Az új állampapírok is lehetnek adókötelesek

Az új állampapírok csak akkor kamatadó-mentesek, ha nem TBSZ számlára veszed őket. Ha arra vetted és a számlát feltöröd idő előtt, akkor az új állampapír is adókötelessé válik. Ezt érdemes tudnod.

Köszönjük Krisztiánnak a hírt.

Share

33 hozzászólás

 • Albatrosz
  Vicces, hogy korábban úgy hasonlították össze a terméket más konstrukcióval, hogy a költségmentességet hangsúlyozták, mintha az kőbe lenne vésve örök időkre.
 • Károly
  Talán meg lehetett volna oldani ezt, hogy ne így legyen.
 • AKK
  A belinkelt képen lévő szöveg teljesen értelmetlen zagyvaság, mintha valami fordítóprogram outputja lenne
 • naa
  Aki ezt írta, még magyarul se tud, értelmetlen szófordulatok tömkelege.
  Egyébként pedig az egész egy nonszensz.
 • zozoka
  Nekem a webkincstarban nem ez, hanem rendes, magyar nyelven irodott uzenet jelent meg. Persze abbol sem derult ki egyertelmuen, hogy ha az uj PMAP-ot vagy MAP+-t nem TBSZ-re veszem es a lejarata elott eladom, akkor kell-e kamatadot fizetnem, vagy sem. Ezek szerint nem.
 • headset
  Pontosabban: nem a lakossági állampapír válik adókötelessé, hanem a TBSZ számlán elért hozam. És ez nem csak formai szójáték.

  A TBSZ feltörésekor az adóalap=(a feltöréskori összes érték)-(a befizetett összes pénz).

  Ha a számlán költségek vagy veszteséges befektetések voltak az adómentes állampapír mellett, akkor csökken az adózandó hozam.

  Ez főleg a banki TBSZ számlák esetében lényeges. Az államkincstárnál legfeljebb a visszaváltások jelentkeznek költségként vagy veszteségként.

 • Barnabás
  5. év után ki kell venni ezeket a TBSZről, a többi régi papírt meg otthagyni. Elméletileg akkor adómentes
 • Norbi
  Ezt az üzenetet mindenki megkapt, el lehet olvasni magyarul a Webkincstárban, mert az itteni kép tényleg átmehetett egy fordító roboton, amitől értelmetlenné vált.

  Érdekes, hogy ez most hír, miközben 3 hónapja tudjuk, hogy így működik (nem reklámozom, de volt olyan portál, ami rögtön a MÁP+) indulásakor írt erről, ami aztán kikerült az allampapir.hu-ra is. A kincstár üzletszabályzatába viszont csak most került be. Nem kapkodták el.

  (A mostanitól hitelesebb forrás lenne az üzletszabályzatból bevágni egy képet).

 • Mozdony
  Ilyen zagyva szöveget akkor lehet látni, ha a Chrome böngészőben be van kapcsolva a szöveg magyarra fordítása, eleve magyar nyelvű oldalon is. Tehát magyarról magyarra fordít automatikusan a Google Translate-en keresztül a Chrome. Ki kell kapcsolni a magyar nyelvű oldalak automatikus fordítását, akkor nem nyúl bele a szövegbe.

  Meg kellene nézni a szöveget eredeti állapotában is, mert lehet hogy teljesen félrevitte a Translate.

 • Okoska
  Furcsa, mert elvileg a TBSZ-en azért adómentes, mert ez a TBSZ lényege, ha meg megszűnik, és normál számlává válik, akkor már nem TBSZ-en van, tehát azért lenne adómentes, mert a cikkben írtak már nem relevánsak.

  Nem is nagyon van más lehetőség TBSZ-en, mint az éves kamatjóváírás és a lejáró papírok összegéből “adómentes” papírokat venni.

  Amúgy azt tudja valaki, hogy lehet-e TBSZ-t úgy továbbvinni, hogy csak az állomány egy része megy normál számlára, míg egy másik része lesz meghosszabbítva?

 • hitel
  így igaz, ez valahogy nagyon furcsa
 • Kovács Géza
  Van nekem PMÁP-om (2024I), ami ugye még adóköteles. Jól gondolom, hogy érdemes ezt még a 2%-os visszaváltási díj mellett is lecserélni egy újabb kamatadómentes PMÁP-ra (2024J)?
 • Lowtshesz
  Kovács Géza, annak a sorozatnak a visszaváltása még 1%, ami újat akarsz venni kamatadómentesség végett, na annak már 2% lesz!
 • Dani
  Én azt nem értem,h miután minden papír adómentes lett, miért vesz még bárki is TBSZ-re?
 • Kiszamolo
  Dani, mert futamidő közben lejárt valami és az helyett vesz egy ilyet.
 • Kolompos
  A számla típusa, nem pedig az értékpapír határozza meg az adókötelezettséget. Ami tbsz-en van az adózik, ami nem, az nem. Ézért ha feltörünk egy tbsz-t, – és ha jól gondolom, – abban a pillanatban minden papír kamata után fizetni kell adót, majd a adós papír tovább adózik a lejáratig, de a nem adós már nem…

  ‘Amúgy azt tudja valaki, hogy lehet-e TBSZ-t úgy továbbvinni, hogy csak az állomány egy része megy normál számlára, míg egy másik része lesz meghosszabbítva?’
  Szerintem ez egy átvezetés, amit a 3. és az 5. év végén lehet megcsinálni feltörés nélkül. A 3. év végén 10%-os kamatadó van.

  A 24i visszaváltás 1% bukó + 2% a 24j:
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/jelenleg_forgalmazott_allampapirok_arfolyamai__kamatai_/3152/
  Miért lenne érdemes lecserélni?

 • csizkek
  Talan egy update a cikkhez:
  Nemcsak a HUF allampapirokra igaz ez, hanem a 2019.Jun. 01 utan vasarolt EUR-s allampapirokra is igaz. allampapir.hu/allampapirok/PEMAP Jun 01-el ezek is adomentesek lettek, de ha TBSZ-re vannak teve akkor 5ev alatt nem.

  Kerdes: Ha valaki kulfoldon EU el es nem magyar adorezidens. Akkor elvileg az eves kamatokat az adorezidens orszagban kell adozni (pl. Nemeto). Valaki lefutotta mar ezeket a koroket? Allamkincstaros ugyintezoknek kb. lovesuk sincs. Irasban vegul kaptam hivatalos allasfoglalast, hogy hozzak adorezidensi igazolast, OFI fordittassam etc. Egy ilyen OFI forditas van vagy 30eHUF. Mivel mostmar ez MO.-on adomentes vagy TBSZ-en van, legalabb a magyar NAV-nak nem kell semilyen igazolas. Ettol meg pl. Nemeto.-ban be kene vallani. Talalt mar erre vki vmilyen modot? Allamkibcstartol adoigazolast beszerezni NEM lehet gyakorlatilag

 • L70

  Vagy szemmel is látható kamatot fizet egy papír, ami ott csücsül a néhány éve nyitott tbsz-en, és vesz belőle szintén új PMÁP-ot.
 • Laca79
  Sziasztok!

  A magyarul értő változat az Államkincstár felhasználói felületéről:

  TBSZ-en elhelyezett új lakossági állampapír után fizetendő adó
  Tisztelt Ügyfelünk!

  Ezúton tájékoztatjuk, hogy az új lakossági (adómentes) állampapír Tartós Befektetési Számlán (a továbbiakban: TBSZ) történő elhelyezése a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVIII. törvény 67/B. § (5) bekezdés szerint adófizetési kötelezettséggel jár, amennyiben a lekötés az 5 éves futamidőn belül megszakításra kerül. TBSZ esetén az új lakossági (adómentes) állampapír csak a lekötési időszak ötödik évének utolsó napján válik adómentessé. A TBSZ ezt megelőzőidőszakban történő megszüntetése, megszakítása adókötelezettséget von maga után.

  Fenti tényre tekintettel kérjük, hogy befektetési döntése meghozatala során e tényt vegye figyelembe.

  Magyar Államkincstár

 • AKK
  Ha jól értem, akkor ez csak arra és csak arra az esetre vonatkozik, amikor valaki feltöri az 5 éves TBSZ lekötést?
  Tehát ha valaki csak vesz és elad MÁP+ papírokat az 5 éves TBSZ-en, vagy a TBSZ lejárta után átkerülnek a MÁP+ papírok a rendes számlára, attól még nem keletkezik adófizetési kötelessége?
 • headset

  “Ha jól értem, akkor ez csak arra és csak arra az esetre vonatkozik, amikor valaki feltöri az 5 éves TBSZ lekötést?”

  Igen, jól.

  “Tehát ha valaki csak vesz és elad MÁP+ papírokat az 5 éves TBSZ-en, vagy a TBSZ lejárta után átkerülnek a MÁP+ papírok a rendes számlára, attól még nem keletkezik adófizetési kötelessége?”

  Nem keletkezik. És a rendes számlára átkerült MÁP+ papírok lejáratig vagy korai visszaváltás esetén is adómentesek lesznek.

 • Botond
  60 millió forintnyi állampapír-portfólióm (PMÁP és MÁP+) van öt különböző TBSZ-számlán. Ezekre hol tudok a legjobb kondíciókkal Lombard hitelt felvenni?
 • Haszon
  Erre gondolsz? – A gazdagoknak hitelre is megéri szuperállampapírt venni – index.hu/gazdasag/2019/09/04/a_gazdagoknak_hitelre_is_megeri_szuperallampapirt_venni/
 • AKK
  Megéri Lombard hitellel “tőkeáttételesen” állampapírt venni?
 • Kiszamolo
  akk, ha elég olcsó a hitel, miért ne? Persze kérdés a kamatperiódus is.
 • AKK
  Köszi a választ! Milyen kockázata lehet szerinted?
 • Tamás
  “Megéri Lombard hitellel “tőkeáttételesen” állampapírt venni?”

  Amikor már Mari néne is ilyenen gondolkozik, az szvsz régen rossz.

 • Haszon
  @tamás Szerintem Mari néni nem tudja megcsinálni. Ez csak 60millától felfelé játszik, kiemelt ügyfeleknek. Hogy miért, azt nem tudom. Gondolom lehetnek fix költségek, ami miatt nem éri meg elaprózni.
 • Haszon
  Én is ezen agyalok.
  infláció – ha jól olvastam, valamelyik MÁP inflációkövető
  hitelkamat – ez vajon rögzített?
  magánnyugdíjpénztár – egyszer már megtörtént, hogy lenyúlta az állam, miért ne történhetne meg ismét?
  államcsőd – nem fizet az állam
  rejtett költségek (változása) – értékpapírszámla számlavezetési díja, stb.
  bankcsőd/ügyeskedés – nekem volt rossz tapasztalatom, az IEB befektette a megkérdezésem nélkül a pénzemet (Hunnia alap)
 • snasim
  ez a blog nem egészen Mari néni fodrásza. Egyébként ennek alombardhiteles megoldásnak a részletei többeket is érdekelhet ezen a blogon. Engem is! véletlenül nem tervezel írni erről egy bejegyzést?
 • Haszon
  Csatlakozom. Hiánypótló lenne. Azt olvastam, hogy az Államkincstár kigolyózta a lombardot valami formális jogszabállyal, mi szerint max. 10% lehet a fedezete az államkötvénynek egy hitelhez.
 • PA
  +1 a Lombard kifejtésére.
  Más: biztos már megvolt a blogon, de nem találom. MÁP+ kamatait (és csak azt) fordulóknál nem lehet kivenni, ugye? Bármelyik állampapír verziónál évente egyszer ez megoldható különösebb veszteség nélkül?
 • Haszon
  Ma voltam pár bankban. KHB szerint van egy jogszabály, amivel kicsinálták a tőkeáttétet. Ez alapján csak 10%-ra nyújthat fedezetet az állampapír. De szerinte vannak bankok, melyek ezt “próbálják máshogy értelmezni”.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.