Cafeteria változások 2018-ban

Sok munkahelyen január közepéig kell nyilatkozni az igényelt cafeteriáról, ezért érdemes tudni két fontos változásról.

Bevezették a diákhitel törlesztésének a támogatását, 27,6 ezer forintig kérhető ez az elem, azonban mind a hitel meglétét, mind a törlesztés tényét igazolni kell. Ha van diákhiteled, érdemes kérni ezt a lehetőséget. (Ahogy azt tudni lehetett, az anya diákhitelének felét egyébként is elengedik a második gyerek születésekor, a harmadik gyerek esetén pedig a teljes összeget. Ezt azért fontos szem előtt tartani, ha gyereket tervezel és nő vagy. Hogy miért csak a nő diákhitelét engedik el, arra még nem sikerült rájönni.)

Másik fontos változás, hogy az adómentesen adható mobilitási lakhatási (“albérlet-“)támogatás összegét egyrészt emelték, másrészt enyhítették a szabályokat.  Most már az első két évben akár 83 ezer forint is lehet a támogatás havi összege, ha a munkavállalónak a munkahely 60 kilométeres körzetében nincs többségi tulajdonában lakóingatlana.

Ezen túl az általános járulékcsökkentés miatt a cafeteria elemek adóterhelése is némileg csökkentek, jellemzően 40,7%-ra.

(Bár nem cafeteria, de sokakat érinthet, hogy szintén bevezették, hogy a jelzáloggal rendelkező családok hiteléből egy-egy millió forintot átvállal az állam a harmadik és további gyerekek születése után. Erről már itt írtam bővebben. További változásokról, mint növekvő adókedvezmény a kétgyerekes családoknak és a GYED összegének változása bővebb infó a EMMI közleményében.)

Share

81 hozzászólás

 • Tamás
  Mobilitási lakhatási támogatáshoz: ha 50%-ban van csak tulajdonomban egy lakóingatlan (amely egyben a lakcímkártyámon az ideiglenes lakcímemként is fel van tüntetve), akkor igényelhetem a lakhatási támogatást?
 • jami
  Szerintem azért az anyáét, hogy a diplomás nők (minél korábban) vállaljanak (3) gyereket. Mivel a nőknek nagyobb hátrány mindenféle jogosultság/munkaerőpiaci helyzet esetében a (több) gyerek.
 • Ildikó70
  Szerintem meg azért, mert ha a család gyereket vállal akkor valószínűleg ő évekre kiesik a munkából és a GYED messze nem annyi, amennyi a jövedelme lenne.
 • kamatoskaresz
  Azért a nőét engedik el, mert különben rengeteg lenne az álházasság. Hogy a nőknek hátrány a több gyerek? Tudnék mesélni…a többség nagyon “ügyesen” forgatja a lapokat. Ebben a témában nagyon sok a romantikus tévhit, példálul a HR-eseket igen ritkán kérdezik a hasonló írásokban 🙂
 • Gábor
  “Hogy miért csak a nő diákhitelét engedik el, arra még nem sikerült rájönni.)” Majd ha gyereket szülsz, megtudod.
 • Dani85
  Jól értem? Ha semmilyen ingatlan sincs a nevemen, akkor járhat lakhatási támogatás, akkor is, ha az állandó lakcímem 60 km-en belül van?
 • Endre
  Ha nekem az év elején meghatározott havi diákhitel törlesztőm mondjuk 15 e Ft, akkor szerintetrk, hogy lehetne kimaxolni ezt az adómentes cafeteriat? Kérni kell a magasabb törlesztőt az évre?
 • Kobe
  bár nem törvényi változás, inkább gyakorlati, de én megemlíteném azt is, hogy a cafeteria és egyéb ösztönző elemek (év végi prémium, teljesítménybónuszok) kifizetését egyre több cég próbálja pl. az edenred kártya felé terelni, mivel a bérjellegű kifizetés helyett erre munkáltatói oldalon elég masszív kedvezmény jár
  Viszont sokan nem tudják, de ezt a kártyát online fizetésre gyakorlatilag bárhol lehet használni (magyar webshopokban), így pl az Államkincstárnál is elfogadják

  Szóval aki esetleg azon keseregne, hogy jövőre így kapja a pulykapénzt, amivel a megtakarításait akarta volna gyarapítani és nem a tecsóban akarja levásárolni, ne csüggedjen, simán pénzzé konvertálható az összeg 🙂 minimális tranzakciós költségekkel

 • pulma
  jami, de ha a családban a férfinak van diákhitele, a nőnek meg nincs, az ugyanúgy visszatartja őket…
 • Kiszamolo
  Dani, kívül. S akkor, ha új a munkahelyed. Azért mobilitási. Arra találták ki, hogy pl. Kelet-Magyarországról Győrbe költözz, ezt támogatják az első két(?) évben.
 • jami
  Nem mondom, hogy jó intézkedés, csak azt, hogy mi lehet a célja. Egy nőnek nem mindegy, mikor szül (srácoknál +/-5-10 év igen), bármennyire is ez a propaganda. 40-55 évnyi munka szempontjából jobb, ha az elején kezdi legalább, hogy mire egyre kevésbé lesz strapabíró, nagyobbak legyenek. És legyenek. 38 évesen szült első gyereknél kevés esély van a több gyerekre.
  Hallgató koromban voltak a kolikban “házatársi szobák”. Mire végeztem már párokkal sem tudták feltölteni, nemhogy házas/pláne gyerekes fiatalok lakjanak ott. Azóta a helyzet még ijesztőbb, a hallgatók jelentős része csak papíron nagykorú, a család, gyerek szavaktól kiszaladnak a világból.
 • Baltzr
  Egy férfi sokkal könnyebben kitermeli a diákhitelt, hiszen a döntő többségben a férfiak jobban keresnek.
  Egy egyedülálló anyának ( pl. akit a férj cserbenhagyott a gyerekkel) sokkal fontosabb minden fillér, mint a férfi tagnak.

  Adófizető oldalról teljesen egyetértek a döntéssel.
  Hitellel támogatom a tanulni akaró, de szerény anyagi lehetőségekkel rendelkezőket. Majd elengedem azoknak, akik a gyermekvállalás nehézségeivel küzdenek.Szívesebben adom nekik az adómat, mint a megélhetési gyerek vállalóknak, akik svájcban futt(at)nak pénzért.

 • hozzászóló
  “Hogy miért csak a nő diákhitelét engedik el, arra még nem sikerült rájönni.” Valószínűleg a szabályt alkotója valami nagyon nőtámogató dolgot akart létrehozni, csak nem nagyon sikerült. Mi van, ha anyukának nincs is diákhitele, apukának meg van. Vagy valamiért a diákhiteles apuka neveli a gyerekeket/gyereket, anyuka meg sehol.
 • tip
  Az albérlettámogatás szükséges feltétele az ingatlantulajdon. Emögött talán az lehet a logika, hogy akinek nincs ingatlan a nevén, az annyit is ér.
 • jami
  Mert ez nem családtámogatás, hanem a diplomás nők öztönzése a gyerekvállalásra. Mivel épp ők nem szülnek (többet). Mondjuk erős kétségeim vannak afelől, hogy mennyire lesz eredményes, mivel, ha annyi időt munkával tölt, amennyit 3 gyerek kicsi korába öl, simán visszafizeti a hitelét… Ez akkor ösztönözhet, ha akar x gyereket, de pont a hitel miatt nem mer… Szóval jól hangik, mint nőpárti intézkedés, csak épp semmi értelme.
 • Balu
  Az, hogy csak a nőknek engedik el a diákhitel törlesztést, nem megkülönböztetés? Egy panasz az egyenlő bánásmód hatóságnál miért nem állná meg a helyét?
 • Maxi
  A legjobb az lenne, ha megszűnne végre. Ez a bérköltség része, minden egyes fillérjéért meg kell dolgozzak, nem ajándék. Ehhez képest van, aki évente százezreket teszt zsebre adómentesen csak mert lakáshitele van, és azt törleszti belőle. Akinek meg nincsen, az eleve bukó pozícióból indul. Persze öngondoskodásra, cafeteriás EP/NYP befizetésre nincsen adókedvezmény, de aki szállodában veri el, annak igen.
 • jami
  Balu, tegyél panaszt, miért csak a nők szülnek 🙂
 • csika
  Az Edenred kártya valóban jól használható cafeteria elem … mondjuk én csak a Lakáskasszát fizetem róla. 🙂
 • Szilvi
  Off topic: javasolnám az autópályamatrica vásárlás témáját, ez most lesz újra aktuális. Mi két megyére szoktunk venni éveset. Azt nézem, hogy az e-autopalyamatrica.hu-n pl.fél év ingyenes balesetbiztosítást adnak hozzá. A Simple oldalon pedig nyereményjáték van ezzel kapcsolatban. Azt nem tudom, hogy van-e plusz ktg-e az internetes vásárlásnak ezekben az esetekben , vagy van-e esetleg más oldalon kedvezményesebb akció.
 • Omegae
  “Bevezették a diákhitel törlesztésének a támogatását”…
  Ahelyett, hogy az egész diákhitelt kidobnák a francba és normális (szociális alapú, tanulmányi- és pályázati) ösztöndíjrendszert vezetnének be. De hát függő adós és vazallus kell az országnak, nem tényleges gondolkodni, tervezni tudó ember (sic).

  Örülök, hogy növelik az albérlet támogatást, bár -szerintem- kevés helyen van akkora bumm a fizetésben, hogy két év után már ne lenne rá szükség. A munkahelyek többnyire a nagyvárosokban és azok környékén vannak, ahol a lakásárak és -bérek eléggé kilőttek az utóbbi időben (nota bene: amely trendet ez az intézkedés is erősíteni fogja).

  Összességében szépnek látszó, de talán kissé kevéssé végiggondolt dolgok ezek.
  Ami persze nem új a kormányzattól…

 • tash
  Ez a diakhitel elengedés dh 1 vagy 2 vagy mindkettőre van?
  Működik úgy is, ha még fel se vette, csak majd ezután fogja?
  Konkrétan azért érdekel mert feleségem szeretne baba mellett tanulni de eddig a tandíj tartotta vissza. (Ingyenes állami félévek sajnos kevésbé hasznos bölcsész diplomára ment, és bár kiváló eredménnyel de munkaerő piacon értéktelen)
  Szóval működik az, hogy tandíjat diakhitel 2-vel fizetjük, esetleg még akár nyelvtanfolyam diakhitel 1-esből?
  Utána pedig semmit se kell fizetni vagy legfeljebb csak a felét?
  A gyerekszülés része nem probléma, mi mindig is hármat szerettünk volna, ebből a második úton van. 🙂
 • Kiszamolo
  jami, nem az a kérdés, hogy a nők szülnek-e, hanem egy család életében (mert gondolom a jogalkotók családokban szeretnének megszületett gyerekeket látni) miért csak a nő kap egy elengedést.

  Mintha a CSOK-ot csak a férfi házrészére lehetne igényelni, a nő felére nem. A férfi kap 10 millió támogatást a közös gyerekek után, a nő meg a nagy semmit.

  Miért nem azt mondják, hogy a három gyerek után a házaspárnak elengedik a diákhitelét, vagy a diákhitelük felét. (Már ha erre tényleg szükség van és ettől tényleg fog több gyerek születni.)

 • Lexa
  Hogy miért csak a nők diákhitelét engedik el, arra van egy tippem.
  Saját tapasztalatból tudom, hogy nők hajamosabbak a baloldali értékek mentén gondolkodni, a biztonságot előnyben részesíteni és emiatt mindig is előnyösebb formába szoktunk kerülni. Véleményem szerint ezért a nőket illetik meg a cikkben említett kedvezmények.
  Lehet egyéb oka is, ezen nem gondolkodtam tovább.
  Hasonló okokat feltételezek a nemek közti kvótával kapcsolatos itt-ott felmerülő célok és érvek felmerülésével kapcsolatban is.
 • jami
  Kiszámoló, nem értek egyet ezzel az ötlettel (nők diákhitel-elengedése gyerekszámtól függően), ahogy a gyes alatti ingyenes tanulást is hülyeségnek tartottam. Ez mondjuk egy fokkal jobb, mert a gyerek előtti tanulást támogatja, de a célját pont nem tudja elérni a szűk keresztmetszet miatt.

  Szerintem is jó ösztöndíj-rendszer kell, FÜGGETLENÜL a gyerekvállalástól. Ha a tanulás a cél, akkor azt támogassák. Ha a tandíjas felsőoktatás, akkor végképp ne a szülés legyen támogatva, hanem az értelem.
  A gyerekvállalás már támogatva van, szerintem sokféleképpen, jobban nem kell, mondom ezt 3 gyerekkel.

 • Joy
  Egyrészt a nők jövedelme gyermekenként 1-2 évig jelentősen lecsökken (az első fél év TGYÁS leteltével). Igaz, a férfiaknak is van törvényi lehetőségük otthon maradni, de gyakorlatilag 99%-ban a nők teszik ezt, és nekik törik a karrierjük. Így nézve akár logikus is lehet, hogy a kieső bevételt kompenzálni szeretnék.
  Másik a válás. Kb. 95%-ban a nőkből lesznek egyedülálló szülők, esetenként 2-3 gyerekkel egyedül maradva. A férfiak statisztikailag itt is elhanyagolhatók.
  Miklós példájához: a CSOK-ot elvileg bárki felveheti, viszont aki 10+10 milliót kér, ott a gyermeket otthon nevelő szülő (jellemzően az anya) nem rúg labdába. Nincs elég igazolható jövedelme.
 • Janos82
  @jami:

  Ha nincs nagy korkulonbseg, akkor a fiu diakhitele ugyanolyan visszatarto ero lehet. Ha meg nagy a korkulonbseg, akkor tobbnyire a ferfinak nem gond ifizeti (vagy lehet, hogy pont forditva, meg mindig nyogi) . Ennek akkor lenne ertelme, ha az lenne a normalis, hogy a szulo not otthagyja a ferfi, de ez szerencsere tobbnyire nem igy van.
  Amugy miert erdemel tobb tamogatast az a par, amelyiknel a no vette fel a diakhitelt, mint amelyiknel a ferfi?
  Miert gondoljak azt, hogy egy par eseten elobb lesz gyerek, ha a no diakhitelet elengedik? Es ha ugyanennel a parnal a ferfinak lenne diakhitele, akkor ponthogy ugyanugy hatraltatna oket a tovabblepesben.

 • szocske
  , az auchan visszaadja (legalábbis év végén visszaadta, nem tudom most mi a helyzet) vásárlási utalványban a matrica árát.
  Megkötés, hogy 500Ftos utalványokat adtak, és 10ezer Forintonként lehet 1 dbot beváltani, és csak február végéig érvényesek az utalványok.

  Ha valaki rendszeresen ott vásárol vagy tervez nagyobb értékű dolgot ott megvenni most, annak akár még ingyenes lehet a matrica.

 • justamen
  Bem igazán értem a hozzászólásokat a diákhitellel kapcsolatban. Valaki felvilágosítana, ha van 2 perce, és némi türelme, hogy mi értelme van a nők és a férfiak között különbséget tenni akár diákhitelben? Nem teljesen értem, hogy a nők miért kaphatnak 3,5m forintot (+kamat), ha vesznek fel diákhitel 1-et, és vállalnak 3 gyereket, míg a férfiak nem.
 • Lau
  ,
  hat oke, de itt nem ferfi/no a tengely. Itt csaladrol van szo. Pont azert jarok en diakhitelbol foallas mellett estin egyetemre, mert en keresek tobbet, az en karrierem fontosabb a csaladnak PENZUGYI szempontbol. Most jol elvagyok a szakmamban, de azert latom, hogy 5-10 ev mulva nem fog rosszul jonni az egyetemi papir, ha szeretnek feljebb lepni. Ez a papir most bele fog nekem kerulni 2-3 millio forintba, ebbol 1 mio diakhitelem mar van.

  Egy szo mint szaz, a CSALADOM nem kap tamogatast, mert en jarok egyetemre, nem a felesegem. Pedig en ugyanugy a csalad resze vagyok, nemcsak az osszehozashoz kellek, hanem a felneveleshez is.

 • jami
  Mindamellett, hogy hülyeség a diákhiteles cucc, az nem egy rossz ötlet végre azt nyomják, indirekten, hogy lehetőleg valamilyen értelmes végzettséggel szüljön valaki több gyereket.

  Mert szép dolog, ha apu sokat keres, de, sajnos, az 50% feletti válási statisztika mellett – ez nem a gyereknek jó. (Meggyőződésem, hogy nagyon sok házasság megy félre azon, hogy a gyerekek számával egyre nagyobb a béregyenlőttlenség és a ht, plusz a gyerekek a “nő dolga”, a pasi meg belerokkan a munkahelyi stresszbe és a családfenntartásba, amihez nem jön rosszul egy csini titkárnő.)
  Baromi nagy csapda mind a két félnek a zöldözvegység.

 • advocat86
  Köszi az Auchan-os tippet, mi rendszeresen ott vásárolunk, úgyhogy így a pályamatricát is ott vesszük majd.
 • Janos82
  @Lexa:

  Tehat ha a ferfi vette fel a diakhitelt, akkor azt kisebb teher a csaladnak visszafizetni mintha a no vette volna fel?:)

  @Joy:

  A kerdes feled is ugyanaz: Miert szamit ha az, hogy ki miatt kell X milliot kifizetni? Nem mindegy? Ezt a tamogatast nem a no vagy a ferfi kapja, hanem a csalad, de csak ha a nonek volt diakhitele… Ezert hulyeseg igy.

 • Tibor
  “Hogy miért csak a nő diákhitelét engedik el, arra még nem sikerült rájönni.”

  Az ilyen teljesen nyilvanvaloan szexista diszkriminacios torveny nem alkotmanyellenes amugy?

  Komolyan annyi esze nincs ott fenn annak aki megirja, hogy azt irja, hogy az egyik szulo diakhitelet elengedik, egy haztartason belul egy elengedes kerheto?

  Ombucmano, vagy EBH ilyenkor miert hallgat?

 • Tibor
  De meg az is igazsagtalan lenne, hogy haztartasonkent egy, mert pl egy hazasparnak legyen fel-fel millio DH-e, egy masiknal az apanak 1, egy harmadiknal az anyanak 1.
  Az anyagi helyzetuk tokugyanaz, megis haromfele modon kapnak tamogatast.
 • random okos
  “mi értelme van a nők és a férfiak között különbséget tenni akár diákhitelben”

  Semmi. Viszont ráharaptál a gumicsontra.
  Nem a diákhitel elengedés értelmén gondolkozol (meg azon hogy ez kinek jó), hanem a gender kérdésen. Zseniális aki kitalálta.
  Már enélkül is lehet arbitrálni diákhitellel (alacsonyabb a szabadfelhasználású diákhitel kamata a prémium államkötvény kamatánál), így meg pláne.
  Egy réteg nagyon jól jár – megint. A milliárdos vállalkozó gyereke is fel fogja venni, mert pénzt keres vele. Amit a többi adófizető dob össze.

  Többen is elkezdtek itt moralizálni a kommentek között, de ez csak a cukormáz. Eszköz a legitimizációhoz.
  Minden a profitról szól. MINDEN.

 • Nagy Ferenc
  Meg tudná nekem valaki mondani, hogy a diákhitel felének elengedése két fő már meglévő gyermek után is igénybe vehető, vagy csak jövőbeli gyermekvállalás esetében?

  Köszönöm a válaszokat!

 • Ez vagyok
  OFF: én még emlékszem arra, hogy mennyire bírálták a most hatalmon lévők a tandíjat, mikor még nem voltak hatalmon. Miért is nem azt törlik el? Nem kéne akkor ez a sok bonyolult hókusz-pókusz.
 • dmry
  az utalványok másodlagos piaca is érdekes lehet, főként annak, ki papíralapon kapja. tízezer forintnyi nullás adójú sport és kultúra utalványért, nyolcezer körüli kp-t lehet kapni, ekként jelentősen csökkenthető az elvonás, pardon, adóterhelés:)

  kártyás juttatás (juttatás: mily fennkölt:), na,mindegy) esetén pedig, becsapós nézőszámok születnek a sporteseményeken, értsd: papíron legalább félháznyi a publikum.
  amit mondani akarok, annyi, hogy az előnytelenebb kártyás coffee is kedvezőbbre konvertálható, de nem tudom hogyan…

 • Janos82
  @szocske:

  A csavart azzal lehet kivedeni( akar eves matrica eseten is), ha veszel 4-500e ftert elektronikat, amit par nap mulva visszaviszel, hogy megse kell. Igy adnak egy kartyat, aminek hosszabb a levasarlasi ideje.

 • headset
  Éves matrica.

  5000Ft Vodafone net+ feltöltés után jár 1 gb ingyen net 30 nap lejárattal.

 • Penge
  Létezik egyáltalán olyan (fejlett) ország a világon, ahol már rájöttek arra, hogy nem kéne az amúgy is túlszaporodott emberiséget még inkább túlszaporítani? Ha akár csak egyetlen ilyen ország is létezik, azonnal elkezdem tanulni a nyelvüket, történelmüket és rohanok is állampolgárságért. 😀

  okos: Végre valaki átlátja a dolgokat. A gender-kérdést már a kezdetektől fogva profitszerzésre használták fel (dolgozzanak a nők = innentől 2 fő keresete kell egy családfenntartáshoz egy helyett), de ha már itt tartunk, a rabszolga felszabadítás is (innentől legyenek önfenntartó, önellátó bérrabszolgák, akik akkora tőkével válthatják meg a TÉNYLEGES szabadságukat, amit a többség egy élet során sem keres meg (mínusz megélhetési költségek).

 • naa
  okos: “A milliárdos vállalkozó gyereke is fel fogja venni [a diákhitelt]” – na azért ezt kétlem, hogy ilyesmivel vacakolna akinek nem számít 🙂 Aki vállalkozó, amúgy se vacakol cafeteriával.
  Értem persze, hogy mit mondasz, hogy nem csak a rászorulók kaphatják – de ha ez lenne a legnagyobb bajunk azzal kapcsolatban, hogy hova kerül a befizetett adónk, az jó lenne…
 • Inevitable

  engem az pörget fel agyilag, hogy a sportutalványt nem használhatod sportbérletre (úszás bérlet, kondibérlet, tenisz röpladba gyaloglás mittomén), hanem csak sportrendezvények látogatására, mint néző.
  A kultúra utalvány eladásán én is gondolkodtam, de azt tényleg rengeteg helyen elfogadják (pl. fesztiválok), a maradékon pedig ajándékba vettem színházjegyet (a 80%-os átváltási ráta kicsit kevés, annyiért idegenek veszik meg az interneten, ismerősöknek 90%-on is el lehet adni).
  Szép kártyáról van pozitív tapasztalata valakinek? Én nagyon idegenkedem tőle, jelenleg a keret nagy része kp/kultúrautalvány/egészségpénztár.
 • Galagonya
  vajon az “mobilitási lakhatási (“albérlet-“)támogatás” történetnél mi számít első/második évnek?
  1) ezen cafeteria elem igénybevételének 1./2. éve?
  2) a aktuális cégemnél eltöltött évek száma? Ergo ezesetben csak a cégnél töltött 1. és/vagy 2. évre kaphatok ilyen cafeteria elemet?

  Nagyon nem egyértelmű, s eddig bárhol erről olvastam, ott sem fogalmaztak egyértelműen.

 • justamen
  Csak akkor engedik el a diákhitelt a 3. gyerek után ha a diplomát sikerült megszerezni, vagy annak is, aki csak elbulizta a pénzt és a diploma se lett meg?
 • Joy
  @Janos82:
  Egy ideális (utópista?) családban nem lenne szabad, hogy számítson. (Mekkora is lehet ezek aránya…?) Viszont már ott is jelentősége lehet, ahol nincs totális közös kassza. Véleményem szerint nem mindegy, ki a kötelezett, “kinek a vállát nyomja” a hitel.
  Vagy pl. apuka hitelét kifizetik, anyukájé marad, majd a férj fél év múlva lelép, anya hitelét és a gyerekeket hátrahagyva.
  Ezt hogyan szabályoznád? Köteleznéd a párokat 10 év együttélésre?
 • jami
  Azért az, hogy a nők kapják meg a fizetésüket (és esetleg aminek ugyaneóannyinak kellene lennie, mint az ugyanolyan unkát végző férfinak – ez még most sincs meg mindig), nem gender kérdés. Korábban IS dolgoztak a nők, korábban is kellett a keresetük/munkájuk, csak épp nem rendelkezhettek maguk felett semennyire.

  Ahogy a rabszolgaság eltörlése sem csak annyi, hogy na jó, innentől szabad vagy, de úgy is belehalsz ebbe is.

  Az, hogy gendernek fokozzák le az egyenlőséget (nem egyformaságot), kb. olyan, mint az evolúcióből kreacionizmust transzformálni.

 • Zabalint
  Ami a cafetériát illeti, szerintem úgy ahogy van kontraproduktív, kivéve az olyan esetet, amikor valamire motiválni akarják a lakosságot, ilyen volt az önyup támogatása például, nem véletlen, hogy az öngondoskodást jól látható érdekek mentén ellenző kormányunk emelte rá az adót.

  Ugyanis étkezési, kultúra, szabadidő, stb., stb. cafeteria helyett lehetne általánosan alacsonyabb az adó, és akkor nem kellene ezekre felesleges erőforrásokat mozgósítani. Érvelnek amellett, hogy így legalább belföldön marad a fogyasztás, lásd szállás, vendéglátás szép kártya fül, ja csak ez is olyan piactorzító hatás, ami hosszűtávon csak rontja a hazai idegenforgalom színvonalát.

  A legviccesebb amúgy a kultúra utalvány, az Erzsébet kártyás pont arra nem jó, amire kéne. Online semmit sem lehet venni, mire eljutsz a színházi jegyirodába, már foglalt minden, ezért inkább online pénzből veszed. Folyt*

 • Zabalint
  *Folyt
  Művész mozikban nem használható sem online, sem offline. Egyetlen dologra tudom használni, koncert/fesztivál jegyekre, de azt is csak offline jegyirodában, így többször is csúsztam le határidőről.

  A tavalyit ennek megfelelően nem is tudtam elkölteni, örültem, hogy a tavaly előttit sikerült, idén nem kérek, és igyekszem a tavalyit is eltűntetni, aztán soha többé. Pedig egy mastercard által gyártott kártya, normális esetben lehetne online is fizetni vele, de nem, nem lehet sehol sem. Az éves adómentes maximum többszörösét költöm kultúrára, és vicc, hogy nem tudok ezzel mégsem normálisan élni, mert majdnem mindent máshogy kell fizetnem.

  Ami meg a sportot illeti, ott is lathatóan nem az a cél, hogy sportoljanak az emberek, hanem az, hogy az államilag agyonpénzelt élsportot nézzék.