Ha egyedül nem megy

Már régóta ismert tény, hogy bizonyos rossz szokások, beidegződések, függőségek kezelésére az egyik leghatékonyabb módszer a csoportos terápia alkalmazása.

A csoportnak és az elfogadott szociális normáknak való megfelelési vágy, a közösen elfogadott és kitűzött, sajátunknak érzett célok elérése, a heti beszámolón a szégyen és a csoportnak okozott csalódás elkerülésének vágya nagyon ösztönzőleg hat az emberek viselkedésére.

Ilyen csoportterápia alapon működik az ismert Anonim Alkoholisták, a Weight Watchers, de számos dohányzásról és kábítószerről leszoktató csoport is.

Az Egyesült Államokban és más országokban is elkezdtek ilyen csoportokat alapítani az emberek pénzügyi szokásainak megváltoztatására.

A közös célkitűzésnek és a heti beszámolóknak hatására a csoport tagjai kétszer annyi pénzt tettek félre, mint a terápián nem résztvevő kontrollcsoport. A csoport vezetője szerint megváltozott a gondolkozásmódjuk, már nem akarnak mindenáron megfelelni a hamis társadalmi elvárásoknak, nem akarnak „lépést tartani Kovácsékkal”, azaz nem vesznek például új autót csak a szomszédék kedvéért.

Természetesen a siker kulcsa, hogy a célkitűzés bár erőfeszítést igényel, de elérhető a csoport tagjai számára, mert egy elérhetetlennek tűnő cél éppen az ellenkezőjét éri el, az illető úgy érzi, nem tud megváltozni és már meg sem akarja próbálni.

A hetente találkozó csoportokon kívül több internetes alkalmazás is van az Egyesült Államokban, ahol a csatlakozók megadják az életkorukat, családi állapotukat, bevételeiket, költéseiket, megtakarításaikat és hiteleiket. Ezek után névtelenül összevethetik az adataikat a hozzájuk hasonló regisztrált felhasználókkal és akár közös célokat is tűzhetnek ki, amivel a csoportos terápiához hasonló eredményeket lehet elérni.

A magyar statisztikákat olvassa, miszerint az emberek 13-17%-a rendelkezik megtakarítással, a havi keresettől gyakorlatilag teljesen függetlenül, úgy gondolom, itthon is lenne létjogosultsága ilyen csoportok létrehozásának.

Ameddig az ilyen csoportok nem jönnek létre, addig is néha az is sokat segít, ha a barátoddal, barátnőddel, munkatársaddal közösen kezdtek pénzügyi fogyókúrába, vagy edzésbe. A társ jelenléte nem csak a reggeli kocogásnál segít, hogy ki tudjál kászálódni az ágyból egy órával korábban minden nap, hanem a pénzügyekben is kitűzhetitek, hogy a pénzügyi elhízásotokat, vagy edzetlenségeteket közösen fogjátok legyőzni, napról-napra, hétről-hétre egyre komolyabb célokat kitűzve magatok elé.

Ne a maratont akard lefutni az első héten a pénzügyek terén se, elég első lépésben, ha lemondasz mondjuk a munkahelyi kávézásról a büfében és havi 5%-ot megtakarítotok, majd közösen keresitek, hol lehetne egyre előrébb jutni a közös edzés hetei során.

Visszatérve a csoportterápiához, másodkézből hallottam, hogy állítólag valamelyik magyarországi közmű-szolgáltató cég a fizetéssel elmaradt adósoknak csak akkor ad elengedést a számlából, ha az érintett részt vesz egy tanfolyamon, ahol megtanítják, vagy megpróbálják megtanítani neki, hogyan kell jól bánni a pénzzel. Ettől a cég azt várja, hogy az adós megtanulva a pénz beosztását, legközelebb már nem fog elmaradni a fizetéssel.

Ha ez tényleg így van, az egy nagyon üdvözölendő és remek kezdeményezés, ha valaki tud részletek vagy konkrétumokat, a hozzászólásokban jól leírhatná, hogy is működik ez pontosan.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy szervezz egy ilyen csoportot, vagy írj egy weboldalt hasonló célból, ne fogd vissza magad. Ha jól sikerült, én is szívesen reklámozni fogom.

Addig is, győzd meg a kollégádat/kolléganődet, hogy holnaptól együtt edzetek a személyes pénzügyeitek terén is.

Ha még nem tetted, olvasd el a blogon a hasonló bejegyzéseket, remélem segíteni fog, hogyan is kezdjetek hozzá.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

29 hozzászólás

 • N.
  A közműcéges kezdeményezésről részleteket nem tudok, de szerintem ez a riport arról (is) szól:

  http://www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/189357

 • tgwh
  Én mindig mindent megbeszélek magammal, csak néha összeveszünk, ilyenkor jól el is határolódok magamtól…

  Szerintem ha az ember tényleg elszánt, nem kell cosport…
  Sok kis csoport van, amiről ilyen érdekes felfedezést lehetne tenni, mint ami a cikk elején ki lett emelve.

 • kezo
  Arra van valakinek valamilyen módszere, hogy nulla jövedelemből hogyan lehet minél többet megtakarítani? Én még ott elakadtam az iskolában, hogy a nullát szorozhatom bármennyivel, csak nulla marad (most a végtelen sorok határértékével való bűvészkedést kéretik számba nem venni, már csak azért sem, because on a long enough timeline the survival rate of one drops to zero). Egy ilyen csoport nagyon érdekelne!
 • NH3CL
  kezo: Get a job.
 • pdw
  Dolgozzal.
 • Agent
  Szeretnék érdeklődni, hogy az aki rendelkezik már pénzügyi alaptudással, vagy elvégezte nálad az alaptanfolyamot azoknak tervezel-e a jövőben egy lépcsőfokkal magasabb oktatást tartani?
 • Kiszamolo
  Terv van rá, csak az a gondom, hogy miről szóljon. Beszélgetünk swapokról, ilyenekről, de a következő szinten már deriválni kellene még osztalék hozamot számolni, nem tudom van-e erre valós igény.
 • jurta
  “több internetes alkalmazás is van az Egyesült Államokban, ahol a csatlakozók megadják az életkorukat, családi állapotukat, bevételeiket, költéseiket, megtakarításaikat és hiteleiket. Ezek után névtelenül összevethetik az adataikat a hozzájuk hasonló regisztrált felhasználókkal […], amivel a csoportos terápiához hasonló eredményeket lehet elérni.”

  Hát ez meglep. Alig hiszem. A neten, arc nélkül túl könnyű felelőtlennek lenni, például szótlanul lelépni. (Azért is van több troll a fórumokon, mint a valóságban.)

  “Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy szervezz egy ilyen csoportot, vagy írj egy weboldalt hasonló célból, ne fogd vissza magad. Ha jól sikerült, én is szívesen reklámozni fogom.”

  Az azért elég fontos, hogy a csoportnak képzett vezetőre van szüksége! Persze a többi (alkoholista, lefogyós) csoportvezető-képzés valószínűleg ehhez is elég.

  Rengeteg szabályt kell betartani (titoktartás, csoporton kívüli találkozás tilalma), rengeteg dolgot kell tudni (beszélgetés vezetése, érzelmek kezelése), ha valaki csak úgy hobbiból, saját ötleteivel belekezd, többet árthat, mint amennyit használni tud! (Ebben hasonlít a dolog magukhoz a pénzügyekhez! :-))

 • Con_Sole
  Egy ilyen csoport akkor jó, ha van olyan aki téged is húz… a gond az, hogy pl. az én ismeretségi köröm teli van olyan emberrel akik gyakorlatilag máról holnapra élnek és úgy gondolják, hogy felesleges spórolniuk, vagy az Ő fizetésükből lehetetlen félretenni. (amugy általában egyetemi diplomával rendelkeznek) A tanácsadás pedig távol áll az önsegítő köröktől..
 • Pontifiex Maximus
  Ha valaki tanulni szeretne pénzügyekröl, a következö könyvet ajánlom neki:

  Brealey-Mayers: Modern vállalati pénzügyek

  Annó a közgázon ez volt a Biblia a Vállalati Pénzügyek tanszéken. Amerikai diákoknak készült, szóval nem kell félni, olvasmányos és nem eseik át a ló túloldalára analizis (deriválás) szempontjából sem. Mondjuk nem olcsó, de a mérete kárpótol, 1175 oldal…..

  Kiszámoló: elnézést, hogy rontom a boltot.

  üdv,

  Pontifex

 • Janos
  vannak emberek, akik onmagukert, sajat elhatarozasbol kepesek erre. Viszont olyanok is, akik nem. Valoszinuleg te is talalsz a sajat eletedben erre peldat ( kiveve ha abba az 1%ba tartozol, akik kepesek onmaguktol mindenben elorelepni )
 • Janos
  ha hazakoltoztem, akkor szerintem en elmennek.
  Mondjuk a matematikai alapokat nem artana elotte tisztazni, hogy mindenki rendelkezzel veluk. Esetleg ha ez gond, akkor kell szerezni egy matektanart, aki a matekot megtanitja.
 • Catinator
  Igen, megfelelő szakmai vezetés nélkül rengeteg kárt tud okozni. Megsértődik, bezárkózik, vége…

  Kollégákkal viszont mióta otthagytam a Brókernet-et sokkal többet beszélünk pénzügyekről. Megvitatjuk, adott problémára ki milyen megoldást talált vagy kinek mik a tapasztalatai. Kérték már ki tanácsomat is, bár ilyenkor mindig hozzá teszem hogy legalább 2 másik helyen is nézze meg – “a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve”. Eddig jók a tapasztalatok. Kényszeriteni senkit sem lehet és nem is szabad.

  A még Brókernetes kollégától sem tiltom őket – hallgassák meg, bár a saját tapasztalataim nem jók, és nézzen utána és gondolja végig döntés elött. Néhánynál már bepróbálkozott, a gazdasági végzettséggel rendelkező ott tartott hogy kiebrúdalja a lakásból mert több állitása szernte már a hazugság kategóriát súrólta.

 • kezo
  Give me a job!
 • Kiszamolo
  Persze, hogy kell egy szakképzett vezető.

  Ha összejön egy rakás drogos vezetés nélkül, abból sem lesz túl sok jó.

 • Janos
  tanulj valami hasznalhatot, amihez tehetseged is van, es a kornyekeden igeny is van ra, ha nincs ilyen ( bar valoszinuleg van, csak nem tudsz rola ) akkor koltoz el olyan kornyekre, ahol van munka. Vagy talalj valami neten vegezheto munkat. Sok van belole, olyan oldalakon mint az odesk.com
 • Szabolcsi Judit
  Én valami hasonlót szeretnék, de olyanoknak, akik már túl vanank azon a szinten, hogy meg kell takarítani, hanem már a befeketetések és a cégépítés érdekli őket.
 • NH3CL
  Pampogni egyszerűbb hogy gimme ö jáb, minthogy tenni érte. Csak az nem talál munkát, aki nem akar. Le kell adni az igényeket és nem a középvezető állásokra rámenni képzettség nélkül. Sőt nem is leadni az igényeket, hanem magában kéne realizálnia, hogy a munkaerőpiacon mennyit ér és arra elindulni…
 • kezo
  Nem irigyellek. A sok hülyeséget végigolvashatod, meg, gondolom, az előadásokon is elviselheted a tudálékos pökhendiséget. Még az iróniát sem értik. Na de hát, végül is ők hozzák a pénzt.
  Van matematika szigorlatom, ne tartsak matematikaórát?
 • Miki
  Üdv!

  Nem pont ilyen Anonim Alkesz jelleggel (“Hello, Miki vagyok, pénzköltésfüggő! Hello, Miki!”), de a barátaimmal van egy ilyesmi csoportunk. 4, hasonló keresetű, anyagi hátterű baráti házaspár apatagjaival együtt alkotjuk, és rendszerint megbeszéljük a pénzügyeinket egymással: ki hol bankol, hol köti le, milyen pénzügyi manőverekbe kezd, vagy kezdene, milyen módszerekkel takarít meg, mire gyűjt, hogyan akarja elérni stb… Nagyon hasznos, sokat segítünk egymásnak.

  Nekem honlapom is van a családunkban már bevezetett, vagy bevezetni tervezett megtakarítási ötletekből. Már egyszer belinkeltem ide, de hátha érdekel még valakit.

 • Zabalint
  Érdekes módon sosem az osztja az észt, hogy csak az nem talál munkát, aki nem akar, aki éppen munkát keres…
 • janoka
  Nem túl rég járt nálam egy UL-es ügynök. Azzal kezdte, hogy elindította a programját, ami kiszámolta, hogy 0%, 4% és 8%-os hozamok mellett mennyi lenne pl. 10 év múlva az eredmény. Büszkén mutogatta, hogy lám 0% esetén nagyjából annyit kapok vissza, mint amit befizetek a 10 év során (kb. 10000 eFt/hó), ami szerinte (!) 1,2 MFt és kb. ennyit hozott ki a program, 4%-nál még több, 8%-nál még még annál is több. Csuda szép minden…
  Mondtam neki, hogy ugyan már mi az a kapcsoló az “értékkövetéssel”, kapcsolja már ki nekem. Egyből leugrott a 0%-os hozam eredménye kb 1/4-el kisebb értékre! A 8%-os hozam lett picivel több, mint az 1,2 MFt.

  Magyarul azt elején hazudtam nekem, hogy a befizetett összeget úgy kell számolni, hogy 10000 eFt/hó*120hó. De a program nem így számol, hanem a kő keményen minden évben rászámol valamennyi értékkövetés (tippem szerint olyan min. 5-6%/év-et), ami miatt igazából vagy 1/4-el többet fizethet az ember, mint amit állított az elején.

  Ezt persze egy átlag ember lazán beszívja, elhiszi, hogy még 0%-os hozam esetén is majdnem visszakapja a pénzét, és ha meg sikerül mondjuk 4-8% közötti hozamot elérni (ami mondjuk teljesen elképzelhető), akkor meg tök gazdagon fog kijönni a végén. Pedig az igazság az, hogy örülhet, ha nominálisan (!) visszakapja a befizetett pénzét, reál értékben szintbe biztos, hogy jóval kevesebbet fog visszakapni.

  Nem nevezem, megy hogy konkrétan milyen UL volt. Nem is fontos, mert amit leírtam az minden átlag ember számára elérhető folytonos UL esetén igaz (és gondolom minden UL-es ügynök esetén). Aki nem hiszi nézze meg a PSZÁF UL-es excel tábláját. Ugyanazok a lenyúlós szemétláda költségek vannak mindenhol.
  Vagy mutasson nekem valaki egyet, ami nem ilyen – konkrét szerződési feltétekkel és mellékletekkel, apró betűkkel együtt!

 • Janos
  Nezd, amikor en nem talaltam munkat az azert volt, mert tul magasak voltak az igenyeim a kepessegeimhez kepest. Erre nyilvan nem az a megoldas, ha sirok, hogy nekem senki se ad munkat. Ezen a hibas elgondolason kellene vegre valtoztatni…
 • Ja és még egy: úgy tudom, online nem tudsz két millánál nagyobb összeget egyszerre csak úgy utalni magánszemélyként, csak darabokban, külön-külön napokon esetleg előre bejelentve. Tehát kőkeményen kifizettetik veled a tranzakciós adót, ha pl 2 millánál többet cuccolnál át egy másik bankba, hiába a te SAJÁT számládra ott. Legalábbis tavaly valami ilyesmibe ütköztem, korábban meg nem – amikor pl anyámnak utaltam, hogy ki bírja fizetni belőle a lakását. Ti hogy tudjátok?
 • KZoltán
  Vagy 20 évvel ezelőtt, teljesen zöldfülűen a marketing kapitalizmushoz, engem is berángattak egy ilyenbe. Később, amikor már tudtam, hogy mit kell nézni, mutatom az ügynöknek, hogy az inflációt sem hozta. Az volt rá a válasza, hogy azt mindig hozza, mert az inflációval megemelik a havi részletet, magyarul bekapcsolja az értéknövelő gombot. Akkor rá haragudtam, de ma már látom, hogy nem ők a hibásak, hanem ezek a komoly, megbízható, nemzetközi, pénzügyi cégek minden hatósági felügyelet, ellenőrzés nélkül, úgy képezhetik ki és szerelhetik fel az ügynökeiket, ahogy akarják.
  Számtalan élelmiszer-feldolgozó egységet (pl. pékség, pizzázó …) adtam át, ott a hatóságok (ÁNTSZ, állatorvos …) mindent megnéznek, mindent végig szaglásznak, minden ott készítendő termékről egy ún. terméklapot be kell nekik adni. De ugyanígy minden pénztárgépet jóvá kell hagyatni az apehhal, mindegyikből van egy mintapéldány az apehnál, és a boltban lévő nem térhet el attól. Nem igaz, hogy pénzügyi termékeknél nem lehet ugyanezt megkövetelni, minden ilyen kiszámoló excel táblát le kellene ellenőriznie, és jóvá kellene hagynia a pszáf-nek, és az ilyen csaló gombot kiirtani belőlük. Dolgozzék már a hivatal!
 • János
  Eddig csak lelkesen olvastam a blogot, de most úgy érzem, ezzel a témával meg lettem szólítva. Fontos lenne, hogy minél többen tisztában legyenek az alapokkal, hiszen a modern pénz annyira más, mint amihez hozzá vagyunk szokva, hogy a régen jól bevált szokások ma sokszor tévútra visznek.

  Nálunk pont egy ilyen csoporthoz van lehetőség csatlakozni.
  A blog tulajdonosa szokta mondani, hogy ha van ötmilliód és csak plusz egy fél százalék hozamot nyersz az Akadémiával, már behozza az árát. Nagyon is egyetértek vele!

  Mi azokhoz szólunk, akiknek nincs ötmilliója, de lehetne.
  Teljesen az alapoktól kezdjük.

  Nem akarom reklámozni.

  Egyébként a közműcéges kezdeményezéses riportot mindkét nagy kereskedelmi tv is leadta, az egyik két különböző formában is.

  Ami pedig a matekot illeti, ha szükséges, elég profi vagyok a haladó tanfolyamhoz szükséges alapok mindenki számára érthető, egyszerű elmagyarázásában.

 • pdw
  Szerintem ez bankfuggo, egyseges (torvenyi) szabalyozas nincs.
  Regebben Unicredittol, KH, Erste-nel is lehetett 10M+-t utalni, de asszem a Rafazomnal pl. 2M a limit (neten, telefonon tobb is lehet).
 • janoka
  Így kell lennie. Különben hogyan tudnál mondjuk egy ingatlant vásárolni? Persze lehet darabokban is átküldeni az árat, de nehezen hiszem, hogy így menne. Pláne, ha mondjuk államilag támogatott banki hitelt is veszel fel. (Vagy ilyen esetben is mindegy, hogy miképp megy az önrész kifizetése? Nem értek hozzá…)

  Valószínűleg arról van szó, hogy van egy beállított limit, ami default 2 MFt. De az ilyen limiteket fel lehet emelni valamilyen időintervallumra, tipikusan 24 órára, akármilyen nagy összegre is.

 • Tibor
  Nem matekfuggo ez az igeny annyira. En pl a blogon olvastam eloszor olyanrol hogy jelenertek meg tartalekrata, de bmes mernokkent a negy alapmuvelet jol megy: derivalas, integralas, Fourier sorfejtes, Laplace transzformacio 🙂