Napi 08.23.

Mozgalmas nap volt a mai.

A legfontosabb hír a kormány legújabb devizahitel-mentési akciójának boncolgatása. A terv lényege röviden, hogy vagy kötelező jelleggel mindenkinek átváltják a lakáscélú devizahitelét forintra most, vagy ugyanezt elnyújtottan teszik, több éven át. Ezzel semmivel sem lenne kevesebb a devizahitelesek terhei, sőt, a magasabb forintkamatok miatt még nőnének is a havi törlesztők. Ezt elkerülendő, valamilyen állami és banki támogatás keretében kamatkedvezményt kapnának, hogy valamivel mégis csökkenjenek a havi törlesztők.

A javaslat egyetlen előnye, hogy évi 35-40 milliárdba kerülne csak. (Ez futballstadionokban kifejezve elenyészőnek számít, lélegeztetőgépben számolva viszont elég sok… ) A 18%-nyi bedőlt hitelállományon, a szabadfelhasználású devizahiteleseken és a szintén hasonló mértékben bedőlt forinthiteleseken semmit nem segít az újabb mentegetési terv. Hasonlóan értelmetlen lenne a valódi probléma kezelésével kapcsolatban, mint az összes többi. Eddig talán a Nemzeti Eszközkezelő felállítása volt az, ami a valódi problémát (a rengeteg bedőlt hitel kezelése) próbálta meg kezelni.

***********************************

Az MNB újabb tanulmányt tett közzé, miszerint a bankok csúnyán lehúzták a devizahiteleseket. Ebben azt a létező problémát fejtegetik, hogy a bankok egyoldalúan emeltek kamatokat a veszteségeik mérséklésére, illetve emelték az átváltás költségét, ami tényleg csúnya dolog volt. Viszont összemosni a bankok forrásköltségét (mennyiért jutnak pénzhez) és a svájci jegybanki alapkamatot elég szakmaiatlannak tűnik még akkor is, ha nyilván a nagyközönségnek akarták írni a tanulmányt. (Ahhoz viszont túl nehezen olvasható.)

Ugyanezt a tanulmányt boncolgatja a pénzkérdés blog, miszerint a tipikusnak mondott hitelfelvevő egyáltalán  nem tipikus és hogy nagyvonalúan elsiklik a tanulmány afelett, hogy hosszú éveken át sokkal jobban jártak a devizahitelesek, a legtöbb esetben még mindig pluszban vannak a forinthitelesekhez képest. Cikk itt.

***********************************

Egy radikális “devizakárosult csoport” tüntetett a városban, a kormányzó párt pedig kiadott egy közleményt, amiben a bankokat felszólította, hogy ismerjék el a felelősségüket. Az állam (átgondolatlan és káros lakástámogatási rendszer, a szabályozó felügyeletek mulasztásai, stb.) és a hitelfelvevők (erőn felüli adósságvállalás, az anyagi lehetőségek hibás felmérése, illetve annak teljes hiánya) felelősségére a közlemény szokás szerint nem tér ki.

***********************************

A bankok rossz negyedévet zártak, a bedőlt hitelek és a rengeteg különadó nem tett jót a jövedelemtermelő képességüknek. De legalább a tőkemegfelelésük ennek ellenére jó. A Világgazdaság cikke itt.

***********************************

A rebellis takarékok továbbra is államosításnak hívják az államosításukat, ezért úgy akarják aláírni az egyezményt, hogy beleírják, hogy kényszer alatt cselekedtek. Az origo cikke itt.

**********************************

Hat-hét éve még nagy divat volt befektetni a BRIC, vagy B-RICH országokba (Brazilia, Oroszország, India, Kína), mára a fényük erősen megkopott. A napi cikke a témáról itt.

 *********************************

Szeptembertől fix áras lesz az összes budapesti taxi, ez viszont azt is jelenti, hogy kidobhatod a kukába az összes kedvezményes kuponodat és bérletedet, illetve a reptérre is csak kilométer alapon tudsz kimenni ezentúl, sokkal drágábban, mint eddig.

Még szerencse, hogy ez a nem budapesti taxikra nem vonatkozik, így a Budapest környéki taxikkal továbbra is mehetsz fix tarifáért. (Viszont elméletileg a vidéki taxisok most már nem mehetnek majd budapesti címre.)

*********************************

A rossz amerikai lakásadatok felcsillantották a reményt, hogy továbbra is üzemelni fog a FED pénznyomdája. Ezért tudott a forint erősödni 298 forintig az euróval szemben.

Share

5 hozzászólás

 • Szilvi
  BRIC országok: és mi a helyzet a brazil foci vb-vel és az olimpiával? Az nem fogja felhúzni a BRIC alapokat pár év múlva?
 • Lasszo
  Köszi az összefoglalót!
 • gabor
  Nem értettem az euró mozgás. Kicsit reménykedtem, hogy elindul lefelé, és megjátszhatom megint a visszakúszásnál.
  Köszi,
 • kovarpa
  “(Ez futballstadionokban kifejezve elenyészőnek számít, lélegeztetőgépben számolva viszont elég sok… )”

  még csak eddig jutottam… de ez nagyon-nagyon igaz…
  már kicsit elegem van a megmentősdiből is..meg az euros pénzek ész nélküli herdálásából is, a kedvencem a 30 centis kilátó, de a magyarországos játszótér se semmi, az első eső elmossa, de az sem számít…

 • simifx
  Én vigyáznék ezzel, mert most meg a jegybanki alapkamat csökkentése van terítéken, illetve az, hogy 10, vagy 25 bázispont lesz. Akárhogy is, a gyengülés, még ha ideiglenesen is, de elkerülhetetlen. Ha fölé zárja a 300-as lélektani/technikai határt, első körben 302.50, ha azt is áttöri, a 307-es szint is elérhető. Hangsúlyozom, ez a saját véleményem!