Cégalapítás Romániában

Írtam már arról, hogy Romániában a siker útját az adók csökkentésében látják. Amikor levitték először a pékáruk áfáját 9%-ra, csodák-csodájára több adó folyt be ebből az árucsoportból, mint a magasabb adókulcs mellett. (Cikk: Mindeközben Romániában)

Itt nem álltak meg, csökkentették a többi áfát is és a vállalkozások adóterheit is.

Annyira jól sikerült a csökkentés, hogy a 100.000 euró (31 millió forint) éves árbevétel alatti cégek csak 3% adót fizetnek, igaz azt a forgalom után. Erre már semmi más nem jön rá, csak az 5% osztalékadó, de ez csak a nyereségből valamint jövőre 5,5% EHO, de annak mértéke is maximalizálva van évi 500 lej-ig. (Ez utóbbi mértéke még nem biztos, mert idén nem kell fizetni, csak jövőre.)

Ha sokallod a 3% adót, azt is lehet csökkenteni, ha van bejelentett alkalmazottad (mert egyébként az sem elvárás).

Áfát csak akkor kell fizetni, ha évi 220 ezer lej (15,2 millió forint) feletti a forgalmad. Alapesetben addig áfamentes vagy. Az áfakulcs 20%.

Ha év közben átléped a 100.000 eurós bevételt, vagy 9-nél több alkalmazottad lesz, akkor átalakulsz normál céggé, ott az adókulcs 16% cégadó (de azt már csak a nyereségből),  5% osztalékadó plusz jövő évtől 5,5%, de maximum x lej egészségügyi hozzájárulás, azaz EHO.

Egyéb adó alapesetben nincs.

A kft. alaptőkéje 200 lej (14 ezer forint), a cégalapítás költsége kb. 1.000 lej (70 ezer forint)

A könyvelés a legegyszerűbb cégeknél havi 150 lej (10,5 ezer forint), ez megy fel, ha nagyobb vagy bonyolultabb cégről van szó.

Történelmi okokból mindent el tudsz magyarul intézni.

Marosvásárhelyen jó könyvelő Orbán Marika, a mobilszáma +40746245789.

Update: 2020-ban az aktuális számok az alábbiak:

Maximum éves árbevétel 3% adóhoz = 1 millió euró. Ezt továbbra is a forgalom után kell fizetni.
3% adó csökkenthető 1%-ra, ha van legalább 1 alkalmazott. Osztalékadó maradt 5%.
Ha az osztalék összesen több mint 26 760 lej, akkor kell évi 2 676 lej fizetni egészségügyi biztosításra. Osztalékjövedelem után nem kell jövedelemadót vagy más járulékokat fizetni.

ÁFA 19% de vannak más kulcsok is bizonyos termékekre. ÁFA mentesség maximuma most az évi 88 500 euró éves forgalom.

Amire vigyázz: ha Magyarországról Magyarországra nyújtasz szolgáltatást egy magyar tulajdonú román cégen keresztül, a magyar adóhivatal esetleg megállapítja, hogy csak adóelkerülés miatt van romániai céged és nagyon csúnyán megbüntet. Úgyhogy erre ne használd.

Ha a cégvezetés Magyarországról valósul meg, abból is lehet problémád.

Ha Magyarországon van az adóilletőséged (leegyszerűsítve itt élsz), akkor a román céged után idehaza kell osztalékot fizetned a magyar kulcsok alapján.

Tehát vannak buktatók szép számmal, beszélj egy nemzetközi adózásban is jártas adótanácsadóval, mielőtt fejjel mész a falnak az alacsonyabb adók miatt.

(Kezdésnek néhány cikk: Hol vagy otthon? Külföldi cégalapítás)

 

Share

18 hozzászólás

 • Zsolt
  Biztos csak elgépelés, de így furcsa:
  “… A könyvelés a legegyszerűbb cégeknél havi 150 euró (10,5 ezer forint), ez megy fel, ha nagyobb vagy bonyolultabb cégről van szó” Vagy nem 150 EUR, vagy nem 10.500 Ft 🙂
 • Kiszamolo
  150 lej, de már javítottam.
 • S.E.
  Van az a mondás, hogy a kevesebb több. Értsd: kisebb adó -> nagyobb adóbevétel. Ez valamiért a mi nagyon okos vezetőinknek nem esett még le. Továbba a bürokrácia csökkentésével is óriási engedményt lehetne tenni a cégek felé, akik ezáltal jobban tudnának a főtevékenyégükre koncentrálni.
  Na de nem kezdek el politizálni, mert ezen a blogon nem erről van szó. Mindenesetre az szépen látszik, hogy nálunk is csak a szándék (meg talán a hozzáértés) hiányzik. Ha a lesajnált Románia ilyen simán beelőz minket, az az ő ügyességük elismerése mellett leginkább a mi szégyenünk.
 • Bence
  A román Kft. alaptőkéje tényleg csak 14.000 Ft? Akkor nálunk miért jó, hogy felemelték 3 millió Ft-ra? Nehogy túl könnyű legyen vállalkozni?

  Nálunk az adók számát lehetne csökkenteni, mert sok adónem van, de a legtöbbjük alig hoz bevételt:

  kamaraonline.hu/cikk/nagy-szam-60-adofajta-letezik-ma-magyarorszagon

  “Jelenleg 60 adófajta létezik Magyarországon. Az általános forgalmi adó (áfa) 25 százalékban, a személyi jövedelemadó pedig 13 százalékban járul hozzá a központi adóbevételekhez, ugyanakkor az adók döntő többsége 1 százaléknál kisebb mértékű bevételt generál. “

 • Laya
  Aki lát valahol egy jó megoldást, és nem utánozza le, hanem ragaszkodik a saját, bizonyítottan hibás elképzeléséhez, az HÜLYE. Ilyen a mi országunk vezetése.
  Minek az ÁFÁ-ját tervezik csökkenteni? Az internetét bammeg! Mert az olyan durvára fontos létszükséglet… No komment!
  De talán kezdenek már megébredni, mert mintha hallottam volna, hogy a tejtermékekét is csökkenteni akarják.
  (Persze le merem fogadni, hogy sertés ágazat, az építőanyag forgalmazás, és a tejecske biznisz jelentős része is (a földről nem is beszélve) már mind kormányközeli kezekben van)
 • tamás
  Ti tudtok továbbra is úgy vásárolni eBay-ről paypalon keresztül, hogy a váltást nem a paypal, hanem a kártya kibocsátó végzi?
  Én most vásároltam, mindent ugyanúgy csináltam mint eddig és lehúzott extra 4%-kal. Rajta is van az e-mailes számlán az előtte soha nem látott, from amount, to amount, exchange rate sosrok is…
 • Hudi
  :

  Hét elején vásároltam (eBay+hozzáadott kártya Paypal-on keresztül) : +(~)5 kattintás, de megéri.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Én tudok, meg is jegyzi a beállítást és az első átállítás után mindig dollárban terhel.
 • Robek
  En ennel kenyelmesebb vagyok, intezze az id××ler.hu, a papirmunkaval egyutt.

 • Zoli
  Akkor most ebben a példában hogy lenne, hol és mennyit kellene adózni?
  Vagyok én egy magyar Kft egyik tulajdonosa, mellesleg nem ügyvezetőként bejelentett alkalmazottja. Melózok szorgalmasan, de úgy érzem műanyag kanál webshopot nyitok magyar, szlovák és román webes domaineken. A kanalat itthon veszem meg, egy magyar cégtől, számlázni viszont a román és szlovák ügyfeleknek a román cégből (ron és eur) szeretnék. Ilyenkor hol és mennyi adót fizetek?
 • Kiszamolo
  Zoli,

  Ha nem akarod, hogy fogást találjanak rajtad:

  – kell valami okának lenni, hogy miért van román, szlovák céged. Erre tökéletes, ha van egy helyi kisebbségi tulajdonos, akinek az a dolga, hogy üzletet szerezzen, ezért adsz neki 15%-ot mondjuk.

  – mivel itthon élsz, az osztalékadót itthon kell megfizetned. A cég kint leadózza a 3%-ot, de utána itthon kell adóznod a felvett osztalék után 15% plusz EHO-t. (Vagy kint adózol és itthon még befizeted a különbséget.)

  – az ügyvezetést a kinti, román cégtag végezze.

 • laci.bp

  Lépj be a pay-pal fiókodba, ott van lehetőség átállítani a fizetési módot, ha elakadsz az interneten találsz leírást az átállítás pontos menetéről (van magyar internetes fórum is ahol tudnak segíteni).
  Tényleg csak pár kattintás, megéri 🙂

 • Hudi

  Mindig dollárban ? Fura. Nekem GBP, AUD, CAD meg persze általában USD is jön.

  Nekem a (jun 11-en vett) 2,2 GBP-es cuccot -amit persze az eBay a (belépés mentes) keresgélés során dollárban rangsorolt- a Paypal 913 HUF-ért vette volna meg, de bankon keresztül 872 HUF-os zárolási (és a végén 864 HUF-os könyvelési) árba került.

 • jurta
  Marikának lesz egy olyan jó hónapja, mint legutóbb a BAGázsnak. 🙂
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Mindig az eladó által megjelölt pénznemben. Esetemben ez legtöbbször dollár. A lényeg, hogy a forintra váltást a kártyakibocsátó végzni, nem a Paypal. Az Other Conversion Options választásával érhető ez el.
 • Nagy Vonalakban
  Hajrá Magyarok!
 • Andre
  Itt azert nem csak egy Art 2 (1)-es NAV megallapitastol kell tartani, hanem attol is hogy ha a ceg roman de az ugyvezetes es minden magyar akkor akkor is telephely keletkezik magyarorszagon ha nem telephel koteles a tevekenyseg ami rogton magyar taot jelent a bevetel alapjan, sot ha nem figyel oda az ember még áfa telephelyet is letrehozhat. Azt nehezebb de nem lehetetlen es az afanal is gyakran jon a rendeltetesellenes joggyakorlas miatt a buntetes.

  Javaslom ezeket a dolgokat alaposan megfontolni.

 • antenna
  Úgy látszik, széles az olvasótábor. Vajon a NAV megkérdezi-e, hogy miért nem Magyarországra települt a cég…

  index.hu/kultur/media/2016/07/05/andy_vajna_nem_itthon_adozik_tevei_utan/