Bankköltségek egy életen át

2018-10-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Olvastam egy érdekes cikket arról, mennyi bankköltséget fizet ki élete során egy átlagos amerikai állampolgár a számláira, befektetéseire és a többi pénzügyi szolgáltatásaira.

Ennek mértéke 369 ezer dollár, azaz durván százmillió forintot. Azonban ha ezt a pénzt is befektetné élete során, a számla végösszege így már 1.1 millió dollárra rúg, ha hat százalékos hozammal számolunk. Az a csodálatos kamatos kamat. 🙂

De nem is ez a legdurvább a dologban.

Hanem az, hogy mennyit gondolnak az emberek, hogy ténylegesen kifizetnek ilyen-olyan címszó alatt: számlavezetés, alapkezelői költség, brókeri költség és egyéb kiadások.

Nos, az átlag amerikai élete során(!) 2.224 dollárra saccolja ezeket a költségeket.

Nem tudok meglepődni ezen az eredményen.

Szinte minden második tanácsadáson az emberek rácsodálkoznak arra, hogy a befektetési alapjuknak nem csak 500 forint vételi és ugyanennyi eladási költsége van, amit mondtak nekik a bankban, biztosítónál vagy az alapkezelőnél, hanem bizony évente a bennlévő pénzükből további 1-3%-ot még levon az alapkezelő a munkájáért cserében. S ott van még a számlavezetési díj is évente, esetleg a pénzváltás költsége vagy a brókeri díj az adásvételért.

Csak ezt valamiért nem szokták az ügyfelek orrára kötni.

Az amerikai költségek zöme is hasonló költség, ott jellemzően az IRA és a 401(k) nyugdíj-megtakarítások rejtett költségei dobják meg a veszteséget. Arrafelé is sokan úgy gondolják, ingyen kezelik a pénzüket, vagy azért az évi néhány ezer forintos számlavezetési díjért cserébe.

Ó, ha egyszer átmenne az embereknek, hogy attól még keményen fizetnek minden szolgáltatásért, csak mert nem tudnak róla. Ők nem kérdezik, valamiért a szolgáltatónak nem muszáj elárulni, így élik tovább az életüket boldog tudatlanságban.

De még ha elárulják is nekik, fel sem fogják, mit jelent az a költség.

Erről már írtam itt is.

A TKM mutatóról és a felelőtlen döntésekről

Hiába minden tájékoztatás, ha az emberek kérdezés nélkül aláírják, hogy megértették, hogy az általuk vásárolt termék éves költsége elérheti a 8,53%-ot is.

Mindezt külön lapon, vastagon, külön sorban kiemelve a lényeget. Nyolc-egész-ötvenhárom-százalék! Évente!!! (Szerencsére ma már ugyanez a biztosítás "csak" évi 4,5-5%-os díjjal futhat, ha ma nyitod. De az is inkább a rablás kategória.)

Tudod mennyit jelent 2% éves díj húsz év alatt?

A kezdeti tőkéd 121%-át bukod el rajta.

S még örülhetsz, ha 2%-os költséggel megúszod a dolgot évente.

Csináltam régebben egy kalkulátort erre, érdemes eljátszani vele, csak hogy tudd, mennyit buksz a költségeken és azért is, hogy legközelebb ne felejts el rákérdezni minden költségre, mielőtt még bármit is aláírsz.

Használd bátran, erre találod:

Nyugdíjbiztosítás kalkulátor

S ha használod, nem jársz úgy, mint az amerikaiak, akik naivan azt gondolják, hogy kevesebb, mint egy százalékát fizetik annak, amit valójában veszítenek a költségeken.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram