Utazási biztosítások 2016

Itt a szezon, ezért érdemes átnézni, milyen utasbiztosításokat érdemes kötni indulás előtt és hol mennyiért tudod ezt megtenni.

Azonban előtte néhány alapvetés az utasbiztosítással kapcsolatban:

Érdemes-e kötni utasbiztosítást?

Minden biztosítás olyan, hogy ha nincs rá szükség, akkor ablakon kidobott pénz, egyébként meg anyagi értelemben életmentő lehet. A Viennalife felmérése szerint az utazók 15,4%-ának származott már 30 ezer feletti kára külföldi utazás során.

Mikor és mire érdemes biztosítást kötni? Véleményem szerint ellopott tabletre vagy fényképezőgépre felesleges külön biztosítást kötni, hiszen ha külföldi utazásra van pénzed, egy új tabletre is lesz pénzed, ha véletlenül ellopják. Az se biztos, hogy egy török szállodában majd kihívod a rendőrséget és tolmács segítségével feljelentés teszel, majd a jegyzőkönyvet itthon leadod egy ellopott telefon miatt.

Ugyanígy nem tartom annyira fontosnak a poggyászbiztosítást sem, akinek van 3-500 ezer forintja egy útra, azt talán nem vág haza egy százezres poggyászkár sem.

Azonban esetleges külföldi gyógykezelés többmilliós nagyságrendű is lehet, főleg mondjuk az Egyesült Államokban.

Ez csak az én véleményem, de szerintem egy 15-25 milliós biztosítás baleset vagy betegség esetére elégséges fedezetet nyújt az előforduló károk 99,999%-ára.

– Az Európai Unióban alapból biztosított vagy, de csak a helyi viszonyoknak megfelelően. Ez azt jelenti, hogy ha a helyi lakosnak fizetni kell mondjuk 5% önrészt, akkor neked is. Ha egy kórházi nap 50 euró a helyi lakosnak, akkor neked is annyi lesz. A legtöbb országban például a hegyi mentés díjköteles, egy helikopteres keresés az Unióban egy vagyon tud lenni. Ezt is mérlegeld, mielőtt eldöntöd, hogy akkor kell-e utasbiztosítás az Unión belül vagy sem.

Unióba utazás előtt érdemes kiváltanod az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami 36 hónapig érvényes. Ennek hiányában az ellátást saját zsebből kell kifizetni, amit számla ellenében itthon visszafizetnek. (Kivéve az önrészt.)

eu1_kartya_crop

Nemzetközi egyezmények miatt az alábbi országokban is van biztosításod, de néhány helyen csak sürgős ellátásra vagy jogosult:

– Svájc, Lichtenstein, Szerbia.

– Volt Jugoszlávia egyéb tagországai, Ukrajna, Oroszország

– Jordán Hasemita Királyság, Kuvait, Angolai NK, Irak, Észak-Korea, Kuba, Mongólia.

Győződj meg a biztosításod területi hatályáról.

Az Európára szóló biztosítások egy része nem érvényes például Törökországra, vagy csak annak az európai részére szól, vagyis a népszerű tengerparti hotelekre pont nem. Más biztosításoknál még a Mediterráneumra is érvényes a területi hatály, vagyis akár Egyiptom és Izrael is benne van a biztosított országok között.

Az USÁ-ban nagyon drága az egészségügy, ezért általában oda külön kell kötni biztosítást, vagy csak a legdrágább csomag érvényes oda is. Létezik olyan biztosítás is, ami “Világszerte, kivéve az Egyesült Államok” területi hatállyal bír.

Győződj meg arról, fizet-e a biztosításod arra a tevékenységre, amit folytatni akarsz a nyaralásod alatt.

Nagyszerű, ha kötsz biztosítást, csak kellemetlen, ha pont a búvárkodással, síeléssel, hegymászással, lovaglással vagy vadvízi evezéssel összefüggésben nem fog fizetni, amiért elutazol. Ezért (is) mindig olvasd el a feltételeket. Ki van-e zárva mondjuk a búvárkodás, vagy csak a mélyvízi merülésre nem fog fizetni, stb.

Még idehaza olvasd el, mi a teendőd egy káresemény esetén.

A legtöbb biztosító elég szigorú bejelentési kötelezettséget ír elő, általában a lehető leghamarabb be kell jelentened a kárt, ellenkező esetben nem feltétlen téríti meg a kárt. (Csak egy példa: ha neki kell fizetnie a kórházat, szeretné ő megmondani, hogy hol ápoljanak.)

Ugyanígy az is fontos, hogy egy reptéri poggyászeltűnés vagy szállodai lopás esetén milyen dokumentumokat kell beszerezned.

Egy tragédia esetén aligha fogsz arra gondolni, hogy olvasgasd azt a kis füzetet, amit valószínűleg ki sem vittél magaddal.

Az alábbi telefonszámokat jegyezd fel több helyre: telefonszám, amit ilyenkor hívnod kell, a bankkártyád letiltásának telefonszáma és a helyi magyar nagykövetség telefonszáma.

Általában a legolcsóbb megoldás a bankkártya mellé köthető biztosítás

A legtöbb bank kínál bankkártya mellé kérhető utasbiztosítást. Drágább kártyáknál ez benne is lehet a kártya árában (régebben ez volt a jellemző, most már sajnos gyakran feláras extra), a többi kártyához viszont a legtöbb esetben külön lehet venni ilyen kiegészítő utasbiztosítást.

Ezek a biztosítások egy teljes évre szólnak és általában annyiba kerülnek, mint egy átlagos utasbiztosítás 10-14 napra.

De jön a de. Nézd meg egyrészt, hogy milyen összeghatárig térít. Ha csak 2-3 milliós biztosítás, akkor lehet biztos, hogy egy komolyabb baj esetén túl kevés lesz. A másik, hogy kevés kivétellel csak a bankkártya tulajdonosát védi, a vele együtt utazókat már nem.

Ezért lehet, hogy a család többi tagjára mégis kell külön utasbiztosítás. (Vagy pedig kiegészítő családi biztosítást kell kötni a bankkártya mellé.)

A harmadik szempont, hogy ha csak ezért váltanád ki a bankkártyát, esetleg nyitnál számlát egy másik banknál, akkor ne felejtsd el ezeknek az éves díját is hozzáadni a biztosítás költségeihez. (Természetesen a saját bankodnál ha egyébként is van bankkártyád, akkor ez nem szempont.)

Nézzük, hogy mennyibe kerülne egy 2+2 tagú család 10 napos nyaralása alatti biztosítás Törökországban, Egyiptomban vagy Thaiföldön.)

Vienna Life 30+30 milliós biztosítása, ami Törökországra, Egyiptomra, Izraelre is érvényes, de távolabb nem: 13.970 Ft 10 napra.

Egész világra érvényes biztosítás ugyanilyen feltételekkel: 20.940 Ft

(Kalkulátor)

Ugyanez Axa bankkártya mellé kötve, ami egész évben érvényes, kiegészítő családi biztosítással. (Szintén a Vienna Life a biztosító.)

Európára és teljes Törökországra, de Egyiptomba és távolabb nem érvényes alapbiztosítás ingyen jár a kártyatulajdonos részére, de csak 5/10 milliós felső limittel.

Egész világra érvényes 50+50 milliós biztosítás az egész család részére egész éven keresztül 10.900 Ft.

Vagyis egy többet térítő, egész világra és az egész családra szóló biztosítást kapunk ugyanattól a biztosítótól olcsóbban.

(Persze ne felejtsük el hozzáadni a kártya éves költségeit sem.)

Sajnos azonban nem minden banknál ilyen jó a helyzet, mert sok helyen nem tudsz normális utasbiztosítást kötni, vagy a családodra nem lesz érvényes. Lásd lentebb részletesen.

Ennyi bevezető után nézzük a bankkártya mellé kérhető utasbiztosítások, amik jellemzően egy éven át érvényesek:

(Megjegyzés: több bank kínál drága, de több kedvezményt is kínáló speciális bankkártyákat, aminek általában része egy komolyabb utasbiztosítás is. Ezeket általában nem éri meg kiváltani csak az utasbiztosítás miatt, de az egyéb kedvezmények miatt, mint visszatérítés, vagy ingyenes pénzfelvétel külföldön már érdemes lehet ezt választani. Nézd meg a bankodnál, van-e ilyen Platinum, Worlwide, stb. névvel illetett speciális kártya és neked megéri-e.)

A hagyományos utasbiztosításokról itt írtam már, míg nem lesz frissebb cikk, használd az ott talált linkeket.

Axa Bank:

Minden dombornyomott kártyához jár egy alap Európa biztosítás, mely kiterjed teljes Törökországra, Tunéziára és a Kanári-szigetekre is. Ez betegség/baleset esetén 5/10 millió forintot fizet.

Ez kiterjeszthető egy 50/50 milliós biztosításra, egyénre vagy az egész családra is. Ennek éves díja 3.650/10.900 Ft.

Részletek itt, biztosító a Vienna Life.

Budapest Bank:

Minden dombornyomott kártyához jár egy alap Európa biztosítás, mely kiterjed teljes Törökországra, Tunéziára és a Kanári-szigetekre is. Ez betegség/baleset esetén 5/7,5 millió forintot fizet.

Ez kiterjeszthető egy 10/10 vagy 50/50 milliós biztosításra, egyénre vagy az egész családra is. Ennek éves díja 2.900-5.900/7.800-15.900 Ft, kártyától függően. (A dombornyomott kártyákhoz olcsóbb a biztosítás.)

Részletek itt, biztosító a Vienna Life.

CIB Bank:

Minden kártya mellé külön díj ellenében kérhető utasbiztosítás betegség/baleset esetén 7/9 millió forintos felső térítési határral. Ennek éves díja 3.490 Ft. (Néhány számlacsomag esetén ingyenes a biztosítás, pontosabban be van építve a számlacsomag díjába.)

Biztosító az AIG, részletek itt.

Erste Bank:

A dombornyomott kártyákhoz jár egy 3 milliós biztosítás, további biztosítás bankkártya mellé (valószínűleg) nem kérhető.

Biztosító az Union, részletek itt.

Gránit Bank:

Külön utasbiztosítást nem kínál, a Platinum kártyához jár egy 50/50 milliós biztosítás, ennek a kártyának az éves díja 19 ezer forint, most akciósan 9.500 Ft, a második évtől akciósan 11.900 Ft. Részletek itt.

K&H Bank:

A dombornyomott kártyákhoz jár egy 4,2 milliós utasbiztosítás. 11 millió forintos biztosítás külön köthető, ennek díja 6 ezer Ft/év. Úgy tűnik, családi kiegészítő biztosítás nem elérhető bankkártya mellé. Részletek itt.

Raiffeisen Bank:

A külön köthető biztosítás díja évi 3.990 Ft, családi biztosítás nem elérhető. A térítési limit 6/6 millió forint, az egész világra érvényes. Bővebb infó itt.

OTP Bank:

Nem találtam bankkártya mellé köthető éves utasbiztosítást a honlapon.

MKB Bank:

Nem találtam külön utasbiztosítást a honlapon.

Unicredit Bank:

Az Extra Utazási Biztosítás éves díja 4.500-6.000 Ft, (dombornyomott-normál kártya), ugyanennyiért lehet együttutazó személyre is kötni biztosítást. (Az egész családra kiterjedő biztosítás nem köthető).

Az árát megtaláltam, hogy ezért mit szolgáltat, azt sok kattintás után sem. Aki esetleg tudja a lelőhelyét, az linkelje be a hozzászólásokban.

Szolgáltató az Allianz.

Share

58 hozzászólás

 • Simon Templar
  OTP Amex Goldhoz ad Groupama utasbiztosítást, családi verzióban alapból. De elég alacsony biztosítási értékekkel, így a Gold kártya mezőnyben elérhető konstrukciókhoz képest nem túl gáláns.
 • CsA
  @Kiszámoló

  A poszt végén feltett kérdéshez:

  allianz.hu/hu/lakossagi-biztositasok/specialis-utasbiztositasok.html/

  Nem ezt keresed?

 • Andras
  Az Axa nem epp megszunik? (Otp megveszi epp)
 • Viktor
  Európán kívül voltam szörfözni 10 napot, aminek a biztosítási költsége magasabb lett volna, mint kiváltani a Gránit Platinum kártyát. Ami fizet szörfbaleset esetén is. Szóval ha ott van számlád, akkor nem rossz lehetőség.
 • Gb
  Ne felejtsuk el hogy a kartyas biztositas sokszor csak eletmentesre vagy holttest hazaszallitasara terjed ki.
 • Aleksandr
  Jó és hasznos írás, köszönjük!
  Az én meglátásáom, hogy egy jó minőségű poggyász évekig megfelelő és szükséges kellék, amely már önmagában egy szép összeg. A benne lévő tartalom pedig könnyedén elérheti a százezres nagyságrendet akár egy 4-5 napos városnézés esetében is, elég csak a ruhákra, elektromos kellékekre gondolni. Egy 4-500 ezres útnál pedig közel sem jelentéktelen ilyen mértékű veszteség, amelynek nagy részét – vagy akár az egészet – biztosítással fedezni lehet. De akár milliós nagyságrendű utazásnál is, két ember esetében.
  Fényképezőgépnél pedig okostelefonok óta gondolom nem a kompakt 20-30 ezres árút kell érteni, hanem a közép-felsőkategóriás tükörreflexest, amely már önmagában egy utazás árát kiteheti.
 • Kiszamolo
  Gb, nem így van, olvasd el a linkeket.
 • Kiszamolo
  aleks, az a kérdés, hogy kell-e kötni csak ezért.

  Egyébként a legtöbb utasbiztosítás maximum 50 vagy 100 ezer forintot fizet műszaki cikkre, inkább az előbbi.

  Drága fényképezőre külön kell kötni.

  Nem bizos, hogy megér egy napot a remdőrségen, hogy legyen jegyzőkönyvem a lopásról.

 • Családfő
  MKB link: mkb.hu/dl/media/group_463afc792a1fd/group_4c175c2c6658c/item_4740.pdf

  Teljesen logikátlan helyre tették be ezt a linket, a hitelkártyák alatt még véletlenül sem jön fel.

  Aki sok éve megszokásból használja a Miles&More kártyáját, annak infó, h a kártyadíjban foglalt biztosítás már csak Európát fedi le, holott korábban az egész világot. Erre idén döbbentem rá, még szerencse, h rákérdeztem egy utazás előtt. Kiegészítőt kell kötni a világot lefedőre. Egyébként ez nem drága és egész jól térít.

 • Dani85
  Pont azelőtt kötöttem a Citibanknál utasbiztosítást, hogy elolvastam volna a postodat, így kiegészítem. 🙂
  Citibank:
  AIG biztosító, két utazási csomagjuk van, Standard illetve Ultima.
  A Standard csak 2-4M Ft-ig téríti az orvosi költségeket, így azt egyből átugrottam. Ultima 10M Ft-ig állja a gyógyászati költségeket betegség és baleset esetén is, sürgősségi betegszállítás szintén 10M. Területi hatállyal nem foglalkoztam, mivel Európán belül fogok csak utazni. Lehet igényelni hozzátartozónak is, mivel egyedül utazom, nem foglalkoztam vele.
  Ára: 9990 Ft/év. Lényeges, hogy levonják az egész éves biztosítási díjat, de év közben is felmondható, a fennmaradó díjat visszatérítik.
 • Családfő
  Mekkora szerencse, hogy Észak-Koreában alapból biztosítva vagyunk, legalább sürgősségire!

  A cikkel abszolút egyetértek, hogy a baleset- és betegségbiztosítás alap. Az apró betű elolvasása szintén, mert ott sok lehet a meglepetés, pl. térítés mértéke, kizárások, adott esetben önerő(!).

  Mi egyszer egy 4,000 eurós kórházi számla után nyugtáztuk, h jó dolog a biztosítás.

  Vannak jó kártyás biztosíások, a fenti 4k örót is egy ilyen csengette ki, kérdés nélkül. A kulcs az apró betűs rész ismerete.

  Az extra poggyásszal és elektronikus eszközök biztosításával szerintem a legnagyobb kihívás a konkrét kártételek és azok értékének utólagos bizonyítása. Csupa apró betűs kivétel, és ráadásul drága is tud lenni.

 • szocske
  Poggyász biztosítást én sem kötnék külön, de a bankkártyás ingyenes meglepően jól működött:
  Volt egy esetem, amikor a feladott poggyászból kiloptak valamit Bp-Luton járaton.
  Persze csak a hotelban vettem észre. Biztosítónak azonnal bejelentetettem telefonon, azt mondták hozzak a reptérről jegyzőkönyvet.
  Hazafelé LTN reptéren elhajtottak, hogy érkezéskor kellett volna jegyzőkönyvet felvetetni.
  Itthon úgyis várni kellett a csomagokra, egy próbát megér, hát rákérdeztem BP-en.
  Kiadtak egy panaszfelvételi jegyzőkönyvet.
  A biztosító azt mondta, kérdezzem meg a légitársaságot, ha ők nem fizetnek, akkro a biztosító igen. Kissé időigényes volt, mire a wizzair lekezelte az ügyet, pedig tőlük nem is pénzt kértem, csak egy papírt, hogy nem fizetnek a kárért.
  Meglepő fejlemény: felét jóváírta a wizz, igaz pontokban.
  A különböztet a biztosító átutalta (jobban jártam volna, ha a wizz nem ad semmit
 • szocske
  szóval a lényeg, hogy
  – az ingyenes utasbiztosítás működik, és nem csak halottszállításra jó, többnyire a legolcsóbb utasbiztosításokkal egyenértékű, azok minden szolgáltatásával.
  – nem feltétlenül kell egy napot eltölteni a rendőrségen, nekem néhány telefonhívásba, emailbe és a reptéri panaszfelvételbe került csak az egész.
 • Petya
  Azert illene hozzatenni a cikkhez, hogy vienna life szponzoralt tartalom…

  Semmi gond, csak a korrektseg kedveert

 • Zsófi
  MKB nekem küldött utasbiztosításos tájékoztatót.
  Ha gondolod továbbítom.
  Zsófi
 • Kiszamolo
  Petya, mi van?

  Nem, sajnos nem szonzorálta a Vienna Life.

  Az Allianz és az Uniqa sem szponzorálta és egyetlen bank sem.

  De ha elintézed, megköszönöm és akkor majd tényleg oda is fogom írni.

  Bármiről írok, mindig jön valaki, aki kiokoskodja, hogy akkor biztos fizetett a cikkért valaki.

  Bár úgy lenne.

  Nyilván azért fizetett a Vienna Life, hogy azt írom, hogy ne köss drága utasbiztosítást náluk, amikor ugyanazt harmadannyiért megkapod egész évre ugyanattól a biztosítótól a bankkártyád mellé.

  Tökre logikus, a vak is látja, hogy szponzorált a cikk, azért fizettek, hogy rontsam a boltot.

  Akkor már inkább az Axát okoskodtad volna ki, annak még talán értelme is lett volna.

  (De nem, az sem fizetett érte.)

 • Handalamandala

  Az OTP ad az AMEX Gold mellé utasbiztosítást, ez lemaradt a cikkből.

 • Kiszamolo
  Handala, nem maradt ki, oda van írva, hogy a spéci meg arany, meg mindenféle kártyák mellé adott biztosításokkal nem foglalkozom.
 • Handalamandala

  Igazad van. Only-write módban ragadtam.
 • Tibor
  Amire meg erdemes figyelni, hogy sokszor a biztositas csak akkor el, ha a kartyaval fizetted ki az utat.
  Nekem pl van ket szolgaltatas: assistance es assurance. Az elso az mindig van, az az amit hivhatsz ha bajba kerulsz es tanacsokat adnak hova menj, mit csinalj, hogy uszod meg relative legjobban. A masodik ami fizet is, az csak akkor ha a kartyaval vettem az utat (repjegy/hotel) viszont akkor a velem egyutt utazoknak is.
 • Krusty
  Ami még gondot okozhat: ha uram bocsá’ beutazásra nem ajánlott országban szeretne turistáskodni az ember, problémás hogy tízből kilenc biztosító konstrukciója ezeken a helyeken nem érvényes (tavaly az Atlasznak volt csak ilyen utasbiztosítása)

  Hiányoltam a Citit a felsorolásból, de megelőztek 🙂 Régebben a hitelkártyákhoz alapból járt az utasbiztosítás, kár hogy egy ideje fizetős lett.

 • Kiszamolo
  Citi már lassan a múlté, igaz az Axa is.
 • szocske
  kíváncsian várom a citi és axa feltételek meddig maradnak meg a felvásárlás után a régi ügyfeleknek.
  Ha pl. most előfizetek 1 évre egy citis kártyához kapcsolódó biztosítást, akkor vajon felmondják majd év közben, vagy ez az év már az enyém?
 • winnie
  Tetszett a cikk, én még azzal kiegészíteném, hogy mi van akkor, ha valakit több biztosítás is véd. Pl két külön bankkártyámhoz is jár biztosítás, de a kerete egyiknek sem túl magas.
  Ami meg tudja kavarni a dolgokat, hogy káreseménykor én döntöm el, hogy melyik biztosítóhoz fordulok? Ha az egyik biztosításom sem fedezi teljesen a kárt az alacsony összeghatár miatt, akkor a különbözetet kérhetem a másiktól? stb.
 • Kiszamolo
  Winnie, szerintem kérheted, de például poggyászért csak az egyiktől kérhetsz kártérítést.
 • andrew-andrew

  Miklós, a CIB-es biztosítás csak kártya tulajdonosra szól, vagy egész családra is?
 • NAR
  Ami kimaradt, hogy autós nyaralás esetén egy assistance biztosítás is jól jöhet. Szerencsére nem volt még rá szükségem.
 • Süni
  Itt az OTP utasbiztije, nem bankkártyához, hanem bankszámlához:

  otpbank.hu/portal/hu/Biztositas/FelfedezoUtasbiztositas

 • Hudi
  @nar:

  Hát lehet, hogy van olyan assistance, aminek van haszna, de miután egy téli tapasztalat után meg néztem részletesebben a megkötött utasbiztositáshoz felajánlottat, úgy néz ki, hogy miénk kb. annyira lett volna jó, hogy “ingyen felnyitják a motorháztetőt és ha kézrátétel után se indul akkor vontatnak egy kicsit” (se csere autó, se hazaszállítás, se alkatrész, se műhelyben javítási költség).

 • QTT
  Nekem az Erste adott, még 2013-ban a bankkártya mellé. Most fog lejárni a bankkártya pár hónap múlva. Kíváncsi vagyok, hogy az új kártyához ad-e majd ismét.
 • Családfő
  Autó assistance biztosítás témában szerintem jó választás az Autoklub klub assist-ja.
 • Happy
  Autoklub? Nem õk azok, akik a tagok pènzèbõl csili-vili irodàt èpítettek maguknak?
 • Családfő

  Passz, ennyire nem ismerem őket. Viszont az említett klub assist biztosítást ár-érték arányban tökéletesen versenyképesnek találtam.

 • -nb-
  Assistance: elvisz a legközelebbi szakszervizbe. Ha kell, kifizet 1-3 nap szállást a vezetőnek és az utasoknak vagy hazautat térít + vezető visszautját a szervizbe. Olyan biztosítás, ami a javítást is fizeti, szerintem nincsen. Ha már mentettek ki nèmet autobahnról vagy legalább az áráról hallottál, akkor rájössz, hogy lehet, hogy megèr èvente egy tízest.
 • Janos82
  Nekunk a Nemet ADAC-nk van autobiztositasra.

  Kijon a szerelo, megnezi az autot, ha tudja ott megjavitja, ha nem, akkor kuldik a trailert, es vagy haza, vagy szervizig elviszik az autot. Ha a javitas idoigenyesebb feladat, akkor adnak csereautot maximum 1 hetre.

  Ezt kb a vilag barmely orszagaban ( nem tudom pontosan, hogy hol nem, de majdnem mindenhol) Mi evi 110 euro korul fizetunk…

 • jurta

  “mi van akkor, ha valakit több biztosítás is véd.”

  Erről a kárbejelentés elég korai fázisában megkérdeznek. Aztán nem tudom, hogyan haladnak tovább, ha igen.

 • senkifia
  itt a relevans resz a Granit Platinum kartya melle jaro biztositashoz:

  Amennyiben adott utazás a Biztosítónál Utasbiztosítással fedezett és ugyanabban az időszakban
  egy másik biztosítótársaság által is utasbiztosítást kötöttek rá, eltérő megállapodás hiányában a
  Biztosított – ha ilyen körülményről tudomást szerez, vagy megfelelő gondosság tanúsítása mellett
  tudomást szerezhetett volna, a Szerződő is – köteles tájékoztatni a Biztosítót.
  2. A túlbiztosított részben a biztosítási szerződés érvénytelen.
  3. A Biztosítás nem lehet forrása a Biztosított jogalap nélküli gazdagodásának.

 • Szikra
  Ha nincsen krónikus betegséged, nem tervezed külföldön kivetetni a vesédet, nem szoktál minden ok nélkül elájulni, a körzeti orvosod nevét még fel tudod idézni, de gondolkodnod kell, mikor is láttad utoljára, valamint nem vagy túl idős, teljesen fölösleges utasbiztosítással görcsölnöd.
  Sosem kötünk biztosítást, igaz évente 6-8-szor elmegyünk külföldre. Néha annyiból, amennyiért más biztosítást köt az egyetlen éves nyaralására. Igaz, én fiatal vagyok, és okos.

  Persze a te dolgod, ha azt gondolod, a külföld valami hihetetlenül veszélyes hely, de ha évente legalább 1-2 alkalommal elmész oda nyaralni, akkor rá fogsz jönni, hogy nem az.
  Európában tökéletesen elég az EU kártya, ha pedig rinyálósabb fajta vagy, vegyél egy AXA kártyát.

 • Kiszamolo
  Aztán majd egyszer jön beléd egy bolond, vagy sodornak el a járdán, esetleg bekapsz egy olyan gyomorfertőzést Egyiptomban, amit nem old meg egy-két tabletta és majd csak pislogsz, mint hal a szatyorban, amikor meglátod a 15 milliós számlát.

  De te fiatal vagy és magabiztos, majd azt is megoldod. Persze utána hülyének fogod érezni mgad, hogy évi 3.000 forintot is sajnáltál egy 15 milliós biztosításra, pedig évente 10× jársz külföldre.

 • Családfő

  Inkább mondanám úgy, h fiatal vagy és hazardírozó. Ennek semmi köze az ország veszélyességéhez.

  Olvastad a hozzászólásomat feljebb? A kórházi számlánk “csak” 4000 euro volt egy távolabbi kontinensen. Krónikus betegség nélkül, és a vese is megmaradt. Fiatalok voltunk és okosak, így gondoskodtunk biztosításról. Egy hitelkártya mellett fillérekért. Előtte és utána is voltunk külföldön, több tucat országban, és ez volt az egyetlen eset, amikor használni kellett.

  Lehet, h sosem lesz rá szükséged. De nem feltétlenül okos az, aki vakon bátor, és nem érti a rizikót. 😉

 • Handalamandala

  Ezért mondják, hogy a biztosítás valójában egy fogadás arra, hogy történik-e valami rossz veled.

  Amúgy a hal néz a szatyorban, nem pislog.


  Teljesen független az életed attól, hogy fogadsz-e vagy sem. A meccsek is lefutnak a fogadók számától függetlenül, és a te életedben is pont így bekövetkezhet bármilyen váratlan helyzet. A kérdés mindig az, hogy volt-e B terved arra az esetre. A leírásod alapján te nem tizenkilencre, hanem húszra kérsz lapot. 🙂

 • Szikra
  Amikor az ember utazik, számot vet a fontossal, és leszámol a nem fontossal. Épp ezért nem cipel terheket. De épp ettől szeretem a kiszámolót, mert nagyon sokszor azt vallja, amit én. A kacatok nem fontosak, a sallangok nem fontosak, csak maga az út fontos.
  Én annyiból megyek el alkalmanként külföldre, amennyiért te taxit hívsz, és kimész a reptérre. Cserébe feladom az estélyi ruhát, otthon hagyom a váltás cipőt, alázattal buszra ülök, és sosem kötök biztosítást. Igaz, szellemileg ép vagyok.

  Leírtam, szerintem mikor köss biztosítást. Ha már nem mennél külföldre, vagy ha dilinyós vagy. Ha nem tudsz gondolkodni, vagy ha nem gondolkodsz. Odafenn szebben fogalmaztam.
  Minden más esetben állj már a talpadra, ne hidd, hogy a határ túloldalán másképp süt a nap.
  (Ui. Mindig is megvetettem a biztosítási ügynököket, akik kórházi számlákkal jöttek.)

 • Zabalint

  Most leszámítva azt, hogy higiénia, fertőző betegségek, közbiztonság, vadállatok, természetileg veszélyes helyek, és még jópár másik tényező szempontjából Magyarország világ szinten a legbiztonságosabb országok közé tartozik, ehhez képest meg jópár ország akad, ahol nem ílyen rózsás a helyzet, még azonos vagy jobb biztonságú országban is bárkit érhet baleset, hirtelen rosszullét, vagy bármi. Ahogy itthon is, de ha olyan országban ér, ahol nem vagy biztosított, akkor fizethetsz, mint a katonatiszt.

  Egy példa, sürgősségin találkoztam egy török sráccal, aki egy szintén török hölgy barátját kísérte, akit a mentő vitt oda.A lány valószínűleg valami hányásos-hasmenéses vírust kapott el, és már nagyon le volt gyengülve. Biztosítás hiányában 110-120 ezer lett volna 3 nap bentfekvés (infúzió itt a lényeg) végül kiegyeztek 24 órában, ami csak 35 ezer, mert csak ambuláns kezelésnek számít

 • Zabalint
  Folyt.
  Egy komolyabb betegség vagy baleset ehhez képest sokszorosa lenne, nyugaton meg még egy 5-szörös szorzó. Bele se merek gondolni, mennyibe kerülne, ha például Svájcban helikopter hozna le a hegyekből.
 • gusson
  Te tudod.
  Azért okulásul a történetünk. Mi mindig kötünk vmilyen utasbiztosítást, pedig addig sosem “vettük hasznát”. Néhány éve egy korfui nyaraláson viszont igen. Az utazás előtt szokásunkhoz híven vásároltunk egy-egy utasbiztosítást. Mivel kettőnknek kb 3000.- forinttal volt több az Allianz akkori fullos utasbiztosítása, megvettük azt. A nyaralásunk alatt bejártuk a szigetet, hegynek fel, völgynek le. Autóztunk sok száz km-t minden különösebb esemény nélkül. Majd az egyik este a feleségem elcsúszott a szállodában, s leesett _egy_ lépcsőfokot. Olyan szerencsétlenül történt, hogy nyílt, szilánkos lábszártörést szenvedett.
  A biztosítás feltételei között szerepelt, hogy az ellátást a legközelebbi, alkalmas kórházban fizette. Természetesen a szállítást is. Emellett még egy hozzátartozó szállodai költségét is napi 240euró értékben.

  folyt.köv.

 • gusson
  2. rész:

  A szállodához legközelebbi intézmény egy magánklinika volt, ahol a baleset utáni harmadik napon megműtötték (Thessalonikiből jött baleseti sebész szakorvos).
  A klinikán mielőtt bármit tettek volna, leellenőrizték a biztosítást. Amikor meglátta a recepciós hölgy az Allianz logót, ennyit mondott mosolyogva: “Good company.” A forródróton felhívták a biztosító ügyeletét, annak kérésére elfaxolták a vizsgálati eredményeket, majd amikor a budapesti ügyeletes biztosítói orvos engedélyezte a helyszíni műtétet (konkrétan megtiltotta az abban az állapotban történő szállítást, pedig mi haza akartunk jönni), beindult a gőzhenger. Műtét, ellátás, nekem a szállodai kötségek fedezése, majd a hazaszállítás. Azt is téritették volna, ha nem sikerül közvetlen Korfu-Budapest járatot találni. Szóba került Korfu-Athén-Budapest vonal, akkor kiutazott volna egy biztosítós orvos kísérőnek.

  folyt. köv.

 • gusson
  3. rész:

  Az összköltség megközelítette a 3-5 millió forintot, pontos összeget nem tudok, mert nekünk a kórházi ellátásért és a hazaútért (öt nappal később jöttünk haza egy másik járattal, amire extra helyet is vásároltak nekünk, mert a feleségem lába nem lóghatott, így ketten három helyet foglaltunk el) egy büdös vasat nem kellett fizetnünk. Két taxi út és a Neckermann idiótasága miatt a plusz napok szállodai költségeit kellett ott kifizetnem, amit itthon maradéktalanul megtérítettek nekem. A Neckermannak szó szerint könyörgött a kapcsolattartónk, hogy hadd fizethesse ki a szükséges összeget Budapestről, de Neckermannék visszautasították. Mindegy, elmúlt.

 • Családfő

  A második hozzászólásodból egyértelműen lejön, hogy legfeljebb fiatal lehetsz, a másik jelződet csak te gondolod saját magadról.

  A szellemileg ép és az alázatos buszra ülés vajon milyen kapcsolatban van véleményed szerint? Egy alacsony költségvetésű úton nem érhet baleset vagy betegség? Kiváló logika. Elég egyszerűen szemléled az életet, ha szerinted bárki, aki földi halandóként kórházi ellátásra kényszerül külföldön, az biztosan biztosítási ügynök és csak kamuzik itt.

  Persze, te dolgod. Legfeljebb egyszer drága lesz az a busz.

 • L70

  Ha elugrasz egy sörre valami közeli helyre, akkor elég lehet az EU kártya. Útközben a buszjeggyel eleve biztosított is vagy.

  Te mondjuk nem síelsz, mert annyit nem költesz, de ha egyszer mégis, akkor óva intelek, hogy balesetet szenvedj, és helikopter kelljen ahhoz, hogy vákumágyban lehozzanak a hegyről. De azt se ajánlom, hogy egyszer a pályán pillanatnyi figyelmetlenségből nekimenj valakinek, akinek eltöröd a lábát, és úgy dönt, hogy behajtja rajtad a kárt, és nicsak, neked nincs felelősségbiztosításod.

  Tudom, veled ilyen nem fordul elő, és ha igen, megoldod majd, de hidd el, ezek elég nagy összegek, ha te budget alapon nyomod az utazgatást.

 • Zabalint

  “Minden más esetben állj már a talpadra, ne hidd, hogy a határ túloldalán másképp süt a nap.”

  Pontosan emiatt kell kötni. Mert ott is ugyanúgy süt a nap. Ugyanúgy bármi történhet veled, mint itthon, és itthon is szép pénzeket ott lehetne hagyni a kórházban, ha nincs biztosításod.