Devizahitelesek: hogyan tovább

2015-02-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Február elsejével sok minden végleges lett a devizás (és forintos) jelzáloghitel frontján. Megtörtént a forintosítás és életbe lépett a fair bankrendszer törvénye.

A törvény visszamenőlegesen rendezi a meglévő hitelek kamatait, méghozzá úgy, hogy a mindenkori 3 hónapos bankközi kamatlábhoz (BUBOR) köti a kamatokat és 3 hónapos kamatperiódusokat ír elő. A régi hitelek kamatai nem lehetnek magasabbak, mint indulásnál voltak, de minimum BUBOR+1% és maximum BUBOR+4,5% (jelenleg 6,6%), illetve szabadfelhasználású hitelnél a maximum +6,5%.

(Továbbra is ajánlom tanulmányozásra az MNB szórólapját, sokat okulhatsz belőle, ha valami nem világos.)

Na, itt jön a lényeg, amit mondani szeretnék: a törvény kimondja, hogy a forintosítást követő 60 napig díjmentesen felmondható a hitel, akár banki hitelkiváltással is. (MNB szórólap 22. oldal) Sőt, ha a hitel összege és célja nem változik, még az új törvényi előírásoknak sem kell megfelelned. (A felmondás után 90 napod van törleszteni, akár saját erőből, akár másik bank hiteléből.)

Vagyis kaptál egy remek lehetőséget, hogy szinte költségmentesen átülj egy új hitelbe, ha az neked kedvezőbb.

Ha jó adós vagy, ha nincs túlhitelezve az ingatlanod, vagy csak szeretnél egy olyan hitelt, aminek 3-5-10 évig fix a kamata és nem háromhavonta változik a jegybanki alapkamattal együtt, most érdemes szétnézned a piacon.

(Megfordítva: ha az ingatlanod a piaci ár 80%-a felett van hitelezve, késtél a fizetéssel az elmúlt fél évben, ha nincs igazolható jövedelmed, ha BAR listás vagy, akkor nincs sok értelme új lehetőség után nézni.)

Több kiváltó hitelnél nem tesznek különbséget, hogy az eredeti hitel lakáscélú, vagy szabadfelhasználású volt-e, így a szabadfelhasználású hiteleknél sokat spórolhatsz.

Melyek a legjobb ajánlatok most a piacon?

- 3 havi kamatperiódus: 3,85%

- egyéves kamatperiódus: 3,92%

- ötéves kamatperiódus: 5,17%

(Hogy miért szerencsésebb a hosszabb kamatperiódus, arról már itt írtam: Ideje fixálni a kamatokat.)

Úgyhogy ha már tudod az új kamatfeláradat és a jövedelmi viszonyod, vagy a hiteled nagysága miatt jobb ügyfélnek számítasz, érdemes kérni kiváltásra ajánlatot. Maximum az derül ki, hogy ennyiért nem érdemes kiváltani.

(Az, hogy mennyit spórolnál, nagyban függ, hogy mennyi volt az eredeti kamatod, az meg attól függ, mikor vetted fel a hitelt.)

Vedd figyelembe, hogy lesznek, vagy lehetnek költségeid az új hitellel, mint értékbecslés, közjegyző, stb. Sok bank ezeket most akcióban elengedi, de azért kérdezz rá pontosan minden költségre.

Egyszóval: ha a hiteled új kamatai lényegesen nagyobbak, mint a fenti példák, érdemes lehet futnod egy kört, hogy másik banknál mivel akarnak átcsábítani magukhoz.

Ja igen, szóvá tettétek, hogy a jobb oldali hitelügyintézős reklámot lecseréltem egy vonalkódos reklámra (ami a bátyámé 🙂 ) és - idézem - "Nem éritek el azt a hiteles embert, most amikor szükség lenne rá." A bátyám hirdetése még egy ideig marad, de addig is kattintsatok ide, ha a hitelügyintézés most jobban érdekel, mint a raktári adatgyűjtők.

(Ha nem érted, milyen reklámokról beszélek, akkor kapcsold ki az Adblock-ot a böngésződben és egyből látni fogod a reklámokat.)

Previous Post
Axa akció

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram