Egy társasház története

Tibor küldött egy történetet, az ő társasházuk történetét. Érdemes elolvasni az anyagi tanulság miatt is, de amiatt is, mire készülj, ha egy társasházban veszel lakást. Annyi horrorsztorit hallottam már a társasházakról, ahol a lakók fele Q7-essel jár, de a közös költséget nem fizetik (ezek az újépítésűek), meg ahol öregek laknak, akiknek jóvanazúgy, ahogy van, ő ebben az életben már nem akar költeni a házra, akkor se, ha a tető beszakadt.

Ezekre is érdemes figyelned, ha lakást veszel. Elhanyagolt társasházban soha ne vegyél lakást, akámennyire is olcsó vagy tiptop a kinézett lakás, mert nem véletlenül elhanyagolt a ház. Inkább vegyél egy jó állapotú, karbantartott házban egy lepukkant lakást. Ugyanígy ne vegyél lakást egy olyan társasházban, ahol a lakók harmada-fele nem akarja/nem tudja fizetni a közös költséget. A lakáson tudsz segíteni, a házon nem.

Offtopic: Így vásárolj lakást

S ha már ez a téma, éppen tegnap hallottam egy sztorit első kézből egy nyolclakásos “újépítésű”, talán két-három éves házról. Először csak azt hitték, megússzák annyival, hogy nincs két egyforma méretű lépcső a lépcsőházban, hogy felfagy az erkélyen a kő, mert kilopták a vízzáró fóliát, hogy a teraszok a ház felé lejtenek és áznak a falak és a többi kókler munka. Aztán amikor elkezdett megsüllyedni a ház, megvizsgálták az alapot és kiderült, hogy “kifelejtették” belőle a vasalatot. Minek az bele, úgysem látszik. Most meg a kétségbeesett fejvakarás, lakásonként valószínűleg sok millió forint lenne valahogy megerősíteni az alapot, de pénz az nincs, a legtöbben sok hitellel, CSOK-kal vették a lakást, legtöbbször erőn felül. A vállalkozó már rég bezárta a céget vagy egy hajléktalané lett azóta, lehetne éppen perelni, de értelme az nincs, pert nyerhetnek, de pénzt nem fognak belőle látni.

Na mindegy, csak egy témába illő friss sztori volt. Következzen Tibor levele:

Feleségemmel egy kétszintes, tizenkét lakásos társasházban élünk. A 12-ből 10 lakás 46-50 nm közötti, a maradék kettő 70 nm. A közös képviselőkkel sorozatban gondjaink akadtak, az egyik egy öreg bácsi volt, aki excelben könyvelt (!), e-mailt nem volt hajlandó olvasni, telefonon sosem lehetett elérni, általában nem nagyon érdekelte semmi a házzal kapcsolatban. Őt leváltottuk, jött egy kedves fiatalember, aki a bemutatkozására láthatóan rákészült, felmérte a ház állapotát, konkrét elképzelésekkel állt elő, hogy miket kellene itt megvalósítani, és majd együtt…

A házzal amúgy vannak komoly gondok, a lépcsőház és a függőfolyosó van a legrosszabb állapotban, jóformán életveszélyes. Lényeg, a lényeg, emberünk a csillagokat is lebeszélte volna az égről, megválasztottuk, aztán nagyjából soha többet nem sikerült elérni őt, e-mailekre nem válaszolt, telefont nem vette fel, semmilyen papírt nem küldött soha arról, hogy áll a ház, hogy állnak a befizetések, nuku éves összesítő, az égvilágon semmi. Közgyűlést annak ellenére sem hívott össze, hogy erre felszólítottuk levélben. Leváltani is csak levélben sikerült, a ház minden anyagát postai úton juttatta el az új közös képviselőhöz, aki jelenleg is van. Ő végre nem csak beszédében lelkes, hanem végre tényleg történnek itt dolgok, haladunk valamerre.

Na, ezekről a dolgokról szeretnék mesélni.

A háznak van egy ltp megtakarítása, ami már rég lejárt, csak hát az előző közös képviselőkkel nem igazán lehetett együtt dolgozni, a pénz azóta is ott állt a számlán (nagyságrendileg 1.5 millióról beszélünk, messze nem szaladunk vele). Az új közös képviselő az első közgyűlésen felvetette az ötletet, hogy érdemes volna megemelni a közös költséget, az így keletkezett többletből pedig felújítási alapot képezni, hiszen társasháznak amúgy is kötelező ilyennel rendelkeznie (erről soha egy szó sem esett korábban), szóval nem is értette, nekünk miért nincs ilyen.

A javaslata az volt, hogy nm-enként 50 (!) forinttal emeljük a közös költséget. Jó pár embernél ez kiverte a biztosítékot, hogy az rengeteg pénz (megismétlem, 50 nm-es lakásokról beszélgetünk, nem nehéz kiszámolni, mekkora tételről van szó). Hosszas vita után végül azért csak sikerült lenyomni a torkukon, és elfogadtuk a javaslatot.

Ekkor jöttem én. Felhívtam rá a kedves lakótársak figyelmét, hogy a ház szintjén havi 30.000 forintról ment a vita az elmúlt fél órában, ami éves szinten 360.000 forint. Tíz év alatt lesz 3.6 milliónk, amiből esetleg vehetünk három téglát, csak addig ránk dől a ház. Az én javaslatom az volna, hogy fizessen mindenki havi 20.000 forintot a közös költségen felül, az egy év alatt a háznak 2.880.000 forint, két-három év alatt az ltp pénzzel együtt már egy-két komolyabb munkára is futja belőle.

A javaslatom vége szemmel lincselés és generációkon átívelő átkozás lett, megkaptam mindent a “te asziszed, hogy én lopom a pénzt”-től kezdve a “nem vagyok én aranyásó”-n át a “de jó egyeseknek, hogy milliomosok”-ig mindent. És itt olyan emberekről beszélünk, akiknek két autója van, az egyikkel dolgozni jár, a másikkal wc-re, a másik most vett új autót, mellé napi egy csomag cigi simán pattan… szóval tovább nem is nagyon sorolom… nagyjából olyan emberekről beszélünk, akikről te magad is szóltál már jó néhány cikkedben, pl. a kedvencemben, ahol egy gyárban tartottál pénzügyi oktatást, ahol a melósoknak nem volt pénze, de azért masszívan dohányoztak, és tele volt a parkoló autókkal, miközben a gyár előtt volt a buszmegálló.

Rávilágítottam a kedves lakótársak előtt arra, hogy akinek nincs havi 20.000 forintja, ott azért vannak komoly gondok. Érvelésnek megkaptam, hogy drágák a gyerekek, már így is drága a közös költség, a számlák, a minden. Az egyik szomszéd szerint havi 20.000 forint nagyon sok, ne mondjam már, hogy nem az. Mondtam, hogy 20.000 forintról általánosságban nem lehet megítélni, hogy sok-e vagy kevés, az nem is igazán annak a függvénye, hogy valaki mennyit keres, hanem inkább annak, hogy mire költi.

Hát pedig, bárhogy is próbálná összébb húzni a nadrágszíjat, lehetetlent kérek.

Egyetlen szomszéd jelezte, hogy ő benne lenne a dologban, meg támogatja az elképzelést.

Szóval a javaslatom az erős többség leszavazta.

Eltelt fél év, szép téli napon a függőfolyosó egy darabja leszakadt (szerencsére nem történt személyi sérülés), a ház facebook csoportjában felvetettem, hogy mivel naponta én is elsétálok az alatt a pont alatt, ahonnan leszakadt egy darab, éppen eshetett volna az én, vagy a gyerekeim fejére is, vagy akármelyik másik szomszéd fejére is a dolog, most már talán csinálunk valamit?

Havi 20.000 forint továbbra is sok volt. De havi 10, és havi 5 is. Igazából szerintem bármennyi sok lett volna, amit a “Háznak” (direkt írom nagy betűvel, mert kb. az jött le, mintha az emberek a házra, mint harmadik félre tekintenének, nem olyasmire, ahol ők maguk laknak) adni kéne. Pár hét múlva még egy szép darab leesett a függőfolyósból (itt sem történt személyi sérülés), ami éppen valakinek a fregolijára esett. Na, hát ez már megmozgatta a népeket, gyorsan közgyűlést hívtak össze, ahol meg lett beszélve, hogy a függőfolyosót fel kell újítani és kész. Hát, pénzünk az nincs rá, akkor vegyünk fel kedvezményes hitelt az ltp-re. Megszavazta mindenki. Hamar kiderült, hogy az ltp nem ad hitelt a háznak, mert a bekért jegyzőkönyvekből egyértelműen kiviláglik, hogy fél évvel ezelőttig a háznak nem volt felújítási alapja képezve, márpedig az elmúlt három évet vizsgálják. Így csak piaci kamatozású hitelt adnak. Nem baj, jó lesz…

Ugye még emlékszünk a kedves szomszédra, aki bárhogy is próbálná, havi 20.000-t nem tudna megfogni a havi kiadásain? Éppen 19.000 forinttal lett ezáltal magasabb a havi közös költsége, mint eddig volt, de elmondása szerint ez nem jelent gondot a számukra, mert hasznos dologra megy a pénz. Nem akartam emlékeztetni a fél évvel ezelőtti szavaira, mert úgy láttam, felesleges ezzel vesződni.

Szóval ez a történet… amíg az emberek tudják, hogy valami nem jó, még akkor sem foglalkoznak vele, amikor már tapasztalják is, akkor viszont pánik és bármit elfogadunk. Havi 20.000 forint sok, amikor önerőről beszélünk, amit saját elhatározásunkból kellene gyűjtenünk, de ha hitelt kell belőle törleszteni, az valahogy olyan kötelezőnek tűnik, az rendben van. Mint a bagós, aki lelkesen cigizik, amíg stroke-ot nem kap, akkor gyorsan leszokik, mert megijed, pedig addig is tudta, hogy mit kockáztat. Vagy mégsem?

Miért működnek ilyen furán az emberek?

Share

353 hozzászólás

 • drdragon
  Richmond
  2021-01-25 at 10:11

  ”Viszont ha valaki a lépcsőházban felújít (jellemzően hónapokon át), akkor azt nem csak a szomszéd fogja hallani (nem hiszem el, hogy ilyenben még nem volt részed). Nincs az a gazdasági számítás, ami után ez megérné.
  Hogy melyik mennyire drága, az pedig Magyarországon nem feltétlenül a valós értéket mutatja.
  Illetve az újépítésű kaptárszerű lakóparkokra semmi sem igaz a belvárosi előnyökből – az meg pláne nem, hogy nincs szükség autóra, mert szinte mindenki autóval közlekedik”

  két dolgot kifelejtettél, mégpedg azt hogy a föld lapos, a választást pedig a Trump nyerte

 • gfdrsgfds
  Ha az erkély és az ablak elhelyezkedése “ideális”, akkor a ház falánál végighúzódó levegő az olyan szinten száll be az ablakon, hogy közel bent dohányzás szintet tud produkálni az ártatlan lakásában. Mert direktben az egész levegő pont a lakásb a áramlik az erkély felől.

  Aki szerint meg nem zavaró a párkányra csöpögő klíma, az a sajátját nyugodtan csepegtetheti a saját párkányára és párologtathajta onnan.

 • dsfds
  Ez az autóval rendelkezés egy érdekes kérdés. Attól, hogy mondjuk van autó, még igenis számít, hogy mindenért bele KELL ülni, vagy ha kell, akkor bele lehet. Attól, hogy van, még kényelmi és anyagi szempont, hogy kell-e mindenhez használni is.
 • jami

  Egy dohányosnak soha nem tudod megmagyarázni, hogy nem ok, ha más szagolja. Az eleve nem érv, hogy, lécci, ne kényszerítsen passzív dohányzásra – magára a szagra sem szabad panaszkodni, mert az nem rosszabb, mint a másik főzés/akármilyen szaga.

  Pedig de. Teljesen abszurd, hogy azért ne tudjon valaki szellőzetni, pláne nyáron, mert a másik cigizik. 10 percenként.
  Én általában nem vagyok erre háklis, de terhesen brutál volt: eleve túl jól érzek szagokat; akkor viszont émelyegtem. Kánikulában kimentem az erkélyre – konkrétan az alsó, a felső és az oldalsó szomszéd is kijárt cigizni. Nem volt opció az udvarra menni – mert, ugye, émelyegtem.
  De ha mégis nekiindultam, akkor a bejáratnál eleve ott volt fél méterre a csikkekkel teli szemetes ÉS az épp induló/hazaérkező szomszédok ott (is) cigiztek. (Azt a terhességem végig émelyegtem, még a szülés hetében is.)

 • Zabalint

  Igen, az V. kerületben nincsenek családi házak, ezért ott nem lehet összehasonlítani. De attól még törekedni kellene a ceteris paribus összevetésre, pl. a központtól nem túl távoli, már nem közvetlen belváros városrészek esetében korrekt módon össze lehet vetni a házakat és a lakásokat. Márpedig ugye az volt az érvelése a “mindenki házat venne, ha tudna” tábornak, hogy ha a pénz nem lenne akadály, akkor mindneki házat venne, akkor nem érdi, diósdi házakat érdemes összevetni egy XI. kerületi panellal vagy új építésű társasházi lakással, hanem pl. egy XI. kerületi családi házat egy XI. kerületi lakással, a központtól, közlekedési csomópontoktól hasonló távolságban. Mert ugyan a reális összevetéseknél az agglós ház vs. városi lakás dilemma játszik, a családi házat pártolók nagy része azért költözik ki, mert bent már nem engedhetnének maguknak egy házat.
 • Treil
  axt:
  Szerencsére 2 hónapig tapasztaltuk csak milyen amikor láncdohányos az alsó szomszéd. Itt nem arról van szó hogy van napi 15 perc amikor nem szellőztetsz. Konkrétan 5 percet nem találtunk amikor ki lehetett volna szellőztetni, mert egyikről gyújtott a másikra amikor otthon volt. Ruhák kiteregetése esélytelen, vajon ilyenkor a szárítógép árát és fogyasztását kiszámlázzuk neki?
  Arról nem beszélve hogy sok dohányos szimplán lehamuzik az erkélyről, ami már csak szimpla pofátlanság.
 • Kiszamolo
  Treil, meg a kigyulladt erkélyek, megégett műanyag ablakok, amikor a parasztja az égő csikket elegánsan kipöcköli, a szél meg befújja egy erkélyre és ott lángra kap minden.
 • jami

  Mi a kertváros szélés lakunk, biciklivel 10 perc a belváros (ha jön a busz, kicsivel arrébról a troli, akkor kevesebb).
  Kocsival csúcsidőben 20 😀 Gyalog hamarabb be lehet érni. Pont a város kintebbi kertvárosaiból jövő forgalom miatt.
  A közlekedés miatt ez a lokáció jó – viszont csak a napi 2 csúcsidőszak kivételével és hétvégén van jóval nagyobb csend, mint egy társasházban.

  Ház-lakás témához: a garázs. Nekem megváltás, hogy szépen betolatok a kerítésen belülre/kiállok a garázsból és nyugisan pakolok ki/be. Végre nem kell cipelni a bicikliket indulás előtt/hazaérkezéskor. A gyerekek hóemberei megmaradnak olvadásig. Imádják a trambulint (190 cm-es fiam is), hogy ültethetnek. Lakásba nem engedtem kutyát, most lesz (benti, de nem zavarunk vele senkit pl. liftben). Nekem az egyik legkedvesebb hobbim a kertészkedés.

 • Dani21

  “Az erkélyen való bagózást soha senki sem fogja betiltani, mert teljesen életszerűtlen.”
  Érdekes, hogy ez életszerűtlen, miközben egy felesleges, egészségtelen, drága, közveszélyes hobbi meg életszerű 🙂 Van baj az emberek fejével 🙂

  “Egy dohányosnak soha nem tudod megmagyarázni, hogy nem ok, ha más szagolja. ”

  Kétfajta dohányos van. Az egyiknek nincs szaglása, ezért nem érzi, hogy milyen elviselhetetlenül büdös a pofája és a ruhája –> sose tudod meggyőzni. A másiknak van még szaglása, az még rosszabb, az érzi a mocskos bűzét, az ilyenek foglaltak nemdohányzó helyet régen az IC-kben és átjártak bagózni a dohányzóba, ahol többségében nemdohányzók ültek.

 • drdragon
  ”Magyarországon évente csaknem félmillió embert kezelnek valamilyen pszichés, mentális betegséggel a különböző egészségügyi intézményekben.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2030-ban a depresszió jelenti majd a világon a legnagyobb egészségügyi problémát – jelenleg több mint 350 millió ember szenved a betegségtől, hazánkban pedig a felnőtt lakosság több mint 15 százalékát érinti a depresszió. Kimutatások szerint a súlyos depresszióban szenvedők 56 százaléka nem részesül kezelésben, miközben ez a betegség növeli az öngyilkosságra való hajlamot, valamint az olyan függőségek kialakulásának kockázatát, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz-táplálkozás.”

 • drdragon
  Zabalint
  2021-01-25 at 12:08

  ”ha a pénz nem lenne akadály, akkor mindneki házat venne”

  és lehet még a kör alakú háromszögről is beszélgetni, mégsem fogják a bemutató mérkőzések eredményeit az ATP-WTA ranglistákhoz figyelembe venni

 • Mindegy

  Egyetértek. Piszkosul gyűlölöm a cigi szagát, egyszerűen nem tudom elviselni. A büdös bunkó parasztja miatt nehogy már az legyen, hogy nekem kell elviselni a bagója szagát… Amúgy is a legsötétebb proli szokások egyike a dohányzás. Már rég be kellett volna tiltani.

 • drdragon
  megvan a családi ház vs társasház dilemma megoldása

  ”egyszer a rabbit két, egymással vitában álló tanítványa kérte állásfoglalásra. Az első tanítványt végighallgatva a rabbi hosszasan bólogatott, majd ezt mondta: – igazad van, fiam. – A másik tanítvány is előadta a maga szö-gesen eltérő véleményét, mire a rabbi bólogatva neki is ezt mondta: – Neked is igazad van, fiam. – A rabbi se-gédje elképedve tette szóvá, hogy a rabbi az imént két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó nézetet nyilvá-nított igaznak. A segéd megjegyzése hosszas gondolko-dásba ejtette a rabbit, aki végül némileg nehéz szívvel így szólt: – Neked is igazad van, fiam.”

 • romi
  A mostani lakásban olyan probléma jött elő amivel nem tudom mit lehetne kezdeni, de sok itt az értelmes és tudatos ember talán tud valaki tanácsot adni és kapcsolódik a témához is valamelyest.
  Polgári ház, az alattam lakó (külföldi bérlő) 24/7 nonstop használta 4-5 hónapon át a légkondiját ( még ha nem is volt meleg, ezt nem is értettem). Ezzel alapvetően nem is lenne gond, csakhogy nem hagyományos split klímája van, hanem mint a régebbi amerikai filmekben egy olyan szerkezet, aminek a fele bennt van a lakásban a fele kint és ez beépítve az ablak felső, nem nyitható részébe. Annyira szarul működik a rozsdás cucc, hogy konkrét remeg az egész szoba tőle, így vibrál. Az első 1,5 hónapot még bírtam, de egy ponton túl megőrültem tőle, füldugóval leteszem a párnára a fejem és ezt a rezgést hallani úgy is. Olyan szintű, hogy a padlón állva a talpammal érzem a folyamatos rezgést. folyt
 • romi
  Tulajjal felvettem nagy nehezen a kapcsoltot. Ő nem is tudta, hogy egyáltalán működik… Igaz korábbi lakók nem is használták. Én mondtam neki, hogy csináltassa meg, vagy kérje meg a bérlőt, hogy ne használja vagy bármi, ő azt mondta ok, de persze onnantól nem foglalkozott vele egyáltalán. Normáli split klímával nem lenne gond, az nekem is van/volt, szomdészaimnak is volt, az a szomszéd szobában sem zavaró egyáltalán sőt, az adott szobában sem, szóval tényleg egy A/C-hoz mérten egészen szokatlan zajjelenségről van szó. Kérdésem mit tehetek az ügyben? Mi lehet a következő lépés? A “szomszédháborút” ( másik szándékos idegesítése) ide nem értve..? Nagyon köszi ha valaki tud javasolni valamit!
 • romi
  A klíma kondenzvíz témában: aki nálam tisztította a klímát legutóbb, mesélte, hogy volt olyan ahol ők szerelték be a klímát és nagyon zavarta a szomszédot a csepegő víz, erre az volt az egyetlen megoldás, hogy vissza lett bontva az egész és úgy kialakítva, hogy a kondenzvíz a lakáson belül folyjon ki és ott lehetett már úgy gyűjteni, mint egy erkélyen vagy gangon. Arra mondjuk nem emlékszem, hogy ezt önszántából tette, vagy valamilyen jogi kényszerítés miatt.
 • Richmond
  Öööö, ja jóvan akkor, most tényleg jól megmondtad.
  Mindenesetre én nagyon nem bánom, hogy időben adtuk el a lakást és vettünk egy házat a kapott pénzből itt, Budapesten. És itt csilingel a villamos öt percre, metró tíz perc tömegközlekedéssel.
 • expect

  “Füstöljön bent, bűzölögjön az ő lakása, ne az enyém miatta”
  Akkor gondolom a saját ablakát se nyissa ki, hisz a lakásból kiáramló cigiszag és füst ugyanúgy felfelé fog szállni…
  Soha nem dohányoztam, de az erkélyen dohányzás nagyon nem ugyanaz, mint a gyakorlatilag szennyvizedet kivezetni a ház falára. Ott se az a baj, hogy a lakó klímát szereltet fel, hanem hogy van normális módja a víz elvezetésének csak őt nem érdekli. A füst viszont mindenképp felfelé száll, ez ellen semmit nem tehet a lakó. Ennyi erővel akkor ne is beszélgess ott, mert nyitott ablaknál zavarod a feletted lakót, ne grillezz, mégha méretben jó is, ne használj klímát se, mert hangos, sőt zárjuk le az utcát, mert a közlekedés zaja zavar szellőztetés közben…stb Az erkély arra van, hogy használják, nem arra hogy nézegessék belülről meg kussban fotoszintetizáljanak rajta.
 • Anita
  Birtokvédelem, kerületi jegyzőhöz kell fordulni, ha Bp., vagy a települési önkormányzat jegyzőjéhez.
 • Kiszamolo
  expect, te akkor még nem laktál bagós felett. Okádék bűzt jelent, ha alattad bagóznak, nem bírod kinyitni saját ablakodat és nem tudod a saját lakásodat szellőztetni.

  S azért a te lakásodat bűzli össze, hogy ne a sajátja legyen büdös. Hát legyen a sajátja büdös.

  Ennél egy fokkal gusztustalanabb, amikor már hideg van az erkélyen, ezért a lépcsőházban fújja a füstöt. Na, az olyan ember sok minden megérdemel, csak dicséretet nem.

 • 2020
  “de az erkélyen dohányzás nagyon nem ugyanaz, mint a gyakorlatilag szennyvizedet kivezetni a ház falára. ”
  Tényleg nem : rosszabb.

  “Ennyi erővel akkor ne is beszélgess ott, mert nyitott ablaknál zavarod a feletted lakót, ne grillezz, mégha méretben jó is, ne használj klímát se, mert hangos, sőt zárjuk le az utcát, mert a közlekedés zaja zavar szellőztetés közben…stb Az erkély arra van, hogy használják, nem arra hogy nézegessék belülről meg kussban fotoszintetizáljanak rajta.”
  Megnézném mindezt fordítva …… az alattad levő legyen a láncdohányos, a melletted levő a folyton grillezős, feletted meg az allergiás, nonstop orrfújós beszélgetős.
  S ez MINDEN nap. Hetekig …. hónapokig …..
  Megvan? Na milyen?
  …..

 • drdragon
  Richmond
  2021-01-25 at 17:13

  szerintem ha valaknek csak egy ingatlana van amiben lakik akkor az a kulcskérdés, hogy sikerül-e helyesen eltalálni az ingatlanszerzés mint befektetés kényelem-peresztizs teremtő és pénzbeli hozamtermelsének arányát. Ha csak nagyfarkam van érzést ad, de anyagilag bukta, vagy ha jól lehet kszállni belőle idővel de nem ad kényelmet-nyugalmat akkor mindkét esetben csak sok kamu duma árán lehet helyes lépésként eladni

  első hallásra ez egyszerű, valójában a saját otthon mint vágyálom megvalósítás lázában nem ritka az aránytévesztés, persze nem könnyű mert a joggal kifzethető ár az a jövőben hasznok jelenben kfejezett értéke, de hát ki lát a jövőbe?

 • DrAtom

  Fontos különbség, hogy az átlagember nem évi 365 napon át, napi 4-6-8-10 órában beszélget, grillezik vagy csinál bármit az ablaka alatt, hanem általában évi néhányszor/havi néhányszor.
  A büdös bagósok meg, pl. ha nyugdíjasok, minden egyes napon ott bűzölögnek az ablakod alatt. Szintén tapasztalatból mondom sajnos. Amúgy az a megoldás, hogy kimegy az utcára és átmegy a túloldalra. Egy kis séta amúgy sem árt a már szétcseszett szervezetének.

 • expect

  De laktam bagós felett. Ha rágyújtott és zavart, becsuktam az ablakot. Bár nem emlékszem túl sok esetre, hogy zavart volna, mivel éppen szellőztettem, szóval ami bejött, ki is ment. De ha mégis becsuktam, na bumm. Amúgy se 0/24-ben szellőztetek, hogy ekkora tragédia legyen 2 szál cigi, amit elszív vki abban az intervallumban, amíg nyitva az ablak.
  Olyan felett mondjuk nem laktam, aki 10 percenként járt dohányozni. De azért lássuk be, a 10 percenként dohányzás vagy rettentő nagy túlzás az elmesélője részéről és valójában napi 5-10 vagy ha egész nap otthon volt akkor 20 alkalomról beszélünk (napi, ergo ennek csak egy minimális részén lehetett esetleg nyitva az ablak), vagy olyan szélsőség, mintha vki minden étkezéshez fél órán keresztül kloffolná a húst. Ettől még nem kell betiltani a kloffolást.
  Zárt közös térben dohányozni nyilván surmóság, hisz épp ezért (is) van a terasz:)
 • jami
  Én még emlékszem, amikor kocsiban, kolifolyosón, irodában is cigiztek. Ahhoz képest most már sokkal jobb. Viszont nem a dohányzók látták be, hogy ez így jobb – hanem jogszabályok szorították vissza őket…

  És még mindig ott tartunk, hogy a cigizés jog. Igenis, joguk van, legalább otthon. És az amúgy sem zavaró, csak őket akarják korlátozni.

  Hát egy nagy fenét nem lehet érezni. Nemhogy amikor cigiznek magát a füstöt, a ruháikon (még a frissen mosott ruhán is, ha az olyan lakásban szárad, ahol dohányos lakik); hanem a pólusaik ontják. Még a leszokás után is kellenek hónapok, mire elmúlik. Akkor el lehet képzelni, milyen, amikor napi 10-30 szálat szívnak el…

 • Komplementer
  Kíváncsi lennék, vajon hány embert vonzana egy olyan új település, ahol a következő szabályok (is!) lennének településen belül:

  – Kizárólag gázzal, villannyal, vagy geotermikus energiával lenne szabad fűteni. Tilos lenne olyan fűtésrendszer kiépítése, ami hulladékkal történő fűtésnek már csak a lehetőségét is megadja.

  – Tilos lenne településen belül a dohányzás, otthon is, tehát szellőztetésnél sem lenne esélye a füstnek a szomszédhoz szállnia. Ugyanúgy lenne kezelve a dohány, mint a többi drog.

  – Tilos lenne fél kg-nál nagyobb tömegű állat tartása, tehát nem lenne macskaszar, kutyaszar, nem lenne kutyaugatás, nem lenne haszonállat tartás és az azzal járó bűz, zaj, légy.

 • -nb-


  A birtokvédelem nem más, mint egy beszélgetés a jegyző előtt. Ha a két fél egyetért, akkor lesz határozat, amit becsszóra végre kell hajtani, minden más esetben vagy ha mégsem hajtják végre, akkor bíróság kell.
  Zaj esetében egy járható út:
  1. Bejelentés önkormányzatnál,
  1/a kéred, hogy mérjék meg
  1/b vállalod a mérés költségeit
  2. Önkormányzat határoz a megengedett zajszintről (mobilapp jó becslésre)
  3. Önkormányzat nyilatkoztat, hogy kifizeted (néha ő fizet-közérdek)
  4. Zajmérés
  5. Fizetés
  6. Önkormányzat határoz. Ha a zaj nagyobb, mint 2, akkor nyertél.
  A fenti eljárás, ha olajozottan megy, 1 év körül megvan.
  Ha nyertél, de nem történik semmi, akkor per, a végre nem hajtás idejére napii kártérítés, ingatlanra terhelést kérve: biztos nyerés, ilyenkor a vesztes fél (állítólag, nincs ilyen tapasztalatom) nagyon hamar talál megoldást.
  Ha nem nyertél: 🙁
 • axt
  Pontosítsunk: a bagószag nem csak felfelé száll, hanem mindenfelé. Még egy ilyen undorító büdös dolog nincs a világon, amit gyakorlatilag azonnal megérzel 5 méteres körzetben is, akár alattad, feletted, melletted, mögötted, bárhol is van a forrása. Most a bagósok biztosan jót röhögnek azon, hogy átment a fórum egyfajta kisnyugdíjas panaszáradatba, de az biztos, hogy egy nem bagósnál a bagószag benne van a top3 idegesítő szomszéd témában.
 • Szabolcs
  Anita
  2021-01-25 at 17:38
  Birtokvédelem, kerületi jegyzőhöz kell fordulni, ha Bp., vagy a települési önkormányzat jegyzőjéhez.”

  Igazad van, de azért er nem 2 perc lesz, és korántsem biztos, hogy sikerül…

  Romi, szerintem 3 reális lehetőséged van azon kívül, amit Anita javasolt:
  1. tűrsz, megszokod. Idővel a Hungária kőrút mellett is meg lehet szokni. Állítólag. Meg a malomban elszundítani.
  2. eladod a kecót, és veszel másikat.
  3. Megveszed nekik azt a splitkímát, és azt mondod szívesen.
  +1. illegális segítséget veszel igénybe…

  Én a 3-asat javaslom, még ha ezen a blogon minden eddigi takarékosságra buzdító kommentnek és bejegyzésnek ellent mond.

 • naa
  Van itt is egy piaci rés: füstérzékelős, ablakcsukó automatika okosotthon részeként… 🙂
  Ha érzékeli a bagófüstöt, becsukja 5 percre, aztán megpróbálja kinyitni újra…
  De ahogy nézem, ilyen nemigen van, a fantáziátlan gyártók csak a tűzjelzésre gondolnak – az egyik legdrágább modell 85 EUR-ért, ami naponta 400 mintát vesz, vagyis 3.5 percenként csekkol, azért ennyi idő alatt elég sok füst bejöhet (ill. szépen terjedhet a tűz, ha már…) – ja és csak szirénázni tud, vagy max. a telefonodra küld jelzést, és kétlem, hogy a cigifüstöt tűznek érzékelné…

  Ellenben ha tudsz mozgásérzékelőt tenni, ami rálát a problémás teraszra, azzal is megoldható lenne – ha mozgást érzékel, becsukja az ablakot.

  De a zaj a kisebb kerttel rendelkező családi házaknál is probléma lehet, sőt grillezésnél még a füst is, bár azt évente párszor tényleg ki lehet bírni oda-vissza…

 • Zabalint

  Sokminden van, aminek a hatása ellen nem lehet mit tenni, ha az erkélyen űzik, de többek között ezért nem is csinálják. Pl. ha disznót vágok ott, akkor ha ügyes vagyok megakadályozom, hogy a disznó vére ne follyon az alattam lévő erkélyére, de a visítással nem tudok mit tenni, úgyhogy ez van, így járt a szomszéd.

  Egyébként igen, az erkély arra van, hogy használják, pontosan ezért nincs rendben az sem, ha valaki füstöléssel ezt ellehetetleníti a fölötte lakó számára.

 • Félreszámoló
  A XI. kerületre kisebb különbséggel, de ugyanez igaz. Tény, hogy ott is nagyrészt azért, mert a XI. kerület hatalmas, és a társasok többsége a városban van, a házak nagy része meg messze, “vidéken”. Ha a házak a városban lennének, lehet, hogy eltűnne a különbség, bár ha ugyanannyi ház lenne, mint lakás, akkor nem hiszem, hogy teljesen. Pl. a házat keresők egy része biztos, hogy a vidéket keresi, ezért nem jelenne meg keresletként a belvárosi háznál. De ez az elmélkedés a belvárosi házról olyan, mint a házőrző nyúlról: ha nagy lenne, veszélyesnek tűnne és ugatna, simán felérne egy kutyával. De nincs ilyen nyúl.
 • expect

  Mint ahogy az átlagdohányos se az év 365 napján napi 4-10 órában dohányzik az erkélyen, egyrészt mert nem 0/24 van otthon, másrészt mert pl csak 4 óra alatt min. 2 és fél doboz cigit szívna el a delikvens. Egyébként szellőztetni se napi 4-10 órában szellőztet vki, hanem 10-15 percre huzatot csinálva napi párszor. Mellesleg ha átmegy a túloldalra, akkor meg a másik háztömböt zavarja a te logikáddal, szóval inkább lőjük le, mert nem a te kedved szerint éli az életét.


  Megvan. Mint amikor a családi házban az egyik szomszédnál folyton ugat a kutya, a másiknál a gyerekek sötétedésig az udvaron hangoskodnak, a szembeszomszéd hobbibarkácsol délutánonként, a hátsó pedig hétvégente kertipartizik. Tehát semmi rendkívüli, csupán zajlik az élet. Ha ezek végletesen zavarnak vkit, az alkalmatlan bárminemű településen való élésre, neki a tanya való.

 • Numida
  Nekem a parapetes konvektorom kivezető nyílásán is bejött az alsó szomszéd cigibűze tavaly nyáron, amíg le nem celluxoztam minden nyílását… (várom, hogy találjon új albérletet, mert túl kicsi ez a lakás a népes családjának)
 • jami
  A láncdohányos szomszédasszony (1. em.) akkor volt a legjobb, amikor jártak hozzá lelki segélyt adni a barátnői. Mit ad isten – szintén cigiztek. Együtt, az erkélyen, mert bent a gyerek van.
  Másik szomszédban a házaspár cigizett. Fszt-i lakás, mindig az erkélyen, ha arra járt ismerős, akkor vele is hosszan elbeszélgetve. Ezek engem nem érintettek, nagyon másfelé néztek a lakások; de a 2-on lakók egy idő után besokaltak. Azért tartottak ki sokáig, mert kb. örökre vették a lakást: 80+ nm, jó elosztás, világos, gyönyörűen burkolva, berendezve; az időközben született 2 gyerekkel is elfértek. Az apuka 2 hét alatt 8 napot nem volt otthon, anyu nem akart szívni egyedül egy házzal.

  1 hét alatt adták el a lakást. Ez 3 éve volt, akkor 34 m-ért, baromi nagy garázsuk volt, azt 5-ért. Ebből vettek jó helyen egy szép házat. Inkább. A vásárlók öreg napjaikra akarnak ide költözni, addig kiadják…

 • McDennis

  Amúgy az esővízhez mi a hozzáállásotok? Csak ganyéság, hogy oda esik a párkányra nem? Szólni kellene valakinek h máshova vezesse az esőt 😀
 • McDennis

  Miféle szennyvíz? Eskü nem vagy normális. Olvass már utána mert felidegesítesz a badarságaiddal.
 • headset

  “…ezt a rezgést hallani úgy is.”

  Létezik egy békés konfliktuskezelés, az ún. Gordon-módszer részeként.

  Az első lépés, hogy tudatnod kell a bérlővel, hogy ez téged mennyire zavar és lehetetlenné teszi az alvásodat. Tárgyilagosan. “Én” és nem “te vagy ön” kifejezéseket használva. Kompromisszmumos javaslatokat téve. Pl, hogy ne használja éjszaka, hanem inkább szellőztessen. Ne használja teljes kakaóval.
  Vagy írhatsz egy udvarias levelet. A lényeg, hogy ne hibáztasd, csak írd le, hogy Neked mit okoz a klima zaja.
  Ha nincs hatás (valószínűleg nem lesz), akkor a következő lépés az ismétlés. Ha éjszaka nem tudsz aludni, írj megint. Ugyanolyan hangnemben, mint először, csak más szavakkal. A konfliktus kiterjesztése nélkül, a Rád gyakorolt hatást hangsúlyozva.

  Ha az illető nem szociopata és a kérés megmarad az udvarias igénykifejezés szintjén, akkor előbb-utóbb lesz valami javulás.

 • Bélus

  “De a fő gondom nem is ez, hanem hogy még a kevésbé spórolós újépítésűekben sincs általában spájz, illetve még akkor sincs pincei tároló, ha udvari, és nem mélygarázs parkolás van.”
  Ez valóban tragédia, hogy nem alapvető a privát és biztonságos tároló. Teljesen élhetetlen lakásokat hoznak így létre, vagy legalábbis vehetsz meg egy félszobával nagyobbat, hogy elférjenek azok a dolgaid is, amelyeket amúgy külön tárolnál, mert vagy nagyok vagy ritkán használtak.
 • Nacionalista
  Az zavarja az embereket (gondolom), hogyha láncdohányos lakik alattad. Ez ugyanolyan mint a zenehallgatás/buli. Nálunk a szomszéd havi egyszer házibulit rendez. Nem vészes, 11-éjfél körül abbahagyják, de tisztán áthallatszik a zene. Na erre azt mondom, hogy ilyen a társasház, ennyi belefér, nem szóltam neki soha érte. De ha minden este ez menne akkor azért máshogy állnék hozzá… Az ha alkalmanként füstöl valaki (mondjuk napi egy szál), az az együttélés része. Az, ha konkrétan SOHA nem nyithatod ki az ablakod mert félóánként rágyújt az egy nagyon másik eset…
 • Bélus
  xavv
  “Szerintem egy kínát hoznál létre, én a kertesházas övezetek nagyobbra hízására szavazok, nem az emberek összezsúfolására”
  Belegondoltál, hogy mekkora lenne pl. Budapest, ha mindenki kertesházban élne, mondjuk csak egy pici, 500 nm körüli telekkel? Tényleg inkább erdőket írtanál ki, vagy termőföldeket építenél be, hogy ne legyenek az emberek falszomszédai egymásnak? Az egymáson lakás kényelmetlen, de fenntarthatóbb (8 milliárdan vagyunk, hahó!). Arról nem is beszélve, hogy a hazai meglévő kertesházak a fűtési rendszereik miatt milyen levegőminőséget okoznak télen. Hát még ha ebből lenne több…
 • Kiszamolo
  expect, nehogy már én álljak ugrásra készen, hogy a büdös bagós éppen mikor tart negyed óra szünetet, amikor én kinyithatom a saját ablakomat, mert ő éppen nem dohányzik.

  Ez pont olyan hülyeség, mint akkorra időzíteni az alvásodat, amikor a szomszéd alkoholista fél óráig éppen nem üvölt a feleségével.

 • Kiszamolo
  naa, olyan automata kellene, ha füstöt érzékel, egy vödör vizet lódit az alattad lévő erkélyre, te pedig ártatlan szemmel azt mondod, de hát tüzet jelzett, csak eloltotta, legyen érte hálásak.
 • Kiszamolo
  axt, bárcsak a bagósok még éreznék, milyen gusztustalanul büdösek…
 • jami
  Hehe 😀

  Igen, teljesen abszurd törekvés bebizonyítani, hogy a saját tulajdonom egészséges használata azért korlátos, hogy a másik lakó (nem mindig tulaj) szabadon kiélhesse bármikor és bármeddig a szenvedélybetegségét.

  Nem, a cigizés nem az élet rendje. A síró kisbaba, az udvaron sokáig beszélgető és vihogó kamasz, a (ritkán) bulizó egyetemista, a hajnalban (normális hangerővel) rádiózó nyugdíjas; a pár évente felújító lakók az.

 • jami
  aztán a sünökkel mit csinálnának arrafelé? 😉

  Engem nagyjából érdekelne, de a gyerekeknek épp most lesz kutyája (benti, viszont fog sétálni), emiatt kiestünk a rostán..
  Ha nem forgalmas és amitt macskagyilkos helyen laknánk, macsek is lenne, az viszont nem benti. Kell az egy kertesházas területre, különban baj lesz a fél kg. alatti állatkák miatt 😉

 • xavv
  Igen, jobb lenne, ha Bp nem lenne ennyire zsúfolt és széjjelebb lenne terjeszkedve. De te nyugodtan vegyél társasházat akkor is ha többszáz milliós vagyonnal rendelkezel, és a bevásárlásaidat hordd fel a 3. emeletre az autóból, mondjuk 6 karton ásványvizet, meg 1 tálca sört, csak ez 4 forduló, és akkor még nem vettél semmit. Mert szerinted ez a jobb. Akinek meg van pénze, az tudja hogy ez nem jó, és kerteset vesz. (Ne gyere a tacskó házhozszállítással, ahogy előttem is írták,nincs az a gazdasági számítás, amely szerint megéri olyan ingatlant venni, hogy az autódhoz lemenni 40 lépcső + 20m gyaloglás legyen. Olyan számítás van, hogy olyan házat éri meg venni ahol a bejárati ajtódtól 5 méterre állhatsz meg a kocsiddal a kertben (és 1000 százalék hogy van “parkolóhelyed”…), de mivel erre nincs pénzed, olyat veszel ahol 40 lépcső + 20m gyaloglás árán hordod fel a vásárolt cuccokat.)
 • Zabalint

  A XI. kerületet azért mondtam, mert annak a déli részén vannak olyan helyek, ahol egymás mellett vannak társasházak és családi házak is. De ugyanez igaz pl. Rózsadombra, Mátyás-hegyre, Kis-Sváb-hegyre, vagy hogy szegényebb környéket mondjak, Kispest, Kőbánya, Csepel, Pesterzsébet egyes részeire. Ugyanazon utcában, ugyanolyan minőségű családi ház négyzetméterre is dárágább, mint egy lakás.

  Ha pedig valaki viszonylag Belváros közeli helyen akarna lakni, de családi házban, úgy hogy a pénz nem számít (lásd lottó nyerteses példa), akkor mint írtam, venne az Andrássy úton vagy a Rózsadombon egy villát, mindkettő közel van a központhoz, közelebb, mint pl. egy panel a Pók utcai lakótelepen vagy Kelenföldön.

 • Zabalint

  Időnként szoktam hajnalban futni a déli agglomerációs települések felé. Arrafelé 95% családi ház, alig akad társasház. Ennek eredménye, hogy nem csak a Budapest felé vezető főbb utakon, de a mellékutcákban is folyamatosan mennek a kocsik, mert mindenki be akar jutni. Oda, ami szerintük túl zsúfolt, ezért pedig hosszú dugókat is hajlandóak kivárni, sőt az sem gond, hogy ha a korábban csendesnek gondolt házuk előtt napi több ezer autó halad el. Ja, és a levegő nem csak az autók, hanem a fűtés miatt is sokkal füstösebb, mint a társasházi övezet, ahol lakok. Ne mond már, hogy ez így normális. Ha ilyen lenne nem csak az agglomeráció és a külvárosok egy része, hanem egész Budapest, akkor ez is még durvább lenne. A szétterülő városmodell csak akkor működne, ha nem dolgozna, tanulna ezen emberek nagy része Budapest belső részeiben, ha decentralizált lenne.
 • tré
  Nem biztos, hogy a szerzőnek van igaza, de megfontolandó: konyvterasz.hu/a-varos-a-jovo/?fbclid=IwAR0BR79Nx1Ix45u4txmRLMtAV9e28o1yTJdRgepBPLchFV5-R99LbPRdt2k
  Röviden: az emberek azzal védenék a környezetet, ha “méhkaptárban laknának”, nem szétterülő településen (alvóvárosban), ahonnan aztán rengeteget utazva érik el a “várost”, ahol a a munka, szórakozás stb. van.
  És egy igazi környezetvédő ne is menjen az erdő (és lakói) környezetébe. 😀