Diákok: lakásvásárlás vagy bérlés?

Hanna gyereke egyetemre megy egy vidéki városba és kérdezi, hogy mit csináljon: vegyen lakást a gyerekének és kockáztassa, hogy leesnek később az ingatlanárak, vagy inkább béreljen arra az öt évre, de akkor pedig azt kockáztatja, hogy a bérleti díjak nőnek tovább.

Jelenleg a bankban tartott pénzére szinte semmi kamatot nem kap, ha lakást venne, akkor megúszná a bérleti díjat, ami több lehet, mint a kamat, amit kap.(Viszont ekkor az elmaradt banki kamatok is veszteségként jelentkeznek, hiszen a lakásba fektetett tőke többet nem kamatozik a bankban.)

Azonban további kockázat, hogy a gyereke szinte biztos, hogy nem fog az egyetem után a városban maradni, de ha mégis, még pár év és úgyis kinövi azt a lakást, amit vennének neki. (Összejön valakivel, előbb-utóbb gyerekük születik, stb.)

Ott van alternatívaként a kollégium is, ami lényegesen olcsóbb, mint a lakásbérlés.

A kérdés érdekes és talán minden szülő fejében megfordul, aki másik városba kénytelen a gyerekét egyetemre küldeni.

Milyen kockázataink vannak?

– A jelenlegi ingatlanárak még vidéki egyetemi városokban sem mondhatóak alacsonyaknak. (Éppen a hetekben beszéltem valakivel, aki arról panaszkodott, hogy most akarnak házat venni és még Miskolcon is úgy megnőttek az ingatlanárak, hogy gyakran budaörsi árakat kérnek egy-egy házért. Engem kicsit megleptek az árak, amiket említett.)

Azonban mivel jelenleg a jövedelmek is nőnek (bár kérdés, meddig még), egyáltalán nem biztos, hogy öt év múlva újra nagyot esnek a lakásárak. Azonban ezt nem tudhatjuk, ez egy kérdőjel a történetben. Mivel ez egy befektetés lenne, ahol a hozam a megspórolt bérleti díj, ezzel együtt kell tudni élni, de érdemes kiszámolni, mennyi lenne a számla vége a számunkra legjobb és mennyi a legrosszabb esetben.

– A gyerek most kezdi az egyetemet, de egyáltalán nem biztos, hogy be is fejezi, vagy hogy itt fejezi be. A lemorzsolódás elképesztően nagy az egyetemeken, közel 40% és ennek zöme az első évben vagy második év első felében valósul meg. (Szaktól függően a tanulók 20-40%-a soha nem fejezi be a főiskolát/egyetemet, a többiek pedig komoly csúszással.) Én ezt sokkal nagyobb pénzügyi veszélynek érzem, mint az árak esését. A vásárlásra elköltünk sok pénzt (ingatlanos jutaléka, ügyvéd, 4% illeték, némi felújítás, bebútorozás), közel az ingatlan árának 10%-át, aztán esetleg fél év múlva kikukázhatjuk ezeket a költségeket, mert a gyerek megbukik Stat egyből és nem is akarja újra megpróbálni, vagy rájön, hogy mégse olyan mókás az állatorvos élete, mint gondolta.

Ha a nyakunkon marad a lakás, vagy eladjuk gyorsan, áron alul, vagy az ország másik végéből próbáljuk azt kiadni, ami nem biztos, hogy rentábilis vállalkozás.

– További hátrány, hogy az ingatlant nyáron is fenn kell tartanunk, illetve minden amortizáció, felújítási költség, üzemeltetési költség, berendezés költsége minket terhel. Ha bérli a lakást a gyerek, akkor nyáron sem kell feltétlen fizetni a díjakat (vagy csak a felét) és a tulajdonosnak fáj a feje ez miatt.

Milyen előnyei vannak a saját lakásnak?

– A gyereknek biztos helye van és olyan körülmények között él, amilyenben mi szeretnénk, nem a meghalt dédi 100 éves bútoraival berendezett lepukkant lakást kell bérelnie.

– Maga mellé vehet valaki mást a lakásba, aki fizeti a költségek egy részét. (Persze mással is bérelhetnek lakást, akkor is kevesebbet kell fizetni a bérlésért.)

– Ha emelkednének is a bérleti díjak, ez már minket nem érint. Ha pedig tovább nőnek az ingatlanárak, még nyerhetünk is a dolgon.

Hogy ne kelljen sokat gondolkodni, csináltam Hannának és nektek egy kalkulátort.

Írd be az adatokat (ingatlan vételára, ráfordítás, bérleti díjak, banki kamatok mértéke, ingatlan-áremelkedés legjobb esetben, áresés a legrosszabb esetben).

Kiszámolja neked, hogy mennyit nyersz vagy buksz legjobb vagy legrosszabb esetben a bérlésen vagy a vásárláson.

Játszhatsz vele, hogy mennyivel kell nőnie az ingatlanárnak, hogy megérje a vásárlás, vagy mennyit eshetnek az árak, hogy még mindig a vásárlás legyen az olcsóbb.

Lehetne szofisztikálni még jelenérték-számítással, megbecsülni a bérleti díjak változását évente, esetleg megnézi, ha hitelből vesszük az ingatlant és a többi, de kiindulási alapnak ennyi is elég.

A kalkulátort itt találjátok.

Használjátok egészséggel.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

135 hozzászólás

 • nandu
  A kulcsszó a demográfia. Kicsit utánaszámolva, vidéken 20 év múlva kis túlzással több lesz a lakás mint az ember. Nem gondolom jó befektetésnek az ingatlan vásárlást bizonytalan célokkal. Budapesten ez kicsit lassabban történik majd a vidéki beáramlás miatt de meg fog. Még 5-10 évig nőhetnek az árak, de utána szerintem a vidéki piac le fog fordulni.
 • Kiszamolo
  Offtopik: van valakinek használt Opel Amperája? Lenne néhány kérdésem róla. Előre is köszi.
 • Dr. HRABAL
  Még mindig jó befektetés a belvárosi ingatlan. Az új lakások építési ktg-e megugrott a munkaerő és az alapanyagok drágulása miatt, a kedvezményes ÁFA megszűnhet 2020-tól, pár éven belül olyan műszaki tartalommal lehet majd építeni, ami a mostaninál 30%-kal drágább. Az új lakások drágulása húzza fel a használt lakások árát is. A realjövedelem nő, CSOK lesz használt lakásra, erős a külföldi kereslet a belvárosi részeken. Még mindig érdemes jó áron venni szerintem. Persze mindig van kockázat, de a pozitív jel több és erősebb.
 • Tamás
  Pestimrén Kádár kockák, vagy régebbiek 15-17 m. 1 hét, ház megy kukába, fél év, és már költöznek is be.. azért kíváncsi leszek, hogy az elkövetkező 1 évben milyen érdekességek jönnek elő a penész mellett.. most is elkezdték az egyik udvarán irtani a fát, szerintem mire vasárnap otthon leszünk, a kis ház már kint lesz valamelyik bányameddőben…
 • kártékony
  Szép munka, jó kis kalkulátor. Érdemes a várható ingatlan árnövekedés mértékével játszani. Ha lejjebb veszed a 25%-ot, akkor érdekes számok jönnek ki. 🙂

  Ennél lényegesen komplexebb kalkulátorok is léteznek a neten, amelyekben hitellel megspékelt vásárlás vagy bérlés elemezhető. Az szerintem reálisabb forgatókönyv, Hanna esete irígylésre méltó, de nem tipikus.

  Kedves Kiszámoló, sajnálom, hogy az előző kérdésemet nem engedted megjelenni, mert tényleg érdekelne a téma és a kapcsolódó topicba nem lehet már írni. 🙁

 • Vazulka
  kolesz. ugyan nem fejedelmi lakosztály, de elsőrangú szocializációs közeg. Mindenki döntse el, hogy az arany csaptelep vagy az éltre szóló kapcsolatok azok, amik a kis csemete javára válnak.

  Amúgymeg az egyetem szomszédságában és a városközpontben mindig eladható egy lakás.

 • Kiszamolo
  Kártékony, öt napja írtam róla, nem nézted?
 • emberes
  Azért ne vegyünk minden vidéki várost egy kalap alá: pl. Nyíregyházán és Győrött stagnál, Kecskeméten pedig nő a népesség.
 • kártékony
  Kiszámoló, nem néztem. 🙂 De már nézem is, köszi!
 • Tamás4
  Kollégium! Egyrészt pénzügyileg is a legolcsóbb és a legkevesebb is a kockázat. Abból a szempontból is, hogy a gyerek befejezi-e az egyetemet, vagy sem. Ez a kockázat albérletnél nem teljesen tűnik el, mert valószínűleg egy évre fog szerződni és ha év közben hullik ki, már nem biztos, hogy talál valakit maga helyett. Másik pozitív hozadéka a kollégiumnak a szocializáció. Jobban lehet közösen tanulni, igaz a bulik meg ennek rovására is mehetnek. Lakást ráérnek akkor venni a gyereknek, ha úgy néz ki, befejezi a sulit. Azt a pénzt inkább tegyék el valami tartós befektetésbe, aminek hozama is van, akár lakástakarékba, ha már úgy is ez a cél.
 • Pályakezdő
  Kedves Kiszámoló!

  Már nagyon régóta várok Tőled egy írásra, amiben levezeted, hogyan célszerű elkezdeni az életet egy 25-30 évesnek, nulla szülői támogatással.
  Köszi

 • S1M0N
  Szerintem is koliban érdemes kezdeni (már ha van szabad hely és be tud kerülni, ez nem mindig triviális!), abból a legkönnyebb kiugrani. Ha nem jön be, bármikor lehet helyette albiba menni.

  Csak egyetem okán lakást venni szerintem baromság, max ha LTP-t kell valamire elszórni… Bár akkor is inkább kiadható pesti lakás a gyerek nevére, az albérleti díjból megvan a gyerek albérlete és még a kiadás adóalapja is csökkenthető a gyerek bérleti díjával. 🙂

  Hosszútávon sokkal előremutatóbb úgy.

 • nandu
  Nyilván vannak egyenlőtlenségek, de a társadalmunk durván fogy és öregszik. Ennek egyik jele hogy faluról városba, városból Bp-re, Bp-ről nyugatra vándorolnak az emberek. (nyilván nem kizárólag ebben a sorrendben). Az utánpótlás pedig fogytán. A falusi ingatlanok ára alacsonyabb mint a tégláé ami bennük van sok helyen. Szerintem hamarosan a vidéki városokban is romlani fog a helyzet. Nyilván egy Mercedes gyár ezt segíthet elkerülni, de mondjuk annak jövőjével kapcsolatban is szkeptikus vagyok. Egy elektromos autóban ötödannyi alkatrész és tizrdannyi hardveres komplexitás (a software más téma) van sajnos és a Mo. típusú összeszerwlő nagyhatalmaknak könnyen leáldozhat a sorsa hosszú távon.
 • Aleksandr
  Koli, koli, koli. Pláne vidéki városban, ez nem is kérdés. Már több mint 10 éve is voltak 3 csillagos hotel szintű kolik (pl Debrecen Campus), amik egyébként nyaranta hotelként is működnek. Modern, légkondi, heti 1szeri takarítás, és ahogy már előttem is írták, abban a pár évben a közösségi élet és szocializáció utólag megfizethetetlen lesz. Minden másra ott a…
 • Tony
  Cikk végén szerepel link az oktatásra, ahol viszont márciusi dátum van kiírva. Lehet tudni hogy mikor lesz legközelebb tanfolyam?
 • Emese
  A kollégiumokba bekerülni nem mindenhol alap. Debrecenben annyi koli van, hogy szinte csak az van albérletben, aki akar. Pécsen és Budapesten ellenben nagyon kevés kollégiumi hely van, oda nem egyszerű bekerülni. Szerintem is a koli a legjobb, de ez lehet, hogy csak 2., 3. évben jön össze egy jó tanulmányi átlag alapján. A maradék időre viszont kell hol lakni, ha az ingázás nem megoldható.
 • Peter
  Eleve olyan városba kell menni, ahol van kollégium. Nagyon keves olyan szak van, amit csak egy városban oktatnak.
  Egy fiatalnak sokkal jobb az a közeg, mint ketten egy alberletben.
  Sajat lakás semmiképpen, mégha pénzügyileg megéri se. Mire motivál, ha a segge Alá van tolva minden?

  Ha lakást akar végezze el az egyetemet, majd a keresetéből+szülői segítség vehet.
  Ellenben ha kap egy lakást Nyíregyházán, hajlamos ott megragadni egyetem után, valami középszer állásban, pedig lehet, hogy dolgozhatna pár évet Németországban vagy az Audinál is.

  Pl Sopron tele van erdőmérnökkel, mert ott képzik az összeset, járnak oda soproniak is, és néhányan ott ragadnak családi okból. Ha egy hallgato kap ott lakást, és nem akar emiatt később elköltözni, nem sokra megy a diplomájával, mert Sopronba évi 1-2 nell több nem kell.

 • Silhouette
  Naná, hogy koli, ez nem is kérdés.
  Ha koliba nem veszik fel, akkor albérlet többedmagával, és persze nem gond, ha tanulás mellett maga keresi meg a rávalót.
  Lakást meg vegyen magának, az majd segíti megtanulni küzdeni, lemondani, a dolgok valós értékét megtanulni. Kicsit ismerje meg a való világot, különben lehet, a lakás jó befektetés lesz, de hosszú távon a gyerek nem lesz életrevaló, ami jóval nagyobb hiba.

  Üdv,
  Silhouette

 • Szabó Ágnes
  Vegyen.
 • szocske
  , Ampera ügyben érdemes lehet bekopogtatni a típus facebook csoportjába, ha valahol, ott kapsz bőven információt. Persze biztos vannak elfogult tagok…
  Nekem személyes tapasztalatom nincs róla, csak olvasgattam róla sokat, de ha nem 4 személyes lenne kis csomagtartóval, akkor esélyesen ilyen állna a garázsban a prius helyett…
 • realestate
  “gyakran budaörsi árakat kérnek egy-egy házért Miskolcon”

  Hát itt dobtam egy hátast… Na ne vicceskedjünk már, hogy az ország egyik (ha nem) legfejlettebb városát Miskolchoz hasonlítsuk (aminek a lakossága úgy zuhan mint a kő)! Amikor ezt olvastam onnét tudtam, hogy egy vicc ami ezután jön. :))))) Főleg,hogy ha jól tudom Miklós is Budaörsön él, gondolom nem véletlenül. 😉

  Nyugodtan lehet fikázni, de a tények azért tények maradnak.

 • bellu
  Van Opel Amperánk, a zöldrendszámosra gondolsz, ugye ?
 • majonapomvan
  Egyértelműen kolesz.
  Minden számolgatás csak időpazarlás.
 • Kiszamolo
  Bellu, a benzines-hibridre, nem az újra.
 • Kiszamolo
  Real, olyan árakat mondtak, amennyiért az utcánkban mentek el az olcsóbb házak. Gondolom, azt hallották évek óta Miskolcon, hogy nőnek az ingatlanárak, nosza akkor emeljünk mi is.
 • Kiszamolo
  Szocske, a legjobb tulajdonsága, hogy négyszemélyes. Soha nem volt taxi és ettől egyáltalán nem függetlenül nem lopják, mint a cukrot.

  A Priust kegyetlenül lopják, azt biztos nem vennék Budapestre.

 • szocske
  @kiszamoló, de az is biztos, hogy hasonló állapotú házak voltak?
  Miskolcon kapsz kádárkockát vagy hasonlót 10-15M között, de vehetsz akár ugyanabban az utcában hasonló méretű házat hasonló telken 30M felett is, de az néhány éve épült…

  Szóval lehet, hogy a budaörsi egy lepukkant ház volt 30M-ért, amire még 10-et költeni kell, hogy lakható legyen, a miskolci 30M értékű pedig egy új építésű ház amibe csak be kell bútorozni…

 • szocske
  Prius és a lopás: tény, hogy az autók 99%-át Pest megyében lopják el, így én vidékiként lényegesen “védettebb” vagyok.
  De Bp-re is van megoldás:
  – a teljes casco éves 60-100ezer (biztosítótól függően), ha nem is 100%ban, de legalább kármentesítenek, és nem csak lopás esetén.
  – egyedi lopásvédelem beépítése priusba 100 ezres tétel, ezzel nullára csökken a lopás esélye.
 • Peter
  Auris hybrid kombi. Baromi nagy csomagtartó, 5.5 l fogyasztás, ujan 6,5 mft volt, (Toyota napon) Cegesen a lízingafa miatt negatív kamat.
 • Peter
  A témához visszatérve: a blog olvasói az átlagnál Sikeresebbek. Nagy részük koliban lakott, Valószínűleg azért javasolják. Ergo koli–> siker
 • Bellu
  Kiszamoló nekunk kb 5 eves van, itt vettük használtan, de akitől vettük Németországbol hozta. Vegyes a motor, benzinnel es árammal is megy, ezert zöld rendszámos. Ird meg a kérdéseidet az email cimemre. A férjem válaszol rá, ha tud.
 • jami
  3 éve nézegetem a lakásárakat, ezalatt a házunkban: 3 éve kb. a 10 évvel ezelőtti új ár-20%-ért, 1,5 éve a régi-új árért mentek a lakások. Mostanra 30-40% (!!!) az emelkedés a hirdetésekben, akinek sürgősebb, az csak 25%-ot tesz rá (és adja el annyiért gyorsan). És már használt lakás, azaz hiába van pl. konyha- és más beépített szekrény, de illeték, csok szempontjából nem annyira vonzó – de nézve az általános kínálatot mégis.
 • Családfő
  Ha lehetséges alternatíva, akkor a kollégiumnál jobb nincsen – nem csak anyagi értelemben.
 • jami
  Csak anyagi szempontból prosperáló (nem Veszprém) egyetemvárosban nagyot nehéz bukni lakással, csak nagyon meg kell nézni, mit vesznek.
  Ha a kérdés esetleg a gyereket is figyelembe veszi, akkor isten ments’, menjen koliba. Albiban marad a mama kicsi szemefénye, ha főbérlőként, akkor meg olyan helyzetben, amiért nem ő dolgozott meg.
  Az egy jobb megoldás, hogy albérlet közeli városban (kontroll), a bevételből bérelni helyben, ha nem viszi végig az 5 évet, akkor sem bukta.
 • jami
  +1 arra az érvre, hogy biztosan kinövi a lakást. Pont ez a jó: minek gyerektelenül, esetleg egyedülállóként akkora ingatlant megvenni ÉS fenntartani, ami tuti jó lesz 10 év múlva is. Ki tudja lesz-e pl. 4 gyerek vagy csak 1? Vagy egy sem? Kicsi lakás, kicsi rezsivel, egyetemvárosban – könnyen kiadható, eladható, ha kicsit parlagon van, az sem nagy veszteség – szemben egy 3-4 szobással.
 • Marcsi
  Kedves Miklós!
  Nekünk használt Opel Amperrank van. Kérdezz bátran.
 • Marcsi
  Közben olvasom, hogy neked benzines tapasztalat kéne, de a miénk hibrid.
 • Kiszamolo
  Marcsi, egyről beszélünk. Az új Ampera 100% elektromos, a benzines alatt az elektromos plusz benzinest értem.
 • Kiszamolo
  Szocske, az utcánkban nincs szerintem 20 évnél idősebb ház, többet adtak el az elmúlt 2 évben 40 millió alatt, amire max 10 milliót kellett költeni. Mindezt a Móricz Zsigmond körtértől busszal 25 percre.

  A 150 nm feletti házak pedig 60-70 milliókért mentek el.

  Ezután nekem nagyon soknak tűnt a miskolci 30-35 millió egy használt házért, főleg, hogy nem palotát kerestek.

 • Kiszamolo
  Egyébként a valódi fogyasztása, fenntartási költségei érdekelnének, illetve hogy hol és mennyiért lehet normális állapotút kapni, mert a hahun 3,5 évesen 150 ezer kilométer van bennük, az én hasonló korú autómban meg még nincs 40 ezer.

  Milyen hátrányai vannak (szűk, kicsi a csomagtartó, gyenge a fűtése, drága a szerviz, akármi), miért szeretitek, ha szeretitek.

  Előre is köszi mindenkinek.

  Ja, lehet e-mailben is.

 • Szocske
  , nem vásároltam, de a hirdetéseket szoktam nézegetni, és megerosithetem, egy 100-150m2 közötti néhány éve épült ház, 600-800m2 telekkel attól függően, hogy a város melyik részen van 30-40M között van. Ezekre költeni nem kell. Meg durvább a helyzet Egerben, ott aktívabban nézelődők, ott 30 körül, igaz belváros közelében, cserébe apró telekkel olyat kapok, amire 5-10M meg simán rá kell költeni. Ezek szerint Budaörs olcsó 🙂
 • Szocske
  @kiszamolo; ampera mind külföldről hozott, aki ott ilyet vett, nem a boltba járt, reális a 150ezer. Viszont ennek jó részét elektromosan tette meg, így ez a motornál nem jelent ekkora futást.
  Prius is 150ezer körül van szinte mind, a hollandok 3ev alatt ennyit mennek, és az autók jó része onnan jön. Mondjuk a priusnal ez nem pára, 400ezret elmegy csak olajcserevel, az ampera benzinmotorja nem egy díjnyertes darab. Azért a 150ezertol én ott sem aggódnék meg.
 • Szocske
  Valódi fogyasztást nem fogsz kapni, hisz ha max 80kmre mész vele, akkor 0… (ok, ha átszámolod az áram arat benzinre, akkor mondjuk 1,5 liter, de egyelőre a nyilvános töltés ingyenes)
  80 km után egy alul motorizált benzines, ezért országút, város meg oké, autópálya kevésbé. De ha évente 2000 km-t megy maximum benzinnel, akkor kit érdekel, hogy 6 vagy 9 liter?
 • David
  Amperan egy ideje en is gondolkozom, lehetne itt nyilvanosan is irni a tapsztalatokrol
 • Emma
  Kollégiumot javasolom én is. Veszprémben minden elsőévest fel tudnak venni kollégiumba. Az lakásbérlés, lakásvásárlás indokolatlanul drága.
 • Gauchos
  Kollégiummal kapcsolatban: nem minden esetben ajánlott. Függ az ember személyiségétől, introvertáltak nagyon nem fogják szeretni. Vannak akik nem szeretnek bulizni, piálni stb. számukra jobb az albérlet, főleg akkor, ha valami kifejezetten sok tanulást igénylő szakra jár pl. orvosi, jogász stb. Ilyenkor rosszabb esetben csúszhat is a tanulmányaival, ha nem tud nyugodt körülmények között tanulni (elpazarolt év)

  A hallgatói szerződés miatt már nem tehetik meg következmények nélkül, hogy 1-2 év után otthagyják az egyetemet, mert vagy visszafizetik az ösztöndíj felét vagy vállalják, hogy ledolgoznak legalább annyi időt, amennyit a állami ösztöndíjasként egyetemen tanultak. Tehát az nem játszik hogy kimegy külföldre dolgozni (persze lehet, hogy még akkor is megéri, ha vissza kell fizetni 100 ezreket, mert a kinti jövedelméből simán kifizeti).

 • Kiszamolo
  Szocske, Budaörs sem olcsó, de pont azért mennek fel az árak, mert a keleti országrészből rengetegen ideköltöznek.

  A párnak van egy lakása Miskolcon, ott meg sokkalják a bérlők a 35 ezer forintos bérleti díjat.

  Ha az emberek elköltöznek, akik pedig maradnak, rosszul keresnek, akkor drága a 35-40 millió ott, legalábbis szerintem.

 • Ildikó70
  Nekem 2 fiam tanul Budapesten, egyik koliban lakik, a másik albérletben. A koliban lakónak milliószor több programja, társadalmi élete, hatalmas baráti köre van, míg a másiknak ennek a tizede sincs. Ő egyelőre nem tud koliba menni bélproblémák miatt – nem örülnének a többiek, ha reggelente és naponta többször is félórákra lefoglalná a WC-t. De ha javul a helyzet (diéta, gyógyszerek és nem utolsó sorban életmódváltás) ő is megpróbálja. Bár ő sokkal nehezebben barátkozik, mint a bátyja.
  A nagyobbiknak nagyon bejött a koli, sokkal jobban mint az albérlet. Első évben ő is albérletben lakott, következőben őt a váltotta a tesó.
  Vidéki városban én biztos nem vennék lakást egyetemi időre, Budapesten már nagyon megfontolandó lenne – persze, ha meglenne az ára.
 • Családfő
  Haha, Kiszamoló szétoffolja a saját cikkét!? 😀 😉

  A hahus kínálat reális. Akinek 3-4 év után valós 40k km van az autójában, az vagy nem adja el, vagy ha igen, a hahu-ig már nem jut el (max. pillanatokra), lecsapnak rá addig.

  Egy jól karbantartott 150k-s autó még hosszú évekig ki fog szolgálni a Te éves futásoddal. A szimpatikus példány alapos, vétel előtti átvizsgálásával meglesz a jó járgány.