Befagyasztották a három legnagyobb angol ingatlanalap kifizetését

A nemrég lezajlott brit népszavazás egyik legnagyobb vesztese az angol font, ami komolyan veszített az értékéből az Unióból való kilépés hírére. A másik legnagyobb vesztese pedig valószínűleg az ingatlanárak és az ingatlanba fektető alapok.

A várakozások szerint ha valóban megvalósul a kilépés, akkor a londoni irodaárak akár 20%-ot is eshetnek a következő években. Ezért az elmúlt másfél hét alatt 3 milliárd fontnyi összeget vontak ki a befektetők az angliai FTSE 350 REIT indexből, a legnagyobb REIT (Real Estate Investment Trust) pedig 9,1%-ot veszített az értékéből.

reit

Ami igazán izgalmassá teszi a dolgot, hogy a három legnagyobb angliai ingatlanalap kénytelen volt felfüggeszteni a kifizetéseket, mert egyszerűen elfogytak a likvid tőkéből, noha a vagyonuk 7,7-13,2%-át tartották készpénzben a szavazás előtt.

Utoljára ilyen a 2008-2009-es pánik idején volt, amikor még a legnagyobb magyar ingatlanalapok is kénytelenek voltak 90 munkanapra változtatni a kifizetés dátumát, mert a nagy ingatlanáresés miatt mindenki menekítette volna ki a pénzét ezekből az alapokból, de az ingatlanalap az egyik legkevésbé likvid alap, egy-egy irodaházat vagy bevásárlóközpontot nem lehet máról holnapra eladni, csak mert a befektetők mentenék a pénzüket. Főleg akkor nem, amikor éppen senki nem akar ingatlant venni.

A kérdés most az, hogy a többi angliai ingatlanalap is hasonló sorsra jut-e, esetleg kénytelenek lesznek-e hitelt felvenni a likviditás biztosítására, ha a pénzkivételi kedv nem csendesül le a következő napokban-hetekben sem.

Ha ingatlanalapban tartod a pénzed, mert megbízhatónak és kockázatmentesnek gondolod, érdemes figyelembe venned a likviditás kérdését is. Ahogy az ingatlan az egyik legkevésbé likvid befektetés, úgy az ingatlanalap sem éppen a likviditásáról híres, de ez így természetes.

Egyébként a mostani esés semmi nem volt a 2007-es eséshez képest, csak hogy oldjam egy kicsit a világvége hangulatot:

real2

2007-2008-ban bizony negyedére esett a nagy-britanniai ingatlan ETF értéke és a mai napig nem heverte ki ezt az esést. Ehhez képest a mostani esés szinte csak kerekítési hiba, igaz még nagyon nem látjuk ennyi idő után, hol lesz a legalsó pontja ennek a visszaesésnek.

Share

10 hozzászólás

 • Zupa
  Annak idejen a Nyilasi blogjan olvastam eloszor a REIT-ekrol. A szokasos stilusban, eltulozva a dolgokat, de elgondolkodtato iras volt.
  nyilasi.hu/blog/2008szeptember.htm
  (2008.08.06. REITett átverés)
 • dddd
  Ha csak 20%-ot esnek az iroda (ingatlan) árak, az még jó lehet, mert az angol ingatlanárak is kezdtek hasonlítani az 1600-as évekbeli holland tulipánhagymára. (mikoris a virághagyma többet ért, mint a föld, ahová ültették) Ott óriásit pukkant a lufi, kérdés, hogy itt ez a 20% valóban annyi marad-e, és nem gyűrűzik tovább Európa felé, valamit miként hat a gyenge lábakon álló forintra.
 • Kiszamolo
  dddd, szerintem is elég szerény becslés a 20%, annyit kilépés nélkül is esni kellene már a londoni áraknak, de a szakértők ennyit mondanak. (Persze kérdés, mi a szakértő érdeke.)
 • Tinaturner
  Azt nem értem milyen kifizetésekről van szó. Ha eladom az ishares reit etf-et és van aki megvegye akkor miért ne kapnám meg a pénzem.
 • Kiszamolo
  tina, az ishares egy ETF, a cikkben pedig a befektetési alapok vannak megemlítve.

  Azért az Ishares grafikonját tettem be illusztrációnak, mert abban az összes nagyobb REIT benne van.

 • Tinaturner
  Ok, de akkor ezek szerint azok az alapok is tőzsdén kereskedett termékek, cégek. Miért nem tudom eladni másnak? Ahogy írod az inkább ilyen bankbetét, kötvény jellegű termékeknél lenne logikus. Bocs ha ostoba a kérdés, bár állitólag olyan nincs 🙂

  Amúgy nincs ilyen alapban pénzem, de pont az ishares ucit uk prop etf-el szemezek egy ideje. Osztalék olyan 2% körül van

 • Kiszamolo
  Az ETF olyan, mint a részvény és a kötvény: akkor tudod eladni valakinek, ha (annyiért) van rá vevő a piacon. ETF-nél is simán előfordulhat, hogy éppen a kutyának sem kell.

  A nyíltvégű befektetési alapnál viszont maga az alapkezelő veszi meg tőled a befektetési jegyedet. Ha túl sokan akarják visszaváltani, akkor ő ad el a piacon az alap eszközeiből, hogy legyen miből fizetnie. Csak hát ingatlannál ez nem megy egyik napról a másikra, ez van most.

 • Tinaturner
  Köszönöm
 • dreamworks
  Én meg azt nem értem, hogy ha valaki “befektető”, az miért pánikol? Tényleg, semmit sem értek az egészhez, de annyit még én is tudok, hogy nem most venném ki innen a pénzemet.
 • L70

  Ez pszichológia, amíg magad nem kerülsz ilyen helyzetbe, nem tudod elképzelni, milyen az, amikor a logikát felülírja a félelem. Elég erős vagy-e, hogy legyőzd a félelmedet a jövővel kapcsolatban.

  A “befektető” is ember, és ez egy természetes emberi tulajdonság, amikor a veszteséget próbáljuk minimalizálni. Itt elég sok cikk szól arról, hogy a nagy számok törvénye alapján a buy-and-hold a nyerő, na de mindenki egyén, nem a nagy számokat fogja elérni, hanem a saját egyéni nyereségét/veszteségét. Kérdés, hogy pszichésen hogyan kezeli a nagy bukót (a többség rosszul, nem vitás).