Bankszámlanyitás Ausztriában, friss tapasztalat

István most akart számlát nyitni a Burgelandi Banknál, amit többen javasoltak neki. Ő írta meg a tapasztalatát, amit ezúton is köszönünk.

“A számlanyitással kapcsolatos érdeklődésemre az alábbi választ kaptam:

“Köszönjük érdeklődését bankunk iránt! A számtalan megkeresés miatt jelenleg nem tudunk új ügyfeleket fogadni. Kérjük Önöket, hogy amennyiben szeptember végén még aktuális a kérésük, keressenek meg minket újra.”

Bank of Burgenland összes fiókjának írtam, ugyanezt a formaválaszt kaptam, de egyetlen ügyintéző mégis felhívott. Negyedórát beszéltünk, és az derült ki, hogy ausztriai kötődés (munkavállalói, lakcím, bármi) nélkül nem nyit nekem számlát, akkor sem, ha százezer eurót fizetnék be.

Az a tapasztalat, hogy a magyarok egy-két éven belül lelépnek, a negyedéves számlavezetési díjat pedig nem tudják levonni, mert náluk ez utólag esedékes, ez kvázi veszteség a banknak. Az ügyféllel kötött szerződést compliance jogászok vizsgálják, akik nem örülnének nekem. Sem a pénzemnek, mert ők hosszú távban gondolkodnak, maga az összeg nem számít.

Rákérdeztem, és pár másodperc gondolkodás után hajlandó volt válaszolni: az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a magyar igénylések, mindenki menekül, legalábbis pénzügyileg.”

Eddig a levél. Ha te ugyanezt tapasztaltad, esetleg ennek pont az ellenkezőjét, esetleg tudsz másik bankot, ahol szóba álltak veled, írd meg a hozzászólásokban.

Share

173 hozzászólás

 • Belavoltam
  Bekerettuk mar az osztrak nagykovetet? 🙂
 • Rossz a sorrend
  Az utolsó bekezdés is még mintha a levél egy része lenne, nem?
 • Zabalint
  Raiffeisennél nyitottunk számlát még márciusban, großwilfersdorfi fiókban, akkor még nem volt ezzel gond, nem kellett osztrák lakcím vagy munkahely. Nem tudom most mi a helyzet. Már akkor is para volt a háború miatt, hogy sokan akarnak majd számlát nyitni, ezért féltünk, hogy nem fognak foglalkozni velünk, de szerencsére nem így lett.
 • Józsi
  Mindenhol ez van ahová a káeurópai emberek megérkeznek. Lelépnek fizetés nélkül és elérik azt, hogy a normális embereknek meg marad a szopás. 50k euró éves fizetésre kaptam kezdésnek 300 euró kerettel hitelkártyát és azt is az ötödik banknál mert mindehol elutasítottak. Ja, ez van ha a tisztelt honfitársak évekig játszák azt, hogy lelépnek párezer eurós kártyatartozásokkal a hátuk mögött. Magyar vagy = csalni és lopni fogsz. Sajnos igazuk van ezzel kapcsolatban.
 • Dr Tovigloki
  Akkor vagyok igazán nyugodt, ha nem csak a pénzem hanem én is biztonságban vagyok.
 • Tamás #2
  Ez valami új dolog lehet, mert 2016-ban simán nyitottak még (Sparkasse = Erste), új tapasztalatom nincs (pontosabban van, de az egy EU-n kívüli rezidens volt), de érdemes lenne azért egy nagybankot is megkérdezni: Bank Austria általában mindenben (is) rugalmas. Bécs könnyen megközelíthető és ott mindenkinek van fiókja (Dadat, Easy Bank is érdekes lehet).
 • kissbéla
  Én a BAWAG-gal egyeztettem időpontot emailen, kiugrottunk volna emiatt Bécsbe.
  Semmi gond nem volt, vártak volna minket, de -részünkről- közbejött valami, így nem jött össze a dolog.
 • Boci
  Márciusban én is próbálkoztam és ugyanezen indokkal elhajtottak. 🙁
  Kicsit off: az ibkr számlák mennyire lennének veszélyben, ha itt elkezdenék bármi okból a bankszámlákat csapolni, zárolni?
 • lyukely
  en is “rohogtem” anno, amikor UK-be megerkezve, jo fizuval kaptam egy 45% THM-mel rendelkezo (ami mindegy, mert idoben torlesztek teljes balancet mindig), £250-es hitelkerettel rendelkezo kartyat nagynehezen… 🙂 Es nem voltak hajlandoak magyar utlevellel, szemelyivel bankszamlat nyitni, mikozben a francia haveromnak szo nelkul inteztek ugyanannal a banknal ugyanezt egy francia szemelyivel 🙂

  Es teljesen megertem, en is ismerek magyar arcot, aki szepen osszehozott meg egy utso £300 koruli tartozast gyorsan a kartyajan, mielott hazakoltozott volna, es csak ugy lepett le, hat nehogyma’ ne! 🙂

 • SW
  @Józsi: sajnos ilyenek ezek a kivándorlók, velük találkoznak, belőlük általánosítanak…
 • ggg
  Lehet nem is irhatnak mást, de ha személyesen ellátogat valaki akkor rugalmasabbak. Én biztos kiugranék Bécsbe és körbejárnám a bankokat ha ilyesmire lenne szükségem.
 • Viszlát, és kösz a halakat!
  Négy éve nyitottam osztrák számlát egy olyan kisvárosban ahol lakást is bérelünk.Számlanyitáskor hasznos volt (de nem kötelező) a Meldezetl, ami kb egy lakhatási igazolás és amint látták hogy van kint lakhelyünk. Az évek során minden hónapban 1-2.000 € került utalásra vagy akár kp befizetésre a számlánkra – eddig minden oké.

  2021 végén eladtuk egy Mo.-i ingatlanunkat és annak az árát (180.000 €-t) most 2022 januárjában átutaltam az osztrák számlámra. Na ennek nem örültek! :O Felhívtak a bankból hogy igazolást kérnek a pénz eredetéről. Nem értettem a dolgot, hiszen banki utalás volt, nem egy zsák pénzt vittem be… Elkérték az adásvételit, majd második körben hiteles fordítást kellett készíttetnem az adásvételiről. Így végül “elfogadták” a pénzt. Nagyobb összeg kiviteli szándéka esetén érdemes lehet ilyesmire felkészülni!
  Még valami: a számla/kártya díjak kb a Mo.-i duplája átlagban.

 • Okoska2
  Raiffeisen, Grosswilfersdorf, augusztusban simán ment a számlanyitás. A számlára utalt pénz eredetét kellett igazolni.
  A linken, ha lejjeb görgetve megnézitek, van 2 magyar tanácsadó, ők csak a magyarokkal foglalkoznak. Őket kell hívni!

  raiffeisen.at/stmk/region-fuerstenfeld/de/meine-bank/bankstellen/grosswilfersdorf.html

 • Kíváncsi
  Nem értem a cikket.
  Kérem, mondja el valaki, hogy miért menekítik az emberek Ausztriába a pénzüket!
 • ZoliZoli
  Valaki homályosítson fel… Miért éri meg ennyire pont itt számlát nyitni?
 • Banki tapasztalat
  sziasztok

  Dolgoztam, banki, befektetési szolgáltatónál ügyfélszámlát kezelő szoftverekkel, ez csak egy beálltás – el kell határolni a számlán az esedékes költségeket. Amatőrnek tartom, hogy 2022-ben ilyen választ ad egy pénzintézet.

 • Segitek
  Ez részben idetartozik, de Svàjcban lehet nyitni CHF/EUR alapu szamlat, ha valakit érdekel. Nem mindegyik bankban, de hivatalosan van rà mod. (Bankfiokok sem mindegyik foglalkozik vele, lehet csak ügyintézötöl függ) Nagyobb összegnél viszont (100 millios) ugy tudom barmelyik bank nyit. Annyi a különbség, hogy lakcim nélkül magasabb a dija, talàn havi 40 CHF környéke, egyébként olyan 5-10 CHF körül szokott lenni azoknak akiknek Svàjcban bejelentett lakcimük van. Fontos, hogy személyesen kell nyitni érvényes okmànyokkal. Banktitok màr nincs, viszont amennyire én tudom, csak birosàgi végzéssel adnak bàrmiféle tàjékoztatàst szerveknek. (Az NAV alighanem kap informaciot a szamlarol, arra van megallapodas. Ha jol tudom egy ilyen dokumentumot alàiratnak nyitàskor, ha valaki nem rendelkezik ott lakcimmel)
 • TT
  Én tavasszal nyitottam Oberwart-ban, nem problémáztak, bár én mondjuk ki is költöztem, de nem kértek erről semmilyen igazolást.

  : nézz rá az EUR/HUF árfolyamra, és megérted, miért. Persze Mo-n is lehet EUR-os számlát nyitni, de az esetenként még drágább is, mint Ausztriában, akkor meg már miért tartanád egy banánköztársaságban a pénzt. Diverzifikáció.

 • szRóbert
  Én a cseh K&H-nak írtam hónapokkal ezelőtt, mert gondolkodtam Koronába tenni pénzt. 6% volt akkor a betéti kamat, az EUR-hoz képest stabil, és a Forinttal szemben is csak erősödött a Korona. Melyik deviza nem. Azt mondták semmi gond, de legalább személyes megjelenés és útlevél szükséges. Semmilyen cseh kötődés nem. EUR számlát is lehet náluk nyitni. Más cseh bank is nyitott volt. Ott is vannak ingyenes bankolást biztosító számlák. Nyitás után lehet majdnem mindent online intézni.
 • Attila
  Csak én nem értem, hogyha mindenki úszik a pénzben, akkor minek nektek hitelkártya?
 • Istvan
  Hivatalosan az unión belül bárhol lehet(ne) számlát nyitni, mint devizakülföldi, de nem kötelező lehetőség, a bank eldönti, hogy akar-e szerződni. Én megértem az osztrák bankokat, minek szenvedjenek havi 300-500-600 eurós bevételű, mondjuk ki, csóró magyarokkal.
  Nem a reklám helye, de ott van például az Oberbank, akiknek osztrák betétbiztosítása van, ha dőlne a rendszer.

  @Tamás #2: Dadat és Easy pont nem jó, mivel ők on-line bankok, Meldezettelt mindenféleképpen kérnek. Tapasztalat, bár én itt élek.

 • Burgen
  Igen, folyószámlát csak osztrák jövedelemmel vagy lakcímmel nyitnak. Befektetési számlát viszont engedtek volna nyitni mindezek nélkül.
 • Okoska2

  Vésztartalék egy része.
 • Zabalint

  Igazából önmagában az euro miatt nem feltétlenül érdemes. Azt is csinálhatnám, hogy wise-al váltok, és wise-on mondjuk nem tartom, de külföldi értékpapírszámlán ráteszem valami 0-1 (esetleg 1-3) éves külföldi állampapírt tartó ETF-re (a kp-t tartok otthon verziótól tekintsünk el). De egyébként befektethetem bármibe külföldön.

  Én inkább úgy látom, hogy vész esetén az osztrák számla egy vésztartalék, illetve azon keresztül külföldi értékpapírszámláról is leszedhetek pénzt, még akkor is, ha nem lenne Wise.

 • Kristóf
  Felső Ausztriában nyitott egy családtag a választások előtt (osztrák lakcímmel és munkahellyel). Nagyon nehéz volt, mert betét nem kellett a bankoknak a hitelt viszont nyomták volna ahogy a csövön kifér. Három hét alatt lehetett elintézni. Aztán zárolták is és jövedelemigazolást kértek miután magyar számláról átutalt 150 ezer eurót.
 • Judit
  Egy céges ingatlant vettünk Spanyolországban és szerettünk volna ott számlát nyitni, mert kiadásra vettük az ingatlant. Ott mindent kértek, minden iratot, cégkivonatot le kellett fordítatni, a Cégnyilvántartás hiteles cégkivonatot adott ki, de ez sem volt elég ezt még újra apostille-vel kellett ellátni, a hitelesítések hitelesítésére volt szükség, Kiadtunk mindezekre kb. 180.000 Ft-ot és a végén azt mondták, hogy ez még mindig nem elég, és érthetetlen további felülhitelesítést kértek, na itt már elveszítettük a türelmünket és nem voltunk hajlandók többet erre költeni..Nem nyitottak számlát. De ugyanez volt Ausztriában is, ahol a cégnek ingatlana van és szeretne ott számlát nyitni, számlanyitási kérésünkre semmit választ nem kaptunk. Felfoghatatlan, miközben tele vannak ezek az országok nem EU-s ügyfelekkel. Ha nekünk nem lehet, akkor hogyan lehet sok-sok más országbelinek számlát nyitni.
 • Laci bácsi
  Én sem értem miért kell külföldön számlát nyitni, ha nem muszáj. Ha nagyon parázol, vásárolj fizikai aranyat. Vagy néhány raklap konzervet….
 • Kristóf

  Félnek hogy ha rosszabbra fordul a helyzet Orbán elveszi, mint pl a magánnyugdíj vagyont, a közműcégek, bankok, élelmiszerboltok, benzinkutak profitját / vagyonát. Ausztria egy fejlettebb demokrácia, itt nagyon biztonságban van a magántulajdon.
 • Károly
  Miklós, nem kellene valami kommentárt fűznöd a cikkhez, hogy mennyire van értelme ilyesminek? Tudod, ahogy írtál régebben arról is, hogy az államcsődtől is messze vagyunk, és sok jele van annak, mire oda eljut a dolog. Nem biztos, hogy jó pánikot kelteni azzal, hogy kiteszel egy ilyen cikket.
 • Péter
  “az ibkr számlák mennyire lennének veszélyben, ha itt elkezdenék bármi okból a bankszámlákat csapolni, zárolni?”

  De miért tennének ilyet? Teljes bizalomvesztéssel járna, és nincs is ilyenre példa Európából mostanság.

  Az ibkr amúgy a devizát külföldi számlákon tartja, szóval afelett nincs magyar hatáskör.

 • 404!
  @zolizoli
  Miért nyit valaki kint számlát?
  Két oka lehet.
  Az egyik, hogy hirdettünk ilyen versenyt, aki év végéig a legtöbb országban nyit mondhat egy naugyét.
  A másik, hogy azt mondták akkor lesz rezsiemelkedés ha visszajön Gyurcsányi. Ha meg visszajött, ő azt mondta el lehet menni.
  A becsődölő ausztria támogatását a magyar fairytale mellett nem érzem elég indoknak.
  Megnyugodtatok?
 • Ungarische betyár
  Én csak azt nem értem, hogy akik szerint külföldre kell vinni innen a pénzt, mit szólnak ahhoz a tényhez, hogy a blog írója nem rég Mo-on vásárolt ingatlant 100+ millióért?
  Most akkor Miklós tévedett, vagy
  mégsem annyira rossz a helyzet?
 • Karl

  Azért, mert egyre többen tartanak tőle, hogy miután a Fidesz-KDNP (okleveles nagynemzeti nagymagyar nagykeresztények) egyrészt lemond az EU pénzek nagy részéről, másrészt a nyakukba borul az elmúlt 12 év 2/3-os gazdasági ámokfutásának gyümölcse, senki sem szeretné, ha ez a kádárista banda “megvédené” a pénzét MNYP mintára.
  Részemről minden megy devizába, ezek meg egyék meg azt, amit kifőztek maguknak. A szavazótáboruknak pedig magas rezsiszámlákat kívánok, ugye kinek mit intézett a kormánya…
 • Kiváncsienber
  Próbáltam számlát nyitni Bécsben. Nem voltak lelkesek. Ott akadtvel a dolog, hogy a bankkártyát ausztriai címre tudják csak küldeni.
 • gaborr
  Akkor nem ausztriában, vagy nem ennél a banknál kell számlát nyitni. (esetleg javaslom oberbankot megpróbálni, régen ment simán Eisenstadt-ban)

  Alternatíva:
  fio.sk – személyesen
  bunq.com – online

 • pléhboj
  : páran(?) államcsődtől félnek vagy hogy Orbán ellopja a pénzt a bankból vagy hogy az árfolyam lesz hamarosan 500Ft/EUR… 😀
 • Dr_Csernus
  Amikor Bécsbe költöztünk 2012-ben én No-ból átköltözött munkanélküli voltam és csak a feleségemnek volt keresete.

  Bankaustriánál nyitottam számlát, mert valahova érkezni kellett a munkanélküli segélynek. A dolog bejelentett lakcímmel sem ment simán. Legalább egy megtakarítási számlát kellett csatolni a számlámhoz, hogy szóba álljanak velem. Gondolom az ügyintézőnek fel kell mutatni némi bevételt amit az ügyfélen keresztül behoz a bankba. -> There is no free lunch.

  Szóval nem lep meg hogy nem sima ügy bankszámlát nyitni, ha nincs Ausztriai kötődése valakinek.

 • Waggins
  Großwilfersdorfi sárga bankban gond nélkül sikerült nyitnom pár hónapja, magyar ügyintéző kiemelkedően barátságos és segítőkész volt. Csak magyar okiratokra volt szükség, egy személyi és lakcímkártyával elintéztük.
  Nem éppen egy olcsó számlacsomag (~80 eur évente + 20 a kártya), de ezt elkönyveltem mint “peace of mind” költség.
 • Nemagazz
  Folyoszamlanyitas mit old meg? Penzt nem tudsz ott befektetni. Ha ep szamlat nyitsz ott meg annyira dragak a kondiciok hogy 90% kedvezmennyel is messze a legdragabb volna ha magyaroroszagon lenne.
 • Revolut
  Ausztria helyett Revolut? Az is teljes értekű bank már. Nem érdemes Ausztriába rohangalás helyett Revolutot használni?
 • Pistabá
  Ha külföldiként csak ottani számla kell pénzt parkoltatni, akkor van az a bank amelyiknek nem vagy jó ügyfél, mert nem keres rajtad (eleget).

  Nincs se osztrák lakcímed, se munkahelyed, se életed, tehát nem fog tudni neked eladni az osztrák bank semmit. Elsősorban hitelt, hitelkártyát ugye.

  Ezért úgy vannak vele hogy inkább ne parkoltasd a pénzed náluk, csak növeled az adminisztrációt meg a gondot.

 • Pistabá
  nem éri meg, de ezek nem olvassák elég alaposan a kiszámolót.
  Tipikus balfék viselkedés, 400 felett all-time-high árfolyamon akarják a forintot euróra váltani. Ha felmegy 450-500ig, a balfékek megerősítést kapnak hogy mekkora királyok, meg ők megmondták már fél éve is hogy O1G. Ha meg visszamegy 350re, akkor mindenféle kifogás jön, hogy mindenki összefogott ellenük, meg különbenis O1G.
 • Moltiszanti
  Pár hete nyitottunk a fio bank komáromi fiókjában.
  A hölgy beszélt magyarul, mint kiderült szlovák neve ellenére magyar.
  Azt mondta, hogy nagyon sok magyar ügyfelük van, sokan mennek hozzájuk számlát nyitni, minden korosztály.
  Hárman mentünk, édesanyámmal és a hugommal.
  A számla teljesen ingyenes és ha jól emlékszem a bankkártya is, azt nem kértem mert wise, revolut, curve, CIB és Erste hitelkártya mellé huszadiknak minek, nincs rá szükségem. Szóval ingyenes a számlavezetés, a ki és beutalás, lehet nyitni azt már később akár online is az appon keresztül más devizában például dollárban is és az is teljesen ingyenes!
  Hárman kb. fél óra alatt mindent elinteztunk, úgy, hogy közben kedélyesen elbeszélgettunk másról is. Egy teljes erdő kipusztitasa helyett két papírt kellett aláírni. A számla úgy indul, hogy mínusz 10 euró, a számla megszüntetés esetén visszajár. Az appangol nyelvű, űzik szlov
 • jenaux
  Én az osztrák BKS Bankban 2 éve nyitottam számlát, pedig AT-hoz semmi kötődésem nincs.
  A Mattersburg-i telephelyen van egy 3-4 magyar banki emberből álló csapat, akik a magyar ügyfelekkel foglalkoznak.
  Rendesen kell viselkedni, először (a nyitásnál) személyesen megjelenni, és utána nem eltűnni, és stabilan fizetni a kb. havi 10 EUR-s számlavez. díjat.
 • Effy
  Még egy szempont, ami talán nem mindenki által ismert. Az OBA 100 eEUR-ig fedezetet nyújt a MO-i betétekre (ügyfelenként), függetlenül attól, hogy azok HUF-ban vagy EUR-ban vannak, DE a kártalanítás HUF-ban történik és 30 napon belül.

  Vagyis egy volatilis árfolyam-környezetben a bankcsőd után még heteket várhatsz a megtakarításod utalására és közben számolgathatod, mennyit buktál. Ugyanez megtörténhet persze Ausztriában is 😉 Az a kérdés, hogy milyen forgatókönyveket futtatsz a fejedben. Volt Sberbankos ügyfélként én kissé paranoid lettem és nemcsak a bankok, hanem az országok között is diverzifikálom a kockázatot (vagyis azóta nekem is lett osztrák EUR-bankszámlám).

 • Miki
  Nem értem… Ausztriában dolgozok, Magyarországon élek és nincs kinti címem. Korábban banknál dolgoztam így ingyen volt a számla, most ősztől viszont máshol dolgozok és megszűnt a korábbi kedvezményem. Kaptam egy 7,25 EUR/hó ajánlatot a számlavezetésre a korábbi munkahelyemtől…. Nem kértem. Körbenéztem, máshol is hasonló árak vannak és nem csak külföldieknek. A Bank Austria ígéretesnek tűnt ott van elég olcsó osztrák számla osztrák címhez de külföldiként csak 10 EUR környékén nyithatsz.
  A magyar CIB-ben meg nincs 1 EUR a számlavezetés havonta. Mondjuk a fogadásért AD nostro díj 2 EUR, de itt még vitázok velük és ez még mindig nem 7 EUR. Igen, jó lenne több helyen tartani, de azért 7 EUR-t nem ér meg a dolog havonta.
  Szóval, ki mennyiért bankol Ausztriában?
 • Miki

  És tényleg 12,51 EUR a havi számlavezetés?
 • Pointer
  Ez már 10 éve is így volt csak és kizárólag osztrák lakcím és/vagy osutrák munkavállalóként / vállalkozoként adóalanyként lehet osztrák számlát nyitni.
 • Titan89

  Az OTP-nél 66 Ft a forint számla mellé EUR/USD/CHF stb

 • porthosz

  Nem Ausztriaba, hanem egy megbizhatobb kulfoldi orszagba, csak Ausztria pont kozel van es adja magat.
  Ha rosszabra fordul a helyzet, senki sem akarja hogy beragadjon itthon a penze.
  Persze ha a te bizalmad rendithetetlen a magyar kormanyban, akkor erdemes forintban tartani a penzd 😀

  (Bar ha vasarnap megvonjak tolunk azt a 6400 milliardot, akkor azert egy 500as euro igen csak kinez)