Érdeklődj az ismerőseidnél

Akárhányszor erről szó van, állandóan előjön a “drága az albérlet, megbízhatatlan a tulaj és lepusztult a lakás” hármas, mint a legfőbb érv, hogy miért csak saját lakásban lehet lakni.

Nem vitatva, hogy idehaza nincs se kultúrája, se megfelelő jogi szabályozása a lakásbérlésnek, mindig rácsodálkozok, hogy az emberek mennyire nem gondolnak a legkézenfekvőbb lehetőségre.

Ez pedig az, hogy ne a piacon keress lakást, hanem a saját ismerőseid között. Kérdezz körbe mindenkit, tud-e valaki kiadó lakást, ismer-e valakit, aki megbízható bérlőt keres.

Rengetegen mennek külföldre dolgozni, évekre és fogalmuk sincs, mit csináljanak a lakásukkal, házukkal. Akárkinek nem akarják kiadni, eladni nem akarják, vagy nem tudják és nem éppen szerencsés, ha egy ház évekig üresen áll. Külföldről nem könnyű menedzselni egy csőtörést, vagy ha a bérlő elhagyta a kulcsát, a segítő rokonok is lehet hogy Nyíregyházán laknak legközelebb, így az sem mindig járható út.

Ismerek olyat, aki évekig lakott ingyen (rezsiért) egy gyönyörű házban, amíg a tulajdonosok a világ másik felén dolgoztak. Úgy volt, hogy hazajönnek, aztán mégis maradtak még egy évet és szó szerint könyörögtek a “bérlőjüknek”, hogy maradjon még. (Ő közben talált másik bérlakást.)

De így béreltünk mi is szépen felújított, Dunára néző kétszobás lakást 4 évig. A hölgy, akié volt, megismerkedett valakivel és odaköltözött, de a lakást nem akarta eladni, viszont kiadni sem akarta, hogy mindig a bérlőkkel szórakozzon. Ahol előtte laktunk, nem tetszett annyira, ezért a feleségem megkérdezte a barátnőjét, tud-e egy jó lakást olcsón, akinek volt egy munkatársa, akinek a nővére volt ez a hölgy.

Havi 38 ezer forintot plusz rezsit fizettünk, ami már 8 éve is nevetséges összeg volt egy ilyen lakásért. Soha nem is emelte, a mai napig ott laknánk, ha közben nem születnek meg a gyerekek.

Az egyik ismerősömnek is most fő a feje, hogy mehetne külföldre dolgozni, de mit csináljon a házával, nem meri megtenni, hogy kiadja egy teljesen ismeretlennek, aztán évekre elutazik. Szerintem ha akarnánk, gombokért kivehetném tőle és még ő lenne hálás, hogy vigyázunk a házára.

Miért nem kérdezed folyamatosan a kollégáidat, ismerőseidet, facebook-os haverjaidat, hogy van-e valaki a környezetedben, aki szintén keresne egy megbízható bérlőt hosszú távra? Ha kellően sok embert ismersz, szerintem jó eséllyel találsz ilyen ingatlant.

Ez főleg akkor jó megoldás, ha nem sürgős a dolog, van hol laknod, de egy ilyen ajánlatért bármikor felmondod a mostani lakást, akár úgy is, hogy ugrik a kaució. Lehet, hogy háromnegyed év vagy másfél év múlva jön el a te napod, de lehet, hogy azonnal, ahogy nekünk is.

Igen, tudom, nem lehet mindenkinek így lakása piaci ár alatt, de nem is mindenkinek kell, hogy legyen, elég ha te találsz így magadnak.

Ha pedig nem sikerül mégse, akkor mi történt? Semmi, legalább megpróbáltad. De én azt látom, a legtöbben meg sem próbálnak így találni bérlakást és amikor mondom, hogy így is lehet, rácsodálkoznak, hogy erre még nem is gondoltak. Pedig ha mondjuk egy 800 fős informatikai cégnél dolgozol, minimum 20-30 kollégád gondolkodik jelenleg is azon, hogy külföldön akar dolgozni. Legalább a kétharmadának van saját lakása is. És ez csak a te munkahelyed. A barátaid munkahelyén, az élettársad munkahelyén is rengetegen dolgoznak.

Egy próbát mindenképp megér, nekünk is bejött és ismerek másokat is, akik így bérelnek lakást, házat évek óta.

Share

105 hozzászólás

 • TContractor
  Meg kiegeszitesnek:

  Es nem csak anyagi dolgokban lehet merni egy baratot (bizalmat). Hanem hogy ha gond van, mennyire szamithat ra az ember.

  Es hidd el, vannak ilyenek.

  Na, nekem is csak 1 van… 😀

 • kh (már nem zéró)
  “Csak én undorodom attól, hogy Magyarországon mindig mindent ismerősön keresztül? Szerelőt, használt autót, albérletet, fogorvost, stb., stb.” Abszolút jogos felvetés, a szocializmus véget ért. Én is megszívtam ismerősök révén szerzett állással, autóval, és ők még nem akartak átverni, csak szar volt a portéka. Meghát attól hogy valakit ismerős nem következik hogy meg is bízom benne. Mester-emberek terén már más a helyzet, ott tényleg többet ér valakinek az ajánlása mint az internetes hirdetések (a jó mestereknek nem kell hirdetni magukat). Abban igaza van kiszámolónak, hogy ismerősöknél tényleg olcsóbban és jobb feltételekkel lehet lakni mint piaci alapú albérletben. Ez jó a bérlőnek de rossz a bérbeadónak, plussz az ismerős is ugyanúgy leamortizálhatja a lakást mint egy vadidegen (szintén ismerős tapasztala).
 • Warrior

  Pár dolog:
  1. ezek a lakások nem jelennek meg hirdetésként, mert nem bárkinek akarják kiadni. Lehet piaci versenyről beszélni, de ugye ha nincs hirdetésben, adatbázisban…
  2. ismerős 10 éve ismerőse, esetleg barátja valószínűleg inkább utolérhetőbb, mint ismeretlen Gipsz Jakab Alsóborzasztóról. Az ismeretlen ellen bizalmatlanok vagyunk, ezt lehet tagadni, csak nem feltétlenül érdemes. A munkája mellett még sok mást is megtudhatsz róla, pl. dohányzik-e a lakásban?
  3. Ismerősöd értékítéletét is ismered, össze tudod mérni a magadéval
  4. A tökéletes piaci verseny alapja a tökéletes informáltság, ez ugye nem lehetséges + ld. első pont.
  5. Ismerős tapasztalata csökkenti a kockázatot. Kockázat és elvárt hozam 🙂
  6. Kollégád állítja, X étteremben rosszul főznek és átvágnak, te azért elmész és kipróbálod?
  7. Okos ember más kárán tanul. Fordítva nem lehet, ha jó, én is azt választom?
 • doboz
  Ingatlankezelő cégek 10%-ért vállalják az egész procedúrát és ha lelép idő előtt a bérlő, akkor is megkapod a bérleti díjat. Ő felelősségük keresni új bérlőt és minden ügy intézése. Te lehetsz nyugodtan 10.000 km-re.
  Mitől jobb ismerősnek kiadni 20%-os veszteséggel? Ha elmegy, fog maga helyett keresni újat? És ha az új is elmegy, azután is?
 • Kiszamolo
  Doboz, igen kevés vállalja 10%-ért plusz a javításokat is erős felárral szokták végezni és ő bennük is pont úgy meg kell bíznod látatlanban, mint egy utcáról beeső idegenben.

  Bónusz: még mindig nem tudod, ki lakik a lakásodban.

 • Zabalint

  A belterjesség egyik legfontosabb jellemzője az, hogy belülről nem vagy csak alig látszik. Gyerekkoromban bár voltak dolgok, amik idegesítettek, pl. hogy nem lehet bemenni egy random szolgáltatóhoz (fodrász,autószerelő, bármi), hanem hogy szüleimnek is mindig mindent feltétlenül ismerősön baráton keredztül kellett, akkor is amikor sokkal egyszerűbb lett volna anélkül, de igazán csak akkor ismertem fel, hogy ez súlyos társadalmi probléma, mikor elköltöztem otthonról egy másik városba. Akkor esett le, hogy mi minden fel sem tűnt otthon, és hogy ezek a dolgok mennyire ártalmasok annak is, aki idegenként jön, de még inkabb azoknak, akik benne vannak.

  Én a munkahelyemet sem kapcsolatokkal szereztem, a feleségem szintén nem, és anno mikor nyári munkát szüleim szerezték diák koromban, frusztrált is rendesen. Másnak meg teljesen normális. Pedig nem az!

 • Zabalint

  “Az a baj, hogy en lehet azert gondolkodom mashogy, mert nekem van olyan baratom, akinek siman oda adnek 30 ezer eurot, hogy majd jovo hetfon jovok erte, addig vigyazzon ra.”

  Nekem is van ilyen barátom. De hiába ajánlana nekem ő egy jó autószerelőt vagy lakatost. Lakást sem adnék ki neki vagy vennék ki tőle baráti áron, mert miért is, ha megszorulna anyagilag is segítenék rajta, de az üzletet ne keverjük össze a barátsággal. Ha tőle bérelnék vagy fordítva, nyilván a piaci árban egyeznénk meg, mert az a korrekt.

 • TContractor
  Igen, ahogy Warrior is irja -> “1. ezek a lakások nem jelennek meg hirdetésként, mert nem bárkinek akarják kiadni”

  Ezek tulajdonosai, nem feltetlenul akarjak kiadni. Nem az elsodleges szempontjuk a gyarapodas. innentol kezdve teljesen borul az egesz gondolatmenet ami itt a tema.
  Nekem is van uresen allo ingatlanom. Nem erek ra es nincs kedvem vele szarakodni.

  Azt is el tudom kepzelni, hogy mas is gondolkozik igy.
  Egy esetleges ismeros ajanlas peldaul kimozdithatja ezt az allapotot. Esetleg. El tudom kepzelni.

  Es sok ilyen lehet.

 • Zabalint
  Egyébként hogy fér össze a társadalmi mobilitás és a kapcsolatokon keresztüli albérletezés? Mert szvsz utóbbi előbbit is szépen visszaveti. Csodalkozunk, hogy mindenki sajátot akar?
 • TContractor
  Zabalint, igen, de az ajanlas az nem uzlet. Velemenyem szerint semmi nincs ossze keverve semmivel.
  Az ajanlasat meghallgatom es utana en hozok egy dontest. Az meg hogy milyen sulypontal szerepel benne az ajanlas, azt is en dontom el, olyan ismervek alapjan, amiket emlitettem. Ami az en dontesem lesz. Nem tolom at a dontes feleloseget akkor sem, ha esetleg az ajanlast figyelembe veve rosszul dontottem. 😉

  Az ember az eleteben sok dontest hoz meg. Ez is egy lenne a sok kozul.
  – Kinek es mennyiert engedem at az ingatlanom hasznalati jogat.

  Vagy eppen nem akarok ilyen dolgokkal foglalkozni es all uresen.

 • Családfő

  Ezzel most egy kicsit messzebb mentél, mint az helyénvaló.

  A belterjesség meg a protekció alapjában nem hasznos/normális, és én nem is ezekre hoztam példát, ezt te magyarázod bele. Mivel nem ismersz – és én sem téged – talán nem helyes sugallnod a vélt belterjességemet. Speciel 14 évesen kerültem távolra a szülői háztól, és lényegében önállóan élek azóta. Az albérleteimet is a családtól függetlenül intéztem. Sőt, több országban is megfordultam és éltem. Nehéz így belterjesedni. A munkahelyeimet tekintve pedig egyet sem ismeretség vagy protekció útján szereztem – nem lenne a stílusom.

  Elfogadom, ha a te véleményed/tapasztalatod más. Te meg fogadd el, h az általam leírtak is működnek a való életben, mutyi, urambátyámozás és belterjesség nélkül. Tapasztalatom szerint ehhez érett, intelligens és egymást ismerő felnőtt emberekre van szükség. Az én baráti/haveri köröm meg ilyen.

 • Grza
  Ki sem adnám annak aki nem írná alá közjegyző előtt a kiürítési nyilatkozatot. Egyben nem a bérlők védelme hiányzik elsősorban a jogszabályból, hanem a bérbeadók védelme! Technikailag tulajdonképpen ha nincs kiürítési nyilatkozat, ki se tud tenni amíg fizetsz… Hiába mondja fel tanúval mindennel, mert nem lesz az a hatóság aki kipakolja a bérlőt, mert az ő két párnája meg plüssmacija fontosabb a bérbeadó lakásánál…
  És ha még nem fizet, akkor is éves pereskedés kitenni…
 • TContractor
  Grza, persze, teljesen egyetertek veled. A berbeadok jogai nagyon el vannak hanyagolva.
  A berlok oldalarol meg sokszor hallani azt a nem valos tenyt, hogy a berbeado barmikor kiteheti, holott ez nem igy van.
  De osszefoglalva tenyleg igaz, hogy ezeket torvenyileg jobban lehetne szabalyozni es peldaul a berbeado jogait a szerzodes szeges esetere erositeni.

  De ez mar teljesen mas tema, amit persze fontosnak tartok en is.
  De most nem tartozik a cikk fo sodraba.

 • Zabalint

  Bocs, nem sértegetni akarlak, vagy ilyesmi. Azt tudom, hogy működik, amit leírsz, de hosszűtávon igencsak ártalmas a gazdaságnak. Mert ellehetetleníti a piaci versenyt. Komplett vidéki várodok működnek erre építve, viszont a fiatalok menekülnek, mert ez a rendszer képtelen új munkahelyek teremtésére.
 • Zabalint

  Az üzletet arra írtam, ha közvetlenül a barátommal üzletelnék. Azt sem mondtam, hogy nem üzletelnék vele, hanem azt, hogy vele is piaci árakon tenném. Mert attól eltérni csak valakinek a javára lehet. Ha segítség kell, segítek, de az meg nem üzlet.

  Amit meghallgatok, az a vélemény, és nem az ajánlás. Nem fogok odamenni, az autószerelőhöz, hogy a Pista adta meg a számod. Az eleve gyanús, ha egy szolgáltató csak informális úton érhető el. A véleményét természetesen bárkinek meghallgatom. Mondjuk online értékelésnél 1000 vélemény átlaga többet mond, mint ha a haverom azt mondja, hogy valami jó.

 • tip
  javasolom, hogy jogi kérdésekben ne mendemondákra hagyatkozz, hanem hiteles forrásból tájékozódj, mielőtt badarságokat terjesztenél. A “bármikor kitehetik” azt jelenti, hogy bármikor és indoklás nélkül felmondhatják a szerződését, és ez bizony így van. Lásd: 2013. évi V. törvény 347. §.
 • szegfű
  Én eddig mindig ismerősnél laktam, a kedvezmény annyi volt, hogy nem kellett kauciót fizetnem, egyébként “rendes” összeget számoltak fel albérleti díjként. Nekem azért éri meg jobban, mert feltételezem, nem járkál be napközben, és nem mozdít el dolgokat – hallottam már ilyen sztorit is.
  Az ismerős tulaj oldalon nem garancia – az első albérletben az előző lakó (“jó barát”) 300 000 Ft-os közösköltség-hátrányt halmozott fel.

  Szolgáltató estén nekem is számít az ismerősi ajánlás. Inkább viszem az autómat olyan szerelőhöz, aki a barátom kocsiját 5 éve szervizeli (jól), mint idegen helyre. Fodrász dettó. Kozmetikust meg én ajánlok boldog-boldogtalannak 🙂

  Aki vesz egy lakást, ami évekig üresen áll, az miért teszi? Jó lesz az unokának,

 • Családfő

  OK, nincs harag.

  Szerintem túldimenzionálod a korrekten működő ajánlások hatását. Ez inkább élénkíti a piaci versenyt, mint árt: ösztönzi a szolgáltatót a jobb munkára, ergo jobb véleményre. A “word of mouth” sokkal fontosabb – mert hatékonyabb -, mint 30 éve. És nem muszáj úgy odamenni senkihez, hogy őt ajánlották, megtarthatjuk ezt magunknak, ha akarjuk.

  Egy baráti üzletben sem feltétlenül jelent valaki javára eltérést a piaci ár mellőzése. Hisz a másik fél más, neki értékesebb hasznot kap cserébe. Egy elméleti egyensúlytól való eltérés nem jelenti azt, hogy az egyik fél nyeresége a másik nyeresége. Lehet azt a képzeletbeli tortát növelni, így újabb egyensúlyokat létrehozni, így win-win lesz a vége. (A témában egy jó, Harvard hátterű könyv: Getting to Yes).

 • star70
  Nekünk nem jött be az ismerösnek kiadas.Nagyon nem.Teljesen leamortizalta a lakast,a plafon peneszes volt mert nem szellöztetett,de a csucs az volt,amikor a fel csalad ott lakott,es erröl elfelejtett ertesiteni…Csak a rezsit fizette,es mivel nem kertem kauciot,igy festethetek utana.Soha az eletben nem adok ki semmit,inkabb alljon üresen.
 • Bal

  És mi is a baj azzal, hogy közjegyzős nyilatkozat kell bérbeadáshoz? Autózáshoz meg jogsi, mégsem ijed meg senki tőle annyira, hogy ne vezessen.

 • Zolcsi
  Nálunk egész árnyékgazdaság van CSAK informális szolgáltatókból. Fodrász, biciklijavító, nyelvtanár, kőműves, vizvezeték-, fűtésszerelő, burkoló, ács, asztalos, autószerelő, stb. Szinte minden van. Ezzel mindenki jól jár. Adó és járulékmentesen működik az egész. Egyrészt 1/2-1/4 munkadíj, másrészt tudjuk, hogy a pénzünkből első körben CSAK a munkát elvégző gyarapszik, nem vonják el – itt totálisan értéktelennek, egyenesen károsnak tekintett – dolgokra mint a kisebbség segélyezése, adósságtörlesztés vagy hivatalnoksereg fenntartása – ezekért itt ütne a közösség ha tehetné. A megspórolt elvonások és adminisztráció miatt több idő és pénz jut a munkára, szinte mindig lényegesen jobb a minőség.
  Sokan megelégelték, hogy a hatóság nagyvonalúan büntet és azt is, hogy az elvonások magasak és azokból is elsőbbséget élveznek azok a kiadások amiket mi itt szívünk szerint megszüntetnénk.
 • Zolcsi
  Már termékek is vannak. A teljes nyers mezőgazdasági paletta, sok feldolgozott (sajt, konzervek, fűszerek, chips, tészta, szinte minden, olcsóbban és jobb minőségben mint az importszemét). Újabban alakul az ipar is. Itt legyártanak tetszőleges villanymotort 50kw-ig, hátsó udvarban a sufniban. Sokfajta önindítómotort, multitól ellesett tudással, (felében) multitól szerzett 🙂 anyagokból. Fröccsöntött, hengerelt, préselt, finomított, esztergált alkatrészeket fém, műanyag, fa, olaj, szövet stb anyagokból. Wc papír, pelenka, intimbetét feketegyártó is van. Acél, fém, faszerkezetek, nyílászárók, bútorok, betongerendák – minden ami nem kíván üzemcsarnokot. Biciklit már szerelnek össze, kisgépeket, háztartási gépeket még nem, de alkatrészt legyártanak hozzá.
  Körön kívül még csak venni sem tudsz, aki lebukik az nincstelen. Ez itt gazdasági önvédelem – felszámolt vállalkozások eszközeire építve.
 • TContractor
  Zabalint, ajanlas, velemeny. Reszlet kerdes. Teljesen elmentunk a tematol.
  Nem hiszem, hogy egy alberlo jeloltrol tobb ezer velemenyt fogsz tudni olvasni az interneten. 😉

  Persze bizonyos mas temakban teljesen igaz, hogy erdemes az internetes ertekeleseket is figyelembe venni.

  De ettol fuggetlenul, az ajanlas, referencia level, ezek mukodo dolgok…

  Mindenki olyan szempontok szerint es ugy sulyozva ahogy akarja hozza meg a dontest…

 • TContractor
  Tip, ertem amit irsz. Hatarozatlan ideju szerzodesnel ez az eset. En hatarozatlan ideju szerzodest nem kotottem nem is kotnek soha. (valoban az en hibam, hogy nem eleg konkretan fogalmaztam a beirasomban, mivel nekem ez egyertelmu)

  A te alltalad idezett szakasz azt tukrozi, hogy hatarozatlan ideju szerzodes eseten a ket felnek az ilyen iranyu jogai ugyanazok. Mindket fel felmondhatja. Nincs ezzel baj.
  Ha ez egy olyan fontos szempont valamelyik felnek (marmint az, hogy fel lehet mondani a szerzodest rendes felmondassal), akkor ott van a lehetoseguk a fix idore szolo szerzodesre.

 • Zabalint

  Akkor élénkítené a piacot, ha nagy átlagban az ismerős által ajánlott szakemberek jobbak lennének. Bár nincs róla statisztikám, de nem hiszem, hogy így lenne. Ha megnézed, az itt kommentelők tapasztalatai alapján is nagyon vegyes a kép. A környezetemben azt látom, hogy jó és rossz szakembert, szolgáltatást, árut egyaránt ajanl valaki. Ha veszek egy árut vagy igénybe veszek egy szolgáltatást, már anélkül kérdezgetik tőlem, honnan, hol, hogy bármi jót vagy rosszat mondtam volna, akkor is, ha 1000 más helyről is ugyanazt kaptam volna, mert mondjuk olyan dolog, aminek nem nagy a minőségi szórása. Mert még kevés ember szokott hozzá, hogy maga jár utána a dolgoknaj, a kérdezzünk meg egy ismerőst a “helyes válasz” mindenre.

  A legrosszabb pedig a kizárólagosság. Mikor nincs semmi hirdetése, de még az üzletre kiírt elérhetősége sem a vállalkozónak, mert minek…

 • tip
  nem az volt a kérdés, hogy ugyanaz-e a felek lehetősége a felmondásra (szerintem van ezzel baj, de mindegy). Továbbá azt is rosszul tudod, hogy a határozott idejű szerződést nem lehetne felmondani. (2013-ig valóban így volt.)
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Ez a “nálunk” melyik országban van?
 • TContractor
  tip,
  igen, az, hogy a szerzodo feleknek ugyanolyan jogaik legyenek-e vagy sem, az mar mas teszta. Nem is kerdes, europa nyugatibb felen ezek reszletesebben szabalyozva vannak.

  Ami viszont engem erdekelne, hogy 2013-tol hogy van hatarozatlan ideju szerzodesekkel? Eleg ha egy hivatkozast adsz, ahol utana olvasva frissiteni tudom az ismereteimet. Koszonom.

 • Lazybones
  Ismerősök között keresni annak érdemes, akinek van egy normális kapcsolati hálózata… Az átlag magyarnak ilyen nincs, persze hogy eszébe sem jut.
  Magyarország legsúlyosabb problémája szerintem éppen az, hogy nem tudunk egészséges ismerősi hálózatokat építeni. Nálunk a görcsös biztonságkeresés, egymásba kapaszkodás jellemző, hogy többszörösen leszerepelt ismerősöket sem vagyunk képesek elengedni, mert akkor valaki mást kéne találni helyette, és az rizikós… Inkább a megszokott rossz, mint a bizonytalan új.
  A jól működő demokrácia és gazdaság egyik alapja lenne az ismerősi hálózatok sokkal intenzívebb használata – csak nem abban az urambátyám formában, ahogy most mi csináljuk.
 • tip
  2013, azaz az új Ptk óta érvényesen ki lehet kötni a határozott idejű lakásbérleti szerződés rendes felmondásának lehetőségét. (Ha nincs kikötve a szerződésben, akkor továbbra sem lehet felmondani. A szokás az, hogy a bérbeadó beleveszi, mert ez az ő alkupozícióját (tkp. “zsarolópotenciálját”) javítja.) Lásd például: arsboni.hu/felmondhato-e-a-hatarozott-idore-kotott-berleti-jogviszony.html
 • TContractor
  tip, akkor csak nem lehet felmondani. 😉
  Nyilvan a ket szerzodo fel megallapodik es bele veszi a szerzodesbe, akkor fel lehet mondani. De ugyanez igaz arra is, ha azt veszik bele a szerzodesbe, hogy minden 12. havi lakbert elengedi a berbeado, vagy hogy a berlo kedvezmenyt kap a berleti dijjbol, ha az eves berleti dijjat minden megkezdett ev elso heten teljesiti. Stb
  De alapjaban veve, ha nincs ilyen megallapodas, egy hatarozatlan ideju szerzodest nem lehet felmondani.

  De nagyon elterunk a post temajatol. 😉

  Amit emlitettel mint zsarolo potencial, szamomra ertelmezhetetlen. A szerzodes az egy ketoldalu megallapodas eredmenye kell legyen. Majd ezt megpecsetelendo elmennek es a kozjegyzo elott ala irjak.

  Vagy nem. De ez a kettojuk akaratan mulik csak. A szerzodes kotesenel mindegyik fel a sajat erdekeit kell kepviselje. Ha az erdekek ugy el tudnak mozdulni, hogy talalkoznak = alairas.

 • tip
  a lakásbérlet egy tipikus aszimmetrikus viszony. Eleve nincs értelme “azonos jogokról” beszélni. Ezen fel szoktak horkanni, de az igazság az, hogy a szerződő felek közül a bérlő van erősebben kiszolgáltatva (ő a lakhatását viszi vásárra). A bérlő ritkán van abban a helyzetben, hogy diktálja a feltételeket, pláne a mai piaci viszonyok között. A határozott idejű szerződés automatikusan bizonytalanná teszi a lakhatást minden lejáratkor. Ha ehhez még a tulajdonos felmondhatóságot is akar társítani, és miért ne akarna, akkor az bele fog kerülni a szerződésbe.
 • TContractor
  tip, ertem a gondolatmenetedet. Mint irtam en a fix hataridos szerzodesekhez ugy viszonyulok, hogy nem lehet felmondani. Igaz ez ebben az esetben is vagy igaz ez a meloban is. Contractor vagyok. (de ez lenyegtelen, tudom 😉 )

  Persze, ha a berlo szeretne felmondast bele irni, akkor en nyitott vagyok ra, csak akkor ez legyen mindket fel iranyaba ugyanannyi ido. Legyen mondjuk hogy negyedevente lehet felmondani mindig a kovetkezo negyedev utolso napjaval, amit a megelozo negyedev utolso napjaig irasban jeleznie kell.
  Nyilvan ez csak egy ad-hoc ami most eszembe jutott. De szerintem ez teljesen korrekt.

  Nyilvan egy berlo es egy berbeado soha nem fogja teljes mertekben ugyanazon a szemuvegen keresztul nezni ezt a viszonyt.

 • merienn
  Ismerősök? Isten mentsen. Max. a legközelebbi barátok. A posztról a 80-as évek “kaláka” házépítései jutottak eszembe, amikor a munkában részt vevő rokonok még 10 év múlva is ingyen nyári szállást igényeltek, hiszen ők is építették. Az építkezés közben felszolgált all inclusive ellátásról nem is beszélve.

  Hosszú távon minden esetben az ismerős munkája, szolgáltatása a legdrágább, reklamálni is körülményes.

 • L70

  Jelenleg szerződéses szabadság van. Asszimetriát ki lehet kötni a bérleti szerződésben a felmondásra, ha ez mindkét fél akarata. Az pedig egyértelmű, hogy az asszimetria nyertese ezért felárat fog fizetni.

  Lehet ezt jogilag is kötelezni, majd legfeljebb drágább lesz az elbérlet emiatt. A jelen egyensúlyi ár a jelen szokásos feltételekhez alakult ki.

  A bérleti díj emelésével kapcsolatban is szabadon meg lehet állapodni, de ha ez aszimmetrikus (pl. szerinted az lenne jó, hogy csökkenő piaci díjnál a bérlő felmondhat, míg emelkedőnél a bérbeadó nem emelhet és nem mondhat fel), akkor az is általános áremelést okoz majd.

 • Penge
  A mérleg egyik végén az urambátyám rendszer, a másik végén a politikusok dőzsölése az adóforintjainkból. Bár alapjában véve egyetértek veled és én sem szeretem, ha valaki csak azért kerül helyzetbe, mert ismerős/haver/rokon, de annak még kevésbé, ha közjegyző, NAV, meg mindenféle ingyenélő sóhivatal megcsapolja két ember között a tranzakciót.

  Ezt lehet elkerülni normális(!) ismerőssel. Nem normális ismerős meg ha átver is jobban ismered és tudod, hogy ha ráküldöd Kalányos Szandokán haverodat, akkor elég neki csak megvillantani a szamurájkardot és az ismerősöd az ékszereit zaciba dobva is ki fogja neked fizetni az elmaradt bérleti díjat és utána kétszer is meggondolja, hogy átverjen-e. Ugyanezt ismeretlennél necces eljátszani mert lehet belőle akár rendőrségi ügy, akár alvilági leszámolás, vagy bármi, mert nem tudod neki milyen kapcsolatai vannak.

 • Zabalint

  Nem, az urambátyám rendszer és a politikusok dőzsölése ugyanazon oldalán van a mérlegnek, a kettő ugyanaz a jelenség, csak másik szinten.

  Amikor normális és nem normális ismerősökről beszélsz, abból látszik, hogy alapjaiban nem érted a problémát. Az urambátyám rendszer jóindulatú emberekkel számolva is rossz.

 • PF

  Semmi gond nincs ezzel, hogy még nincsenek Pesten *megbízható*, ismerőseid, barátaid. Majd lesznek, és akkor Te sem autista módjára a neten fogsz véleményeket olvasgatni, hanem tőlük kérsz először segítséget, ha gondod adódik.
  Ja, a Budai Szemészeti Központba ne menj látásjavító műtétre, mert Kiszámoló úr kedves neje is ott járt és ajánlotta, ezért ez egy korrupt-urambátyám-piaciversenygyilkos Mészáros Lőrinc-i mélységekbe taszító cselekedet lenne.
 • Zabalint

  “Ja, a Budai Szemészeti Központba ne menj látásjavító műtétre, mert Kiszámoló úr kedves neje is ott járt és ajánlotta, ezért ez egy korrupt-urambátyám-piaciversenygyilkos Mészáros Lőrinc-i mélységekbe taszító cselekedet lenne.”

  Nem érted. De a látásjavító műtét nagyon jó példa erre, hogy nem sokat ér az ajánlás. Mivel statisztikailag töredék, akinek nem sikerül, ezért valójaban tényleg nem jelent semmit, hogy Miklós ajánlotta. Egy összehasonlító statisztika, na az tényleg jelentene valamit, ha mondjuk kiderülne, hogy A szemészetnél 0,5% a hibás műtétek száma, B szemészetnél meg 1,5%. Mindkettőnél nagy eséllyel elégedett ügyféllel találkoznál, így urambátyám módszerű tájékozódással csak azon múlna, hogy melyikről hallassz először.

 • Zabalint

  “Semmi gond nincs ezzel, hogy még nincsenek Pesten *megbízható*, ismerőseid, barátaid. Majd lesznek, és akkor Te sem autista módjára a neten fogsz véleményeket olvasgatni, hanem tőlük kérsz először segítséget, ha gondod adódik.”

  Azért nem, mert a relevánsabb információt keresem. Az, hogy 1000 ismeretlenből 990 elégedett, 10 elégedetlen, míg a másiknál 600-400 az arány, többet jelent, mint hogy egy barátom konkrétan elégedett volt. Pl. ha laptopot akarnék venni, és egy ismerősömnek konkrétan semmi baja nem volt vele, attól mêg lehet, hogy katasztrófális szervíz háttere van, csak a havernak abba a 80%-ba tartozott a gépe, ami nem hibásodott meg 3 éven belül, így fogalma nincs, hogy állnak hozzá, ha baj van.

 • kurgan

  “Mivel statisztikailag töredék, akinek nem sikerül, ezért valójaban tényleg nem jelent semmit, hogy Miklós ajánlotta.”

  Mivel statisztikailag töredék, akinek az általam ajánlott autószerelő nem tudja megjavítani az autóját, ezért nyugodtam ajánlom eztán is.
  ……..

 • Zabalint

  Nyugodtan ajánld. Csak ne várd el, hogy a haver feltétlenül hozzá vigye, valamint a szerelő se nézzen rá az “utcáról érlezett” ügyfélre, mint ufóra. Valószínűleg én vagyok az értelmu fogyatékos, hogy nem tudok úgy fogalmazni, hogy legalább valamit megértsenek belőle mások. Itt abba is hagytam.
 • kurgan

  A második mondatod végképp érthetetlenné teszi, mi is a bajod. (miért várnék el bármit? :-O miért nézne, mint az ufora? hogy jönnek ezek ide?)
  Tényleg nem érthető pontosan mi is a gondod – de sebaj. 🙂

 • Penge
  A kompetenciaalapú társadalom egy távoli utópia. Szigorúan véve már magzati korban determinálódik az ember (nem mindegy, hogyan táplálkozik az anya), de korai csecsemőkorban sem mindegy, hogy lexikon vagy vodkás üveg esik a gyerek fejére. Utána bölcsiben, oviban és általánosban sem mindegy az osztálytársak, tanárok minősége.

  És hozzátesszük a vagyont, ami korlátlan mértékben öröklődik és szaktudás nélkül is gyarapszik (bár nem olyan mértékben, mint szaktudással, de gyarapszik), megkapjuk, hogy aki gazdag eleve előnnyel indul és félfogyatékosan is előrébb van (lásd, anno V. Ferdinánd) mint az átlag “paraszt”.

  Szóval az urambátyám rendszer ennek egyfajta kompenzálása, hogy Átlag Józsinak is legyen esélye hogy ha neki nem is, de a gyerekének már jobb legyen. Egyetlen generáció alatt tisztességesen lehetetlen meggazdagodni, kivéve ha zseni vagy, de akkor is szerencse is kell.

 • Penge
  folyt. Egyébként tényleg az lenne a legigazságosabb, amit te szeretnél, csak ahhoz az kéne, hogy mindenkit elvegyünk születése után a családjától (miután egy központi rendszer felügyelte a szülés és a terhesség körülményeit) és egy központi internátusban, azonos körülmények és feltételek mellett nevelkednének. Akkor kiszelektálódna az életképes és a selejt. A laboratóriumi körülményektől eltérve arányos mértékben torzulna a szelekció egészen addig a pontig, amiben ma élünk. Akinek sok pénze van és normális/egészséges, annak maximum baleset, rák vagy hasonló állhatja útját a sikerhez vezető vörös szőnyegen, aki gyenge képességű azt kompenzálják pénzzel, aki zseni, de csóró azt felfedezik/utat tör magának, az átlag és az alatti (nagy többség) meg szintén vagyoni hányad/pillangóhatás kombinációja szerint érvényesül.
 • Zabalint

  Bics, de sehol egy szót nem írtam az esélyegyenlőség kérdéséről, nem is utaltam rá. Ennél sokkal egyszerűnn dologról beszéltem: az emberek mindig mindent ismerősön keresztül intéznek, amivel összeségében semmivel nem javul az üzleti korrektség, megbízhatóság, sőt talán romlik is, így aztán kincs piac, nincs verseny, és a társadalom is belterjes.

  Ugyanakkor látok ebben változás. A fiatalabb generációban egyre kevesebb embernek van megszokott hentese, fodrásza, stb., stb., nyilván részben a felgyorsult élet miatt is van ez.

 • Warrior

  “A fiatalabb generációban egyre kevesebb embernek van megszokott hentese, fodrásza, stb., ”
  Nem kell sok, hogy ezt kissé kiforgatva azt állítsa valaki, ezzel a kóklereket, csalókat és megbízhatatlanokat véded. Egy hentes ha mindenkit csak egyszer vár át egy 30 ezres városban, akkor jó sok évig meg tud élni. Ha viszont három embert átver, aki elmondja további 13-nak, két hét után eldöntheti, hogy rendesen dolgozik, vagy becsukja a boltot.
 • Zabalint

  Ja, csak sehol nem írtam olyasmit, hogy ne figyelmeztess másokat, ha átvertek. Vagy ne kérdezz meg ismerőst, hogy volt-e már dolga az XY boltban, és milyen tapasztalatai voltak. Semmi köze az urambátyámhoz, ha minden lehetséges csatornán tájékozódok, természetesen mindnek a reális súlyát figyelembe véve.

  Jelenleg viszont a magyar urambátyám ott tart, hogy majdnem mindenki mindent ismerősökön keresztül intéz. Pl. sok szolgáltatónak vagy speciális boltnak 0 internetes jelenléte van, még az üzletnek/szolgáltató helynek az utcafrontján sincs feltüntetve semmi, mert utcáról alapból nem is várnak senkit. Épp az ilyen belterjes közegben nem terjed jól a rossz munka híre, mert a közösség megvédi a kóklert. Lást pl. a gödöllői cukrász esetét. Még az volt a közellenség, aki rosszul lett és bejelentette a hatóságoknál.

 • Zabalint
  Még egy dolog. Az urambátyám rendszer nem csak Cirmosoknak, Marcsiknak és Illés bácsiknak kiváló táptalaj, hanem a homeopátiának, meg más, nem bizonyítékokon alapuló alternatív gyógymódoknak. Mert ha ismerősnek használt, nekem is fog. Csak közben a valódi gyógyszereknek kontrollcsoportos klinikai vizsgálatokon kell átmennie, addig a homeopátiás bogyónál elég ha az ismerős ajánlja, miközben valójában egy beteg statisztikai szempontból semmit nem jelent, főleg ha közben mást is szedett. Még veszélyesebb változat, mikor valódi gyógyszereket használnak úgy, hogy a szomszédnak használt, akkor nekem is jó lesz, mert hasonlók a tünetek…
 • Warrior

  Bocs, de én ezt most már nem értem. Az ajánlás nem jó, de a figyelmeztetés mehet, vagy hogy gondolod?
  Úgy érzem, hiba van a kommuinkációnkban 🙂 Hogy a kódolás, vagy a dekódolás részén, még nem jöttem rá, de így 100 komment környékén attól tartok, már nem is fogjuk tisztázni…