Ez történt a héten

2023-01-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az amerikai infláció 6,5%-ra szelídült a novemberi 7,1%-ról, ezért egyre többen úgy gondolják (vagy inkább csak remélik), hogy a FED csak 0,25 százalékponttal fogja emelni az amerikai dollár kamatlábát a következő kamatdöntő ülés alkalmával.

A most kezdődő jelentési szezont is árgus szemekkel figyelik a részvénybefektetők, nagy kérdés, hogy az infláció és a lassuló gazdaság mennyire befolyásolta a cégek jövedelmezőségét. A legtöbb elemző enyhe recessziót vár a következő időszakban, 5-5,5%-os munkanélküliségi rátával, ez is negatívan befolyásolhatja a várakozásokat. Mindezek ellenére az amerikai részvényindexek a legjobb hetüket élték november óta.

Az átlagos amerikai háztartás hitelállománya 7,65%-kal nőtt és jelenleg 165,4 ezer dollárt tesz ki. Legnagyobb mértékben a hitelkártya adósságok nőttek, míg a diákhitelek állománya egy kicsit csökkent is. Ennek oka, hogy az árak jobban emelkedtek, mint a bérek, amire kevés példa volt az elmúlt tíz évben.

Nem csak a lakossági hitelállomány nő, ezzel párhuzamosan a megtakarítási ráta is történelmi mélypontokat közelít.

Egy felmérés szerint az amerikai dolgozók 96%-a fontolgatja az új állás keresését, 40% magasabb fizetést szeretne, 34% szerint nincs hová nőnie a jelenlegi munkahelyén, 25% szerint mérgező a munkahelyi környezet, 35% munkanélküli (???).

A felmérés hitelét a szememben rontja, hogy egy munkaközvetítő cég megbízásából végezték el, illetve semmit nem tudni a felmérés módjáról. Különösen a 35% munkanélkülit nem értem.

Az átlagos érték 65% körül szokott lenni, ennyi amerikai keres több-kevesebb intenzitással új állást egy adott pillanatban, egy átlag amerikainak 12,1 állása van az élete során és 4,1 évet tölt egy helyen átlagosan.

Az állásváltók jövedelme átlagosan 7,7%-kal nőtt a közelmúltban, szemben a nem váltokkal, akiknek csak 5,5%-kal.

Miután a madárinfluenza és a költségek emelkedése miatt közel ötszörösére, 50 cent fölé nőtt a tyúktojás ára néhány év alatt az Egyesült Államokban, s több helyen hiány is van belőle a boltokban, egyre többen tartanak tojótyúkokat. A legtöbb városban 10-20 darabig engedély nélkül lehet tartani őket, ha a helyük kellő távolságban van a környező lakóházaktól. (Egyébként ez nálunk is így van, de még mielőtt belevágnál, érdeklődj a helyi önkormányzatnál a pontos helyi szabályozásról.)

A Tesla az erősödő versenytársak és a csökkenő kereslet miatt 6-20%-kal csökkentette az árait, bár érdemes hozzátenni, hogy a csillagos egekből, mert a többi autógyárhoz hasonlóan sokszor és sokat emelt az elmúlt két évben. (Az árcsökkentés várhatóan a negyedével csökkenti majd az idei profitot.) Reméljük, a versenytársak is felveszik a kesztyűt és végre érdemben fognak csökkenni az (elektromos) autók árai, amit mindenki az egekbe emelt a gyártás visszafogottsága miatt. Egy gyilkos árháború sem lenne rossz a jelenlegi autóárak mellett, a mostani profitráták még komoly engedményeket tennének lehetővé.

A kanadai nagyvárosokból tömegek költöznek el a megfizethetetlen ingatlanárak miatt, csak a pandémia kitörése óta 43%-kal nőttek az árak. (Bár a magasabb kamatok miatt mostanában már csökkenek ezek az árak.) Csak Torontóból százezer fő költözött el egy év alatt. Ugyanakkor a nemzetközi migráció a nagyvárosokat célozza meg, így Torontóba 216 ezer új lakos is érkezett a határokon túlról.

A japán infláció az elképesztően magas 4%-ra nőtt decemberben, amire nem volt példa 41 éve. A végén még az is lehet, hogy a japán jegybank érdemben szigorítani fog. (Bár éppen most azt jelentette be, hogy még több japán állampapírt fog venni, hogy ne nőjenek a kamatok.)

Tovább nő a kínai diktatúra befolyása a kínai médiában, több médiacégben vesz speciális döntésjogokat biztosító, úgynevezett "aranyrészvényeket" a kínai állam, valószínűleg nem a cenzúra lebontása céljából.

A COVID elemi erővel tört Kínára, miután közel háromévnyi karantén után lázadások törtek ki a hatalommal szemben szerte az országban, így megszűntették az addigi lezárásokat. A január 21-i kínai holdújév ünnepe, ami a világ legnagyobb népességmozgásával jár minden évben, a fertőzés újabb hullámát fogja elindítani, az eddigi nagyvárosi gócpontokból a vidéki helyszínekre a hazalátogató rokonok miatt. A nagyvárosokban már túl vannak a nehezén, de most a vidéki lakosságot is eléri a fertőzéshullám. Mindez azért érdekes, hogy mikor fog talpra állni a kínai gazdaság és mikor nő újra például az energiaéhsége, ideértve a LNG gázszállításokat is.

Franciaországban továbbra is emelni szeretnék a nyugdíjkorhatárt, amit már többször elgáncsoltak a szakszervezetek. Sírig tartó munkáról azért most sem lenne szó, 62-ről 64 évre nőne a korhatár, mert az nem állapot, hogy hitelből finanszírozzák a nyugdíjfizetéseket, szólt a hivatalos indoklás.

Az infláció tovább nőtt Magyarországon, 24,5% volt decemberben a KSH adatai szerint, ezen belül is az élelmiszerek 44,8%-kal, a háztartási energia 55,5%-kal drágult. Részletek.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram