Olvasd el, mit veszel

Már írtam arról, hogy az élelmiszereknél (is) mekkora porhintés az, amit a csomagolásuk sugall. Tea valódi gyümölcstartalommal. Apróbetű: 1% szárított alma. Vagyis egy 2 grammos filterben igen komoly, 0,02 gramm szárított alma van. Nyilvánvaló, hogy attól kapta a gyümölcsízt és nem az aromától. No meg a sok ehhez hasonló manipulálás, amivel a csomagolásokon találkozhatsz. (A cikk itt: Olvasd el, mit veszel.)

Akárhányszor ivólevet veszek, mindig megnézem, mennyire be akarják ott is palizni az embereket.

Nem bírtam ki, ma le is fotóztam pár dobozt, annyira tanulságosak.

Elöljáróban amit tudnod kell: az öt legolcsóbb ivólé-alapanyag az alma, a narancs, az ananász, a paradicsom és a szőlő, nagyjából ebben a sorrendben. Ezek közül az alma a nagy kedvenc, nem csak azért, mert gombokba kerül a sűrítmény, hanem mert aromával bármilyen íz adható neki. (A sűrítmény általában úgy készül, hogy az ivólevet jó sokáig főzik, míg ötödére-nyolcadára csökken a tömege az elveszett víz miatt. Így olcsóbb tárolni és szállítani is. Aztán a gyárban hozzáöntenek négyszer vagy akár hétszer annyi vizet és már kész is a 100%-os valódi gyümölcslé.)

sio1

439 Ft nem kevés pénz, de azért az eper, az áfonya sem olcsó dolog.

Összetétel: 60% cukros víz édesítőszerrel és aromával, 21,9% almalé sűrítményből, 10% paradicsom sűrítményből, 4,9% epervelő, 2% céklalé és 1,3% áfonyavelő. Bár a kép nem ezt közvetíti, 8,2%-a csak a drágább összetevő, a többi víz és alma, illetve paradicsomlé. Az utóbbi két összetevőnek valamiért már csak a háttérben, a pohár mögött jutott hely a képen.

Akkor inkább nyúljunk kicsit mélyebbre a pénztárcánkba és vegyünk 100%-os erdei gyümölcs ivólevet (pontosabban vörös gyümölcsök ivólevet) 479 Ft-ért.

rauch1Gránátalma, szeder, meggy, málna. Csak finom lehet.

Összetétel: minden sűrítményből: alma, szőlő, ribizli, meggy, citrom és a többi, amit látunk a képen. Az arányokat rá sem merték írni, azért az sokat elárul, hogy még tömény citromból is több van benne, mint málnából, szederből, gránátalmából, áfonyából és bodzából. Márpedig citromból biztos, hogy nincs benne több 1-1,5%-nál, mert nem lehetne meginni. A felsorolásban utána jövő gyümölcsökből még ennyi sincs benne. Ha nagyon, de tényleg nagyon figyelmesen megnézzük, valóban van alma, szőlő és citrom is a képen.

Az már lényegtelen is, hogy egy liter üdítőben 520 kilokalória van, ami egy átlagos nő napi szükségletének mindjárt harmada és mindez természetesen csak cukor. Az üdítő 12%-a tömény cukor, akár egy tábla csokit is megehetnél, abba sincs több kalória.

Akkor nincs mese, vegyünk még drágább terméket. Frissen facsart lesz a nyerő.

sio2

Az edzett szemünk a felirat nélkül is a sarokban már felfedezi elbújva az almát és ez sejtjük, mit jelent.

Igen, 88% alma, 8% mangóvelő és 4% maracuja. Vagyis megint csak almalét veszünk jó drágán.

De ezek még a korrektebb csomagolások.

Erről a dobozról mi jut eszedbe?

pfanner

Ami biztos nem, azok az összetevők: 70% cukros víz aromával, alma, szőlő és a többiek. Az arányokat itt sem merték írni (Fogyasztóvédelem: ezt miért lehet megtenni?), de ha a két legnagyobb összetevő a 70% víz után az alma és a szőlő, akkor sok illúziód ne legyen az epertartalommal kapcsolatban. Nagyjából nyomokban mást is tartalmaz, mint víz, alma és szőlő. (Sűrítményből, de ezt már mondani sem kell.) A víz utáni két legnagyobb összetevőt még a dobozra sem sikerült ráphotoshopolni.

Mindezt szerény 570 forintért.

De folytathatnám a 600 forintos “Gránátalma ital”-lal, 15% gránátalma, 15% alma és sok másikkal.

Még egy utolsónak:

Vegyes ivólé, homoktövis kivonattal:

sio3

Na szerinted, mennyi és milyen gyümölcsöt tartalmaz a doboz és mennyi benne a homoktövis, ha már ekkora betűkkel ráírták?

75% cukros víz aromával, színezékkel, stabilizátorokkal, 17,6% almalé, 4% narancs, öszibarack velő 1,5%, banán 1%, citrom 0,5%, maracuja 0,4%. És a legjobb: homoktövis kivonat 0,1%. Mintha ezen a képen is kicsit el lennének csúszva az arányok a valódi összetételhez képest. 🙂

Most éppen az ivóleveket pécéztem ki, de nem lett volna más az eredmény, ha a gyümölcsjoghurtokat, vagy bármi egyebet írtam volna össze. Úgyhogy nem az ivóleveket akartam kicikizni. (Nem véletlenül nem is látszanak a márkák a dobozokon.)

Amit ezzel csak mondani akartam: mindig olvasd el, mit is akarsz megvenni és nyugodtan gondolkodj el, hogy az összetevők ismeretében is még jó vételnek tűnik-e az adott termék. Mert sajnos a csomagolás nem feltétlen azt adja vissza, amit a termék valójában tartalmaz.

Share

77 hozzászólás

 • Tibor
  Errol a regi vicc jut eszembe: csigapastetomot szolgal fel a pincer, kerdezi a vendeg, hogy de tenyleg igazi csiga? Tenyleg. De uram, magunk kozott, vallja mar be, csak csiga van benne? Hat, tudja az az igazsag hogy lohussal keverjuk. Milyen aranyban? 1:1 aranyban, egy csiga, egy lo.
 • Odiepapa
  Rengeteg felesleges cukrot viszünk be ezekkel a gyümölcsnek látszó folyadékkal. Igyunk helyette vizet és az úszógumi is kisebb lesz a derekunk körül. Ha már ízre vágyunk, akkor irány a zöldséges!
  Mondjuk manapság már aranyárban vannak a zöldségek, gyümölcsök is, de még mindig úgy vagyok vele, hogy inkább a zöldségesnek adom a fizumat, mintsem az orvosnak és a gyógyszergyáraknak…
 • Marci
  Alapvetően nem kell ilyen cukros szarokat inni és meg van oldva a probléma. Ettől lesz az ember cukorbeteg, rákos, kap szívrohamot, stb…
 • Mikorka Kálmán, okleveles duguláselhárító kisiparos
  Csak egyetérteni lehet az elvvel, hogy mindig jól nézzük meg, mit (v)eszünk.

  Már a megnevezés is árulkodó sok esetben. A Magyar Élelmiszerkönyv (elérhető a neten) szabályozza, hogy bizonyos nevű termékek mit tartalmazhatnak. Így pl.

  · gyümölcslevek, amelyek 100 %-ban gyümölcsből nyert italok,
  · gyümölcsnektárok, amelyek gyümölcslé tartalma 25 – 50 % között változik,
  · gyümölcsitalok, amelyek gyümölcslé tartalma legalább 12%
  · üdítőitalok, amelyek gyümölcslé tartalma kevesebb, mint 12 %

  Az egyes összetevők pontos arányának feltüntetését jogszabály nem írja elő. A hatóság ellenőrzi a címkék megfelelőségét és megbünteti a szabályszegő vállalkozásokat.

 • olyan feri
  Az ívólé az az a lé, amiben a halak ívnak?
 • Meister
  Ez, hogy a paradicsom olcsó alapanyag, annyira igaz, hogy ha pl. veszel sima paradicsompürét (a kicsit) gombokért, akkor abból fél liter finom paradicsomlé készíthető. 60-80 forintért. Míg dobozban a paradicsomlé 380 körül van literje. Ráadás, a konzerv eláll évekig, a paradicsomlé felbontás után csak 3 napig, így ha elég fél liter, akkor jobban jársz.
  Plusz a kész paradicsomlét is ízesít az amber még borssal, stb, szóval meló is ugyanannyi van vele. 🙂
 • parizer józsi aki nem adakozik
  Régen nagy gyümölcsleves voltam, de leszoktam róla – valahogy a legtöbbtől elromlott a gyomrom. Hát igen egyébként, itt az ízt adják el, nem feltétlen a gyümölcstartalmat. Persze a valóban frissen facsart gyümölcslé gyorsan megromlik, ráadásul rengeteg gyümölcs kell hozzá, hogy tisztes mennyiség legyen, így ezeket jól el lehet adni.

  Egy misét egyébként a szénsavas üdítőitalok, különösen az ízesített ásványvizek is megérnek. Kolléganőim rettentő tudatosan veszik nap mint nap 1.5 literjével, átlátszó víz enyhe gyümölcsízzel, csak egészséges lehet. Megnéztem, több cukor van benne, mint a kölában 🙂

 • Warrior
  Fogyasztóvédelem és élelmiszerkönyv, elég nagy a felelősségük. A képek és az összetevők bizonyítják, milyen hatékony és fogyasztóbarát a szabályozás. Azzal együtt, hogy a nagy többség tud írni és olvasni, tehát a lehetőség adott, hogy megnézze, mit is tenne épp a kosarába, szerintem ezek a “csúsztatások” kimerítik a megtévesztés fogalmát (hétköznapi szóhasználatban mindenképp, jogászok kíméljenek 🙂 )
  Kdvencem a Fütyülős, pl. a barack, amit az emberek 95-100%-a olcsóbb pálinkának gondol, mert ugye a pálinkák közé van kitéve mindenhol, és 95-100%-uk téved. Pár évvel ezelőtt teljesen véletlenül olvastam el az összetevőket, ami között megtalálható a vodka, némi aroma, még pár dolog, végül pedig 1% (!) barackpálinka. Szerintem ez egy csöppecskét lehúzás… Elismerem, nincs ráírva, hogy pálinka, szeszes ital a lelkem, összetevők feltüntetve, tehát a jogszabály betartása pipa 🙂
 • Harvy
  Ivólevek mellett kitűnő példa még a csökkentett zsírtartalmú ételek (pl joghurt), amikor a zsírt simán cukorral helyettesítik az emberek úgy is azt hiszik alapvetően hogy a zsírtól lesznek zsírosak 😀
 • walaki
  Kb 1 hónapja vettem egy szódásszifont, természetesen a hagyományos, 1 literest, mert ez a legolcsóbb és legegyszerűbb is. (kb 30-35 Ft-ra jön ki egy liter szóda).
  Ez sokkal jobban bejött, mint számítottam, azóta se szésavas ásványvizet, se cukros üdítőt nem veszek.

  Auchanban, a lédig részen lehet kapni mentát, hibiszkuszt. Ebből készítek sűrítményt (menta bírja a forró vizet, de le kell fedni, hibiszkusznál visszahűtendő a víz a C vitam miatt).
  Esetleg, néha édesítő is megy bele (Stevia levél).
  Ez a szörp akár 1 hónapig is eláll a hűtőben, cukor tartalma nulla (és édesítő nélkül is kiváló), és szódával isteni.
  Vagy: patikában lehet kapni Gránátalma levet (100%)-os, ez szódával higítva is nagyszerű.
  Vagy: tömény, jó minőségű citromlével ízesítve (nem sokkal, mert a szénsav és a citromlé is sav)

 • Garbo
  Ha már nem akar valaki préselni, akkor vegyen 100% frissen préselt, nem vegyes levet.
  Aldi: 370/liter, akcióban 260. Spar: akcióban 400 a vörösszőlő must.
  Azt pedig fel lehet vizezni annyira, hogy elérje az egyéb levek százalékarányát. Ennyi a nagy trükk.

  VISZONT. A legnagyobb hiba az az, hogy elhisszük: a gyümölcslé egészséges. Nem az. Mivel a természetes rosttartalom nélkül jut a szervezetbe, azonnal elkezd felszívódni, és akkora lökést ad a hasnyálmirigynek, mint egy tábla tejcsokoládé. Tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy legalább 3-4-szeresére higítva isszuk, kizárólag a frissen préselteket, lehetőleg zöldséggel keverve, smoothie-ként. (Turmixgépbe fél banán, egy marék bármilyen zöld levél a káposztától a spenótig, avokádóig, 4 dl víz, plusz 1-2 zöldség, gyümölcs. Rostos, finom, édes, zöld smoothie. Vacsora helyett (!!) és nem mellé 🙂 )

 • NAR
  Hol vannak ezek a 400+ forintos löttyök? 230 forintért lehet kapni 100%-os, hozzáadott cukor nélküli almalét…

  Egyébként múltkor néztem fahéjas almás Nestea-t, azt hiszem, az almalé mennyisége is 1% alatt volt, fahéjt talán csak nyomokban tartalmazott…

 • doboz
  OFF
  “abba_ sincs több kalória”
  Tegyél már be, légy szíves, egy ‘n’ betűt oda, ez szóban is zavaró, de írásban még inkább!
  Köszönöm.
 • Guest
  Üdv!

  Nem vagyok híve ezeknek a cukros löttyöknek, még ha ingyen adják, akkor sem. Mi a téli szezonban narancsot veszünk és frissen facsarva isszuk. Nem kerül sokkal többe, mint ezek a dobozos levek, és nincs hozzáadott cukor. Ráadásul tényleg finom is.

 • Levente
  “Egyszer egy művelt felnőttekből álló társaságban szóba került az a tény, hogy a mai magyar beszélt nyelvben a -ban/-ben rag (a továbbiakban röviden -bAn) végéről gyakran hiányzik a mássalhangzó. Ezt a hírt a társaság tagjai elképedve hallgatták, többen kétkedve hümmögettek. Egyikük vehemensen kikelt az -n védelmében, mondván, hogy ezt legfeljebb a slendriánul beszélő emberek hagyják el, ő például soha. Rögtön példát is akart hozni:
  – Mondjuk, abba a mondatba, hogy…
  Érvelése csupán eddig tartott, hisz a végződésekre most tudatosan fülelő társaság nevetése belé fojtotta a szót.”

  Folyt: nyest.hu/hirek/itt-az-n-hol-az-n

 • antenna
  Az almáról eszembe jutott, hogy a cukrászok meg előszeretettel használnak tököt, mert jó kitöltőanyag és azt is lehet mindenfélével ízesíteni.
 • Mate12345
  Korrekt cikk, jó itt néha ilyeneket is olvasni a pénzügyek mellett. (Azok is érdekesek, de néha jó a változatosság és igaz, hogy nem csak a pénzügyek terén kell tudatosnak lenni.) Csak két dolog:
  A sűrítménnyel mi a gond? A gyártás elején kiveszik a vizet, a végén hozzáadják. Nem ismerem a pontos technológiát mögötte, de tudtommal a vitamintartalma sem csökken, mert a hőre bomló anyagokat előtte kémiailag eltávolítják, majd később hozzáadják. Rosszul hangzik, de az eredmény kémiailag tényleg gyümölcslé, a szervezetet meg nem igazán érdekli a gyártástechnológia.

  Nekem baj van a gyomrommal, nagyon savas vagyok. Úgy hét éve rá voltam kattanva a Sió Prémium baracklevekre. Tényleg olyan volt, mint a barack és akkor még meggyőzött a kép a tartalom helyett. (Mivel prémium és drága, ebben tuti, hogy tényleg csak barack meg max egy kis tartósító van.) Belekerült egy kis időbe, …

 • Mate12345
  …mire összekötöttem, hogy a baracklé után gyakrabban kell savlekötőt szednem, mint egyébként. Akkor néztem meg az összetevőlistát és azóta nem vettem olyant. A tanulságot mindenki vonja le maga. (Még azért annyit, hogy nyáron kilószám eszem a barackot, attól semmi bajom.)
 • Handalamandala
  Én továbbra is kartonszám veszem az akciós 100%-os LIDL almalevet. 🙂 Almafröccsnek kiváló alapanyag. 🙂
 • TamasB
  Én sem vagyok a híve ezeknek a cukros löttyöknek, víz, frissen facsart lé gyümölcsből vagy saját készítésű szörp sokkal inkább. Persze, tudom, senkinek sincs másfél órája, hogy megfőzze a szörpöt, ami 1-2 hónapig jó utána 🙂
  Ha már mindenáron venni akar valaki, akkor a legtöbb áruházban kapható a hűtőpultoknál a tényleg préselt, tartósítószermentes, nem koncentrátumból visszahígitott narancslé, az ára is 500-800 forint literenként.
  Egyébként a cikk mondanivalójábal egyetértek, nagyon meg kell nézni, mit vesz az ember, elolvasni a címkéket. Ezért is szoktam le a felvágottakról, bolti tormáról és egyéb szemetekről…
 • Aleksandr
  Régóta eszembe sem jut már ilyen-olyan gyümölcslének nevezett ivóleveket vásárolni otthonra. Maximum ha vendégség és gyereksereg várható. Citrom+víz mindenre elegendő. Egészséges és én speciel nem is tudom megunni. Feldobva lime-al, mentalevéllel meg pláne nem. Az árakról nem is beszélve.
 • whave
  tudom, hogy nyelvtannacinak lenni nem szep, meg en se hasznalok ekezetet, de az ivole rovid i, hosszu í-vel valami olyan folyadekot juttat eszembe, amiben halakat szaporitanak 😉 de latom a cikk vegere mar Te is roviddel irtad.
 • Ábi
  Sajnos igaz, de a fogyasztóvédelem sosem fog lépni de meg is lehet őket érteni, muszáj elhinnünk, hogy ezek egészséges ételek mert a világ túlnépesedett és már szerintem képtelenség lenne mindenki asztalára bio és egészséges ételeket tenni
  Szerintem a világ eper készlete nem fedezné a mai napon forgalomban lévő eperjoghurtokhoz “szükséges” eper 2%-át sem
 • Joy
  A képek hamis illúziót keltő összeállítása nekem is böki a csőrömet.
  Ha az összetételnél előírás, hogy a legnagyobb arányúval kell kezdeni és a legkisebb felé haladva kell őket felsorolni, akkor a képekre miért hagyják, hogy sokakat megtévesszenek??
  (Ráadásul sajnos sokan a betűket el sem olvassák, csak ránéznek és már teszik is a kosárba…)
  Továbbmegyek, a hozzáadott cukor mennyiségét is kötelezően rárajzoltatnám a dobozra, természetesen összetevő-arányos ábrával.
 • Kiszamolo
  Megnézem már hol írtam hosszú í-vel, ha már ennyien ki vannak akadva. Mentségemre, éjfélhez közel volt már.
 • Kiszamolo
  Na, mindkét hosszú í-t javítottam, visszaállhat a világ békéje.
 • Akarki
  Minden tiszteletem a munkásságod illetően, de ebben az írásodban olyan területre tévedtél, ahol nem mozogsz otthonosan. A gyümölcslé-sűrítmények és velők, miegyebek gyártástechnológiája hajszálnyit összetettebb az általad vázolt “sokáig főzzük”-nél. Akit érdekel az akár utána is nézhet.
  Pl. ezért is olcsóbb teszem azt a szállítása (tűzön, vízen, levegőben) az ananász és egyéb egzotikus löttyöknek. Mert csak az aromadús koncentrátum utazik, a H2O meg itt is H2O…
  A cukortaralom sem feltétlen és kizárólagosan hozzáadott cukor. A gyümölcs is tartalmazhat bőven… a lének szánt gyümölcsök amúgy is érettebb fázisban kerülnek feldolgozásra.
  Az alma-mangó -maracuja sem túl jó példa, hiszen a dobozon is pont ez az összetétel szerepel….
 • Kiszamolo
  Akarki, zsenge ifjú koromban gyümölcslé sűrítményeket árultam az izraeli Ganirnak, eladtam pár hordó sűrítményt és megfordultam pár gyártó cégnél…

  Nem véletlen, hogy pont erről írtam és nem a ropikról.

  Igen, van például fagyasztásos szárítás is, az sokkal jobb minőség, mint a dzsemmé főzés, csak sokkal drágább is, plusz a szállítás is több, nem is nagyon használják. Én egyszer sem adtam el olyat, mert túl drága.

  De ha érdekel, kérdezz nyugodtan, miért fontos a brix szám a sűrítménynél, vagy a brix/acid ratio, mikor lesz savasabb a narancs, a korai vagy a kései szüretnél, mennyibe kerül egy tonna pulp. Honnan érdemes mangót venni és honnan banánpürét. Miért olyan nagy cucc, ha a banánpüré “seeded” vagy ha nem tesznek bele aszkorbinsavat, ami azért kellene, hogy ne barnuljon. (Lásd még C vitamin)

  Senki nem mondta, hogy 100% ivólénél lenne hozzáadott cukor, de attól még 120 gramm tömény cukornak megfelelő mennyiség van benne.

 • Garbo

  Az “epres”joghurtok színezéke egy bizonyos tetűfajta váladéka.

 • Tibor
  : Kiveve ha most az Ivole egyeseknek egy Ivo nevu ferfiember unalmaban vegzett tevekenysegenek mellektermeket juttatja majd eszebe…
 • doboz
  “Kiszamolo: Na, mindkét hosszú í-t javítottam, visszaállhat a világ békéje.”

  Akkor már csak azt a nyamvadt ‘n’ betűt kellene beírnod…

 • Pompi
  Vááá, biztos voltam, h senki nem iszik ilyen gyümölcslét, max frissen csavartat.
  Handalamandala, bírom, h legalább te bevallom, h nem vagy tökéletes :-).
  És igen, én is el szoktam csábulni, néha még kólára is…
 • Akarki
  Nyilván nem foglak a saját blogodon győzködni, itt te vagy az ász. Azért fuss neki újra. Ha vákum alatt , alacsony hőfokon (nem liofilizálva, elszublimáltatva a vizet) bepároljuk a levet, az miért is baj? A beltartalmi értékéből vajon mit von le? Minden benne van, ami az eredeti gyümölcsben, az aromákat is visszanyerik az elpárologtatott vízből. Ami C-vitamin odaveszik, azt meg tetszőleges mértékben visszapótolhatják. Nem olyan ördögtől való dolog ez, sőt, te is ügynököltél vele…
  Valaki említette a problémáját a svas gyümölcsleveket illetően… No, nekem az Aldi két (három) frissen préselt, a hűtőpultban tárol narancsleveivel (vér és normál illetve málnával felütött 100%-os) soha semmi problémám nem volt. Jó minőségűek és éjfélkor felébredve is iható, nem okoz problémát. A Lidl-é viszont….
  Az albi löttyei is egész emberiek (a fekete ribizli nagyon király, a müllerben sokféle kapható
 • Akarki
  a tudatosvasarlo.hu-n amúgy elég sok cikket szenteltek a narancsleveknek, van összehasonlító teszt is.
 • Warrior

  Egyre többen egyáltalán nem isznak ilyeneket, és még többen vannak, akik csak vendégek érkezésekor bontanak ki pár üveg szénsavas üdítőt és gyümölcslét. Én is az utóbbiak közé tartozom.
  Leggyakrabban vizet iszom, vagy bolti szörpöt csapvízzel jól higítva, de mindig van otthon egy-egy üveg kóla és gyömbér, mezei bolti 100%-os narancslé és almalé, meg még pár íz, ha beesne valaki. Nagy melegben néha összetöltök egy liter 25-50%-os baracklét 1,5 l szénsavas ásványvízzel, szeretem, jól is esik, de nem rendszeres. A kólát is elhagytam már vagy 6 éve, kb. havonta egyszer veszek fél litert, pedig kifejezetten szeretem.
  Viszont elhiheted, a kollégáim közül, akik naponta kólát, narancslét isznak, sajnos marha kevesen lehetnek a blog olvasói között. Különösen a kommentelők főleg tudatosan élő emberek, akiknek a pénzügyei mellett egyéb fogyasztásuk is inkább “egészséges”.
 • Kiszamolo
  Akarki, ki mondta, hogy olyan kár. Azért egyszer kostolj meg egy frissen préselt ivólevet, egy nem sűrítményből meg egy sűrítményből készültet. Egyből észreveszed a különbséget.

  A sűrítményben is rengeteg fajta van, akár négyszeres árszorzó is lehet egy-egy “100%-os” gyümölcslé között.

  Ugye azért azt nem állítod, hogy ha mindent pótolni kell (aroma, vitamin, miegyéb), mert elvitte a cica a sűrítés közben, akkor az ugyanolyan, mint egy olyan, ami nem esett át ilyenen.

  Nyilván nem és nyilván nem véletlenül sokkal drágább az, ami nem sűrítményből készült és nem állt másfél évig tartályokban.

 • Átvernek a reklámmal
  > Igen, 88% alma, 8% mangóvelő és 4% maracuja… …..hogy az összetevők ismeretében is még jó vételnek tűnik-e az adott termék

  Nofene, a Biblia tiltja a gyümölcsléfogyasztást, vagy mi? Ha én maracuját akarok inni, akkor hogy döntsem el, jó vétel-e, ha egyszer csak ez van (a maracuja leve önmagában ihatatlan, nekem legalábbis az).

  Várom a folytatást az étlappal, ahol válasszuk mindig a legolcsóbbat, mert várhatóan azon a legkisebb a haszonkulcs, tehát az tűnik a legjobb vételnek.

 • Kiszamolo
  Mi van? Remélem legalább te érted, mit írtál.
 • István Szilárd
  “Teljes értékű pillanatok a nap bármely szakában” írtják az nagyon egészséges Nesquik kakaóporról. Meg a D+C+ egyéb más vitaminjelölések is nagy betűkkel szerepelnek a csomagoláson. Az más kérdés, hogy egy gyerek napi adagjához 125 dkg-ot kellene belőle megennie. És akkor már a bevitt cukor mennyisége 100 dkg körüli. Nagyon egészséges, tényleg!
 • Handalamandala

  ” Ha én maracuját akarok inni,… …(a maracuja leve önmagában ihatatlan, nekem legalábbis az)”

  Én is szívesen megkóstolnám a vasbetonszörpöt, csak önmagában ihatatlan, nekem legalábbis az. 😀

 • Garbo

  A mindennapi italok tekintetében végtelenül minimalista az ízlésem: vizet iszom. 🙂 Ráadásul csapvizet (a város ezen pontján nagyon tiszta és jóízű), mert nem oltja más a szomjam. Minden egyéb maximum, mint nass jöhet szóba, de akkor is iszom utána egy pohár vizet.
  Cserébe drága kávét iszom, és drága alkoholokat.
 • Átvernek a reklámmal
  Értem, mit írtam.

  > Igen, 88% alma, 8% mangóvelő és 4% maracuja. Vagyis megint csak almalét veszünk jó drágán.

  A sima almalevet ebben a csomagolásban pontosan ugyanannyiért veszed, mint a fenti keveréket, annak a felára konkrétan nulla forint, a hipszterkiszerelést fizettetik meg veled, nem a beltartalmat. És van egy sanda gyanúm, hogy ez a többire is igaz.

  Vannak rohadt drága szmötyik, ott esetleg lehet helye az érvelésnek, de azt a lakosság töredéke fogyasztja.

  De nem is ez a baj az írással, hanem az, hogy vajon a 120 Ft/l-es, 12%-os almalé az jó vétel?

 • Kiszamolo
  Nem tudom, annyi-e a sima alma, ha igen, marha drága, mert 350 forint körül van az ára a 3 literes kiszerelésben, ekkorában nem volt, vagy nem itt tartják.

  Ha egy lenne az ára, akkor tényleg mindegy, de akkor meg az a kegyetlen drága.

 • dreamworks
  Én marha nagy kóla és gyümölcslé fogyasztó voltam 5-6 évig. Napi 2-3-4 liter lement, vizet nem ittam, mert nem szerettem. 6 év alatt 86kg-ról 129-re híztam. 3 hónapja vettem egy víztisztót, és 2 hónapja már csak vizet iszom (4-5 l naponta), valamint a kajára is odafigyelek. Most vagyok 121 kg, és százszor jobb a közérzetem. Pedig mikor elhagytam a cukros üdítőket a 4-5. napon iszonyatosan fájt a fejem és “elvonási tüneteim” voltak. Most meg áldom a sorsot, hogy volt erőm kitartani. Pedig most is kívánom a cukrosakat, de félek meginni, mert nem akarok visszaesni.
 • Kiszamolo
  há, itt vagyok a Sparban, 40 forinttal drágább az almánál. 🙂
 • almastaska
  Sose fogom megérteni ez miért nem bűncselekmény? Ez konkrétan csalás. Legalábbis az én világképem szerint… Persze tudom a jogászok bármit meg tudnak magyarázni még azt is, hogy egy tömeggyilkos hogy kaphat kártérítést…. De ténleg miért forgalmazhatnak ilyet a cégek? Miért nem lehet az ilyen feliratozást betiltani?
 • Spidy
  Libamájpástétom libamáj tartalma: 0.01%
  Azaz 0.0001 része libamáj.

  Szeretem a Lidl dolgokat, de ezen kiakadtam. Remélem, már kivonták.

 • anarhista pista
  “nem iszom vizet, mióta megtudtam, hogy a halak szexelnek benne”
 • Onshore
  A legnépszerűbb tavalyi cikk a témában:
  “Azt hiszi, a narancslének a narancstól van olyan jó íze? Hahahahaha!”
  index.hu/tudomany/til/2015/03/01/azt_hiszi_a_narancslenek_a_narancstol_van_olyan_jo_ize_hahahahaha/

  Ami meg a pontos arányokat illeti, természetes, hogy nem kötelező feltüntetni, a Coca Cola-t se kérheted számon, hogy miért nem teszi közzé a dollármilliárdokat érő szupertitkos összetevőit, az arányokat meg pláne nem…

 • Laya


  ez a nettó materialista hozzáállás. Nektek az ember is csak víz, zsír, hús egy bőrkabátban? Emitt szét szedem, amott össze rakom és “voilá”! Öntsél egy kis vizet a múmiára! És lőn, nem lesz belőle ember újra. De még egy valamirevaló holttest sem. Imígyen nem lesz már sohasem gyümölcslé a koncentrátumból vagy lekvárból. Elárulom van még egy titkos összetevő is. A lélek. Ami minden élőben megtalálható. Ezért él.
  Igazából a legjobb az lenne ha mindent legelnénk mi is, mint (eredetileg) az állatok, attól frissebb nincs. Már az is más, ha beviszed az epret a konyhába megmosni. Máris nem élő. Ti vagytok akik az élelmiszaripar boszorkánykonyhájának löttyeit, kotyvalékait vígan fogyasztjátok. Tegyétek. De ne csodálkozzatok ha baj lesz!
  Üdv: Frank Einstein