Cafeteria változások 2018-ban

Sok munkahelyen január közepéig kell nyilatkozni az igényelt cafeteriáról, ezért érdemes tudni két fontos változásról.

Bevezették a diákhitel törlesztésének a támogatását, 27,6 ezer forintig kérhető ez az elem, azonban mind a hitel meglétét, mind a törlesztés tényét igazolni kell. Ha van diákhiteled, érdemes kérni ezt a lehetőséget. (Ahogy azt tudni lehetett, az anya diákhitelének felét egyébként is elengedik a második gyerek születésekor, a harmadik gyerek esetén pedig a teljes összeget. Ezt azért fontos szem előtt tartani, ha gyereket tervezel és nő vagy. Hogy miért csak a nő diákhitelét engedik el, arra még nem sikerült rájönni.)

Másik fontos változás, hogy az adómentesen adható mobilitási lakhatási (“albérlet-“)támogatás összegét egyrészt emelték, másrészt enyhítették a szabályokat.  Most már az első két évben akár 83 ezer forint is lehet a támogatás havi összege, ha a munkavállalónak a munkahely 60 kilométeres körzetében nincs többségi tulajdonában lakóingatlana.

Ezen túl az általános járulékcsökkentés miatt a cafeteria elemek adóterhelése is némileg csökkentek, jellemzően 40,7%-ra.

(Bár nem cafeteria, de sokakat érinthet, hogy szintén bevezették, hogy a jelzáloggal rendelkező családok hiteléből egy-egy millió forintot átvállal az állam a harmadik és további gyerekek születése után. Erről már itt írtam bővebben. További változásokról, mint növekvő adókedvezmény a kétgyerekes családoknak és a GYED összegének változása bővebb infó a EMMI közleményében.)

Share

81 hozzászólás

 • Janos82
  @Joy:

  Nem lenne nehez szabalyozni. Hasonlo mintara mint a Nemet GyED. Ott osszesen 14 honap jar, a szulok ugy osztjak be ahogy akarjak, de egyik fel se vehet ki tobb mint 12 honapot. Igy apukanak is minimum 2 honap GyEDet kell igenybe vennie.

  Itt meg lehetne az, hogyha mindket felnek van diakhitele, akkor amig az egyik fel hitele meg nem szunik, addig a masik csak 50%ot vehet igenybe a kerdvezmenybol. Ha a masiknak nincs, akkor lehet ove a 100%.

  Igy ha van hiteluk, akkor siman kihasznalhatjak a keretet barmilyen hitelelosztas eseten, de ha tul sok, akkor a keret 50-50%at kapjak, ami igazsagosnak nevezheto.

 • Zabalint

  És ha az anyuka lép le, az apuka meg neveli tovabb a gyerekeket? Ha eleve megosztották a gyest, és az apuka volt többet otthon, és neki estek ki jobban a bevételei? Igen, tudom, hogy ez a ritkább eset, de az ilyen nemi diszkrimináció épp hogy az ilyen és ehhez hasonló társadalmi sztereotípiákat erősíti.
 • nemtom

  Az evolúció már csak olyan, hogy az erősek akarnak dominálni. Ez minden léptékben így van, az egyéntől a családokon és közösségeken át a társadalmakig. Te mint egyén dönthetsz úgy, hogy ez számodra nem szimpatikus, de mivel nem a befőtt teszi el a nagymamát, el kell fogadnod azt, hogy a többség viszont azt akarja, hogy évszázadok múlva is létezzen a vérvonala.
  Ráadásul Magyarország lakossága régóta fogyatkozik egy igencsak egészségtelen korfa kialakulása mellett. Ha zavar a túlnépesedés, menj óvszert osztogatni mondjuk Indiába vagy Afrika valamelyik ilyen problémákkal küzdő országába.
 • Petike
  @Zabalint: sajnos nincs még olyan az életszínvonal itthon, hogy az alacsonyabb adókon nyert pénzzel ne a drágább telefont/TV-t/stb-vegyék az emberek, hanem inkább színházba, hotelekbe menjenek. És szerintem az egyáltalán nem kontraproduktív, hogy Belföldön költik el ezt a pénzt, legalább megismerik a saját országukat, mert akik tehetik sokan külföldre mennek nyaralni, de állítom Magyarországon még csak pár helyen voltak. Pedig van olyan szép ez az ország is mint külföld.
 • Tibor
  @Joy: az erveid nem alaptalanok, de sokkal igazsagosabb ezt ugy kompenzalni, hogy KOZOS bevetelkent kapja a csalad a tamogatast, amit diakhitel torlesztesre lehet forditani.
  Torvenyt pedig nem statisztika (95%ban ok maradnak otthon stb) alapjan kell hozni, hanem kiterni a konkret esetekre, peldaul beleirni, hogy valas eseten a tamogatas kozos jovedelemkent szamolando el stb stb.
 • Tibor
  @Joy: mondjuk azokat akik ugy vesznek fel mindenfele csaladtamogatasokat hogy nem elnek tiz evig se egyutt, koteleznem a visszafizetesre. Persze a vetkes felet (hutlen elhagyot, illetve aki valni akar stb) ha van, ha kozosmegegyezeses akkor meg mindkettot.

  Na de a kerdesedre valaszolva : ugy szabalyoznam, hogy kozos jovedelemnek szamitana a tamogatas, amit diakhitelre lehet forditani kizarolag, es aki ezt a tamogatast felveszi, azok egyben egymas diakhiteleinek is adostarsaiva valnanak. Tehat mindket hitel kozosse valna, es a tamogatas is. Igy ha valas van, felezodik minden ahogy egyebkent is szokas.

 • Tibor
  @Zabalint: igy van. Ha ritkabb is egy eset, akkor is ugy kell a torvenyt megirni, hogy 95%ban ez hasznalhassa, 5%ban meg amaz. Nem pedig ugy, hogy A NO.
 • házastárs
  Engem ez a teljesen beteg vegyél hitelből lakást dolog visz a sírba.

  Nem akarok lakást venni, bérelni akarok. Mert nekem az jobb.

  De ha vennék, akkor adómentes cafetériával, önsegélyező pénztárral, csok 10+10 millióval hamarabb visszafizetem a hitelem, mint ahogy akarom, de egyáltalán nem kell visszafizetnem a hitelem, még ha megvan az összes pénz KP-ban, mert annyi támogatást kapok rá, hogy lassan két házam is lehet, pedig egy sem kell…

 • dmry

  kezdetekben a kultúra utalvánnyal okoztam mindenki számára szerencsétlen, de legalább kellemetlen:) perceket, pusztán avval, hogy könyvesboltban könyvért szerettem volna fizetni vele…

  jogos, hogy felhasználható, csak kérdés, ki, mekkora kerettel, létszámmal számolhat,illetve mi a prioritása a bevételével kapcsolatban
  +vannak eseményszervezők, akik levesznek kezelési díj címszóval, akár 10%-ot is az utalvány névértékéből; pl. a volt, “volt” feszt.

  a szép kártyát, az együttműködő szálláshely, vendéglátóhely el tudja fogadni +ott a zsebek között is megtalálható az átjárás;)

 • e.ke
  Zabalinthoz hasonló tapasztalatokkal rendelkezem Erzsébet kultúrazseb-téren, elég kiábrándító. Talán hasznos infó, hogy a Líra könyvesboltjaiban is elfogadják fizetőeszközként, második éve ebből veszek karácsonyi ajándékokat.

  Arra lennék még kíváncsi, van-e valami apró betűs megkötés, vagy a teljes cafeteriámat összeállíthatom adómentes elemekből?

 • Zabalint

  Nem az a baj, hogy belföldre mennek, hanem az, hogy az utalvány miatt mennek, így nem kell a szállodáknak törekedni a magasabb színvonalra. Egyébként mellesleg én belföldön sem szeretem az ilyesmit, a franc akar azzal törődni, hogy mit hol fogadnak el.

  A másik, hogy alapvetően azt sem tartom jónak, ha az állam akarja megmondani mire költsünk. A szolgáltatások iránti igény rég rossz, ha ilyen hatás miatt nő meg.

 • Zabalint

  Egyébként meg a wellness szállodák futottak fel azóta, mióta vannak ilyen utalványok, azokba meg elsősorban nem az ország megismerése miatt megy a legtöbb ember… Na jó, nem ítélkezek, hiszen épp arról beszélek, hogy inkább mindenki maga döntse el, mire költi a pénzét.
 • Kalv
  szerintem nem kell attól félni, hogy a szép kártya miatt annyira tele lenne az összes magyar szálláshely, hogy megszűnt volna a verseny.
  Szerintem ez egy okos konstrukció, hogy adókedvezményért cserébe olyan pénzt ad az állam, amit csak itt lehet elkölteni. Egyébként pedig nem kötelező kihasználni, aki nem ért vele egyet kérje ki az egészet kp-ben, rendesen leadózva. A lehetőség meg van arra is.
 • Andru
  Mi Erzsébetre ajándékutalványt kértünk tavaly, mert azt lehet a legtöbb dologra elkölteni. Ami egyébként mókás, de így van.
  Az, hogy online nem használhatóak ezek a kártyák, nagyon nagy baki, így a 21. században.
 • Andru

  Ha kevesebb a havi törlesztésed, mint a kérhető összeg, akkor kérd előtörlesztésbe. Csak annyi, hogy beíratod a közleménybe. Ha lehet. Így ugyan fizetned kell a 15-öt, de kétszer annyival csökken a tőkéd!
  Ha meg nem, akkor ha megy rá a 27, neked meg csak 15 kell, akkor marad bónuszban a 12, amit halmoz, de nem vonja be előtörlesztésbe. Ha véletlenül megszűnik a lehetőség, akkor amíg ez a halmozás el nem fogy, addig nem kell fizetned. Ha pedig egyenlő lesz a tartozásoddal, be fogják számítani a tőkébe.
  Én megpróbálnám azt is, hogy ha odamegy a pénz és nem előtörlesztés, megpróbálnék belőle ügyintézés útján tőketörlesztést csinálni 🙂
 • Zabalint

  Nem az, hogy annyira tele lennének, hanem az, hogy nem a valós igényekre építenek, mivel a fogyasztónál nem az ár-hasznosság arány a fő szempont, hanem az hogy el kell költeni az utalványt. Tiszta piaci körülmények között csak rövidtávon menne ki több pénz az országból, met hosszútávon a vendégek igényei szerint fejlesztenének a belföldi szállodák, így több hazai és külföldi vendéget tudnának megnyerni.

  És annyiban nem opcionális, hogy mint írtam a cafetériának az általánosan alacsonyabb adó lehetne az alternatívája.

 • attila
  evvel kapcsolatban volt egy nagy vitám egy közgazdásszal. Szerintem ez az utalványos cafeteria rendszer arra jó hogy a gyenge szolgáltatást végző vendéglátóhelyek is talpon maradnak itthon, hisz a kártyán lévő pénzt csak itthon lehet elkölteni, így a kevésbé igényes magyar vendégek kiszorítják a jóval igényesebb nyugati vendégeket. Vagyis a gyenge szolgáltatást végző helyek is túlélnek….
 • Ákos.
  Ilyen kérdésekben a könyvelőm tud segíteni ?
 • Zabalint

  Igen, és pontosan ugyanez történik akkor is, amikor az állam segíti a CBA-t és társait. Ha versenyképes magyar gazdaságot akarunk, akkor arra kell felkészítenünk a magyar vállalkozókat, hogy hátszél nélkül legyenek versenyképesek, így külföldön vagy a külföldi fogyasztók megnyerésében is hatékonyak tudjanak lenni. Ha a hazai piacot alanyi jogon biztosítjuk nekik, akkor nem csak hogy külföldön esélytelenek lesznek, de hosszútávon a belföldi termékek, szolgáltatasok számunkra is színvonaltalanná válnak, csak épp nincs más, vagy egyszerűen mindent meg fog tenni a lakosság, hogy külföldi terméket vásároljon.
 • attila
  igazából a kormány abból indul ki hogy magyarországon nincsen vagy nagyon kevés az olyan tehetséges ember aki ha látná hogy magyarosrzágon megérné az innováció akkor belevágna. Ők abból indulnak ki hogy ilyen nincs és ezért hátszéllel kell segíteni a tehetségteleneket. Kíváncsi leszek ha nem lesz “marsall segély” akkor miből támogatják a tehetségtelen senkiket, bár gyanítom hogy majd az én adómból ha nem lesz német-francia.stb. adóforint…
 • Peti
  Nem kapcsolódik szorosan a témához, de talán fontos lehet:

  1. 2018-tól az önsegélyező pénztárak esetében 20700 Ft-ra nőtt a lakáscélú jelzáloghitel támogatása, és a közüzemi díjak finanszírozása; illetve 138000 Ft-ra a beiskolázási támogatás.

  2. A Patika EP-nél idén sajnos 2300 Ft-ról 3000 Ft-ra nőtt a havi tagdíj. Pont a tavalyi Patika akciós téma kapcsán jegyeztem meg, hogy a pénztár részéről vajon mennyire fenntartható az az állapot, ha a legtöbb pénztártag novemberre időzíti a nagy összegű befizetéseket, a többi hónapban pedig csak a relatív alacsony tagdíjat fizeti. Gondolom, ez is közrejátszik a emelés mértékében. Persze, még így sem egy nagy összegről van szó, de aki az “önfenntartó” rendszerre hajt, és a befizetései elérték az adott összeghatárt, annak ideális esetben a minél alacsonyabb tagdíj lenne a jobb.
  Az MKB-nál például egyelőre változatlanul 2000 Ft maradt a tagdíj.

 • Endre

  Köszi a válaszod. Hasznos volt.
  Sajnos azonban a cégem idén még nem ad cafeteriat diákhitel törlesztésre, megvárja a gyerekhibáit. 🙁
 • attila
  Peti, lehet h annyival jobb lesz a hozam h nem fog számítani ez a párezer forint 😉
 • A kulcslyuk szelleme
  Nem a legfrissebb a téma, de ide kapcsolódik. Hogyan lehet “alternatív” módon felhasználni az SzÉP kártya szálláshely zsebében lévő összeget? Május végéig el kellene költeni az ott lévő (számunkra jelentős) összeget, de egyelőre úgy néz ki, idén nem tudunk nyaralni menni.
 • delspam
  Kicsit mérges vagyok az államra emiatt 3 gyerekes dolog miatt, de tudom hogy ezzel nem vagyok egyedül, meg azt is hogy kell a népszaporulat ezt díjazza / ösztönzi ezekkel az eszközökkel.
  Ami esetleg eszébe juthatna valami okosnak és még politikai hasznot is húzhatna belőle, ha mindent 3 gyermekes kedvezményt kiterjesztene azokra a 2 gyerekes szülőkre akiknek az egyik gyermekük súlyos fogyatékkal él.
  Saját példa, hogy nekünk az első gyerekünk sérült, gondolkozunk a másodikon, de mivel a sérülés genetikai ráadásul mindkettőnk hordozza a génhibát ezért rizikós a második, de ha merünk is 19-re lapot húzni (igazából 25% az esélye hogy ne fejelődjön ki ez a genetikai sérülés) az tuti, hogy 3-at nem vállalunk be.
  Sok ilyen esetet ismerek 3-at terveztek, de bejött egy sérült és megálltak, többek között az megnövekedett anyagi terhek miatt.
 • FaZol
  kulcslyuk szelleme
  Van rá lehetőség. Tudunk egyeztetni privátban?
 • Anita
  delspam
  Azért vagy mérges az államra a 3 gyerekes dolog miatt, mert te nem tudod igénybe venni?

  Sajnálom, hogy sérült a gyermeketek és a nevelését nem támogatja eléggé az állam, de a két dolgot nem keverném egybe.
  Ja és ami a legfontosabb egy gyereket se vállaljunk be az alapján milyen támogatást ad rá az állam, mert az ma ennyi, akár egy év múlva meg mondjuk semennyi. Szóval az bármikor változtatható, a gyereknevelés meg minimum egy 20 éves projekt, beteg gyereknél pedig akár egy életre szóló.

  TV-t ugyan nem nézzek és az utcai hirdetésekre is immunnis vagyok, de lehet azért túl van tolva ez a 3 gyerekes támogatás dolog. Nem azért írom, mert kevesellném, csak vicces volt, amikor anyám valamelyik szomszédja megkérdezte a jön a negyedik gyerek hírére, hogy most már ő, azaz a nagymama is tuti meggazdagodott a sok állami támogatástól.

 • A kulcslyuk szelleme
  @FaZol:
  A címem: “a_kulcslyuk_szelleme”, frímél, hú.
 • FifiTheReal
  “A Patika EP-nél idén sajnos 2300 Ft-ról 3000 Ft-ra nőtt a havi tagdíj”

  Erről honnan értesültél? A honlapon nem látom, hírlevelet nem kaptam róla. Persze az alapszabályban megtaláltam a módosítást, de tagként erről azért vártam volna egy e-mailt, sms-t vagy valamit, hogy módosul az alapszabály …

 • jami
  Én azt szoktam mondani, hogy a nagycsaládos támogatásokhoz nagycsalád is van.
 • antenna
  A cafeteria keretében kérhető lakáshitel törlesztő támogatással kapcsolatban kérdezem a hozzáértőket. Nálunk a cafeteriás cég, aki az ilyen adminisztrációkat intézi, 25 ezret kér ennek a támogatásnak a lezongorázásáért, de még akkor is marad rám papírmunka. Ki lehet ezt kerülni? Amikor az önsegélyezőn keresztüli megoldást intéztem, akkor nem kellett hozzá semmilyen külső segítség, csak a bankkal és az önsegélyezővel lepapíroztam. Meg tudom ezt tenni a cafeteriás hiteltámogatással is? Vagy mindenképp kell a közvetítő? Meglehetősen soknak tartom a 25 ezret.