Befektetés svájci frankban

Vannak ügyfelek, akik svájci frankban tartják a pénzt, mert az “biztos menedék”, olyan mint az arany és egyéb menekülő devizák.

Azonban gyorsan belefutnak abba a problémába, hogy nem tudják befektetni a pénzt, az így csak áll a számlán évek óta, rengeteg veszteséget okozva ezzel. (Euróban és dollárban még egy alacsony-mérsékelt kockázat mellett is hozna évi 2-3%-ot a pénzük. Van az az összeg, ahol ez már érzékeny veszteség éveken át.)

Nekik szeretnék segíteni ezzel a cikkel.

Elöljáróban érdemes átgondolni, miért is van svájci frankban a pénz. Valószínűleg egy szó a válasz: félelem. Félelem a piaci változásoktól, az eurótól, a dollártól.

Ilyenkor kimondatlanul azt gondoljuk, hogy a svájci frank árfolyama gránitszilárdságú, ezért nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

Azonban rengeteg hozzánk hasonló befektető választotta ugyanezen ok miatt a svájci frankot, ezzel is felhajtva a frank árfolyamát. Ők ugyanazzal a problémával szembesülnek, mint mi: nem hoz semmit a pénzük.

Ha alábbhagy a rettegés és a pánikhangulat, sokan fogják végiggondolni, hogy nem lenne-e érdemes inkább euróra vagy dollárra váltani a pénzt, ahol valami hozamot is el lehet érni. Ekkor a svájci frank árfolyama akár komoly esést is elszenvedhet, ráadásul ez ugyanolyan öngerjesztő folyamat lesz, ahogy az emelkedésé is az volt. (A svájci frank biztos menedék, ezért mindenki veszi, tehát drágul. Mivel drágul, tehát megéri nekem is befektetni a svájci frankba. Azonban ha elkezd majd esni az ára, sokan szeretnének minél gyorsabban megszabadulni tőle.)

Ezért érdemes óvatosan bánni a svájci frankkal is, nem ajánlatos csak abban tartani a teljes megtakarítást. (Főleg, hogy a svájci jegybank továbbra is bármi áron gyengíteni szeretné a svájci frankot.)

Milyen befektetési lehetőségeink vannak?

Ha a svájci frankodért veszel a példa kedvéért amerikai tőzsdeindexet, azonnal átváltottad a pénzed amerikai dollárra, mert lényegtelen, hogy forintért, euróért, svájci frankért vagy dollárért vettél amerikai tőzsdeindexet, a pénzed amerikai dollárban nyilvántartott amerikai részvényekben lesz. (Ezt sokan elfelejtik, ezért is volt menő egy időben az eurós unit linked életbiztosítás, mintha nem volna teljesen mindegy, hogy eurót fektetsz orosz részvényekbe vagy forintot.)

550x104-cikkekbe

Tehát ha nem akarjuk átváltani a pénzünket más devizába, kénytelenek vagyunk a pici svájci piacon befektetést keresni magunknak, mint oly sokan mások.

A svájci frankos bankbetét nem fizet semmit, ezért ezt kizárhatjuk.

A svájci állampapír is mínuszos hozammal bír, ezért ezt sem az évszázad üzlete. Ha mégis szeretnél venni állampapírt, legegyszerűbben ETF-ben tudod megvenni. Itt találod a 3 év alatti futamidővel rendelkező svájci állampapírokat.

Amint látod, az éves hozam mínusz(!) 0,1-0,7% között váltakozik, vagyis te fizetsz azért, hogy vehess svájci állampapírt. 2009 óta a nettó hozamod combos 0,03% volt évente, azonban a számlavezetési díj és a vételi-eladási költségek előtt.

Ennél még a készpénz tartása is fényévekkel jobb üzlet.

Ha 7-15 év futamidővel rendelkező svájci állampapírokból összerakott alapra vágysz, azt itt találod. Elsőre vonzónak tűnik az évi 3,5%-os éves hozam, azonban egy dolgot ne felejts el: ennek az alapnak a duration-e majdnem 10 év. Ez azt jelenti, hogy ha bármikor egy százalékponttal nő a jelenlegi nulla kamat svájci frankban, akkor a meglévő befektetésed értéke 10%-kal csökken. Ha 3 százalékponttal nő az állampapírok kamata, akkor közel 30%-kal fog kevesebbet érni a meglévő kötvényeid értéke. (Mi a százalékpont? Cikk itt)

Minek látod nagyobb esélyét? Az amerikai tőzsde esik 30%-ot , úgy hogy nem korrigál vissza, vagy hogy a svájci kamatkörnyezet tér vissza valamikor a közeljövőben a normálisabbnak mondható 3-4%-os szintre?

Vigyázni kell a kötvényekkel, mert jelenleg azok majdnem annyira veszélyesek, mint a részvények, csak ebben az esetben a kamatkörnyezet változása jelenti a legnagyobb kockázatot.

Márpedig nagy bátorság kellene ahhoz, hogy kijelentsd, hogy a következő években nem lesz kamatemelkedés és/vagy növekvő infláció.

Következő lehetőséged a vállalati kötvények, például ez az ETF.

Ha eddig figyeltél, egyből rájöttél, hogy az átlagos futamideje a kötvényeknek 5 év, ami bár sokkal jobb, mint a 10 év az előző példában, de azért ez sem kevés, főleg, hogy az éves hozam csak 2,07%.

Amit még szintén észrevehetsz, hogy mindössze a cégek 44%-a svájci, a többi külföldi cég.

Választhatod még a svájci tőzsdét is, mint svájci frankos befektetés természetes helyszínét. Ebben az esetben a tőzsdei  befektetések kockázatát futod azzal megfejelve, hogy egy világviszonylatban kicsinek számító tőzsdén fektetsz be. Ha megnézed a megfelelő ETF adatlapját, észre fogod venni, hogy 10 cég teszi ki az alap 93%-át.

Vagyis nagyjából mindössze 10 cégbe fektetsz pénzt és ráadásul mind svájci cég.

A hozamoktól sem kapsz szívdobogást, mostanában az évi 1,5-3,5% sem az a haszon, amiért részvényben szeretnéd tudni a pénzed.

Amit még megtehetsz, hogy olyan alapokba fektetsz pénzt, amelyek amerikai tőzsdére, japán tőzsdére viszik a pénzed, vagy úgynevezett nemzetközi high yield bondokat vesznek, de a pénzt lefedezik svájci frankra.

Ezeket hívjuk “hedged” alapoknak. Ilyenkor bár az amerikai tőzsdére fektettél be, annak minden kockázatával és esetleges hasznával, de ha elmozdul az amerikai dollár és a svájci frank árfolyama, neked fixen marad a keresztárfolyam.

Persze üröm az örömben, hogy akkor is fixen marad az árfolyam, ha te járnál jól vele, vagyis ha a dollár gyengülne a frankhoz képest, azon sem nyersz semmit.

Az ilyen hedged, vagy lefedezett alapok nyújthatnak segítséget, ha fel mered vállalni az amerikai részvények kockázatát, de ragaszkodnál ahhoz, hogy mindenképpen svájci frankban maradjon a pénzed.

Néhány példa ilyen fedezett alapra: amerikai S&P 500 itt, MSCI World itt, High Yield Bond itt.

Amit itt figyelmes befektető észrevehet, hogy míg például az S&P 500 amerikai tőzsdeindexbe dollárban évi 0,05-0,1%-ért lehet befektetni, addig ugyanez lefedezett alapban évi 0,45%-ba kerül.

Nagyjából ilyen lehetőségek közül választhatsz, vagy esetleg azt választod, hogy a pénzedet diverzifikálva átváltod más devizákba, például euróba, dollárba, ausztrál dollárba és azokon a piacokon fektetsz be.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

63 hozzászólás

 • Kérdező

  Ma voltam a bankfiókban és a bankos kisasszony nem tudta megmondani mit tudnak ajánlani, vagy hogy is működik ez. A kollégái sem tudták, illetve azok annyit mondtak, hogy 15 milliónak megfelelő valutától lehet velük alkudni.
  Elvileg holnap kapok egy mailt, amiben minden benne lesz (ebben mondjuk nem hiszek).
 • Kérdező
  By the way, brutál rossz értékeléseket olvastam a currencyfair-ről, így ezt ki is húztam a lehetőségeik közül.
 • gcs85
  @Kérdező
  Én Transferwise-t használok, elég gyakran. Küldtem már velük többször 1-2 millió forintnak megfelelő összeget (EUR->HUF), és nem volt semmi gond.
  Ott akár több részletben is küldheted, ahogy Miklós is ajánlotta, mert nincs fix jutalék, csak százalékos.

  Még annyi hogy van valami értesítési kötelezetségük a hatóságok felé (10k eur, otthon 3M huf), nem csak nekik hanem a bankoknak is. Bár pontosan nem tudom ez, hogy működik és mivel jár, de lehet hogy jobb a békesség 🙂

 • Kérdező
  Amennyire én tudom Transferwise nem tud CHF-et. De lehet, hogy majd kipróbálom amikor eurót akarok majd váltani.

  Igen, ez a bejelentési kötelezettséged akkor is van, ha zsebben hozod be a valutát (10’000 € fölött – ha ketten ültök az autóban akkor 2×9’999 €-t nem kell bejelenteni…).
  Itt a bejelentő, ha egyszer szükséged lenne rá. 🙂
  nav.gov.hu/data/cms276891/CDF_EN.pdf

 • Stanlee
  @kerdezo: Mi nem volt megfelelo a currengyfair-es ertekelesekben? Elcsakliztak a kuncsaft penzet, vagy pontosan mi? En igaz nem utaltam meg eddig tul sokat (talan 4 misi volt a legtobb) currencyfair-en, de a transferwise-nal az atfutasi idok annyira lassuak voltak, hogy nem is foglalkoztam veluk tobbet, nem beszelve a fix dijukrol, ami szerintem brutalisan magas nagy osszeg eseten.

  10 millios utalas eseten a currencyfair pont 63 ezer HUF-fal olcsobb, mint a transferwise. Ha bankon keresztul utalsz, nem biztos, hogy sokkal rosszabb kondiciokkal tudsz utalni, mint ha a transferwise-sal csinalod. Mondjuk kulfoldi utalasnal a Raffi felszamit 0,2%-ot, mig a transferwise 0,7-et. Es az esetlegesen bejovo egyeb banki dijak sem hiszem, hogy elerik a transferwise jutalekat. De ez csak az en velemenyem.

 • Kérdező

  trustpilot.com-on olvastam sok, (nem túl régi) értékelést, amikben a fő problémák:
  lassúság
  nem találják hetekig a pénzt (gondolom azt már nem írta oda az értékelő ha azóta visszakapta)
  a hotline nem elérhető, ha mégis nem tudnak segíteni (lásd előző)
  rejtett költségek bukkannak fel
  Ahogy kivettem nemrég váltottak partnerbankot, akár ez is lehet a problémák forrása.
  Egyébként ez ugyanúgy előfordult kis összegekkel (1’000 USD) mint nagyobbakkal.

  Majd kiszámolom hogy alakulnak a költségek a transferwisevel, ha aktuális lesz.

  Most úgy látom, hogy még mindig akkor jár a legjobban az ember, ha zsebben behozza valutát és itt váltja át (persze nem ezer euróról beszélek).

 • Kérdező

  Kaptam ma mailt a bankos kisasszonytól, pedig már nem is számítottam rá.

  Azt írja, az egyedi árfolyam igénylésének menete:

  1, ha már megérkezett a pénz a számládra, akkor kell bemenni a bankfiókba

  2, ott együtt felhívjátok az egyik kollégát (gondolom a treasury-től) és megkapod a kagylót

  3, a kolléga mond neked egy váltási ajánlatot a telefonban. ha ez neked megfelel, akkor aláírják a megbízást és átírják az árfolyamot.

  Arra nem tért ki mi van ha nem fogadom el az ajánlatot, de mivel addigra a pénz már ott van, ezt komoly zsákbamacskának érzem. Számolni sem lehet vele.

 • gaborr
  pedig ez így működik mindenhol. ha nem fogadod el akkor nem váltanak, ennyi. ha ügyes vagy még azt is megdumálod, hogy mivel ilyen sokat válasz az utalást ingyen intézzék. (nekem már volt ilyen a cibnél, igaz 40M-t váltottam)

  a bank sem más mint egy kereskedő/szolgáltató, ha kiemelt ügyfél vagy (ennyi pénzzel már lehetsz) akkor bármit meg lehet velük beszélni.

 • Kérdező

  Mi történik ha nem fogadom el? Mit jelent az, hogy nem váltanak? Visszaküldik a pénzt, vagy mi?
 • gaborr

  nem értem a kérdésed. mit kellene visszaküldeni? el sem megy sehova. ha elfogadod akkor emelik le a pénzt a forint folyószámládról és helyeznek eurót az eur számládra.
 • Kérdező

  Akkor azt hiszem félreértetted a kiindulási állapotot.
  Adott egy külföldi és egy magyar (HUF-os) bankszámla. A külföldiről akarok a magyarra utalni és erre mondták amit fentebb írtam. Nincs magyarországi eurós vagy frankos számlám.
 • Omnisapient
  @pitcairn2:
  Tehát a hosszú történet szép csendben véget ért 1999-ben amikor lejöttek a szerről és utána még jó ideig vitte őket a lendület?
  Ha jól értem most már a CHF is ugyan olyan FIAT currency, mint minden más. 1999-óta már eltelt 17 év, az mégis elég rövid a CHF teljes történetéhez viszonyítva és máris volt két komoly ugra-bugra. Egy oda, egy vissza, amiről tudok és fent írtam.
 • Omnisapient
  @mage:
  A hozzászólásod a megvilágosodás erejével hatott rám. Nem vicc!
  Olyan kretének a svájci jegybankárok, hogy ez (mármint az EUR reáleszközök vásárlása) nem jutott eszükbe vagy nem merték meglépni?
  Egyébként Japán hova jutott ezzel a stratégiával? Övék már a fél világ?
  És Matolcsy bankja számára ez nem pálya? Ők is szeretik gyengíteni a forintot! Vagy ők reáleszközök helyett alapítványba tolják a zsét?