Az új állampapírok is lehetnek adókötelesek

Az új állampapírok csak akkor kamatadó-mentesek, ha nem TBSZ számlára veszed őket. Ha arra vetted és a számlát feltöröd idő előtt, akkor az új állampapír is adókötelessé válik. Ezt érdemes tudnod.

Köszönjük Krisztiánnak a hírt.

Share

34 hozzászólás

 • Albatrosz
  Vicces, hogy korábban úgy hasonlították össze a terméket más konstrukcióval, hogy a költségmentességet hangsúlyozták, mintha az kőbe lenne vésve örök időkre.
 • Károly
  Talán meg lehetett volna oldani ezt, hogy ne így legyen.
 • AKK
  A belinkelt képen lévő szöveg teljesen értelmetlen zagyvaság, mintha valami fordítóprogram outputja lenne
 • naa
  Aki ezt írta, még magyarul se tud, értelmetlen szófordulatok tömkelege.
  Egyébként pedig az egész egy nonszensz.
 • zozoka
  Nekem a webkincstarban nem ez, hanem rendes, magyar nyelven irodott uzenet jelent meg. Persze abbol sem derult ki egyertelmuen, hogy ha az uj PMAP-ot vagy MAP+-t nem TBSZ-re veszem es a lejarata elott eladom, akkor kell-e kamatadot fizetnem, vagy sem. Ezek szerint nem.
 • headset
  Pontosabban: nem a lakossági állampapír válik adókötelessé, hanem a TBSZ számlán elért hozam. És ez nem csak formai szójáték.

  A TBSZ feltörésekor az adóalap=(a feltöréskori összes érték)-(a befizetett összes pénz).

  Ha a számlán költségek vagy veszteséges befektetések voltak az adómentes állampapír mellett, akkor csökken az adózandó hozam.

  Ez főleg a banki TBSZ számlák esetében lényeges. Az államkincstárnál legfeljebb a visszaváltások jelentkeznek költségként vagy veszteségként.

 • Barnabás
  5. év után ki kell venni ezeket a TBSZről, a többi régi papírt meg otthagyni. Elméletileg akkor adómentes
 • Norbi
  Ezt az üzenetet mindenki megkapt, el lehet olvasni magyarul a Webkincstárban, mert az itteni kép tényleg átmehetett egy fordító roboton, amitől értelmetlenné vált.

  Érdekes, hogy ez most hír, miközben 3 hónapja tudjuk, hogy így működik (nem reklámozom, de volt olyan portál, ami rögtön a MÁP+) indulásakor írt erről, ami aztán kikerült az allampapir.hu-ra is. A kincstár üzletszabályzatába viszont csak most került be. Nem kapkodták el.

  (A mostanitól hitelesebb forrás lenne az üzletszabályzatból bevágni egy képet).

 • Mozdony
  Ilyen zagyva szöveget akkor lehet látni, ha a Chrome böngészőben be van kapcsolva a szöveg magyarra fordítása, eleve magyar nyelvű oldalon is. Tehát magyarról magyarra fordít automatikusan a Google Translate-en keresztül a Chrome. Ki kell kapcsolni a magyar nyelvű oldalak automatikus fordítását, akkor nem nyúl bele a szövegbe.

  Meg kellene nézni a szöveget eredeti állapotában is, mert lehet hogy teljesen félrevitte a Translate.

 • Okoska
  Furcsa, mert elvileg a TBSZ-en azért adómentes, mert ez a TBSZ lényege, ha meg megszűnik, és normál számlává válik, akkor már nem TBSZ-en van, tehát azért lenne adómentes, mert a cikkben írtak már nem relevánsak.

  Nem is nagyon van más lehetőség TBSZ-en, mint az éves kamatjóváírás és a lejáró papírok összegéből “adómentes” papírokat venni.

  Amúgy azt tudja valaki, hogy lehet-e TBSZ-t úgy továbbvinni, hogy csak az állomány egy része megy normál számlára, míg egy másik része lesz meghosszabbítva?

 • hitel
  így igaz, ez valahogy nagyon furcsa
 • Kovács Géza
  Van nekem PMÁP-om (2024I), ami ugye még adóköteles. Jól gondolom, hogy érdemes ezt még a 2%-os visszaváltási díj mellett is lecserélni egy újabb kamatadómentes PMÁP-ra (2024J)?
 • Lowtshesz
  Kovács Géza, annak a sorozatnak a visszaváltása még 1%, ami újat akarsz venni kamatadómentesség végett, na annak már 2% lesz!
 • Dani
  Én azt nem értem,h miután minden papír adómentes lett, miért vesz még bárki is TBSZ-re?
 • Kiszamolo
  Dani, mert futamidő közben lejárt valami és az helyett vesz egy ilyet.
 • Kolompos
  A számla típusa, nem pedig az értékpapír határozza meg az adókötelezettséget. Ami tbsz-en van az adózik, ami nem, az nem. Ézért ha feltörünk egy tbsz-t, – és ha jól gondolom, – abban a pillanatban minden papír kamata után fizetni kell adót, majd a adós papír tovább adózik a lejáratig, de a nem adós már nem…

  ‘Amúgy azt tudja valaki, hogy lehet-e TBSZ-t úgy továbbvinni, hogy csak az állomány egy része megy normál számlára, míg egy másik része lesz meghosszabbítva?’
  Szerintem ez egy átvezetés, amit a 3. és az 5. év végén lehet megcsinálni feltörés nélkül. A 3. év végén 10%-os kamatadó van.

  A 24i visszaváltás 1% bukó + 2% a 24j:
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/jelenleg_forgalmazott_allampapirok_arfolyamai__kamatai_/3152/
  Miért lenne érdemes lecserélni?

 • csizkek
  Talan egy update a cikkhez:
  Nemcsak a HUF allampapirokra igaz ez, hanem a 2019.Jun. 01 utan vasarolt EUR-s allampapirokra is igaz. allampapir.hu/allampapirok/PEMAP Jun 01-el ezek is adomentesek lettek, de ha TBSZ-re vannak teve akkor 5ev alatt nem.

  Kerdes: Ha valaki kulfoldon EU el es nem magyar adorezidens. Akkor elvileg az eves kamatokat az adorezidens orszagban kell adozni (pl. Nemeto). Valaki lefutotta mar ezeket a koroket? Allamkincstaros ugyintezoknek kb. lovesuk sincs. Irasban vegul kaptam hivatalos allasfoglalast, hogy hozzak adorezidensi igazolast, OFI fordittassam etc. Egy ilyen OFI forditas van vagy 30eHUF. Mivel mostmar ez MO.-on adomentes vagy TBSZ-en van, legalabb a magyar NAV-nak nem kell semilyen igazolas. Ettol meg pl. Nemeto.-ban be kene vallani. Talalt mar erre vki vmilyen modot? Allamkibcstartol adoigazolast beszerezni NEM lehet gyakorlatilag

 • L70

  Vagy szemmel is látható kamatot fizet egy papír, ami ott csücsül a néhány éve nyitott tbsz-en, és vesz belőle szintén új PMÁP-ot.
 • Laca79
  Sziasztok!

  A magyarul értő változat az Államkincstár felhasználói felületéről:

  TBSZ-en elhelyezett új lakossági állampapír után fizetendő adó
  Tisztelt Ügyfelünk!

  Ezúton tájékoztatjuk, hogy az új lakossági (adómentes) állampapír Tartós Befektetési Számlán (a továbbiakban: TBSZ) történő elhelyezése a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVIII. törvény 67/B. § (5) bekezdés szerint adófizetési kötelezettséggel jár, amennyiben a lekötés az 5 éves futamidőn belül megszakításra kerül. TBSZ esetén az új lakossági (adómentes) állampapír csak a lekötési időszak ötödik évének utolsó napján válik adómentessé. A TBSZ ezt megelőzőidőszakban történő megszüntetése, megszakítása adókötelezettséget von maga után.

  Fenti tényre tekintettel kérjük, hogy befektetési döntése meghozatala során e tényt vegye figyelembe.

  Magyar Államkincstár

 • AKK
  Ha jól értem, akkor ez csak arra és csak arra az esetre vonatkozik, amikor valaki feltöri az 5 éves TBSZ lekötést?
  Tehát ha valaki csak vesz és elad MÁP+ papírokat az 5 éves TBSZ-en, vagy a TBSZ lejárta után átkerülnek a MÁP+ papírok a rendes számlára, attól még nem keletkezik adófizetési kötelessége?
 • headset

  “Ha jól értem, akkor ez csak arra és csak arra az esetre vonatkozik, amikor valaki feltöri az 5 éves TBSZ lekötést?”

  Igen, jól.

  “Tehát ha valaki csak vesz és elad MÁP+ papírokat az 5 éves TBSZ-en, vagy a TBSZ lejárta után átkerülnek a MÁP+ papírok a rendes számlára, attól még nem keletkezik adófizetési kötelessége?”

  Nem keletkezik. És a rendes számlára átkerült MÁP+ papírok lejáratig vagy korai visszaváltás esetén is adómentesek lesznek.

 • Botond
  60 millió forintnyi állampapír-portfólióm (PMÁP és MÁP+) van öt különböző TBSZ-számlán. Ezekre hol tudok a legjobb kondíciókkal Lombard hitelt felvenni?
 • Haszon
  Erre gondolsz? – A gazdagoknak hitelre is megéri szuperállampapírt venni – index.hu/gazdasag/2019/09/04/a_gazdagoknak_hitelre_is_megeri_szuperallampapirt_venni/
 • AKK
  Megéri Lombard hitellel “tőkeáttételesen” állampapírt venni?
 • Kiszamolo
  akk, ha elég olcsó a hitel, miért ne? Persze kérdés a kamatperiódus is.
 • AKK
  Köszi a választ! Milyen kockázata lehet szerinted?
 • Tamás
  “Megéri Lombard hitellel “tőkeáttételesen” állampapírt venni?”

  Amikor már Mari néne is ilyenen gondolkozik, az szvsz régen rossz.

 • Haszon
  @tamás Szerintem Mari néni nem tudja megcsinálni. Ez csak 60millától felfelé játszik, kiemelt ügyfeleknek. Hogy miért, azt nem tudom. Gondolom lehetnek fix költségek, ami miatt nem éri meg elaprózni.
 • Haszon
  Én is ezen agyalok.
  infláció – ha jól olvastam, valamelyik MÁP inflációkövető
  hitelkamat – ez vajon rögzített?
  magánnyugdíjpénztár – egyszer már megtörtént, hogy lenyúlta az állam, miért ne történhetne meg ismét?
  államcsőd – nem fizet az állam
  rejtett költségek (változása) – értékpapírszámla számlavezetési díja, stb.
  bankcsőd/ügyeskedés – nekem volt rossz tapasztalatom, az IEB befektette a megkérdezésem nélkül a pénzemet (Hunnia alap)
 • snasim
  ez a blog nem egészen Mari néni fodrásza. Egyébként ennek alombardhiteles megoldásnak a részletei többeket is érdekelhet ezen a blogon. Engem is! véletlenül nem tervezel írni erről egy bejegyzést?
 • Haszon
  Csatlakozom. Hiánypótló lenne. Azt olvastam, hogy az Államkincstár kigolyózta a lombardot valami formális jogszabállyal, mi szerint max. 10% lehet a fedezete az államkötvénynek egy hitelhez.
 • PA
  +1 a Lombard kifejtésére.
  Más: biztos már megvolt a blogon, de nem találom. MÁP+ kamatait (és csak azt) fordulóknál nem lehet kivenni, ugye? Bármelyik állampapír verziónál évente egyszer ez megoldható különösebb veszteség nélkül?
 • Haszon
  Ma voltam pár bankban. KHB szerint van egy jogszabály, amivel kicsinálták a tőkeáttétet. Ez alapján csak 10%-ra nyújthat fedezetet az állampapír. De szerinte vannak bankok, melyek ezt “próbálják máshogy értelmezni”.
 • promontor
  “Amúgy azt tudja valaki, hogy lehet-e TBSZ-t úgy továbbvinni, hogy csak az állomány egy része megy normál számlára, míg egy másik része lesz meghosszabbítva?”

  Igen. Az ötéves lejáratot megelőző 30 napon belül (azaz lényegében decemberben) bemész egy államkincstári ügyfélszolgálati irodába és nyilatkozol, hogy mely papirok menjenek tovább a következő évben induló TBSZ-re. Amiről nem nyilatkozol, az megy automatikusan a normál számlára.

  Hivaalosabban: “A 5 éves lekötési időszak utolsó napját megelőző 30. naptári naptól legkésőbb az 5 éves lekötési időszak utolsó munkanapjáig kizárólag személyesen a számlatulajdonos által adható rendelkezés, a teljes, illetve az 5 éves részkivétel mértékével csökkentett lekötési állomány átvezetésére vonatkozóan.” Forrás: allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/allampapir_allomany_kezelese_tartos_befektetesi_szamla