Ennyit buksz a céges életbiztosításokon

2013-02-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Miután elfogytak, vagy legalábbis nagyon megfogyatkoztak azok a magánszemélyek, akikre még rá lehetett sózni unit linked biztosításokat, a nagy brókercégek a vállalkozások felé fordultak, őket beszélték rá, hogy az adózást megkerülve, egy kiskaput kihasználva unit linked biztosításokon keresztül vegyék ki a pénzt a cégből.

A képlet roppant vonzó: a cég költségnek elszámolhatja azt a pénzt, amit életbiztosításon keresztül kifizet a cégtulajdonosnak, vagy az alkalmazottaknak.

Mivel még mindig nagy a munkabért terhelő elvonások mértéke, ezért nagyon sokan fejest ugrottak ebbe a "remek" lehetőségbe.

Szokás szerint úgy, hogy egy kicsit sem olvasták el az apróbetűt a szerződésben és semmi fogalmuk nincs a biztosítás költségeiről.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, vajon mennyi a teljes nyereséged, ha unit linked biztosításon keresztül veszed ki a pénzed.

A legnagyobb terjesztője ennek a trükknek a B. nevű cég, az ő általa árult C. biztosító S. termékét nézzük meg konkrétan.

Elöljáróban két apróság: igaz, hogy költségként elszámolod a kivitt pénzt, azonban amikor a magánszemély fel akarja majd venni ezt az összeget, akkor bizony csúnyán adóznia kell, 10 éven belül az összeg 39,48%-át, 10 éven túl 26,48%. Ezek az úgynevezett whole-life, azaz egész életre szóló biztosítások, a hagyományos unit-linked biztosításoknál 51,17% a fizetendő adó a befizetés évében, azaz gyakorlatilag megegyezik a bérként való kifizetéssel.

Tehát valójában nem megkerülöd az adót, hanem csak kitolod a fizetés dátumát, mindössze egy keveset nyersz az adókulcsokon.

Ha cégvezetőként vennéd fel a pénzt, akkor a 10%-os cégadó után ugyanúgy 16% osztalékadó és 14%, de maximum évi 425 ezer forint EHO megfizetése után maradéktalanul megkapnád ezt a pénzt. Tehát mint tulajdonos, szinte semmit nyersz ezzel a konstrukcióval és még az életbiztosítás költségeit is fizetned kell.

Ha alkalmazottként kapsz így kifizetést, akkor már valamivel nagyobb az elért haszon, ha a költségeket figyelmen kívül hagyjuk, mert a nettó béred kicsit kevesebb, mint dupláját fizeti ki a munkáltató bérként.

Ha a munkáltató adni akar mondjuk 900 ezer forintot fizetésként, te abból megkapsz 459 ezer forintot. (Adókedvezményeket nem vettem figyelembe.)

Ha a munkáltató ad neked 900 ezer Ft-ot whole-life biztosításban, abból te kifizetsz 39,48%-ot, ha 10 éven belül szeretnél hozzájutni a pénzhez, így ha eltekintünk a költségektől, akkor is csak 544.680 Ft-ot fogsz kézhez kapni.

Ha a költségeket is nézzük, ennek a töredékét.

Az már most látszik, hogy kicsit sem akkora bóni ez, mint azt velünk láttatni akarják a biztosítási ügynökök.

Ha a költségeket is megismered, végképp el fog menni tőle a kedved.

Milyen költségei vannak egy ilyen biztosításnak, ami adó helyett, annál sokkal nagyobb mértékben apasztja a pénzünket?

Kétféle költség van: a kezdeti költség, amiből kifizetik az ügynököt és a brókercégét, ahol dolgozik, illetve a folyamatos költségek.

Mennyit keres egy ilyen biztosításon a brókercég? Az első éves díj 140-160%-át, vagyis az első másfél év befizetése az hozzájuk fog befolyni, nem a számládra.

Ezt így írja le a biztosítási feltételek füzet, amit soha el nem olvastál:

Ez azt jelenti, hogy az első három év befizetésének összegét minden egyes évben 8,5%-kal csökkentik, tíz éven át. Ha maradva a példában említett évi 900 ezer forint befizetésnél, akkor az három év alatt 2,7 millió. Ha kiszámolod az elvonást, rájössz, hogy neked megmarad ebből a 2,7 millióból szerény 1.217.013 Ft, az ügynöké lesz 1.482.987 Ft, ez az ő jól megérdemelt bére az üzletkötésért. Vagyis majdnem két év teljes befizetését azonnal elbukod mindjárt az indulás költségeinél.

(Bár ez a pénz kamatozik, viszont eszi az infláció is, ezért most ettől tekintsünk el. A unit linked biztosításokról rengeteget írtam már, olvasd el a cikkeket itt.)

Ha ezt a sokkot kiheverted, ismerkedj meg a többi költséggel is, az állandó költségekkel:

Évente 5.400 Ft az adminisztrációra, ez szinte aprópénz. Nem úgy az allokációs költségnek csúfolt lehúzás, ami azt jelenti, hogy minden befizetett 900 ezer forintból 45 ezer forint már el sem jut a számládra, elmegy költségként.  10 év alatt ez bizony újabb 450 ezer forint ablakon kidobott pénz.

(Bizonyos szerződéseknél magas éves befizetéseknél erre kaphatsz kedvezményt, nézd meg a saját szerződésed, hátha neked ez az összeg kevesebb.)

A bennlévő pénzedet minden évben további 1,95%-kal megrövidítik alapkezelői címszóval, mondjuk 5 év után, ha benn van már 4,5 millió, akkor ez évi 87.750 Ft további kiadás.

Tehát azért, hogy az adón megspórolj évi 85.680 Ft-ot, azaz 10 év alatt 856.800 Ft-ot, magadra vállalsz összesen csekély 2.864.487 Ft életbiztosítási költséget.

(Kezdeti költség+ 10 év adminisztrációs költség 54.000 Ft+ 10 év allokációs költsége 450 ezer forint+ 10 év alapkezelői díja átlag 877.750 Ft)

Tehát 10 év alatt a teljes buktád mindössze kétmillió forint. Gratulálok, jól döntöttél. 🙂

Ha legközelebb szeretnél okosabban dönteni, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

(A cikkben eltekintettem a kamatoktól, hiszen azt akkor kapsz, ha magadnak fektetsz be. Abból indultam ki, hogy egy életbiztosítás átlag 4 évig él, ezért a 10 év alatti adózással számoltam. Ennél a terméknél vannak jobb és rosszabb termékek is a piacon, ez egy átlagos termék. Alapkezelői díjat és havi díjat nem csak unit linked biztosításnál fizetsz, maximum nem ilyen nagy mértékű a költsége.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram