Szabadúszók az Egyesült Államokban

Az otthonról végezhető munkák egyre nagyobb tért hódítanak a világon.

Programozók, grafikusok, nyelvtanárok, vágók, hangmérnökök és mindenféle egyéb kreatív foglalkozású emberek váltanak a havi fix helyett a szabadúszók világára a rugalmasabb időbeosztás és a magasabb kereset reményében.

Sok weboldal közvetít ilyen munkákat, mint például a guru.com, freelancer.com, vagy a fiverr.com. Így akár külföldről is találhatsz amerikai, ausztrál, vagy nyugat-európai munkákat.

Készíthetsz programokat, weboldalakat, 3D-s látványterveket, fordításokat magyarról és magyarra, írhatsz újságcikket, reklámokat, forgathatsz videóüzeneteket, végezhetsz hangalámondást és sok minden mást is.

Sok ügyfelem van, aki csak ebből él. Az egyiköjük programozást végzett amerikai cégeknek, akiket az egyik ilyen oldalon talált. Pár hét múlva le is kellett íratkoznia az oldalról, mert ez a két-három állandó cég annyi munkát adott, hogy nem tudott újabbakat elvállalni.

Ő mesélte, hogy főleg programozásban és weboldal-tervezésben nagy a konkurencia, a pakisztániak, ukránok és még sokan mások gombokért elvállalnak minden munkát.

Azonban az ő hatalmas előnye, hogy ő tényleg beszél angolul és ha felhívják skype-on az Egyesült Államokból, akkor vele meg tudják beszélni, mit kellene csinálni, vagy mit kellene kijavítani. Ezen kívül önállóan is tud dolgozni, nem kell neki mindent a szájába rágni. Nem kell megijedni a konkurenciától, ha tényleg jó vagy, úgyis veled fognak dolgoztatni.

Mintegy másfél millió forintot keres havonta adózás után, a munkaidejét magának osztja be (ami persze nem azt jelenti, hogy nem dolgozik napi 7-8 órát hétközben).

Egyetlen baja a mukájával, hogy az amerikai időzóna miatt az élete el van csúszva hét órával, de ennél nagyobb gondja senkinek ne legyen ebben az életben.

Ő úgy csinálta, hogy először elvállalt pici, rosszul fizető munkákat, amiket egy-két nap alatt a munkahelye mellett is meg tudott csinálni. Ezek csak arra voltak jók, hogy kapott értük több pozitív értékelést, így előrébb került a listában és a megrendelők is szívesebben választották őt.

A freelancer munkában az is jó, hogy minden elkötelezettség nélkül kipróbálhatod magad. Elvállalsz olyan munkákat, amit a jelenlegi munkahelyed mellett is el tudsz végezni, aztán pár hét vagy hónap után meglátod, hogy bejön-e a számításod, érdemes-e átállnod teljesen a szabadúszásra, vagy inkább a biztos 9-től 5-ig munkahely való neked.

Az is elképzelhető, hogy megmaradnak ezek a munkák másodállásnak, havi 50-150-250 ezret keresel velük munkaidő után, amit akár félreteszel, akár a meglévő hiteleid előtörlesztésére fordítasz.

Természetesen ez sem való mindenkinek. Beszéltem olyan php programozóval is, akinek nem jött be ez a lehetőség. Ő azt mondta, hogy a megrendelők annyira fogalmatlanok voltak a php-val kapcsolatban, hogy azt sem tudták, mit akarnak pontosan. Ezért inkább pár próbálkozás után ráhagyta a dolgot.

Nem mondom, hogy fáklyásmenet lesz váltani alkalmazottból freelancerre, azt sem mondom, hogy mindenkinek sikerül, vagy mindenkinek való, de én már sok olyan emberrel beszéltem, akinek nagyon bejött ez a szabadúszó létforma.

Egy a biztos: amit meg sem próbálsz, az biztos nem fog sikerülni.

Hogy mennyire elterjedt ez a típusú munkavégzés az Egyesült Államokban, arról álljon itt néhány adat:

Összes szabadúszó száma: 30 millió fő.

Azok akik legalább heti 15 órát dolgoznak így: 17,5 millió fő.

Azoknak száma, akik évi 100 ezer dollárnál többet keresnek ilyen munkákkal: 2,9 millió fő.

Akik évi 25 ezer dollárnál kevesebbet keresnek: 24%-uk.

25 és 75 ezer dollár között évente: 49%

75 ezer dollár felett: 27%

(Ezek kiugróan jó keresetek az Egyesült Államokban is, de azt ne felejtsük el, hogy általában a jobban fizetett szakmákat lehet szabadúszóként űzni.)

Amíg a való világban a hölgyek csak a férfiak fizetésének a 78%-át keresik, addig a szabadúszók között ez az érték 97%.

Share

78 hozzászólás

 • prisonerhu
  Egy ideje én is mellékesben csinálom az ilyen fajta szabadúszós munkákat. Érdekes, hogy pont itt ezen a blogon olvastam úgy 2 éve erről a lehetőségről egy teljesen más téma hozzászólásában – nagyon szépen köszönöm annak a kommentelőnek. Egy nagyon jó lehetőség nyílt meg előttem.Én beágyazott szoftverfejlesztéssel foglalkozok fő profilban. Ez egy olyan terület, amiben kevesebb lehetőség van, mint a klasszikus webfejlesztés és társai. Az elején én is pár melót áron alul vállaltam el, aztán jöttek a komolyabb megrendelések. Mellette persze részmunkaidőben dolgoztam. Ez a piac elég komoly változtáson ment át szerintem az elmúlt 1 évben.Bizonyos oldalak szigorítottak a szabályaikon és történt pár felvásárlás is a freelancer site-ok terén. Ez utóbbi szerintem tovább tisztitotta a piacot. Sajnos még így is az általam figyelt munkák 50 %-ából nem lesz semmi, vagy csak infoszerzésre használják…
 • prisonerhu
  … Sokszor találkozok én is az indiai és egyéb “olcsónak tűnő” konkurenciával. Többségük nem végez minőségi munkát, rossz véleményeket hallottam róluk. Biztos vannak jók is, csak még nem hallottam róluk.

  Az időzónás eltolódás komoly logisztikát igényel olykor, főleg amikor például egyszerre készült egy ausztrál és egy amerikai (keleti part) projekt. 🙂

  Összességében nagyon tudom ajánlani ezt a létformát annak nemzetközi tapasztalatokat szeretne szerezni. A fizetés is nyugati színvonalú. Önmenedzselésben is nagyon lehet fejlődni. Kommunikációképes angol nyelvtudás viszont alapkövetelmény.

  Az biztos, hogy nagyon felfutóban van ez az munkamód.

 • Harvy
  Az adózás menetéről valamit lehet tudni ?
 • Kiszamolo
  Harvy, ugyanúgy kell adózni, mint bármelyik munka után.

  Először kiváltod a KATA-t, mellékállásban havi 25 ezer fix, ezért évi 6 millióig jó vagy.

  Utána váltasz rendes adózásra, ha már túl sokat keresel. Évi cirka 9-10 millióig még mindig a KATA lesz a nyerő.

  (EVA nem jó, mert külföldre nincs ÁFA)

 • Ricsi
  Sziasztok,

  Mosolyogva olvasom én is a cikket, én is hasonló módon dolgozom, csak én nem vagyok annyira freelancer mint mások, egyéni vállakozóként (KATA) dolgozok be egy amerikai cégnek és bár alul vagyok fizetve, de úgy érzem még így is egész jól keresken itthon évi 6M HUF-al és akkor kelek tényleg amikor akarok.

  Harvy az adózás nekem havi 50e HUFba kerül a KATA miatt, de szerintem nem az én véleményemre vagy kíváncsi, hanem annak a véleményére, aki tényleg freelancer.

 • Topfly
  Ez a fajta meló sokkal jobb, mintha kivándorolna az ember. Persze pincér nem lehetsz távolról, de nyelvet így is úgy is meg kell tanulni és keleti költségek mellett meglehet a nyugati bér, ami sokkal jobb, mint a nyugati költségek mellett a nyugati bért.

  Hasznos lenne, ha valaki összeírná, milyen munkákat lehet távolról végezni és mennyit kell tanulni, hogy elsajátítson az ember egy ilyen szakmát.

 • JoeP
  Bocsi, nagyon off, ha nem akarsz, ne válaszolj. Arra lennék kíváncsi, hogy ez a 9-10 milliós érték hogyan jött ki?
 • Kiszamolo
  Kata 6 millióig 10%, tuti nyerő. Felette 40%, de ebben benne van minden adó és járulék, a minimálbér után ez további 80 ezer havonta.

  Normál adózás: durván 30% költség az adó plusz a minimálbér költsége.

  Jobban belegondolva akár 15 millióig is jobb, ha nincsenek költségeid.

 • Beni
  en is ezt csinalom csak nem szamtech hanem penzugy-jog es UK. Epp most keszulnek a nyakunkra lepni adozas ugyileg.
 • István
  Én is mosolyogva olvasom ezt a cikket, mert ez a “nyithatok cukrászdát bécsben?” kategória. Igen, mindenki nyithat cukrászdát bécsben ELVILEG. Gyakorlatilag meg nagyon nagyon kevés ember képes rá.

  Nem szabad összemosni az amerikai szabadúszók számát (és fogalmát) meg a freelancer.com-ot, mert radikálisan más kategória.

 • Garbo
  Hogy az elején a lényeget ragadjam meg: ne félj már a NŐ szótól! Ha férfiak, akkor nők. Ha urak, akkor hölgyek, ne modoroskodjunk!
  Másrészt a legnagyobb királyság a home office, ha olyan a munkáltató és a munkavállaló is. Lojalitást lehet vele nyerni, lelkesebb és több munkavégzést, meg komfortot is.
 • Pirospista
  Azért azt ne felejtsük el, hogy hasonló munkakörben, hasonló tapasztalattal a nők 98%-át keresik a férfi keresetének. Ez szintén nem magyar adat, magyar honba kb. 92% az arány.

  Viszont:
  1. nők tapasztalata kevesebb a gyermekvállalás miatt
  2. a nők sokkal nagyobb hányada választ olyan szakmákat, ahol rosszabbak a keresetek
  3. a nők a családtervezés következtében sokkal kevésbé akarnak már előre lépni
  4. a nők sokkal nagyobb hányada dolgozik részmunkaidőben

  Nyilván az a 2% is sok, de nem 78% hírül se… ez a tények elferdítése. Alma-körte ugye.

 • QTT
  Elnézést, lesz egy nagyon OFF kérdésem, de egyszerűen a többi cikknél nem látom a hozzászólásokat. Valahogy nálam a napokban szétesett a blog komment része.
  Szóval 2019 környéki lakásvásárlás előtt állok. Az egyik megtakarítási formám megszüntetésre kerül, amelyből 2.500.000 Ft-om fog parlagon heverni. Ezt az összeget azért “dolgoztatnám” a 2019 év vége felé aktuális lakásvásárláshoz. Eddig még nem vásároltam állampapírokat, de most arra gondoltam, hogy nyitok egy TBSZ-t az államkincstárnál, vásárolok rá vagy a 2018/K, vagy a 2020/J Prémium Magyar Államkötvényből. Nyilván az 5 év adómentességi határig nem tudom majd tartani, illetve a gyűjtőév miatt határeset a 3 éves mérsékelt adófizetés elérése is, mert ugye 2019-ben már ki szeretném venni. Ha pedig a 2018/K vásárlása lenne, akkor alapban bukik mindenfajta adókedvezmény. Ha viszont kicsit elhúzódna a vásárlás bármi miatt akkor FOLYT:
 • QTT
  FOLYT:
  Szóval, ha elhúzódna a lakásvásárlás bármi miatt, akkor a 2020-as papírral már lenne értelme a TBSZ-nek.
  Szerintetek “szórakozzak” a fentiek tudatában az állampapírral erre a pénzösszegre, vagy keressek más megoldást?
  Ez az idő előtt kiveszem és 2% bukó mire vonatkozik egészen pontosan?

  Köszi előre is és bocs, hogy jelenleg ezt az OFF-ot, csak ide tudom írni.

 • Év elején csináltam a cégnek egy összefoglalót ezekről a freelance lehetőségekről (ugyanis nemcsak magánszemélyek, hanem bizony kisebb-nagyobb cégek is dolgoznak így), párat ki is próbáltunk, vegyes tapasztalatokkal, maguk a portálok is eltérnek, nyilván az akkor összerakott infók nagy része még mindig érvényes.

  Bizonyos területeken amúgy szűkíti a versenyt ha az angolon kívül pl németül, franciául is képes vagy ajánlatot adni, mert ott sok konkurrens azonnal kiszóródik. Az eleje amúgy kutya nehéz és időrabló lehet, de nemcsak informatikai munkákkal lehet elég jó megélhetésre szert tenni így, ha már kialakul egy jó hírnév és vannak visszatérő megrendelők.

 • bora
  Érdekes lehetőség, de igazából nagyon szűk réteg számára érhető el, és azért programozóból is van rengeteg. Régen a fordítás volt hasonló kategória, aztán annyian akartak ebből megélni, hogy napjainkban olyan áron lehet minőségi fordítást kapni, amiért személy szerint én a számítógépet sem kapcsolom be. (Azt pedig István helyesen írta, hogy az USA munkaerőpiacát ne hasonlítsuk a hazaival).

  A témában szerintem gondolkodásra késztető dolog, hogy a hazai munkaerőpiac részben össze fog omlani a közeljövőben. Alig találnak már orvost, ápolonőt, pincért, szállodai személyzetet és még sok más szakágban dolgozó, mert a röhejes fizetés helyett elmennek külföldre, vagy otthonról “szürkéznek”. Másik oldalról viszont iszonyat sebességgel szűnnek meg a “hozzánemértős” munkahelyek (jegypénztáros, eladó, stb), így egyszer csak az fog történni, hogy az alacsony képesítésű szakmákban munkaherőhiány lesz

 • Gabor
  Én azt nem értem, hogy hogy vállalnak be emberek egy projektet x dollárért úgy hogy csak egy két soros leírás van hozzá, ami jóindulattal is távol áll a pontos feladat specifikációjától.
  A leírás alapján lehet hogy 2 órás, de az is lehet hogy 2 hetes feladat.
  Meg szerintem sokkal többet keresek jelenleg alkalmazottként, mint amilyen számokat a freelancer.com-on látok. Ijesztően alacsony árakat látok mindenhol. (100 dollárért webalkalmazás írása???)
  Lehet, hogy túl vagyok fizetve? (nettó 400e/hó) Nem hiszem, mert a cikkben másfél millát is látok.
  Vagy rossz helyen keresek?
 • Kiszamolo
  István, persze hogy más. De itthonról ilyen munkát hasonló oldalakon keresztül lehet szerezni alapesetben.

  Ezek az oldalak arra jók, hogy egymásra találjanak a komoly partnerek, nem arra, hogy a freelanceren keresztül élj meg állandóan. Nyilván senkinek nincs kedve állandóan pakisztániakkal versenyezni minden egyes munkára.

  De találsz egy-két jó partnert, utána már egyenesben tudsz dolgozni egy-két-három amerikai, ausztrál és egyéb cégeknek. Akár főállásban, akár másodállásban.

 • tundra
  Engem érdekelne, hogy milyen típusú munkákat szoktak adni a szabadúszóknak. Jelenleg IT audit részlegen dolgozok egy multinál, és bármilyen kis melóról is van szó, követelmény hogy a cég által használt belső folyamatokat, alkalmazásokat alaposan ismerje az illető. Ha jön egy új kolléga akkor 1 hónapig szinte alig dolgozik, csak tanul. Egy ilyen környezetbe pl. hogyan képzelhető el egy freelancer alkalmazása?
 • Kiszamolo
  Gábor, azért ha megnézed, vannak ott trükkök. Például a fiverren 5 dollárért lefordít, vagy felmond x mondatot.

  Aha.

  De azért ha egy héten belül kell, akkor ennyi pluszban. Ha kereskedelmi célra akarod használni (mi másra akarnád??) akkor további 30 dollár.

  Az első 20 mondat 5 dollár, de a következő 20 már 30 dollár.

  És a többi.

 • Zsoca
  , Miklós is leírja hogy az egyik ügyfele kezdőként a pici de rosszul fizető munkákat vállalta hogy feljebb kapaszkodhasson, hírnévre tegyen szert, gondolom néhány év kemény munkával más is kis tud így halászni néhány nagyobb megbízót aki nagyon elégedett lesz vele, komolyabb munkákat is rá bíz és végül olyan összeget kap amiért megéri ezt csinálni a “meló” helyett.

  Korábbi hozzászólásokra reagálva, ez a magyar munkaerőpiac ilyen meg olyan duma megint csak kifogás arra hogy miért ne csináljam, aki előre akar jutni annak ez nagyszerű lehetőség, max nem jön be, puff akkor ez van, veszíteni nem veszít ezzel. Az egyértelmű hogy mint minden máshoz ehhez is először tudásba kell befektetni, utána kemény munka, aztán lehet csak kaszálni.

 • szocske
  talán épp az általad leírt “lomhaság” az oka, hogy egy ügyfél inkább szabadúszót bíz meg a fejlesztéssel egy multi helyett 😉
 • Jenő
  Ha egy nő tényleg ugyanazon munkakörben, ugyanazon munkát egy férfi bérének 80%-áért elvégzi, már rég senki nem alkalmazna férfiakat.

  Nem lehet hogy pusztán arról van szó, hogy a nők nagyobb arányban, szívesebben választják az óvónő, ápoló, stb. szakmákat, az azzal együtt járó bérért?

  Megmondja a tutit egy nő: youtube.com/watch?v=IMkDEe8ypfU
  Economics 101

 • promo921
  Hagyjuk már ezt a nők 75%-át keresik című feminista maszlagot, ezerszer cáfolták meg ezer helyen. A munkaadók emg csupa idióták, hogy 20-25% haszonról lemondanak, csak azért, hogy férfiakat is alkalmazzanak.
 • prisonerhu
  : Általában aki 2 soros leírást ír az vagy csak az információért jött az adott oldalra, vagy az árajánlatokra kíváncsi. Az esetek többségében ezekből nem lesz semmi. Én az ajánlatadásban mindig kérek részleteket, mert szinte sosem írnak le mindent. A másik véglet az, aki teljesen specifikált projektleírást ad – páran ezek közül csak az árat akarják belőni.

  Személy szerint a freelancer.com-ot nem nézem olyan gyakran. Az én speciális területemen nincsenek rendes projektek, és ha van is a budget egyáltalán nem elég a kiírt projektre. Egy másik oldalon (upwork) reálisabbak szerintem az ajánlatok és az oldal felépítése is logikusabb.
  $20-os órabér az átlag ahogy nézegettem más freelancerek profilját.

 • prisonerhu
  : Ilyen melóra biztos, hogy nem alkalmaznak szabadúszót. Ugyan alá lehet iratni vele NDA-t és betanítani, de nem hiszem, hogy megéri összességében. A szabadúszókat olyan projektre érdemes felvenni, amihez minden tudásuk megvan. Tehát céges, belsős cuccokat nem érdemes megtaníttatni nekik – szerintem nem is lenne olyan, aki ilyet elvállalna.
  IT auditnál mondjuk egy olyan szoftver elkészítésére lehetne szabadúszót alkalmazni, ami egy webes vagy mobil appos segédszoftver az auditáláshoz/értékeléshez, de még persze van millió dolog emelett még.

  Én mondjuk vállaltam el olyan K+F jellegű feladatot, ami picit új volt nekem, de akkor ezzel a megrendelő is tisztában volt.

 • Warrior Murdock
  A Freelance egy nagyon jó induló lehetőség, igazából aki valamennyire beszél angolul, és van interneten keresztül is átadható képessége, az próbálja ki. Egy kis időn kívül mást nem veszthetsz. Sokat olvastam a témáról, fent vagyok/voltam upworkön freeelanceren, fiverren. A hosszútávú partnereket érdemes keresni mint ahogy kiszámoló is írta. Haverom pár kisebb USA/Kanadabeli cég honlapjainak az updatelgetéséből keresi meg a havi fixet. De grafikus, videós, író, marketinges, fordítós munkákból is ezerszámra van, nem kell félni ha nem vagy az internet Zuckerbergje. Pár tipp: legfontosabb a jó értékelés ha komolyan akarod végezni a munkát, inkább ne fizessen ki az elégetlenkedő bunkó minthogy rossz értékeléseid legyenek. VISZONT ingyen munkát nem érdemes elvállalni jó értékelésért, max nagyon az elején. Fontos a szép bemutatkozás, portfólió, ezt írasd meg az angolul penge haveroddal!
 • Zedder

  “Hagyjuk már ezt a nők 75%-át keresik című feminista maszlagot, ezerszer cáfolták meg ezer helyen. A munkaadók emg csupa idióták, hogy 20-25% haszonról lemondanak, csak azért, hogy férfiakat is alkalmazzanak.”

  Persze, nyilván ezerszer ezer helyen cáfolták, és csak az én tapasztalatom más (férfi vagyok egyébként).

  Na nem mintha ez bármit is számítana, amikor számos érvelési hibát vétesz és tényt nem veszel figyelembe.

  Pl. van-e egyáltalán elegendő számosságú női munkaerő az adott szakmában? (Súgok: nincs.) Vagy létezik-e társadalmi konvenció, elvárás, mi szerint bizonyos posztokra FÉRFI kell, különben az ügyfél-partner nem veszi komolyan a céget? (Súgok: létezik.)

 • h-laszlo
  Igazán érdekes kis cikk volt. Az ismeretségi körömben van is egy kedves és nagyon csinos hölgy, aki neten keresztül, otthon dolgozik. Nem, nem azt 😛 Angliai apartmanokat ad ki, ügyintéz, levelekre válaszol. Sajnos azt nem tudom, hogy mennyit keres.
 • Virsli István
  Én lassan fél éve a Toptal (toptal.com/#employ-ridiculous-architects) nevű közvetítőn keresztül dolgozom nagyrészt amerikai cégeknek, a cikkben leírtakkal nagyságrendileg hasonló díjazás ellenében. A jól ismert freelancer marketplace-ekkel ellentétben itt előszűrik a fejlesztőket (és nem olyan könnyű bekerülni, bár azért egy tapasztalt fejlesztőnek nem okozhat problémát a dolog), viszont cserébe többségében minőségi, jól fizető projektjeik vannak, ugyanazt a saját magad által meghatározott órabért kapod minden projekt során (max. ha túl magasat adsz meg, nem kapsz projektet), és nem kell versenyezned a freelancer oldalakon jelen lévő “bármit bármennyiért elvállalok” réteggel. Aki ilyesmiben gondolkodik, annak érdekes lehet ez a lehetőség is.
 • Zabalint
  Nekem kettő olyan ismerősöm van, akik szabadúszóként dolgoznak, de egyikük sem az itt említett oldalakon indultak (amikről sokat hallottam, de személyes tapasztalatom nincs), hanem dolgoztak egy cégnél, akinek több külső partnere is volt, aztán később tönkrement a cég, ők pedig azóta az ott szerzett kapcsolataikon keresztül kapnak megrendeléseket. Vidéken élnek, feltételezem sokszorosát keresik, mint ha elhelyezkednének a jelen lévő egyetpen IT-s multinál vagy egy kis cégnél.
 • Promo921
  Nyilván az érvem, az olyan szintű volt, mint az állítás maga. Nem állítom, hogy nincs valamiféle minimális preferencia, de a 20-25% azért elég erős csúsztatás. Anekdotikus érveket hozva, azt mondanám, hogy a pornószínésznők és a női modellek, jóval többet keresnek, mint a férfi társaik. 😉

  huffingtonpost.com/christina-hoff-sommers/wage-gap_b_2073804.html

  ‘It examined more than 50 peer-reviewed papers and concluded that the 23-cent wage gap “may be almost entirely the result of individual choices being made by both male and female workers.” In the past, women’s groups have ignored or explained away such findings.’
  ‘Could the gender wage gap turn out to be zero? Probably not. The AAUW correctly notes that there is still evidence of residual bias against women in the workplace. ‘

  A kedvencem:
  freethoughtblogs.com/pharyngula/files/2015/06/stemwomen.jpg

 • Franklin
  Ha már ilyen téma van és programozók a főszereplők, akkor megragadnám az alkalmat, hogy tanácsot kérjek, hogy a nulláról hol lehet megtanulni ezt a szakmát és melyik programozási nyelvet érdemes megtanulni?
 • gertitorpe
  Ha teljesen kezdő vagy első nyelvnek bátran tudom ajánlani a Python nyelvet. Rengeted mindent meg lehet vele csinálni és szerintem az egyik legkönnyebb és legérthetőbb nyelv. A java bonyolultabb, de sok munkát fogsz vele találni. A PHP-val is sokminden van, de nem ajánlanám kezdésnek. Személy szerint ki nem állhatom. Túl sok benne a logikátlanság és nagyon sok idő megy el az elején míg 1 kis szintaktikai hibát keresgélsz a kódban.
  Hol? Én egy coursera kurzussal futottam neki. Mindig indulnak újak de az archívumban is sok érdekes kurzus van. Csak kitartás kell hozzá!
 • Janos82
  :

  elso korben el kell dontened, hogy mire szeretnel programozni, es mit. Webet? Jatekot? Irodai szoftwereket? Windows? Linux? OSX?

 • Tamás
  Megnézegettem a cikk elején szereplő honlapokból az első 2-t. Gépészmérnökként (géptervező) sajnos nem találni sok értelmes találatot, de nyilván nem mindenkinek olyan a szakmája, hogy szabadúszó lehessen.
  Teli van olyannal hirdetéssel, hogy “kitaláltam egy új smartwachot, leskicceltem, rajzold meg, hogy le lehessen gyártani” jellegű kérésekkel. Egy darab értelmes hirdetés volt, ahol egy John Deere tartozékot szedtek szét, mértek le, szerették volna újragyártatni, és kerestek embert hozzá.
  Elszomorított a dolog, pedig nagy lelkesedéssel indultam neki :). Sajnos manapság a programozóknak terem sok babér, mármint ezért sajnos, mert én nem vagyok az 🙂
 • hemond
  Két javas kurzus sorozat fut most a courseran. A duke félének a végén vagyok, az sok munka, de ha tanulni akarsz akkor kell :). Nekem nem volt nehéz, de én mint villamos mérnök végeztem, csak a javat meg akartam egy kicsit ismerni, azért vettem fel. (figyelem a coursera specializációk fizetősek, de a kurzusok külön-külön ingyen elvégezhetők!)

  Most hogy végeztek a codewars-on kezdtem nézegetni gyakorlás céljából, az első néhány feladatot megcsináltam, az a fenti kurzus után nem volt nehéz.

  De van Python és Rugby kurzus is a courseran, azokat is érdemes megnézni.

 • davidn
  Ha nulláról indulsz, akkor javaslom, hogy nézz körül az említett oldalakon: melyik nyelvekre van a legnagyobb kereslet?
  Keress rá ezekre a nyelvekre, rágd át magad 1-1 ingyenes gyorstalpalón és/vagy nézz meg 1-1 kódrészletet az adott nyelven (heló nyílt forrás), és dönts az első benyomás alapján, nagyot nem hibázhatsz 🙂
  -vel nagyjából egyetértek, de szerintem a PHP-tól nem kell tartani, pláne nem kezdőként.
  Részemről a java-t lőném ki. Mire java-ban eléred azt a szintet, hogy normális munkát tudj vállalni, (hasamraütök) 2-3x annyi idő eltelik, mint az előbbi nyelveknél, szerintem.
  A másik ami fontos, hogy egy problémát ne csak meg tudj oldani valamilyen nyelven, de azt hatékonyan/bolondbiztosan/biztonságosan is tedd. Matek, algoritmusok, design patterns, stb.
 • Fotelkrumpli

  Köszi a tippet, már fel is iratkoztam a következő kurzusra.
 • Stanlee
  Janos82 kerdesere kell eloszor valaszolnod. Ha webfejlesztes es kezdo vagy en a python vagy PHP kozul kivalasztanam az egyiket (en pl. PHP-t akarok tanulni – mar sokszor elkezdtem, de idom nem volt ra sose eleg – de csak azert, mert PHP-ban mar megirt dolgok tovabbfejlesztesevel akarok foglalkozni), lehet, hogy a python-nal kezdenem.

  Manapsag az app-fejlesztes is meno, ott erdemes eldonteni, hogy android vagy iOS. Az iOS talan vasarlokepesebb kozonseg, szoval talan azt erdemesebb, de ha valami magyarspecifikus otleted van, akkor android, mert abbol itthon tobb van. USA-ban meg az iOS-bol van tobb 🙂

  Java-t nem eroltetnem, abbol is sok van, mint a php fejlesztokbol.

 • kutya
  Nehany kiegeszites (regota ezt csinalom en is):

  A freelancer.com es tarsain trukkos am az adozas, szurke zona foleg az afa szempontjabol. Regebben nem nagyon szabalyoztak, es sokan ugy gondoltak, hogy egyszeruen a kozvetito weboldalnak szamlaznak, a penz is onnan jon es ennyi. Az ujabb szabalyzatuk szerint ki is hangsulyozzak, hogy nem a websitenak, hanem a megrendeloknek kellene kozvetlenul szamlaznod (raadasul a jutalekkal megnovelt erteket, amit meg sem kapsz), es itt tovabb komplikalja a kerdest, hogy az illeto AFA alany-e vagy nem. Ez foleg akkor szivas, ha sok apro megrendelesed van. Az alanyi adomentes KATA statusztol fuggoen most akkor allithatsz ki alanyi adomentes vagy athk (afa teruleti hatalyan kivuli) szamlakat, es errol kb minden konyvelo mast fog mondani. (folyt..)

  folyt…

 • kutya
  Ahogy a cikk iroja is jol megfogalmazza, nem csak a targyi tudas, hanem a kommunikacios keszseg is nagyon sokat szamit. Lehet, hogy az indiai/paki koderek olcsobban dolgoznak, de keptelenseg veluk normalisan egyutt dolgozni (bereltem ott kodereket), es jelentos management eroforrasokat igenyel ezeknek a kodereknek az idomitasa.

  Gyakorlatilag meg mindig oriasi hiany van szocialisan fejlett IT szakemberekbol, mert akik szakmailag jok, azok sokszor felig autista kommunikacio keptelen robotok vagy egyszeruen a kulturalis kulonbsegek miatt nagyon nehez oket megerteni.

  Mindettol fuggetlenul szerintem (foleg a KATA ota) nagyon megeri ezzel foglalkozni, sajat munkaido, teljesen leadozott jovedelem, viszonylag alacsony adoterhek, 10millio alatt szerintem nem erdemes semmilyen mas formaban igy vallalkozni. (folyt)

 • kutya
  Remelem sok embernek ez ugrodeszkaul is szolgalhat az allandoan nyugatra dolgozashoz, hiszen akivel egyszer sikerul jol egyutt dolgozni, az maskor is hozzad fog visszajonni, igy NAGYON hamar kialakul egy olyan allando megrendeloi reteg, akinek halalra dolgozhatod magad, ha van kedved es szaktudasod roghoz kotes nelkul. Idealis helyzet nyugati fizetesbol keleten elni, felteve, hogy az eletminoseg es a savanyu pofak es/vagy a politikai helyzet miatt nem vagyik el innen valaki.
 • Franklin
  gertitorpe, hemond, davidn—–Köszönöm.
  Janos82——Amire kereslet van. Azt szeretném megtanulni, amivel pénzt lehet keresni.
  A hardware már annyira elment minden területen (mosógéptől az iPhone-ig) a javíthatatlan vagy nem érdemes javítani, max cserélni irányba, hogy én úgy látom a software marad, amit a jövőben lehet kalapálni.
 • István
  : Python! Fantasztikus programozási nyelv. Nagyon könnyű elkezdeni és keresett. (nem python-ban programozok)
 • Jenő
  Helló programozók!

  És ki fogja feljavítani Kiszámoló honlapját? kiszamolo.hu/az-ezredik/#comment-65978

  Amúgy nem csak műszakis háttérrel lehet nekiindulni: uvegplafon.blog.hu/2015/06/24/igy_lesz_egy_szabad_bolcsesz_lanybol_meno_python_programozo

  A lényeg – angolul kell tudni: youtube.com/watch?v=5Z1gfgM7kzo

 • Herr Riporter
  A programozási nyelvek kapcsán szeretném kérdezni, hogy a Visual Basic-kel lehet-e kezdeni valamit.
 • egy_fejleszto
  Félelmetes olvasni az ilyet, amikor totál laikusok akarnak fejlesztőként dolgozni(mert abban van a nagy pénz), és nem elég nekik a html / javascript / css, rögtön valami olyan nyelv kell, amiben tényleg programozni kell.

  “Vagy inkább fejlesszünk appokat, mondjuk fejlesszünk iOS-re, mert az menő.”

  Isten óvjon mindenkit, az ilyen “programozóktól”. Attól, hogy letöltesz vagy lelopsz az internetről valamit, és át tudsz írni benne 2 sort, az még nem programozás.

  Az meg kifejezetten buta tanács, hogy ne kezdj el Java-ban fejleszteni, mert abból sok van, mint PHP fejlesztőből. Szerencsére ezeknek a fejlesztőknek nagy része totál dilettáns, szóval nem jelent majd konkurenciát.
  A másik dolog, amíg egy átlagos Senior PHP-s netto 300e körül keress, addig ezt egy kezdő Java-s megkapja Mo-n. Persze kérdés, hogy gyors sikereket akar elérni, vagy pénzt keresni.

 • Vinnie
  @egy_fejleszto

  Mi lenne akkor a tanácsod a full kezdőknek? Van-e értelme egyáltalán belefogni? Ha igen, akkor hogyan lenne érdemes kezdeni és mire lehet számítani hosszabb távon? Egyáltalán ki fog veled később szóba állni, ha nincs papírod sem tapasztalatod? Ahogy nézegettem a lehetőségeket a neten, hiába tanulsz meg valami nyelvet, egy munkáltató szóba sem fog veled állni, ha nincs papírod, vagy tapasztalatod.

 • Vinnie

  Finance, accounting területén szerintem elég hasznos az Office termékeknél.