nyaralót 10 éve’
  :-((((((
 • egy kerdes
  Sziasztok,

  Elmagyarazna valaki ez a kis matekot, mert tenyleg nem ertem 🙂
  Az eurozonaban 9% az inflacio, magyarorszagon pedig mondjuk, hogy 11% a (KSH szerint).
  Tegyuk fel tovabba, hogy egy sampon Becsben 9% tobb eurot kell fizetni mint 1 evvel korabban.
  Ugyanez a sampon Budapesten 11% dragabb mint egy evvel korabban.

  Ha egy Budapesti Becsben veszi ezt a sampont akkor neki ugye atkell valtania a Ft , Euro-ba + az (Eur inflacio) = sampon ara.
  Ha egy Becsi jon Budapestre akkor neki is atkell valtania az Euro-t Forintra + (Ft inflacio) = sampon

  A Forint az Euroval szemben 1 ev alatt 2 szamjegyu leertekelodesen van tul. Nekem sehogy sem jon ki a sampon ara. Hiszen tegyuk fel 1 eve ugyan annyiba kerult Becsben mint Budapesten, most meg teljesen elter a 2. Az eloallitasi koltseg konstans, attol fuggetlenul hol adod el nem?

 • "a svájci"
  A költői kérdés:

  Vannak az itt olvasók között rajtam kívül olyanok, akik külföldön élnek/dolgoznak, de van “kamatozó” forintjuk az Államkincstárban, amit mostanában akartak CHF-re/EUR-ra váltani, és óriásit szívtak a HUF brutális leértékelődése miatt?
  Gyerekek! Ez eszméletlen. Mindenre gondoltam, de erre nem… 315-ről 401-nél járunk… Ez az árfolyamkülönbözet az én tételemnél (beleértve a magyar ingatlanjaim CHF-fel szembeni értékvesztését is – hisz az is fedezet, ha svájcban akarok pl. lakást venni) több tízezer CHF veszteséget jelent!

  Soha, de soha többet nem fogok forintot tartani, kizárólag akkor veszek és pont annyit, ha MO-ra megyünk látogatóba. Számomra a HUF spekulatív eszközzé vált! (=kriptó)

 • Kiszamolo
  lakásár, nagyon nagy a gebasz. Ész nélkül tolták a gazdaságba a pénzt, nyélgázon 2016-2019, amikor éppen hűteni kellett volna azt.

  Osztogatás, populizmus és GDP adatok hajszolása.

  Mindenki mondta már akkor is, hogy ebből baj lesz, ha befékez a gazdaság. Az infláció már akkor berobbant, csak a járvány miatt visszább esett.

  Ezt még megfejelték egy soha nem látott választási pénzesővel.

  Most itt állunk letolt gatyával, fékező gazdasággal, óriási államháztartási hiánnyal és brutál inflációval. Ehhez hab a tortán a devizaválság.

  Most kellene több adót beszedni, ami tovább fékezi a gazdaságot és többlet inflációt okoz. Pedig pont az ellentéte lenne a cél.

  Most kellene csökkenteni a kamatokat, hogy élénkítsük a gazdaságot. Helyette magasra kell emelni az infláció miatt.

  Amit lehetett, mindent elrontottak az elmúlt tíz évben.

  Kíváncsi leszek, ennek a trágyakupacnak az elhordásához elég lesz-e a további migránsozás, sorosozás meg brüsszelezés.

 • traktoros
  ha tudatosítanád, milyen brutál komplikációi vannak az elhízásnak, szívrohamtól diabéteszig, akkor, most morbid leszek, de te is választanád inkább a rákot.

  Én ezeken a cukormentes alternatívákon élek évek óta, és minden más változatlansága mellett (nem sportolok, tudom hogy kéne…) is tartom a súlyomat. Mindenen megnézem, hány gramm cukor van 100g-ban/ml-ben, és amikor lehet kerülöm azt amiben van.

  Egyelőre még nem voltam rákos és az emésztőrendszerem is köszöni jól van. Lehet hogy lesz még ennek böjtje, de voltam súlyosan elhízott. Családban volt elhízásból eredő szívinfarktus, láttam az azzal járó agóniát és végül a halált. Nem sírom vissza. És neked se kéne.

 • axt
  “megint minket utál mindenki” És az annyira rossz? A politikának nevezett játékot nem arra játsszák, hogy mindenki szeressen mindenkit. Ez a mai nyugati ember egy nagy tévedése, hogy mindig mindenkivel jóban kell lenni, támogatni kell, segíteni. A nagy frászt. A politikai mindig is arról szólt, hogy az egyes államok kiharcolják a nekik legjobb helyzeteket. A nagyobb országok nyilván be akarják zárni ezt a kiskaput, mert ők rosszul járnak vele. Mi meg jól. Egyéni érdekek vannak, tessék már észrevenni. Ez az egész uniósdi meg a mindenki-szeret-mindenkit elv csak egy cukros sziruppal leöntött álomvilág. Dettó ugyanez a mindenféle vélt vagy valós kisebbségek melletti kiállás kérdése is. “Juj, nehogy engem utáljanak, gyorsan melléjük állok”. És ha valaki csak annyit mond, hogy talán visszább kéne venni ebből a nagy melléállásból, na őt egyből utálni kell.
 • V.A.Laki
  : Ez nem humor, a legsotetebb Fideszes demagogia. Ket dolog okoz inflaciot: 1. az eszetlen penznyomtatas, 2. mikor a gazdasag outputja keptelen lepest tartani a novekvo penzmennyiseggel. Ergo azert van inflacio, mert tul sok penzt nyomtattak es tulsagosan le van halva a gazdasag. Ennyi. Vannak kivetelek, ugy nez ki, nagy osszeomlasok utan (pl. 2008) a kinyomott penz egyszeruen feltolti a keletkezett godrot. De akkor is ez az inflacio magyarazatanak a 90%-a.

  Ebbol logikailag levezetheto, hogy mennyi koze lesz a szerencsetlen aldi penztarosnak az inflaciohoz, mikor fizetesemeleset elkolti joghurtra meg vizes zsemlere azokhoz kepest, akik felveszik a babavarot, a CSOK-ot meg a zold hitelt, vagy akar az ECB-hez kepest is, akik meg egy hete is vidaman nyomtak a penzt kotvenyvasarlasra. Kb. nulla. De persze az aldi penztaros lesz a bunbak. Engem ez marhara felduhit.

 • Zsófi
  Kedves Kiszámoló, kedves Mindenki!

  Látom, hogy itt tobzódnak a hozzáértő emberek (nem cinikusan írom, tényleg így látom), és én is értem és látom, hogy nagy a gebasz, de aki itt él és dolgozik, az KONKRÉTAN mit csináljon most és az elkövetkező években?
  És nem, nincs szükségem kioktatásra, vagy pánikoltatásra, hanem inkább higgadt tanácsra, köszönöm előre is!!

 • Kiszamolo
  axt, amikor csak Viktor nem tud kibújni Putyin végbeléből és egyedül mi szolgáljuk ki az orosz érdekeket az egész nyugati világban, az igen, nagyon rossz.

  Szégyent hoz a nemzetre és nem mondhatod azt, hogy Viktort zsarolja Putyin, azért csinálja, a magyarok egyébként nem ilyenek ám.

  Külföldön lassan az ember már nem meri elárulni, hogy magyar, mert annyira ciki ez a politika.