A gyerekvállalás pénzügyi oldala

Sokan kértétek már, hogy írjak a gyerekvállalás pénzügyi oldaláról. Bár a gyerekvállalás nem elsősorban pénzügyi döntés, de mivel általában két gyerek felnevelése többe kerül, mint az ingatlan, amiben felneveled őket, bölcs dolog pénzügyileg is felkészülni az életed megváltozására.

Azonban mielőtt erre rátérnénk, hadd tegyek néhány megjegyzést a témához.

Az első, hogy a gyerek soha nem fog jókor érkezni, ha a saját kényelmed szerint akarod időzíteni. A gyerek mindig lemondással jár, mind idő, mind pénz tekintetében. Ezért teljesen felesleges halogatni a dolgot, 25 évesen éppen annyi kifogást fogsz találni, mint 35 évesen.

Nagy valószínűséggel 35 évesen jobban fogsz állni anyagilag, mint 25 évesen, csak az a gond, hogy az idő ellened dolgozik. Sok pár, aki gond nélkül teherbe esett volna 25 évesen, vért izzad tíz évvel később, hogy legalább egy gyereke lehessen. A legtöbb gyerek pedig azért nem születik meg, mert egész egyszerűen a párok kicsúsznak az időből. Az átlag anya jelenleg már 30 éves kora körül szüli az első gyerekét és már nincs idő a második-harmadik gyerekre a nő 35-38 éves kora előtt. Ezért se halogasd a gyerekvállalást.

(Csak zárójelben: ezért is nagyon fontos, kinek adod oda a húszas éveidet. Fél év járás ezzel, három év azzal, egy év emezzel, másfél amazzal és hirtelen arra döbbensz rá, hogy már te is elmúltál 30 és kezdődhet a kapkodás. Aki nem komolyan gondolja a kapcsolatotokat, aki két év ismeretség után sem tudja eldönteni, hogy mit akar tőled, azzal ne állj szóba huszonévesen se, mert egy pótolhatatlan értéket lop el tőled: a fiatalságodat.)

Update: Valamiért némelyek úgy értelmezik a leírtakat, hogy én azt mondom, hogy egyetemisták meg tinédzserek szüljenek. Tehát: a húszas éveidben való szülés azt jelenti, hogy 25-28 évesen. Ekkor már régen nem vagy gyerek és legalább 3-5 éve dolgozol akkor is, ha egyetemre jártál.

Felejtsd el az “először karriert kell építenem” kezdetű butaságot is. Még csak nem is értem, miért gondolják olyan sokan, hogy jobb, ha akkor megy el szülni, amikor már komoly beosztást tölt be és nem előtte? Inkább addig legyél hátrányban kisgyermekes anyaként, amíg nem vagy senki, mint azért ne vegyen fel komoly beosztásba 35 évesen, mert jó-jó, de úgyis minden második héten otthon fogsz maradni a beteg gyerekek miatt. Ez sokkal jobban elmegy, amikor még csak egy könnyen helyettesíthető aktatologató vagy a sok közül, mint amikor már csoportvezető, vagy osztályvezető lennél. Hamarabb fel is vesznek a harmincas éveidben, ha te már túl vagy a két-három gyerek szülésén és nem akkor tűnsz el hét évre gyerekeket szülni.

Újabb gyakori tévedés, hogy addig vársz a gyerekek vállalásával, amíg nincs meg mindened. Lakás, autó, plazmatévé, bőrgarnitúra.

“Micsoda felelőtlenség albérletbe gyereket szülni” mondják azok, akik nyakig ülnek a devizahitelekben és nyögnek hónapról-hónapra.

A Bezzeganyán volt egy cikk, miszerint az olvasói felmérés szerint átlag(!!) másfél millióba kerül egy gyerek megszületése előtt. Két gyerekkel kíváncsi voltam, hogyan tudott ilyen meredek átlag kijönni, mi ennek a tizedéből kihoztuk a gyerekeket.

Elkezdtem olvasni a tételeket. Na igen. A legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy egy gyerek az anyja méhéből nem az autó ülésére pottyan. Autót, azt kell venni, ha jön a gyerek, mert az ugyanolyan alap, mint a pelenka meg a cumisüveg. Csak nem fogjuk gyalog hordani a 300 méterre lévő gyerekorvoshoz, meg a 250 méterre lévő bölcsődébe? Na és ha az anyóst kell meglátogatni a város másik felén?

Most olvastam, hogy a 4,2 millió magyar háztartásra több mint 3 millió személyautó jut. Ha az öregeket kiveszem a képletből, akik már nem vezetnek, szinte minden magyar háztartásban van autó. (Persze ez csak statisztika, van ahol kettő van, van ahol egy sem.) Még hogy szegénység lenne ebben az országban. Autóra, úgy tűnik, a legtöbb embernek telik és a legtöbb ember szerint az élethez éppen annyira szükséges, mint a levegő és a víz.

Másik ilyen zúzós tétel a lakáscsere, lakásfelújítás volt a felmérésben. El sem tudják képzelni némelyek, hogy a gyerekek úgy nőjenek fel, hogy nincs mindenkinek külön szobája és abban ne Micimackó legyen a falon háromméteres kiadásban. Én kilencéves koromig laktam a két testvéremmel egy másfél szobás lakás félszobájában és utána se lett külön szobám, csak a bátyámmal közös. Aztán mégis itt vagyok. Nagyon haragudnék anyámékra, ha azért nem születhettem volna meg, mert nem volt ötszobás lakásuk akkor.

A harmadik tétel a 150 ezres babakocsi volt. Mi is ilyen babakocsikat vettünk. Csak éppen 60 ezerért használtan, szinte új állapotban. Aztán el is adtuk őket, volt hogy még drágábban is, mint vettük. Szerintem összességében még kerestünk is a babakocsikon.

A gyerekruhákat a feleségem veszi a turkálóban kilóra, nem egy ruhán még az eredeti árcímke is rajta van. (A gyerekek egy ruhát három hónapig hordanak az adott évszakban, a következő évben már biztos nem lesz jó rájuk)

Miután hordták, eladja őket a olx-en, annyiért, mint amennyiért vette.

Persze, van olyan ismerősöm, akinek a három hónapos gyerekének már három pár 15 ezer forintos cipője volt. Még fél évig minimum nem tud járni a gyerek, de kellett a lábára az ezüst színű Nike cipő meg a vagány Adidas. Igaz, kinőtte egy hónap alatt mind a három párat, de hát csak egyszer élünk.

Ezeket csak azért írom le, mert nem kötelező ostobának lenni. Lehet gyereket szülni bérelt lakásba is, akkor sincs tragédia, ha nem autóval hordod még a bilire is és nem kell százezreket költeni gyerekruhára, amit úgyis kinőnek két hónap alatt.

(Nehogy megsértődj: ha van pénzed ilyenekre, miután tettél félre a nyugdíjadra és egyéb tartalékokra, nyugodtan vegyél meg mindent a gyereknek. Én arról beszélek, amikor nincs rá pénzed és csak azért nincs gyereked, mert el sem tudod képzelni, hogy például van élet autó nélkül is.)

Egyébként a gyerek három éves koráig, amíg otthon van vele az anya, jóformán nem kerül semmibe. Pelenka, egy kis bébikaja, ha éppen nincs gyümölcsszezon, a ruhákat ingyen kihozod, ha utána el is adod őket. Bébiőrt és a többi kacatot sem kell ám megvenned, amit rád akarnak sózni a boltban. Kádat, pelenkázót és egyebeket kérhetsz kölcsön az ismerőseidtől is.

Van nem egy olyan ismerősöm, ahol annyi játéka van a gyerekeknek, hogy ők már csak lapjával férnek be a gyerekszobába. Az én lányomnak három babája van és egyedül a legolcsóbbal játszik. A nevetős-beszélősökre rá sem néz.

A fiamnak talán egy tucat kisautója van, akkor kap másikat, ha valamelyik leamortizálódott.

Ennek ellenére boldog gyerekek és soha nem unatkoznak a játékok hiánya miatt. (Néha elrakunk néhány megunt játékot két-három hónapra, mikor visszakapják, úgy játszanak vele, mintha még soha nem látták volna.)

Úgyhogy ne hidd el a nagylábon élő embereknek, hogy milyen lehetetlen küldetés a gyerekvállalás.

A világ népességének a 80%-a (jóval) kevesebb pénzből él, mint a magyar minimálbér. Ennek ellenére pont a világnak ezen a részén nem probléma a gyerekvállalás. A fogyasztói társadalom minden átkával megvert Nyugaton a hatalmas jólét ellenére alig születnek gyerekek.

“Ha annyit keresnék, mint a németek, akkor szülnék gyereket.” Hát persze. Németországi nők is az első gyereküket 29,2 évesen szülik és mindössze 1,43 gyereket szülnek csak, ami csak egy lehelettel jobb, mint a magyar 1,3-as adat. S ne feledkezzünk el itt sem a sok bevándorlóról, akik torzítják a statisztikát.

A népszaporulat alapján az első száz országba csak Ciprus és Írország fért bele a nyugati világból, Írország is csak a 99. helyre. A legtöbb európai ország a lista utolsó ötven helyének valamelyikén van. (Ahol pedig nem durván kevés gyerek születik Európában, ott erősen árnyalja a képet a gyerekek származása. Londonban a leggyakoribb újszülöttnek adott fiúnév a Mohamed, a negyedik leggyakoribb pedig a Muhammad. Vagyis a gyerekek minimum fele arab bevándorlóktól születik. De Franciaországban is erősen torzítják a statisztikákat a bevándorlók.)

Vagyis egyáltalán nem a jólét mértéke határozza meg a gyerekvállalási kedvet, hanem éppen ellenkezőleg, a jólét és a hedonista világkép a legnagyobb gátja a gyerekvállalásnak.

A gyerekvállalás nem elsősorban pénzkérdés Magyarországon. Sokkal inkább annak a kérdése, hogy hajlandó vagy-e feladni a kényelmedből azért, hogy azt a pénzt, amit eddig kütyükre, nyaralásra meg a hóbortjaidra költöttél, azt mostantól a gyerekeidre költsd. Azt az időt pedig, amit eddig ostoba szappanoperák nézésére fordítottál, azt mostantól a gyerekek fürdetésére, a leckék átnézésre szánd.

Hidd el, megéri az áldozatot a gyerek. Majd amikor látod felnőni az unokáidat és lesz, aki rád nyissa az ajtót a hetvenes-nyolcvanas éveidben, ha majd lesz kire hagynod a vagyonodat, azt mondod, minden pénzt megért. És fordítva is így van sajnos, kérdezz csak meg gyerektelen időseket, mennyire boldogok vagy boldogtalanok.

Na, ennyi bevezető után nézzük a konkrét lépéseket.

Az első és legfontosabb lépés a pénzügyi életed teljes kontroll alá vonása. Ha te is az átlagemberhez hasonlóan élsz egyik hónapról a másikra és fogalmad sincs, hogy mennyit keresel és mennyit költesz és azt is mire, hogyan akarod megtervezni, hogy mi fog megváltozni a gyerek(ek) érkezésével?

Ezért kezd el írni, mire mennyit költötök, fillérre pontosan, majd három hónap múlva nézzétek meg, hol mennyit tudnátok megtakarítani. Ehhez egy remek telefonos programról már itt írtam.

A gyerekkel járó kiadásokat kérdezd meg azoktól, akik már túl vannak rajta és még követték is a kiadásokat.

A gyerekek, mint fentebb írtam is, az első pár évben szinte semmibe nem kerülnek. Ez azért jó, mert amíg az anya otthon van velük, a kieső jövedelmet nem tetézi nagy kiadásnövekedés.

Ezen túl csökkenek az egyéb kiadásaitok is, ha gyereket vállaltok. A gyerekek mellett sokkal kevésbé jártok el otthonról szórakozni, étterembe, vagy egyéb helyre. Ez persze nem látszik túl örvendetesnek első ránézésre, de anyagilag segítség.

Attól se félj, hogy a későbbiekben megugrik a gyerekekre fordítandó összeg. Az életutadon a fizetésed is nő ideális esetben, nem csak a gyerekekre költött pénz. Ha nem így van, azaz nem vagy képes karriert befutni az életed során, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Mert hiába tiltakozol, ha te ugyanott tartasz most, mint tartottál 5 vagy 10 éve, akkor valószínűleg két szalmaszálat sem tettél keresztbe, hogy előrébb juthass az életben.

Takarítsatok meg előre. Növeljétek a havi megtakarítást a költések terhére, ezzel is felkészülve az anya jövedelme miatti bevételkiesésre. Ha most tudtok nagyobb összegeket félretenni, az egyrészt segít felkészülni a nadrágszíj esetleg meghúzására, másrészt jól fog jönni az a pénz a gyed és a gyes alatt.

Használjátok ki előre az adókedvezményeket, nyissatok önsegélyező pénztárt, amit remekül fel lehet használni gyerekszülésre, gyedre és egyébre. Erről itt írtam: Önsegélyező pénztár

Kössetek kockázati életbiztosítást legalább a családfőre, amint kiderül a terhesség.

Nézz körül otthon és add el a sok kacatot a házból. Helyet is nyersz és pénzt is. Mindkettőre nagy szükséged lesz a gyerek érkezésével.

Kérj segítséget egy kisgyerekes szülőtől, mire van szükséged a gyerek első pár évében. Írd össze ezeket a dolgokat, majd kérdezd meg a gyerekes ismerőseidet, tudna-e valaki ezek közül kölcsönadni, ajándékozni, esetleg neked olcsón eladni. Elképzelni sem tudod, mennyi mindent fogsz kapni. Mi annyi ruhát kaptunk, hogy a felét sem tudtuk ráadni a gyerekre, mire kinőtte, de kádból is volt kettő és sok minden másból is.

A fennmaradó dolgokat, amiket meg kell venned, árazd be. Nézd meg a végösszeget és döntsd el, hogy tudsz-e vagy akarsz-e ennyit rákölteni. Ha nem, racionalizálj, ahol lehet.

Csinálj költségvetést a szükséges dolgok megvásárlásához. Ha 13 ezer forintod jut a babaágyra, akkor felejtsd el azt a cuki nyuszis ágyat a katalógusból 50 ezerért, nézelődj az OLX-en, vagy maximum az IKEA-ban.

Nézd meg a mostani költségvetésedet (ugye van ilyened?!), hogy miről tudnál lemondani a gyerek költségeinek a javára.

Mivel a gyerekprojekt két évtizedes esemény, fontos, hogy gondold végig a következő húsz évet, azaz próbálj meg hosszú távra tervezni pénzügyileg.

Egyáltalán nem baj, ha várhatóan nem tudsz lakást venni a gyerekednek 20 éves korában, vagy az egyetemét is csak diákhitelből fogja tudni megoldani. Nem attól leszel jó szülő, hogy minden pénzedet a gyerekeidre költöd, aztán majd hetvenévesen beköltözöl hozzájuk, mert elfelejtettél a nyugdíjadra is félretenni és éhezel nyugdíjasként.

Olvass baba-mama fórumokat, blogokat, találsz hasznos tippeket arra, hogyan és min tudsz spórolni.

Kerüld el a konzumidiótizmust ezen  területen is. Nem kell minden hülyeséget megvenni, amit el akarnak adni neked az anyaméh hangját utánzó altatógéptől a lélegzésfigyelőig. Hidd el, ezek nélkül is fel fog nőni a gyerek.

Ha van jó tipped, bátorító szavad, te hogyan vágtál bele, oszd meg a hozzászólásokban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

333 hozzászólás

 • Garbo
  Sok dologgal egyetértek, de: elég széles a szórás a konzumidiotizmus és a felnő a gyerek 10 nm-en is hatodmagával között.
  Én nem szeretném, ha harmadmagával aludna a gyerekem 8 nm-en, meg azt sem, ha nem lenne olyan színvonalon öltöztetve (minőség, nem ár!), etetve, iskolázva, akármibármi, mint az elvárom magamtól, ill. magamnak is megadom. Nem azért, mert konzumhülye vagyok, hanem mert bizonyos dolgok számomra alapvetőek, kb. ugyanazok, melyek nem voltak azok a nyolcvanas években, mert más világot élünk.
  Igen, három éves koráig nem kerül semmibe, eltekintve attól a stressztől, amit az okoz, hogy utána viszont sokkal többe fog kerülni és nagyon (!) nem mindegy a lemondás mértéke. Nem akarok ninccsel nevelni. Ésszerűséggel akarok nevelni.
  Nem akarok turkálókban elcseszni végtelen időt, dolgozni akarok és célirányosan ruhát venni. Estébé. Nem lehetne középút, Miklós?!
 • nuuk
  “Ha annyit keresnék, mint a németek, akkor szülnék gyereket.” – Igen, ez a fals érvelés engem is zavar. Ugyanis pl. Ulrike meg Dieter hiába keresnek annyit, amennyiből akár fél tucat gyerek felnevelésére is bőven lenne lehetőségük, inkább elmennek Balira búvárkodni meg megveszik a második Mercedest. Közben a rosszabb anyagi körülmények között élő Fatima már a harmadik gyerkőcöt várja Alitól a dönerkebabostól. Kicsit sztereotipizálok, ezért elnézést, de kb. ez a helyzet.
 • Kiszamolo
  Garbo, csak azt írtam, hogy ne kifogás legyen a pénz a gyereknevelés miatt.

  Ha azért nincs gyereked, mert túl sokat akarsz neki adni, többet, mint amid van, akkor melyik a jobb?

  Beérni kevesebbel, vagy gyerektelenül megöregedni?

  Soha nincs olyan, hogy elég. Nézd meg a milliárdosokat. Akiknek 5 milliárdja van, az hetet akar.

  Mi az, ami neked minimumelvárás? Autó? Ötszobás lakás? Évenkénti nyaralás a tengerparton?

  Majd akkor akarsz gyereket, amikor ezek már mind megvannak? 55 évesen?

  De ne értsd félre, az a legjobb, ha már a húszas éveidben ezek a rendelkezésedre állnak.

  Ha van rá pénzed, vegyél meg mindent a gyereknek.

  De ne azért ne legyen gyereked, mert túl sokat akarsz még előtte.

 • Cherry
  Több emeletes kertes házban a bébiőr kifejezetten hasznos. Nem kell persze videokamerás csili-vili csúcstechnika, de azért felesleges vacaknak nem nevezném. Légzésfigyelőt azt kaptunk kölcsön, nem tudom, hogy vettünk volna-e, de az első pár hónapban 3* bejelzett, szerencsére egyszer sem volt baj, de sose fogjuk megtudni, hogy a légzésfigyelő hangjára kezdett el újra lélegezni a gyerek, vagy a berohanó szülők hangjára, esetleg nem is volt semmi baj. Persze a szüleink meg mi is felnőttünk ezek nélkül, de ettől még lehet haladni a korral. Ha futja ilyenekre, akkor mindenképp.
 • kisvirag
  A baba mama fórumokkal óvatosan, nagyon meg kell szűrni, ami ott megy…

  Viszont:
  Facebookon egyre inkább terjednek a bababörzés csoportok, ahol anyukák adják le kinőtt gyerekruháikat (bár ezt nem teljesen értem,ha akar még, miért adja el, vagy jobban megérheti így?).
  : egyébként turkálók vannak a neten is. Használt gyerekruhások. egyszerűbb is,bár biztos kicsit drágább, mint a kilós ruha. de időt spórol, én amit venni kell, így veszem.
  arról esetleg egyébként van vmi kimutatás,h az 1-2-3 gyerek lineárisan v exponenciálisan növeli a költségeket,esetleg 3 olcsóbb, mint 1? nemrég volt erről egy vitám(mikor megszellőztették a 2. gyerek nagyobb adókedvezményt), és érdekelne a véleményed.

 • Ne haragudj Kiszámoló, én most egy kicsit vitatkozom. Nem a cikked második felével főleg, mert ami az első, legelső évek költségeit illeti, ott nagyjából egyet is érthetünk tárgydömping és hasonlók terén, két gyerekkel elmondhatom, nem a levegőbe beszélek.
  Csakhogy. A fiatalkori gyerekvállalással már nem tudok lelkesedni, egyszerűen azon tény miatt, hogy azt látom, akár végez egyetemet-főiskolát valaki, akár nem, a többség sok mindenben olyan éretlen és zöld, hogy a tehenek egyből lelegelnék reggelire.
  A másik: egy nőnek totális életmódváltás egy gyerek, és ne szépítsünk, pénzügyi tartalék nélkül totális függés is, sokáig, évekig. Nem hiszem hogy én vagyok az egyetlen, aki felnőttként nem szeretné, hogy „eltartsa” valaki és jóindulatától függjön alap dolgok megléte is. (folytköv)
 • Egy másik pucér seggű, rossz keresetű, hasonló korú emberrel kissé kockázatos gyerekprojektet indítani, mert enni azért kell, és nem túl jó indulás az albiban küszködő munkanélküli huszonéves a gyeses feleséggel. Tudod mi lesz abból egy-két éven belül (most nem a hardcore vallásosokról beszélek hanem az átlagról): válás, csalódás, keserűség, adósság meg effélék. Nem olyan légkör, ami egy 6 éven alulinak jó.
  Én nem vagyok nagy híve amúgy a 10-12 évig otthon ücsiző, nulla önbizalmú anyuciknak se, akik már meg se próbálnak valami pénzkereső foglalkozás után nézni,vagy azt hiszik, ha eladnak fél évente két patchwork takarócskát, az jövedelem. Akik pontosan tudják, hogy igazodni kell, ha nem akarják, hogy lecseréljék őket negyvenévesen – de így is gyakorta lecserélik őket. (folytköv)
 • A másik: én nem vagyok a vég nélküli bulizások híve, de azért ne 35-60 évesen jöjjön rá valaki, hogy a szomszéd városban se volt, mert megszült 22 évesen, és utána kb. gürizett meg ült otthon. Látok ilyen nőt is, ráadásul vidéki kistelepülésen, a férj látástól mikulásig dolgozik ma is, külföldön nem járt soha, a Balatonnál talán lánykorában (50+ most), a két gyerekük elköltözött már, az egyik férjhez is ment, eltelt az élet nagy része, pont.
  Egy 22 éves utazzon olcsón, fapadossal, fapadosan (gyerekkel nem nagyon teheted meg, legalábbis én nem áznék sátorban egy kétévessel), lásson világot, tanuljon nyelvet (ne csak küszködve a netről), kommunikáljon, ne legyen olyan beszűkült, savanyú szagú, buta középkorú, mint akikkel ma tele van Magyarország, és akik minden kicsit is másra gyanakodva néznek (igen, az idegenfóbia meg a többi hülyeség a szűk látókörből és a szűk élettérből is jön).
 • Jöjjön rá, mi érdekli valójában. Hogy akar élni, amikor már nem apuci meg anyuci tolja alá a dolgokat. Szerezzen rutint, tanuljon főzni, pénzügyeket karbantartani (22 évesen? viccelsz? a többség szánalmas, de nincs is sok esetben nagyon mit beosztani…), fektessen saját magába. A gyerekvállalás első évei általában a kőkemény önkizsákmányolásról szólnak. Nekem is arról szóltak, de volt pénzem, önbizalmam, rutinom meg effélém, amivel túl lehetett élni, nem utolsósorban egy érett társam, aki tanult a múltból, amikor 21 évesen elvett egy 17 éves alig múlt zöldfülűt, csináltak két gyereket és lett amilyen lett. (pedig a mostaniakat tekintve egyikükkel se volt nagy baj, csak korán volt még annyi minden, és annyi mindenről kellett lemondani, hogy eltört a dolog rajta…)
 • Szóval nem, én ezt az egyetemista gyedet is nagyon ellenzem, a gyerek 24 órás szolgálat az elején,az egyetemista meg tanuljon és ismerje meg ÖNMAGÁT először, utána vállaljon felelősséget valaki másért, aki totálisan ki van neki szolgáltatva.
 • kritizator
  Jézusom!

  Mindent így csináltunk/csinálunk, ahogy megírtad.
  Csak nem én írtam a cikket?

 • Kiszamolo
  Cherry, ha a gyerek koraszülött volt, akkor kell a légzésfigyelő, ez nem kérdés. Ha nem volt az, akkor sok jelentősége nincs.

  Az egész cikk arról szól, ha valamire nem futja.

  Ha valaki keres milliókat, miért ne költené a felét a gyerekeire, ha nincs jobb ötlete és már minden másról (nyugdíj, tartalék, stb.) gondoskodott?

  Nem bűn a gyerekre költeni, csak ne kifogás legyen már, hogy azért nincs gyerek, mert nincs pénzünk bébiőrre.

  Nekünk is volt egyébként, tényleg kényelmes. De valahogy 6 milliárd ember fel tud nőni nélküle.

 • Kiszamolo
  Vakmacska, én sem vagyok híve az egyetemi gyerekszülésnek.

  De egy 25-27 éves legyen már annyira felnőtt, hogy tudjon gyereket vállalni.

  Egy generációval előttünk harminc éves korára szinte minden nő megszülte a maga 2-3 gyerekét.

  Ma a 36 éves kisfiú még otthon játszik a playstation-nel anyuciék lakásában, az meg szenzációszámba megy, ha egy nő 30 éves kora előtt szül.

  Infantilizáljuk a fiatalokat és a bulizás előbbre való a felelősségvállalásnál.

  Utazza be a világot 21-22 évesen (én is megtettem), ne 35 éves koráig csak élvezni akarja az életet.

 • Garbo

  Nyilván nem minimum-elvárás az ötszobás ház. Az az ideális 🙂 De nem erről beszélek. Arról, hogy kiegyensúlyozott anyagi háttér számomra, mint felnőtt, potenciális szülő számára alapvető, különben nem tudok megfelelő szülő lenni, mert nem érzem magam biztonságban. Nekem kell, hogy ne kelljen túl sok dologról lemondanom, ne kelljen turkálóba járnom és ne tudjak fogszabályozót fizetni a gyereknek vagy előre rettegjek az iskolakezdéstől vagy attól, hogy megörökli az apja tehetségét. Nem vagyok konzumidióta, sőt 🙂 De vannak dolgok, melyek szükségletnek számítanak, s ahhoz anyagi biztonságra van szükségem.

  Szerintem érted, hogy mit akarok mondani. Kb. azt, hogy nem akarnék a nyugalomból 2 osztályt deklasszálódni. Nem csak a szeretet a fontos. Az az alapvető, a többit meg pénzért adják.

 • Szóró Ildikó
  Kedves Miklós!Ez egy ISZONYATOSAN jó blogbejegyzés volt,nagyon köszi,hogy megírtad,majdnem minden szavával egyetértek. 🙂 Gyakorló anyaként azonban egy picikét vitatkoznék veled,mert az,hogy bezzeg a gyerek az első három évben szinte nem kerül semmibe,egészen egyszerűen nem igaz.Én is turkálóból/börzéről/helyi anyukáktól veszem a rucikat,játékokat,amiket utána megpróbálok eladni (bár egyáltalán nem tudom olyan gyorsan eladni, mint ahogyan te írtad.)Negyed áron vettünk 200 ezres babakocsit,csak mert bolti bemutató darab volt,nem hordunk Nike cipőt,stb.Ám pl.vidéki kisvárosban éltünk a gyerek 2,5 éves koráig,ahol egyáltalán nem 300 méterre volt sem az orvos,sem a bölcsi,illetve van pár fontos program az életünkben,amit heti rendszerességgel szerettünk volna látogatni, és talán megbocsájtható,hogy babával nem szerettem volna 2 órát oda,meg kettőt vissza bkv-zni. Kocsi tehát igenis kellett.
 • Kiszamolo
  Ildikó, ilyenkor mindig megérkezik az az egy ember, akinek kell autó. 🙂

  Én a többi százezerről beszélek. 🙂

 • Kiszamolo
  Garbo, ezért kell már 22 évesen anyagilag is készülni a gyerekvállalásra. Hogy meglegyen a vágyott biztonság alapja 26-27 évesen.
 • Szóró Ildikó
  Más kérdés, hogy egy 200 ezer forintos ipari hulladékkal járunk, de akkor is pénzbe kerül. De nem ejtettél szót pl. a terhesgondozásról és a szülés költségeiről sem,hiszen nagyon kevesen vagyunk,akik csak úgy ambuláns rendelésre járunk,vagy az ügyeletesnél szülünk, lesz, ami lesz.Az a kis pelenka is 15-20 ezer Ft havonta, főleg az első évben, és mi sem sznobizmusból vettünk Pamperst, hanem mert miután kipróbáltuk az összes noname vackot, csak abban nem volt piros a gyerek feneke örökké. Plusz popsitörlő, és ha a gyerek megbetegszik, akkor alsó hangon 5 ezer forintot hagyunk ott a gyógyszertárban. Nekem pl. a bébiőr is nagyon hasznos volt, mert ha főztem már nem hallottam meg nélküle, ha felébredt az alvó gyerek a lakás másik végében. Stb., stb. Az igazság tehát szerintem a másfél millió és a semmibe nem kerül között van. Ne túlozzunk tehát, ez az én véleményem… 🙂
 • pdw
  Mi – bar nem tartozunk az atlaghoz, – leven van lakasunk, autonk es minden egyebunk hitel nelkul, de azert osszeirom nagyjabol hogy a 10 honapos fiamra mit koltottunk:

  Szules: 80e (maganorvos)
  Korhazi kulonszoba ~20e
  Gyerekkardiologus 3x30e (magan, nem volt semmi baja szerencsere)
  Babakelengye (babaaggyal, matraccal, babakocsival): ~100e
  Autosules: 75e (rendes 9-18kg, mozeskosarat kaptunk)
  Sportbabakocsi: 13e
  Ruhak, jatekok: ~20 kb., rengeteg ruhat es jatekot kaptunk innen onnan
  Rotavirus oltas: 2x20e
  Gyogyszerek (kenocsok, alapgyogyszerek, stb.): ~20e

  Nagyjabol ezek jutnak eszembe, a kajat nem irtam meg a pelenkat az igyis ugyis kell. Pelenkabol a Rossmanost hasznaljuk ott mindenfele kedvezmennyel olyan 40-45Ft/db-ra jon ki egy.

  Ez osszesen: 458e Ft, kerekitsunk fel millara.
  10 honapra leosztva havi 50, de ugye ebbe rengeteg egyszeri tobb evig hasznalhato tetel is van.

 • Kiszamolo
  A semmibe nem kerül nyilván a másfél millióhoz képest.
 • pdw
  Elfogytak a betuk 😀

  De az a lenyeg (ahogy Kiszamolo is irta): nem kotelezo a maganorvos, ahogy a magankardiologus munkajat is megcsinaltak volna a korhazba, babakelengyebe sem kell valszeg annyi szirszar (bar szerintem mi nem lottunk tul a celon tulzottan), 2 babakocsi se kell (nekunk a ketto egyutt sem volt 60e :D), autosulesbol sem kell 70ezres, oltas is opcionalis. Szal ami nekunk felmillio, masnak lehet hogy csak 200e.

 • Lomnici Tamara

  „…ha a gyerek koraszülött volt, akkor kell a légzésfigyelő, ez nem kérdés. Ha nem volt az, akkor sok jelentősége nincs.”
  Ezt a nézetet azért ne nagyon hangoztasd, főleg ne a gyerekorvos öcsém előtt, mert kapnál egy olyan kiselőadás potom másfél órában a „Felelőtlenség gyereknevelés” tárgykörben, hogy megemlegetnéd. Saját példám: a legnagyobb gyerekem nem volt koraszülött, és kétszer is jól jött, hogy volt ilyen kütyüje.
  Amúgy a poszt hiánypótló, és egyetértek minden sorával.

 • kisvirag
  azon azért gondolkozzunk kicsit el, a mostani 22 évesek miért alkalmatlanok totálisan a gyerekvállalásra, mikor a 90-es évek elejéig az volt a normális, hogy 18-20 évesen férjhezmentek és gyereket szültek, és tudták mindezt kellően éretten tenni.
  Pont amiatt, hogy minden szart meg akarnak adni a kedves szülők, a nagycsoportos ovist még mindig anyuka öltözteti, a 3 éves pedig még képtelen önállóan kanállal (nem villával, az hiú ábránd!) enni, mert megcsinálják helyette.
  Szóval nem csak az anyagiakban nagyon gáz ez az adjunk meg mindent, hanem minden másban is, mert így amellett, hogy sokba kerül, életképtelen fiatalok is lesznek belőlük…
  továbbra is csak szabadkozásnak érzem ezt a kell egy minimumot. nem minimum kell, hanem kreativitás.
  szerintem.
 • Kiszamolo
  Tamara, hány bölcsőhalál van évente, amit nem koraszülött szenved el? Vagy mennyi volt, mielőtt feltalálták volna a légzésfigyelőt?

  Ennél sokkal több csecsemő hal meg minden másban.

 • gunnerwatter
  Legközelebb alkudni fogok a használt gyerekruhák árából, ugyanis a gyerekem kabátját és még egy pár dolgot a feleségedtől vásároltam az OLX-en. 🙂 Nem vicc, valóban. 🙂

  A gyerekvállalás pszichikai háttere igen egyszerű. El kell dönteni, hogy akarsz gyereket, avagy sem. Bármelyik mellett döntesz, utána nem kell nyafogni, hogy mi lett volna ha. Lehet gyerek nélkül is tartalmas életet élni, meg gyerekkel is, de el kell dönteni, hogy melyiket választja az amber.

 • kisvirag
  ennek kapcsán azért eszembe jutott ez a cikk:
  szeretetfoldje.hu/index.php/cikkek-irasok/6120-nem-is-gondoltad-volna-gyereknevelesi-szokasok-vilagszerte
  🙂
 • Omni Sapient
  Kisvirag: Mi hármat nevelünk, 15, 12 és 9 évesek. Az első születésekor 31 évesek voltunk.
  Két gyerek többe kerül, mint egy és három többe, mint kettő, de az emelkedés nem lineáris, hanem annál kedvezőbb. Van egy csomó dolog, amit a második, harmadik gyerek is tud használni, tehát már nem kell újonnan megvvenni. Első és többedik gyerek esetén is működik az anyukák közötti kölcsönadás. Volt, amit ismerőstől vagy a nagyobb családban valakitől kaptunk és hasonlóan mi is passzoltunk át (kölcsönbe, amíg a gyerek használja, majd vissza) illetve el (mikor már végleg nem volt rá szükségünk) ezt-azt. Ruha, cipő, könyv, játék, bicikli, korcsolya, sőt még bútor is.
  Gondolom, akinek nagyobb a családja, de legalább az ismerősi köre, az kevésbé szorul a hirdetésekre.
  Továbbá több gyerek után több pénzt tol az állam adókedvezmény, családi pótlék formájában, de ez messze elmarad a kiesett fizetéstől.
 • Zabalint
  Majd ha eljön az ideje a “projektnek”, akkor újra el fogom olvasni ezt a cikket.

  Ami a karriert illeti, azt annyiban vitatnám, hogy igaz, hogy a karrier építés javát a nőknek a gyerekvállalás utánra érdemes tartogatnia, azonban ha elvégzi az egyetemet és egyből szülni megy, akár kettőt, hármat egymás után, az a legveszélyesebb, mivel a kötelező vagy nem kötelező gyakorlatokon kívül egy percet nem dolgozott a tanult szakmájában, miközben azok az évek alatt az elméleti alapokból is rengeteget felejtett, ilyen pályakezdő a friss diplomás pályakezdőkhöz képest hátrányban van, kétséges, hogy el tudja kezdeni a karrierjét, valószínűbb, hogy egyáltalán nem kap munkát. Ellenben ha szülés előtt dolgozik néhány évet, akkor már könnyedén el tud helyezkedni újra.

  Egyébként ez legextrémebb azoknál, akik sok gyereket (5+) vállaltak, sokan vannak 40 körül munka nélkül épp emiatt.

 • Zabalint
  Egyébként a gyerekeknek úgy 12 éves korukig sokkal jobb, ha közös szobában vannak, utána viszont egyre inkább igénylik a külön szobát. Persze ez sem lehet kizáró ok.
 • pdw
  Szerintem sem szukseges a legzesfigyelo, egy egeszeges babanal ahol nincs kulon ok (pl. szulok korabbi v orokletes betegsegei v szulesi nehezsegek).

  Mi amugy kaptunk egyet anno, hasznaljuk is es egyetlen egyszer jelzett be, de akkor csak lefordult rola a baba.

  Az a baj ezzel, hogyha nem tudnad hogy letezik, akkor is nyugodtan aludnal este, de mivel tudod hogy van ezert ha nem hasznalod mar jon ez a “felelotlen” szulok duma.

 • Garbo

  Szabadkozás? Ki előtt vagy miben? Kreativitás kell nem pénz?
  Nézd, én pontosan erről beszélek. Eszem ágában sincs (!!!) kényszer-kreativnak lenni. Mert nem akarok 3-szor X évig kényszer-kreativkodni, arra fecsérelni az tudásom, az időm, ahelyett, hogy hamarabb visszahúzzak dolgozni és keressek pénzt, építsem tovább magam, stb, hogy ne egy mummytrack állásban kelljen vesztegetnem az időmet és önmagam életem végéig. Ezt IS meg akarom tanítani: egy nő is legyen önálló, anyagilag, s több van benne szellemileg annál, hogy netes turkálókat bújjon, mert kreativnak KELL lennie.

  Nem akarok kreatív lenni. Magamat nem akarom feladni, ezért, ha olyan helyzetben lennék, hogy saját magam veszne el a gyerekvállalásban, abba belehalnék, a nincsek miatt. Úgy meg nem lennék jó anya. De nem vagyok ebben a helyzetben. De mindent megteszek, hogy ne is legyek, szüléssel vagy anélkül.

 • Tulok Imre
  Kiszámoló, szerintem a gyermekvállalás körüli vásárlások pszichológiai háttere megérne egy komplett cikket.
  Ami fontos még, az a vásárlások motivációja: ebben nagy szerepet játszik a gyermekvállalás körüli szorongás és bizonytalanság.
  A leendő anya részéről (főleg, minél megfeleni vágyóbb személyiség) ott az iszonyú nagy szorongás, hogy jól kell szülnie, jó anyának kell lennie, stb – és ez nem könnyű manapság, főleg, ha megnézzük, hogy már csak a szülés körül mekkora hitviták mennek, hogy milyen szülés a helyes. Erre rátesz egy lapáttal az orvosok szorongása, akik nem akarnak semmilyen problémát, ezért javasolják a cuccok, gyógyszerek és vizsgálatok vásárlását. Ill. az ő kapzsiságuk a másik hajtóerő. Az anyuka meg akar felelni az orvos elvárásainak is.
  A szülők részéről jelen lehet még a kivagyiság, a tapasztalatlanság, a gyermek idealizálása – és kész a pénzszórás
 • alpynia
  Ne feletkezzünk meg az orvos költségéről sem. Persze el lehet járni a kórházba az épp ott ülő orvoshoz gondozásra és ingyen is lehet szülni az épp ügyeletes orvosnál, de ez rengeteg idő, mert az állami ellátásnál bizony órákig lehet ücsörögni, mire foglalkoznak veled. Egy átlag munkahely mellett viszont nem töltheted a fél napodat ezzel, úgyhogy muszáj magánrendelőbe menni időpontra, ahol meg szintén egy kisebb vagyont lehet ott hagyni a 9 hónap alatt.
 • Garbo
  Félreértés ne essék: nem fontosabb a pénz, mint a gyerek, sőt. De azt gondolom, vannak személyiségek, akik boldogak, ha kreatívan “megoldják” az anyagi lehetőségek hiányának palástolását, s úgy is jó szülők tudnak lenne. S vannak személyiségek, akik a gyerek mellett is ki akarják magukat bontakoztatni eredeti pályájukon IS. Bármelyikre ráerőltetni a másik megoldásait: nem lehet.
  Tanulság? Ha az a típus vagy, akinek másra is szüksége van, oldd meg anyagilag 🙂 Nem ez kell legyen a kifogás a gyerek vállalása ellen. De a személyiség megerőszakolása már az lehet.
 • pdw
  : ha mar gyerekvallalas, olyan cikket nem tervezel ami arrol szol hogy mit erdemes tenni gyerekvallalas utan, gondolok itt a kovetkezokre:

  – eletbiztositas: mennyit, milyen idore, kikre, miert?
  – vegrendelet: ferj+felesegnek egyarant
  – mindenfele bank, biztositoval kotott szerzodesek osszegyujtese hogy tudjak hol keresni a csaladtagok ha beut vmi gebasz

  Nem tudom pontosan van e erre szo de kvazi ilyen “hagyatektervezesre” gondolok.

 • pdw

  Ez a halapenz marhasag.
  Mi a raker adjak 200ezret az orvosnak, mikor ki van irva a rendelojebe hogy szules: 80e?

  Mi se novernek, se szulesznonek nem adtunk semmit de a vegletekig kedvesek voltak az egesz ottlet alatt.

  Az a privat szoba meg 20-30ezer forint, nehogymar ebbe rokanjon bele barki is aki gyereket vallal.

 • vgaborka
  Kedves Kiszámoló,
  A bölcsőhalálról vitatkoznék Veled. Több info: bolcsohalal.hu/. Nekünk van légzésfigyelőnk (kaptuk) és megcsináltuk az újra élesztési tanfolyamot is (2 eFt/fő a Madarászban). Ha jól tudom mai napig nem tudják, hogy mi okozhatja a SIDS-et.
  Szerencsére soha nem volt szükségünk élesben az ott tanultakra, se a légzésfigyelőre, de megnyugtat, hogy van egy ilyen kütyü és nyugodtabban tudunk aludni. Illetve tudom, hogy sokan felnőttek nélküle is (gondolom sokan meg is haltak nélküle, akit lehet, hogy ez megmentett). Amúgy légzésfigyelőt szinte minden kórház használ (nem csak a kora szülötteknél).
 • Zabalint
  Ami az autót illeti, szerintem ez erősen lakhely függő. Az én szüleimnek majdnem mindig volt, kivéve két fél év – 1 év közötti időszakot. De mondjuk a mi lakhelyünkön, megtehettük volna, hogy ne legyen, igazából mindkétszer nem napi szintű közlekedés miatt telt be a pohár.

  Életszínvonal szempontjából viszont nagyon lényeges, mert rengeteg helyre nem lehet eljutni tömegközlekedéssel, vagy csak nagyon-nagyon nehezen (tömegközlekedés-stoppolás-gyaloglás kombinációval). De ki mondta, hogy feltétlenül magas életszínvonalon kell élnie minden családnak?

 • Tibor
  Azert nincs ingyen a gyerek harom eves koraig sem, foleg a pelenka ami draga (pedig a legolcsobbat vesszuk), a bebietel se olcso, nem beszelve arrol hogy nem minden fontos oltast tamogat a TB.

  De egyetertek a cikkel, en most vagyok 30, felesegem 27, iden juniusban szuletett a masodik kislanyunk, es egyaltalan nem sajnalom hogy nem vartunk vele 🙂
  Pedig berelt a lakas, asszonynak nincs munkaja, es apam is nalunk lakik…

 • kisvirag
  értelemszerűen személyenként változó, mi kell. de önmagában a pénz hiánya nem lehet kifogás, vagy mert azt gondolom, hogy nekem erre nincs lelki erőm.
  Az én véleményem az, hogy egy nőnek ideális esetben NEM KELL anyagilag függetlennek lennie, mert egy olyan biztos családi környezetben él, ahol a férj biztos hátteret biztosít. mert ugye alapesetben az a házasság ÖRÖKRE szól.
  Én ebből indulok ki.
  Nem azt mondom, hogy nem kell dolgozni. de én pl visszamentem dolgozni 1 éves kora körül. megbántam. most 3 éves, és feladtam a munkám jó részét,mert nem akartam, hogy a legtöbbet hallott mondata az legyen, hogy “anyának dolgoznia kell”. NEM ér annyit az a pénz.
  A kényszer kreativitás meg nem kreativitás. Én legalábbis nem kényszerből kreatívkodom. megtehetném,h új ruhát kap. Mégis használtat veszek. mert az ár/érték a lényeg.
 • vgaborka
  Már nem emlékszem a számokra de mintha az mondta volna a tanfolyamot tartó orvos, hogy mióta van a program (=monitorás + tanfolyam), azóta van ez a a 3/10000-es arány, előtte talán 30/10000-es volt (50-60-as évek), lehet, hogy kevesebb. De a nagyságrend kb ennyi volt.
 • Kiszamolo
  Statisztika a légzésfigyelők előtti korból:

  A bölcsőhalál előfordulása Magyarországon (1980- 1995)

  *SIDS (bölcsőhalál) mortalitás 0.23 ezrelék
  * A vizsgált 15 évben a bölcsőhalálban elhunytak száma: 475
  * SIDS aránya a csecsemőhalálozásban 1.4%

  S nem tudjuk, ebből mennyi volt koraszülött.

 • Cab
  A cikk nagy részével egyetértek. Azzal azonban nem, hogy a légzésfigyelő haszontalan kütyü. És azzal se, hogy ugyan már, nézd meg, hány baba hal bölcsőhalált, aki nem koraszülött? Kedves Kiszámoló, szerintem egy is sok. Magyarázd el a szüleinek, akik esetleg éveket vártak rá, hogy ja bocsi, ő az az ötévente előforduló anomália, aki miatt nem javaslom, hogy légzésfigyelőt vegyen az ember. Csak egy szám. Nem szám, kérlek, valakinek a gyereke. Lehet kölcsönözni, lehet kölcsön kérni, lehet a családdal összedobva megvenni. A fiunk kilenc hónapos múlt. Pár nappal ezelőtt hallottam éjszaka a figyelmeztető sípolást. És azt is, hogy a hangra megmozdult a gyerek. Mire odaértem, már csak zöld villogás és békés szuszogás volt. És mi van, ha akkor nem sípol? Nem tudhatom, hogy magától felébredt volna-e.
 • Tibor
  Egyebkent nem vagyok hive annak, hogy a gyerek majd akkor jojjon ha minden kesz, es rozsaszin…

  Miert, o talan nem a csalad resze? Nem lehet reszese, tarsa annak, amig a szulok megteremtik es felepitik a kozos eletet? Urambocsa nem tanulhatja meg mar kiskoraban, hogy nem lehet egyszerre mindent? Hogy az elet arrol szol hogy valassz, es jol valassz? Hogy idonkent lemondani is tudni kell, valami fontosabb, nagyobb dolog kedveert?

  Az elet a legjobb nevelo, es minel korabban tanulja meg valaki az alapigazsagokat, annal kevesbe fajdalmas.

 • Kiszamolo
  Tibor, megnéztem már, én írtam-e rosszul, de nem.

  Azt írtam, hogy szinte semmibe.

 • Kiszamolo
  Cab, olvasd el a statisztikát, az előző hozzászólásomban.
 • Tibor
  : ja, oke, a nagyobbik most mult keteves, ha most van a szintesemmi, akkor kezdek felni, mi lesz par ev mulva :)))
 • Aki azt mondja a “mai 22 évesek totálisan alkalmatlanok a gyerekvállalásra, miközben anyáink…: az erős tévúton van valahol.

  Régen a lányok többsége arra és CSAK ARRA volt kondicionálva, hogy férjhez megy, gyerekei lesznek, és háztartást vezet, és kb. mást nem csinál.

  Nem taníttatták őket, viszont meg kellett tanulniuk kenyeret sütni, kistestvért gondozni, főzni, kapálni, mosni (kézzel) és azt látták maguk körül, hogy a nőknek nem volt sok önálló mozgástere, pénze, akarata. Szűk tér, amiben meg kellett találnod az életed. Úgyse lehetett másként. Negyvenévesen fogatlanul esetleg.

  Dolgozhatott látástól mikulásig, cserébe megkapta az anyaság mítoszát meg azt, hogy kutya nehéz volt elválni,kis anyagi biztosíték, talán.

  Most mi a kutyát csodálkozunk azon, hogy a mai kitaníttatott, világot látott, saját magára ébredő mai lányok többségét ez a remek életforma nem érdekli.

 • Zsoca
  “Van nem egy olyan ismerősöm, ahol annyi játéka van a gyerekeknek, hogy ők már csak lapjával férnek be a gyerekszobába. Az én lányomnak három babája van és egyedül a legolcsóbbal játszik. A nevetős-beszélősökre rá sem néz.”

  Óó meg az üres műanyag flakon, amint meglátja a gyerek dobja elfele az összes csilli-villi méregdrága gyerekjátékot, és jobban el is szórakozik vele mint bármi mással!

 • L70
  Amit kölcsönbe és ingyen örökre kaptunk az első 3 évben használtan: kiságy, járóka, kb 100+ ruha mindenféle, 3 kerekű bicaj, hordozó, 9-18-as autósülés, fellépők, bili, rengeteg játék.

  Nagyszülők vettek első 3 évben légzésfigyelőt (mindenáron akartak, legyen), kismotort.

  Mi vettünk: 75 ezres babakocsi (feléért eladható), kevés játék, pelenka, legolcsóbb matrac a kiságyba.

  A szülés 100ezerbe fájt. Volt egy oltás, amit kb 40 ezerért beadattunk, de egyébként nem volt extra költségünk. Az első 3 évben havi 20-30 ezret hagytunk a DM-ben, de ebben minden benne volt, ennyibe került a gyerek.

  Jóval kevesebbet költünk szórakozásra mint előtte, de ezzel nincs baj, évente 2-3 színház nekünk elegendő, koncert már nem fér bele. Nyaralni a gyerekkel is lehet, mi csak belföldre megyünk. Emlékszem, hogy a 10 hónapossal a Mátrában túrázgattunk, nagyszerű volt, hatalmasakat aludt közben.