Befagyasztották a három legnagyobb angol ingatlanalap kifizetését

2016-07-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A nemrég lezajlott brit népszavazás egyik legnagyobb vesztese az angol font, ami komolyan veszített az értékéből az Unióból való kilépés hírére. A másik legnagyobb vesztese pedig valószínűleg az ingatlanárak és az ingatlanba fektető alapok.

A várakozások szerint ha valóban megvalósul a kilépés, akkor a londoni irodaárak akár 20%-ot is eshetnek a következő években. Ezért az elmúlt másfél hét alatt 3 milliárd fontnyi összeget vontak ki a befektetők az angliai FTSE 350 REIT indexből, a legnagyobb REIT (Real Estate Investment Trust) pedig 9,1%-ot veszített az értékéből.

reit

Ami igazán izgalmassá teszi a dolgot, hogy a három legnagyobb angliai ingatlanalap kénytelen volt felfüggeszteni a kifizetéseket, mert egyszerűen elfogytak a likvid tőkéből, noha a vagyonuk 7,7-13,2%-át tartották készpénzben a szavazás előtt.

Utoljára ilyen a 2008-2009-es pánik idején volt, amikor még a legnagyobb magyar ingatlanalapok is kénytelenek voltak 90 munkanapra változtatni a kifizetés dátumát, mert a nagy ingatlanáresés miatt mindenki menekítette volna ki a pénzét ezekből az alapokból, de az ingatlanalap az egyik legkevésbé likvid alap, egy-egy irodaházat vagy bevásárlóközpontot nem lehet máról holnapra eladni, csak mert a befektetők mentenék a pénzüket. Főleg akkor nem, amikor éppen senki nem akar ingatlant venni.

A kérdés most az, hogy a többi angliai ingatlanalap is hasonló sorsra jut-e, esetleg kénytelenek lesznek-e hitelt felvenni a likviditás biztosítására, ha a pénzkivételi kedv nem csendesül le a következő napokban-hetekben sem.

Ha ingatlanalapban tartod a pénzed, mert megbízhatónak és kockázatmentesnek gondolod, érdemes figyelembe venned a likviditás kérdését is. Ahogy az ingatlan az egyik legkevésbé likvid befektetés, úgy az ingatlanalap sem éppen a likviditásáról híres, de ez így természetes.

Egyébként a mostani esés semmi nem volt a 2007-es eséshez képest, csak hogy oldjam egy kicsit a világvége hangulatot:

real2

2007-2008-ban bizony negyedére esett a nagy-britanniai ingatlan ETF értéke és a mai napig nem heverte ki ezt az esést. Ehhez képest a mostani esés szinte csak kerekítési hiba, igaz még nagyon nem látjuk ennyi idő után, hol lesz a legalsó pontja ennek a visszaesésnek.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram