Cégalapítás Romániában

2016-06-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Írtam már arról, hogy Romániában a siker útját az adók csökkentésében látják. Amikor levitték először a pékáruk áfáját 9%-ra, csodák-csodájára több adó folyt be ebből az árucsoportból, mint a magasabb adókulcs mellett. (Cikk: Mindeközben Romániában)

Itt nem álltak meg, csökkentették a többi áfát is és a vállalkozások adóterheit is.

Annyira jól sikerült a csökkentés, hogy a 100.000 euró (31 millió forint) éves árbevétel alatti cégek csak 3% adót fizetnek, igaz azt a forgalom után. Erre már semmi más nem jön rá, csak az 5% osztalékadó, de ez csak a nyereségből valamint jövőre 5,5% EHO, de annak mértéke is maximalizálva van évi 500 lej-ig. (Ez utóbbi mértéke még nem biztos, mert idén nem kell fizetni, csak jövőre.)

Ha sokallod a 3% adót, azt is lehet csökkenteni, ha van bejelentett alkalmazottad (mert egyébként az sem elvárás).

Áfát csak akkor kell fizetni, ha évi 220 ezer lej (15,2 millió forint) feletti a forgalmad. Alapesetben addig áfamentes vagy. Az áfakulcs 20%.

Ha év közben átléped a 100.000 eurós bevételt, vagy 9-nél több alkalmazottad lesz, akkor átalakulsz normál céggé, ott az adókulcs 16% cégadó (de azt már csak a nyereségből),  5% osztalékadó plusz jövő évtől 5,5%, de maximum x lej egészségügyi hozzájárulás, azaz EHO.

Egyéb adó alapesetben nincs.

A kft. alaptőkéje 200 lej (14 ezer forint), a cégalapítás költsége kb. 1.000 lej (70 ezer forint)

A könyvelés a legegyszerűbb cégeknél havi 150 lej (10,5 ezer forint), ez megy fel, ha nagyobb vagy bonyolultabb cégről van szó.

Történelmi okokból mindent el tudsz magyarul intézni.

Marosvásárhelyen jó könyvelő Orbán Marika, a mobilszáma +40746245789.

Update: 2020-ban az aktuális számok az alábbiak:

Maximum éves árbevétel 3% adóhoz = 1 millió euró. Ezt továbbra is a forgalom után kell fizetni.
3% adó csökkenthető 1%-ra, ha van legalább 1 alkalmazott. Osztalékadó maradt 5%.
Ha az osztalék összesen több mint 26 760 lej, akkor kell évi 2 676 lej fizetni egészségügyi biztosításra. Osztalékjövedelem után nem kell jövedelemadót vagy más járulékokat fizetni.

ÁFA 19% de vannak más kulcsok is bizonyos termékekre. ÁFA mentesség maximuma most az évi 88 500 euró éves forgalom.

Amire vigyázz: ha Magyarországról Magyarországra nyújtasz szolgáltatást egy magyar tulajdonú román cégen keresztül, a magyar adóhivatal esetleg megállapítja, hogy csak adóelkerülés miatt van romániai céged és nagyon csúnyán megbüntet. Úgyhogy erre ne használd.

Ha a cégvezetés Magyarországról valósul meg, abból is lehet problémád.

Ha Magyarországon van az adóilletőséged (leegyszerűsítve itt élsz), akkor a román céged után idehaza kell osztalékot fizetned a magyar kulcsok alapján.

Tehát vannak buktatók szép számmal, beszélj egy nemzetközi adózásban is jártas adótanácsadóval, mielőtt fejjel mész a falnak az alacsonyabb adók miatt.

(Kezdésnek néhány cikk: Hol vagy otthon? Külföldi cégalapítás)

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram