Napi 08.23.

2013-08-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Mozgalmas nap volt a mai.

A legfontosabb hír a kormány legújabb devizahitel-mentési akciójának boncolgatása. A terv lényege röviden, hogy vagy kötelező jelleggel mindenkinek átváltják a lakáscélú devizahitelét forintra most, vagy ugyanezt elnyújtottan teszik, több éven át. Ezzel semmivel sem lenne kevesebb a devizahitelesek terhei, sőt, a magasabb forintkamatok miatt még nőnének is a havi törlesztők. Ezt elkerülendő, valamilyen állami és banki támogatás keretében kamatkedvezményt kapnának, hogy valamivel mégis csökkenjenek a havi törlesztők.

A javaslat egyetlen előnye, hogy évi 35-40 milliárdba kerülne csak. (Ez futballstadionokban kifejezve elenyészőnek számít, lélegeztetőgépben számolva viszont elég sok... ) A 18%-nyi bedőlt hitelállományon, a szabadfelhasználású devizahiteleseken és a szintén hasonló mértékben bedőlt forinthiteleseken semmit nem segít az újabb mentegetési terv. Hasonlóan értelmetlen lenne a valódi probléma kezelésével kapcsolatban, mint az összes többi. Eddig talán a Nemzeti Eszközkezelő felállítása volt az, ami a valódi problémát (a rengeteg bedőlt hitel kezelése) próbálta meg kezelni.

***********************************

Az MNB újabb tanulmányt tett közzé, miszerint a bankok csúnyán lehúzták a devizahiteleseket. Ebben azt a létező problémát fejtegetik, hogy a bankok egyoldalúan emeltek kamatokat a veszteségeik mérséklésére, illetve emelték az átváltás költségét, ami tényleg csúnya dolog volt. Viszont összemosni a bankok forrásköltségét (mennyiért jutnak pénzhez) és a svájci jegybanki alapkamatot elég szakmaiatlannak tűnik még akkor is, ha nyilván a nagyközönségnek akarták írni a tanulmányt. (Ahhoz viszont túl nehezen olvasható.)

Ugyanezt a tanulmányt boncolgatja a pénzkérdés blog, miszerint a tipikusnak mondott hitelfelvevő egyáltalán  nem tipikus és hogy nagyvonalúan elsiklik a tanulmány afelett, hogy hosszú éveken át sokkal jobban jártak a devizahitelesek, a legtöbb esetben még mindig pluszban vannak a forinthitelesekhez képest. Cikk itt.

***********************************

Egy radikális "devizakárosult csoport" tüntetett a városban, a kormányzó párt pedig kiadott egy közleményt, amiben a bankokat felszólította, hogy ismerjék el a felelősségüket. Az állam (átgondolatlan és káros lakástámogatási rendszer, a szabályozó felügyeletek mulasztásai, stb.) és a hitelfelvevők (erőn felüli adósságvállalás, az anyagi lehetőségek hibás felmérése, illetve annak teljes hiánya) felelősségére a közlemény szokás szerint nem tér ki.

***********************************

A bankok rossz negyedévet zártak, a bedőlt hitelek és a rengeteg különadó nem tett jót a jövedelemtermelő képességüknek. De legalább a tőkemegfelelésük ennek ellenére jó. A Világgazdaság cikke itt.

***********************************

A rebellis takarékok továbbra is államosításnak hívják az államosításukat, ezért úgy akarják aláírni az egyezményt, hogy beleírják, hogy kényszer alatt cselekedtek. Az origo cikke itt.

**********************************

Hat-hét éve még nagy divat volt befektetni a BRIC, vagy B-RICH országokba (Brazilia, Oroszország, India, Kína), mára a fényük erősen megkopott. A napi cikke a témáról itt.

 *********************************

Szeptembertől fix áras lesz az összes budapesti taxi, ez viszont azt is jelenti, hogy kidobhatod a kukába az összes kedvezményes kuponodat és bérletedet, illetve a reptérre is csak kilométer alapon tudsz kimenni ezentúl, sokkal drágábban, mint eddig.

Még szerencse, hogy ez a nem budapesti taxikra nem vonatkozik, így a Budapest környéki taxikkal továbbra is mehetsz fix tarifáért. (Viszont elméletileg a vidéki taxisok most már nem mehetnek majd budapesti címre.)

*********************************

A rossz amerikai lakásadatok felcsillantották a reményt, hogy továbbra is üzemelni fog a FED pénznyomdája. Ezért tudott a forint erősödni 298 forintig az euróval szemben.

Previous Post
Napi 08.22

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram