Erre is figyelj oda

Már szinte közhely, hogy a lényeget mindig az apróbetűben találod meg és nincs ez másként a bankszámláknál sem.

A példa kedvéért az egyik “minden ingyen” prémium számlánál a kártyalimit módosításáért kértek alkalmanként egy hasbaakasztó összeget. Erre sokan akkor jöttek rá, amikor biztonsági okokból naponta többször állították a kártyájuk vásárlási limitét.

Egy másik, ingyenes illetve közel ingyenes bankszámla is rejt hasonló aknát. Az Erste Privilégium sokak titkos favoritja, itt írtam már róla bővebben.

A hirdetményét elolvasva, tényleg szinte semmiért nem fizetsz. Azonban van egy apró betűs rész a hirdetmény alján: “A Privilégium bankszámlák jelen hirdetményi mellékletben nem meghatározott díjait, jutalékait, költségeit a Lakossági Bankszámla és Betéti Kamat Hirdetmény fődokumentumában a Lakossági számlavezetésnél – számlanyitás dátumától függetlenül, valamennyi bankszámlára – általánosan alkalmazott díjak és teljesítési rend című fejezet, a bankkártyák jelen hirdetményben nem meghatározott díjait a főhirdetmény 3. sz. melléklete tartalmazza.”

Szabolcs sem olvasta el a “Teljesítési rend”-et és a “3. sz. melléklet”-et, rá is fizetett a felületességére.

Kapott egy kis devizát külföldről (ha jól értem, valami meghiúsult vásárlás visszatérítését), aminek jó 10%-a levonásra került költség címén.

Amikor megkérdezte, hogy ezt mégis miért, az alábbi választ kapta:

“Tájékoztatjuk, hogy a beérkező deviza jóváírása forint számlán az összeg 0,102%, minimum 2 034 Ft, maximum 61.020 Ft költség mellett történik meg. Az alkalmazott árfolyam a kereskedelmi vételi.”

Hát ezért. Maga a levonás még nem olyan vészes, a deviza vételi árfolyammal is együt lehet élni, ami fájdalmassá teszi a dolgot, az a 2.034 Ft-os minimumdíj, amit akkor is felszámolnak, ha 3 dollárt igényelsz vissza egy ebay-es vásárlás után.

Ugyanígy fizetsz például, ha ATM-en keresztül akarsz befizetni a számládra.

Ettől még az Erste Privilégium egy jó számla, amit mondani szeretnék, akármilyen számlacsomagod is van, szánd rá az időt és az energiát és olvasd végig az összes hirdetményt, ne csak a vonzó kedvezményekkel legyél tisztában. Gyakran kérnek pénzt limitmódosításért, állandó átutalás törléséért, kártyás tranzakciókért, PIN módosításért, stb.

S ha már régen nem kerestél a mostaninál jobb bankszámlacsomagot, használd bátran a naprakész kalkulátorunkat, a Bankráció által naponta frissítve.

Share

197 hozzászólás

 • graphite
  OFF:

  Megszűnik a MobilTárca a Telekomnál

  index.hu/tech/2017/02/01/megszunik_a_mobiltarca_a_telekomnal/

  ON

  “Ettől még az Erste Privilégium egy jó számla”

  Már megint egy Erste reklám 😉 Szerződéses partner, amúgy?

 • reader
  “akármilyen számlacsomagod is van, szánd rá az időt és az energiát és olvasd végig az összes hirdetményt”

  Ez is lehetne egy szolgáltatás, erre is lehetne egy oldalt csinálni, ami felhívná a figyelmet az egyes ilyen apróbetűs buktatókra a számlacsomagokban.

  Erre lenne igény, úgyhogy erre lehetne építeni egy oldalt, vagy akár a Bankrációnak vagy más hasonló oldalnak is lehetne egy erről szóló oldala.

 • Alfa
  A legaljasabb dolog a bankok részéről az össze-vissza kereszthivakozott elbonyolított hirdetmény kupac, amit képtelenség átlátni és elolvasni.
  Nincs egy kötelező egységes díjszabás, mint pl a telkóknál, ahol minden egyértelműen le lenne írva.
  És nobrainer impotens szabályozó hatóság ezt tűri évtizedek óta.
  És akár több tizezres költséggel is megtehetik, hogy nem tájékoztatnak róla mondjuk a tranzakciót bonyolító oldalon, aztán meg kiterhelik, hogy bocsika, ott van a befektetési alap 47 oldalas részletes tájékoztató dokumentumában, eldugva.

  Mindeközben egy telkót ezért simán 50 misire büntiznek…

 • digimini
  Mindenért fizetni kell, maximum nem ott és akkor merül fel a költség, amikor az ember várja.
 • headset
  Jó lenne egy olyan szabályozás, hogy a költségeket minden egyes számlatípus kondicióinál kötelező legyen feltüntetni és ne lehessen külső dokumentumra hivatkozni. A kártyákkal kapcsolatos költségeket is beleértve.

  Ha az MNB-től valaki olvassa ezt a hozzászólást, itt az alkalom jópontot szerezni a lakosságnál. 🙂

  És ezúton köszönöm az értékpapírszámlák havi keresztkontroljának lehetőségét. 🙂

 • Kiszamolo
  Graphite, neked valami nagyon becsipődött az Erstével…
 • szocske
  bocs az offért, de itt biztos tudja valaki:

  2016-os adóigazolások január 31-i kiadási határideje csak a munkáltatóra vonatkozik, pénztárakra, befektetési szolgáltatókra nem?

  Csinálnám már az adóbevallásom, de még sem az izys, sem a KBC nem küldött adóigazolást…

 • szocske
  , nem mintha Miklós védelemre szorulna, de ha ebből a cikkből azt szűrted le, hogy az Erste partnere, akkor az alábbiak szerint a CIB, OTP, Raiffeisen, Gránit, Axa (ami már nincs is) és még kitudja hány banknak is szerződött partnere kell legyen 🙂

  //kiszamolo.hu/cib-eco-bankszamla-akcio/
  //kiszamolo.hu/raiffeisen-premium-gold-2/
  //kiszamolo.hu/otp-penztarak-akcio/
  //kiszamolo.hu/otp-bankkartyakhoz-jaro-kedvezmenyek/
  //kiszamolo.hu/granit-pay/
  //kiszamolo.hu/axa-akcio/

 • Topfly
  Ez a cikk is bizonyítja, hogy nincs ingyen ebéd és csodálatosan előnyös ajánlatok..
 • jurta
  “ami fájdalmassá teszi a dolgot, az a 2.034 Ft-os minimumdíj, amit akkor is felszámolnak, ha 3 dollárt igényelsz vissza egy ebay-es vásárlás után.”

  És kérdés, amikor bankszámlaválasztás előtt lelkiismeretesen végigolvasod a hirdetményt, az ilyen eshetőség eszedbe jut-e. 🙂 (Jó, most már eszembe fog, de hány ilyen dolog lehet még.)

 • Volt AXA-ás
  Még valami, Erste Privilégium: Az ún. “Kártyaőr szolgáltatás” sem ingyenes – sms-t kapsz ha terhelik a kártyát bármilyen vásárlás, levonás, utalás után. Ennek díja vmi 25 Ft/ sms – ebből nekem havonta összejött közel 1500Ft-nyi díj…hála neked pay pass kártya, bár igaz én egy 250 ft-os kávét is “passolok” mert utálom az aprót ha a zsebbe csörög. Na ezt most lemondtam, úgyis naponta 3X csekkolom az online bankot. Amúgy más negatívumot nem tudok felhozni.
 • jurta

  “A legaljasabb dolog a bankok részéről az össze-vissza kereszthivakozott elbonyolított hirdetmény kupac, amit képtelenség átlátni és elolvasni.”


  “a költségeket minden egyes számlatípus kondicióinál kötelező legyen feltüntetni és ne lehessen külső dokumentumra hivatkozni.”

  Nem hiszem, hogy aljasság, egyszerűen a nagy szervezetek természetéből adódik. Csak gondolj bele, egy CIB-nél, Ersténél hány kézen mehet át oda és vissza egy nyilvános kondíciós lista, mire az utolsó rábólint, mindenki felel a tettéért, s ezek az emberek nem is mind ismerik egymást, akkor meg kezdődnek a belső szabályok… Még szép, hogy könnyebb a végtelenül bővítgetni valamit, mint (ami pedig mindenkinek jobb lenne) korrektül beledolgozni a változásokat az eredetibe – ez igaz a szoftverfejlesztésben, építőiparban stb. is.

  (A kis méret előnye: Magnet Banknál 1+4 oldal a lakossági hirdetmény. 🙂 )

 • Szilágyi Attila
  Köszönjük a haznos emlékeztetőt, Miklós,
  Talán a cím lehetne többet mondó pl.: “Bankszámla apróbetű!” vagy ilyesmi?
 • mtoma73
  A “minden ingyen” prémiumszámla gondolom a Rafi premium gold 2.0 számla, legalábbis ott ez van. Mondjuk én ezt tudtam, amikor kötöttem és nem is váltottam limitet azóta.
  A CIB például a haláleseti meghatalmazásért kért el 1500 Ft-ot anno, más bank ingyen megcsinálja.
  Mindegyiknél van valami turpisság.
  El kell olvasni sajnos mindent a kondíciós listában, és eldönteni, hogy ami pénzes, az minket mennyire érint és ez alapján választani.
  Mondjuk a K&H kondiciós lista se volt semmi, amikor még ott voltam. A különböző régi új számlák, meg az adott számla adott időpont előtt vagy után nyitott változata. Ember legyen, aki eligazodik benne és megtalálja az ő számlájára vonatkozó részeket.
  Igazából azt kellene szabályozni, hogy a bank netes felületén meg tudnám adni a számlát, ami érdekel és akkor arra kapnék egy generált kondíciós listát, ami csak erre a számlára szóló kondíciókat tartalmazza.
 • Duke
  Ezek a hivatkozások engem is bosszantanak, és biztos direkt csinálják, hogy még egy linket se szúrnak be ami a dokumentumra mutat, nehogy rákattinthass. Egy link egy weblapon nem lenne nagy kunszt.
 • mzsombor
  Gyanús, hogy az Erste lassan kivérezteti a Privilégium L-t. 🙁

  Mostanában terveztem nyitni, de megfigyeltem, hogy minden év januárjában módosult a hirdetmény, és az ez után nyitott számlák mindig egy-egy évvel tovább élvezhették a kedvezményes feltételeket. Na, ez a sorozat idén megszakadt, és nem változtatták meg januárban a 2019 márciusi dátumot 2020-ra, így most nem lehet három év kedvezménnyel számolni, csak kettővel.

 • random okos
  Nem értem mi a probléma, ti talán ingyen dolgoztok?
  A másik meg, mióta világ a világ, aki nem volt 100%-ig informált, azt mindig levették.
  A net világában aki nem kellőképpen informált, az egyértelműen lusta.
  Ergo mindenki csak magát hibáztathatja.
 • Addam
  Topfly: Én egyelőre “ingyen ebédelek” vagy csak még nem jöttem rá hogyan vernek át?
  magnetbank.hu/lakossagi/szamla
 • Stanlee
  Lehet, hogy én ilyen szerződés elolvasó fétisiszta vagyok, de a legtöbb bank dijat számít fel azért, ha nem a számla pénznemében érkezik zsozsi és ezek az esetek többségében nincsenek is nagyon elrejtve. Én valami nagyobb lehúzásra gondoltam a cím és az előjáték alapján 🙂
 • Handalamandala

  A többségünket az sem zavarná, ha Miklós szerződött partnere lenne az ERSTE-nek.
  Mielőtt rátaláltam erre a blogra, azt gondoltam, hogy okosan csinálom a pénzügyeimet, de kiderült, hogy lehet jobban is csinálni.
  Miklósnak hála az elmúlt években milliókkal maradt több a kasszában, és ezzel szintén nem vagyok egyedül. Mibe kerültek ezek az információk? Semmibe, ingyen voltak. Ezek után azt gondolom/gondoljuk, hogy ha Miklósnak még pénzt is fizetnének azért, hogy elmondja az egyébként is elmondásra kerülő dolgokat, akkor hajrá.
 • Tamás74
  @Kiszamolo: Az Ersével sokaknak van becsípődésük. Szoktam járni a felmérésekre, fókuszcsoportos beszélgetésekre. Ezek legtöbbször pénzügyi témájúak (mert azokra megyek el). Elég vegyes társaság szokott lenni. Minden bankra prüszköl valaki, néha még az is, aki ott ügyfél, de így vagy úgy kimosdatja a bankot, hogy hát így rossz-úgy rossz, de amúgy meg jó, hát ez van. Egyetlen bank van, amit mindig szinte mindenki szidni szokott, az az Erste. (komolyan mondom)

  “amit akkor is felszámolnak, ha 3 dollárt igényelsz vissza egy ebay-es vásárlás után.”
  Ezt azért tisztázni kellene, hogy itt mi volt a szituáció, mert ha bejövő utalás volt, akkor így járt. De ha ez chargeback volt, akkor nem hiszem, hogy a bank felszámíthat bármilyen díjat.

 • ügyvéd
  Tudjátok mit szeretnék ideírni 😀 De nem írom, csak halkan kacarászom.
 • ügyvéd

  “Csinálnám már az adóbevallásom, de még sem az izys, sem a KBC nem küldött adóigazolást…”
  Úriembernek van annyi pénze, hogy megfizessen egy könyvelőt, és ne maga szívjon az adóbevallásával. 😀
 • headset
  szocske
  2017-02-02 at 06:11
  “2016-os adóigazolások január 31-i kiadási határideje csak a munkáltatóra vonatkozik, pénztárakra, befektetési szolgáltatókra nem?”

  Annyit tudok, hogy a befektetési szolgáltatók most részletesebb kimutatást fognak adni.
  A NAV-nak jan 31-ig kell küldeniük. Az ügyfélnek február 15-ig.

 • attila
  így van ! csak a munkáltatóra ! a többiek feb.15. tehát aki vállalkozó annak 5 napja marad 20-ig 🙂
 • Nimfas Corporation
  Az a helyzet hogy nekem is Privi L számlám van, és én sem tudtam erről. Eddig.
  Sajnos aki E-bay, Aliexpress vásárlással is szokott foglalkozni, az ebbe bele fog futni.
  Nem gyakran, de 20-30 vásárlásból van 1-1 ami nem érkezik meg. Ezek szerint itt meg kell majd gondolni, hogy megéri-e a refund vagy inkább az újraküldést kell választani. 2.034 Ft már mindenkinek pénz. 😀

  Köszönöm a tájékoztatást, az ide tartozó (Prohardver fórumokban meg is osztom a linket, bank és külföldi vásárlás topicban)

  Üdv.

 • attila
  megnéztem tavaly 8-án küldte az izys…
 • jami
  Az életbiztosításnál akartam kérdezni, de talán itt gyorsabb: nekem azért fontos, mert hitelt fizetek várhatóan 68 évves koromig (nem szándékozom, de futamidő szerint elvileg) és biztonsági szempontból most erősen morfondírozom az életbiztin, mert jobb, mint egy hitelfedezeti.
  Viszont az életbizti csak 60 éves korig van, mennyien vannak most a csoportosban kb., várható, hogy a 60 emelkedik majd vagy ez nagyon a spekuláció kategória?
 • Ligu
  Másik Erste szivatás:
  Tavaly év végén megszüntették a saját bankszámlák közötti T+1 napos deviza konverzó lehetőségét. Ez kereskedelmi árfolyamon (középárfolyam + 1%) és 0.5% díj mellett működött, ami nem volt olcsó, de az egyszerűség, kényelem miatt még elfogadható.

  Most már csak az azonnali konverzió elérhető, a trükk, hogy ez számlakonverziós árfolyamon történik (középárfolyam + 3% !!!). Szóval eddig fizettem 1.5%-ot a szolgáltatásért, most ez hirtelen 3.5% lett.

  Hát Erste kösz, de kösz nem! Transferwise középárfolyam + 0.7%-on vált, ennyi különbségért nekem már megéri az a kis többlet kattintás.

  Csak azt nem értem, hogy éri ez meg a banknak? Oké, egyszer lehúztak vele, mivel nyilván nem olvasgatom a hirdetményeket éjjel-nappal, de elveszítettek egy biztos ügyfelet.

 • Ritch
  Csatlakoznék az Erstét szidók táborához. Amint “általános” szolgáltatásról van szó, azt nyújtják ahogy kell, szuper a netbankjuk, hozamplaza integráció, stb. De, amint kicsit személyre szabottabb szolgáltatás kell, máris indul a szívatás. Egy éven keresztül igényeltük a hitelünket, kérdéseinkre ~1 hónapos válaszidő volt. Azért persze az értékbecslőt nekünk kellett fizetni, és annak ellenére, hogy a hitelszerződés sosem lett aláírva, mi költségünk maradt. Ugyanígy szépen lenyúltak még egy értékbecslői díjat + 30e forint ügyintézési költséget adóvisszatérítéses ügyben, előre átnézték a dokumentumokat, szóban mindent rendben találtak — majd visszadobták, hogy jogszabállyal ellentmond, mégsem igényelhetjük. Nulla kártérítés.

  Ezzel szemben Raiffeisen: kérnek pénzt a limitmódosításra, de erre és minden rejtett költségre az ügyintéző azonnal felhívja a figyelmet.

 • szocske
  @ügyvéd, egy 21. században élő embernek egy adóbevallás elkészítése SZÁMÍTÓGÉP használatával olyan 8-12 perc, és ebben már benne van az idei nyomtatvány letöltése és az ügyfélkapus beküldés is (mert nem megyek vele a postára sorakozni).
  Igaz az én bevallásom nem bonyolult, 2 munkahely, 1 NYESZ, 5 pénztári tagság.

  Ennyi idő alatt még egy 740D-vel sem érnék oda a könyvelőhöz a csomaggal. 😉

  Másrészről, ha a könyvelő 5000 Ft-ért csinálja, akkor ez kb. 30ezres órabér. Ennyiért megcsinálom magamnak.

 • szocske
  Köszi mindenkinek a február 15 határidős infót, akkor kénytelen leszek 2 héttel tovább várni a visszatérítésekre…
 • szocske
  @ügyvéd úriember nem vezet dízel autót szmogriadóban (sem máskor, mert felelősen gondolkozik a környezetvédelemről)
 • Petike
  Ezeket az összegeket ki találja ki?

  “Tájékoztatjuk, hogy a beérkező deviza jóváírása forint számlán az összeg 0,102%, minimum 2 034 Ft, maximum 61.020 Ft költség mellett történik meg. Az alkalmazott árfolyam a kereskedelmi vételi.”

  A 2034 Ft osztva 0,102%-kal 1.994.118 Ft, a 61.020 Ft az pedig a 59.823.529 Ft-nak a 0,102%-a.

 • L70
  @ügyvéd

  “Úriembernek van annyi pénze, hogy megfizessen egy könyvelőt, és ne maga szívjon az adóbevallásával”

  Mi itt a proli csapatban inkább DIY módon nyomjuk, a könyvelő honoráriumából pedig dőzsölünk egy jót 🙂

 • RDLDR
  Ajánlom a Gránit Bankot, mert számlák közti átvezetéskor nem számítanak fel ilyen lehúzós jutalékokat. Ehhez kell, hogy legyen ott olyan deviza számlád is, amin fogadsz devizát. Szerintem szuper dolog ez tőlök. És mivel átvezetés, nincs tranzakciós díj sem.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Rémhíreket ne terjesszünk. Ebay, Aliexpress refund a kártyára megy, nem a számlára. Annak nem lehet költsége.
 • Valaki
  A KH okos + számlacsomagoknál mennyi az SMS díj? Kerestem volna

  kh.hu/documents/20184/488347/apr%C3%B3+bet%C5%B1k+helyett+-+amit+a+K%26H+okos+plusz+sz%C3%A1mlacsomagokr%C3%B3l+tudni+%C3%A9rdemes/227a679f-4cb1-4653-a6d2-b6ff0ba31bfe

  de nem találtam. Nem sűrűn használom a kártyát, de kb semmit nem tudok venni min 2 SMS nélkül, gyanítom azért küldözgeti ennyire bőszen mert nem olcsó.

 • Zsolt
  Én amikor megkötöttem a Priv L-t beleszaladtam abba, hogy a KP felvétel díjmentessége a következő hónapra érvényes… nem vettem észre, 102 forint tanulópénz 🙂
  Mondjuk ezzel sem mennek sokra mert a legelső hónapot leszámítva erre nem igazán van esély.
 • L70

  Mikor kitalálták, még 2.000 és 60.000 volt, majd inflációval vagy valamilyen mágikus konstanssal egységesen felszorozták. 2.034 / 2.000 = 60.120 / 60.000.

 • Anna
  Erste (Joker) kártyára simán megkaptam a 0,17 USD visszatérítést forintban.
 • ügyvéd

  A hozzászólásokból nem úgy tűnik, hogy csupa móka kacagás lenne a bankolás 😀
  Különösen az tetszik amelyik naponta 3x csekkolja az online bankot, és még büszke is rá! Az ugye legalább 1perc/alkalom, azaz havi másfél óra csak “csekkolás”… 😀 és még akkor nem csinált semmit.
  Aztán az ilyen elmeroggyantak emlegetik sajnálkozva a postán sorban állást, pedig egy év alatt sem lehet annyit sorban állni, mint amit elszórakozik egy hónap alatt csak a “csekkolással”!
 • ügyvéd

  Napi szinten gyalog járok, ezt már többször tisztáztuk. A könyvelőhöz meg nem viszek semmit, mert minden nála van.

  Egyébként klimaszkeptikus vagyok ( az idei tél után meg pláne 😀 ), vagyis HAJRÁ TRUMP !

 • szocske
  @ügyvéd, a másikban levezettem részletesen számokkal, hogy kiscsaládom 1 éves bevételét kb. 450ezer forinttal növelte a hitelkártyák használata kp helyett.
  És én még nem is vagyok a “pofátlanül trükközős” kategória, aki pl. csak a citilájffal havi 200ezres visszatérítést ért el.

  Én nem nézem napi 3x a netbankot, de még ha nézném is, ez azért nem is olyan rossz órabér 🙂

  Egyébként ehhez adódik még kb. ennyi szja visszatérítés az önkéntes pénztárak használata miatt.
  Ezen kívül tavaly 3 családtagnak volt AXA ügyfélelégedettségi + ügyfélajánlásos akciós visszatérítése, fejenként 40-60 ezer jóváírás kb. 6000 Ft költség mellett.

  OTP pénztárak belépési akció, amit Miklós is reklámozott a blogon, 150k/fő jóváírás.

  Ha mind összeadom lassan kijön egy havi minimálbér. Ennyit az alanyi jogon járó alapjövedelemről.

 • Deviáns
  AXA-ás
  a KártyaŐr helyett Erste SMS max csomag 490Ft/hó és nincs sms-enként díj.
 • VAG
  @ügyvéd

  Most komolyan, pont itt akarod sorozatosan bebizonyítani, hogy mindenki hülye, aki nem aranyozott pénzcsíptetővel hordja magával a dollárt? Szerintem nehéz lesz. Nekem a csak-készpénzes emberek két kategóriába tartoznak: 1. a “bankparanoidok”, 2. azok, akiknek vaj van a füle mögött.

 • Zabalint
  @ügyvéd
  Úriember nem nevez másokat elmeroggyantnak.
 • Addam
  @ügyvéd

  Járnál csak a budafoki postára más számok jönnének ki, ha csak meglátom az ajánlott levél értesítőt görcsbe rándul a gyomrom 😛
  Azért kíváncsi lennék ha valaki neked devizát akar küldeni, akkor mit csinálsz?

 • EmPeti
  @ügyvéd
  Komolyan, annyira szívesen olvasnék tőled olyat, ami arról szól, hogy valamit nem te csinálsz a legjobban az egész világon!
 • attila
  @ügyvéd “A hozzászólásokból nem úgy tűnik, hogy csupa móka kacagás lenne a bankolás ” a pénzszámolgatás sem az….