Ingatlanvásárlás: meglátni és megszeretni?

A tegnapi cikk a budapesti ingatlanpiac helyzetéről szólt, most találtam egy ehhez kapcsolódó cikket az angol Mirror-ban.

Vajon mennyi idő alatt döntünk egy-egy ingatlan megvásárlása mellett, mennyire alaposan és körültekintően döntünk?

A Mirror cikkében ennek jártak utána. A felmérés szerint az átlag (angliai) vásárló 15 héten át 75 órát tölt a megvásárolni kívánt ingatlan kiválasztásával és 8 ingatlant néz meg vásárlás előtt.

De amikor úgy érzi, hogy rátalált a megfelelő otthonra, átlag 27 perc alatt eldönti és megveszi az ingatlant. De az emberek közel negyedének ehhez 10 percre van szüksége, sőt utólag az emberek majdnem fele úgy nyilatkozott, hogy egyből tudta, hogy erre az ingatlanra ajánlatot fog tenni.

Hogy aztán a nappaliba való megfelelő ülőgarnitúra megvásárlását 88 perc alatt döntse el. Mert mégis csak fontosabb a szófa kiválasztása, mint a lakásé, amibe vesszük. 🙂

(Olvastam egy felmérést a lakáshitel felvételéről is, miszerint az emberek valami 20 perc alatt eldöntik, hogy melyik hitelt veszik fel és milyen összegben. Ennél lényegesen több időt szánnak a következő 10 ezer forintos bluetooth headset kiválasztására.)

Hiába a rengeteg észérv a lakásvásárlással kapcsolatban, akár pénzügyi, akár egyéb vonatkozásban, nagyon úgy tűnik, az emberek zöme érzelmi alapon vásárol.

Írhatok én is meg más is sok okosságot (Cikk itt), hogy mire figyelj, ha lakást akarsz venni. Mint mennyi idő alatt érsz be a munkahelyedre a reggeli csúcsban, van-e jó óvoda vagy iskola a környéken, ami majd négy év múlva kell, hogy beszélgess el a szomszédokkal, meg írasd bele az adásvételibe, hogy a konyhabútor benne van-e az árban, meg hogy járj utána, nincs egyetlen bt vagy kft bejelentve a lakásba, írass hibalistát az eladóval és a többi jó tanács, ha az átlagember 10 perc alatt már el is döntötte érzelmi alapon, hogy megveszi a lakást.

Ebben a cikkben pedig leírtam, mennyi pénzért és mekkora ingatlant vegyél. Mindenképp olvasd el, mielőtt még erőd felül veszel egy lakást túl sok hitellel.

Ez a cikk pedig arról szól, hogy gondold végig, mekkora lakásra van szükséged, mennyibe kerül a kacatszoba, vagy egy felesleges vendégszoba megvásárlása és fenntartása.

Összefoglalva, az ingatlanvásárlás érzelmi döntés is, de azért életed legnagyobb döntését ne hozd meg percek vagy órák alatt. Hagyj időt magadnak mind a környék és a ház kellő felmérésére, mind a pénzügyi és egyéb racionális döntések meghozatalára.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

132 hozzászólás

 • reader
  “Hagyj időt magadnak mind a környék és a ház kellő felmérésére”

  Ezzel kapcsolatban egy kérdés: létezik olyan oldal, ahol meg lehet nézni egy helyen térképen egy környékre, hogy mik az előnyei hátrányai? pl. hogy milyen bűncselekmények fordultak elő, milyen a tömegközlekedés, autóval mennyire szokott dugó lenni, milyenek a környező iskolák/óvodák, stb.

  Ha nincs ilyen, akkor ez egy nagy piaci rés, amire lenne igény, hasznos lenne, ha valaki összerakna egy ilyet.

 • tra
  Nem ehhez a cikkhez szeretnék hozzászólni.
  Mondanivalóm az “Ingyen hitel pályázattal? Ne viccelj, van ennél olcsóbb” cikkhez jönne.
  Először is szeretném megköszönni a cikket, érdeklődtem a számok pontosak, ugyanilyen ajánlatot kaptam, kivéve, hogy én az “OTP Otthonteremtési Hitel korszerűsítésre”, nevű hitelre kaptam ajánlatot, ami ha jól látom abban különbözik, hogy eleve tőketörlesztés van benne.
  Itt viszont felmerült bennem a kérdés (azonkívül, hogy visszamegyek és addig ülök ott míg nem kapom meg az “OTP Takarékos Otthonteremtési hitelt”), hogy így ugyan elvileg havi 19700 Ft-t kéne tőketörlesztésre fordítanom, viszont elméletileg mivel ez lakás hitel ezért az Önsegéyező pénztárból fizethetném ,így a költségek levonásával (prémiumban vagyok) 14%-ot nyernék pluszban vele. A kérdésem annyi hogy jól gondolom-e, persze jövő héten utána járok majd ennek is.
  folyt köv.
 • tra
  Továbbá értem, hogy fárasztó a sok értetlen/rosszindulatú hozzászólást olvasni, ezért is köszönöm, a blogot, szerintem sok hasznos dolgot lehet megtudni a hozzászólásokból is.
  Esetleg lehetne rendes fórumot indítani saját témákkal, moderátorokkal (erre még én is vállalkoznék), amiben lehet diskurálni és persze az ügynököket/trollokat ki lehetne tiltani
 • F.Timi
  A police.hu-n elérhető ilyen bűnügyi térkép. Google-ben első találat bűnügyi térkép kifejezésre. Nem szeretném linkelni, hátha off. A java verzióra kényes, én nem tudtam bele életet lehelni, de néhány éve néztem. Meg lehet nézni utca bontásban, hogy milyen bünesetek történtek és milyen gyakorisággal.
 • János
  Pénz vállalás, Környék eldöntése, ház döntés, szerződéshez részletek tisztázása. Szerintem ez a 4 fázis szépen elkülöníthető még akkor is ha az ingatlan eldöntését gyorsan meg is hozza az ember.
 • Gábor

  Igen, ilyen jó lenne, de még olyan sincs, hogy hol milyen típusú ingatlanok vannak,
  panel/tégla; építés éve, fűtési rendszer, emeletek száma.
  Így marad az, hogy:
  – Bemész a helyi ingatlanoshoz, aki ezeket elmondja
  – Eljárogatsz oda több napszakban, többféle időjárási körülmények között, többféle évszakban és nézelődsz.
  – Ismerősök elmondására hagyatkozol
 • reader
  @Gábor: ” Eljárogatsz oda több napszakban, többféle időjárási körülmények között,”

  Emellé tegyük oda, amit mondani szoktak, hogy a jó tulajdonságú ingatlanok hamar elkelnek. Vagyis hogyan legyen az ember megfontolt (amiről a cikk szól), hogy ha nem dönt gyorsan, akkor délután vagy másnap már viszi valaki más az ingatlant?

 • mp
  Mi elképesztő sok időt töltöttünk a környék, majd a lakás megkeresésével. Hónapokat. Sok várorészt, lakást megnéztünk, rengeteg paramétert vettünk számításba, táblázatot írtunk a szempontokról, stb. Majd kiderült, h a környék nem is olyan jó (bár a legtöbb itt lakó szereti, csak mi nem). Plusz a lakás is lehetne jobb. Egyre inkább osztom Kiszámoló véleményét – nem is olyan fontos a saját lakás, albérletet könnyebb váltani, ha vmi nem jött be.
 • Gauchos

  Igen, van ilyen: az otthonterkep.hu számos ilyen tematikus térképet tartalmaz pl. családbarát-index, bűnözési térkép, demográfiai adatok, munkanélküliségi térkép, nemzetiségek aránya (sajnos a tudjukkik nem nemzetiség, hanem etnikum) stb.
 • paff
  Reader: Otthonterkep.hu ?
 • paff
  @János +1
  A környék kiválasztása (hétköznap, hétvégén, este sétálgatással) meg kell előzze a ház/lakás kiválaszását. Onnantól ha a környék OK, a lakás/ház már hamar eldönthető. (Lépcsőház milyen /szomszéd telek milyen. Persze azért egy közösképviselő is sok mindent tud mondani a vásárlás előtt… Mi eléggé körbejártuk a környéket pontosan meghatározva melyik ház jöhet szóba, így elkerülhető (egy kis barkobázással) a felesleges látogatás az ingatlanossal. (Amúgy meg eladható ingatlant csak magánszemélytől láttunk, az eladhatatlant próbálta ingatlanos eladni.)
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  valami itt össze van keverve. Először még 75 óra az ingatlan kiválasztás a 88 perces szófával szemben, aztán már csak az utolsó 27 perchez viszonyítjuk?
 • Numia, na mi? Numida!
  Hmm, én 2011-ben kevés pénzből (8M) 2 szobás lakást kerestem, elfogadható helyen és minőségben. Szívem szerint a XIII. kerületben, de ott már akkor sem volt esély erre, így maradt a sokak által lenézett, de általam ismert X. kerület, és annak is egy ossz hírű része, a Pongrác úti lakótelep. Azonban én ezt a vidéket is ismertem valamennyire, és bizony két kezemen megszámolhatom, 6 év alatt hány db, a lakótelep rossz hírét támogató dolgot tapasztaltam – ennyi még jobb környéken is előfordul, nem zavar. Maga a lakás egy eredetileg is korrekt állapotú, de 2014-ben gépészetileg, homlokzatilag és tetőileg felújított (idén 78 éves) tégla társasházban van, ami miatt beleszerettem, a tökéletes beosztás és a falusias csönd (óránként 6-8 vonattal:), és persze fontos volt, a pár évvel korábbi felújítás is, pl. hőszigetelt (fa!) ablakok, stb. + jó szomszédok. Egyszóval, mai napig elégedett vagyok. 🙂
 • Zabalint
  A saját és családtagjaim esetében is történt ilyen gyors döntés, ellenben ez nem feltétlenül azonos azzal, hogy megfontolatlan volt. A sokadik ingatlan megnézése, és a sokadik átgondolás után már jobban kikristályosodik, hogy az ember mit is szeretne, így aztán ha szembetalálkozik egy ezen szempontoknak megfelelővel, akkor ez a döntés már lehet gyors. Főleg, ha ahogy reader mondja, olyan lakásról van azó, ami sokaknak vonzó lehet, és nem a trükkös eladók bemondásai alapján, hogy sokan érdeklődtek, meg biztos vevő van X összegért, hanem az alapján, hogy milyen az ingatlab (hely, elhelyezkedés, ár, állapot, elrendezés, stb.). Szóval egyetértek, hogy sokan meggondolatlanul döntenek, de nem gondolom, hogy ez feltétlenül egyenes arányban lenne azzal, hogy az adott lakás megvételét mennyi idő alatt döntötték el. Hosszú hezitálás után is lehet rosszul dönteni.
 • Numia, na mi? Numida!
  Vagyis én is érzelmi alapon választottam lakást, de anyagi helyzetemhez igazodva szerintem kifejezetten jó vétel volt, meg persze kellett némi szerencse is a jó szomszédsággal és közös képviselővel (ezt ugyan az eladó is mondta, de hát ugye, csak reméltem, hogy tényleg nem a szart fényezi).
 • Numia, na mi? Numida!
  Ja és, hogy a lényeget is leírjam: azért az elhatározás után kikértem a vételárból 6 misit kölcsönadó rokon véleményét, aki maga is megnézte az eladó lakást, és ő is jó vételnek látta, azaz végül is nem elhamarkodottan vásároltam. 🙂
 • Pallos Levente
  “mennyi idő alatt érsz be a munkahelyedre a reggeli csúcsban, van-e jó óvoda vagy iskola a környéken,”
  Bocs, nem értem, mi a gond. Ezeket már eldöntöttem, azért nézem meg az adott lakást abban a környékben. Vagy nem úgy keresnek az emberek, hogy tudják, mennyi pénzük van, nagyjából mekkora lakás kell melyik környékben????
  Ezért hülyeségnek tűnik a felmérés. Egy csomó tényezőn már sokat dolgozott az ember, mire megnéz egy lakást.
 • Kiszamolo
  Levente, azt hiszed csak, hogy eldöntötted. Csak éppen nem tudod Budapesten, hogy az adott konkrét helyen hol, mennyi és mekkora dugó van reggel nyolckor. Lehet, hogy légvonalban ugyanolyan messze van és mégis 25 perccel hosszabb a menetidő.
 • Kiszamolo
  Yutte, nekem is feltűnt, ezt írja az eredeti cikk.
 • Cseee
  Mi kb 5 éven át kerestük a megfelelő ingatlant, de rá kellett jönnünk, hogy nincs tökéletes, valamilyen kompromisszumot mindegyikkel kell kötni. Amit találtunk, azt szeretjük, megérte ennyit keresni.
 • Én is akarok kommentelni
  Hátt, én 1,5 évig kerestem (különböző intenzitással persze) új házat magunknak, de 20 ház, 10 nem ingatlanos ember és 3 különböző ingatlanos után az “ez biztos nem kell” érzés másodpercek alatt megvolt már a későbbiek során.
  Pontosan tudtam hol, milyen paraméterekkel rendelkező házat keresünk stb. Imádtam is, mikor az ingatlanosoknak pontosan megadtam a paramétereket, és küldték is az ajánlatokat, és kb. 99%-ban nem feleltek meg a paramétereknek a kiajánlott ingatlanok. Amikor ezt szóvá tettem meg jött a DE-vel kezdődő mondat. Így gyorsan lehetett haladni.

  Két házról is úgy maradtunk le, hogy még aznap kellett volna dönteni, amire én nem voltam hajlandó, viszont másnapra mindkettő el is kelt, szóval így jártunk.

  Végül véletlenül, minden segítség nélkül találtuk meg amit megvettünk, és szerintem nem volt fél óra az eldöntése, hogy ez kell. Szóval tényleg, nekünk se volt 30 perc 🙂

 • Én is akarok kommentelni
  @Cseee:
  Nem tökéleteset, hanem megfelelőt kell keresni.
  Mi pl. az eredeti követelményeknek mindenben megfelelőt találtunk végül, bár igényeink nem voltak túl magasak:
  – kertvárosi övezetben legyen, de maximum 1000 négyzetméteres kerttel
  – a közvetlen (értsd. 3 egység sugarú) szomszédok “normálisak” legyenek
  – munkahelyünktől és az iskolától max. 10 percre legyen autóval
  – 20-30 négyzetméteres fedett terasz, plusz legyen garázs
  – nappali + 4 szoba + tágas konyha
  – maximum 12 éves építésű legyen
  – energetikai tanúsítványa szerint minimum B-s legyen
  – úgy lehessen beköltözni, hogy maximum 1 milliót kell rákölteni (festés, javítgatások, plusz bútorok)
  – illetékkel+ügyvéd+hitel induló díjak együtt maximum 20 millió legyen

  Mint írtam kettő ilyet a gondolkodási időnk alatt elvittek előlünk, de a harmadikban most is örömmel lakunk.

 • Topfly
  Befektetési szempontból ma Budapesten csak belvárosi lakást érdemes venni. Nem véletlen, hogy a külföldiek is szinte kizárólag belvárosi lakásokat vesznek. A különbség a belvárosi és a külvárosi lakásárak között Budapesten az egyik legkisebb a világon. Pedig több belvárosi lakás nem fog épülni! Az alacsony árkülönbségnek az egyik oka, hogy sok az elhanyagolt és rossz állapotú ház, de ez csak addig lesz így, ameddig ki nem cserélődik a lakók többsége és nem kezdik el tömegesen felújítani ezeket a házakat.
  Aki könnyebben akarja elérni a nyugdíjas céljait az belvárosi lakást vegyen és nyugdíjazásakor cserélje le a lakást egy olcsó agglomerációs lakásra. Így a lakásra fordított tőke is magas hozamú befektetés lesz, amellyel nagy reál hozamot fog elérni.
 • Zabalint

  Nem az volt a lényeg Levente mondandójában, hogy mit hiszel, miben tévedhetsz, hanem az, hogy az a 27 perc nem tartalmazza azt az időt, hogy előzőleg döntöttél a környékről vagy a szóba jöhető környékekről. Mi pl. a jelenlegi lakásunkról is gyorsan döntöttünk, habár +2 napot aludtunk rá, de ténylegesen fél óra volt ott helyszínen. Csakhogy ezt megelőzte, hogy a környéket kiválasztottuk nem kizárólagos alapon, de 3 környék közül ez tűnt a legnyerőbbnek), az meg nem 1-2 perct volt, majd a bújtuk a hirdetéseket, kizártuk, ami helyből nem jöhetett szóba, megnéztük ami maradt, és abból jópár volt, ami nem felelt meg, a kiválasztott meg némi kompromisszummal megfelelt. Ha a közlekedésben tévedtünk volna (nem, mert csúcsidőben is jártam ott tömegközlekedéssel), akkor korábban tévedtünk volna).

  Amúgy nekem másik módszerem, de csak már belakott városnál, az éjszakai futás a környéken.

 • QTT
  A keresés, döntés időtartamát szerintem, már az is nagyban befolyásolja, hogy a fővárosban, vagy mondjuk egy megyeszékhelyen tervezi valaki a vásárlást. Egy megyeszékhelyen, vagy kisebb városban gyakorlatilag a közlekedéssel nem is kell foglalkozni. Ha nem a város szélén lévő ipari parkban van a munkahelyed, a lakásod meg a város túloldalán, akkor gyakorlatilag majdhogynem mindegy. Ami itt dugó néven fut, az értelemszerűen össze sem hasonlítható a fővárossal. Autóval, de még kerékpárral is 15-20 percen belül lefedhető bármely megyeszékhely jelentős része. Nagyon egyszerű olyan lakást találni, ami nagyon maximum fél órára van a munkahelytől.

  Ezzel szemben ahogy az útvonaltervezőt, tömegközlekedést nézem, Budapesten gyakorlatilag, ha nem a munkahelyeddel azonos kerületben laksz, akkor 30 perctől felfelé indul a munkába járás ideje, legyen az autó, vagy bkv. De ugye hol van több munkahely?

 • jami
  Sok lakás/ház megnézésén vagyok túl, egyeztetéseken – amit most várhatóan veszünk, ott tényleg hamar döntöttem, a pasi meg is lepődött. Persze utána még kellett idő műszaki, banki szakértés, szerződés összehozása. De mivel már tudtam milyen környékekek érdekelnek, milyen legyen kb. a beosztás, ár, tartalom, min kellett volna gondolkodni?
 • Stanlee
  Ha elolvassatok azt a cikket, amire a Mirror hivatkozik, akkor latjatok, hogy az ingatlanban eltoltott ido alapjan mondjak a kevesebb, mint 30 percet. Ez szerintem fedi is a valosagot. Mostanaban neztunk lakasokat, kb. ennyi vagy ennel kevesebb ideig van az ember az ingatlanban, ami alapjan dontenie kell. Szerintem ennel kevesebb ido is eleg arra, hogy az ember eldontse, tetszik-e neki a haz/lakas. Mondjuk en szivesen toltenek abban az ingatlanban 1-2 napot vagy egy hetveget, amit meg akarok venni, mert gyorsan kijohetnek olyan negativumok, amik egy oras ottartozkodas soran nem. De ugye erre nincs lehetoseg, szoval marad a gyors dontes.
 • Topfly
  Még egy racionális érv, amely a belvárosi lakások vételét támogatja! Ma még Magyarországon nincs nagy presztízsértéke, ha az embernek belvárosi lakása van. Sőt általában lesajnálják azt, aki a belvárosban lakik és nem egy külvárosi madárcsicsergős környéken. Minden világvárosban viszont pont fordítva van és az összes milliomosnak van belvárosi lakása. Ezért akár sok tíz vagy száz millió dollárt hajlandóak fizetni!
  Csak idő kérdése, hogy a pénzzel rendelkező magyarok is rájöjjenek, hogy az idő pénz és minél több időt veszít az ember utazással, annál több pénzt is bukik a dolgon.
  Ha nem szeretnénk olyan ingatlant venni, amelynek az ára csak az inflációval emelkedik, akkor csak a belvárosban gondolkodhat egy racionális befektető.
  Ilyen érvek viszont elég kevésszer szerepelnek az irracionálisan gondolkodó átlag ingatlan vásárló fejében!
 • Kiszamolo
  Topfly, ezt gondold végig még egyszer.
 • Zabalint

  Pedig nagyon sokat számít vidéki városokban is a lokáció, közlekedés szempontjából. Én egy 60 ezres városban nőttem fel, ahol mindig belváros közelében laktunk, így gyalog minden fontos 10-30 percre volt. Ezzel szemben épültek külvárosi lakóparkok, ahol értékelhető tömegközlekedés nem épült ki, és ok, hogy autóval 10-20 perc alatt bejutnak, de egy családban azért sokkal jobb, ha a gyerekek maguk is be tudnak jutni, és nincs mindenki autóra utalva. De nem csak az elmúlt 20 évben épült városrészek kisebb értékűek a belvárosnál, hanem panel lakótelep is van, ahonnan azért már vannak távolságok, és akkor az olyan ex-falvakról nem is beszéltem, amiket bekebelezett a város. Manapság ugyanott amúgy a dugók is sokasodnak a határszél és az elkerülő út hiánya miatt.
 • Zabalint
  Folyt.
  És akkor az olyan városokról még nem is beszéltem, mint mondjuk Pécs, ahol ha valaki mondjuk a Kertváros névre hallgató paneldzsungel déli részéről a belvárosba akar jutni, rossz esetben át is szállhat a busszal, ami ha dugó van, buszsáv híjan benne áll. És persze nem járnak olyan sűrűn, mint Pesten. Tömegközlekedésileg kb. mint ha Csepelről járnál be az Erzsébet térre. De ugyanez a Meszessel, ami nyilván a lakosság miatt is olcsó, de még autóval is lassú a bejutás.

  Ja, és az árakban még látszik amúgy.

 • Topfly
  , azt gondolom az urbanizáció folyamata és a világvárosok belvárosi ingatlan árainak az elszállása, mint hiánytermék nem ismeretlen a számodra.
  Budapesten a belvárosi árak átlagban alig 50-150%-al magasabbak, mint a külvárosi árak. A nagy nyugat-európai városokban ez a különbség 300-600%, de vannak olyan városok ahol akar 1000% lehet a különbség és az urbanizáció folytatódásával ez csak tovább nő.
  Ha már kényszerűségből valahol lakni és be kell fektetni ingatlanba, akkor legyen olyan környéken, ahol az inflációnál nagyobb mértékkel értékelődhet fel az ingatlan. Ilyen Budapest belvárosa.
  A külvárosban és az agglomerációban mindig lesz szabad építési telek, ezért ott a felértékelődés maximum az inflációval növekedhet, de soha nem fog történni reálfelértékelődés. Van valami problémád ezzel a logikával?
 • Zabalint

  Pitcairn jött azzal portfolio fórumon, hogy mennyire megéri nagymarosi házat venni. Én erre azt szoktam mondani, hogy túlzottan szeretek a természetben lenni ahhoz, hogy agglomerációba költözzek. Mert tegyük fel, engem kizárólag a Dunakanyar szépsége érdekel (nyilván nem, mert szeretek sokfelé menni, legközelebb meg átlagosan minden a központból van, tömegközlekedéssel ez extrán igaz). Hétköznap gyakorlatilag a házát sem látja világosban, így nem tud menni sehová munka után. Cserébe ötször oda-vissza megteszi azt az utat hetente, amit egy belvárosi 2-szer tesz meg hétvégén oda-vissza, ha az a táj a vágya.

  Gyakran romantikus álomképek alapján döntenek az emberek, hogy jajj de szép táj, jajj de szép ház, saját kert, stb., stb., aztán mindezt alig lesz idejük élvezni, cserébe sokkal több gondjuk lesz vele.

 • Zelle
  @Én is akarok kommentelni, ez a “megfelelő” ház csak abban az esetben létezik, ha neked van elegendő pénzed a megfelelőhöz, egyébként sajnos tényleg kompromisszumokat kell kötni.

  Én most Debrecenben dolgozok, ilyen paraméterekkel, amiket te írtál, max. 20 millióért (???) esélytelen házat találni, inkább 25-30 millió körül van az alja, és azért lássuk be, ez borzasztóan rengeteg pénz, akkor is, ha jól keres az ember. A közvetlen agglomeráció sem olcsóbb, kicsit messzebb már talán van valami 20 milliért, de onnan meg nem jutok be, a gyereknek főleg sz*r lenne minden reggel-délután a busszal.

  Szóval, bizony marad a kompromisszum, ha lesz zsebben 40 millióm, akkor majd én is veszek kertvárosi 4 szobás házat, ahonnan 10 percre van a munkahelyem, addig kevesebbel is beérem, mert nem vagyok hajlandó eladósodni. Mi ez, ha nem kompromisszum? 🙂

 • untermensch4
  QTT pécs mellé nézd meg szolnokot is. Kertvárosi részből a többibe egy városon belüli és egy főúti elkerülő híd. Előbbi a szűk keresztmetszet dugóképződéshez, utóbbi off ha baleset van az elkerülőn. Kerékpározni viszont télen nem sokan szeretnek, hiába rövidül le 30 percre az 1 órás araszolás.
 • ügyvéd
  Ez teljesen igaz ami a posztban van. Én az utolsó ingatlanvásárlásomnál kb 3 másodperc alatt döntöttem több hónapos keresgélés után. Azóta sem bántam meg.
 • Zabalint

  Szerintem a megfelelőben benne van, hogy a lehetőségekhez képest megfelelő.
 • Olcsó János
  Ingatlanokkal foglalkozom mostanában Budapesten és meglep, hogy az embereknek manapság halvány fogalma sincs, hogy mi a különbség a tégla, csúsztatott zsalus és a bauxitbeton épületek között.
  Pl. itt emi.hu/emi/web.nsf/pub/bauxitbeton_epuletek.html lehet ellenőrizni, hogy melyik ház épült bauxitbetonból. Bizony a méregdrága Szent István parknál elég sok…
  Szerintem az rendben van, hogy az V. kerületben 1 millió a nem defektes lakások nm ára, de mi indokolja azt, hogy ha átmegyünk a körúton, a Vígszínháznál a túloldalra, már csak 600 ezer az ár? Itt komoly növekedési potenciált látok, a színvonalas házakban.
 • Topfly
  Teljes mértékben igazad van! Sokan azt gondolják, hogy racionális érvek mentén választják ki a “tiszta levegőn lévő, madárcsicsergős kertes” házat, hogy utána rájöjjenek, hogy helyette a dugót és a benzingőz választották.
  Van egy ismerős család, aki Tökölre költözött, hogy ott felépítse az álomházát! Fel is építették és tényleg szép lett, de néhány év múlva rájöttek, hogy túl nagy áldozat számukra a napi ingázás a városba. Most Csepelen vettek egy olcsó panelt, ahol hét közben élnek és csak hétvégén használják a szép családi házukat. Gyakorlatilag egy szép családi házból egy szakad panelban költöztek.
  Nem lett volna jobb, ha eleve vesznek egy számukra megfelelő belvárosi lakást és minden hétvégét meg a zöldben töltik kirándulásokkal.
 • Garbo
  Szerintem az ember (na jó, én) úgy vesz ingalat, hogy pontosan tudja, hol akar élni, ezért ott keres. Ott pedig nem néz meg mindent, csak azokat, amelyek 99 vagy 100%-ban megfelelnek az elképzelőseinek. Így könnyű döntést hozni, akár 5 mp alatt is. A jelenlegi lakás megvásárlását 2 másik ingatlan megnézése előzte meg, itt pedig beléptem az ajtón és abban a pillanatban tudtam, hogy ez az.
  Nem tudom, hogy lehet úgy lakást venni, hogy nincsenek pontos paraméterek, mert az illető nem tudja, hogy mit akar. Egyet kell értsek fentebb valakivel: ha van megfelelő mennyiségű pénzed az igényeidhez, akkor van tökéletes ingatlan.

  Eladni meg úgy kell gyorsan és jól, hogy a vásárló 3 perc alatt pontosan tudja, hogy neki ez lesz az otthona. Azaz nem a sajátodat kell árulni, hanem az ő álmainak kell lehetőséget nyújtani: ez az, amit a mai “ingatlanosok” még mindig nem tudnak.

 • A Lajos

  Az urbanizáció folyamata az utóbbi időben kicsit túl lett értékelve. A következő évtizedekben, azokban a munkaköröknél, ahol a számítógép használat dominál (bizonyos mérnökszakoktól kezdve az informatikusokon át a közgazdászokig) egyre több lehetőség lesz otthonról dolgozni, elvetve a papír alapú munkát. Nagyobb cégeknél már most elkezdődött a folyamat, hogy nincs saját asztalod és elég sok home office van. Ez a cégnek is jó mert elég kisebb irodát bérelni amivel szintén költséget csökkent.
  Ennek az egésznek a folyományaként a kvalifikáltabb(=több pénz) munkaerő családdal/családalapítás előtt ki fog majd költözni a városból. Azt azért be kell látni, hogy Bp a jelenlegi lakosságszámhoz viszonyítva kb az élhetetlen kategória(dugók, BKV csúcs időben tömeg és lepukkant a jó része,kórházak nagyrésze egy 3. osztályú húsbolthoz hasonlít, iskolákban, óvodákban nincs elég hely) folyt

 • A Lajos
  Sokan csak a munka miatt bent kell lenni miatt vannak itt. Mondok vmit: egy Vác kaliberű városban már bőven meg van minden(a high level kultúrát, szórakozást) leszámítva. Nagyobb városokban ez sem az elérhetetlen kategória. És ha még ehhez hozzá veszed a jelenlegi trendet, h egy jobb panel ma annyi mint egy ilyen helyen egy faszább sorház, netán családi akkor azért meg lehet jósolni ismét a folyamatokat….
 • Kenrich
  A Pongrác úton 3 éve 4 millió körül dobálták a szigeteletlen, emeleti 36 nm-es téglalakásokat..
  Nem véletlen.. Ott a legrosszabb a levegő (a töltés mögötti buszpark miatt és nem tud kiszellőzni sem) Csepel után.. Ott van a Hős utca is, ahová a rendőrök se mernek sötétedés után bemenni.. Befektetők, ott még mindig olcsón lehet venni! 🙂
  De amúgy viszonylag nyugis hely, és a belváros is viszonylag gyorsan elérhető..

  Egyébként tényleg érzelmi alapon döntünk, de minden másban is! Miért meglepő ez?
  (Autót, párt, stb. is érzelmi alapon választunk..

  Lakásoknál megfigyeltem azt, hogyha belépek és rögtön jól érzem magam, akkor azt valószínűleg meg is venném.. Szerintem ez természetes és az is hogy kompromisszum is kell.

  Engem, ha már ez egy számolós oldal az érdekelne, hogy azonos/hasonló környék, azonos nm-ü lakás esetén melyiknél kedvezőbb a rezsi. Panel, v. tégla? Egyáltalán ki/mire/miért?

 • Topfly
  , nagyon messze van még attól a távmunka, hogy érdemi hatása legyen a demográfiai folyamatokra. Több embert is ismerek, aki távmunkában dolgozik és a visszajelzések sem egyértelműen pozitívak. Az ember társas lény, munka közben is fontos a testbeszéd, jó viccelődni a kollégákkal és munka után beülni egy sörözőben és stb. A távmunka elszigetel és ettől depressziós lesz az ember. Ezek a tényezők miatt soha sem lesz tömeges dolog a távmunka!
  A budapesti dugók legnagyobb elszenvedői egyértelműen az agglomerációban élők. Ők azok akik a legtöbb időt töltik a dugóban és ilyen szempontból az agglomeráció a legélhetetlenebb régió, ha kénytelen vagy minden nap bemenni a városba.Nem véletlen, hogy a legdrágább négyzetméter árak a belvárosban vannak. A piacnak mindig igaza van!
 • Whoami
  @Topfly: valóban, introvertáltaknak jobban bejöhet a távmunka, én van, hogy ha bent vagyok, akkor sem szólok egész nap egy szót se senkihez, munka után meg még életemben nem ültem be kollégákkal sehova. 😀 Ron Swanson-t idézném: “The less I know about other people’s affairs, the happier I am. I’m not interested in caring about people. I once worked with a guy for three years and never learned his name. Best friend I ever had. We still never talk sometimes.” 😀
  Számomra pont, hogy Bp lenne élhetetlen, de még az agglomeráció is. Hétvégén kiszabadul oda a tömeg a városból, tele van velük az erdő, borzalmas, haveroméktól Érdről 1 órába telt mire eljutottunk a Pilisbe, hétvégén délután! És ott is tömegnyomor volt, parkolóhely alig, lépten nyomon emberek. Számomra az a természet, ha 10km alatt max 1-2 emberrel találkozom.
 • SzaboZ

  Én a belvárosból költöztem ki egy külső kerületbe (Budatétény), mert elegem lett a benzingőzből, a koszos és zsúfolt utcákból, és abból, hogy esténként köröznöm kell a ház körül, hogy parkolóhelyet találjak.
  Most családiházas környéken lakom, van minden a közelben ami kell, és busszal 15 perc alatt benn vagyok a Kelenföldi metrónál.
  Nem mennék vissza a belső kerületekbe, az biztos.
 • Kiszamolo
  Szerintem a belváros csak egyedül élhető, vagy nyugdíjasként. Gyerekkel aligha.
 • A Lajos

  Ez nem az emberek döntése lesz hanem a cégeké…Pl Az open office kiagyalásakor sem az emberek véleménye volt a mérvadó.
  Az agglomerációt azért nem írnám le nagyon, lásd mostanság Velence környéke (Budaörs egy “köpésre”, zónázó vonattal gyorsan bent vagy Keleföldön, de akár a Délinél is). Belvárosi lakásokra annyit kell költeni a műemlékvédelem és az elavultság miatt, hogy nem sok családnak lesz hozzá kedve. Legtöbb panelre dettó költeni kell még és a méreténél fogva (ritka a
  70 nm nagyobb) családi életre korlátozottan alkalmas. Szóval a mai árak mellett az agglomeráció kétszer is megfontolandó.
  Ami a demográfiát illetti, azért annak olvass utána és nézd hozzá a kivándorlást is. Bp mérlege még pozitív, de jó részük visszaköltöző (lásd Tököl…) a beköltözők száma évről évre kevesebb lesz.
 • Zabalint
  Lajos
  3 év távmunka után én azt látom, hogs egyáltalán nincsen olyan trend, amiről beszélsz. Technikailag simán kivitelezhető, de a cégek nem a folytonos távmunka irányába mennek, hanem hogy alkalmanként legyen rá lehetőség, vagy rotálásos alapon mindig az emberek egy része távmunkában legyen, hogy az irodabővítések tudják követni az igényeket. Általános távmunka irányába egyáltalán nem megy a világ. Ha így lenne, akkor évről-évre csökkenne legalább az IT szektorban a lokációk közötti fizetés különbség, valójában meg csak növekszik.
 • Zabalint

  Bár még nem ismerem a Pilis jelentős részét, de már most tudnék mutatni olyan túraútvonalat, aminél amit írsz, teljesül. Az emberek többsége nem túrázik, a Pilisben is csak a parkolók 500 m-es körzete van tele emberekkel.

  De simán volt, hogs Börzsönyben (igen, az is közel van Bp-hez) 25 km-en egy embercsoport, azok is egy parkolónál a körtúra fordulójánál. Jelzett úton végig, túrázó körökben ismert helyeket érintve.