Egyösszegű életbiztosítás: elemezzük

2011-05-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bár nem akarok elmenni pénzügyi tanácsadó irányba a blogomon, a köz unszolására mégis egy kicsit kénytelen vagyok.

A unit linked életbiztosítás és a tőkegarantált alapok után vesézzünk ki egy újabb versenyzőt,
az egyösszegű életbiztosítást.

Tételezzük fel, hogy Ön bemegy a kedvenc bankjába, vagy megtalálja egy "pénzügyi tanácsadó", azaz életbiztosítási ügynök az otthonában. Egy kihagyhatatlan ajánlatot kap, fektesse be az euroját 10 évre, garantált 40%-os kamatra, tíz év után kamatadó-mentesen.

Mivel még az akciós kamat is 3% az eurora, a nem akciós meg 1-2%, nagyon vonzó az ajánlat, hiszen a duplája a beigért kamat.

De mielőtt fejest ugrunk, tegyük fel a blogunk alapkérdését: megéri-e?

Kezdjük a kamattal: 40% kamat 10 évre nem évi 4% kamat ám! Hanem a kamatos kamat miatt csak évi 3,4%. (Számolás: 1,034 a tizedik hatványon, ha évente van csak kamatfizetés. Mivel a kanatfizetés után már a kamatra is fogunk kamatot kapni.)

Kamatadómentesség: TBSZ számlán, NYESZ számlán bárkinek elérhető, TBSZ számlán már 5 év után is. Ettől sem kell hanyatt esni.

Költségek: indulásnál gyorsan levonnak 6-9%-ot a befizetésünkből, azaz csak 91%-ot írnak jóvá a befizetett pénzünkből. Ez az elveszett pénz csak lassan, a 10 év végére éri utol magát. Ha hamarabb kivesszük, részben vagy egészben elbukjuk ezt a nem csekély összeget. Vannak egyéb költségek is, ezekre most nem térnék ki.

Likvidítás: miután 10 évig kell ülnünk a biztosításban, asszem erről nem lehet beszélni. Ilyenkor a befektetéstől likvidítási prémiumot vár el minden normális befektető, azaz jóval több kamatot/hozamot kér, mint egy rövid távú papírtól, hiszen sokkal tovább kényszerül lemondani a pénze felhasználásának a lehetőségéről is.

A hosszú futamidő még egy kérdést is felvet. Most esetleg vonzónak tűnik a 3,4% kamat euro alapon, de vajon egy-öt-kilenc év múlva mennyi lesz az euro kamat? A jelenlegi 1%-os euro kamatláb bármikor visszamehet 3-4%-ra is és akkor kifejezetten rossz kamattal fogunk üldögélni a papírban.

Végül egy kérdés, amit mindenképpen tegyünk fel: mi van a papír mögött, azaz mibe fektetik a pénzünket? Görög állampapírba? Német állampapírba? Egy cég által kibocsátott kötvénybe? Milyen cég az a cég? Kicsi? Nagy? Ugyanis ha a mögöttes kötvényt kibocsátó cég nem fizet, akkor elbuktuk a teljes befektetésünket. Még ha ezt annyira nem is domborítják ki, amikor el akarják nekünk adni ezt a papírt.

(Hogy hogyan tudják garantálni a tökevédelmet és a fix hozamot, a tőkevédett alapról szóló bejegyzésben megtalálja.)

Egy konkrét esetet alapul véve megtudhatjuk, hogy egy olasz bank 10 éves eurokötvénye van az életbiztosítás mögé téve.

Így el is érkeztünk az utolsó gondolatmenethez. Minden befektetés értékelésénél fontos szempont az alternatív lehetőségek vizsgálata.

Tehát eurónk van, hosszabb távra be tudjuk fektetni és nem félünk egy banki kötvényt vásárolni.

Vegyen belőle 2016-ban lejáró OTP saját kötvényt euro alapon 6,5%-os éves hozamra az OTC piacon. Vagy magyar állampapírt. szintén eurosat, 2013-ban lejárót 4% hozammal. Esetleg euros MOL saját kötvényt. És még számos ilyen lehetőség van.

Ezekből a papírokból bármikor kiszállhat, mert eladhatóak. Azaz likvidebbek. A papír mögött lévő cég nemfizetési kockázata OTP kontra másik bank esetében talán ugyanannyinak vehetjük. Az a rizikó, hogy elszáll az euros kamat a futamidő alatt ezért kvázi (részben) elértéktelenedik a befektetésünk, a jóval kisebb hátralévő futamidő miatt jelentősen kisebb.

Nos ezek után tegyük fel a kérdést még egyszer: biztos megéri-e bevásárolni ebből a biztosításból?

Jelmagyarázat: az OTC az over the counter rövidítése, azaz tulajdonképpen a szabadpiacot jelenti. Az OTP sajátkötvényt is itt árulják. 

Lábjegyzet: Egye kutya, legközelebb a lakástakarékot vesézem ki nektek. 🙂

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram