OTP pénztárak akció

Az OTP Pénztárak új akciót indított július elsejétől.

Ha belépsz mind a két pénztárba (egészség és nyugdíjpénztár), az első befizetésed 20%-át még pluszban jóváírják a számládon, de maximum 75 ezer forintot. (Ezen felül természetesen jár az állami 20%-os adójóváírás is, évi maximum 150 ezer forint értékben.)

Az otp-s 20%-ot bankszámlára utalják, nem valamelyik pénztárba, mint az állami adójóváírást. Ez viszont azért gond, mert így neked kell adóznod utána és azonnal önadozóvá is válsz az összeg miatt. A jó hír viszont az, hogy a “Szervezők térítik meg” az így keletkezett adókötelezettségedet. (Röviden: a visszatérítés így nettó összeg lesz, viszont az adóbevallásodat megcifrázza, ha egyébként a munkaadód végzi a bevallást, erre figyelj oda.)

Bár nem a legolcsóbb pénztár az OTP-é (viszont talán a legnagyobb, ami azért nem hátrány, ha már OBA és ilyesmi nem védi a pénztáraknál tárolt vagyont), ezzel az akcióval egycsapásra a legjobb ajánlattá vált, már ha az első befizetéseddel kimaxolod a 75 ezer forintos jóváírást. Örök hűséget pedig nem kell fogadnod, az önkéntes nyugdíjpénztár bármikor átvihető máshová, az egészségpénztárt pedig leürítés után akár nyugodtan be is zárhatod. (Ja igen, belépésnél a máshonnan áthozott pénztár is számít, azonban az áthozott pénz nem számít új befizetésnek. Igaz, a szokásos költségeket sem vonják belőle.)

Ha én mondjuk most állnék egy drága szemkorrekciós műtét előtt, vagy több százezres fogászati beavatkozás előtt, biztos nem hagynám ki a lehetőséget. 20%-ot állna az állam, 20%-ot az OTP, majdnem 40%-ot spórolnék az egészségpénztárral. (Azért csak majdnem, mert ott van a pénztár költsége, az elvisz valamennyit.) Viszont figyelj oda, melyik pénztárba érkezik először az összeg, nehogy a nyugdíjpénztár minimális havidíját vegyék első befizetésnek.

Az akció reklámja itt található, a pontos leírása pedig itt.

Köszönjük Viktornak, hogy elküldte az akcióról szóló infót. Ha te is tudsz hasonlóról, írd meg e-mailben.

Share

91 hozzászólás

 • Bea
  egészségpénztárak között nem lehet átvinni a megtakarítást? akkor sem ha saját befizetés, nem munkáltatói?
 • Laci bácsi
  Úgy tűnik, kezdenek a pénztárak a jövő évi kafetéria változásra megágyazni.
  Kövezzenek meg érte, de nekem olyan Béke-kölcsön fílingem van, amikor a nyugdíj pénztárakról olvasok, ill. hallok. / Persze ne legyen igazam. /
 • Zsolt
  Elvileg egészségpénztárak közt is át lehet vinni, legalábbis idén év elején én át tudtam amikor pénztárat váltottam.

  Na de most akkor hol van itt a trükk?
  Mi akadályoz meg engem abban, hogy:
  – besétáljak
  – megnyissam mindkettőt
  – befizessek 325ezer forintot bármelyikbe vagy bárhogy elosztva a kettő között
  – beküldjem a papírokat
  – aztán ahogy megjött a 75ezrem újra besétáljak és átvigyem a pénzt a meglevő pénztáramba és lezárjam ezeket a számlákat
  ?

 • Körtefa
  No és ha befizetjük az első 5000 HUF-ot a nyugdíjpénztárba aztán soha többet semennyit? Mivel nem szüntethető meg 10 éven belül, így minimalizálható az úgyisellopják együttható hatása.
 • Kiszamolo
  Zsolt,

  Az átlagember nem ennyire tudatos és örül, ha 20 ezret be tud egyszerre fizetni. A legtöbben azt sem tudják, hol van a pénztáruk. Ők a célcsoport, nem a számolgató, tudatos réteg.

 • Zsolt
  Igen, tudom, hogy nem feltétlenül én vagyok ennek a célközönsége, hanem az átlagemberek.
  De visszatérve a kiindulópontra: Ez így ahogy leírtam egy működő lehetőség a feltételek alapján? (Elolvastam a tájékoztatókat és nem találtam semmit amivel ellentétes lenne, de nincs túl sok tapasztalatom ezekkel a pénztárakkal)
 • Pompi
  Az mindegy,h az egészségpénztàrba,v a nyugdíjba megy az első, nagy összegű befizetés? És jól értelmezem, h mivel 100.000folotti lenne, csak 4%-ot vonnának le belőle?
 • Kiszamolo
  Pmpi, szerintem igen, de egy telefont megér megereszteni utalás előtt.
 • szocske
  ha ebben nem bízol még mindig megteheted, hogy az EP-be fizetsz nagyobb összeget, majd mielőbb felhasználod, a nyugdíjpénztárba pedig csak valami minimum összeget, amit otthagysz veszni (vagy majd talán nyugdíjas korodban visszakapod).
  Másrészről a közelmúlt eseményei alapján nem biztos, hogy rossz ötlet több EP/ÖP/ÖNYP tagságot fenntartani, hátha valamelyik váratlanul becsődöl :S

  Erre az OTP akcióra tuti rámozdulnék, ha nem fizettem volna már be túl sokat idén másik pénztárba, így már nem érdemes 325-öt befizetnem, bár még így is elgondolkoztam rajta, végülis a 20% jóváírás önmagában nem rossz, akkor sem, ha nem a teljes összegre kapok adóvisszatérítést már…

  köszi, hogy ismét felhívod a figyelmünk egy remek lehetőségre!

 • szocske
  szerintem sávosan vonják le a pénzt, így az elejéből 8%-ot, a végéből 4-et…
 • Kiszamolo
  szocske, Viktor találta, de egyébként nincs mit. 🙂
 • Pompi
  Hangosan gondolkodom, javitsatok, ha tévedek:
  – mivel ennyi pénzt nem szeretnénk pihentetni, így leginkább az EP jöhet szóba ( az feltétel, h mindkettőbe első havi tagdíj megérkezzen?)
  – az EP-nek van 2×2000 Ft belépési díja, +a nagy összegű befizetés 4%-a, 15.000, kártya díja (ez kötelező?) 2900, ez osszesen 22.000, ehhez jön a NYP elso tagdija, ha kell, 5000. Plusz ha kilépek, és van még pénzem rajta, büntit kapok, talán 4.000-t. Szóval ezekkel számolni kell, nem? Talán a második havi 2.000-t és a kilépési díjat lehet megspórolni, így 25.000-be “kerül” a belépés. V van valakinek okosabb terve? 🙂
 • Pompi

  Köszi.
  Akkor nem 4% levonással kell számolni a teljes osszegre, ami 15000, hanem 19.000-rel.
 • Körtefa

  “Az egészségpénztári kártya igénylése a pénztártag részére kötelező, a belépési
  nyilatkozattal a pénztártag igénylési kötelezettségének is eleget tesz. A Pénztár az első
  egészségpénztári kártya kibocsátásáról a belépés után azt követően intézkedik, hogy a
  pénztártag egyéni számláján – a működési költségek levonását követően – az
  egészségpénztári kártya költségének fedezete rendelkezésre áll.”
 • szocske
  akkor Viktornak is köszi.
  Bár, ha jobban belegondolok, szólhattatok volna kicsivel hamarabb is, hogy máshová kevesebbet fizessek be :))
 • Teddy
  Ahhoz, hogy valaki belépjen annak ugye feltétele OTP-s bankszámla nyitása?
 • Kiszamolo
  teddy, miért lenne feltétele?
 • headset

  “kártya díja (ez kötelező?) 2900”

  Sajnos igen.
  Itt vannak az EP szabályzatok: otppenztarak.hu/hu/E06050000.html

  Az Egészségkártya Használati Szabályzat szerint kötelező kártyát igényelni.

 • Pompi


  Köszi.
 • Körtefa
  Én viszont azt nem találom, hogy ha átlépünk új pénztárba, az adójóváírás jár-e a korábbinál befizetett összegre? Szinte biztos, hogy igen, de a régi állít ki erről igazolást, vagy az új pénztárnál jelenik meg az ő adóigazolásán?
 • Zsolt
  köszi, eléggé hasonlóan gondolkodtam én is, EP-ba a max 325, NyP-ba a min… aztán NyP-től megszabadulni ahogy lehet (van másik, abból elég egy). Aztán EP-t lehet egyszerűbb elhasználni fokozatosan mint átpakolni egy meglevőbe, és igazad van, a kockázatcsökkentés is egy jó szempont.
  Azért van mázlim az összeg terén mert amikor beterveztem hogy hova mennyit adóvisszatérítés maximalizálás ügyben, terveztem egy jelentősebb összeget a novemberi Patika akcióra, feltételezve h idén is lesz, de azt most jobban megéri ebbe tenni, és minimális tervmódosításokkal ki tudom hozni a maxot befizetéstöbblet nélkül.
 • Körtefa
  Többőtök írta, hogy max 325-öt fizet be… miért? 375e 20%-a 75e.
  Vagy nem vettem valamit figyelembe és nem éri meg 375e-t befizetni, csak 325e-t?
 • Z4D3F
  Többször említésre került a 325.000-es összeg. A 75.000 az 375.000-nek a 20%-a, nem 325.000-nek. Maga az ötlet tetszik. Jelenleg ÖNYP-m van máshol, amit minden évben kimaxolok. Ha jól értem belépek OTP-hez, befizetem a 375.000-et főként ÖNYP-be, minimálisat EP-be, majd a 75.000 ajándék kézhezvétele után az EP-t megszüntetem, az ÖNYP-t pedig beolvasztom a jelenlegi pénztáramba, így a nyitási és egyéb költségek levonásával kerestem cirka 50.000-et.
 • Pompi

  Elszámolták.


  Milyen akció várható novemberben a Patikáná

 • fudosin
  Azt tudja valaki, hogy ha átmegyek egy másik EP-be, akkor mi történik az EP számlán lekötött összeggel? Fel kell bontani és megfizetni utána az adókedvezmény + 20% büntit, vagy megy tovább a két év az új pénztárban? Köszi!
 • Családfő
  375e az 😉
 • Zsolt
  hehe, ez a 325ezres hülyeség tőlem indult, elsőre benéztem, utána meg sosem néztem már az összeget 🙂 szóval jogos, 375 a jó szám, és elnézést mindenkitől akit ezzel megtévesztettem.
 • Zsolt
  befizetési akciójuk van, nagyon kevés, ha jól emlékszem 1000 Ft alatti levonás bármekkora összeg után.
 • Ádám

  Nekem pár hónapja volt egy váltásom Izys->Prémium irányba, ott ment tovább a lekötés az eredeti dátumtól. (Bár azért az ezen az oldalon preferált Izys átlépéssel kapcsolatos töketlenkedése hagy némi kívánnivalót maga után, de 2 hónap alatt sikerült lerendezni azért a váltást.)
 • Körtefa

  1993. évi XCVI. törvény 47/B. §
  […]
  (3) Pénztárak közötti átlépés esetén az átlépő tag egyéni számla követeléséről tőke és hozam bontásban, a 2007. december 31-ét követő befizetésekről az értéknap megjelölésével, illetve az átlépő tag egyéni számlájára vezetett tagi lekötésről, annak mértékéről és jogosultjáról a befogadó pénztárat az egyéni számlát vezető pénztár köteles értesíteni. A tagi lekötés jogosultját az átlépésről és a tagi lekötés egyéni számlára vezetéséről a befogadó pénztár köteles értesíteni a befogadó nyilatkozat kiállításával egyidejűleg.

  Ebből csak sejtem, hogy megy tovább a megkezdett két év az új pénztárban egyéb retorzió nélkül.

 • gee
  Nem kötelező mindkét pénztárba belépni, hogy járjon a kedvezmény. Ez a honlapon nem teljesen egyértelmű.
  Én csak EP-be lépek be, és fog járni a kedvezmény.
 • B.Csaba
  Ne legyen igazad de nekem is ez jutott eszembe. Annyira beporgetik az embereket, tul sok lehetoseg kozul lehet valasztani, majd elveszik koztuk az ember. Lasd notebook, tablet, dualboot. Dvb-c, dvb-t, stb.
 • kircsi
  Pompi számolásához kapcsolódva és a részvételi szabályzatot tanulmányozva szerintem többe kerül a belépés (ha valaki csak a 75e Ft miatt lép be)… Azt írja a játékszabály, hogy “2016. július 01. és október 14. napja között legalább az egységes havi tagdíjat (OTP Nyugdíjpénztár esetén min. 5.000 Ft, OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztár esetén min. 2.000 Ft) megfizeti a Pénztár részére…”
  Azaz ha valaki kivár augusztus végéig a belépéssel és valamilyen csoda folytán augusztusra nem kell tagdíjakat fizetnie, szeptemberre és októberre akkor is be kell fizetnie, nem? És akkor:

  EP: 2x2e Ft tagdíj + 2.9e Ft kártya + 19e Ft a 375e Ft befizetése után
  NYP: 2x5e Ft tagdíj

  Ez így már 35.9e Ft… És ha nincs szerencséje az embernek, akkor még befigyelhet egy novemberi tagdíj páros is (+7e). Vagy én értek félre valamit? Persze legrosszabb esetben is “ingyen” jön kb. 25eFt.

 • Gomb
  Zsolt
  Megírod, hogy mi ez a novemberi paitka akció? Köszi 🙂
 • Gomb
  Kiszámoló, köszi az ötletet! Én így számolok:
  Ep-be befizetek 375-et hogy megkapjam a 75e ajándékot.
  Költségek:
  EP
  2*2000 a működési tartalékba kerül
  2900 kártyadíj
  2100 mivel van cafeteria kártyám, és azon aktiválják az ep szolgáltatást
  7,9 % működési tartalékba 7900
  4 % működési tartalékba 11 000
  4000 Ft kilépési díj
  Nyugdíjpénztár
  kétszer 5000 ft tagdíjat kötelező lesz befizetnem
  (én ezt költségként könyvelem el, mivel mire én nyugdíjas leszek, lehet h már OTP sem lesz, ill. nem akarom a továbbiakban megtartani ezt a pénztári tagságot)
  Nem tudom lehet-e/ kell-e szüneteltetni, számolok egy egyszeri kilépési díjjal, EP-hez hasonlóan 4000 Ft-tal.
  Összesen 45 900 Ft a költségem. Szerintem meggondolandó, hogy 29 000 Ft-ért érdemes-e vesződni vele, úgy hogy már nekem is máshol van EP-m, nyugdíjpénztárba pedig nem akarok takarékoskodni.
  Természetesen, akinekmég nincs EP-je,kiválólehetőség
 • Körtefa
  Alaposabban elolvasva az van a játékszabályban, hogy:
  A Szervezők által közösen szervezett Kampányban kizárólag azok az OTP Nyugdíjpénztárban
  és/vagy (!!!!!)
  OTP Országos
  Egészség- és Önsegélyező Pénztárban taggá váló természetes személyek (Játékos vagy Résztvevő) vesznek részt,
  akik az alábbi együttes feltételeknek megfelelnek
  […]
  Ebből valóban jár anélkül is a kedvezmény, hogy belépnénk a másikba is.

  Viszont:

  Ajándékra jogosult az a természetes személy, akinek a Szervezők általi feltételek teljesülését rögzítő vizsgálatot követő
  megállapítás időpontjában mindkét (!!!!!!) Pénztárnál tagsági jogviszonya fennáll.

 • Z4D3F
  gee:
  Nem jól tudod.
  “Hogyan kezdeményezzem az akciós belépésemet? Amennyiben már tag az OTP Nyugdíjpénztárban, akkor csak ki kell töltenie az OTP Egészségpénztár alábbi Belépési nyilatkozatát. (Amennyiben még nem tag az OTP Nyugdíjpénztárban, akkor mindkét Pénztár Belépési nyilatkozatát ki kell töltenie.)”
  Forrás: otppenztarak.hu/file/ep_akcios_belepesi_nyilatkozat_20160701.pdf
 • kircsi
  gee,
  ez a mondat a kampány szabályzatában szerepel:
  “Ajándékra jogosult az a természetes személy, akinek a Szervezők általi feltételek teljesülését rögzítő vizsgálatot követő megállapítás időpontjában mindkét Pénztárnál tagsági jogviszonya fennáll.”

  Eszerint nem elég, ha csak az EP-be lépsz be…

 • headset

  “Nem kötelező mindkét pénztárba belépni, hogy járjon a kedvezmény….”

  Annak elég csak az egyikbe belépni, aki a másikban már tag.

  A nyereménykampány szabályzata szerint:
  “A Szervezők által közösen szervezett Kampányban kizárólag azok az OTP Nyugdíjpénztárban és/vagy OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztárban taggá váló természetes személyek (Játékos vagy Résztvevő) vesznek részt,…”

  Eddig nincs baj, mert a “vagy” is játszik, de
  “Ajándékra jogosult az a természetes személy, akinek a Szervezők általi feltételek teljesülését rögzítő vizsgálatot követő megállapítás időpontjában mindkét Pénztárnál tagsági jogviszonya fennáll.”

 • headset
  Bocs mindenkitől. A jóváhagyásra váró hozzászólások nem látszanak, ezért ugyanarra válaszolunk többször is. 🙂
 • Bandi bá
  Egyszerre lehet tag az egyén két-két nyugdíj és egészségpénztárban úgy,hogy csak egy-egy pénztárba kérjük az adókedvezményt ?
 • Zsolt
  itt van több részlet a dologról:
  //kiszamolo.hu/patika-penztari-akcio-ujra/
 • Zsolt
  A kisebb számítási különbségektől függetlenül egyetértek azokkal, akik szerint csak a 75-ezerből megmaradóért nem feltétlen éri meg az egészet végigcsinálni.

  Viszont akinek még van szabad kerete adóvisszatérités miatt és azt a pénzt amúgyis ilyen célra használná máris jobb a helyzet, mert elvonás máshol is van. Innen a matek rész már pénztáranként különbözik, de így már komolyan megfontolandó lehet a dolog.

 • headset

  Az ember akárhány önkéntes nyugdíj-, egészség- vagy önsegélyező pénztárban lehet tag.
  A befizetések miatt kapott adóvisszatérítést egyetlen pénztárba kell kérni, ami bármelyik fajta lehet a háromból.
  De csak az a pénztár választható, ahol az adóévben jár visszatérítés.
 • Jenő
  “Na de most akkor hol van itt a trükk?
  Mi akadályoz meg engem abban, hogy:
  – besétáljak
  – megnyissam mindkettőt
  – befizessek 325ezer forintot bármelyikbe vagy bárhogy elosztva a kettő között
  – beküldjem a papírokat
  – aztán ahogy megjött a 75ezrem újra besétáljak és átvigyem a pénzt a meglevő pénztáramba és lezárjam ezeket a számlákat
  ?”

  Ha túl sokan csinálják, a kúria hoz egy jogegységit, hogy mégsem kell a 75 ezret kifizetni, viszont így is érvényes az átiratkozás. Ja, előtte a kúria vezetője bocsánatot kér Csányitól.

 • headset

  “a kúria hoz egy jogegységit…”

  A bankok gyakran adnak hasonló nagyságrendű jutalmakat, szinte semmiért, mert bizakodnak a jövő nyereségben.
  Pl. én is kaptam már 15 ezret a BudapestBanktól valami beszedési megbízásokért, 20 ezret a Sberbanktól egy szinte költségmentes számla megnyitásáért.
  Ez az összeg egy kicsit nagyobb, de a bankok nem szoktak picsogva a kúriához rohanni. 🙂

 • Béla
  Ja, OTP az egyik leggagyibb bank, legalábbis az ügyintézőik értelmi szinvolanát nézve. Szinte csak szellemileg csökkent “bankárjaik” vannak. Nem is értem miért ő a legnagyobb bank, még mindig … lehet ez kell a “népnek” ??
 • Relé
  Sziasztok!

  Nyugdíjpénztárak között olyan átlépés lehetséges-e, hogy nem a belépéskor irányítom át egy másik nyp egyenlegét az újra, hanem később?
  Pl most az akció miatt megnyitom az OTP-nél, két hónapig fizetgetem hogy megfeleljek a feltételeknek, majd átvezetem az itt összegyűlt 7.500 Ft-ot (10k befizetés -2k egyszeri levonás, -500 második levonás) összeget a már meglévő másik nyp-be?

  Illetve mi történik, ha nem fizetem a díjat. A honlapokon erre annyit írnak, hogy a meglévő megtakarítás hozamából veszik le a díjakat, a tőkéből nem.
  De 10k befizetés hozamából mit tudnak levenni?
  Örökre megmarad a tagságom, és az éppen összegyűlt kis hozamokból tartják fenn a számlámat?

  Köszi

 • Andras
  Az ep feltoltheto a simple alkalmazassal, amin keresztul kartyas vasarlasnak minosul. Szoval meg par szazalekot lehet hozni a hitelkartyavisszateritesen, kinek mennyit.
  Bar a rafinal peldaul epp most szigoritottak, szoval nem tudom hogy adnake visszateritest erre, de eg. probat mindenkeppen megerhet mindenkinek.
 • Géza
  Az adóztást nem egészen értem. Tehát akkor az OTP a bankszámlámra nem is 75.000 Ft-ot utal, hanem 88235-öt, amiből én fizetem majd év végén a 15%-os adót? Amúgy EHO-t is kell erre fizetni?

  És ha ez adóköteles, akkor a hitelkártya visszatérítés is az? Meg egyszer nyertem a bankomtól egy mozijegy utalványt (nem tettem érte semmit, a kártyahasználattal automatice részt vettem a sorsoláson, amúgy be se váltottam) az is?