Ha egyedül nem megy

2013-02-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már régóta ismert tény, hogy bizonyos rossz szokások, beidegződések, függőségek kezelésére az egyik leghatékonyabb módszer a csoportos terápia alkalmazása.

A csoportnak és az elfogadott szociális normáknak való megfelelési vágy, a közösen elfogadott és kitűzött, sajátunknak érzett célok elérése, a heti beszámolón a szégyen és a csoportnak okozott csalódás elkerülésének vágya nagyon ösztönzőleg hat az emberek viselkedésére.

Ilyen csoportterápia alapon működik az ismert Anonim Alkoholisták, a Weight Watchers, de számos dohányzásról és kábítószerről leszoktató csoport is.

Az Egyesült Államokban és más országokban is elkezdtek ilyen csoportokat alapítani az emberek pénzügyi szokásainak megváltoztatására.

A közös célkitűzésnek és a heti beszámolóknak hatására a csoport tagjai kétszer annyi pénzt tettek félre, mint a terápián nem résztvevő kontrollcsoport. A csoport vezetője szerint megváltozott a gondolkozásmódjuk, már nem akarnak mindenáron megfelelni a hamis társadalmi elvárásoknak, nem akarnak „lépést tartani Kovácsékkal”, azaz nem vesznek például új autót csak a szomszédék kedvéért.

Természetesen a siker kulcsa, hogy a célkitűzés bár erőfeszítést igényel, de elérhető a csoport tagjai számára, mert egy elérhetetlennek tűnő cél éppen az ellenkezőjét éri el, az illető úgy érzi, nem tud megváltozni és már meg sem akarja próbálni.

A hetente találkozó csoportokon kívül több internetes alkalmazás is van az Egyesült Államokban, ahol a csatlakozók megadják az életkorukat, családi állapotukat, bevételeiket, költéseiket, megtakarításaikat és hiteleiket. Ezek után névtelenül összevethetik az adataikat a hozzájuk hasonló regisztrált felhasználókkal és akár közös célokat is tűzhetnek ki, amivel a csoportos terápiához hasonló eredményeket lehet elérni.

A magyar statisztikákat olvassa, miszerint az emberek 13-17%-a rendelkezik megtakarítással, a havi keresettől gyakorlatilag teljesen függetlenül, úgy gondolom, itthon is lenne létjogosultsága ilyen csoportok létrehozásának.

Ameddig az ilyen csoportok nem jönnek létre, addig is néha az is sokat segít, ha a barátoddal, barátnőddel, munkatársaddal közösen kezdtek pénzügyi fogyókúrába, vagy edzésbe. A társ jelenléte nem csak a reggeli kocogásnál segít, hogy ki tudjál kászálódni az ágyból egy órával korábban minden nap, hanem a pénzügyekben is kitűzhetitek, hogy a pénzügyi elhízásotokat, vagy edzetlenségeteket közösen fogjátok legyőzni, napról-napra, hétről-hétre egyre komolyabb célokat kitűzve magatok elé.

Ne a maratont akard lefutni az első héten a pénzügyek terén se, elég első lépésben, ha lemondasz mondjuk a munkahelyi kávézásról a büfében és havi 5%-ot megtakarítotok, majd közösen keresitek, hol lehetne egyre előrébb jutni a közös edzés hetei során.

Visszatérve a csoportterápiához, másodkézből hallottam, hogy állítólag valamelyik magyarországi közmű-szolgáltató cég a fizetéssel elmaradt adósoknak csak akkor ad elengedést a számlából, ha az érintett részt vesz egy tanfolyamon, ahol megtanítják, vagy megpróbálják megtanítani neki, hogyan kell jól bánni a pénzzel. Ettől a cég azt várja, hogy az adós megtanulva a pénz beosztását, legközelebb már nem fog elmaradni a fizetéssel.

Ha ez tényleg így van, az egy nagyon üdvözölendő és remek kezdeményezés, ha valaki tud részletek vagy konkrétumokat, a hozzászólásokban jól leírhatná, hogy is működik ez pontosan.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy szervezz egy ilyen csoportot, vagy írj egy weboldalt hasonló célból, ne fogd vissza magad. Ha jól sikerült, én is szívesen reklámozni fogom.

Addig is, győzd meg a kollégádat/kolléganődet, hogy holnaptól együtt edzetek a személyes pénzügyeitek terén is.

Ha még nem tetted, olvasd el a blogon a hasonló bejegyzéseket, remélem segíteni fog, hogyan is kezdjetek hozzá.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram