Egészségpénztárak egészségbiztosítása

Miután már többször megkaptam levélben és hozzászólásban is a hírt, miszerint az MKB Egészségbiztosító kötelező egészségbiztosítást köt a tagjainak, egyszerűbb írni róla.

(Egyébként ebben semmi újdonság nincs, más egészségpénztáraknál már régebb óta működik ilyen rendszer.)

Mit tudunk az MKB Egészségbiztosító egészségbiztosításáról?

Egyrészt kötelező mindenkinek, aki tagja a pénztárnak (bár külön nyilatkozattal kiléphetsz belőle). Egyetlen biztosítónak sem érné meg, ha csak azok vennének egészségbiztosítást egy-egy csoportból, akik elég idősek és vagy betegesek ahhoz, hogy garantált ráfizetés legyen bármilyen szolgáltatás.

(Ezért nincsen még a Kiszámoló Egyesületnek sem egészségbiztosítása a csoportos életbiztosítás mellé, nem kötelezhetek mindenkit, hogy kössön havi x ezer forintért még egészségbiztosítást is, a biztosítónak meg nem jó, ha csak a sokat orvoshoz járók és/vagy az idősebbek kérik.

Talán most kapunk egy ajánlatot, amit csak az köt meg, aki akar, már hetek óta ígérgetik, hogy küldik az ajánlatot, de hát nagyon lassan történnek a dolgok.

A másik, amit szeretnék és talán sikerül is, hogy normál lakossági egészségbiztosítást köthet bárki, de 20%-kal olcsóbban (lemondunk a jutalékról). Így az kötne, aki akar, mindenki a saját (és családja) korának megfelelő díjat fizetné. Az sem lenne rossz ajánlat, de a technikai kivitelezés miatt az is csúszik, hogy neten keresztül köthesd kedvezménnyel és kényelmesen, mert ingyen nem szeretnék mindenkivel egyesével találkozni és aláíratni a papírokat. 🙂 Remélem hamarosan lesznek konkrét dolgok. Ezért is csúszik egyébként az egészségbiztosítós cikk is. De ezt csak így zárójelben.)

A második dolog, nagyon olcsó: mindössze havi 83 forint.

De ennyi pénz is sok, ha semmit nem kapunk érte. Nézzük meg, mi jár ilyen pici pénzért? (Egy normál egészségbiztosítás havi 8-10 ezer forinttól kezdődik.)

Nagy csodák nincsenek ezen a piacon, kis pénzért kevés szolgáltatást tudsz kapni, ezen gondolom senki nem csodálkozik.

Mit kapsz havi 83 forintért?

– Telefonos ellátásszervezés. Ez nem túl sokat takar, ha bajod van, telefonon elirányítanak, mikor hová menjél.

– Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok max. 300 ezer forintért évente.

Két dolgot kell tudni. Az egyik az, hogy figyelmes olvasással rájössz, hogy a leggyakoribb eset, az ultrahang ki van zárva a lehetőségek közül. MR-re, CT-re és PET-CT-re viszonylag kevésszer megy el egy átlagember.

A másik fontos dolog, hogy nem te kéred, hogy szeretnél egy PET-CT-t, hanem csak indokolt, orvosi esetben veheted igénybe.

– Egynapos sebészeti ellátások, maximum évi 300 ezer forint értékben.

Itt az egynaposon van a hangsúly, azonban ebbe manapság már sok minden belefér: laporoszkópos epekő-eltávolítás, sérvműtétek zöme, stb. Komoly műtétet nem fog kiváltani, de ez már nem a nesze semmi, fogd meg jól ajánlat. Ez több esetben jól jöhet, nem az állami rendszerben vársz epekő műtétre és itt nem kell hálapénzes boríték sem.

– Kritikus betegségekkel kapcsolatos kezelések évi 600 ezer forintos limittel. Ide tartozik a rák, agyvérzés, infarktus, stb.

Most akkor ér valamit ez a biztosítás?

Igen, tulajdonképpen ennyiért ez egy jó ajánlat, de vegyük észre a korlátait is, a legtöbb esetben vagy nem fog téríteni, vagy nem eleget az éves limit miatt.

(Ha 600 emberből egy veszi igénybe csak az utolsó 600 ezres költségtérítést, már nem éri meg a biztosítónak. Egy PET-CT is 250 ezer Ft, az is elviszi 250 ember teljes egyéves befizetését.)

Ez messze nem vált ki egy egészségbiztosítást, de ha egészségpénztárt választasz, ez lehet döntő érv az egyik, vagy a másik mellett, mert azért a semminél lényegesen több ennyi pénzért. Persze ne felejtsd el azt sem megnézni, mennyi az egyéb működési költség.

(Mivel a biztosító ugyanaz, mint a miénk, megkérdezzem-e, hogy mi köthetünk-e ilyet? Ennyiért nyilván nem kapjuk meg, de talán havi 200 forint körül igen. Ha tagja vagy az egyesületnek és érdekel a dolog, írj hozzászólást.)

 

Share

106 hozzászólás

 • promontor
  “Egyrészt kötelező mindenkinek, aki tagja a pénztárnak.”

  Ennél a mondatnál kezdtem el felhúzni magam, meg azon gondolkodni, hogy akkor most hova lépjek át. Merthogy rám ne tukmáljanak egy ilyet kötelező jelleggel.

  Aztán elolvastam a pénztár tájékoztatóját, amely szerint “… a szolgáltatás le is mondható külön a Lemondó Nyilatkozat nyomtatványon…” (ld. itt: mkbep.hu/tagoknak_egeszsegbiztositas.html vagy itt: mkbep.hu/tagoknak_egeszsegbiztositas_gyik.html#13) és megnyugodtam.

  Methogy nem kötelező. Picit trükkösek a fiúk, automatikusan beléptetnek, ha nem szólsz. De ha kifejezetten jelzed, hogy nem kéred ezt a biztosítást, akkor kiléptetnek belőle.

  A kedvezményekre fordított a módszertan, őket nem léptetik be automatikusan, de nyilatkozhatsz, hogy tegyék meg.

  Javaslom javítani a posztot.

 • Spidy
  Engem érdekelne, bár egy kicsit komolyabb biztosítás talán még inkább
 • Péter
  Engem érdekel 🙂
 • khxz
  Kösz az infót, legalább innen értesültem róla, mert az mkb eddig elfelejtett értesíteni erről a kihagyhatatlan ajánlatról. Megy is a lemondó nyilatkozat holnap.
 • Kiszamolo
  khxz, szerintem ennyit megér, én nem mondanám le, ha elmúltál 35 éves.
 • Kiszamolo
  Spidy, ha mindenki megkötné, a legdrágább csomag lenne 16,5 ezer forint havonta.

  Benne: alap szürővizsgálat kétévente, emelt szürővizsgálat kétévente (felváltva), kiszélesített járóbeteg-ellátás (maszekhoz járnál SZTK-ba), kiszélesített laborvizsgálat, fejlett diagnosztika, egynapos műtétek (300 ezer/év) plusz kiemelt fekvőbeteg ellátás évi 3,5 millióig, plusz némi aprópénz rák, műtét, rokkantság esetén.

  Egy optimum csomag havi 9.700 Ft lenne, egyetlen lényeges különbség, hogy nincs benne kiemelt fekvőbeteg-ellátás, csak egynapos műtétek.

  De csak akkor, ha mindenki kérné, amire nincs esély. (Bár még egy egyesületet tudunk grundolni, ha elegen érdeklődnek.)

 • Walhalla
  Érdekelne egy jó ár-érték arányú ajánlat.
 • bogi
  Érdekelne biztosítás, de miért kell (kell?) az MKB-hoz ragaszkodni? Ha összejönne elegendő érdeklődő érdemes lenne más biztosítókat is megkérdezni és összehasonlítani az ajánlatukat. Szerencsére van néhány.
 • Garázs
  Engem érdekel az egészségbiztosítás, de nem vagyok, nem is akarok MKB egészségpénztári tag lenni.
 • Kiszamolo
  NEM MKB-s ajánlat. 🙂
 • kridli
  Szerintem amúgy azért tud ilyen olcsó lenni, mert azzal számolnak, hogy a nagyon sok tag nem is fog tudni róla, és akkor sem veszi igénybe, ha lenne mire. Rengeteg az olyan EP tag szerintem (mindegyik pénztárban), akinek van, mert cafeteriában egyszer kapta, de max annyit tud, hogy van egy kártyája, amivel fizethet a gyógyszertárban.
 • MZ/X
  Khxz: A személyes tárhelyben találod az infót. Egyébként nagy létszámmal a Medicover is elég jó ajánlatokat ad.
 • Családfő
  Ez az MKB-s Uniqa-s nem érdekel, mert egyébként is MKB EÖP-s vagyok. A cikkel egyetértve: ennyire kevés pénzért szerintem butaság lemondani. Havi 83 Ft, tehát kerekítési különbözet. Ha egyszer valamit igénybe veszel a következő 20-50-akármennyi évben, már bejöhetett az ára, vagy akár több is.

  Szerintem is azért (is) ilyen olcsó, mert sok tagnak le sem esik majd, hogy mi ez, illetve nem fog élni vele szükség esetén sem, mert eszébe sem jut. Egy Kiszámoló olvasó enné tudatosabb, szóval nem fogjuk elfelejteni, hogy létezik ez a lehetőség.

  Egy Kiszámolós, rendes tartalmú egészségbiztosítás csomag engem érdekel(het), családommal együtt.

 • Lexa
  Már meglévő sclerosis multiplex betegség esetén mire számíthatok egy ilyen biztosítástól?
  Egyszer találomra felhívott egy ügynök valahonnan és ecsetelte, hogy havi 300 forint biztosítésért kórházi napidíjnak 3000 forintot fizet majd a biztosító, benne vagyok-e?
  Hát kezdtem érdeklődni,. mert 2 hétre rá következett a rendszeres felerősítő kórházi egyhetes látogatásom. A biztosító ügynöke azt válaszolta, hogy ezért nem fizet semmit.
 • Kiszamolo
  Lexa, eleve kizáró ok még a belépésre is.

  Ha a munkáltató köt ilyet, ott lehet esetleg esélyed. 10 fő felett nincs eü nyilatkozat, bár benne lehet a szerződésben, hogy meglévő betegség kezelését nem állja a biztosító.

 • fudosin
  Ez a 83Ft-os bizti meggyőzött, hogy átlépjek az MKB-ba – amúgy is jobbak a díjai, mint a mostaninak, úgyhogy bejön az ára.
  A Kiszámolós EÜ biztosítás érdekel, remélem, hogy független lesz az életbiztosítástól, ha már oda egy banális dolog miatt nem vettek be…
 • Grza
  Ilyen van a Prémiumnál is. “védőháló” néven évek óta 58/hó áron.

  Meg van “rendes” biztosítás is, havi 2000-ért elég limitált, de 7500-ért már elég jó ajánlat, aminél a céges cafeteria ügynök csak rosszabbat tudott adni…

 • Grza
  (megjegyzem, a Kiszámoló által említett “9700Ft” ajánlat kb ugyanaz, csak a Prémiumos jóval olcsóbb, a védőhálóval kombinálva benne van az egynapos műtét is)
 • garri
  Prémiumnál hasonló csomag van, havi 85 ft-ért. Ott is mindenkit automatikusan beraknak, nyilatkozattal viszont ki lehet lépni.
 • Kiszamolo
  Grza, ezt azért ennyiből elég nagy bátorság kijelenteni, olvastam én is a Prémium csomagját, a lényeg sajnos az apró nüanszokban van. Ettől még lehet olcsóbb, de egyáltalán nem biztos.
 • enique
  Engem is érdekelne. Van belépési korhatár? Több pénztárnál láttam, hogy van.
 • Dávid
  Nem értem a negatív véleményeket. Ennyi pénzért ez kinek ne érné meg? Részemről tripla díjért is instant deal lenne.
 • Homeropata
  Egészségbiztosítás engem is érdekel. Bár nem vagyok tag, mivel életbiztosítás nem érdekelt. pláne ha a max is csak 16,5 ezer.
 • promontor
  Nekem pl. azért nem éri meg, mert a munkahelyemen van hasonló, csak kicsit kedvezőbb számokkal. Majd ha kirúgnak/kilépek, akkor átolvasom az MKBs ajánlatot, bár nyilván akkor meg kérdés, hogy nem jobb egy szélesebb szolgáltatást nyújtó biztosítás, amit a poszt is pedzeget.

  Egyébként egy kicsit éppen attól félnék, hogy “túl olcsó”, azaz vagy az apróbetűben van elrejtve a módszer, hogy ne tudják túl sokan igénybe venni, vagy ha nincs ilyen, akkor a biztosító pillanatok alatt kihátrál belőle, amikor látja, hogy ez neki nagy bukó.

 • Grza
  Persze ez teljesen igaz. Illetve olcsóbbnak biztosan olcsóbb, a kérdés tényleg, hogy mi a pontos tartalma. De az pl biztos, hogy nálunk a céges cafeteria biztosítás ennél rosszabb, sőt, az életbiztosítás is rosszabb a Kiszámoló biztosításnál. Persze, ha nem tudnám adómentesen kivenni a cafeteriámat (lakáscél) akkor lehet, hogy a drágább lenne az olcsóbb.
  Az pl biztos, hogy a Prémium 2000 forintosa, amiben van 100ezres limit, nem használható pl szűrésekre, azaz nem mehetek el például anyajegy szűrésre. A drágábbat nem tudom, de pont az lenne a jó, hogy ha megelőző vizsgálatok is lennének benne, mert sokat érek vele ha az állami háziorvoshoz kell mennem beutalóért…
 • Gábor
  Érdekelne szerintem többeket a családból valami egészségbiztosítás, hogy ne kelljen vívni a kórházakkal. 5-7000 körül szerintem sokan mások is áldoznának rá.
 • jurta
  Mi a területi hatálya a biztosításnak? Mindegyik termékre érdekelne a válasz, de főleg a látóhatáron levő kiszámolósokra. (Baleset esetén tisztázva azt is, az esemény vagy a kezelés helyszíne számít.) Én vagyok az, aki nem ÉLEK külföldön, de sokat járok, nem egyhetes kirándulásokra, hanem jellemzően alkalomszerűen dolgozni (esetleg önkénteskedni), egészségbiztosítást nem adó szerződésekkel. Ráadásul magyar TB-ben sem vagyok épp biztosított, ha jól tudom.
 • Handalamandala
  “Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok max. havi 300 ezer forintért évente.”
  Ezt hogy kell érteni?
 • headset
  enique
  2017-02-26 at 23:10

  “Engem is érdekelne. Van belépési korhatár? Több pénztárnál láttam, hogy van.”

  Az MKB-s biztosításnál a felső határ 75 év.

 • Deviáns
  kiszamolo
  “szürővizsgálat kétévente” Ez vidéken is megoldható lesz, vagy csal Budapesten?
 • Kiszamolo
  Deviáns, Budapest és megyeszékhelyek.
 • Kiszamolo
  Most beszéltem a Viennalife-fal, akik adták a prémium pénztárnak a fizetős biztosítását. Elmondta, miket hagytak ki belőle, pl. kevesebb szakorvosi irány van benne, mint a normál biztosításban.

  Nagy csodák nincsenek, ha valami sokkal olcsóbb, valahol spórolni kell.

 • kisvicus
  Az ajánlat érdekelne.
 • Kari
  Nekem a Firstmed-nél volt kedvező tapasztalatom a magán egészségbiztosítókkal. Nagyon klassz érzés, hogy egy vérvétel tényleg csak 5 perc érkezéstől távozásig, egy vizsgálat során pedig emberként bánnak velem. Addig ilyet az állami ellátórendszerben sosem tapasztaltam. Ez még a 2000-res évek elején volt. Akkor az éves díj 93 000 Ft volt. Megfizethető. Most biztosan drágább. Medicover nekem nem jött be. Ott is voltam pár évig, de ott sok a “beteg” és kevés a szabad időpont. Majdnem olyan, mint az állami.
 • Hasszán
  Az egészségbiztosítási ajánlat érdekelne, az egész családra is.
 • NAR
  Ha jól sejtem, a biztosítás igazán akkor jó, ha nagyon kis valószínűségű, de nagyon nagy negatív értékű eseményre kötik (pl. leég a ház, ahol lakom; fiatalkori halál ). Ilyenkor a havi biztosítási díj 3-5 nagyságrenddel kisebb a kárnál. Egészségbiztosításnál viszont nem ez a helyzet, beteg szinte biztosan lesz az ember (pl. téli szezonban megfázás), tehát nekem nem úgy tűnik, hogy megérné bármilyen biztosítás. Ha jól érzékelem, két-három év alatt be is fizeti az ügyfél azt az összeget, amit térít a biztosító. Nehéz lehet értelmes konstrukciót összeállítani…
 • szocske
  engem is érdekelne az egészségbiztosítás, inkább vmi komolyabb, nagyobb csomag, mint az a 100Ftos, bár ennyit kétségtelenül ez is megér.
 • ügyvéd
  Szerintem (HANGSÚLYOZOM: Szerintem) egy igazi fullos egészségbiztosítás díjánál (jóval)kevesebből lehet hálapénzen csúcsellátást “venni” ha tényleg kell(ene). Ha meg éppen nem akkor tiszta haszon a megmaradt hálapénz….
 • Kiszamolo
  ügyvéd, azért nincs igazad, mert itt kvázi egy második ellátórendszerbe jársz, ahol minden bajodat maszekben kezelik.

  Azon persze lehet vitatkozni, hogy olcsóbb-e mindig fizetni egy-egy maszek orvosnak, mint egy évre kifizetni a díjat. De ez minden biztosításnál felmerül, éppen ettől biztosítás. Ha nincs tűz, ablakon kidobott pénz a lakásbiztosítás. Ha egyszer lesz, ezerszeresen megtérül húsz évnyi díj is.

 • sajnos vege
  sziasztok!

  hatha vki tud segiteni…
  szeretnek egy MR-t csinaltatni ket terdemrol (kb 80 / terd a medicovernel), mert ugy nez ki h elkezdtek kopni a porcok (31 ev).
  mivel a rontget (meg) negativ, sportkorhazbol nagyjabol egy valvonnassal kiraktak .

  valoban tudok meg jarni, meg sportolni is, de olyan jo lenne tudni h most mi a franc van, hagyjam abba a sportolast, vagy esetleg megallithato gyogyszerekkel a tortenet, vagy kezdjek el penzt eltenni a muanyag terdekre?

  szoval, ha vki tudja hogyan lehet legolcsobban terd MR-hez jutni (gondolom kene evente 1-2, h latszodjon hatnak-e a gyogyszerek / mozgas), pls help!

  koszi

 • ügyvéd

  Azért kicsit vitatkoznék. Rossz a példa, mert itt azért van egy “mögöttes” teljes körű biztosításod a TB alapon. Tehát mindenképpen van EGY “lakásbiztosításod” még ha kicsit fapados is.
  Ha “tűz” van mondjuk, vagyis ha például beüt egy “kellemes” rák, akkor szerintem bármelyik magánbiztosító villámgyorsan kifarol a havi esetleg milliós gyógyszerszámlád finanszírozásából, az “állami eü” pedig egy kis csúszópénzzel boldogan állja…. 😀
  Vagyis ha egészséges vagy kidobott pénz a kiegészítő egészségbiztosítás, ha meg igazán beteg, akkor meg nem segít.
 • ügyvéd
  +
  Egy orvos barát még is “kincset” ér. Pár telefon, és egy fél délelőtt lesz labor, MR, ultrahang, meg amit akartok 😀 , összesen több százezernyi vizsgálat egy fillér jatt nélkül…
 • ügyvéd
  vege
  Szerintem szakorvosi beutalóval simán mehetsz… Az IMC ben ha tudsz éjjel menni, akkor napok alatt fogadnak. (éjjel a kutya se megy, azért üres)
 • attila
  vege

  án nála voltam szerintem most kb. 20e körül lehet az mri / térd
  nagyon érti a dolgát, nem fogsz ,melléfogni….

  feketehegyszarazret.hu/index.php?pg=sub_12

 • attila
  “Vagyis ha egészséges vagy kidobott pénz a kiegészítő egészségbiztosítás, ha meg igazán beteg, akkor meg nem segít.”

  @ügyvéd ez kivételes igaz

  “Szerintem (HANGSÚLYOZOM: Szerintem) egy igazi fullos egészségbiztosítás díjánál (jóval)kevesebből lehet hálapénzen csúcsellátást “venni” ha tényleg kell(ene). Ha meg éppen nem akkor tiszta haszon a megmaradt hálapénz….”

  még !

 • szocske
  , ügyvéd, azonban a hálapénzes rendszerbe bele van kódolva az eü rendszer összedőlése, mert azt egyre kevesebb befizetővel kell fenntartani az államnak, így bár jelenleg bármelyik területen találsz orvost, aki a lista elejére tesz, de könnyen eljöhet az az idő, hogy annyira lepukkant lesz az állami eü, hogy hiába kerülsz a lista elejére, az sem lesz elég.
 • Zabalint

  Vagy egyre több adófizetőnek lesz elege abból, hogy azoknak az ellátását fizesse, akik adót ugyan nem fizetnek, de megvannak a megfelelő orvos haverjaik, illetve kifizetik a megfelelő emberek zsebébe a kenőpénzt, és inkább elhúznak ebből az országból. Az, hogy még az arcába is röhög a balekoknak az úriember, csak erősíti a folyamatot.
 • ügyvéd

  Nem tudom kiről beszélsz, én részemről soha egy napot kórházban nem voltam, az egyetlen műtétet (látáskorrekció) amit elvégeztek rajtam én fizettem, a fogásznál fizetem a “listaárat” a rendszerváltás óta, akkor voltam ugyanis utoljára SZTK fogászaton. Az arcüreg gyulladásnál,( amit a fogorvos okozott ) súlyosabb bajom soha nem volt, vagy 15 éve még komolyabb meghülésem sem. Igaz voltam párszor mindenféle kivizsgálásokon, – mer kurvára próbálok magamra vigyázni + hipochonder is vagyok 😀 – de ennyike..
  Ehhez képest évtizedek óta fizetem a kevéssé egészségesek ellátását.

  Tudod: Csak egészség legyen, a többit megvesszük 😀

 • Kisvakond
  Érdekes, hogy épp ma gondolkodtam el egyetemista gyerekeim egészségpénztári jövőjéről és lám, itt ez a bejegyzés.
  APEH-os koromban beléptem az ADOSZT (most NAVOSZ ) egészségpénztárba havi 500Ft-tal. Csak azért léptem be, mert az állam is adott hozzá zsetont. Később cafeteria is ment rá, meg a cég (vagy a szakszervezet?) is megdobott évente vagy 20.000 pénzzel, ezért egész szépen elvoltam belőle a kis családdal. Sajnos a gyerekeimet nem tudom beléptetni, mert zártkörű a rendezvény. (Azóta én is eljöttem a NAV-tól.)
  Van valami ötletetek, melyik egészségpénztárba lehetne beléptetni két húszévest havi 1000 Ft körüli összeggel?
  Állam bácsi most mennyit tesz hozzá, mert nem figyelem a történéseket.
  Előre is köszönöm az okosságokat.
 • szocske
  , pontosan így látom én is, bár jelenleg működik a hálapénzen vásárolt előrejutás, de ahogy egyre népszerűbb lesz, úgy csökken a színvonal és erősödik az ellenőrzés, szóval hosszú távon erre berendezkedni nem megbízható sztem.
  Egészségbiztosítást kötni pedig csak előre lehet, mert ha már beteg vagyok, akkor nem fog velem szóba állni egyik biztosító sem, így fizethetem majd saját zsebből a magán eüt, ha minőségi ellátást szeretnék.

  Azt már csak zárójelben jegyzem meg, (egy igazi úriember szóhasználatát idézve), hogy hányni tudnék azoktól, akik mindent okosban, a rendszert kijátszva igyekeznek megoldani.