Ha lakást veszel

Jobb helyeken az autók biztosítási története nyilvános adatbázis. Így ha autót akarsz venni, az első dolgod, hogy lekérdezed, okozott-e, vagy szenvedett-e balesetet valaha az adott gépjármű.

Amikor ingatlant veszel, érdemes neked is lekérdezni az adott lakás kártörténetét. Ehhez nem fog más hozzáférni, csak a tulajdonos, de kérd meg rá, mert sok mindent megtudhatsz az adott lakásról.

Háromszor törtek be az elmúlt évben? Jó kis környék lehet…

Árvíz utáni, vagy tűz utáni helyreállítást fizetett a biztosító? Nem biztos, hogy azt az ingatlant kell megvenned ebben az esetben.

Kétszer volt csőtőrés az elmúlt két évben? Készülj fel rá, hogy ideje cserélni a vízvezetékeket. Beázás? A tető milyen állapotban van?

Ha az elmúlt két-három évben váltott biztosítót, kérd meg, hogy kérje ki az előző helyről is a kártörténetet.

(További tippek lakásvásárláshoz itt.)

Share

11 hozzászólás

 • Üdv!

  Mikor lakásvásárra adtuk a fejünket, megkértük a barátainkat, hogy adjanak tippeket, mire kell odafigyelni feltétlenül az ő tapasztalataik alapján. Igen sok választ kaptunk, amiből végül összeraktunk egy listát magunknak és azzal mentünk lakásokat nézni. Nem biztos, hogy mind úgy igaz, ahogy nekünk megírták, de mindenképp érdemes megfontolni. Mivel ide nem fér el karakterszám miatt, feltettem egy oldalamra:

  (Miki, ha gáz a link, vagy az oldal, amire mutat, de amúgy szívesen engednéd megjelenni a lakásvételi tippeket, akkor akár Te is közzé teheted vagy felteszem máshova, esetleg egy pdf-ben valami tárhelyre.)

  http://megtakaritas.webnode.hu/megtakaritasi-otletek/tippek-lakasvasarlashoz/

 • Gabi
  Autónál hogyan lehet lekérdezni a biztosítási történetet? Erről még nem is hallottam! Vagy a “jobb helyeken” az azt jelenti, hogy nem kis hazánkban?
 • Janos
  A markaszervizek elvileg meg tudjak mondani, hogy mikor, hany km-nel mit szereltek az auton. Ez egy fiatalabb auto eseteben hasznos lehet. Ha volt totalkaros, es markaszervizben javittattak, akkor az is megvan.
 • Csaba
  Ez engem is érdekelne. Az oké, hogy lekérdezhető rendszám alapján havi X autó alap adatai nyilvánosan (van e rajta biztosítás, színe, fajtája, kőrözés alatt áll e, stb), ezt szoktam is használni, de konkrét káresemény lekérdezést még nem találtam.

  OFF! Nemrég viszont megtaláltam, hogy hol lehet lekérdezni saját (egészségügyi) “káreseményeinket” (TAJ szám alapján), na, azon ledöbbentem 🙂 2000.január utáni összes orvosi beavatkozás, gyógyszerkiváltás, minden a listán. A vicc az, hogy van rajta (esetemben több) olyan is, ami nem is volt elvégezve (főleg fogorvosnál kis plusz beavatkozások elszámoltatása). ON!

 • Gábor
  Sziaszok

  Ha lakást kerestek, akkor bűnügyi térképen érdemes szintén megnézni az elmúlt időszakot a környékről. Bűnügyi térképet vezet a rendőrség, és nyilvános is a police.hu oldalon : http://bbterkep.police.hu/mapdisplay/bu.html

  Gábor

 • pdw
  A betegeletut eleg regi dolog. En pl. nogyogyasznal is jartam (ferfi vagyok), ellenben amikor a baleseti voltam tiszta ver fejjel a Janoskorhazban annak semmi nyoma nincs 😀

  Elvileg ha zavar az OEP-nel javittathatod.

  Az autora meg: voltetorve.hu. Fizetos, de elenyeszo osszeg az auto arahoz kepest. A nem legalis javitasokat (ertsd: ahol nem volt biztosito bevonva) viszont nyilvan nem tartalmazza.

 • tgwh
  Csaba, kérlek írd le, hol találtad meg, ezt szívesen megnézném én is 😀

  Gábor. A legtöbb bűncselekményt be sem jelentik, nem hogy még nyomozzanak is utána. Vagy bejelentik, a rendőrség meg nem tud vele mit kezdeni.

  János. És ha mutyizva volt az autó? Érdekelne ez is, hol lehet megnézni. Meg akkor már a lakást is 😀

  Rengeteg olyan dolog van, amiről fogalma sincs az embernek…

  Lehet hogy durván hangzik, de jobb a békesség alapon nálunk az egyik legfontosabb kérdés az, hogy elég messze van-e a cigánysor…

 • GabenHUN
  Sajnos a márkaszerviz nem ad ki csak úgy infót.
  Csak a jármű tulajának. Személyiségi, vagy akármilyen jogokra hivatkoznak.
  De ennek egyébként is csak akkor van értelme, ha úgy hirdeti az eladó, hogy végig márkaszervizben javíttatva.
  Szerintem az autók 90%-a csak a gariidőben (általában az első 1-3 év)jár márkaszervizbe.
 • Csaba
  “Csaba, kérlek írd le, hol találtad meg, ezt szívesen megnézném én is”

  Ügyfélkapus regisztráció kell hozzá, utána itt: https://ugyfelkapu.oep.hu/oepu/keret.jsp

 • Tomy
  Az OEP-es egészségügyi “kártörténet” nálam is tartalmazott egy 24 órás szívizé monitorozást valami olyan kórházban, ahol sose jártam, de az adminisztrációs hiba lehetett, mert korábban rendes normális leletet kaptam róla postán (gondolom a TAJ számot üthették félre a kórházban). Jeleztem az OEP-nek, hogy ilyen nekem nem volt, kaptam egy válaszlevelet, hogy köszönik a jelzést.

  Autó témában meg egy ismerőstől vettem autót, az önkormányzaton meg szóltak hogy nem tudják átírni, mert körözés alatt van. (??? közeli ismerős volt, semmi sötét ügylet). Irány a rendőrség, 3-4 óra várakozás, kiderül, hogy körözés alatt áll egy autó, amely alvázszámának az ELSŐ 8 KARAKTERE egyezik az enyémmel, de az enyémmel minden oké. Mondom rendben de, Gizike ezt most el fogja hinni nekem az önkormányzaton, ha elsőre elzavart? Rendőr: oda van írva neki egy másik rubrikába. Kösz. (egy fél nap elment)

 • jurta
  Megnéztem, hát ez valami észbontó, hogy rám hányszor vigyáztak a kezelés után 30 percen túl… 🙂

  És az mi, amikor szinte minden második sor meg van duplázva? A pénzt is kétszer kapta meg a szolgáltató?