Csődbe ment az Astra biztosító

A Magyarországon is tevékenykedő román Astra biztosító tegnap csődbe ment. Ha náluk volt szerződésed, vagy egy olyan autós törte össze a te autódat, akinek astrás biztosítása van, olvasd el az Index cikkét, mit kell tudnod a kialakult helyzetről.

Share

27 hozzászólás

 • Zsoca
  És ha lakásbiztosításom van náluk kössek újat?
 • tudatosbiztositas
  Ezt írták a facebookon:
  Tisztelt Ügyfelünk!

  Tájékoztatjuk, hogy az ASF, a román pénzügyi felügyelet 2015. augusztus 26-án bejelentést tett, amely szerint visszavonja az Astra S.A. Biztosító működési engedélyét, és kezdeményezi a cég felszámolását. Egyúttal azt is bejelentették, hogy a román garancia alapban elegendő a fedezet az ügyfelek kártalanítására – minden termék vonatkozásában. Mivel az Astra Biztosító tagja a MABISZ-nak, így a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) károkra a magyar kártalanítási számla is fedezetet nyújt.

  Felhívjuk figyelmét, hogy csak a díjjal rendezett szerződésekre terjedhet ki a kártalanítás, ezért kérjük, fokozottan ügyeljen biztosítási szerződése díjának határidőre történő befizetésére.

  A Magyar Nemzeti Bank, mint a magyarországi pénzügyi felügyelet állásfoglalásában foglaltaknak megfelelően további intézkedésig az alábbiak szerint kell eljárnunk

 • Zsoca
  Tehát ha most történne káresemény a lakásomban a MABISZ fizetne (befizettem az esedékes díjat). Ettől függetlenül, mivel negyedéves díjat fizettem, a negyedév lejárta előtt váltsak biztosítót?
 • tudatosbiztositas
  Zsoca

  Az Astra biztosításai a felszámolási eljárás megkezdésével fog megszűnni, (Bit. 224. §-)
  viszont a felszámolási eljárás még odébb van, nincs semmi hír erről, még, ha addig pedig károd lenne, akkor a román garnacialap fog fizetni maximum 100 000 EUR-ig, egyszer majd, pár száz románra lefordított papír benyújtása után megérkezne Bukarestből a pénzed…

  Szerintem érdemes lenne nívósabb biztosítót választani, ami ugyan picit drágább, de legalább káresemény esetén is számíthatsz rá..

 • Zsoca
  Köszönöm a tippet, akkor keresek másik biztosítót. Az Astra-t a CLB rendszere dobta ki mint legolcsóbb lehetőség, arra nem gondoltam hogy ez lesz a vége ha az Astra-nál kötök biztosítást…
 • T T

  Ha MABISZ tag, akkor nem hiszem, hogy nekem kéne foglalkoznom a papírok románra fordításával.
 • kispista
  picit drágább?? viccelsz? kgfb-m volt nálunk 40ezer\év, amit örököltem az autó előző tulajának köszönthetően, következő évre váltottam 27 ezer lett, egy normális biztosítónál. Azért írom, hogy normális, mert az astranal ügyintézni, már ami a váltást illette katasztrófa volt..

  off: Azóta ezt a 27 ezrest is lecseréltem egy 20 ezresre, hiába próbáltam megalkudni a 27 ezres biztosítóval, hogy ugyanmár adják 20-ért a biztosítást, hiszen más örömmel szerződne velem ilyen áron, meg egyébként is nálatok van a lakásbiztosításom is és hát rendesen fizető, kármentes ügyfél vagyok. A válaszuk az volt, hogy blabla NEM blabla. Szóval így buktak 40 ezer\év kgfb+lakás biztosítási díjat, mivel ígéretemhez híven elvittem a lakásbiztosításom is tőlük és egy olcsóbb és jobb szerződést kötöttem máshol. Ezt csak azért írom le, hogy merjünk tudatos vásárlók lenni biztosítások terén IS.

 • Lomnici Tamara
  A legszemetebb biztosító volt, amivel valaha is találkoztam. Történt, hogy a család egyik járművének a harmadik negyedéves kötelezője (csoportos beszedésből) valamiért nem érkezett meg hozzájuk, én észre sem vettem – nagy hiba volt. Jött a negyedik negyedéves befizetés, az már eljutott hozzájuk. Aztán karácsony előtt jött a dörgedelmes papír, hogy nemfizetés miatt megszűnt a biztosításom, amit mint megtudtam csak velük(!!) köthetek újra. Az egész akció büntetésekkel akkor nekem 140 ezer forintomba került (az autót utána egy évre rá 210 ezerért adtam el…). Mikor kérdeztem a telefonon, hogy egy nyamvadt e-mailt, postai levelet, vagy SMS-t miért nem tudtak küldeni az elmaradásról (4200 forintról van szó), akkor azt válaszolták, hogy jogilag erre nem kötelezi őket semmi.
  Amúgy a történet konklúziója, hogy nem vettem komolyan azt, hogy olcsó húsnak csak is kizárólag híg leve lehet…
 • Kiszamolo
  Én soha nem szerződök a legolcsóbb biztosítóval, eddig még mindig csak szívás lett volna. Máv, stb.

  A legolcsóbb neves biztosítót választom.

 • szocske
  ” az astranal ügyintézni, már ami a váltást illette katasztrófa volt..” – ezért kell alkuszon keresztül kötni a biztosítást. Hallottam már olyat, hogy 1-2000 Ft-al olcsóbban meg lehet úszni közvetlenül a biztosítókkal alkudozva, de nekem ettől drágább a szabadidőm, évforduló előtt megnézem az egyik alkuszcég oldalán a lehetőségeket, kiválasztom az ismert biztosítók közül a legolcsóbbat, rákattintok, és mindent intéznek helyettem.
  Csak pozitív tapasztalataim vannak velük, előfordult, hogy olyan ügyet is elintéztek nekem a biztosítóval, ami nem is az ő dolguk lett volna (az előzmény biztosító vacakolt valamiért a kártörténeti igazolás kiadásával, ezzel a szerződés szerint nem az alkusznak, hanem nekem kellett volna küzdeni, de elintézték egy emailes kérésre).
  Ráadásul még egy flottás üzemanyagkártyára is kapok, amivel 10-13Ft-al olcsóbb a benzin a MOL kutakon.
 • Lomnici Tamara

  A poén az, hogy ez még csak is a legolcsóbb volt, ennél volt kettő is, ami még “kedvezőbb” díjakat ajánlott anno.
 • kispista
  igen alkusszal váltottam tőlük… de ettől még nem könnyítették meg a dolgomat és hát én izgulhattam és nem az alkusz, hogy megküldik-e határidőre a felmondásról a visszaigazolást vagy sem. Végül minden csatornán bejelentettem nekik, hogy felmondom és végül emailben küldték a nyilatkozatot miután telefonon sikerült velük beszélnem a szerződés évfordulós megszűnéséról a határidő előtt 1 nappal…

  Amióta eljöttem tőlük azóta úgy váltogatom évente a kgfb biztosítóimat, mint más az alsógatyáját, pár kattintás az alkusz weboldalán és már kész is, pár nap múlva jön a papír a felmondásról\váltásról.

 • Zsoca
  Kérlek nyugtass meg hogy az Uniqa meg a K&H neves biztosító. 🙂

  És ami talán fontosabb: honnan tudjam hogy egy biztosító neves? Az Astra példájából tanulva ne legyen román?

 • Kiszamolo
  Neves biztosító: itt vannak már az országban évek óta, stabil és tőkeerős tulajdonosi háttér, normális ügyfélszolgálat.

  Noname cégecskék, szerencselovagok, tőke nélküli káeurópai próbálkozók nem játszanak, legyenek akármilyen olcsók.

 • Papp János
  Nemfizető szélhámos társaság .mindenki vigyázzon !
 • Zsoca
  No, Miklós, most már inkább megkérdezem: a Signal neves biztosító e? Azt már látom hogy nem román hanem német, ez azért már biztató nem? 🙂
 • Kiszamolo
  őööö, most akar kivonulni, vagy már meg is vették? Valami történt vele mostanában.
 • kridli
  szerintem összekevered valamivel. Mivel nekem van a signálnál biztosításom, miután olvastam a kommentedet google hírkeresővel rákerestem, de semmi hasonlót nem találtam.
 • Kiszamolo
  olyan mondta, aki ott felsővezető.
 • Csavargoo
  Sziasztok!

  Tudna valaki tippet adni, hogy mit tegyek? Kgfb-m van az Astránál. Most küldték a levelet, miszerint okt.1.-vel FELMONDHATOM a biztosítást és köthetek újat. De sehol nem írják, hogy KÖTELEZŐ lenne felmondanom. Ha felmondom, elvesztek 3 hónap biztosítási díjat, illetve nem a kedvezményes évvégi, hanem a drágább októberi díjjakkal kell újat kötnöm. Az MNB honlapján is kb. ugyanez az információ van. Azonban senki sehol nem írja, hogy mi történik, ha én nem mondom fel a meglévő szerződésem. Az én értelmezésem szerint, ha ekkor kárt okozok, akkor a csődbe ment biztosító helyett a MABISZ kártalanítási alapjának kell fizetnie. Tehát ez esetben kár engem nem ér, évfordulóval pedig felmondom a biztosítást. Nekem ez lenne a jó megoldás.
  Szerintetek?

 • L
  Ez engem is érdekelne…
 • Fodor Károly
  2015 09 02 -én fizettem be 1 éves kgfb az Astra biztosítonak a nyilatkozatot visszaküldtem és a napokban már kötöttem egy új biztositást vajon rosszul tettem?
 • Reni
  Sziasztok!

  2015 augusztusában fizettem be 1 éves kgfb-t az Astra biztosítónak. A napokban kaptam levelet tőlük, melyben tájékoztatnak a cég felszámolásáról valamint a közös megegyezés lehetőségéről.
  Kérem, aki hasonló helyzetben van írja meg nekem, hogy ebben az esetben mi a lehető legjobb megoldás, mi a teendő (aláírni és időben visszaküldeni a közös megegyezést vagy ne tegyem mert esetleg rosszabbul járok? Kötni máshol biztosítást vagy nem? Hova kell jelezni, hogy a 10 havi összeget visszakapjam, egyáltalán visszakapom vagy bebuktam?)

  Segítségeteket, válaszotokat várom és előre is köszönöm!!!!!

 • TT
  Nekem 2 KGFB-m is van náluk és egyiket se mondtam fel.
  A biztosítók és az alkuszok riogatták a népet, mert nekik ez nagy biznisz volt.
  De a valóság szerintem az, hogy bőven van fedezet a kárrendezésekre.
  Ha még a Questor-osokat is megmentették, nem hinném, hogy pont egy ilyen jól szabályozott piacon nem tudnák megoldania problémát. És itt már nem is kell rá különadó, mert van közös kárrendezési alap, mint a betéteknél az OBA.
 • Barnabás.Jog
  Ez nagy butaság volt, most gyakorlatilag nincs biztosításod (ha kárt okozol, téged fognak perelni és nem fog helytállni helyetted a biztosító). A szerződésedet majd valamikor felmondja a felszámoló – ha lesz kedve, de neki nem sokat számít, hogy van-e aktív szerződés vagy nincs. A károkozásod magyar jog szerint harmadosztályú követelés lenne a felszámolási vagyonnal szemben, amekkora kupleráj Románia, ott valószínűleg rosszabb a helyzet.

  Remélem váltottál. A román pénzügyi felügyelettől kell visszakérni a pénzt, az ASTRA már nem teljesíthet kifizetést (régóta).

 • TT

  Van biztosításom, mivel rendeztem egy évre a díját. Épp ezért nem mondtam fel, mert különben nekem kéne visszaszereznem a pénzemet. Ha kárt okozok, a MABISZ ESZE-hoz fordulhat a másik fél (ez le van írva a MABISZ és az MNB honlapján is).
  Persze ha valaki olyan hülye, hogy polgári pert indít, aminél ő fizeti az ügyvédet és szakértőket, ahelyett, hogy a MABISZ-hoz fordulna ingyen…
  Persze a biztositas.hu meg hasonló alkuszok által szponzorált cikkekben nem nagyon járják körbe a kérdést, sőt október 1-e óta nem is cikkeznek, mert már nem üzlet.
 • Raistlin
  Sziasztok!

  Én júli 29-en fizettem be 51000 forintot 1 éves díjra. Nem látok sok esélyt a pénz visszaszerzésére, de nem tudok beletörödni.

  Elkezdett már valaki intézkedni a román pénzügyi felügyeletnél?
  Máshol is olvastam, hogy itt kell kezdeni, de nem igazán találom, hogy hogyan is fogjak hozzá. Ebben tudnátok segíteni?

  A legbosszantóbb az egészben, hogy az Allianznál kötöttem újat és az éves díjam jelenleg kevesebb mint 16000 Ft !

  A segítséget elöre is köszönöm!

  Üdv!