Eurós vagy forintos állampapír?

Ha már állampapír, gyakran felmerül az a kérdés is, hogy forintos, vagy eurós állampapír éri-e meg jobban? A kérdés lényege, hogy hiába fizet kevesebbet az eurós állampapír, ha a végén nyerünk a forint gyengülésén is.

Amit talán a legfontosabb dolog, hogy maga a kérdésfelvetés hibás. Nem azért veszünk vagy nem veszünk eurós értékpapírokat (így állampapírt is), mert jobban megéri vagy kevésbé éri meg, mint forintban tartani a pénzt.

A különböző devizák tartása a diverzifikáció miatt fontos.

A diverzifikáció, vagyis a megtakarítás különböző devizákban, eszközosztályokban és földrajzi kitettségekben való tartásának a célja nem a hozam maximalizálása, hanem a kockázat minimalizálása.

Éppen ezért könnyen lehet, hogy egy diverzifikált portfólióval kevesebb lesz a hozamom. Ez a biztonság ára. Ha az Államkincstárnál tartok eurós és forintos megtakarítást is, az is már egy bizonyos diverzifikáció. A devizák szerint már megvalósult a szélesebb befektetési paletta, azonban az adósom még mindig a magyar állam, így a partnerkockázatomat ez a fajta megosztás még nem csökkenti.

De válaszolva a konkrét kérdésre, milyen eurós árfolyamok mellett járok jobban az eurós prémium állampapírral, mint a forintossal?

Először vegyük a hároméves futamidő alatt (az eurós állampapír 3 éves futamidejű) végig fixnek a két állampapír közötti különbséget. Jelenleg 2,4% és 4,5% az elérhető hozam. (Illetve a három éves forintos állampapírnál az elérhető hozam 4,2%)

Három év után egymillió forint vagy ennek megfelelő euró befektetésénél az alábbi hozamaink lesznek: 1,0734 millió forint az eurósnál, 1,1411 millió forint az ötéves forintos állampapírnál és 1,1313 millió forint a hároméves forintos állampapírnál.

Vagyis 6,3%-kal kell legalább romlania a forintnak az euróhoz képest három év alatt, hogy ugyanannyit érjen forintban az eurós befektetésünk, mint az ötéves forintos befektetés. Ez kerekítve 345 forintos euróárfolyamot jelent.

Ha abból indulunk ki, hogy a forint inflációja jobban elszalad, mint az euróé (ami már most is így van sajnos), az a forintos befektetés malmára hajtja a vizet, ha ez az inflációs különbség nem jelenik meg egy az egyben az árfolyamban.

Ha a forintos állampapír 5,2%-os átlagos hozamot fizet, akkor 352,5 forint feletti árfolyam felett jártunk volna jobban az eurós állampapírral. (Három éve 310,5 forint volt az euró, most 325-326 forint.)

Problémát okozhat még az eurós vétel az Államkincstárnál, mert csak eurót fogadnak el, amivel sokan nem rendelkeznek. Hiába van euród egy számlán és akarsz hozzá tartozó bankkártyával venni állampapírt, könnyen váltási költségbe futhatsz, amint itt szó is volt róla:

Államkincstár bankkártyás vásárlás

Ha valakinek van tapasztalata transferwise-os beutalásról az Államkincstárba, esetleg Revoluttal tudott eurós állampapírt venni, ossza meg a tapasztalatait és a felmerülő költségeket a hozzászólásban. Előre is köszönjük.

Fontos infó még, hogy készpénzben eurót nem fizetnek ki az Államkincstárnál, így csak számlára lehet majd kérni a kifizetést, a szóbeli tájékoztatás alapján akár külföldi számlára is.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

54 hozzászólás

 • rd
  Webkincstár->Transferwise/Revolut utalás infók:

  TW-t a héten próbáltam, sajnos nem működik, A kincstár elutalja, de gyűjtőszámláról, ami miatt aztán a TW visszaküldi, mondván, hogy nem saját számláról érkezett a pénz…

  A Revolut-ra pedig írta valaki, hogy megy, de gondolom csak EUR-ban, mert HUF-nál nem lehet kiválasztani külföldi célszámlát. A Revolut HUF számlája pedig angliai jelenleg.

 • Anti
  rd

  Nem pontosan értem. Ennyi erővel senki nem utalhatna a TW számládra. Feltételezem van nyitott EUR zsebed (valami német banki adatokkal). Nem feltétel, hogy saját magad legyen a feladó. Nekem simán utalnak a szlovák, osztrák partnereim és probléma nélkül megjön. Mitől lenne más a MÁK?

 • rd

  Kiegészítés: HUF-ot próbaltam TW-s HUF számlára utalni. Viszont HUF-hoz csak gyűjtőszámlát ad a TW, amire CSAK saját számláról engedi az utalást.

  Az EUR biztos működik, ahogy írod, mert ott van egyedi számlaszám.

 • Garbo
  Ne akarj meghalni ilyen fiatalon…