A befektetések alapszabályai

2018-05-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az előző cikkben a pénzügyek alapjait igyekeztem összefoglalni egy-egy rövid pontban.

Pénzügyi alapok 22 pontban

Most megpróbálom összefoglalni a befektetés alapjait egy-egy mondatban, egy-egy rövid magyarázattal kiegészítve.

Mindenkit csak a pénzed érdekel, nem az érdekeid.

Senkit nem érdekel a te jövőd és a saját érdekeid. Aki "pénzügyi tanácsot" akar adni neked termékértékesítés mellett, az csak a pénzedet akarja megszerezni a maga hasznára, nem pedig gyarapítani akarja azt a te számodra. Érdemes ezt mindig szem előtt tartanod. Aki értékesítő, attól soha ne fogadj el tanácsot, amit mond, az maximum termékismertetés.

Ha túl szép, hogy igaz legyen, nem is lesz igaz.

Ha valami alacsony kockázat mellett magas hozammal kecsegtet, az mindig átverés. Vagy szimpla lehúzás, vagy csak nem érted meg a kockázatokat.

Ha nem érted, ne piszkáld.

Ha egy pénzügyi termék működését nem érted annyira, hogy három mondatban képes legyél elmagyarázni egy 12 éves gyereknek, akkor inkább felejtsd el.

Ha nem értesz hozzá, akkor se piszkáld.

Mielőtt még drágakövekbe, festményekbe, erdőbe vagy egy ismerősöd éttermébe fektetnél, tedd fel magadnak a kérdést: mit értek én a drágakövekhez, festményekhez, vagy fel tudom-e mérni szemmel, mennyi és milyen minőségű fa jön ki egy öt hektáros erdőből, milyen kitermelési költség mellett? Hogyan is működik pontosan egy étterem és mitől sikeres az egyik és csődöl be a másik? Ha csak nem értesz nagyon egy hasonló befektetéshez, inkább engedd el, mert csúnyán rá fogsz fázni. Legyen az bármi és bármilyen vonzó lehetőség is. (Drágakövek)

Inkább ne higgy el senkinek semmit, abból még nem volt baj.

Mindig elképeszt az emberek naivitása. "Ezt a céget egy ismerősőm ajánlotta, valahol Ausztriában van a székhelyük, fiatal start-upokba fektetnek/forex piacon kereskednek/opciókkal üzletelnek és évi 20% hozamot adnak. Már többször fizettek kamatot, úgyhogy én hiszek nekik." Senkire ne bízz egy fillért se, akiről nem tudsz mindent! PONTOSAN kik is ők, PONTOSAN mit is csinálnak, PONTOSAN milyen garanciákat adnak. (Cikk)

A nagyobb jobb.

Minél nagyobb cég kezeli a pénzed, annál nyugodtabb lehetsz, hogy a pénzed meglesz néhány év múlva is, nem hordja haza a főnök nejlonszatyorban, mint történt mondjuk a Quaestor esetében. Ha pedig történik is csalás, egy banki hátterű cég ki tudja fizetni a veszteséget (lásd Kulcsár ügy), míg egy kisebb cég belerokkan ugyanabba, mint a Budacash vagy a Hungária. Egy nagy cég is tönkremehet, de egyrészt nehezebben másrészt, ha nem lopták el, akkor meglesznek az értékpapírjaid, így téged ebben az esetben nem érint a csőd. (Cikk)

Ha a legkisebb kétséged is van, maradj távol. Abból sem volt még baj.

Ha a legkisebb kétséged is van egy befektetéssel kapcsolatban, legyen az kockázat, a partner személye, költség, megtérülés, a termék minősége vagy a te hiányos tudásod, inkább mondj nemet. Abból még nem volt bajod, ha kimaradtál valamiből, ellenben sok kapzsi és meggondolatlan ember vesztett már vagyonokat a rossz döntéseivel.

Bármit megvehetsz.

Nincs az a pénzügyi termék, amit ne vehetnél meg magadnak, közvetítők nélkül, legyen az akármilyen egzotikus, mondjuk afrikai részvény. Aki mást mond, hazudik. (Cikk)

Felkészültél a veszteségre?

2007-2008-ban minden ügyfél kockázattűrőnek mondta magát. Pedig csak mohók voltak, nem akartak kimaradni a tőzsde eszeveszett szárnyalásából. Ők égették meg a legjobban magukat a tőzsde összeomlásakor. Te mérd fel reálisan, a jelenlegi tudásoddal milyen kockázatot vagy képes elviselni. Annál többet ne vállalj és ne engedd, hogy a mohóság téged is magával ragadjon. A kockázattól nem kell félni, de csak akkor nem, ha valóban felkészültél rá tudással és lelkiekben is.

Tanulj!

Ha nem szeretnél örökre megragadni a bankbetét-ingatlan-arany befektetési háromszögben, időd kell szánnod a tanulásra. Ha már van 20-30 millió forint megtakarításod, nagyon drága luxus nem érteni alap szinten sem a kezeléséhez. Az alapok egyszerűek, de legalább annyit tanulj meg. Ha még nem nézted meg a Kiszámoló Akadémiát, kezdheted azzal is.

Ki érti ezt?

Sok évet töltöttem azzal, hogy a pénzügyekről tanuljak. Egyetemi diploma, tőzsdei szakvizsga, VAP, EFFAS, stb. Minél többet tanultam, annál jobban rájöttem, hogy fogalmam sincs, mi miért történik a piacon. A sok iskola egy dologra tanított meg: okos úgysem lehetek és a piacon legtöbbször nem azt történik,aminek a nagykönyv szerint történni kellene. S ezért volt érdemes elvégezni ezt a sok iskolát, hogy erre végre rájöjjek. Ezen sok pénzt takarítottam meg. Te se akarj okosabb lenni, mint a piac. Lehet, hogy neked van igazad és az egész világ téved, de akkor is te fogsz pénzt veszíteni és nem a világ.

Diverzifikálj!

Vagyis ne egy helyen tartsd a pénzed. Se csak ingatlanban, se csak magyar állampapírban, se csak euróban. Ha bármi történik a forinttal vagy a magyar állampapírral és minden pénzed abban volt, nagyon szomorú leszel. Ha csak a pénzed ötöde volt ott, azt könnyen kihevered.

Ne vedd meg ugyanazt más néven.

Vannak ügyfelek, aki a pénzük 80%-át magyar állampapírban tartják, a maradékot öt bank öt magyar kötvényalapjában. Amiknek 90%-a szintén magyar állampapír. Az nem diverzifikáció, ha ugyanazt veszed meg, csak más néven.

De a káosz sem a cél.

A másik ügyfél-típus az, akinek annyi alapja van, hogy maga sem tudja már, melyiket miért vette. (S természetesen fogalma sincs, melyik alapban mi van, milyen a költsége és hogyan teljesített.)

Bár a mondás szerint a zseni átlátja a káoszt, felesleges túltolni is a dolgot. A jó portfólió az, amelyik bár rendesen felépített, de azon belül a lehető legegyszerűbb.

Ami biztos veszteség, az a költség.

A legnagyobb ellenséged a költség. Egy szerény évi kétszázalékos költség megeszi a hozamod felét, ha az 4% vagy a harmadát, ha az 6%. Két százalék éves költségen többet buksz 20 év alatt, mint a kezdeti tőkéd volt! Ezért nagyon-nagyon figyelj oda, mire mennyi költséget fizetsz. Olvasd el ezt a cikket és használd a kalkulátort is benne.

Legyél reális.

Sok ember azt mondja, ő évi 15% hozammal megelégedne, ha nem túl nagy a kockázat. Ilyen hozam a mesében sincs, még magas kockázat mellett sem. Az amerikai tőzsdén is maximum 10%-ot érsz el átlagosan, nagyon magas kockázat mellett. Olvasd el ezt a cikket is, csak hogy reálisan tudj gondolkodni.

A legrosszabb, ha szerencséd van.

A legrosszabb ami egy kezdő befektetővel történik, ha túl hosszú ideig szerencséje van, vagy pont egy olyan kilencéves emelkedő piacon kezd el befektetni, mint a mostani. Könnyen kialakul benne az a téveszme, hogy ért hozzá és jó szemmel meglátja a piaci folyamatokat. Ennél veszélyesebb nincs. Az autóvezetésben is a legtöbb balesetet az 1-3 éves jogosítvánnyal rendelkezők okozzák. Akik már elhiszik magukról, hogy tudnak vezetni, de még sok veszélyes helyzetet nem éltek át az utakon abból, amit kellett volna, hogy tényleg megtanuljanak vezetni.

A történelmet tanulmányozd, ne az előrejelzéseket.

Olvass sokat a befektetések történelméről, nagyon nagy segítség lesz. Mekkora volt a dollár inflációja 1980-ban és miért? Hogyan kezdődött és mi lett a vége? Hogy teljesített a tőzsde 1968 és 1980 között és mi volt az oka? Hogyan hatott a második világháború kitörése az európai és hogyan az amerikai tőzsdére? Mi történt Japánban a nyolcvanas évek végén és mit okozott, ami a mai napig is tart?

Hogyan változott a dollár kamata 2000 és 2007 között, mit eredményezett a változás és mi lett ezután a kamatlábbal?

Ami ma vagy holnap fog történni, már megtörtént valamikor, maximum kicsit másképp. Ha te tudod, mi történt 10-20-40 éve, azt is jobban látod, mi lesz várhatóan vagy mik lehetnek a történet végén.

Az előrejelzések gyakran fizetett hirdetések

A brókercégek abból élnek, ha te kereskedsz, abból kevés bevételük van, ha te csak ülsz a papírjaidon. Ezért alkalmaznak elemzőket, akiknek az a dolguk, hogy téged eladásra vagy vásárlásra ösztönözzenek. Az elemzések egyébként is csak emberek véleményei, ezért olvasol homlokegyenesen ellenkező elemzéseket ugyanarról. A sztár elemzők is nagyjából fej vagy írás alapon találják el a dolgokat, erről cikk itt.

Mindenki másképp gondolja.

Azért van piac. Ha mindenki azt várná, hogy tovább fog drágulni mondjuk az OTP, senki nem adná el a mostani árán. Ha mindenki azt várná, hogy esni fog az ára, mindenki eladná bármi áron. Azért van piac, mert pont annyi az eladó a piacon, mint a vevő.

A piacon többször van 10%-os esés, mint ahány karácsony a naptárban.

Az elmúlt 100 évben több 10%-os esés volt a piacon, mint ahány karácsony, az emberek mégis mindig rácsodálkoznak, ha esik a piac. Ahogy arról is elfeledkeznek, hogy jellemzően 5-7 évente jön egy tartósabb esés.

Legyél átlagos.

A piacon a legkifizetődőbb, ha átlagos akarsz lenni. A legtöbbet azok veszítik, akik az átlag felett akarnak teljesíteni. Vedd meg a piacot és élvezd az átlagot. Cikkek: Ki akar átlagos lenni? A legjobb befektetők

Végezetül néhány egymondatos bölcsesség a nagy befektetőktől:

- Az ár az, amit fizetsz. Az érték az, amit kapsz.

- Csak olyan értékpapírt vegyél meg, amit tíz éven át is szívesen megtartanál.

- Legyél félős, amikor mindenki mohó és legyél mohó, amikor mindenki más fél.

- Minden részvény mögött egy-egy cég áll. Gyere rá arra, mivel is foglalkoznak.

- Olyan cégeket keress, amit még egy bolond is el tudna vezetni. Mert előbb-utóbb egy ilyen személy fog ülni az igazgatói székbe.

- Ha a befektetés számodra szórakoztató és élvezed, akkor valószínűleg nem is fogsz vele pénzt keresni. Az igazi befektetés rém unalmas.

- A tőzsdei befektetés gazdasági ciklusok és az erre adott emberi túlreagálások története.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram