Újabb kedvezmény gyerekvállaláshoz

Ma jelentette be a kormány, hogy újabb kedvezmény lesz elérhető azoknak, akiknek január elsejétől gyerekük születik, ha az harmadik vagy további gyerek. (Ez az eddigi kedvezményeket, mint a CSOK, kedvezményes hitel, stb. nem érinti.)

Újonnan született gyerekenként egymillió forint lakáshitelt átvállal az állam az ilyen családoktól. A kihirdetés előtt felvett lakás és szabadfelhasználású jelzálog-hitel is számít, a kihirdetés után csak lakáshitel jöhet szóba.

A gyereknek meg sem kell születnie, már a 12. héttől lehet igényelni az egymillió forint elengedését. (Arra sem kell már kamatot fizetni.)

Az sem baj, ha a többi gyerek már nagykorú, az se, ha örökbe fogadott a harmadik-negyedik-ötödik gyerek (is).

Január elseje előtt meg fog születni a harmadik gyereked? Az pech.

Nem vettél fel lakáshitelt, vagy már visszafizetted? Az is pech, de a jó hír az, hogy felújításra vagy korszerűsítésre felvett hitel is lehet az a hitel. (Az is lakásvásárlási hitelnek minősül, tehát szerintem működik. De azért kérdezz rá előtte.) Csak találsz már valamit a házadon, amit gyorsan hitelből fel akarsz újítani a gyerek születéséig, nem? Lehet bővítés, tetőtér-beépítés is.

Az ingatlan legalább fele az igénylők nevén kell, hogy legyen, köztartozásuk nem lehet, de rossz adósok lehetnek.

A hiteltörlesztést a bank igényli meg a kormánytól, neked a bank felé kell jelezned az ilyen igényedet.

További részletek a kormany.hu-n

Kapcsolódó hír, hogy még több pénzzel finanszírozza a TB a lombikprogramban résztvevőket, a napi.hu cikke itt.

 

Share

112 hozzászólás

 • senki
  inkább a 12. héttől 🙂
 • warek
  Szerintem a 12. héttől igényelhető, nem a 12. hónaptól, mert általában már a 9. hónapban megszületik a kisbaba.
 • dmry
  bölcsi, óvodabővítés? oktatás, képzés színvonalának emelése?
  megbecsült nevelők, képzők helyett megint a választót veszik meg, mert RÖVIDtávon az kifizetődő.
  remek:(
 • domangabor
  Január után felvett lakáscélúra már nem igényelhető a te értelemzésed szerint?
 • Kiszamolo
  De. Január előtt született gyerekre nem igényelhető.

  Ha január elsején születik a gyerek, addig vegyék fel hitelt gyorsan, erre utaltam.

  Bármikor vehetsz fel hitelt jövőre a gyerek születése előtt.

 • Kiszamolo
  warek, senki, minden apróságba beleköttök mindig. 🙂
 • domangabor
  Elég szerinted a gyerek születése előtt igényelni, vagy a kifizetésnek is meg kell történnie?
 • blc27
  Bosszús vagyok, négy gyerekem van, a legkisebb idén született, így pont lemaradtunk erről a lehetőségről, pedig lenne mibe betörleszteni. A szocpolról anno ugyanígy lemaradtunk, mire lett volna mire felvenni, megszűnt.
 • Kiszamolo
  domangabor, nem tudom. De vannak gyorsított hitelek, amit 2-3 héten belül megkapsz kézbe. Egyébként is még 4 hónap van indulásig.
 • Kaccc
  Ha már kötözködés… Igényled a meg nem született január-februárra várt gyerekre, aki korábban, már decemberben megszületik, akkor így jártál?
 • Kiszamolo
  Kacc, a január elseje után született gyerekhez jár. Szerintem elég egyértelmű. Ha korábban jön, pech, ha késik két hetet és jövőre születik meg, akkor mák.
 • domangabor
  Köszi
 • GZ
  Annyira megható, hogy a kormány nem sajnálja a pénzt annak érdekében, hogy a családok vállaljanak be minél több gyereket. Kár, hogy azt viszont nagy ívben lesz*rják, hogy a már felnevelt gyerekeket az országban tartsák… Máskülönben nem kellene ilyeneket olvasnunk:
 • GZ
  Ohhh, bocsánat, az előbbinél ezt a cikket akartam linkelni:
  444.hu/2017/04/30/a-magyar-egyetemek-lecsusznak-a-magyar-diakok-elhuznak
 • Ezek amolyan kapálózás jellegű toldozgatasok, amivel tüzet oltanak. Az igazi szoc-pol program az lenne, ha az első gyerek előtt tudnám, milyen támogatást kapok a harmadikra.
  Így jogosan bosszankodnak, akik elesnek ettől (is).
 • Inevitable
  Nemtom, megosztó téma lesz ez (is).
  Szerintem aki irigykedik, vállaljon még gyereket. Nekem egy van, de bőven elég, emiatt nem fogok többet vállalni. Jobban örülnék mondjuk, ha minden ilyesmi adókedvezmény formájában lenne, ez az ajándékpénzesdi nem nagyon tetszik.
 • barna
  Ha jól értem a 10+10-es lakáshitelre ez nem lesz jó, mert az támogatott?
  Abból nem írnak jóvá 1millat?

  Amúgy kíváncsi lennék, hogy ennek az 1milla igénylésének mennyi lesz a költsége…mennyi díja lesz a bankban (folyósítás, ez-az), meg mennyi papírt kell beszerezni hozzá…

  Valószínű a 10%-át elviszi majd mindenféle költség…persze így sem rossz annak, aki kaphatja.

 • Kiszamolo
  barna, az miből jött le neked?
 • LSV
  Elvileg hirdetményben még nem jelent meg, tehát ha holnap igénylem a meglévő lakás célú hitelem 1m ft-tal való bővítését (mondjuk ennek van költsége), és a gyerekem január 2.-án születik (valahogy bent tartjuk), akkor most felveszem ezt az összeget, majd januárban a hitelem költségmentesen csökken 1 millióval. Jól értelmezem?
 • jami
  Lsv, valahogy bent tartjatok

  Vagy az igényeltbol jön le.

  Mondjuk nem értem, ez mitől serkenti a gyerekvállalást.

 • Siculus

  Mi is hasonló cipőben járunk 4 gyerekkel, bár a szocpolt még sikerült igénybe venni.
  Viszont érdemes szem előtt tartani, hogy az ingatlant nem a mostani áron kellett megvenni.
  Az állandóan változó / létrejövő / megszűnő szabályozás miatt nehéz egyértelműen megítélni, de úgy vélem, a mostani lényegesen magasabb ingatlanárak mellett, a CSOK és alacsonyabb áfa ellenére sem biztos. hogy jobb a helyzet, mint a korábbi csak szocpolnál.

  Amúgy kb. egy év múlva törlesztjük a még fennálló lakáshitelünket, és Rejtő szavaival élve: “Minden jó, ha vége van” 🙂

 • Kata
  Az tényleg jó kérdés, hogy támogatott hitelre (csok) is érvényes – e.
 • mzsombor
  Mi számít a kihirdetés időpontjának? Amikor megjelenik a közlönyben? Mert ha ott még nincs, akkor szabadfelhasználásút is fel lehet még venni.
  Adott esetben még akkor is megérheti, ha csak 2019-ben jön a harmadik gyerek.
 • Vargáné Dobi Zsuzsánna
  Mindig lehet jogos és kevésbé jogos kritikákat megfogalmazni az éppen regnáló kormányzat szociálpolitikájával szemben. De a szánékot nehéz elvitatni. Valaki vehetné a fáradságot és tételesen összeírhetná, hogy milyen kedvezményeket, könnyítéseket vezetettek be az utóbbi években. Nekem a kisebbik fiam 20 éves egyetemista , úgyhogy rám éppen nem vonatkozik semmi. Csak mielőtt jó magyar módra azt mondjuk, hogy ez is, meg az is sz.r, azt is nézzük már meg h mi volt előtte, v mi van az úgy áhitott tőlünk nyugatra lévő országokban.
 • Kiszamolo
  mzsombor, egy hitelfelvétel minimum 2-3 hét, ez legkésőbb jövő héten benne lesz a közlönyben.
 • Tamás
  azért remélhetőleg mindenkinek van annyi esze, hogy aki dec 20-31 közé van kiírva, az semmiképpen nem próbálja meg a babát még bent tartani, csak azért, hogy jan 01-e után szülessen..
  30 felett már erre nagyon oda kell figyelni 2 gyerek után azt mondom, hogy max a kiírt dátumra legkésőbb meg kell, hogy szülessen a baba..
  (a szülész doki utána nagy ívben tesz rá, hogy mi lesz veletek, nem érdekli pl a hypotonia, Dévény torna és tsai sem..)
 • Szabolcs
  Idén született a negyedik gyerek, többet nem tervezünk – erről lecsúsztunk. Mindenesetre remek érzés, hogy másodrendű állampolgároknak vagyunk tekintve, pedig azt hiszem megtettük a magunkét a magyar demográfiai helyzet javításáért…

  Vicces egyébként, hogy a KGFB-szabályokat módosítják 2016-ban, hogy a meglévő ügyfeleket ne lehessen hátrányosan tarifálni – majd a biztosításnál betiltott elvet alkalmazzák a szociálpolitikában 2017-ben
  jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/kgfb-modositas-a-huseges-ugyfelekert

 • Addam
  Inevitable: +1 az adókedvezményre. Amúgy miért van hitelhez kötve és miért csak lakás célú? Had döntse el a család, hogy pelenkára költi vagy tapétára.
 • Zabalint
  .Csaba
  Nem, az igazi megoldás az lenne, ha a kormany engedné a középosztályt kitörni a kádári gondolkodásmódból, nem pedig ahogy most visszahúzza az állami manna osztogatásával. Helyette alacsonyabb adók és megfelelő körülmények kellenének a gyerekvállaláshoz (pl. elég bölcsi, jó oktatás, jó egészségügy), valamint az, hogy ne öntsék le a gyerekvállalást azzal az álszent mázzal, amivel most teszik.
 • Zabalint
  @Vargáné Dobi Zsuzsánna
  A szándékot, hogy a középosztályt is kádárista proli szinten kell tartani, nem lehet elvitatni…
 • Bobby
  Korábban ez úgy volt hír, hogy minden 3 vagy több gyerekes család a 3.; 4. …. gyerek után kap 1M a lakáshitel törlesztésébe, nem számít a gyerek(ek) születése. Akkor ez most módosult?
 • Hunt3r
  “Idén született a negyedik gyerek, többet nem tervezünk – erről lecsúsztunk. Mindenesetre remek érzés, hogy másodrendű állampolgároknak vagyunk tekintve, pedig azt hiszem megtettük a magunkét a magyar demográfiai helyzet javításáért…”

  Ó, ilyenkor mindig üvölteni volna kedvem. Bevállal négy gyereket, és utána arról kommentel, hogy lemaradt 1 millió forint ingyenhitelről. Másodrendű állampolgár, meg demográfiai helyzet javítása… imádnék annak a gyereke lenni, aki akkor érzi magát jól, ha az állam a segge alá tol pénzt, és aki a demográfia javítása érdekében csinált négy gyereket. És hány ilyennel van tele az ország… a kedvencem aki azért szaporodik, hogy legyen aki gondoskodik róla öregkorában.

 • szocske
  , “Adott esetben még akkor is megérheti, ha csak 2019-ben jön a harmadik gyerek.” kérdés 2019-ben is érvényben lesz-e még a szabály, vagy csak választási mézesmadzag
 • barna
  @Kiszámoló

  “(Ez az eddigi kedvezményeket, mint a CSOK, kedvezményes hitel, stb. nem érinti.)”

  Ebből gondoltam, hogy ezt írtad. De akkor a “nem érinti” az azt jelentené, hogy nincs rá hatással? Tehát ezektől függetlenül igénybe vehető lesz?

  Gondolom majd a Közlönyből kiderül…

 • barna

  Sajnálom, hogy ettől másodrendűnek érzed magad.
  Nekünk érkezik a negyedik, de nem azért örülünk neki, mert talán igénybe vehetjük ezt a kedvezményt, hanem önmagáért és akkor is megtartjuk, ha netán lecsúszunk az 1 milláról.

  Viszont ha megkaphatjuk, akkor örülni fogunk ennek is. És azoknak is, akik igénybevehetik (még akkor is, ha mi nem).

  A nyugdíj emeléseknél nincs ekkora népharag mint egy ilyennél, pedig ott aztán tényleg nagyobb pénzekről van szó…

 • Szabolcs
  @Hunt3r:
  Szerintem félreértettél valamit, de nyugodtan üvöltsél, ha ahhoz van kedved 🙂 :
  – Az intézkedés célja a demográfiai helyzet javítása (nyilván ösztönöznének a gyerekvállalásra)
  – Aki három-négy gyereket bevállalt, az nyilván tett már a demográfiai helyzet javításáért (még ha az egyéni célja ezzel senkinek sem ez, de ez egy társadalmi szintű mellékhatás)
  – Nekünk is egyszerűen egyéni ösztönzőink és lehetőségeink voltak ennyi gyerek vállalására, nyilván nem a demográfia miatt (bár sikerült így leszűrni valamiért, de most átsiklanék az előbbi személyeskedő minősítéseken)
  – Nem egyéni panaszkodást írtam, hanem egy jelenségre hívtam fel a figyelmet (ld. “az új ügyfél a király, a meglévő ügyfél le van ejtve” -> ez ellen küzdenek a magánszektorban, de a családpolitikában ezt követik)
  – De azt hiszem, a Monty Python már jól előadta mindezt: youtube.com/watch?v=hhySEUXzKLo
 • Szabolcs
  @barna:
  – Szerintem az itt a kommentekben a meglévő gyerekeket megemlítő hozzászólók egyike sem érzi magát másodrendűnek. Én sem, nem is írtam ilyet.
  – A folyamat teszi a saját döntési fájával az intézkedés célját már korábban, eme ösztönző nélkül is elérő állampolgárokat a “nem jogosult” ágra. Erre próbáltam utalni a talán tényleg kissé szerencsétlen “másodrendű állampolgár” kifejezéssel
  – Egyébként is szokás szerint sikerült egy szakadásos függvénnyel modellezhető intézkedést behozni (születési dátum: december 31 -> kifizetés 0, január 1 -> kifizetés 1 milla). Ez nem szerencsés szerintem, a természetben is igen kevés folyamat van, amiben szakadásos függvényre illeszkedő jelenségek vannak (eltekintve a nem természetes haláltól)
 • Alapisten
  Lombik…hát köszönjük szépen. Februárban volt az első lombikunk. májusban lehetett volna menni az újabbra (ahol fagyasztott embriókat ütetnek be, tehát ez igazából nem is full lombik, nem kell pl injekciózni előtte). Legalább 3 hónapnak el kell telnie 2 lombik közt ha állami finanszírozásút akarsz.

  Namost, mikor eljött az idő és májusban telefonáltunk hogy mennénk a következőre, közölték, hogy sajnos az OEP kvótát vezetett be, így bár lenne kapacitásuk megcsinálni, de egy csomó pár már nem fér bele a kvótába, novemberre tudnak legkorábban új beültetést csinálni…..hát így nem nehéz bővíteni a lombikok számát, hogy nagylelkűen eltörlik az általuk korábban bevezetett kvótát….

  A gyógyszerek támogatásának emelése jó ötlet, mert 1 kör lombik gyógyszerei még 70%-os támogatással is 150 000 Ft-ba kerülnek. Így már “csak” 50 000 lesz.

 • tip
  Azt már tudjuk, kinek segít az ingatlanvásárlás állami támogatása: az eladóknak és a spekulánsoknak.

  Mégis van logika az intézkedésben.

  Mégpedig annyi, hogy remélhetőleg többen lesznek, akik örülnek az ingyenpénznek (még ha nem is ők kapják), mint ahánynak kinyílik a bicska a zsebében, mert lemaradt róla.

 • Hunt3r

  Én csak szó szerint idéztelek. A te érzéseidre reflektáltam… amennyiben te boldog vagy, és a négy gyereket azért vállaltad mert négy gyereket akartál, és mindig is ez volt életed értelme… nos akkor ezen mit változtat a támogatás léte vagy nem léte? Miért írsz negatív érzésekről, meg demográfiáról, amikor az elsődleges oka a gyerekvállalásnak az volt, hogy gyereket akartatok, négyet? Második hsz-ben már jelenségről beszélsz, meg szakadásos függvényről, de az első fényében ez már magyarázkodásnak tűnik, ne is haragudj.

  Mindenki arra tud reagálni, amit leírsz, nem amit gondolsz. 🙂

 • Szabolcs

  Épp azért az “érzés” szót használtam, mert nem vagyok rászorulva az 1 millióra (szerencsére). A véleményem a témáráról nem a saját személyemnek szól, hanem a többi, hasonló helyzetű családnak.
  A “vagyunk” nem a saját családomra vonatkozott, hanem az összes ilyen helyzetű családra, akik közül többen is hozzászóltak feljebb. Közöttük biztosan van jópár, akinek nagyon is számítana az 1 millió (pl. a meglévő gyerekeikre költenék).

  Szerintem a demogáfiát megmagyaráztam (személyes/családi szinten mellékhatás, véletlenül sem cél – de társadalmi szinten az intézkedésnek a fő célja ez).

  Nem haragszom, nem magyarázkodás volt, hanem pontosítás, hiszen érkezett reagálás a hozzászólásomra, ami azt sugallta, hogy nem ment át a mondanivalóm (és illik válaszolni, ha megszólítanak). Rermélem, ez már nem tűnik magyarázkodásnak 😀

 • tip
  Hunt3r: ahhoz nincs köze senkinek, hogy más miért és hány gyereket vállal.

  Ahhoz annál inkább, hogy az adóbevételeket hogyan osztják szét.

 • Anita
  @Tamás
  Én 36 és 41 év között szültem három gyereket, mindegyiket túlhordtam, az itteni szabályok 1 hetet engednek pluszban , mindig az utolsó pillanatban kezdődött a vajúdás. Mindegyik gyerekem egészséges. Az én tapasztalatom az, hogy a siettetés, ami több bajt okoz. Ezzel persze senkit nem akarok rábeszélni, hogy késleltesse a szülést, nem is tudom milyen módszerrel lehetne, az orvos tuti nem fog a kórházi protokoll ellen tevékenykedni és nem vállal be egy potenciális pert műhiba miatt. Amúgy meg a psziché nagy úr.
 • jozsi11
  Jo erzes latni hogy vannak itt talan tobbsegben vannak a logikusan gondolkodok, az erzelembol reagalokkal szemben. Egyebkent igen, en minden ilyen tamogatast adokedvezmeny formajaban adnek, amig 40-50%-os levonasok vannak berbol es fizetesbol (bar egyre tobb KATA-s van, tuti erik is hogy valamit elcsesszenek azzal is par even belul) addig boven lehet kedvezmenyeket osztani, mint a jelenlegi mar meglevo 3 gyerekre adott eleg durvan jelentos adokedvezmeny. Egy fust alatt lehetne a kisebbseget is demotivalni az ertelmetlen rejtett eroforrasok tultermelesetol ha azt ami jelenleg alanyi jogon jar, kisse megnyirnak, es az is adokedvezmeny formajaban jarna, akar elettars / hazastars reven, minimum tv jogviszonyhoz is kotve. Jo lenne.
 • Hunt3r

  Amennyiben a döntése következményei érintenek, hogyne volna. Gondolok itt a rengeteg érzelmi sérült, elhanyagolt gyerekre, aki utána majd felnőttként továbbviszi a szülői mintát, és pont olyan önző okokból adja tovább a DNS-ét, mint a szülei. Hányan vállalnak gyereket, mert a szülők presszionálták? Mert ezzel most 10 millió CSOK-ot adnak? Mert már mindenkinek van, és amúgy sincs jobb ötletem életem céljára? Mert magányosak, és rettegnek, hogy egyedül maradnak? Hogy legyen aki eltartja őket öregkorukra? Szerinted ezekből a gyerekekből milyen felnőtt lesz?

  Persze, tudom, ilyen nincs is…:-)

 • expect
  “De a szánékot nehéz elvitatni”
  Bizony nehéz. Napnál is világosabb a nyílt szavazatvásárlás a választások előtt, illetve az állampolgárok hűbéresi viszonyban tartásának bebetonozása, ahol atyuska jó szándékától függ minden, ahelyett, hogy felnőtt módra élni hagynák az embereket (Ha vkinek erre válaszul az fogalmazódna meg a fejében, hogy “de hát ponthogy segítik az életet az osztogatással”, az sajnos semmit sem ért az államháztartás működéséből.)
 • Janos82
  Ha jol ertelmezem, akkor itt minimum 3 milliorol csuszik le az ember, ha mar megvan a 3 gyereke, es nem akar tobbet? Akinek most 2 van, de aztan szuletik meg 1, az mennyit kap? 1et vagy 3at?
 • NAR
  @Tamás

  “max a kiírt dátumra legkésőbb meg kell, hogy szülessen a baba..”

  Bocs, ez nettó félretájékoztatás. Az USA-ban pl. a 43. hétig is engedik a várandósságot. Nálunk a kiírt dátum után még 75 dekát nőtt a magzat, nem mindegy, 2600 grammal vagy 3350 grammal születik…

  A kiírt dátum *becslés*, a fogantatás ideje is többnyire az (főleg, ha nem tökéletesen szabályos az anya ciklusa), erre jönnek még az egyedi eltérések. A nők fele (főleg az idősebbek) a 40. hét után szül – már ha hagyják. Az egészségügy persze szereti a tervezhető időpontot, nem kell éjszakázni, hétvégézni, túlórázni – de nem biztos, hogy ennek kellene az elsődleges szempontnak lennie.

 • dmry

  perfect.
  és még hol a vég/e…?
 • Zelle
  Hihetetlen, hogy mennyire túltolják a három+gyerekesek támogatását, miközben már második gyerekek sem születnek a “középrétegnél”, mert elég egy baleset, egy betegen születő baba, egy válás vagy bármi és puff, egy életre tönkremennek anyagilag. És a középréteg azért nem hülye, látja a rengeteg hitelben úszó, kapálódzó, boldogtalan családot és nem akar olyan lenni, tök jogosan.

  Statisztikai tény, hogy 3 vagy több gyereket általában a legszegényebb és a leggazdagabb réteg vállal, a szegények nem tudják igénybe venni a 10 milliós CSOK-ot, lakáshitelt meg nem is kapnak, hogy legyen mit átvállalni, a leggazdagabb rétegnek meg tulképp. nem lenne erre szüksége. De sebaj, könnyítsük meg az ő “terhüket” megint pármillióval azon adófizetők terhére, akik másodikat sem tudnak vállalni, mert ha anyuka megint kiesik a munkából, már nem tudják fizetni a hitelt/albérletet.

  Meglesz ennek a böjtje.