Katából lett fodrászadózás

2022-07-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Parragh László úr, akit a sok kisvállalkozó tart el a kamarai tagsági díjnak becézett maffiás védelmi pénzből (ha fizeted, akkor nem hajtatjuk be a NAV-val a négyszeresét, ennyit kapsz érte, klasszikus védelmi pénz, megvédenek saját maguktól), kitalálta, hogy tönkreteszi a katásokat. (Vagy inkább neki jutott ez a hálátlan feladat, mint beszélő fejnek.)

Pampogtak olyat, hogy túl kevés a havi 50 ezer forint fix adó, azt még 2013-ban állapították meg, emelni kell az összeget. Teljesen igazuk van, évente kellene korrigálni inflációval, hogy legyen nyugdíja majd a kisvállalkozóknak is. Eddig volt hiba kilenc éven át nem emelni.

Találjuk ki, ezzel szemben a ma benyújtott törvénytervezetben mennyi a kata havi díja? Igen, maradt ötvenezer forint. Gratulálok, nem is vártam mást. Akkor ez sem valódi ok volt, csak egy kifogás. (Pedig tényleg jó lett volna emelni a havi minimumösszegen, hiszen már csak a minimálbér felének számít nyugdíj szempontjából.)

Aztán előjött, hogy néhány katás keveset adózik. mert a katások 5%-ot adóznak csak, ami természetesen nem igaz. Vannak olyan katások, akik se többet, se kevesebbet nem keresnek a kerek 12 milliónál és egy fillér kiadásuk sincs és nem is dolgoznak olyannak, akitől évi 3 millió forintnál több jön be, na ez a törpe kisebbség adózott eddig 5%-kal. Ha kiadásod is van, ha nem egymilliót keresel, hanem felet vagy kettőt, ha vannak nagyobb ügyfeleid, akiknek 3 millió forintnál többet számlázol, mindjárt sokkal többet adózol.

Egy katás, akinek másfél milliós havi bevétele van, sok ügyféltől, annak az adókulcsa 5% az első egymillióra, utána 40%, már csak a 27% áfát kell felszámolnia minden bevételére. Neki az adókulcsa kevés híján 30% volt eddig is. Ha többet keres, még nagyobb az adókulcsa a 40%-os adó miatt. Ha voltak nagy ügyfelei, még többet adózik, mert ott már hárommillió forint felett bejött eddig is a 28% feletti kulcs. A maradékból még a költségeit is ki kell termelnie és cserébe a minimálbér felét keresi nyugdíj és minden más szempontból.

De legyen, viseljenek több terhet a katások. A kormánynak joga van adni és elvenni is. Ha ez a baj, emeljék meg a kata adózását vagy legyen sávos. Egy szava sem lehet senkinek, ha a kormány adót akar emelni. Megértjük, kiürítették az államkasszát, kell a pénz.

Na találjuk ki, hogyan változott ez a törvénytervezetben? Pontosan, pont ellenkezőleg. A 12 milliós limitet felvitték 18 millióra. Akkor ez az indok is ment a kukába. Akkor ez sem valódi ok volt ezek szerint, csak indok a kata kinyírására.

Következő probléma volt a katával, hogy a sok katás mind adócsaló, mert ezek mind bújtatott alkalmazottak szajkózta Parragh úr, akit, még egyszer mondom, ez a sok adócsaló töm pénzzel évek óta, amióta kötelező a kamarai tagság. Az ember azt gondolná, hogy azért fizet kamarai díjat, mert az ő érdekeit képviseli a kamara a kormánynál, sőt szükség esetén a kormánnyal szemben.

Nálunk nem így van, mi azért fizetünk, hogy minél jobban kitoljon velünk a kamara elnöke. Minek nekünk ellenség, amikor ilyen barátunk van?

Semmi bizonyítékot nem hozott az állítására, ő ezt így álmodta meg, tehát akkor tény. Ha egy hazugságot sokat mondogatunk, hátha egyszer igazzá válik.

Akik értenek is hozzá, azok szerint 10, de nagyon maximum 15% lehet azok aránya, akik álvállalkozók. A többiek tényleg vállalkozók. Rohadt adócsaló könyvelők, grafikusok, ügynökök, külföldre dolgozó szolgáltatók, akik már most is 28% feletti kulccsal adóznak, ha évi 3 milliónál többet számláznak egy cégnek.

(Csak kérdem, mikor fognak elszámolni a kamarák azzal az évi néhány milliárd forinttal, amit védelmi pénzként behajtanak a vállalkozókon? Mivel adóként hajtja be a NAV nemfizetés esetén, mikor fogja az Állami Számvevőszék őket zaklatni és nem mondjuk azokat a civil szervezeteket, akik egy fillér állami támogatást sem kaptak soha? Nyom nélkül folynak el ezek a milliárdok néhány ember zsebébe és még az ötlettől is felháborodnak, hogy elszámoljanak, mire is költötték a vállalkozók befizetését.)

Szóval ezek voltak az állítólagos problémák, erre mit talált ki a kormány?

Szeptember elsejétől aki marad katás, nem adhat számlát cégnek. (Kivéve a taxisok, mert azok még képesek lennének újra a taxisblokádra, tőlük félnek. A könyvelő kismamáktól nem, azokat lehet szivatni.) Év közben, a nyári szünet kellős közepén ez borult ki az elméjükből.

Nem ért ám rá január elsejéig, nem. Ennél fontosabb dolga nem volt az egész kormányzatnak, nesze neked kiszámíthatóság és jogbiztonság. Egyszerűen akkora a probléma a költségvetésben és akkora a pánik, hogy nyár közepén be kellett szántani a katát, annyira kell minden fillér adóbevétel.

S mi lesz helyette? Úgy néz ki, semmi. Ha nem keresel túl sokat, válaszd az átalányadót. Ha túlléped annak is a keretét, (amit nem nehéz ilyen infláció és forint árfolyam mellett) akkor csinálj, amit akarsz. Ha eddig bt-d volt és úgy voltál fodrász, akkor megszívtad, a tervezet szerint mostantól csak egyéni vállalkozó lehet katás.

Mennyire életszagú az, hogy egy vállalkozótól nem kér számlát egy másik vállalkozás soha? Mondjuk egy virágkötőtől dekorációt rendelnek céges bulira. Egy nyelvtanár cégnél tart kihelyezett oktatást. Egy cipész egy sportegyesületnek javít cipőt. Létezik olyan lakossági szolgáltató, klímás, redőnyös, duguláselhárító, akárki, akitől még soha nem kértek számlát cégre?

Ha katás vagyok és valaki számlát kér cégre, akkor mit csinálok? Megtagadom a számlázást? Vagy akkor a munka ingyen volt és inkább hagyom veszni a bevételt? Mostantól mindig ingyen lesz a hajvágás, mert majd számlát kérek cégre a fodrásztól? Ezt hogy álmodtátok meg, fiúk? Ugye igazam van és eszetekbe se jutott egy ilyen életszerű lehetőség?

Aki külföldre számláz és eddig is 28% feletti adókulccsal adózott, az miért is nem maradhat tovább katás? Az is bújtatott alkalmazott Paragh úr lázálma szerint, naponta jár ki Koppenhágába vagy Münchenbe dolgozni? Vagy ezt a kitételt a takarítónő írta bele munkaidő után, mert véletlenül bekapcsolva felejtették a gépet és viccesnek gondolta, hogy megtréfálja őket?

Akinek van főállása, az miért is nem lehet katás másodállásban? Az is bújtatott alkalmazott, ti nagyeszűek?

Leülni gondolkodni, mielőtt fejszével elkezdünk műteni? Nem az ő stílusuk. Az az egy ember, aki szokott ilyet tenni, most nyaral és nem kapcsolható, nincs térerő. Úgyhogy megoldották nélküle, többet erővel, mint ésszel.

Mennyit kellett volna kitalálni?

A példa kedvéért, ha cégnek számlázol, az az összeg után 20% adót fizetsz. Kiderül az adószámból, ki a cég. Vagy behozni egy másik katát, amivel lehet cégnek számlázni, 20 vagy 25%-os fix adókulccsal. Fizesd be a fix adókulcsot, aztán szevasz.

Tényleg ennyi eszük nincs? Tényleg nyár közepén kell kiborítani a bilit és kitolni 450 ezer mikrovállalkozóval? Úgy, hogy alternatívát nem adnak, csak kilökik őket a katából? Még egyszer: hány olyan kisvállalkozó van, aki soha nem ad ki céges számlát?

Ezek az agyatlanok elfelejtették, miért is vezették be először az EVA-t majd a katát a mikrovállalkozóknak. Pont azért, mert sok embernek nem éri meg kicsiben vállalkozni, ha ugyanúgy kell számlákat gyűjtögetni, meg könyvelőt tartani. Kaptak egy egyszerűsített adót, fizess egy fix kulcsot és kész. Tisztult a piac, a kicsik is tudtak vállalkozni. Ezt dobták ki a kukába most, mert ennyire kell az adóbevétel.

Nem lehetett volna leülni és gondolkodni? Anyám, ne hagyj el, esetleg megkérdezni azokat, akiket érint vagy azokat a könyvelőket, akik értenek is hozzá? Tudjátok fiúk, társadalmi egyeztetés. Nem véletlenül találták ki. Ez nem divat, ez a gyengeség jele, mi izomból döntünk, egy nap alatt, gondolkodni is csak a nyápic libernyákok szoktak, igazi férfi nem gondolkodik, hanem dönt. (Múlt csütörtökön a kormányszóvívő még nem hallott arról, hogy bármi konkrétum lenne a katával kapcsolatban. Gondolom vasárnap este telefonált a főnök a minisztériumba, hogy gyorsan kell még 300 milliárd forint adóbevétel idénre. Így lett belőle keddre törvény. Úgy tele volt helyesírási hibával, hogy az ember azt is kétli, hogy egyszer valaki végigolvasta-e egyáltalán.)

Majd ezt a törvényt is átírjuk még tizennégyszer kihirdetés után, ahogy szoktuk, mert előre nem gondolkodunk, igaz? Először vágunk, utána mérünk, mennyit kellett volna vágni. Nem pofára esünk, mi mindig így szoktunk leszállni a kerékpárról.

Van egy szűk réteg, aki visszaél a katával? Nem azokat kellene elővenni? Tudjátok, adóellenőrzés. Meg számítógépes adatelemzés, ha már a NAV minden számlát valós időben lát. Mintha ezért is tartanánk a NAV-ot. Vagy erre alkalmatlanok vagytok és ti is tudjátok ezt magatokról?

Ennyire kell a pénz, mert üresre söpörtétek a kasszát az év eleji osztogatással és ilyen forintárfolyam mellett már évi 1.200 milliárd forint sem lesz elég a rezsiharcra? Akkor nem azt kívánná a tisztesség, hogy ezt mondjátok és ne toljatok ki több százezer kisvállalkozóval?

Legyetek férfiak és emeljetek adót. De ne hazudjatok, hogy miért kell megszüntetni a katát hathetes határidővel. Emeljétek fel az adókulcsot és kész. Gondoljátok, hogy 80-as IQ felett nem jön rá mindenki, hogy ez nem más, mint egy brutális adóemelés a szokásos sötét mellébeszéléssel nyakon öntve? Arról szól csak az egész, hogy több százezer embert át akartok rakni 30% körüli adósávba.

Ez nem a kata átalakítása, ez a kata felszámolása azért, mert ég a ház és pánikolnak az államháztartási hiány miatt, ami napról-napra nő a 410 forintos euró miatt, hogy év közepén egy nap alatt át kell verni a kata beszántását.

Sírnom kellene ennyi ostoba döntéshozó miatt. Ha egy marék csigára bíznánk ennek az országnak a vezetését, sokkal jobb hely lenne.

A sok hülye troll kedvéért: Nem az a baj, ha változna a kata és az sem, ha nőne az adókulcsa. Ezt meg lehet érteni. Nem erről szól a cikk, hanem az impotens hülyeségről az a kormány részéről, aki a szájával támogatja a kisvállalkozókat, a tetteivel pedig kitol velük és a milliárd dolláros multik profitja miatt aggódik egyedül. Még a szerb kisvállalkozások támogatása is fontosabb a kormánynak, mint a magyar mikrovállalkozások. S tudom, a véleményemet írtam le és tudom, hogy nem túl pozitív. De ez ezért blog és nem egy hírportál. Ha nem tetszik, ne olvasd.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram