Szabadúszók az Egyesült Államokban

2015-12-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az otthonról végezhető munkák egyre nagyobb tért hódítanak a világon.

Programozók, grafikusok, nyelvtanárok, vágók, hangmérnökök és mindenféle egyéb kreatív foglalkozású emberek váltanak a havi fix helyett a szabadúszók világára a rugalmasabb időbeosztás és a magasabb kereset reményében.

Sok weboldal közvetít ilyen munkákat, mint például a guru.com, freelancer.com, vagy a fiverr.com. Így akár külföldről is találhatsz amerikai, ausztrál, vagy nyugat-európai munkákat.

Készíthetsz programokat, weboldalakat, 3D-s látványterveket, fordításokat magyarról és magyarra, írhatsz újságcikket, reklámokat, forgathatsz videóüzeneteket, végezhetsz hangalámondást és sok minden mást is.

Sok ügyfelem van, aki csak ebből él. Az egyiköjük programozást végzett amerikai cégeknek, akiket az egyik ilyen oldalon talált. Pár hét múlva le is kellett íratkoznia az oldalról, mert ez a két-három állandó cég annyi munkát adott, hogy nem tudott újabbakat elvállalni.

Ő mesélte, hogy főleg programozásban és weboldal-tervezésben nagy a konkurencia, a pakisztániak, ukránok és még sokan mások gombokért elvállalnak minden munkát.

Azonban az ő hatalmas előnye, hogy ő tényleg beszél angolul és ha felhívják skype-on az Egyesült Államokból, akkor vele meg tudják beszélni, mit kellene csinálni, vagy mit kellene kijavítani. Ezen kívül önállóan is tud dolgozni, nem kell neki mindent a szájába rágni. Nem kell megijedni a konkurenciától, ha tényleg jó vagy, úgyis veled fognak dolgoztatni.

Mintegy másfél millió forintot keres havonta adózás után, a munkaidejét magának osztja be (ami persze nem azt jelenti, hogy nem dolgozik napi 7-8 órát hétközben).

Egyetlen baja a mukájával, hogy az amerikai időzóna miatt az élete el van csúszva hét órával, de ennél nagyobb gondja senkinek ne legyen ebben az életben.

Ő úgy csinálta, hogy először elvállalt pici, rosszul fizető munkákat, amiket egy-két nap alatt a munkahelye mellett is meg tudott csinálni. Ezek csak arra voltak jók, hogy kapott értük több pozitív értékelést, így előrébb került a listában és a megrendelők is szívesebben választották őt.

A freelancer munkában az is jó, hogy minden elkötelezettség nélkül kipróbálhatod magad. Elvállalsz olyan munkákat, amit a jelenlegi munkahelyed mellett is el tudsz végezni, aztán pár hét vagy hónap után meglátod, hogy bejön-e a számításod, érdemes-e átállnod teljesen a szabadúszásra, vagy inkább a biztos 9-től 5-ig munkahely való neked.

Az is elképzelhető, hogy megmaradnak ezek a munkák másodállásnak, havi 50-150-250 ezret keresel velük munkaidő után, amit akár félreteszel, akár a meglévő hiteleid előtörlesztésére fordítasz.

Természetesen ez sem való mindenkinek. Beszéltem olyan php programozóval is, akinek nem jött be ez a lehetőség. Ő azt mondta, hogy a megrendelők annyira fogalmatlanok voltak a php-val kapcsolatban, hogy azt sem tudták, mit akarnak pontosan. Ezért inkább pár próbálkozás után ráhagyta a dolgot.

Nem mondom, hogy fáklyásmenet lesz váltani alkalmazottból freelancerre, azt sem mondom, hogy mindenkinek sikerül, vagy mindenkinek való, de én már sok olyan emberrel beszéltem, akinek nagyon bejött ez a szabadúszó létforma.

Egy a biztos: amit meg sem próbálsz, az biztos nem fog sikerülni.

Hogy mennyire elterjedt ez a típusú munkavégzés az Egyesült Államokban, arról álljon itt néhány adat:

Összes szabadúszó száma: 30 millió fő.

Azok akik legalább heti 15 órát dolgoznak így: 17,5 millió fő.

Azoknak száma, akik évi 100 ezer dollárnál többet keresnek ilyen munkákkal: 2,9 millió fő.

Akik évi 25 ezer dollárnál kevesebbet keresnek: 24%-uk.

25 és 75 ezer dollár között évente: 49%

75 ezer dollár felett: 27%

(Ezek kiugróan jó keresetek az Egyesült Államokban is, de azt ne felejtsük el, hogy általában a jobban fizetett szakmákat lehet szabadúszóként űzni.)

Amíg a való világban a hölgyek csak a férfiak fizetésének a 78%-át keresik, addig a szabadúszók között ez az érték 97%.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram