Katából lett fodrászadózás

Parragh László úr, akit a sok kisvállalkozó tart el a kamarai tagsági díjnak becézett maffiás védelmi pénzből (ha fizeted, akkor nem hajtatjuk be a NAV-val a négyszeresét, ennyit kapsz érte, klasszikus védelmi pénz, megvédenek saját maguktól), kitalálta, hogy tönkreteszi a katásokat. (Vagy inkább neki jutott ez a hálátlan feladat, mint beszélő fejnek.)

Pampogtak olyat, hogy túl kevés a havi 50 ezer forint fix adó, azt még 2013-ban állapították meg, emelni kell az összeget. Teljesen igazuk van, évente kellene korrigálni inflációval, hogy legyen nyugdíja majd a kisvállalkozóknak is. Eddig volt hiba kilenc éven át nem emelni.

Találjuk ki, ezzel szemben a ma benyújtott törvénytervezetben mennyi a kata havi díja? Igen, maradt ötvenezer forint. Gratulálok, nem is vártam mást. Akkor ez sem valódi ok volt, csak egy kifogás. (Pedig tényleg jó lett volna emelni a havi minimumösszegen, hiszen már csak a minimálbér felének számít nyugdíj szempontjából.)

Aztán előjött, hogy néhány katás keveset adózik. mert a katások 5%-ot adóznak csak, ami természetesen nem igaz. Vannak olyan katások, akik se többet, se kevesebbet nem keresnek a kerek 12 milliónál és egy fillér kiadásuk sincs és nem is dolgoznak olyannak, akitől évi 3 millió forintnál több jön be, na ez a törpe kisebbség adózott eddig 5%-kal. Ha kiadásod is van, ha nem egymilliót keresel, hanem felet vagy kettőt, ha vannak nagyobb ügyfeleid, akiknek 3 millió forintnál többet számlázol, mindjárt sokkal többet adózol.

Egy katás, akinek másfél milliós havi bevétele van, sok ügyféltől, annak az adókulcsa 5% az első egymillióra, utána 40%, már csak a 27% áfát kell felszámolnia minden bevételére. Neki az adókulcsa kevés híján 30% volt eddig is. Ha többet keres, még nagyobb az adókulcsa a 40%-os adó miatt. Ha voltak nagy ügyfelei, még többet adózik, mert ott már hárommillió forint felett bejött eddig is a 28% feletti kulcs. A maradékból még a költségeit is ki kell termelnie és cserébe a minimálbér felét keresi nyugdíj és minden más szempontból.

De legyen, viseljenek több terhet a katások. A kormánynak joga van adni és elvenni is. Ha ez a baj, emeljék meg a kata adózását vagy legyen sávos. Egy szava sem lehet senkinek, ha a kormány adót akar emelni. Megértjük, kiürítették az államkasszát, kell a pénz.

Na találjuk ki, hogyan változott ez a törvénytervezetben? Pontosan, pont ellenkezőleg. A 12 milliós limitet felvitték 18 millióra. Akkor ez az indok is ment a kukába. Akkor ez sem valódi ok volt ezek szerint, csak indok a kata kinyírására.

Következő probléma volt a katával, hogy a sok katás mind adócsaló, mert ezek mind bújtatott alkalmazottak szajkózta Parragh úr, akit, még egyszer mondom, ez a sok adócsaló töm pénzzel évek óta, amióta kötelező a kamarai tagság. Az ember azt gondolná, hogy azért fizet kamarai díjat, mert az ő érdekeit képviseli a kamara a kormánynál, sőt szükség esetén a kormánnyal szemben.

Nálunk nem így van, mi azért fizetünk, hogy minél jobban kitoljon velünk a kamara elnöke. Minek nekünk ellenség, amikor ilyen barátunk van?

Semmi bizonyítékot nem hozott az állítására, ő ezt így álmodta meg, tehát akkor tény. Ha egy hazugságot sokat mondogatunk, hátha egyszer igazzá válik.

Akik értenek is hozzá, azok szerint 10, de nagyon maximum 15% lehet azok aránya, akik álvállalkozók. A többiek tényleg vállalkozók. Rohadt adócsaló könyvelők, grafikusok, ügynökök, külföldre dolgozó szolgáltatók, akik már most is 28% feletti kulccsal adóznak, ha évi 3 milliónál többet számláznak egy cégnek.

(Csak kérdem, mikor fognak elszámolni a kamarák azzal az évi néhány milliárd forinttal, amit védelmi pénzként behajtanak a vállalkozókon? Mivel adóként hajtja be a NAV nemfizetés esetén, mikor fogja az Állami Számvevőszék őket zaklatni és nem mondjuk azokat a civil szervezeteket, akik egy fillér állami támogatást sem kaptak soha? Nyom nélkül folynak el ezek a milliárdok néhány ember zsebébe és még az ötlettől is felháborodnak, hogy elszámoljanak, mire is költötték a vállalkozók befizetését.)

Szóval ezek voltak az állítólagos problémák, erre mit talált ki a kormány?

Szeptember elsejétől aki marad katás, nem adhat számlát cégnek. (Kivéve a taxisok, mert azok még képesek lennének újra a taxisblokádra, tőlük félnek. A könyvelő kismamáktól nem, azokat lehet szivatni.) Év közben, a nyári szünet kellős közepén ez borult ki az elméjükből.

Nem ért ám rá január elsejéig, nem. Ennél fontosabb dolga nem volt az egész kormányzatnak, nesze neked kiszámíthatóság és jogbiztonság. Egyszerűen akkora a probléma a költségvetésben és akkora a pánik, hogy nyár közepén be kellett szántani a katát, annyira kell minden fillér adóbevétel.

S mi lesz helyette? Úgy néz ki, semmi. Ha nem keresel túl sokat, válaszd az átalányadót. Ha túlléped annak is a keretét, (amit nem nehéz ilyen infláció és forint árfolyam mellett) akkor csinálj, amit akarsz. Ha eddig bt-d volt és úgy voltál fodrász, akkor megszívtad, a tervezet szerint mostantól csak egyéni vállalkozó lehet katás.

Mennyire életszagú az, hogy egy vállalkozótól nem kér számlát egy másik vállalkozás soha? Mondjuk egy virágkötőtől dekorációt rendelnek céges bulira. Egy nyelvtanár cégnél tart kihelyezett oktatást. Egy cipész egy sportegyesületnek javít cipőt. Létezik olyan lakossági szolgáltató, klímás, redőnyös, duguláselhárító, akárki, akitől még soha nem kértek számlát cégre?

Ha katás vagyok és valaki számlát kér cégre, akkor mit csinálok? Megtagadom a számlázást? Vagy akkor a munka ingyen volt és inkább hagyom veszni a bevételt? Mostantól mindig ingyen lesz a hajvágás, mert majd számlát kérek cégre a fodrásztól? Ezt hogy álmodtátok meg, fiúk? Ugye igazam van és eszetekbe se jutott egy ilyen életszerű lehetőség?

Aki külföldre számláz és eddig is 28% feletti adókulccsal adózott, az miért is nem maradhat tovább katás? Az is bújtatott alkalmazott Paragh úr lázálma szerint, naponta jár ki Koppenhágába vagy Münchenbe dolgozni? Vagy ezt a kitételt a takarítónő írta bele munkaidő után, mert véletlenül bekapcsolva felejtették a gépet és viccesnek gondolta, hogy megtréfálja őket?

Akinek van főállása, az miért is nem lehet katás másodállásban? Az is bújtatott alkalmazott, ti nagyeszűek?

Leülni gondolkodni, mielőtt fejszével elkezdünk műteni? Nem az ő stílusuk. Az az egy ember, aki szokott ilyet tenni, most nyaral és nem kapcsolható, nincs térerő. Úgyhogy megoldották nélküle, többet erővel, mint ésszel.

Mennyit kellett volna kitalálni?

A példa kedvéért, ha cégnek számlázol, az az összeg után 20% adót fizetsz. Kiderül az adószámból, ki a cég. Vagy behozni egy másik katát, amivel lehet cégnek számlázni, 20 vagy 25%-os fix adókulccsal. Fizesd be a fix adókulcsot, aztán szevasz.

Tényleg ennyi eszük nincs? Tényleg nyár közepén kell kiborítani a bilit és kitolni 450 ezer mikrovállalkozóval? Úgy, hogy alternatívát nem adnak, csak kilökik őket a katából? Még egyszer: hány olyan kisvállalkozó van, aki soha nem ad ki céges számlát?

Ezek az agyatlanok elfelejtették, miért is vezették be először az EVA-t majd a katát a mikrovállalkozóknak. Pont azért, mert sok embernek nem éri meg kicsiben vállalkozni, ha ugyanúgy kell számlákat gyűjtögetni, meg könyvelőt tartani. Kaptak egy egyszerűsített adót, fizess egy fix kulcsot és kész. Tisztult a piac, a kicsik is tudtak vállalkozni. Ezt dobták ki a kukába most, mert ennyire kell az adóbevétel.

Nem lehetett volna leülni és gondolkodni? Anyám, ne hagyj el, esetleg megkérdezni azokat, akiket érint vagy azokat a könyvelőket, akik értenek is hozzá? Tudjátok fiúk, társadalmi egyeztetés. Nem véletlenül találták ki. Ez nem divat, ez a gyengeség jele, mi izomból döntünk, egy nap alatt, gondolkodni is csak a nyápic libernyákok szoktak, igazi férfi nem gondolkodik, hanem dönt. (Múlt csütörtökön a kormányszóvívő még nem hallott arról, hogy bármi konkrétum lenne a katával kapcsolatban. Gondolom vasárnap este telefonált a főnök a minisztériumba, hogy gyorsan kell még 300 milliárd forint adóbevétel idénre. Így lett belőle keddre törvény. Úgy tele volt helyesírási hibával, hogy az ember azt is kétli, hogy egyszer valaki végigolvasta-e egyáltalán.)

Majd ezt a törvényt is átírjuk még tizennégyszer kihirdetés után, ahogy szoktuk, mert előre nem gondolkodunk, igaz? Először vágunk, utána mérünk, mennyit kellett volna vágni. Nem pofára esünk, mi mindig így szoktunk leszállni a kerékpárról.

Van egy szűk réteg, aki visszaél a katával? Nem azokat kellene elővenni? Tudjátok, adóellenőrzés. Meg számítógépes adatelemzés, ha már a NAV minden számlát valós időben lát. Mintha ezért is tartanánk a NAV-ot. Vagy erre alkalmatlanok vagytok és ti is tudjátok ezt magatokról?

Ennyire kell a pénz, mert üresre söpörtétek a kasszát az év eleji osztogatással és ilyen forintárfolyam mellett már évi 1.200 milliárd forint sem lesz elég a rezsiharcra? Akkor nem azt kívánná a tisztesség, hogy ezt mondjátok és ne toljatok ki több százezer kisvállalkozóval?

Legyetek férfiak és emeljetek adót. De ne hazudjatok, hogy miért kell megszüntetni a katát hathetes határidővel. Emeljétek fel az adókulcsot és kész. Gondoljátok, hogy 80-as IQ felett nem jön rá mindenki, hogy ez nem más, mint egy brutális adóemelés a szokásos sötét mellébeszéléssel nyakon öntve? Arról szól csak az egész, hogy több százezer embert át akartok rakni 30% körüli adósávba.

Ez nem a kata átalakítása, ez a kata felszámolása azért, mert ég a ház és pánikolnak az államháztartási hiány miatt, ami napról-napra nő a 410 forintos euró miatt, hogy év közepén egy nap alatt át kell verni a kata beszántását.

Sírnom kellene ennyi ostoba döntéshozó miatt. Ha egy marék csigára bíznánk ennek az országnak a vezetését, sokkal jobb hely lenne.

A sok hülye troll kedvéért: Nem az a baj, ha változna a kata és az sem, ha nőne az adókulcsa. Ezt meg lehet érteni. Nem erről szól a cikk, hanem az impotens hülyeségről az a kormány részéről, aki a szájával támogatja a kisvállalkozókat, a tetteivel pedig kitol velük és a milliárd dolláros multik profitja miatt aggódik egyedül. Még a szerb kisvállalkozások támogatása is fontosabb a kormánynak, mint a magyar mikrovállalkozások. S tudom, a véleményemet írtam le és tudom, hogy nem túl pozitív. De ez ezért blog és nem egy hírportál. Ha nem tetszik, ne olvasd.

Share

399 hozzászólás

 • Marhalábszár pörköltfőző verseny
  Április 3-án tetszettek volna nem a [szerkesztve]-ra szavazni
 • Bumburnyák
  Egy kis realitáscheck kllene ehhez az jó kis íráshoz: ahogy mindig most is azt csinálják ami jól kommunikálható. Az nem lenne jó a Pocakosnak, hy minden híradóban az harsogna, hogy “nőtt az adó”. Ez a mesterségük: duplacsavarral oldanak meg mindent, ami jól kommunikálható. Nem kormányoznak, hanem kommunikációs hadviselést folytatnak ellenünk.
 • RDLDR
  Ne kerj elnezest, teljesen korrekt amit leirtal.
 • Tekintetes úr
  “Tényleg ekkora a baj, ennyire kell minden fillér, hogy nem ért rá még két hónapot sem a bevezetése?”

  Igen. Kinek mit intézett a kormánya. Nekünk például ezt.

 • Mirko
  Igen. En meg nem keresek annyit. Meg meg szazezrek nem keresnek annyit, hogy a katan kivul megerje. Nem csaltam, nem voltam bujtatott alkalmazott. Es akkor most? Atalanyado, havi 100-ert, akkor is ha csak 200 a bevetel, vagy 250 az adott honapban?
 • n.
  Tetszettek volna forradalmat csinálni!
 • Kiszamolo
  Mirko, pont ezért vezették be a katát. A sok szürke kisvállalkozó elkezdett adózni.

  De ezek az agyatlanok ezt elfelejtették. Annyira kell minden fillér a költségvetésbe, hogy már ezzel sem tőrödnek.

 • TG
  Két nap pihenés után megint egy nehéz politikai téma. Remélem te is rápihentél Miklós 🙂

  Legalább az euró is újra 410 forint felett van. Sokat lopnak, de legalább a gazdaságot jól vezetik. Most éppen bele a szakadékba. 🙂

 • Egyik Tamás
  A döntéseikből látszik, hogy mennyire sötétbuták. Pl. hogy nem emelik hosszú évek óta azt a havi 25/50 ezret az inflációval. És sok ilyen “apróságból” látszik hogy mennyire ostobák. Ezt már anno lehetett látni, amikor be akarták vezetni az INTERNETADÓT! Anyám borogass! hogy akkor nem üldöztük el őket, az mutatja az ország IQ szintjét is.

  Én azt gyanítom, hogy nagyon kell a pénz (illetve ezt mindenki tudja), és baromira nem foglalkoznak most a részletekkel, csak szedjenek be minél többet minél gyorsabban.

 • cabala
  A KATA volt az eddigi legjobb dolog, amit összehoztak ráadásul akkor, amikor már megvolt hozzá a technikai háttér: NAV-os online számlázó, ügyfélkapu, stb. Fizethető nagyságú adó még akkor is, ha csak párszázezer forint volt a bevétel.

  Most tényleg fizessek könyvelőt, gyűjtögessek számlát, fizessek legalább 2*-3* annyi adót mint eddig (de lehet 4*), a helyi iparüzésis nyomtatványokkal vacakoljak, lesz milliószor bonyolultabb adóbevallásom, csak azért mert ezek az idióták még sose voltak vállalkozók a versenyszférában? HOL A SÖRALÁTÉT?

  Ja és KATÁS csak főállású lehet a tervezet szerint.

  Ugyanitt taxis vállalkozót keresek adóoptimalizálás céljából.

 • Katiban a gyerek
  Miklós egyre dühösebb, ingerültebb vagy így az évek előrehaladtával. Annyira jók voltak az évekkel ezelőtti posztok, blogok, pénzügyi tanácsok amiket írtál. Ez a mérhetetlen elégedetlenség szerintem rossz színben tüntet fel lassan az olvasóid előtt. (tudom: ne olvassam ha nem tetszik, de évekkel ezelőtt rászoktattál erre a blogra!)

  Megmagyarázza nekem valaki, nekem mint áfás vállalkozónak miért baj, ha mostantól normálisabban adóznak a katások?
  Azért az nonszensz volt, hogy sokan havonta tisztán kiállítottak katás vállalkozóként (mint szolgáltató-értsd: pl informatikus) egy 800 ezres urambocsá 1-1.2 milliós számlát (tiszta munkadíj, semmilyen egyéb anyagköltség) és leadózott belőle 800ezer után 50ezer + párezer egyéb forintot. Az áfásnak (mert megkövetelik) közben 800+áfa ezer után marad 400-500 ezer közötti forint összeg.

  A fodrásznak-műkörmösnek-kőművesnek ezután játszik a Kata.

  Igen, mert egyre gyalázatosabb, amit ez a kormány művel a forinttal, az országgal és úgy egyáltalán.

  A katás is áfás, csak szólok.

  Most adózok közel 28%-ot. Mennyivel rosszabb, mint a te adókulcsod?

  De ez az egész nem erről szól.

  Hanem hogy így nem lehet országot vezetni.

  Mondják azt, hogy kell a pénz és a katások keveset adóznak.

  Január elsejétől felemeljük a katát 20%-ra.

  De előtte még tartsunk fórumokat és kérdezzük meg azokat, akiket érint és akik értenek hozzá.

  Egyeztessünk.

  Ha így lenne, egy szavam nem lenne.

 • Kicsi a világ
  Boldogok a sajtkészítők, és a fodrászok. 🙂
 • Névtelen
  “Ez megkérdőjelezi az adópolitika kiszámíthatóságát
  és egyúttal fontos kérdést vet fel a kormány múlt heti, Európai Bizottság felé tett ígéretét illetően. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány 4 vállalást tett az Európai Bizottságnak annak érdekében, hogy az uniós forrásokról meg tudjanak állapodni. Ezek között szerepelt, hogy a kormány megígérte: a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi egyeztetésre is lesz idő, a speciális gyors jogalkotás arányát csökkenti a kormány. Ezt az ígéretét most néhány nappal később már nem is tartotta.”

  ki hitte volna…disznóból nem lesz szalonna

 • poly
  Mi itt a gond?

  “A sok szürke kisvállalkozó elkezdett adózni.” magyarul eddig csaltak
  Legális adócsalás volt ez végig, az egyetlen hiba, hogy ezt az 50 ezret meghagyták.
  Miért kellene különbséget tenni vállalkozók között, csak azért, mert egyszerűbb havi 50-et befizetni és nem számlát adni?

  Igen, csaltak. Mert ha 120 ezret keresett, nem fog abból 80 ezret adózni és még fizetni egy könyvelőt.

  Ezt ismerték fel, ezért van kata szinte minden országban. Hogy EGYSZERŰ legyen.

 • ssc warrior
  Pedig Miklós leírta a kulcsmondatot. A multik érdeke. Menjen vissza mindenki alkalmazottnak SSC-be, rohadvány KKV-kbe szolgának. Így leszünk újra a “versenyképes” bérek országa. Kár.
  Nem tisztem a kormányt védeni, de lássuk be, hogy ezeknek a cégeknek mindig nagyobb szava lesz, mint itt bármelyikőnknek. Ezeket képviseli a “kamara”.
 • vendég
  Ez is tipikus bújtatott adóemelés.
  De hogy tényleg még annyi agyuk sem volt, hogy legalább ha nem is a következő évet, de a nyarat kivárták volna ezzel. Most mindenkinek lesz másfél hónapban, a nyaralási szezonban könyvelőt hajkurászni meg hivatalokba futkosni, ha maradni akar vállalkozó, de adózási formát váltana.

  Amúgy most tényleg az lesz, hogy ha elmegyek fodrászhoz és hajvágás után egy cég nevére kérek számlát, akkor
  A) ingyen volt a művelet
  B) ad számlát, mert számlakiállítási kötelezettsége van és akkor ezzel keresztet is vethet a vállalkozására?
  C) ilyenkor hipp-hopp hivatalosan is megszűnik a számlaadási kötelezettség?

 • Imre
  : ha a katás számlát ad cégre, akkor előző napi hatállyal kikerül a katából. Benne van a törvényben.

  Egyébként meg sírni tudnék. Egyrészt magam miatt, mert most tették tönkre a Bt-met. Illetve amiatt, hogy ilyen szűklátókörű, ostoba barmok vezetik az országot, akik leragadtak az 50-es években.

 • Addam
  Csak a sok hülye troll kedvéért: Itt kivételesen igazad van.

  A Zorbán már rég ki kellett volna rúgja ezt az embert.

 • csendesmegfigyelo
  Logikusmgyarázatnélkül

  A folyamatokat ésszel lehetetlen megérteni, zsigerből, sodródva, semmi nem számít alapon vagyunk vezetve.
  Én pl. kíváncsi lennék egy olyan kimutatásra hány százalékos bevételcsökkenésük – vagy emelkedésük lett anno az EVA megszűnése miatt – aki anno ezt az adónemet választotta, fizetett nem keveset, folyamatosan, hónapról hónapra kiszámíthatóan – legalább egyszerűség övezte ezt az utat, ami nálunk nem megengedett. Így már minden IS jobb lesz, mert nyugodtan veszem tudomásul, ismét van megoldás, csak egy plusz autó+vizsga kell, és a viteldíjról tudok számlát IS adni..a Föld ezen sarkában nincs elhanyagolva szellemi képességünk, mert mindig követni, okosodni kell ahhoz, hogy életben maradjon aZember.. Van olyan ismerősöm aki mindent visszaad, és ezentúl nem ad annak sem számlát akinek kellene, és meg fog élni – jobban, mint akik követik a joggal kikövezett utat…

 • nomád
  Már a tavalyi büntetőadós módosítással tönkretették a becsületesen katázó kisvállalkozókat, akik miután külföldre és cégeknek dolgoznak, értelemszerűen nem tudnak számla nélkül bevételhez jutni, nem mehet zsebbe egy része sem a megbízásinak, ami esetében persze forintban számoljuk a 3 millás határt, mert annyira nagyon stabil fizetőeszköz volt-van-lesz. A párom is így lett büntetendő kisvállalkozó, aki annyira bújtatott, hogy kanadai, amerikai székhelyű cégeknek dolgozik, ahogy írtad oda napi szinten lehet ingázni 🙂
  183 nap ott tartózkodással a legtöbb országban adórezidensi státuszt lehet szerezni, ha van adóegyezmény meg proofok a költésekről és persze pecsét az útlevélben, akkor az apeh elmehet a ..csába,orbánékkal együtt. Nyilván ez nem mindenki számára játható, mi megtettük, soha olyan boldog nem voltam adófizetéskor, mint mikor itt utalom az 1%-os kisvállalkozói adót a hatóságnak
 • philosopher
  Ezt nehéz felfogni és elfogadni, hogy ekkora kapkodást és ilyen fejetlensége kell, hogy legyen ott fenn. És tényleg olyan, mintha nem is tudnának gondolkodni. Annyi sokkal egyszerűbb megoldás is lett volna (mindenkinek), például az adóemelés. De itt tényleg mintha csak a kommunikációban gondolkodnának, minden más elhanyagolható.
 • Vladislav
  Forintgyengülés, KATA ellehetetlenítés, *árstop, USA-féle kettősadózás. Záporoznak a remek hírek manapság.
  Lassan ideje leminősíteni az országot, az is jót fog tenni. 🙂

  Valaki szeretne tippelni, mi lesz a következő?

 • Zoli85
  Az összes, zenész, színész, előadóművész, dramaturg mehet a csába.. engem ez a része éirnt… A többség 40fele számláz és a 12milla elérése se sokukat fenyegeti… Persze van számlagyár.. sokan arról váltottunk Katára anno.. most menjenek vissza feketézni??? Tényleg????

  Valaki aki nagyon okos, beavatna az átalányadózásba.. a szabályait látom.a neten de a havi fizetnivaló.nem világos.. mmimt hogy mennyire jönnék ki. Én se bántam.volna ha szimplán emelnek az adón és annyi..

 • Lhutell
  Ezzel a lepessel a feketegazdasagot fogjak csak erositeni; azok a kvazi-foallasuak akik eddig (trukkozessel) KATA-n keresztul kaptak nagy fizeteseket ezentul minimalber+feketen zsebbe fogjak megkapni a penzuket. Sokkal okosabb es a legalitast erositobb megoldas lett volna pl egy savos KATA adozas, az Allamkincstarnak is jobban megerte volna…
 • Csillag V.
  Én már minden ilyen és még ilyenebb hírnek örülök. Hajrá!!! Várom ,hogy mikor unja meg a birka nép. Remélem minél előbb. Más módját nem látom a változásnak.
 • ssspu
  Arra nem gondoltatok, hogy esetleg belengetnek egy ilyet, hogy mindenki toporzékoljon, aztán simán raknak egy 20-30%-os adót a cégnek kiadott számlákra, így már az annyira nem is fog fájni a sok embernek. 😀

  Nem. Ezeknek tényleg ennyi eszük van csak. Már ezerszer bebizonyították.

  Ma nyújtották be, de holnap már el is akarják fogadni.

  Majd most olvassák a véleményeket és legalább tizenkétszer átírják majd a törvényt.

 • Imre
  Azt tudja-e esetleg valaki, hogy egy kivás Bt-nél, ahol mondjuk 6M az éves bevétel és gyakorlatilag nincsenek költségszámlák, mennyit kell fizetni havonta?
  Azt megtaláltam, hogy 480e a KIVA, de mennyit kell a bér után fizetni? 130e-t minimum? És akkor így 170e-ből kijön minden, plusz könyvelő?
 • Egy volt Katás vállalkozó
  Emlékeztek anno miért szüntették be az LTP-ket? Mert abból medencéket építettek a gazdagok…

  Dezsavű érzésem van.

  Ezzel a másodállásomat (Műszaki átvizsgálás) kinyírták.

 • KATA EV se számlázhat KATA EV-nek?
  Ez csak cégekre vonatkozik vagy mostantól egy EV KATás sem számlázhat EV-nek?
 • D
  Szóval a külföldre dolgozó, 24 milliós határt átlépő (a forintgyengüléssel ez egyre könnyebb) kontraktoroknak marad a tételes adózás vagy a cégalapítás?
 • Géza
  a legtöbb portál azt írja, hogy mindenkinek 50.000 ft lesz a KATA. Amit első blickre úgy értelmeztem, hogy megszűnik a nem főállásúak 25.000 Ft-os kedvezményes adója (hogy akkor a nyugdíjban jelent-e ez valami kis pluszt, az lett volna a következő kérdés). De a helyzet az, hogy csak a főállásúak választhatják a KATA-t. Ennek mi lehet az oka?

  Talán még finomítanak valamit a törvényen.

 • csizkek
  “De ezek az agyatlanok ezt elfelejtették. Annyira kell minden fillér a költségvetésbe,”
  Es a fo gond, hogy a ner es kozeli vallalkozasok, uzletagak erinthetetlenek. Epitoipari kulonadot nem fogunk latni:) Ugyhogy most az van mint a komenyizmusba, a buzgo csinovnyokik jonnek az otletekkel. Nyilvan parragh se azert maszkal millios orakban, mert a ner nem jutalmazza meg a csinovnyikok buzgosagat..
 • Nacionalista
  Én eddig nem tudtam, hogyan jönnek ki abból a sz*rból amibe kormányozták magukat (teljesen fenntarthatatlan ktsgvetés).

  A válasz annyi, hogy rommá adóztatnak mindent ami nem SZJA. Aztán majd a 100 milliárdos M1 lenyomja az emberek torkán, hogy nem azért élnek rosszul és drágul minden, mert ők az egekbe emelik az adókat, hanem mert USA, Brüsszel, Zelenszkij. És hogy egy kicsit most itthon rosszabb, de még így is jobb mint a hanyatló nyugaton, mert csirkefarhát.

  Szüleim a tökéletes lakmuszpapír, rajtuk látom, hogy működik. Az egyetlen gond, hogy így mindenki aki nyelveket beszél és nem verhető át ilyen könnyen (értelmiség nagy része) az dobbantani fog. Meglátjuk még mi lesz, mindenesetre mi is elkezdtünk készülődni. Euróra váltás, extra nyelvórák, lehetőségek nézegetése.

  Egyre jobban csábít a hanyatló, rothadó nyugat.

 • Kovács Tivald
  Csak úgy napirajzosan: JÓHOGY szeptembertől kb. egy fillért nem fogok ide adózni, Hollandiába bedolgozó 10+ év tapasztalattal rendelkező programozóként ÉN megengedhetem magamnak azt, hogy vadásszak egy kiskaput, külföldi kft.-t, satöbbit, de még azt is, hogy ha úgy gondolom, lelépjek az országból. Mint ahogy valószínűleg sokan mások is, akár innen az oldalról is.
  (mások nem ennyire szerencsések, de az ő problémáikkal csak akkor tudok majd foglalkozni, ha megoldottam a saját gondomat)
  Kérdés: ennyire SOK most a pénz az államkasszában, hogy nem kell az a 700+ ezer havonta, amit itt fizettem ki konkrétan a semmiért?
 • NemBudapest
  , hát ez az. Százalékot fejből nem tudok, de az evás cégemben kb. havi 150-200 ezerrel kevesebb maradt, amikor a választások után nem sokkal kinyírták az evát. Nem a katát választottam, akkor még normálisnak tekinthető fizetést adtam magamnak, emiatt csak nagyon kevés hatással van rám a mai döntés, de szinte minden kollégám (fordítók) egzisztenciája veszélybe került. Nagyon durva, hogy egy családnak egyik napról a másikra százezrekkel csökkenhet a kasszája, főleg a mostani helyzetben.
 • Ági
  Az a “vicces”, hogy soha egyetlen konkrétum nem hangzik el indoklásként, tehát pl. hogyan oszlik meg a katások éves bevétele? Hányan számláznak egy évben 12 millát és hányan mondjuk csak 3-4-et? Hányan számláztak csak egy cégnek? Hányan számláznak 3 milla felett egy ügyfélnek? (ami alól persze az állam saját magát kivette, kicsit sem lóg ki a lóláb) Stb. Ezeket a NAV pontosan látja, de csak ilyen semmitmondó általánosságokat képes beböfögni a kormány, mint hogy háborús válságban megkárosítják az államkasszát “egyes vállalkozások”. A pofám leszakad. Nagyon is indokolt az ingerültség.
 • Asd
  Ne legyünk már ennyire naívak. Mit fog harsogni a sajtó? 12-ről 18 millióra nőtt az értékhatár. Segítettek a katásoknak.
  Az, hogy innentől szinte mindenki kiesik szépen elhallgatható. Lesz 500000 ember/család aki saját bőrén érzi, hogy meg lett szivatva. Kezeltek már ennél nagyobb elégedetlen tömeget is. Majd ők lesznek az új ellenség akik nem akarnak adót fizetni, ki akarják húzni magukat a közös teherviselésből.
 • Dani
  Még jó, hogy megígérték az EUnak múlt héten, hogy nem sok lesz a “rendkívül sürgős, kivételes” jogalkotás.
  Sokáig tartott.
  Komolyan kéne venni, mert nem lesz EUs megegyezés…
  Meddig tartott volna május végén kirakni társadalmi egyeztetésre egy tervezetet, és normális parlamenti eljárásban dönteni róla? Fájt volna? Ha már érint egy pár embert
 • csizkek
  “Miklós egyre dühösebb, ingerültebb vagy így az évek előrehaladtával. ”
  Szerintem meg nagyon is konszolidalt. En torzsolvaso vagyok mar a kezdetek ota, teljesen konszolidalt a stilus. Miert nem lehet leirni, ha vmi sz.r, ha a szamok azt mutatjak, sz.r.
  Ertem hogy a ner vallasuakban ez kognitiv disszonanciat okoz. Majd ha gyorsvonatkent ver orrba a valosag mindenkit, majd elengedi a jonep ezt a vallast..
 • tumpara
  Nincs itt semmi meglepő, csak a trendet figyeljétek. Ez az ország ilyen, nem lesz változás. Vége, bealkonyult, finito. Továbbra is a kommunikáció irányítja a szakpolitikát (adópolitikát), és ez így megy majd a végtelenségig. Már rég átléptük a rubikont, a populizmusból nem lehet kijönni, pláne egy válság közepén. Persze a válság végén sem lesz változás, kell a remény az embereknek, és újra a populizmusba fognak kapaszkodni (már úgyis megszokták). Oh Argentína, Te (t)örök szerelem!
 • Gábor
  Esetleg pont az a probléma, hogy külföldre dolgoznak, meg vállalkoznak. És nem a futószalag mellett robotoknak?! Tehát nem csak a kell a pénz, de menjen inkább vissza alkalmazottnak?
 • IDSx
  15-20 éve az egyik, hipermarketeket üzemeltetö multinál volt adózási tanácsadó, szakértö egy rokonom. Az adott cég akkori kivonulása mellett – az erösödö versenyen túl – már akkor is az volt az egyik érv: Magyarországon nem lehet bármiféle adóstratégiát rövid távra se megfogalmazni, nem lehet értelmesen pénzügyi tervezni.

  Eltelt 15 év, és ugyanitt tartunk. Magyarországon vállalkozni egy hatalmas adminisztrációs teher, tervezhetetlen az egész, és mindemellett is pontosan tudod: ha pénz kell a kormánynak, azt töled szedik be azonnal, hasonló adóztatási cselekkel.

 • n.
  “Epitoipari kulonadot nem fogunk latni” – pontosan!
 • Katában a gyerek
  Miklós! Köszönöm a kulturált válaszod! Igazad van. Viszont a kormány hangoztatta, hogy egyeztetnek a vállalkozói-könyvelői réteggel! Lehet tudni, hogy ez hogy történt? Mert ennyit kitalálni a KATA adózásban, hogy mostantól cégeknek nem lehet számlázni,ööö hogy is mondjam, ehhez nem kell nagy ész. De lehet az alap problémát (mindig ezt hangoztatták: bújtatott foglalkozás) megoldották.
  Tényleg sokan csak egy-két cégnek számláztak, és az tényleg igazságtalan volt. Ezt mindenkinek el kell ismerni.
  Viszont a sarki ruhaboltos a kistelepülésen, a fodrászok-műkörmösök-kőművesek-festők továbbra is kitudják használni ezt a köznek kitalált adózást, akik a köznek szolgáltatnak, és csak (sajnos) megélhetési vállalkozók. Nagyon sok ilyen van a kisvárosokban, falukban. Sokszor a valós 4-5 milliót sem érik el az évi bevételük, rengetegen vannak, és nem olvasnak semmilyen blogot.

  Ezek egyeztettek? Ne nevettess már! Ma reggelig senki nem tudta, hogy nem lehet majd cégnek számlázni többet katával.

  Ma benyújtották és holnap el is akarják fogadni. Ennyi időt szánnak a vitára.

  Sietni kell, minden fillérre szükség van a költségvetésben, Lölö alig gazdagodik, mióta kevesebb uniós pénz jön.

 • IDSx
  @Ági a NER kommunikációjának a kulcsa ezek az “úgy tudja” meg “úgy értesült”, ezért kollektiv megszopatunk mindenkit.

  Az egységsugarú szavazónak olyan ez, mint a horoszkóp, mindenki belelátja valamelyik ismerösét (akiröl igazából csak hallota hogy valaki látta hogy…), aki adócsaló, stb., megtapsolja Orbánt, na most jól megmutatják nekik, aztán lemegy az üzletbe, “Ferikém számla nélkül nem-e lehetne, tudod, ahogy szoktuk…”?

 • Alex
  Annyit pontosítanék csak, hogy Parragh Lászlónak a félkegyelmű hőzöngésen kívül nem sok köze volt az egészhez. A pár nappal ezelőtt adott interjújából is kiderül, hogy teljesen vakon volt a kérdésben, nulla információt adott neki a kormány. (Olyanokat mondott, hogy emelni kéne a tételes adót, januártól jönne, satöbbi.) Ez PM-es projekt volt, Parragh László pedig egy címeres senki.
 • Róbert
  Annyira hiányzik a pénz a kasszából, hogy mellékállású KATÁ-soknak küldözgeti a NAV a fizetési felszólítót, hogy ebben a hónapban még nem fizette be a 25.000 forintot.
 • Dunántúli
  Jól emlékszem, hogy 2002-ben indult az EVA? Mert akkor ez azt jelenti, hogy pont 20 évet ért meg a kedvezményes mikrovállalkozói adózás. Az EVA-nak is az volt a lényege, hogy ne csaljon a kisvállalkozó, hanem egy normális mértékű adót inkább fizessen be. Igen, voltak akik az EVA-val, meg a KATA-val is visszaéltek. Elnézést, de nem őket kellett volna elkapni? Ez most olyan, mintha megszüntetnénk a tömegközlekedést, mert vannak, akik bliccelnek.
 • IDSx
  sok ilyen adócsaló ITst ismersz? Mert nekem IT/telco szektorban aki valóban érdemi, tanácsadói/szakértöi tudással bír, az vagy föállásban is jó ideje borzasztó alkuképes (magas fizu, cégautó, stb.) – de relativ kevés munkával, vagy valóban van mellette más fö tevékenysège is, és sok ügyfele, partnere van.

  Nyilván a kész keretrendszerben zokniwebshopot bújtatott jogviszonyban fejlesztöknek ez rossz hír most. de pl. sok egyetemista is KATA-s, ha számlaképes akar lenni és keresni is, mert egyébként a “heti elvárt óraszám: minimum 30 + nappalis jogviszony” ITs diákmunkák a legritkább esetben egyeztethetöek a tanulmányokkal, de legalább jól se fizetnek.

 • Tapesz
  Én külföldre dolgozok 1 darab cégnek, szoftvert fejlesztek, meg is fizetem havonta a különadót amit bevezettek rá, nem is keveset, számításaim szerint az éves bevételem –27,7%-át, cserébe az én számlámra érkezik a pénz, nem kell osztalékoznom és kevés a papírmunka. Kényelmes és nagyon szeretek ennek a cégnek dolgozni.

  Most ezt nagyon fontos volt elvenni. Oké, mennék én átalányadózásba, de múlt héten annyit romlott az USD-HUF, hogy már nem férnék bele az átalány keretbe (főleg mert nem látom, hogy javulni fog az árfolyam).

  Most akkor milyen egyéni vállalkozói lehetőségem lesz? Én nem akarok vállalkozói számlát, meg deviza számlát sok-sok költségen meg hatszor annyit fizetni könyvelőnek egy kfthez. 🙁