Diákok: lakásvásárlás vagy bérlés?

2017-08-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Hanna gyereke egyetemre megy egy vidéki városba és kérdezi, hogy mit csináljon: vegyen lakást a gyerekének és kockáztassa, hogy leesnek később az ingatlanárak, vagy inkább béreljen arra az öt évre, de akkor pedig azt kockáztatja, hogy a bérleti díjak nőnek tovább.

Jelenleg a bankban tartott pénzére szinte semmi kamatot nem kap, ha lakást venne, akkor megúszná a bérleti díjat, ami több lehet, mint a kamat, amit kap.(Viszont ekkor az elmaradt banki kamatok is veszteségként jelentkeznek, hiszen a lakásba fektetett tőke többet nem kamatozik a bankban.)

Azonban további kockázat, hogy a gyereke szinte biztos, hogy nem fog az egyetem után a városban maradni, de ha mégis, még pár év és úgyis kinövi azt a lakást, amit vennének neki. (Összejön valakivel, előbb-utóbb gyerekük születik, stb.)

Ott van alternatívaként a kollégium is, ami lényegesen olcsóbb, mint a lakásbérlés.

A kérdés érdekes és talán minden szülő fejében megfordul, aki másik városba kénytelen a gyerekét egyetemre küldeni.

Milyen kockázataink vannak?

- A jelenlegi ingatlanárak még vidéki egyetemi városokban sem mondhatóak alacsonyaknak. (Éppen a hetekben beszéltem valakivel, aki arról panaszkodott, hogy most akarnak házat venni és még Miskolcon is úgy megnőttek az ingatlanárak, hogy gyakran budaörsi árakat kérnek egy-egy házért. Engem kicsit megleptek az árak, amiket említett.)

Azonban mivel jelenleg a jövedelmek is nőnek (bár kérdés, meddig még), egyáltalán nem biztos, hogy öt év múlva újra nagyot esnek a lakásárak. Azonban ezt nem tudhatjuk, ez egy kérdőjel a történetben. Mivel ez egy befektetés lenne, ahol a hozam a megspórolt bérleti díj, ezzel együtt kell tudni élni, de érdemes kiszámolni, mennyi lenne a számla vége a számunkra legjobb és mennyi a legrosszabb esetben.

- A gyerek most kezdi az egyetemet, de egyáltalán nem biztos, hogy be is fejezi, vagy hogy itt fejezi be. A lemorzsolódás elképesztően nagy az egyetemeken, közel 40% és ennek zöme az első évben vagy második év első felében valósul meg. (Szaktól függően a tanulók 20-40%-a soha nem fejezi be a főiskolát/egyetemet, a többiek pedig komoly csúszással.) Én ezt sokkal nagyobb pénzügyi veszélynek érzem, mint az árak esését. A vásárlásra elköltünk sok pénzt (ingatlanos jutaléka, ügyvéd, 4% illeték, némi felújítás, bebútorozás), közel az ingatlan árának 10%-át, aztán esetleg fél év múlva kikukázhatjuk ezeket a költségeket, mert a gyerek megbukik Stat egyből és nem is akarja újra megpróbálni, vagy rájön, hogy mégse olyan mókás az állatorvos élete, mint gondolta.

Ha a nyakunkon marad a lakás, vagy eladjuk gyorsan, áron alul, vagy az ország másik végéből próbáljuk azt kiadni, ami nem biztos, hogy rentábilis vállalkozás.

- További hátrány, hogy az ingatlant nyáron is fenn kell tartanunk, illetve minden amortizáció, felújítási költség, üzemeltetési költség, berendezés költsége minket terhel. Ha bérli a lakást a gyerek, akkor nyáron sem kell feltétlen fizetni a díjakat (vagy csak a felét) és a tulajdonosnak fáj a feje ez miatt.

Milyen előnyei vannak a saját lakásnak?

- A gyereknek biztos helye van és olyan körülmények között él, amilyenben mi szeretnénk, nem a meghalt dédi 100 éves bútoraival berendezett lepukkant lakást kell bérelnie.

- Maga mellé vehet valaki mást a lakásba, aki fizeti a költségek egy részét. (Persze mással is bérelhetnek lakást, akkor is kevesebbet kell fizetni a bérlésért.)

- Ha emelkednének is a bérleti díjak, ez már minket nem érint. Ha pedig tovább nőnek az ingatlanárak, még nyerhetünk is a dolgon.

Hogy ne kelljen sokat gondolkodni, csináltam Hannának és nektek egy kalkulátort.

Írd be az adatokat (ingatlan vételára, ráfordítás, bérleti díjak, banki kamatok mértéke, ingatlan-áremelkedés legjobb esetben, áresés a legrosszabb esetben).

Kiszámolja neked, hogy mennyit nyersz vagy buksz legjobb vagy legrosszabb esetben a bérlésen vagy a vásárláson.

Játszhatsz vele, hogy mennyivel kell nőnie az ingatlanárnak, hogy megérje a vásárlás, vagy mennyit eshetnek az árak, hogy még mindig a vásárlás legyen az olcsóbb.

Lehetne szofisztikálni még jelenérték-számítással, megbecsülni a bérleti díjak változását évente, esetleg megnézi, ha hitelből vesszük az ingatlant és a többi, de kiindulási alapnak ennyi is elég.

A kalkulátort itt találjátok.

Használjátok egészséggel.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

Ajánlott cikkek a kategóriából:
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram