Előtted a nagybetűs Élet

Egy éve írtam a végzősöknek, hogyan érdemes anyagilag belevágni a nagybetűs Életbe. Azt a cikket folytatva kiegészítem pár dologgal még az ott leírtakat, mivel megint sok fiatal fejezte be most a tanulmányait.

Elég nagy változás lesz az új élet az eddigiekhez képest, azonban abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a legfontosabb pénzügyi döntések még előtted vannak, így nem kell elkövetned azokat a hibákat, amiket sokan mások elkövettek előtted.

Ha már huszonévesen tudatos vagy pénzügyekben mind a költés, mind a magasabb bevétel elérésének területén, semmi nem ment meg attól, hogy anyagilag (is) sikeres legyél.

Ezért már most fogadd meg, hogy nem engeded, hogy a pénzügyeid csak úgy megtörténjenek veled, hanem tudatosan tartsd kézben őket.

Mindig csinálj havi költségvetést

A költségvetés lényege, hogy hónap elején előre eldöntöd, hogyan fogod beosztani a pénzed, mire mennyit fogsz költeni. Utána már semmi más dolgod nincs, mint ragaszkodj a döntésedhez. Ülj le és minden kiadásodat kategorizáld szükséges, kellene és jó lenne kategóriákba. Először arra költs, amire szükséges, ha még marad pénzed, akkor a kellene és csak legutoljára a jó lenne kategóriára. Szükséges az élelmiszer, kellene lehet egy új mikró vagy hűtőgép, jó lenne előfizetni egy (nagyobb) kábeltévére vagy drágább internet-csomagra.

Tudod, mennyit keresel, mennyi a fix költésed (lakbér, rezsi, buszbérlet, stb.), a maradékot oszd be úgy, hogy mindig tudjál is félretenni belőle.

A fix költséget is tudod csökkenteni, ha szükség van rá.

A lakhatást például sokkal olcsóbban kihozod, ha többen béreltek egy nagyobb lakást, mintha te egyedül bérelsz egy kisebbet. Legyél kreatív, hogyan tudod csökkenteni a költségeidet. Ha például tavasztól őszig kerékpárral jársz dolgozni, egyszerre spórolsz a buszbérleten és a konditermen is.

Büdzsé tervezéséhez itt egy segítség (költségvetés) de bármikor meg tudod csinálni a saját táblázatodat is. Hónap elején töltsd ki a tervezett oszlopot és kövesd folyamatosan hónap közben a tényleges költségeidet. Ez utóbbihoz itt találsz segítséget, amit mobiltelefonon is tudsz használni.

Fizess magadnak, mintha valami szolgáltató lennél

A legnehezebbnek az tűnik, hogy a valószínűleg még nem túl magas keresetedből félretegyél magadnak. Ez látszólag lehetetlen, örülsz, ha a költségekre elég a pénzed.

Azonban ebben van a legnagyobb csapda. Ha a megtakarítást sorolod utoljára, soha nem lesz pénzed félretenni. Ugyanis ahogy nőni fog a fizetésed, úgy (vagy még jobban) fognak nőni is a kiadásaid és mindig lehetetlennek fog tűnni, hogy akár csak egy forintot is félretegyél.

Erről itt írtam bővebben: Az életszínvonalad inflációja.

Ezért mindig a legelső legyen az az összeg, amit félreteszel saját magad számára. Minden mást ezután fizess. Olyan lakást bérelj, annyit költs szórakozásra vagy élelmiszerre, ami a maradékból kijön.

Tekints magadra, mint mondjuk egy szolgáltatóra: ahogy kifizeted a telefonszámlát vagy a gázszámlát, ugyanúgy fizess magadnak is. Az is legyen legalább annyira kényszerítő, mint a mobilszámlád befizetése.

A legjobb, ha legalább a fizetésed tizedét elteszed.

Kerüld el a hiteleket

Ne akarj előrerohanni és ne akarj olyan dolgokat birtokolni, amire nincs pénzed. Ne akarj saját lakást, ha legalább az árának kétharmada nincs a zsebedben. Ne akarj saját autót, ha nemhogy fenntartani de még megvenni sincs elég pénzed. Ne akarj amerikai körutazást, ha nem tudod kifizetni az összes költségét. Ennyire egyszerű.

Ha ezt a négy dolgot megteszed (költségek követése és havi költségvetés készítése, hitelek elkerülése, illetve mindig azt költöd csak el, ami a megtakarítás után megmarad és nem fordítva), akkor már nagyon nem tudsz félrecsúszni anyagilag az életben.

Soha nincs túl korán félretenni a nyugdíjadra

Bár 23 évesen borzasztó messzinek tűnik a nyugdíj, érdemes más most elkezdeni félretenni rá. Azonban minél később kezded el, annál többet kell félretenned ugyanezen célra.

Ha csak 30 ezer forintot teszel félre nyugdíjra infláció plusz 3%-os kamat mellett, 65 évesen 30,3 millió forintod lesz mai értéken.

Ha ugyanezt 30 évesen kezded el, be kell hogy érjed 22 millióval, 40 éves korodban kezdve pedig 13,4 millióval.

Abban a reményben, hogy később nő a fizetésed, többet is el tudsz majd tenni a nyugdíjadra, de fontos, hogy már most elkezdd. Ha ma nem kezded el, akkor majd 50 évesen akarod elkezdeni és hiába keresel akkor többet, jó eséllyel már nem lesz rá elég időd. Arról nem is beszélve, hogy a kamatos kamat miatt minél hamarabb elkezded, annál jobban jársz.

Kedves fiatalok. Előttetek az élet, legyetek bölcsek és szemérmetlenül sikeresek anyagilag is. Sok sikert és kitartást a következő néhány évtizedhez.

Share

97 hozzászólás

 • Handalamandala

  Elutazhatsz 45 évesen is, és akkor is huszonévesnek érezheted magadat. 😀
  Még mindig nem érted az összefüggést a tapasztalat és a tudás között, ami felettébb különös tőled.

 • Vakmacsek
  Hidd el, nem ugyanaz fiatalon, rugalmasan, egészségesen, gyerek és felelősség nélkül utazni, mint 35-45 évesen, esetleg azon rettegve, hogy mi van a hátrahagyottakkal vagy akkor mi lesz velük, ha velem történik valami.
  Huszonévesen végig tudtam ülni én is buszon fél Ausztráliát, Spanyolországot, csillió kilométert gyalogolva szereztem élményt, ismerőst ….még jól fizető munkát is későbbre. Megismertem kultúrákat ami később is hasznos volt – én nem szórtam amúgy pénzt, nem piáltam stb. de csak azt a pár utat sajnálom, amit kihagytam. Ma fizikailag nem lennék képes 1200 km-t buszozni élvezettel, nem vinnék hatéveseket mondjuk Angkorba (és nem hagynám őket hátra se szívesen egy hónapra), és utána is nehezebb lenne felvenni a fonalat meg sokba lenne a hátrahagyott dolgok menedzselése.
  Bizonyos típusú tapasztalatot fiatalon érdemes szerezni, szerintem is.
 • Mrs.Columbo
  A legelső fizetésnél már nyitottam ÖNYP-t, havi 2000 ft-tal.
  Most havi 65 megy rá, reméljük gazdag nyugdíjas leszek.:)
 • ToM
  itt mindig arról megy a okítás, hogy miként kellene spórolni. szerintem meg élni kell, az adott helyzethez igazodva! én fősuli után (2001) a szerencsés kapcsolatoknak köszönhetően a mostani fizetésem sokszorosát kerestem és költöttem el, minden olyan dologra, ami nekem akkor fontos volt. Ezek volt életem legjobb 5-6 éve?! Anyagilag (egyelőre) biztosan!
  Ma sem keresek rosszul, de most már mások a célok, van ház, kocsi, család, megtakarítás, nincs hitel. Járunk nyaralni, telelni, rengeteg időt töltünk a gyerekekkel. Kereshetnék most is annyit, mint huszonévesen, de ahhoz nem napi 8 órát kellene dolgoznom. De nekem ez nem érné meg, nemcsak alvás közben szeretném látni a gyerekeimet. Ezek életem legjobb évei?! Anyagilag biztos nem!
  Hogy mi lesz x év múlva nem tudom, nem is akarom!
 • Én is akarok kommentelni

  Hát, azért a párommal érezzük, hogy a kis gyermekünket nem tudjuk mire bízni, így mennyi helyre nem tudunk elmenni még jó pár évig, ahova még 7 éve ketten el tudtunk menni.

  Akkor el tudtunk olyan helyekre menni, és olyan emberekkel megismerkedni, akiknek a titkárnőjéig se tudnék eljutni, de a régi idők miatt most csak egy telefonhívás. Ezt a fajta kapcsolati tőkét pedig nem tudnám megvenni az akkor “felélt” pénz többszöröséért sem.

  Itt én most meggyőzhetetlen vagyok, sajnálom 🙂 Bár nekem könnyű, mert a végkifejlet pozitív, nincs mögöttem válás, bebukott hitel, semmi negatívum amivel példálózhatnál miért voltam felelőtlen.

 • d4n13l
  Nekem csak annyi a hozzafuznivalom, hogy a blog kommenteloi minimalisan sem reprezentaljak a hazai viszonyokat. A kepzes es onmagad fejlesztese jelenleg ket iranyban tunik rentabilisnak: IT- es mernok-vonal. De egy 40 eves palyakezdo mernokot azert szerintem mar megmosolyognak… (es ez a kisebbik baj, a nagyobbik az, hogy a kora miatt munkat se talal annyira konnyen).

  IT-snak es mernoknek most jo lenni Magyarorszagon (meg a vilagon is, de otthon kulonosen), ez most ket slagerszakma, ahol jol lehet kaszalni, de ne felejtsuk el, hogy az, hogy ennyire jol megy most a szeker, legalabb annyira a korulmenyek erdeme, mint a tied.

  Ezzel most nem volt celom megbantani senkit sem, de maradjunk a realitas talajan.

 • Janos82
  :

  Ha valaki 40 evesen atkepzi magat egy jol meno IT-s teruletre, akkor mondjuk nem 4-500nettot keres majd, hanem csak 250-300at 2 evvel kesobb? Raadasul elmondhatja, hogy 2 szakmaja van, igy egy adott teruleten dolgozo IT-s cegnek eleve tobbet er, mert belulrol ismeri az adott piacot, mig a frissdiplomas programozo most hall rola eloszor.

 • Kiszamolo
  Én nem azt mondtam, hogy a fiatal ne menjen sehová. Én csak azt mondtam, hogy ne fecsérelje el a fiatalságát, mondván soha többet nem leszek fiatal.

  Nem lesz többet 35, 45, 55, 65 éves sem. Lásson világot, szerezzen élményeket, de ne azon az áron, hogy eltékozol 10 évet az életéből vagy eladósodik.

  Mit nem lehet ezen érteni?

  Menjen el egy évet világkörüli útra (de ne hitelből). De utána ne csak a bulin meg a piáláson járjon az esze, mint a legtöbb huszonévesnek, aki még 35 évesen is otthon fog lakni és nem lesz senki. Az egyik volt osztálytársam 33 évesen ragyogó arccal mesélte, hogy berúgott a hétvégén, mekkora buli volt már. Te jó ég, te még itt tartasz ilyen idősen? Rengetegen igen.

  Azzal sem értek egyet, hogy amíg keveset keresek, addig nem fogok eltenni, mert felesleges, majd ha sokat keresek, akkor elteszek kétszer annyit.

  9 millió példa van rá Magyarországon, hogy ez nem így lesz. Aki így gondolkodik, soha nem fog eleget keresni ahhoz, hogy akár csak 20 ezer forintot is eltegyen. Rendszeresen ilyen emberekkel találkozok.

  Aki viszont már az első fizetéséből eltesz és 23 évesen sem él nagyobb lábon, mint amennyit keres (“De há’ csak eccer vagyok fiatal, miko’ mennyek Bora-Borára, ha nem most?!”), az később a nagy fizetését is be tudja osztani és nyugodtan elmehet Bora-Borára amikor csak akar.

  Az is orosz rulett, hogy azt gondolod, milyen sokat fogsz keresni később, majd akkor félreteszel.

  a, egyáltalán nem biztos, hogy így lesz.
  b, még ha így is lesz, a kiadásaid is a többszörösére rúgnak, főleg ha még gyereked is lesz.

  Úgyhogy fiatalon is lehet ésszel élni és olyan mértékben tékozolni, amit megenged a jelened és nem lop el túl sokat a jövődből.

 • Kiszamolo
  ToM, mit is akartál ezzel mondani? Mákod volt, sokat kerestél, most kevesebbet keresel, mert nincs annyi időd, hogy annyit keress, mint fiatalon.

  Tehát?

 • d4n13l
  ceteris paribus meg igazad is lehet, de ne felejtsuk el, hogy nem csak a most 40 – x eves leendo mernok latja azt, hogy az IT vonal jo, hanem a mostani vagy epp par eve palyakezdok , azaz ujfent no a kinalat es a leendo mernok megintcsak nincs forban.

  Ettol fuggetlenul abban igazad van, hogy _vannak_ilyenek_, de altalanossagban…hat, nem tudom…

 • Janos82
  :

  Erre jo az, ha ugy viszed el a gyereket nyaralni, hogy viszel magaddal egy babysittert is. Mi iden ezt akarjuk kiprobalni. Igaz igy egy picit dragabb lesz a nyaralas…

 • Családfő

  Van azért élet az IT / mérnök területen kívül is. Én gazdasági vonalon vagyok, és ezen felül még legalább tucatnyi diploma felsorolható, ahol egy kompetens egyén korrektül kereshet alkalmazottként. Ne felejtsük el a minőségi és megbízható munkát végző szakikat sem, illetve a piacképes szellemi munkát kínáló vállalkozókat.

  Abban igazad van, h egyes szakmákban a dolgukat lelkiismeretesen végzők sem számíthatnak különösebb gazdagodásra kevés kivétellel (pl. egy óvónő, filozófus, átlag kétkezi munkás). Meg persze vannak azok, akik nem tesznek erőfeszítéseket a langyos pocsolyából kikerülésre, miközben panaszkodnak.

  Amit 13:55-kor írtál, azzal sokkal jobban egyet lehet érteni. Amit korábban írtál, félreérthetőbb volt.

 • headset

  “A legelső fizetésnél már nyitottam ÖNYP-t, havi 2000 ft-tal.
  Most havi 65 megy rá, reméljük gazdag nyugdíjas leszek.:)”

  12×65=780
  Évi 750-nél nem érdemes többet ÖNYP-re tenni, mert afelett nincs adóvisszatérítés. A maradék inkább menjen NYESZ-re.
  Egyébként is érdemes egy jó NYESZ-t preferálni, mert ott nincs %-os levonás a befizetéskor. Az első vásárlás ingyenes és lehet pl. befektetési alapot venni. Érdemes a múltbeli ÖNYP hozamokat és a hasonló kockázatú befektetési alapok hozamait összehasonlítani.

  Én még az önsegélyező pénztárakat is mérlegelném az ÖNYP helyett. Oda elég kb. évi 500 (lekötéssel) a 150 ezres adókedvezményhez. A többi mehet NYESZ-re. Bár az önsegélyező hozamok általában alacsonyabbak, mert likvidebben kell tartaniuk a pénzt.

 • emberes
  Pont 23 éves vagyok, ahogy a cikkbeli példa is. Én ugyan évek óta követem a blogot, de tapasztalataim szerint a kortársaim közül szinte senki nem kezeli tudatosan a pénzügyeit, amikor néha meg merem említeni pl. a költségek írását, elég furcsa nézéseket kapok 😀

  Jelenleg, és még másfél évig tanulok és dolgozom, az első egyetemi évtől kezdve rakok félre (akkor még csak eléggé jelképes összeget, de a jelenlegi is kevés pl. néhány kommentelőhöz viszonyítva), de ha minden pénzcsap elzáródna, egy darabig el tudnék belőle élni. Nagyon jó, hogy biztonságérzetet ad (mivel a szüleim elég esetlegesen kezelik a pénzügyeket, ez egyébként nem lenne meg), de jó kérdés az, amit itt a többség feszeget. Én jól érzem magam a bőrömben, bár biztos sok fiatal meglepődne, ha összehasonlítanánk a havi kiadásainkat, de nyilván van, amiről emiatt mondok le. Ez a “még egy feles”
  esetében nem olyan nagy baj. 😀

 • emberes
  De biztos, hogy vannak olyanok is, amiről mégsem kéne lemondani. Nehéz ezt előre megítélni, de sokszor még utólag is.
 • jurta
  Akkor most a cikkhez és nem “a jelennek vagy a jövőnek élni” örök életkérdéshez 🙂

  Hozzátenném még:
  Legyen olyan embered a családon kívül, akivel teljesen nyíltan tudsz beszélni a pénzügyeidről. Ideális típusa: akármekkora ostobaságot csináltál (eladósodás), akkor sem szégyelled magad előtte, és akármekkora szerencse ért (lottónyeremény), akkor sem kell félned, hogy irigyel, jótékonykodást vár vagy kifecseg.
  Lehet barát, lehet tanácsadó, szerintem legjobb, ha mindkettő van :-), lényeg, hogy elérhető legyen.

 • campero
  Az a vicc, hogy azok is, akik már évek óta olvassák a Kiszámolót.. nos még azok sem értik a lényegét. Legalábbis a kommentekből erre lehet következtetni. Miklós nem akar rávenni senkit semmire. Ő csak tanácsokat ad, és ötleteket. Amit aztán hasznosíthat az ember. Inspirálja azokat, akik szeretnének változtatni az életmódjukon, de nem tudják még ,hogy miképp tegyék ezt. Nem kell itt szó szerint megfogadni semmit sem… csak válaszd ki azokat a javaslatokat, lletve ötleteket, amit hasznosítani tudsz ahhoz,hogy boldogulj az életben. Aki meg nem talál benne semmit, annak nincs is rá szüksége,hogy itt legyen.
 • campero
  Az a nyugalom és biztonságérzet pedig MEGFIZETHETETLEN. Amikor tudja az ember azt,hogy ha bármi gond van, akkor sem kell kétségbeesni. Mert gondolt arra,hogy legyen megtakarítása. Nem kötéltáncol, mint a sok ostoba mentalitású emberke, akik csak a mának élnek.
 • Zsoca
  “Hogy mi lesz x év múlva nem tudom, nem is akarom!” Oké, csak az a baj hogy meg fogod tudni, és lehet hogy nem fog tetszeni.
 • Pompi
  Komolyan kérdem, manapság mi szamit versenyképes szakmának? IT-n meg mérnökin kívül.
 • Alama
  @Penge:
  0-ról simán fel lehet jutni a felső 10-20%-ba (nekem ez az átlagkereset 3-4-szeresét jelenti).
  – Egyetemen (BME) volt olyan évfolyamtársam akinek problémát jelentett a 6000 Ft kollégiumi díj kifizetése havonta. Most a 2. lakását veszi a XI. kerületben. Nem volt kiemelkedően okos, de nagyon szorgalmasan tanult.
  – az évfolyamtársaim közül akik külföldre mentek nagyon meggazdagodtak, de az itthonmaradóknak is 5-6 év után megvan már a lakása és a kocsija (hitel kifizetve) Nekik innen már csak a pénzügyi műveltségüktől függ eljutnak-e a felső 10-20%-ba.

  Lakással érdemes vigyázni, röghöz köt: 3 éve amikor megvettük a párommal azt hittük, hogy a következő 10 évre megvagyunk. 1 évre rá jött a (pénzügyileg) visszautasíthatatlan ajánlat külföldről. Azóta maximum 3 évre előre tervezek, hogy éppen hol fogok élni.

 • d4n13l
  valoban, van elet, csak az elindulas sokkal keservesebb. Kezdo gepeszmernokkent szerintem 2-3 het alatt talalsz egy olyan munkat, ahol a versenykepes – akar kezdo – ber valoban azt jelenti, amit jelentenie kell, kozgazdaszkent azert ez messze nincs igy.

  Maradjunk abban, hogy egy kezunkon meg tudjuk szamolni, hogy manapsag mik a slagerteruletek Magyarorszagon. Es ez kulonosen azert gaz, mert a slagerterulet itt csak azt jelenti, hogy tisztessegesen meg lehet elni…

 • L70

  Hasonlóan álltam hozzá annak idején. Ha így folytatod, semmi sem akadályoz meg abban, hogy 20 év múlva relatíve vagyonos ember legyél. Pár év múlva azért már arra is ügyelni kell, hogy normálisan fektesd be a pénzt (pl. nehogy valami unit linked meg hasonlóba).

  De azért éljél is. Pl. a 20-as éveimben én nyaranta rendszeresen biciklitúráztam, ami nagyon olcsó, élvezetes, emlékezetes és sportos módja a nyaralásnak. “Bora-Bora” is megvolt később, mikor már volt kifizetett lakás és tartalék mellette, jó volt az 30-ason is.

 • Családfő
  Való igaz, nyugati béreket itt ne nagyon várjunk, bár ez nyílván nen is lenne reális.

  Közgazdászként, persze elsősorban Bp-én, vagy 1-2 nagyvárosban, szerintem jó a kezdés is. Magabiztos angoltudással (+ nyelv előny), és az interjún értelmes ember benyomását keltve, egy shared service center 300-400k fizuval felvesz, friss diplomásként. Azért ezt ne nevezzük rossznak. A folytatás meg az ember motivációján múlik.

 • Janos82
  :

  holland, nemet az angol melle, de van meg sok jo nyelv.

  mit ertesz versenykepes alatt?

 • Janos82
  :

  Azert netto 300 mar egy olyan ber, amit Nemetorszagban is meg lehet keresni, ha alacsony a fizetesed. Raadasul itt kb dupla az eletszinvonal koltsege.

  Ha valaki otthon netto 4-500k-t keres, akkor abbol kb egy atlag Nemet eletszinvonalat elerheti.

 • Én is akarok kommentelni
  Azért itt keleten jellemzően nagyon alacsonyak a bérek. Tavaly kerestünk komplex könyvelési feladatokra embert (könyvelés+bér+TB ügyintézés+munkaügy). Álláshirdetésre, amiben kifejezetten kérve volt a bérigény is, és ismert volt az elvárt tudás is jelentkeztek 1 hét alatt több mint százan. Ennek a 2/3-a bruttó 200k alatt kért, az alsó harmad 150k alatt, és itt csak a legalább 5 év szakmai gyakorlattal rendelkezőket néztük (pályakezdőkre sorry, nincs időnk). Végül 160k lett a bére. Ennyit ér a közgáz diploma+mérlegképes könyvelői tudás mifelénk.

  Van 3 banki dolgozó ismerősöm, egyik se keresi meg a 200k nettót, pedig mindegyikük 5+ éve dolgozik ott. És mind különböző bankban dolgoznak.
  A LEGO-nál anyanyelvi szintű angol nyelvtudás volt az elvárás, IT Support munkakörre fél éve. 200k nettó + éves 250k caffeteria vették fel ismerősünket.

  Keleten ritka már a jól fizető képesítés.

 • Családfő
  is akarok kommentelni

  Durva. 160k brutto? Nem csoda, h népszerű a Budapestre költözés. Persze, kérdés, mit takartak a banki és legos pozik.

 • Janos82
  :

  Felesegem 5 eve budapesten multinal jo angol nyelvtudassal netto 220at keresett. Ez 5 eve volt. Hozza kb szoveget kellett tudni ertelmezni es szamokat masolni, tehat nem volt nehez a munka. Elmondasa alapjan egy erettsegi is eleg hozza. Neki akkor nem volt meg meg az 5 ev munkatapasztalata.

  Keleten lehet rossz, de Budapesten siman meglehet keresni a 200k-t az angollal, + valami hasznosithatoval tobbet is.

  A konyveloknel azt mondjak, akkor van jo fizetes, ha tarsul hozza egy jo idegennyelv tudas, es kulfodi befektetoknek tud konyvelni

 • LSV

  “Legyen olyan embered a családon kívül, akivel teljesen nyíltan tudsz beszélni a pénzügyeidről.”
  Ilyen létezik?
 • andrew-andrew

  Biztos van ilyen ország. 🙁
 • Családfő

  Az ilyet hívják (igaz) barátnak, és ez nem ország függő. Nekem kettő ilyen barátom van, velük ezekről a témákról (is) bármikor őszintén tudunk beszélni, kölcsönösen.

 • LSV

  Akkor már legalább 1 ilyen esetről hallottunk. Gondolom hasonló anyagi helyzetben vagytok, és nem minimálbérből éltek (feltételezem az eltérő anyagi javak előbb-utóbb az egyik/vagy mindkét/ oldalt kikezdik, de az is lehet hogy én ismerek rosszul nagyon sok embert).
  Mondjuk nekem 1 igaz barátom sincs, szánni való sz.r is az életem.

  De hogy a cikkhez is érdemben szóljak, jöhetett volna mondjuk 20 éve, akkor másként állnék. Szégyen vagy sem, amíg nem volt család nem érdekelt a jövő (mert úgyis messze van az), viszont a jelenben meg volt mindenem amire egy huszonévesnek szüksége lehetett -autó, motor, nyaralások stb (na jó, aztán vettem hitelre lakást, de legalább nem albérletre fizettem -most meg a bérlőm fizeti a hitelt a lakásra én meg a házunkra). Lehetne sokmindent másként csinálni, de van olyan helyzet mikor nehéz változtatni.

 • Családfő

  A minimálbér szerencsére már messze van. Nagyjából hasonló az anyagi helyzetünk, bár a különbözően alakult életutak miatt ők kicsivel jobb helyzetben vannak. De ez nem számít, egyáltalán nem kezdi ki a barátságot. Amikor csóró főiskolások voltunk, vagy épp csóró pályakezdők, ugyanúgy működött minden. Szóval szerintem ez nem függ az aktuális anyagi helyzettől.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  160k, az szörnyen kevésnek hangzik. Az Aldi most futó budapesti álláshirdetései:

  Bolti eladó – a pozícióban elérhető legmagasabb havi bruttó fizetés: 148.150 Ft (heti 20 órában), ill. 185.188 Ft (heti 25 órában)

  Üzletvezető (lezárt – akár nem kereskedelmi – legalább középfokú szakirányú végzettséggel rendelkezik) – pozícióban elérhető legmagasabb havi bruttó fizetés: 543.300 Ft (heti 40 órában)

 • andrew-andrew

  Nagyon szerencsés vagy!
  Sajnos nem ez az általános, az irigység valahogy mindig elő jön. 🙁
 • Zabalint

  Aldieléggé speciális ebből a szempontból, mert ők inkább alkalmaznak fele annyi, de háromszor gyorsabb pénztárosokat dupla annyiért, mint mondjuk a Spar. Akik ott dolgoznak, azok gyorsaság szempontjából a szakma krémje. A Sparban meg maradnak a teszetoszák.
 • Zabalint

  Saját tapasztalataim alapján a vidék-Budapest arány fizetésekben 1:2 a versenyszférában. A hivatalos statisztikákban ez nem jön le, mert a közsszféra ugyanúgy fizet, a kvázi közsszféra(állami vagy önkormányzati vállalatok, pl. helyi tömegközlekedés) meg alig jobban, valamint akadnak multik is közel egységes bértáblával.
 • janos82
  :

  En ezert nem ertem azokat, akik videken a versenyszferaban dolgoznak, es azokat se, akik Budapesten a kozszferaban…

 • Carrie
  Azthiszem ez hasznos lehet: youtu.be/gvZSpET11ZY
 • szocske
  pl: vidéken, meg nem is az isten hata mögött, egy bpi panel árából kaptam néhány eves, elég nagy modern csaladi házat, hatalmas telken. Máris 10 évvel kevesebbet kell dolgoznom a lakhatasert. A munkahelyem kocsival 5, biciklivel 15 perc, de ha varos ellentétes oldal lenne se ingaznek 30 perctől többet, szaval napi 1-2 ora megmarad az eletembol a vidéki jovedelemert cserébe.
 • NAR
  Csak erre reagálnék: “Ha például tavasztól őszig kerékpárral jársz dolgozni, egyszerre spórolsz a buszbérleten és a konditermen is.” Amikor a legutóbbi szezon után a kerékpárszerelő meglepett egy 50000-es számlával (duplafalú felni, 2 külső, 4 fékpofa, hajtómű, lánc, fogaskoszorú), nem volt őszinte a mosolyom (nem is ennyi volt a teljes éves költség, külsőből, belsőből, fékpofából kellett máskor is venni). Ezt a 99%-ban munkába járós biciklivel sikerült összehozni. Sajnos az időjárás, a nagy használat (napi 30 km) és a helyenként kátyús út eszi a technikát. Mondjuk a bérleten kb. 70000-et spóroltam, szóval talán még mindig pluszban vagyok (időben mindenképpen), de a biciklinek is vannak nem elhanyagolható fenntartási költségei.
 • Kiszamolo
  nar, azért ez nem egy szezonban jött össze. Én napi 40 km-t tekertem, nem fizettem ennyit egy szezon után.
 • jurta

  “Ilyen létezik?”

  Írtam, hogy ha nagyon nem létezik, felfogadsz egyet (tanácsadás menüpont fent, de hadd ne én reklámozzam már, pont itt 🙂 )

  Nekem szerencsére, akárcsak Családfőnek, adatott pillanatnyilag kettő ilyen barát is (nem is tudok elég hálás lenni értük). A helyedben nem adnám fel.

 • jurta

  Ha MINDEN szezon végén ilyen a szervizlistád és a végösszeg, akkor te azzal a biciklivel vagy dolgozol, vagy versenyzel. 🙂
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Elnézést az OFFért, de érdekelne Kiszámoló mester véleménye valamiről, ami szembejött velem nemrég: home-card PONT com/hu (töröld a linket, ha gondolod)
  Nekem nagyon bűzlik, szerintem lesz pár síró-rívó átvert ember ebből.
 • szocske
  Ez a szervizköltség szerintem nagyon bicikli, használat és igényfüggő…
  Lehet közlekedni olyan biciklivel is, ami összesen nem ér 50ezret, meg ettől többet is el lehet költeni egy jó biciklire évente.
  Én bő 10 évig használtam egy valaha 80ezerért vett biciklit elsősorban munkábajárásra, és talán ma is használnám, ha el nem lopták volna.
  10 év alatt egy komolyabb felújítás volt, ami 30 ezer körüli tétel volt, ezen kívül csak filléreket költöttem rá alkalmanként.
  Boltba/munkába járni nekem megfelelt, de lehet, hogy igénytelenebb vagyok az átlagtól 🙂
  Igaz nem is 30 km-re van a munkahelyem, ritkán tettem meg 10km-től hosszabb utat vele egy nekifutásra.
  Városban, esőben, sárban sajnálok ettől értékesebb/jobb biciklit nyúzni, így most is van egy olcsó, használtan vett biciklim közlekedésre, de egyre ritkábban ülök rá, túl jó a másik 🙂 Kíváncsi leszek 1-2 szezon után a szervizköltségre 🙂